فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 52 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره صیادپور، فریبرز درتاج*، علیرضا کیامنش صفحات 7-16
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در فرسودگی تحصیلی صورت گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تشکیل می‏دادند. از این جامعه، 393 دانشجو با روش نمونه‏گیری خوشه‏ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های سیاهه فرسودگی تحصیلی (نسخه دانشجویان) (شافلی و دیگران، 2002)، مقیاس رضایت از زندگی (دینر و دیگران، 1985) و مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و دیگران، 1988) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون تحلیل شدند. نتایج نشان دادند حمایت اجتماعی (131/0- =β،020/0≥ P) و رضایت از زندگی تاثیر معکوس و معنادار (293/0- =β، 000/0≥ P) بر فرسودگی تحصیلی دارند. همچنین یافته‏ها نشان دادند حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در مجموع، 14 درصد واریانس فرسودگی تحصیلی را تبیین ‏می‏کنند. با توجه به یافته ها، با افزایش میزان حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی فرسودگی تحصیلی کاهش می‏یابد. بنابراین حمایت دانشجویان از سوی خانواده، دوستان و محیط آموزشی، همچنین بکارگیری راهبردهایی که موجب افزایش رضایت از زندگی می‏شود، می‏تواند فرسودگی تحصیلی دانشجویان را که عامل مهمی در ترک تحصیل محسوب می‏شود، کاهش دهد.واژه‏های کلیدی: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، فرسودگی تحصیلی
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، فرسودگی تحصیلی
  • مهرناز افشار، اصغر شریفی*، مالک میرهاشمی صفحات 17-32
    هدف این پژوهش طراحی نظام آموزشی سطوح مدیریتی شعب بانک پارسیان مبتنی بر شایستگی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع کاربردی بود و در آن از رهیافت ترکیبی (کمی - کیفی) استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در مرحله کیفی شامل کلیه مطلعین کلیدی و خبرگان حوزه آموزشی بانک و دانشگاه و در بخش کمی تمامی روسا، معاونین و کاربران ارشد شعب بانک پارسیان سراسر کشور در سال 1397 بود. برای نمونه در بخش کیفی 8 نفر مدرس 8 نفر خبره در زمینه طراحی نظام آموزشی و 4 نفر از مدیران و روسای بانک پارسیان با روش نمونه گیری هدفمند تا مرحله اشباع نظری انتخاب شدند. برای محاسبه حجم نمونه در بخش کمی طبق جدول مورگان 294 نفر بدست آمد. در گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختمند استفاده شد و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته برای اندازه گیری سطوح شایستگی مدیران استفاده شد. برای تحلیل داده ها در بخش کمی از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. جهت ارایه مدل نهایی تحقیق از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 استفاده شد. نتایج نشان داد مولفه های فردی، بین فردی، سازمانی و محیطی در سطح اطمینان 99 درصد به عنوان مولفه های نظام آموزشی سطوح مدیریتی شعب بانک پارسیان مبتنی بر شایستگی هستند.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: طراحی نظام آموزشی، سطوح مدیریتی شعب، شایستگی، مدل شایستگی
  • هانیه یاوری، افسانه لطفی عظیمی* صفحات 33-45
    هدف از انحام این پژوهش، بررسی پیش بینی بی صداقتی تحصیلی بر اساس مجذوبیت تحصیلی، اهداف پیشرفت و باورهای ضمنی هوش در دوران شیوع کرونا ویروس(کووید-19) بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. حجم نمونه 200 نفر از این‏ افراد بر اساس فرمول پلنت از تاپاکینگ، فیدل و اولمن(2007) و به شیوه نمونه‏گیری در دسترس انتخاب و به مقیاس بی صداقتی تحصیلی(ADS) ویترسپون، مالدونادو و لاسی(2010)، سیاهه مجذوبیت تحصیلی(SEI) سالملا-آرو و آپادایا(2012)، پرسشنامه تجدیدنظر شده اهداف پیشرفت(AGQ-R) الیوت و مورایاما(2008) و مقیاس باورهای ضمنی هوش(ITIS) عبدالفتاح و یاتس(2006) پاسخ دادند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین مجذوبیت تحصیلی، اهداف پیشرفت و باورهای ضمنی هوش با بی صداقتی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز آشکار کرد که 3/64 درصد واریانس بی صداقتی تحصیلی به وسیله مجذوبیت تحصیلی، اهداف پیشرفت و باورهای ضمنی هوش تبیین می‏شود. یافته‏های این پژوهش نشان می دهد که مجذوبیت تحصیلی، اهداف پیشرفت و باورهای ضمنی هوش سهم معنادار در پیش بینی بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان دارند.
    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، مجذوبیت تحصیلی، اهداف پیشرفت و باورهای ضمنی هوش
  • علی شیخ الاسلامی*، علی رضایی شریف، سیده نغمه ترابی پشت مخی صفحات 46-57
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ادراک از محیط کلاس، خوش بینی تحصیلی و هیجان های تحصیلی در پیش بینی پیوند با مدرسه دانش آموزان دختر انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم ناحیه یک شهر رشت در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 170 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که در نهایت 150 پرسشنامه سالم وارد تحلیل شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پیوند با مدرسه رضایی شریف و همکاران (1393)، پرسشنامه ادراک از محیط کلاس جنتری و همکران (2002)، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی اسچنن-موران و همکاران (2013) و پرسشنامه هیجان های تحصیلی پکران و همکاران (2002) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد بین ادراک از محیط کلاس، خوش بینی تحصیلی و هیجان های تحصیلی مثبت با پیوند با مدرسه دانش آموزان دختر رابطه مثبت معناداری و بین هیجان های تحصیلی منفی با پیوند با مدرسه دانش آموزان دختر رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 73 درصد از واریانس پیوند با مدرسه دانش آموزان دختر براساس ادراک از محیط کلاس، خوش بینی تحصیلی و هیجان های تحصیلی قابل پیش بینی است که با توجه به ضرایب بتا، نقش هیجان های تحصیلی در کنار دو متغیر دیگر، معنادار نیست. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ادراک از محیط کلاس، خوش بینی تحصیلی و هیجان های تحصیلی از متغیرهای مرتبط با پیوند با مدرسه دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، ادراک از محیط کلاس، خوش بینی تحصیلی، هیجان های تحصیلی
  • سجاد جلایی فر، بیژن عبدالهی*، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحات 58-72
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های بالندگی حرفه ای اعضای هییت علمی تازه استخدام شده دانشگاه های دولتی شهر تهران انجام شد. این پژوهش به لحاظ رویکرد کیفی و از حیث روش اکتشافی بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه متخصصان دانشگاهی اعم از مدیران گروه های آموزشی، روسای دانشکده ها، روسای دفتر برنامه ریزی، معاونین آموزشی، دفتر نظارت، اساتید خبره و اعضای هییت علمی تازه استخدام شده در دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال 1398 و کلیه متون مرتبط با موضوع تحقیق شامل کتاب ها، مقالات و پایان نامه ها اعم از داخلی و خارجی بود. 12 نفر از متخصصان دانشگاهی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه مورد مطالعه در بخش منابع شامل 80 عنوان مقاله، کتاب و سایت بود. 24 عنوان فارسی و 34 عنوان انگلیسی که ارتباط موضوعی بیشتری با عنوان تحقیق داشتند به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون در پنج مرحله انجام شد. در نهایت شایستگی های آموزشی، پژوهشی، سازمانی، فردی، اخلاقی، ارزشی، خدماتی و بین الملل به عنوان شایستگی های بالندگی حرفه ای اعضای هییت علمی تازه استخدام شده شناسایی شدند. مسئله بالندگی در دانشگاه ها بسیار مهم و ضروری است. اگرچه نیاز به ایجاد و راه اندازی مرکزی منظم و رسمی تحت عنوان مرکز بالندگی در دانشگاه ها حس می شود، ولی مسیول بالندگی حرفه ای در درجه اول خود فرد بوده و باور قلبی به لزوم بالندگی از مهمترین مسایل در این خصوص می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی ها، بالندگی حرفه ای، اعضای هیئت علمی تازه استخدام شده
  • دیمن خسروی، محمد آزاد عبدالله پور* صفحات 73-87

    هدف اصلی تحقیق حاضر پیش بینی رضایت تحصیلی از طریق ویژگی های مثبت شخصیتی با میانجی گیری خودتنظیمی هیجانی در دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه دوم شهر مهاباد بود روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی بود و بر اساس نحوه جمع آوری اطلاعات توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر در مقطع متوسطه دوم شهرستان مهاباد در سال تحصیلی 99-98 بود وحجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 348 نفر تعیین شد و به صورت الکترونیکی پرسشنامه ها بین نمونه ها توزیع شد. همچنین روش نمونه گیری در پژوهش حاضر بصورت در دسترس بوده است. از پرسشنامه های رضایت از تحصیل شیخ الاسلامی و احمدی (1390) ، پرسشنامه ارزش های فعال در عمل پترسون و سلیگمن (2004) و پرسشنامه سبکهای عاطفی هافمن و کاشدان(2010) برای گردآوری داده ها استفاده شد از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان در سطح معناداری 0/05 و همچنین آزمون سوبل تجزیه و تحلیل داده ها انجام گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی های مثبت شخصیتی(فضیلت خرد، شجاعت، تعالی، عدالت، انسانیت و میانه روی) و ابعاد خودتنظیمی هیجانی(پنهان کاری، سازش کاری و تحمل) با رضایت تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری دارند (0/05≥P). همچنین خودتنظیمی هیجانی نیز با رضایت تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری را نشان داد (0/05≥P)، از طرفی مشخص شد که رضایت تحصیلی از طریق ویژگی های مثبت شخصیتی با میانجی گیری ابعاد خودتنظیمی هیجانی(پنهان کاری، سازش کاری و تحمل) به صورت مثبت و معنی داری پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، ویژگی های مثبت شخصیتی، رضایت تحصیلی
  • مهدی برزگر بفرویی، عزت الله قدم پور*، سیمین غلامرضایی صفحات 88-99

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین توانایی های شناختی و ذهن آگاهی با خردمندی معلمان با نقش واسطه ای هیجان های مثبت بود. روش پژهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه معلمان مدارس ابتدایی شهرستان میبد به تعداد 600 نفر بود. به این منظور 375 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهرستان میبد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392)، پرسشنامه ذهن آگاهی براون و ریان (2003)، پرسشنامه هیجان های مثبت چن (2016) و مقیاس سه بعدی خرد آردلت (2003) را تکمیل کردند. پس از گرداوری داده ها، مدلیابی معادلات ساختاری برای آزمون مدل پیشنهادی و فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد مدل مطرح شده از برازش خوبی برخوردار است (91/0= NFI و 068/0= SRMR). نتایج تحلیل ها نشان داد توانایی های شناختی، ذهن آگاهی و هیجان های مثبت بر خرد تاثیر مثبت معنادار دارد. همچنین نقش واسطه ای هیجان های مثبت در رابطه بین توانایی های شناختی و ذهن آگاهی با خرد تایید شد. یافته ها نشان می دهد با افزایش متغیرهای توانایی های شناختی، ذهن آگاهی و هیجان های مثبت می توان افزایش خرد در معلمان را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: توانایی های شناختی، ذهن آگاهی، هیجان مثبت، خرد، معلمان
  • سیدامین عظیمی*، نسیم سلیمانی صفحات 100-110
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی میزان توجه به مهارتهای فرایندی در کتابهای علوم پایه اول تا سوم ابتدایی ایران و روسیه بود که در سال 1399-1400 انجام شده است. این پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کتابهای"علوم تجربی" ایران و "دنیای اطراف ما" روسیه در پایه اول، دوم و سوم تشکیل دادند. ابزار تحلیل محتوای کتاب چک لیست محقق ساخته مهارت های فرایندی بود و داده های گردآوری شده بر اساس مدل جرج بردی در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در کتابهای درس علوم ابتدایی ایران به مولفه های مقایسه و طبقه بندی، مهارت کاربرد ابزار و مهارت برقراری ارتباط بیشتر تاکید شده است. در کتابهای درس علوم کشور روسیه به مولفه های مشاهده، پیش بینی و تخمین، تفسیر یافته ها و نتیجه گیری بیشتر توجه شده است. همچنین نتایج به دست آمده نشان می دهد مولفه های کشف و برقراری روابط عددی، فرضیه سازی، مهارت اندازه گیری و انجام تحقیق در هر دو کشور کمتر مورد توجه واقع شده است. بررسی‏های انجام شده نشان می‎دهد میزان توجه به مهارت‏های فرایندی به نسبت حجم مطالب کتاب در سه پایه ابتدایی هر دوکشور کم است. به این‏ترتیب لازم است در تدوین کتابهای علوم سه پایه در دو کشور به مولفه‏های مهارت‏های فرایندی بیش از پیش توجه شود. پیشنهاد می‏شود در کشور ایران مثال‏ها و مباحث درس با فعالیتهای روزمره زندگی مرتبط گردد. همچنین در کتابهای درسی روسیه مبحث گفتگو و برقراری ارتباط مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، کتاب علوم، کتاب جهان اطراف ما، مهارتهای فرایندی
  • مهدیه ستایش مهر، آزاده عسکری*، محمدحسن پرداختچی صفحات 111-126
    این پژوهش باهدف، شناسایی مولفه های اصلی شایستگی مدیران ارشد وزارت آموزش وپرورش، جهت ارایه مدل شایستگی مطلوب و بنا به درخواست وزارت آموزش وپرورش ایران انجام شد. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی-اکتشافی و برحسب روش اجرا از نوع تحقیق های کیفی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان سازمانی و استادان دانشگاهی که در زمینه شایستگی های مدیریتی فعالیت داشته اند هست. برای نمونه گیری از جامعه آماری از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل هم تحلیل مضمون بود. با بررسی پژوهش های صورت گرفته در حوزه شایستگی و اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر از خبرگان این حوزه، تعداد 15 شایستگی برای مدیران ارشد آموزش وپرورش مورد تایید قرار گرفت. 15 شایستگی مهم در سه محور جهت گیری وظیفه ای، شناختی و تعاملی شناسایی و دسته بندی گردید. اولین بعد شناسایی شده، جهت گیری وظیفه ای و به ترتیب اهمیت مشتمل بر 6 شایستگی، جهت گیری تعاملی در 5 شایستگی و جهت گیری شناختی در 4 شایستگی خلاصه و دسته بندی گردید. مدل نهایی ارایه شده می تواند در نظام مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی، در وزارت آموزش وپرورش جهت امور آموزش، استخدام، ارزیابی عملکرد و کانون های ارزیابی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مدیران ارشد آموزش وپرورش، مدل شایستگی، رویکرد کیفی
  • جلوه امامی، محمد صالحی*، فرشیده ضامنی صفحات 127-146
    هدف این پژوهش، ارایه مدل استقلال دانشگاهی با رویکردهای دلیل گرا و علت گرا جهت کارایی دانشگاه بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) و با طرح اکتشافی بود که در بخش کیفی از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از روش توصیفی استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کیفی اساتید خبره در زمینه موضوع پژوهش که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع، 10 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، تمامی اساتید تمام وقت دانشگاه آزاد مازندران بود که بر اساس رتبه علمی تعداد 308 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استقلال دانشگاهی با 73 سوال و پرسش نامه کارایی سازمانی پین پریانگ و سینگ سای با 21 سوال استفاده شد. روایی پس از تایید اساتید و پایایی ابزارها رویکرد (دلیل گرا 85/0 ، علت گرا 82/0 و کارایی سازمان 89/0) محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده های کیفی از تحلیل مضمون و جهت تجزیه و تحلیل داده های کمی از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، t ، تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان داد که؛ استقلال دانشگاهی با رویکرد های دلیل گرا و علت گرا بر کارایی دانشگاه تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد .
    کلیدواژگان: استقلال دانشگاه، دلیل گرا، علت گرا، کارایی، مدل
  • کامران شیوندی چلیچه* صفحات 147-156
    پژوهش پیش رو با هدف تحلیل محتوای کتب درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بر اساس نظریه خرد وبستر در جهت ارزیابی میزان آمادگی دانش آموزان برای رویارویی یا جهان متاثر از پاندمی کروناویروس انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه آماری شامل کتاب مطالعات اجتماعی پایه‎ سوم تا ششم بود. به منظور گردآوری داده‎ها از روش تمام‎شماری استفاده شد. واحد تحلیل، صفحات (متن، عناوین فصول، تصویر، پرسش ها یا فعالیت ها) بود. ابزار پژوهش شامل فرم وارسی مبتنی بر ابعاد پنج گانه نظریه وبستر (2007) بود. یافته ها نشان داد که در طراحی کتب مطالعات اجتماعی فقط بعد گشودگی به تجربه به اندازه کافی مورد توجه قرار گرفته؛ در حالی که بعد شوخ‎طبعی و مرور خاطرات و تامل تقریبا در تمام پایه ها مغفول مانده و تنظیم هیجانی بجز در پایه سوم در دیگر پایه ها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. توجه به بعد تجارب چالشی بجز پایه چهارم، در دیگر پایه ها در سطح مناسب بود. آنتروپی شانون بیان گر بار اطلاعاتی بالا برای تمام ابعاد و توجه ویژه به مولفه های مرور خاطرات و تامل، تنظیم هیجانی و تجارب چالشی بود. نتایج پژوهش گویای نشان داد که پر کردن شکاف میان پایه ها در توجه به ابعاد خرد و طراحی محتوای کتب در جهت پرورش دانش آموزان خردمند، نواندیش و همدل در جهت زندگی در جهان پرتلاطم کنونی رسالتی بزرگ برای نهادهای آموزشی است که در کتب مطالعات اجتماعی تا اندازه ای مورد غفلت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، خرد، نظریه وبستر
  • محمد زرین جویی، محمد علی نعمتی*، حمیده رشادت جو صفحات 157-168
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی نقش های دانشگاه در ایجاد اکوسیستم نوآوری درسال 97-96 انجام شد. روش پژوهش، آمیخته اکتشافی از نوع ساخت ابزار بود. در بخش کیفی، جامعه آماری متخصصان حوزه های دانشگاه، صنعت و دولت بودند. مشارکت کنندگان برابر20 نفر با نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. در بخش کمی، جامعه آماری 440 نفر از مدیران میانی و اجرایی چهار حوزه دانشگاه، صنعت، دولت و نهادهای واسط بودند که با نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 205 نفر بود. داده های بخش کیفی با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و بخش کمی با پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. داده های کیفی با روش تحلیل مضمون و کمی با روش حداقل مربعات جزیی تحلیل گردید یافته ها نشان داد نقش های دانشگاه در ایجاد کوسیستم دانشگاه، صنعت، دولت؛ آموزشی، پژوهشی، خدمات اجتماعی هر یک با کارکرد خود هستند. این عوامل مجموعا حدود 90 درصد تغییرات اکوسیستم دانشگاه، صنعت، دولت را تبیین نمودند. شاخص پیش بینی کنندگی (64/0) حاکی است نقش های دانشگاه از قدرت پیش بینی کنندگی بالایی در ایجاد اکوسیستم برخوردارند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، اکوسیستم دانشگاه، صنعت، دولت، نقش های دانشگاه
|
  • Zohreh Sayadpour, Fariborz Dortaj *, Alireza Kiamanesh Pages 7-16
    This study aimed to investigate the role of social support and life satisfaction in academic burnout. The research method was correlation. From Islamic Azad University of Tehran, 393 students selected by cluster sampling method and responded to Maslach Burnout Inventory-Student Survey (MBI-SS, Schaufeli, et al., 2002), Satisfaction with Life Scale (SWLS, Diner, et al., 1985) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet, et al., 1988). Data were analyzed using regression analysis. The results showed that social support (β = -0.131, P≥0.020) and life satisfaction (β = -0.229, P≥0,000) had a significant and inverse effect on academic burnout. The findings also showed that Social support and life satisfaction explained 14% of the variance in academic burnout. According to the findings, academic burnout decreases with increasing social support and life satisfaction. Therefore, supporting student by family, friends, and the educational environment, as well as strategies that increase life satisfaction, can reduce students' academic burnout, which is an important factor in dropout.Keywords: social support, life satisfaction, academic burnout
    Keywords: Academic burnout, life satisfaction, Social Support
  • Mehrnaz Afshar, Asghar Sharifi *, Malek Mirhashemi Pages 17-32
    The purpose of this study was to design a training system for levels of management of Parsian Bank Branches based on merit. The methodology of this research is descriptive-correlational and of applied type in which the combination (quantitative-qualitative approach) is used. The population studied at the qualitative stage included all the key informants and experts in the field of banking and university, and in the quantitative section of all the heads, deputies and senior users of Parsian Bank branches throughout the country, whose number was 1260 in 1397. In this regard, For example, in the qualitative part of 8 teachers, 8 experts in designing the educational system and 4 managers and heads of Parsian Bank were selected through targeted sampling method to theoretical saturation stage. In order to calculate the sample size in a small section, according to the Morgan table, 294 were obtained. In the qualitative section, semi-structured interviews were used to collect the data. In a small section, a researcher-made questionnaire was used to measure the competency levels of managers. For data analysis, a confirmatory factor analysis was used. In order to present the final model, the least squares method and the software of SmartPlus 3 were used. The results showed that individual, interpersonal, organizational and environmental components are 99% confidence level as components of the educational system of the levels of management of the Parsian Bank Branches based on merit.
    Keywords: Designing the educational system, Branch management levels, Competency, Competency Model
  • Haniyeh Yavari, Afsaneh Lotfi Azimi * Pages 33-45
    The purpose of this study was to prediction of academic dishonesty based on academic engagement, achievement goals and implicit beliefs of intelligence in during pandemic Coronavirus (Covid-19). The descriptive- correlation method was used. The statistical population consists of all female students high schools Tehran city in year academic 2019-2020. In this study, according to convenience sampling method, 200 female students by formula Plant of Tabachnick & Fidell (2007) were selected as samples and they were asked to fill in the academic dishonesty scale (ADS) of Witherspoon, Maldonado & Lacey (2010), schoolwork engagement inventory (SEI) of Salmela-Aro & Upadaya (2012), achievement goal questionnaire–revised (AGQ-R) of Elliot & Murayama (2008) and implicit theory of intelligence scale (ITIS) of Abd-El-Fattah & Yates (2006). The data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate regression. Findings showed that there was significant correlation between academic engagement, achievement goals and implicit beliefs of intelligence with academic dishonesty (p < 0/01). Regression analyses also revealed that %64/3 of variance of academic dishonesty infidelity was explained by academic engagement, achievement goals and implicit beliefs of intelligence. This study confirmed the significant contribution of academic engagement, achievement goals and implicit beliefs of intelligence on academic dishonesty in students.
    Keywords: academic dishonesty, academic engagement, achievement goals, implicit beliefs of intelligence
  • Ali Sheykholeslami *, Ali Rezai Sharif, Nagmeh Torabi Poshtmokhi Pages 46-57
    School bonding is one of the factors that cause the students to feel dependent or connected with the school, in which various factors play a role. Therefore, the present study aimed to determine the role of perceived classroom environment, academic optimism and academic emotions in predicting the female students’ school bonding. The research method is a descriptive correlation. The statistical population of the study consisted of all female students of the second secondary school in Rasht in the academic year of 2019-2020, among whom 170 people were selected as the sample using the cluster random sampling method. Finally, 150 healthy questionnaires were analyzed. To collect data from Rezaei-Sharif, et al school bonding questionnaire (2014), Gentry, et al perceived classroom environment questionnaire (2002), the Schannen-Moran, et al academic optimism questionnaire (2013). And Pekran, et al academic emotions questionnaire (2002) were used. Pearson correlation coefficient and regression analysis tests were used to analyze the data. The findings showed that there was a significant positive relationship between perceived classroom environment, academic optimism and positive academic emotions associated with female students’ school bonding and a significant negative relationship between negative academic emotions and transplantation with female students’ school bonding (0/01). Also, the results of regression analysis revealed that 73% of the variance of the female students’ school bonding is based on the Perceived classroom, academic optimism and predictable academic emotions. Therefore, it can be concluded that perceived classroom environment, academic optimism and academic emotions are among the variables related to the students' school bonding.
    Keywords: School Bonding, Perceived Classroom Environment, Academic Optimism, Academic Emotions
  • Sajad Jalaefar, Bijan Abdollahi *, Hasnreza Zeinabadi, Hosein Abbasian Pages 58-72
    This study aimed to identify the professional development competencies of novice faculty members of public universities in Tehran. This study was a Qualitative approach and an exploratory method. The study population included all university professionals including department heads, heads of faculties, heads of planning offices, educational assistants, supervisory offices, expert professors, and novice faculty members in public universities in Tehran in 1398 and All texts related to the research topic included books, articles, and dissertations, both internal and external. Twelve academic experts were selected as the sample using the purposive sampling method and the snowball method. The study population in the resources section included 80 articles, books, and sites. 24 Persian and 34 English titles that were more thematically related to the research title were selected as the study sample. The tools of the present study included a semi-structured interview. Data analysis was performed by the content analysis method in five step.Finally, educational, research, organizational, personal, ethical, value,service, and international competencies were identified as professional development competencies of novice faculty members.The issue of maturity in universities is very important and necessary. Although there is a need to establish a regular and formal center called the Center for Growth in universities, the responsibility for growth and professional growth is primarily the individual and the belief in the need for growth is one of the most important issues in this regard.
    Keywords: competencies, Professional Development, novice faculty members
  • Diman Khosravi, Mohammadazad Abdollahpour * Pages 73-87

    The main purpose of this study was to predict academic satisfaction through character virtues mediated by emotional self-regulation in Female Students of secondary school students in Mahabad. The research method was applied in terms of purpose and is based on descriptive-survey information collection. The statistical population includes all female students in the second secondary school of Mahabad city in the academic year of 1998-99 (N = 3681). The samples were determined using Cochran's formula 348 people and a questionnaire was distributed electronically among the samples. Also, statistical sampling method was available in the present study. Satisfaction questionnaires Shaykh al-Islami and Ahmadi (2011), Patterson and Seligman (2004) Active Values Questionnaire and Hoffman and Kashdan Affective Style Questionnaire (2010) were used to collect data through simultaneous multiple regression analysis at the significance level of 0.05 and Sobel test. Data analysis was performed. The results of regression analysis showed that character virtues (wisdom, courage, humanity, justice, temperance and transcendence) and dimensions of emotional self-regulation (re-adjusting affect, conceal or suppress affect and tolerate and accept) have a positive and significant relationship with academic satisfaction (05/0≥ P), as well as emotional self-regulation Academic satisfaction showed a positive and significant relationship(05/0≥ P )On the other hand, it was found that academic satisfaction is predicted positively and significantly through character virtues by mediating emotional self-regulation dimensions (re-adjusting affect, conceal or suppress affect and tolerate and accept)

    Keywords: Emotional self-regulation, Character virtues, Academic Satisfaction
  • Mahdi Barzegar, Ezatollah Ghadampour *, Simin Gholamrezai Pages 88-99

    This study was aimed to investigate the relationship of cognitive abilities and mindfulness with teacher wisdom with mediating positive emotions. The method of this study was descriptive-correlation.The population included 600 primary school teachers. For this purpose, 375 elementary teacher were selected using simple random sampling method. They completed Nejati (2013) Cognitive Abilities Questionnaire, Brown & Ryan (2003) Mindfulness Questionnaire, Chen (2016) Positive Emotions Questionnaire and Ardlet (2003) Three-Dimensional Wisdom Scale. After collecting the data, structural equation modelling was used to test the proposed model and hypothesis as well. The results showed that the proposed model has good fit (NFI = 0/91 & SRMR = 0/068). The results of analyzes showed that cognitive abilities, mindfulness and positive emotions have a significant positive effect on wisdom. Also, the mediating role of positive emotions in the relationship between cognitive abilities and mindfulness with wisdom was confirmed. Findings show that by increasing the variables of cognitive abilities, mindfulness and positive emotions, we can expect an increase in wisdom in teachers.Keywords: Cognitive abilities, Mindfulness, Positive emotions, Teacher wisdom.

    Keywords: Cognitive abilities, Mindfulness, Positive Emotions, Teacher wisdom
  • Sayedamin Azimi *, Nasim Soleimani Pages 100-110
    The main purpose of this study was a comparative study of the level of attention to process skills in the first to third grade science textbooks of Iran and Russia in 1399-1400. It is a descriptive research of content analysis. The statistical population of the study consists of all the books "Experimental Sciences" of Iran and "The World Around Us" in Russia in the first, second and third grades. The tool of book content analysis was a researcher-made checklist of process skills and the results were analyzed based on George Brady's model in four stages of description, interpretation, proximity and comparison. The results showed that in the Iranian elementary science textbooks, the components of comparison and classification, skill of using tools and communication skills are more emphasized. In Russian science textbooks, more attention has been paid to the components of observation, prediction, estimation, interpretation of findings and conclusions. The results also show that the components of discovering and establishing numerical relationships, hypothesizing, measuring skills and conducting research in both countries have received less attention. Analysis showed that the level of attention to process skills is low compared to the volume of book content in the elementary science textbooks of both countries. Thus, it is necessary to pay more attention to the components of process skills in compiling textbooks in the two countries. It is suggested that in Iran, lesson topics be related to daily life activities. Also, in Russia, the topic of conversation and communication should be considered.
    Keywords: “Iran”, “Russia”, “science book”, “the book of world around us”, “process skills”
  • Mahdie Setayeshmehr, Azadeh Askari *, Mohammad Hassan Pardakhtchi Pages 111-126
    Present study aimed to identify the main components of competency of senior managers in the Ministry of Education to introduce a desirable competency model at the request of Ministry of Education of Iran. This study is applied research due to the purpose, Descriptive-Exploratory Research due to the method of data collection and Qualitative Research due to the implementation method. Statistical population in present study were included all organizational experts and university professors who have worked in the field of managerial competencies. Purposeful sampling method was used for sampling the statistical population. Research tool was semi-structured interview and the analysis method was thematic analysis. The Research performed in field of competency and conducting semi-structured interviews with 16 experts in this field showed that 15 competencies were approved for senior education managers. 15 important competencies were identified and categorized in orientation-three axes of task, cognitive and interactive. The first identified dimension, task orientation and importance including 6 competencies, interactive orientation in 5 competencies and cognitive orientation in 4 competencies were summarized and categorized. Proposed final model can be used in the competency-based human resource management system, in the Ministry of Education for training, employment, performance appraisal and assessment centers.
    Keywords: Senior Education Managers, Competency Model, qualitative approach
  • Jelveh Emami Gharahhajlou, Mohammad Salehi *, Farshideh Zameni Pages 127-146
    The purpose of this study was to present a model of university autonomy with reason and cause approaches to university efficiency. In terms of purpose, this study was applied with a mixed approach (qualitative and quantitative) and with an exploratory design. In the qualitative part, the semi-structured interview method was used and in the quantitative part, the descriptive method was used. Statistical population in the qualitative section of expert professors in the field of research that 10 people were selected as a statistical sample using purposive sampling method and taking into account the law of saturation. The statistical population in the quantitative section was all full-time professors of Mazandaran Azad University, which were selected as a statistical sample based on the scientific rank of 308 people. For data collection, the researcher-made questionnaire of university independence with 73 questions and the organizational performance questionnaire of Pin Priyang and Sing Sai with 21 questions were used. Validity was calculated and confirmed after the approval of the professors and the reliability of the tools approach (reason oriented 0.85, cause oriented 0.82 and organizational efficiency 0.89). Theme analysis was used to analyze qualitative data and Kolmogorov-Smirnov tests, t-test, exploratory factor analysis and structural equations were used to analyze quantitative data. The results showed that; University autonomy with reason and cause approaches has a positive and significant effect on university efficiency.
    Keywords: University Independence, Reasoning, causation, Efficiency, model
  • Kamran Sheivandi Cholicheh * Pages 147-156
    The present study aimed to analyze the content of elementary school social studies textbooks based on Webster's wisdom theory in order to assess students' readiness to face with the world affected by the coronavirus pandemic. This research was fundamental in terms of purpose and descriptive in terms of nature. The statistical population included third to sixth grade social studies textbooks. In order to collect data, the Census method was used. The unit of analysis was the pages (text, chapter titles, image, questions or activities). The research tool included a checklist based on the five dimensions of Webster's theory (2007). Findings showed that in designing social studies books, only the dimension of openness to experience has been considered enough; While the dimension of humor and reviewing memories and reflection has been neglected in almost all grades, and emotional regulation has not received much attention in other grades except in the third grade. Attention to the dimension of challenging experiences was appropriate at other levels except the fourth grade. Shannon entropy represented a high information load for all dimensions and special attention to the components of memory review and reflection, emotional regulation and challenging experiences. The results of the research showed that filling the gap between the elementary grades in terms of wisdom dimensions and designing the content of books in order to cultivate wise, innovative and empathetic students to live in the current turbulent world is a great mission for educational institutions that it has been neglected somewhat.
    Keywords: content analysis, wisdom, Webster's theory
  • Mohammad Zarinjooee, Mohammad Ali Nemati *, Hamideh Reshadatjoo Pages 157-168
    The purpose of this study was to identify the role of the university in the creation of university, industry, and government ecosystem in order to develop innovation. The research method was mixed. In the qualitative section, the statistical population consisted of experts in the fields of academia, industry, and government. Participants were selected by purposive sampling from 20 participants. In the quantitative section, the population consisted of 440 individuals who were among the middle and executive managers of four domains of university, industry, government, and intermediary institutions that were selected by stratified random sampling method. The sample size was 205 using the Cochran formula. Data were collected in the qualitative section by semi-structured interview method and in the quantitative section by a researcher-made questionnaire. The thematic analysis method was used for qualitative data analysis and partial least squares method was used for quantitative data analysis. The results showed that the roles of government in the ecosystem of university, industry, government are three Teaching, Research, Social Services roles. These factors explained about 90 percent of the changes in the innovation ecosystem.
    Keywords: Innovation Ecosystem, University, Industry, Government Ecosystem, University Roles