فهرست مطالب

زبان شناخت - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه زبان شناخت
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمود جعفری دهقی، امین شایسته دوست* صفحه 1

    تحلیل تاریخی پدیده های اجتماعی می تواند به شناسایی روند تغییرات در نهادها و ساختارهای اجتماعی کمک کند و موجب شناخت ریشه های تاریخی برخی مشکلات اجتماعی شود؛ اگرچه مطالعه وضعیت زنان در هر دوره ای از تاریخ ایران، می تواند جنبه های گوناگون زیست اجتماعی آن دوره را بازنمایی کند؛ اما با توجه به تغییرات الگوواره ای در نظام حقوقی و اجتماعی جامعه ایران پس از سقوط شاهنشاهی ساسانی، مطالعه وضعیت زنان در دوره ساسانی اهمیت ویژه ای دارد، زیرا معلوم می کند که قوانین تعیین کننده بعدی بر پایه چه سنت های حقوق و عرفی شکل گرفته اند. ازاین رو بررسی جایگاه اجتماعی زن در آن دوره، به حوزه مشترک مطالعات پژوهشگران ایران شناسی و اسلام شناسی تبدیل شده است؛ اما رویکردها و زمینه های فکری گوناگون در این مطالعات، این موضوع را به یکی از موضوعات بحث انگیز تبدیل کرده است. هدف این پژوهش این است که با در نظر گرفتن یافته های پیشین، وضعیت زن را در نسبت با قوانین ازدواج و طلاق تبیین کند و به این پرسش پاسخ دهد که این قوانین زن را «طرف حق» در نظر می گرفتند یا «موضوع حق»؟ برای پاسخ به این پرسش پرونده های حقوقی مربوط به قوانین ازدواج و طلاق منعکس شده در مادیان هزار دادستان بررسی می شوند.

    کلیدواژگان: زن، ازدواج، طلاق، وضعیت، ساسانی، شخص، شیء، طرف حق، موضوع حق
  • فرزانه گشتاسب*، مسعود قیومی، نادیا حاجی پور ارطرانی صفحه 2

    رویکرد نوین در مطالعات زبان ‎شناختی یا یک پدیده زبانی بر اصل وجود مجموعه ای از داده های زبانی گردآوری شده نهادینه شده ‎است؛ بنابراین به تهیه یک پیکره زبانی نیاز  است که از تولیدات واقعی گویشوران و نه براساس شم زبانی فردی گردآوری شده‎است. این شیوه پژوهشی برای بررسی داده‎ های زبانی تاریخی که جزء زبان های مرده است و اکنون هیچگونه گویشوری ندارد از اهمیت به‎ سزایی برخوردار است. هدف از انجام این پژوهش، تهیه پیکره زبان پهلوی ساسانی (فارسی میانه) و ساماندهی آن در یک پایگاه است. برای هر واژه، شش لایه اطلاعاتی، اعم از حرف‏ نویسی متن پهلوی، آوانویسی واژه ها به همراه ترجمه فارسی آنها، تعیین مقوله دستوری دانه‎ریز واژه ها، بن واژه سازی واژه ها و تعیین هزوارش بودن آنها، تعریف شده‎ است. برای مقوله دستوری دانه‎ ریز واژه‎ ها، مجموعه برچسب مقولات دستوری فارسی معاصر تهیه‎ شده توسط بی‎جن‎خان و همکاران (2011) و ساختارمندشده توسط قیومی (2014) باتوجه‏ به نیازهای زبان پهلوی جرح و تعدیل شده است و از مجموعه جدید برای برچسب‎ گذاری واژه‎ های پهلوی استفاده شده است. پس ‎از نشانه گذاری واژه‎ها و ساماندهی اطلاعات، امکان استخراج اطلاعات آماری وجود دارد که می‎تواند بینش عمیق‎تری از محتوای متن منتقل نماید. ازاین رو، اطلاعات آماری از پیکره به دست آمده استخراج شده و توضیح داده می شود تا دورنمای کلی نسبت به منابع تشکیل دهنده این پیکره به دست آید.

    کلیدواژگان: زبان پهلوی، زبان شناسی پیکره‎ای، پایگاه داده، نشانه‎گذاری داده
  • مریم معین درباری*، عطیه کامیابی گل، سیف الله سیفی صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی انتقادی نحوه ی کاربرد صافی فرهنگی در ترجمه ی انگلیسی کریس لیر و سهیلا سحابی (2000) از کتاب بچه های قالیباف خانه ی مرادی کرمانی (1379) است. بدین منظور، الگوی «تحلیل انتقادی» (خان جان، 1391، 1392) که بر بینان نظری زبان شناسی سازگانی- نقشگرا (هلیدی، 1994، 2004) می باشد به عنوان چارچوب تحلیلی انتخاب گردیده است. این الگو همزمان تحلیل عوامل درونزا و برونزا را مورد توجه قرار می دهد و هم به محصول ترجمه، هم به فرآیند ترجمه نظر دارد. ضمن ملاحظه دو فرض بنیادین «ترجمه به مثابه ی بافت آفرینی مجدد» و «ترجمه به مثابه ی تصفیه» که در الگوی تحلیل انتقادی ترجمه مد نظر بوده اند، این پژوهش با نحوه ی کاربرد صافی فرهنگی از سوی مترجمان اثر و ویژگی های بافتی در نظام مقصد تناسب داشته و نیل به معیار تعادل نقشی را محقق ساخته است. پس از شناسایی این عبارت ها ، به بررسی عملکرد مترجمان کتاب در برگردان این کنش گفتاری پرداختیم تا ببینیم  از میان چهار راهکار «معادل سازی (توصیفی)»، «معادل یابی (فرهنگی)»، «رویکرد سلبی» (حذف) و «انتقال»، بیشتر از کدام راهکارها بهره جسته اند. محاسبه فراوانی  این راهکارها مبین آن بوده است که مترجمان در برگردان این کنش گفتاری به ترتیب از راهکارهای «معادل سازی»، «انتقال و «حذف» بیشترین استفاده را داشته اند و «معادل یابی» به کار گرفته نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی ترجمه، صافی فرهنگی، ترجمه ی لعن و نفرین، بچه های قالیبافخانه، سیاق
  • سحر وحدتی حسینیان* صفحه 4

    یکی از چالشی‏ترین مباحث دستوری در زبان فارسی، تعیین معیارهایی برای تعریف فعل مرکب و انضمامی است. علیرغم زایایی این دو گونه فعلی در زبان فارسی امروز،کمتر محققی به روند تغییر و تحولات معنایی و ساختاری افعالی که در ساخت افعال مرکب و انضمامی نقش دارند، در سیر تحولات زبان فارسی توجه کرده است. با بررسی تاریخی این افعال ‏می‏توان پاسخی برای این سوال یافت که آیا وجود این گونه افعال ریشه تاریخی دارد؟ با توجه به اینکه در زبان فارسی امروز در میان افعالی که توانایی امکان هم‏نشینی با اجزاء غیرفعلی دارند، فعل کردن از زایایی بیشتری برخوردار است، این مقاله با تاکید بر ظرفیت فعل، سعی در پاسخ به پرسش زیر دارد: آیا در زبان‏های باستانی (فارسی باستان و اوستایی) جزء فعلی kar- در هم‏نشینی با اجزای غیرفعلی تبدیل به فعل سبک شده و در ساخت افعال مرکب و انضمامی نقش داشته است؟

    کلیدواژگان: باستان، اوستایی، ظرفیت فعل، فعل مرکب و ا نضمامی، فعل kar-
  • صالح طباطبایی*، حیات عامری، سحر بهرامی خورشید صفحه 5

    نگره سوسور درباره رابطه قراردادی (یا به تعابیر دیگر، وضعی، اعتباری، یا دل‏بخواه) میان واژه‏ها و مدلول‏‏های‏شان بر جریان غالب زبان‏شناسی نوین سایه افکنده و چون قاعده‏ای بنیادین در زبان‏شناسی نمایانده شده است. اما مطالعات پرشماری از اواخر دهه دوم سده بیستم تا به امروز این نگره سوسوری را با استناد مثال‏های نقض گوناگونی از زبان‏های مختلف جهان به پرسش گرفته و رابطه میان آوا و معنا را در این مثال‏ها نه پیوندی دل‏بخواه یا مبتنی بر قرارداد محض، بلکه رابطه‏ای «تصویرگونه» برشمرده است. نوشتار حاضر، پس از مرور مطالعات عمده‏ای که در این زمینه صورت گرفته‏اند، رای سوسور را درباره رابطه قراردادی میان واژه‏ها و مدلول‏های‏شان به معیار نقد می‏سنجد و، در پایان، به چشم‏انداز تازه‏ای که ممکن است از رهگذر نقد دیدگاه سوسور و به واسطه مفهوم «تصویر‏گونگی آوایی» به سوی واج‏شناسی شناختی گشوده شود اشاره گذرایی می‏کند.

    کلیدواژگان: تصویرگونگی آوایی، نام‏آواها، حس‏آواها، معناواها، اصوات، دال، مدلول
  • شهرام همت زاده* صفحه 6

    یکی از موضوعاتی که زبان شناسان بدان توجه داشته اند، قید در زبان است. زبان روسی نیز به عنوان یکی از شاخه های زبان های هند و اروپایی از این امر مستثنی نیست. نگاه ویژه زبان شناسان به این مقوله در زبان روسی، پس از مقاله شیویداوا درباره‏ی «قیدجمله» (детерминант) شکل گرفت و اختلاف آراء و مباحث زیادی را بر انگیخت.در این مقاله با استفاده از روش تحلیل منابع کتابخانه ای و تطبیق نمونه های اخذ شده از منابع، تقسیم بندی جدیدی از مقوله ی قیدجمله ارایه شد با تکیه بر این موضوع که آیا فعل یا جمله را مقید می سازد یا خیر؟ بدین منظور، نخست به دیدگاه شیویودوا درباره تقسیم بندی عنصرهای درون جمله اشاره و با استفاده از تعاریف وی برای تمایز قید فعل و قید جمله در روسی، برخی ملاک های معنایی و نحوی معرفی شدند. بررسی نمونه های اخذ شده از منابع به این امر منتج شد که قیدجمله از لحاظ معنایی به دو دسته قیدهای‏جمله فاعلی-مفعولی و قیدهای‏جمله متمم قیدی تقسیم بندی می شوند. افزون بر صورت های واژگانی، جملات پیرویی که به عنوان جملات تجزیه پذیر مشخص شده اند، به دلیل آنکه وابستگی به جمله پایه ندارند، می توانند نقش قیدجمله را ایفا کنند.

    کلیدواژگان: قیدجمله، ترکیب‏واژه، جمله مرکب، متمم قیدی، جمله پیرو
  • پریسا بخشنده، رضا نیلی پور *، زهراسادات قریشی، ارسلان گلفام، شهرام مدرس خیابانی صفحه 7

    گفتمان روایی یکی از شاخص‌ها و توانایی‌های اصلی ارتباط کلامی در جنبه‌های مختلف زندگی اجتماعی بشر است. روایت، به‌عنوان توصیف یا گزارش گفتاری یا نوشتاری از رویدادهای مرتبط، مهارتی چندبعدی است که می‌تواند سطح دانش زبانی و همچنین شناختی را نشان دهد. در این پژوهش با هدف بررسی فعل مرکب در کودکان 5 تا 7 ساله سالم فارسی زبان، 889 فعل مرکب از 107 نمونه گفتار آزاد براساس نظر دبیرمقدم (1376) تحلیل شده است. 52 نمونه گفتار را پسران و 55 نمونه گفتار را دختران تولید کرده‌اند. از سوی دیگر، 48 نمونه گفتار را کودکان 5 تا 6 سال و 59 نمونه گفتار را کودکان 6 تا 7 سال تولید کرده‌اند. کل گفته‌ها 17427 واژه را شامل می‌شود. نتایج پژوهش نشان داد بسامد «افعال مرکب ترکیبی» نسبت به «افعال مرکب انضمامی» در گروه سنی 5 تا 7 سال بیشتر است. همچنین، با بالارفتن سن در کودکان فاصله بین اجزای فعل مرکب و استفاده از افعال مرکب گذرا که دارای ساختار نحوی پیچیده‌تری هستند در گروه سنی 6 سال در مقایسه با 5 سال به عنوان شاخصی از رشد توانایی های زبانی افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: فعل مرکب، گفتار آزاد، ساختمان فعل، گذرایی، انضمام، ترکیب
  • مسعود دهقان *، ولی غلامی، عطیه کرمی صفحه 8

    هدف از انجام پژوهش حاضر، دستیابی به کارکردهای گفتمانی زبان رسانه از منظر شناختی بر اساس انگاره ی آمیختگی مفهومی مطرح شده از سوی فوکونیه و ترنر (2002,1998,1994) بوده است تا نشان دهیم که رسانه ها چگونه در کلام شان از استعاره بهره می گیرند و از آن مسیر اهداف خود را دنبال می کنند. ماهیت روش شناسی این پژوهش کیفی، توصیفی-تحلیلی بوده و داده ها از متون مطبوعاتی و روزنامه های کثیرالانتشار در سال های 95 تا 98 گزینش و گرد آوری شده اند و بدین منظور 18 نمونه (به دلیلمحدودیت در حجم مقاله جهت ترسیم نمودارهای آمیختگی مفهومی) از استعاره های به کار رفته در متون مذکور، تحلیل و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. یافته ها نشان داد که گفتمان رسانه ها با تلفیق حوزه ی مبدا و حوزه ی مقصد و پدید آمدن فضای آمیخته ی چهارم نوپدید، زبان را طوری مفهوم سازی می کند که امکان نگاشت مفاهیم انتزاعی؛ همچون «موج بیداری اسلامی»، «انداختن توپ به زمین حریف» و غیره را به مفاهیم ملموس و عینی فراهم ساخته که این امر سبب جذب مخاطب و تنویر افکار عمومی شده است؛ به گونه ای که ویژگی های مشترک دو فضای ذهنی، یک به یک با هم متناظر می شوند.

    کلیدواژگان: رویکرد شناختی، گفتمان رسانه، انگاره ی آمیختگی مفهومی، عناوین خبری رسانه
  • ایفا شفائی *، مصطفی عاصی صفحه 9

    هدف تحقیق حاضربررسی رده صرفی ساختمان فعل در زبان لارستانی بر اساس پارامترهای مطرح شده رده‌شناختی در "فرضیه پیوندی" است. طبق این فرضیهانتساب یک زبان به پیوندی و یا تصریفی دو همبستگی و یا به بیانی دیگر دو پیش فرض آزمودنی را تلویحآ در درون خود دارد: نخست آنکه پیوندی و یا تصریفی بودن ویژگی است که می‌بایست در تمام سطوح و مقوله‎های ساخت واژی آن زبان دیده شود و مختص به یک مقوله و یا ساخت خاص نمی‌باشد؛ و دیگر آنکه پیوند و تصریف مفاهیم اولیه نیستند، بلکه هر یک متشکل از زیر ویژگیهای دیگری است که می‌بایست با یکدیگر همبستگی داشته باشند. به منظور بررسی این فرضیه، ابتدا اجزای ساختمان فعل در رابطه با مفاهیمی همچون شخص، شمار، زمان، نمود، وجه، نفی ، نهی و نشانه مصدر در زبان لارستانی معرفیمی‌گردند و در نهایت به منظور آزمودن اعتبار فرضیه پیوندی، دو پیش فرض مطرح شده در این فرضیه در سطح تصریف فعلی مورد بررسی قرار می‌گیرد.نتایج حاصل از این بررسی موید فرضیه پیوندی در این زبان تایید نیست و بر این اساس به کار گیری اصطلاحات پیوند و تصریف در توصیف نظام صرفی این زبان راهگشا نمی‌باشد

    کلیدواژگان: رده شناسی ساخت واژی، فرضیه پیوندی، زبانهای پیوندی، زبانهای تصریفی، رده شناسی کل نگر، جزء نگر
  • ایرج ظفری، بهزاد رهبر *، محمدرضا اروجی صفحه 10

    بررسی استعاره‌ها با رویکرد شناختی، نشان می‌دهد تصورات ذهنی به مفاهیم انتزاعی تسری می‌یابند. گویشوران زبان ترکی با الهام از پدیده‌های طبیعت مانند حیوانات، گیاهان و... در گفتارهای روزمره کاربرد استعاری از آن پدیده‌ها را ارایه می‌کنند. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی فراوانی و درصد مهم‌ترین مفاهیم ساختواژی، بررسی سهم این نام‌ها در فرایندهای واژه‌سازی و سهم جنسیت واژه‌های استعاری طبیعت در زبان ترکی است. داده‌های این پژوهش از طریق انجام مصاحبه با 70 گویشور زبان ترکی بدست آمد و درنهایت، 677 واژه گردآوری شد. ابتدا‌ فراوانی و درصد مفاهیم ساختواژی  مورد ارزیابی قرار گرفت، سپس سهم بخش‌های طبیعت در فرایندهای واژه‌سازی و سهم جنسیت این واژه‌ها بررسی شد. یافته‌های پژوهش بیانگر آن‌ است که طبیعت بر گفتار گویشوران زبان ترکی تاثیر می‌گذارد و آنان در گفتار‌شان از نام‌های طبیعت به صورت استعاری بهره می‌گیرند. در واژه‌های استعاری طبیعت در ترکی به ترتیب ترکیب، اشتقاق، ترکیب و اشتقاق، نام‌آوا، وام‌گیری واژگانی و تکرار بالاترین کاربرد را دارند. همچنین نام‌های مربوط به حیوانات، پرندگان و حشرات بیشترین کاربرد استعاری را در این زبان دارند. هم‌چنین بیشترین واژه‌ها مربوط به جنس خنثی است. نتایج پژوهش در شناخت بیش‌تر استعاره برای شاعران، معلمان، نویسندگان و زبان‌شناسان می‌تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: واژه های استعاری طبیعت، مفاهیم ساخت واژی، فرایندهای واژه سازی، رویکرد شناختی، جنسیت، زبان ترکی
  • محمد دبیرمقدم، نجمه زربان * صفحه 11

    پژوهش حاضر به بررسی سلسله مراتب دسترسی رابطه‏های دستوری کینان و کامری(1977)، در موصولی‏سازی و محدودیتهای بینازبانی حاکم بر آن و نیز به شیوه‏های نشانگذاری گروه اسمی هم‏مرجع با هسته اسمی بر پایه نظریات کینان(1985)، در سه زبان ایرانی نایینی، دلواری، و تالشی می‏پردازد. در این پژوهش سعی بر آن است تا به دو پرسش اساسی پاسخ داده شود: نخست، تا چه حد موصولی‏سازی جایگاه‏های نحوی متفاوت در سه زبان یاد شده با سلسله مراتب دسترسی رابطه‏های دستوری کینان و کامری و محدودیتهای حاکم بر آن انطباق دارد؟ دوم، در زبانهای مورد نظر، از کدام شیوه‏های موصولی‏سازی برای نشانگذاری گروه اسمی هم‏مرجع با هسته اسمی در هریک از جایگاه‏های نحوی بهره گرفته می‏شود؟. در سنجه پرسش‏های مذکور، پرسشنامه‏ای برمبنای چارچوب برگزیده برای گردآوری داده‏های مورد نیاز تدوین شد و طی مصاحبه‏های حضوری با گویشوران، این پرسشنامه تکمیل و حدود140.ساخت موصولی از هریک از زبانهای مورد مطالعه استخراج گردید.داده‏های حاصل از این سه زبان، نشان از امکان موصولی‏سازی تمام جایگاه‏های نحوی سلسله ‏مراتب دسترسی را دارند ونیز شواهدی دال بر همسویی با محدودیتهای حاکم بر سلسله مراتب دسترسی رابطه‏های دستوری و نیز محدودیتهای حاکم بر نشانگذاری گروه اسمی هم‏مرجع با هسته اسمی به دست می‏دهند.

    کلیدواژگان: بند موصولی تحدیدی، سلسله مراتب دسترسی رابطه‏ های دستوری، هسته اسمی، گروه اسمی موصولی نشانگذاری، جایگاه موصولی
|
  • Mahmoud Jafari Dehaqi, Amin Shayeste Doust * Page 1

    Historical analysis of social phenomena can help identify social institutions and structure changes to perceive social problems' historical roots. Despite studying women's status in any Iranian history period can represent various social life aspects. Considering the paradigm shifts in the Iranian legal and social system after the fall of the Sassanid Empire, the study of women's status in the Sassanid period is of particular importance since it reveals the following determinant laws are based on what legal traditions and custom. Therefore, the study of the women's status in that period has become a shared area of study for scholars of Iranian studies and Islamic studies; However, different approaches and Intellectual backgrounds in these studies have made this issue one of the controversial arguments. This study aims to explain women's status concerning the marriage and divorce law, considering the previous findings, and to answer the question of whether these laws considered women as "legal subject" or "legal object." To answer this question, the legal cases related to the laws of marriage, divorce, which are reflected in Mādayān ī Hazār Dādestān, considering.

    Keywords: woman, Marriage, divorce, status, Sassanian Legal object Legal subject
  • Farzaneh Goshtasb *, Masood Ghayoomi, Nadia Hajipour Artarani Page 2

    Recent attitude towards studying a language and a linguistic phenomenon is based upon the existence of a collection of data; therefore it is required to develop a linguistic corpus that is naturally occurred and it is not collected from the one’s intuition. This research methodology is highly important to study linguistic historical data, which is dead and has no speaker.The current research puts an effort to develop a linguistic corpus of middle Persian and to organize the data in a data-base. To this end, six information levels are determined in the annotation process, including transliteration of the Pahlavi texts, transcription of the words along with their Persian translation, defining fine-grained syntactic category of the words, lemmatizing the words, and identifying whether the word is huzwāreš or not. To define fine-grained syntactic categories, the tag set for contemporary Persian developed by Bijankhan et al (2011) and organized by Ghayoomi (2004) are modified and adapted to the Pahlavi language according to the requirements. The new tag set is used to label Pahlavi words. After annotating words and organizing the information, extracting the statistical information is possible to deepen the insight over the text’s content.

    Keywords: the Middle Persian language, the Pahlavi texts, corpus linguistics, database, annotation
  • Maryam Moeindarbari *, Atiyeh Kamyabi Gol, Sefullah Seifi Page 3

    The present study aims at making a critical assessment of Chris Lear’s and Soheila Sahabi’s English translation (2000) of Houshang Moradi Kermani’s Carpet Weaving Factory Children (1980/2000). This article will specifically consider the translation of the terms "curse" as one of the examples of cultural-linguistic forms. To the task, Khanjan’s Critical Translation Analysis (CTA) Model (2012, 2013), which is primarily based on Halliday’s Systemic-Functional linguistics (1994, 2004) has been selected as the research analytical framework. This study aims to show how the use of cultural filtering by translators has been commensurate with the contextual characteristics of the destination system. After identifying these phrases and sentences, we examined the function of translators in translating this speech action. The calculation of the frequency and the percentage of the use of these quadruple strategies suggests that translators of the story have the most use of “Equivalent Finding", "transference," and elimination, respectively, in the conversion of curse. Moreover, the "Equivalence Making" strategy has not been implemented.

    Keywords: Critical analysis of translation, cultural filter, translation of curse, children of waving carpet factory, register
  • Sahar Vahdati Hosseinian * Page 4

    One of the challengeable grammatical subjects in New Persian language grammar is, to determine criteria for defining compound and incorporate verbs. Given that in New Persian, combination and incorporation process are productive, it makes so much sense to survey the historical courses of the verbs which are cooperated in making compound and incorporate verbs, in order to find out their semantic and structural development in the evolution of Persian language. Unfortunately, A few scholars pay attention to it. Among Persian verbs, kar- has the most potential in association with non-verbal elements. Emphasizing on verb valence, this paper attempts to answer these questions: has kar- converted to the light verb in association with non-verbal elements in ancient languages (Aveatan and Old Persian)? Thus, has it have a role in constructing incorporate and compound verbs?

    Keywords: Old Persian, Avestan, Verb valence, Compound, incorporate verb, The verb kar-
  • Saleh Tabatabi *, Hayat Ameri, Sahar Bahrami Khorshid Page 5

    Saussure’s view of conventional/arbitrary relationship between the signifier (sound patterns/words) and the signified (meanings) has governed the mainstream of modern linguistics and been represented as a linguistic premise. However, by giving counterexamples from a large variety of world languages, numerous studies have questioned the Saussurean view since the late 1920s. The studies have demonstrated that the relationships between the sound patterns and the meanings in these counterexamples are “iconic” rather than conventional/arbitrary. By reviewing a number of the major studies, the present paper aims to evaluate the Saussurean view and, finally, to note in passing a very likely new approach to cognitive phonology in terms of the concept of “phonetic iconicity

    Keywords: phonetic iconicity, onomatopoeia, ideophones, phonesthemes, reference
  • Shahram Hemmatzadeh * Page 6

    Adverbs in language isone of the important issues that linguists have considered. Russian as one of the branches of the Indo-European languages is no exception. A special interest in this category, in Russian language, was prompted after Shviedova's article on determinant, which caused a lot of disagreements and controversies.In this paper, using a library resource analysis method and matching samples taken from resources, a new categorization of determinant is proposed emphasizing on whether the adverb binds up the verb or the sentence. To this end, we first refer to Shviedova's view on the division of the internal elements of sentence and, using Shviedova’s definitions in distinguishing verb adverb and determinant in Russian, some semantic and syntactic criteria are introduced. The examination of the samples taken from the sources show that the determinant is semantically divided into two categories of subject-object determinant and adverb complement determinant. Moreover lexical forms, subordinate clauses that are identified as analyzable sentences, can play the role of determinant since they do not depend on the main clauses.

    Keywords: determinant, compound sentence, adverb complement, subordinate clauses
  • parisa bakhshandeh, reza nilipour *, zahrasadat ghoreishi, Arsalan Golfam, Shahram Modarres Khiabani Page 7

    The narrative discourse is one of the major parameters and capabilities of verbal interactions in various aspects of human's social life. Narration as the spoken or written description or report of relevant events is a multidimensional skill indicating the level of linguistic and cognitive knowledge.  In the present survey, with the aim of examining compound verbs among healthy Persian-speaking 5-to-7-year-old children,  889 compound verbs from 107 samples of spontaneous speeches based on Dabirmoghaddam's approach (1997), have been analysed.  All the productions included 17427 words. Regarding the outcomes of this research,  it has been shown that the frequency of " compositional compound verbs" compared to " incorporating compound verbs " is higher among the 5-to-7-year-olds. Furthermore, along with the growth in children's age, among the 6-year-olds compared to the 5-year-olds , a wider gap between the elements of the  compound verbs and the use of transitive compound verbs as a parameter indicating the linguistic aptitude development is noticed.

    Keywords: Compound verb, spontaneous speech, verb structure, transitivity, incorporation, compounding
  • masoud dehghan *, Vali Gholami, Atiyeh Karami Page 8

    The purpose of the current study is to achieve discursive-metaphoric functions of the media language from cognitive perspective and based on Fauconnier and Turner's Conceptual Blending Theory (1994, 1998, 2002) to illustrate how the media uses metaphor in their speech and expresses what they want. The methodological nature of this qualitative research is descriptive-analytic and the data has been selected and collected from widely circulated newspaper in recent years, and for this purpose, 18 samples of metaphors used in these texts were analyzed and evaluated. The findings showed that media discourse conceptualizes language by blending two domains of source and target, and emerging the forth new emergent source to provide the possibility of the mapping of abstract concepts such as, the "wave of Islamic awakening", "throwing the ball to the opponent", etc. into tangible and concrete concepts, and attract audience, and lighten public opinion; in such a way that the common features of these two mental spaces correspond to each other one by one.

    Keywords: cognitive approach, media discourse, conceptual blending theory, media news headlines
  • ifa shafaei *, seyd mostafa assi Page 9

    This article describes the typological status of verbal inflection, based on Agglutination Hypothesis, in the Larestani Language. According to this approach, although the well-known morphological typology of languages ( Isolating, Inflectional, Agglutinating) have been criticized as empty, the old idea that there are (predominantly) agglutinating and (predominantly) fusional languages in fact makes two implicit predictions. First agglutination/fusion is a characteristic of whole languages rather than individual constructions; second, the various components of agglutination/ fusion correlate with each other. To explore this hypothesis, at first a descriptive analysis of verbal categories of verb (tense, person, number, mood, aspect, infinitive, negation  and imperative markers ) in Larestani is provided and then the accuracy of this hypothesis is tested. The overall result of this study are mostly negative. The evidence that different types of verbal inflections tend to behave alike, which would have been expected if the correlation one existed, is not overwhelming and also no significant correlation among different indexes of agglutination and fusion are  attested.

    Keywords: Morphological Typology, Agglutination Hypothesis, Inflectional Languages, agglutinating Languages, Partial, Holistic Typology
  • Iraj Zafari, behzad rahbar*, Mohammad Reza Oroji Page 10

    The study of metaphors through cognitive approach illustrates mental images would lead to abstract concepts. Turkish speakers compare humans and some environmental factors with nature phenomena such as animals, plants, and so on, and present metaphoric uses of those phenomena. The purpose of this study was to evaluate the frequency and percentage of the most significant word structures of nature metaphors in Turkish. Another aim was to evaluate the names of nature in word formation processes and their gender. Research data were collected through field study and interviews with 70 Turkish speakers that 677 words were collected. First, the frequency and percentage of morphological concepts were investigated. Then nature word structures role and share of gender in word formation processes of these words were dealt with. The findings revealed that nature has influence over speaker´s speech and they utilize names of nature in their speech metaphorically. In Turkish metaphoric nature words compounding, derivation, compound and derivation, onomatopoeia, and borrowings have the highest rate of use respectively. Furthermore, the names attributing to animals, birds, and insects have the highest rate of metaphoric use. The results have significant benefits to poets, teachers, authors, and linguists to reach a better understanding of metaphors.

    Keywords: metaphoric word structures, morphological concepts, word-formation processes, cognitive approach, gender, Turkish language
  • mohammad dabirmoghadam, Najme Zarban * Page 11

    This paper is an attempt to determine relative clause formation in three Iranian languages  including Naini, Delvari, and Talyshi based on the " noun phrase accessibility hierarchy " and universals constraints on relative clause formation proposed by Keenan and Comrie(1977), as well as strategies in marking the relativized position introduced in Keenan(1985), and also Koteva and Comrie(2005). Considering the relativized grammatical relations, these Iranian languages exhibit relativizability of all NP positions on the accessibility hierarchy and concerning the expression mode of the relativized noun phrases, these languages use two different strategies with respect to the relativized syntactic role: gap strategy and pronoun retention strategy. The gap strategy corresponds to subject, direct object, indirect object, and oblique relativization, except that in Talyshi, the pronoun retention strategy corresponds to oblique relativization. In addition, the pronoun retention is used  in direct object, indirect object, oblique, and genitive relativization, except that in Naini, direct object is relativized just by means of a gap. The data from these Iranian languages suggest that relativization is in accordance with Keenan and Comrieʼs proposal in  the sense that both the subject of intransitive verb(S) and the subject of transitive verb(A) are treated alike. In fact, the subject of transitive verb(A) is not less relativizable than the subject of intransitive verb and the object of transitive verb (P).

    Keywords: restrictive relative clause, noun phrase accessibility hierarchy, head NP, NP relativized, marking the position relativized