فهرست مطالب

Language Teaching Research - Volume:9 Issue: 2, Jul 2021

Iranian Journal of Language Teaching Research
Volume:9 Issue: 2, Jul 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الساندرو بناتی صفحات 1-11

    این مقاله این دیدگاه را که آموزش زبان باید مبتنی بر شواهد و اصول باشد عرضه می کند. حقایق اصلی اکتساب زبان دوم جهت برجسته کردن پیامدهای اصلی برای آموزش زبان ارایه خواهد شد. یک رویکرد اصولی و مبتنی بر شواهد در آموزش زبان روشی است که موارد زیر را در نظر می گیرد: 1)درک صحیح از اینکه زبان چیست 2)درک روشنی ازاینکه ارتباط به چه معناست3)رویکردی موثر برای تمرکز بر فرم روشی است که فرم و معنی را به هم پیوند می زند و از ورودی به تمرین خروجی می پردازد. 4)ورودی ماده اصلی در اکتساب زبان است و زبان آموزان زبان دوم نیاز دارند در طی آموزش در معرض ورودی قابل فهم و معنی دار زبان قرار گیرند. 5)فعالیت های تعاملی ممکن است نقش تسهیل کننده در اکتساب زبان دوم داشته باشد.

  • جلیل فتحی، وینست گرینیر*، علی درخشان صفحات 13-37

    در راستای گسترش تحقیقات انجام شده بر روی متغیرهای مربوط به معلمان، پژوهش حاضر به بررسی الگوی ساختاری میان متغیرهای تامل، خودکارآمدی، فرسودگی شغلی و تنظیم هیجانی معلمان ایرانی زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی پرداخته است. عالوه بر این، با فرض اینکه تنظیم هیجانی نقش میانجی در رابطه بین تامل و خودکارآمدی معلمان با فرسودگی شغلی آنها ایفا میکند، یک مدل میانجی گری مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارزیابی روابط فرضی میان متغیرهای مذکور، از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. برای جمع آوری داده های مورد نیاز پژوهش حاضر، پرسشنامه های خودکارآمدی معلم، تامل معلم، فرسودگی شغلی معلم و تنظیم هیجانی میان 238 معلم ایرانی توزیع شدند. برازش پرسشنامه های مورد استفاده و مدل ساختاری فرضی از طریق نتایج تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. با توجه به نقش محوری وضعیت عاطفی معلمان در نحوه برخورد آنها با ابتکارات اصلاحی، امید آن میرود که نتایج پژوهش حاضر بتواند به درک معلمان از چگونگی به کار بستن اقدامات الزم برای نظارت بر وضعیت هیجانی خود در فضاهای آموزشی بینجامد. با توجه به یافته های پژوهش، همچنین انتظار میرود که دوره های تربیت معلم انگلیسی به عنوان زبان خارجی، استراتژیهای عملی تری را برای افزایش باورهای خودکارآمدی، تنظیم هیجانی و تامل برای معلمان پیش از خدمت در نظر بگیرند.

  • مرتضی باقری*، مارتین ایست صفحات 39-56

    در چهار دهه گذشته بررسی آگاهی معلمان به طور کل و عوامل تاثیرگذار به صورت خاص توجه محققین را به خود جلب کرده است. تحقیق پیش رو به بررسی تاثیر برخی از این عوامل بر آگاهی معلمان و فعالیت های کلاسی آنها در ارتباط با تدریس مهارت شنیدن در ایران پرداخته است. کلیه داده ها در طول چهار ماه در مدارس خصوصی زبان در ایران جمع آوری شده است. هشت معلم برای 64 مرتبه مورد مشاهده قرار گرفتند و 32 مصاحبه انجام گرفت. یافته ها نشان میدهد عوامل محیطی به همراه متغیر های زبان آموزان و تجربه معلمان به ترتیب به عنوان موثرترین عوامل در شکل دهی آگاهی معلمان و فعالیت های کلاسی مربوط به شنیدن تاثیرگذار بودند. آموزش معلمان به عنوان عامل چهارم قرار گرفت. چند توصیه برای بهبود بخشیدن تدریس مهارت شنیدن وجود دارد. اینها شامل اهمیت تجربه معلمان در بهبود آموزش معلمان و آگاهی به تاثیرات منفی برخی از عوامل محیطی بر تدریس می باشد.

  • انتونی وترینگ*، هانگلین چن، مارک فرزر صفحات 57-72

    طراحی موثر سند برنامه درسی منوط به همسویی بین اهداف یادگیری، اصول تدریس و سیاست برنامه درسی است. بیشتر کارهای مربوط به طراحی برنامه درسی در زمینه آموزش زبان انگلیسی بر اجرای اصول آموزش زبان مانند اصول آموزش ارتباطی زبان متمرکز است. توجه محدودی به این همسویی شده است، در حالی که برای اطمینان از انسجام و سازگاری بین نتایج مورد نظر، انتخاب و سازماندهی محتوا و فعالیت های ارزیابی، این همسویی نقش محوری دارد. این مطالعه با استفاده از تجزیه و تحلیل کیفی سند، عناصر اصلی برنامه درسی و همسویی آنها با رویکردهای آموزشی فعلی را در دوازده برنامه درسی محلی آموزش زبان انگلیسی مشخص می کند. با استفاده از عناصر تجزیه و تحلیل روش های ریچاردز و راجرز (2014)و طرح درسی نونان (1988)تجزیه و تحلیل نشان می دهد که در حالی که اصول آموزش ارتباطی زبان در برنامه های درسی گنجانده شده است، عدم انطباق ها، مانند مواردی که بین اهداف مورد نظر و فعالیت های ارزیابی قرار دارند، باقی مانده اند. این مقاله چارچوبی تحلیلی جهت راهنمایی معلمان در طراحی یک برنامه درسی همسوتر را ارایه می دهد به گونه ای که ارتباطات آن قابل مشاهده باشد.

  • جان ال لیونتاس*، پاتریک مانیون صفحات 73-84

    این مقاله مزایای مهم قصه گویی دیجیتال را برای معلمان و دانش آموزان ارایه می دهد. به حداکثر رساندن شرایط نویسندگی چند حالته برای یادگیری بهینه آنلاین / آفلاین، هسته اصلی مقاله را تشکیل می دهد. در سرتاسر مقاله بیان می شود که داستان هایی که ارزش گفتن دارند، داستانهایی هستند که ارزش اشتراک گذاری دارند اما فقط در صورتی که در قالب ساختارهای گفت و گویی باشند که حامی پیگیری های اصیل می باشند. ملاحظات عملی مهم برای درک قصه گویی دیجیتال و کاربردهای متنوع آن، همراه با توصیه های آزمایش شده در کلاس برای سازه های دیجیتال، و سپس به دنبال آن هفت مفهوم آموزشی که نیاز به توجه متمرکزتر دارند، ارایه شده است. چنین نتیجه گرفته می شود که دانش آموزان واقعا قادرند خود را از مصرف کنندگان منفعل فناوری به سازندگان فعال ترکیبات دیجیتال، یک صدا، یک داستان در یک زمان تبدیل کنند.

  • افسانه محمدزاده، پرویز علوی نیا * صفحات 85-107

    در دهه های اخیر محققان توجه روزافزونی به مقوله آموزش فعالیت محور بویژه در حوزه پژوهش در فراگیری زبان دوم داشته اند. به نظر می رسد نقش انگیزش به عنوان یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار در فرایند یادگیری فعالیت محور آنگونه که باید توسط پژوهشگران حوزه تعلیم و تربیت مورد توجه قرار نگرفته و این غفلت و بی توجهی هنگام پرداختن به تاثیر نوسانات انگیزشی در آموزش فعالیت محور نمود بیشتری پیدا می کند. با علم به این شکاف موجود در زمینه مطالعات مرتبط با نقش انگیزش در عملکرد فعالیت محور زبان آموزان، محققان حاضر بر آن شدند تا به کاوش در خصوص ماهیت پویا و سیال انگیزش در یادگیری زبان خارجی در فرایند آموزش فعالیت محور در طی یک جلسه درسی و نیز در طول جلسات درسی متوالی در یک بازه زمانی شش هفته ای بپردازند. لذا پس از انتخاب نمونه آماری متشکل از هفت یادگیرنده زبان از رده سنی نوجوانان، محققان حاضر به جمع آوری داده ها با استفاده از طرح درسهای مبسوط، مصاحبه با افراد انتخاب شده پس از هر جلسه کالسی و نیز ابزار انگیزش سنج موسوم به موتومتر در فواصل پنج دقیقه ای در طول یک جلسه به منظور بدست آوردن اطلاعات در خصوص نوسانات انگیزشی زبان آموزان پرداختند. تحلیل کمی و کیفی داده ها نشان داد که انگیزش زبان آموزان نه تنها در طی یک جلسه بلکه در طول جلسات متمادی دستخوش تغییراتی گردید. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن بود که عوامل دخیل در این تغییرات با ویژگیهای فعالیت، اجرای فعالیت و نیز تفاوتهای فردی مرتبط بودند. در مقاله حاضر محققان به بحث در خصوص کاربردهای یافته های حاصله از این پژوهش خواهند پرداخت.

  • مسعود رحیمی، نورالدین یوسفی*، شهاب مرادخانی صفحات 109-127

    در حالی که مطالعات در زمینه عملکرد پژوهشی پژوهشگران در آموزش عالی به وفور یافت می شود، مطالعات اندکی در رابطه با موانع عملکرد پژوهشی در آموزش زبان انگلیسی در آموزش عالی انجام شده است. با استفاده از طرح تحقیق کیفی، مطالعه حاضر به بررسی موانع عملکرد پژوهشی در آموزش زبان انگلیسی در آموزش عالی پرداخته است. برای این منظور، 10 دانشجوی کارشناسی ارشد، 10 دانشجوی دکتری و 10 نفر از استادان دانشگاه در حوزه آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه های مختلف دولتی در ایران در تحقیق حاضر شرکت کردند. توصیف روایتی ساختاری برای جمع آوری داده های اولیه استفاده شد، سپس یک مصاحبه نیمه ساختاری با هر یک از شرکت کنندگان انجام شد تا نتایج توصیف روایتی ساختاری را بهبود بخشد و دانش عمیق تری در رابطه با شیوه های تحقیق شرکت کنندگان به دست آورد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها، تعدادی از تم ها و مقوله های مربوط به تحقیقات دانشجویان کارشناسی ارشد، دانشجویان دکتری و اساتید دانشگاه در حوزه آموزش زبان انگلیسی را نشان داد. مسایل مربوط به پروژه های تحقیقاتی، مشارکت ناچیز و فشارهای محیطی از جمله مقوله های به دست آمده بودند که هر مقوله شامل چندین تم مرتبط بود. یافته ها با توجه به پیشینه پژوهش و عملکرد پژوهشی در آموزش عالی مورد بحث قرار گرفته و پیامدهای آن برای پژوهش در آموزش عالی پیشنهاد شده است.

  • شیوا کیوان پناه، اسحق اکبریان*، حمید سلیمی صفحات 129-146

    پژوهش حاضر بر آن است که تاثیر سه شیوه آموزش واژگان، یعنی آموزش مستقیم، ضمنی، و ترکیبی (ترکیبی از شیوه مستقیم و ضمنی) بر میزان فراگیری و یادآوری واژگان از طریق خواندن بر روی زبان آموزان ایرانی را بررسی کند. زبان آموزان مبتدی و پیشرفته (120 نفر) به روش نمونه گیری قابل دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به سه گروه (کلا شش گروه) تقسیم شدند. به زبان آموزان گروه آموزش مستقیم فعالیت های مربوط به افزایش آگاهی نسبت به واژگان و تولید واژه داده شد. غنی کردن داده ها، شامل ارایه نمونه های متفاوت از یک ساختار یا مقوله زبانی، در اختیار گروه آموزش ضمنی قرار گرفت. در مقابل، گروه سوم، یعنی شیوه آموزش ترکیبی، آمیخته ای از فعالیت دو گروه فوق را دریافت کردند. میزان فراگیری واژگان توسط افراد شرکت کننده در پژوهش، با آزمونهایی که معلمشان طراحی کرده بود مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که که زبان آموزان گروه آموزشی مستقیم و ترکیبی نسبت به زبان آموزان شیوه ضمنی، عملکرد بهتری در فراگیری و یادآوری واژگان از خود نشان دادند. این بدان معناست که فعالیت های آگاهی بخش و تولید محور به فراگیران زبان کمک می کند تا به کلمات دقت بیشتری کرده، بهتر یاد گرفته، و آنها را به خاطر بسپارند. در پایان، این یافته با توجه به نتایج حاصل از پژوهشهای پیشین در این حوزه مورد بحث قرار می گیرد. همچنین، تاثیرات حاصل از این پژوهش، برای معلمان و مدرسان، تهیه کنندگان مواد درسی، و طراحان برنامه های درسی مورد بررسی قرار می گیرد و سپس حوزه های جدیدی برای تحقیق و پژوهش بیشتر، معرفی میگردد.

|
  • Karim Sadeghi * Page 0
  • Alessandro Benati * Pages 1-11

    This paper supports the view that language instruction should be evidence and principle-based. Key facts about second language acquisition will be presented highlighting the main implications for language instruction. A principled and evidence-based approach to language instruction is one which takes into consideration the following: (i) a clear understanding of what language is; (ii) a clear understanding of what communication means; (iii) an effective approach to focus on form is one which ties together form and meaning and moves from input to output practice; (iv) input is the key ingredient in language acquisition and L2 learners needs to be exposed to comprehensible and meaningful language input during instruction; (v) interactive tasks might play a facilitative role in the acquisition of a second language.

    Keywords: communication, focus on form, Input, language, tasks
  • Jalil Fathi, Vincent Greenier *, Ali Derakhshan Pages 13-37

    To expand the line of research investigating individual teacher-related variables, the present research sought to test a structural model of teacher reflection, self-efficacy, burnout, and emotion regulation among Iranian EFL instructors. Moreover, a mediation model was examined, hypothesizing that emotion regulation would mediate the influences of teacher reflection and teacher self-efficacy on teacher burnout. Collecting data from a sample of 238 Iranian EFL teachers, a structural equation modeling (SEM) was embarked on to test the hypothesized relationships. The data of the study were gathered through the participants’ responses to the four questionnaires related to the four variables under investigation (i.e., teacher self-efficacy, reflection, burnout, and emotion regulation variables). The outcomes of a confirmatory factor analysis (CFA) verified the fitness of the used questionnaires and the structural model. Considering the centrality of teachers’ affective status in how they deal with reform initiatives, it is hoped that our results can contribute to the understanding of how teachers can take practical measures to monitor their emotional states in EFL education in Iran and in the broader international context.  Additionally, EFL teacher preparation programs should consider more practical strategies to enhance efficacy beliefs, emotion regulation, and reflection for pre-service teachers.

    Keywords: teacher reflection, teacher self-efficacy, burnout, emotion regulation, EFL Teachers
  • Morteza Bagheri *, Martin East Pages 39-56

    Exploration of second language teacher cognition in general and factors influencing it in particular has attracted the attention of many researchers over the last four decades.  The study presented here explored potential factors that influenced teachers’ cognitions and practices with regard to listening instruction and the development of this skill among learners in the thus far under-researched context of Iran. An exploratory and interpretive approach was adopted. Data were collected over a four-month period in private English Language institutes in Iran. Eight teachers’ classes were observed 64 times, followed by 32 stimulated-recall interviews. Findings indicated that contextual factors, followed by learner variables and teachers’ teaching experiences, were the most influential elements in shaping teacher cognitions and listening classroom practices. Teacher education was ranked as the least influential factor.  There are some implications for strengthening the development of listening skills. These include the importance of experienced teachers’ cognitions in improving teacher education and professional development courses, and being more consciously aware of the exacerbating effects of some contextual factors on listening instruction.

    Keywords: contextual factors, listening comprehension, teacher training courses, teacher cognition, teaching experience
  • Anthony Wotring *, Honglin Chen, Mark Fraser Pages 57-72

    Effective syllabus document design hinges on an alignment between learning objectives, teaching principles and curricular policy. Much of the work on syllabus design in the English Language Teaching (ELT) context focuses on the implementation of language teaching principles, such as those from the Communication Language Teaching (CLT) approach. Limited attention has been paid to this alignment, which is pivotal for ensuring the coherence and consistency between the intended outcomes, content selection and organisation, and assessment tasks. Employing qualitative document analysis (QDA), this study identifies the core syllabus elements and their alignment with current teaching approaches in twelve, localised ELT syllabuses. Utilising elements from Richards and Rodgers’ (2014) methods analysis and Nunan’s (1988) syllabus design, the analysis demonstrates that while CLT principles have been incorporated into the syllabuses, misalignments remain, such as those between intended objectives and assessment tasks. This paper offers an analytic framework to guide teachers in designing a more closely aligned syllabus and making visible its connections.

    Keywords: syllabus design, communicative language teaching, document analysis
  • John Liontas *, Patrick Mannion Pages 73-84

    This paper presents the primary benefits digital storytelling affords teachers and students. Maximizing the multimodal authoring conditions for optimal online/offline learning comprises the paper’s main focus. Throughout, it is asserted that stories worth telling are stories worth sharing but only if embedded in dialogic constructs supporting authentic pursuits. Practical considerations important to understanding digital storytelling and its manifold applications, along with classroom-tested recommendations for digital creations, are then presented, followed by seven pedagogical implications requiring a more focused treatment. It is concluded that students are indeed capable of transforming themselves from passive consumers of technology into active creators of digital compositions, one voice, one story at a time.

    Keywords: digital storytelling, digital creations, multimodal learning, authentic language
  • Afsaneh Mohammadzadeh, Parviz Alavinia * Pages 85-107

    Tasks have been given an ever-increasing attention on the part of researchers in the recent decades, particularly in relation to second language acquisition research. A highly influential factor in task performance, motivation, seems to have been neglected by educational researchers, and this negligence toward the role of motivation gets more prominence while considering the part played by motivational changes during task-supported instruction. Informed by this alleged gap in studies on the role of motivation on task performance, the researchers in the current study strived to probe the dynamic character of foreign language motivation during task-supported language instruction both within single lessons and sequences of lessons over a period of six weeks. Having chosen a sample of 7 young adults, the researchers gathered the data by means of: (1) detailed lesson plans, (2) interviews with selected participants conducted after each session during the study, and (3) Motometers filled out at five-minute intervals during a single class to gain information on motivational changes. The quantitative and qualitative analysis of data revealed that language learning motivation changed not only during a single lesson but also from one lesson to the next. Factors responsible for such changes were found to be related to task features, task implementation, and individual differences. The implications of findings are discussed throughout the paper.

    Keywords: L2 motivational self-system, motivational changes, process-oriented view of motivation, task-supported language teaching
  • Masoud Rahimi, Nouroddin Yousofi *, Shahab Moradkhani Pages 109-127

    While research is abundant on academics’ research engagement in higher education, very little has been done to study the setbacks for research practices in English language teaching (ELT) in higher education. Adopting a qualitative research design, the present study explored the research setbacks for ELT in higher education. To this end, 10 masters students, 10 doctoral students, and 10 university instructors of ELT in different state universities in Iran took part in the study. A narrative frame was applied to collect initial data, followed by conducting individual semi-structured interviews to gain more in-depth knowledge about the participants’ research practices. Thematic analysis, used to analyse the data, uncovered a number of themes and categories addressing the masters and doctoral students’ and university instructors’ research setbacks in higher education. A number of themes were generated for the following categories of research setbacks: issues with research projects, insignificant contribution, and pressures from the immediate context. The findings are discussed in the light of the literature and the status of research practice in higher education, and implications are suggested for research practice in higher education.

    Keywords: research practice, higher education, ELT
  • Shiva Kaivanpanah, IsHaaq Akbarian *, Hamid Salimi Pages 129-146

    The present study examined the effect of different vocabulary instruction methods on EFL learners’ vocabulary learning and retention. Elementary and advanced EFL learners (N = 120), selected through convenience sampling, were randomly assigned to three conditions (i.e., six groups for the two levels). The learners in the explicit group received vocabulary awareness-raising and pushed output activities. The implicit group was exposed to input flooding, while the modified-implicit group received the pushed output activity and input flooding. The vocabulary learning of the participants was measured using teacher-developed vocabulary tests. The results indicated that learners receiving explicit as well as modified-implicit activities outperformed those exposed to implicit instruction on vocabulary tests. This implies that awareness-raising as well as pushed output activities help learners notice, learn vocabulary better, and retain them longer. Several implications for teachers, materials developers, and syllabus designers on including pushed output activities with more involvement, and areas for further research are discussed.

    Keywords: explicit instruction, implicit instruction, modified-implicit instruction, feedback, vocabulary learning, vocabulary retention
  • Kristen Fung * Pages 147-150

    Is the seemingly endless search through libraries and bookstores for references, guidance, and authentic resources over forever? Has the invention of the internet with its ever-growing collection of multimedia information made quality knowledge instantly accessible for everyone? Will the manifold forms of non-digital access and storage that were wrought well at birth endure or die? The digital superhighway may seem to endow limitless opportunities, but it has only added another layer of required knowledge to the search, digital literacy. Now, only those with experience in the advanced levels of research and are digitally savvy can discern if what is available is genuine quality or just quantity. In the last two decades alone, blogs, vlogs, and the self-publishing industry have changed the landscape of educational resources. They created a labyrinth of questionable sources and outlets often masked in the clothing of reputable works. As more peer-reviewed journals consider the way of free access versus controlled distribution, and more publications take the path of e-books and digital downloads, questions arise as to how reliable the information available really is.

    Keywords: TESOL, encyclopedia, English language teaching
  • Mohammad Khodadust *, Saeedeh Mohammadi Pages 151-154

    This state-of-the-artmasterpiece edited by Jim McKinley and Heath Rose is the fruit of contributions by prominent scholars, and provides a comprehensive coverage of key research-related constructs and methodological issues. Being organized into four parts and 41 chapters, it overviews some key concepts, considerations, designs, approaches to research, and data collection/analysis procedures. The Introduction scrutinizes and reconceptualizes traditional research methods in this golden age of technology, multilingualism, and globalization. It also elaborates on key terms in applied linguistics research with an overview of the whole Handbook.

    Keywords: research methods, Applied Linguistics