فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهند شایسته مهر، لیلا عسگری دوست، احمد ترابی* صفحات 1-10
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر بر داغ اجتماعی و خودمراقبتی در سالمندان با سندرم آشیانه خالی انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش سالمندان با سندرم آشیانه خالی دارای مشکلات روانی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر ساری در سال 1399 بودند. تعداد 40 نفر از سالمندان پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) تحت آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش پرسشنامه داغ اجتماعی کینگ و همکاران (2007) و مقیاس خودمراقبتی سالمندان یونسی بروجنی و همکاران (1399) بودند. داده ها با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر داغ اجتماعی و خودمراقبتی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>P)، اما در مرحله پس آزمون هر دو متغیر مذکور تفاوت معنی داری داشتند (001/0˂P). همچنین، نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر باعث کاهش داغ اجتماعی و افزایش خودمراقبتی سالمندان با سندرم آشیانه خالی شد (001/0˂P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش، متخصصان و درمانگران سلامت سالمندان می توانند از روش آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر جهت بهبود ویژگی های روانشناختی سالمندان به ویژه کاهش داغ اجتماعی و افزایش خودمراقبتی در سالمندان با سندرم آشیانه خالی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری مثبت نگر، داغ اجتماعی، خودمراقبتی، سالمندان، سندرم آشیانه خالی
  • فرهاد اکبرپور، مهدی زارع بهرام آبادی*، مهدی دوایی، فریبا حسنی صفحات 11-20
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجان بر نشانگان درونی سازی و خودکنترلی در نوجوانان با گرایش به رفتارهای پرخطر بود.
    روش
    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان نوجوان متوسطه دوم با گرایش به رفتارهای پرخطر منطقه 15 شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه پژوهش 50 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 25 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) مهارت های تنظیم هیجان را آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خطرپذیری (زاده محمدی و همکاران، 1390)، مقیاس مشکلات رفتاری (آخنباخ و رسکورلا، 2001) و مقیاس تجدیدنظرشده خودکنترلی (گراسمیک و همکاران، 1993) استفاده و برای تحلیل آنها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-26 با سطح معنی داری (05/0)  استفاده شد.
    یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش مهارت های تنظیم هیجان به طورمعناداری باعث کاهش شکایات جسمانی و افزایش خودکنترلی شد (001/0˂P)، اما تاثیر معناداری بر کاهش اضطراب/ افسردگی و گوشه گیری/ افسردگی نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، بهره گیری از روش آموزش مهارت های تنظیم هیجان می تواند با کاهش مشکلات درونی سازی و افزایش خودکنترلی ریسک رفتارهای پرخطر را در نوجوانان مستعد رفتارهای پرخطر و سایر گروه های آسیب پذیر را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، نشانگان درونی سازی، خودکنترلی، نوجوانان، رفتارهای پرخطر
  • زهرا مصباح*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 21-35
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روایت های زندگی نوجوانان دختر دارای باورهای غیر منطقی صورت گرفته است.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی با رویکرد تحلیل روایتی با الگوی تحلیل کثرت گرا بود. جامعه آماری دربرگیرنده دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی1399-1398 بود. برای شناسایی نوجوانان دارای باورهای غیرمنطقی، از پرسشنامه سنجش باورهای غیرمنطقی نوجوانان برنارد (1988) استفاده شد. 12 نفر به صورت هدفمند به دلیل داشتن 5/1 واحد انحراف معیار بیش از میانگین انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری مطالعه شدند. گردآوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته مک آدامز بود.

    یافته‎ ها

    یافته های تحقیق با سازماندهی عناصر داستان در داخل ساختار روایتی حل مسئله، پس از طی فرایند کدگذاری، اشتراکات مفهومی را در بین نوجوانان دارای باورهای غیرمنطقی در 5 مضمون اصلی و 9 زیر مضمون نشان داد. این نوجوانان دارای پنج مضمون مشترک خودکارآمدی پایین، مهارت‎های ارتباطی ضعیف و نامناسب با دیگران، ارتباط ضعیف و نامناسب با خداوند، الگوی ناکارآمد رابطه والد فرزندی و مشکلات آسیب زایی در دوران کودکی بودند.

    نتیجه گیری

    از یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت، در مداخلات درمان نوجوانان دارای باورهای غیرمنطقی، جهت کاهش این باورها می بایست بر نقش ضعف در مهارتهای ارتباطی، خودکارآمدی و ارتباط با خداوند توجه بیشتری داشت. در مداخلات پیشگیری از ایجاد باورهای غیرمنطقی در سنین نوجوانی، می بایست مشکلات آسیب زای دوران کودکی مانند طرد و محرومیت های هیجانی و نقش سبک فرزندپروری ناکارآمد را جهت جلوگیری از ایجاد باورهای غیرمنطقی مورد توجه قرار داد. روانشناسان می توانند از یافته‎های این تحقیق جهت طراحی بسته های آموزشی بهبود سلامت روان نوجوانان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، تحلیل روایتی، دختران نوجوان
  • ابراهیم احمدزاده اقدم، پرویز کریمی ثانی*، محمود گودرزی، امید مرادی صفحات 36-49
    هدف

    افزایش سطح سرخوردگی زناشویی و کاهش تعهد زناشویی، به منزله تهدیدی جدی برای پایداری رابطه زوجین به شمار آورده می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی با آموزش تحلیل ارتباط متقابل بر کاهش سرخوردگی زناشویی و بهبود تعهد زناشویی در زوجین انجام شد.

    روش

    پژوهش در چارچوب یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در نیمه دوم سال 1398 بودند؛ به این منظور 30 زوج که دارای مشکلات و تعارضات زناشویی بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15زوج) وگروه کنترل (15زوج) جایگزین شدند. جمع آوری داده ها به وسیله مقیاس سرخوردگی زناشویی و پرسشنامه تعهد زناشویی بودند. زوج های گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعته هفتگی شرکت کردند؛ اما گروه کنترل این آموزش ها را دریافت نکردند. داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مرحله پس آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر سرخوردگی زناشویی و تعهد زناشویی تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). به عبارت دیگر زوج درمانی به روش تحلیل رفتار متقابل باعث کاهش سرخوردگی زناشویی و افزایش تعهد زناشویی و ابعاد آن ها در زوجین شد. این بهبود در مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش دارای تلویحات کاربردی جهت استفاده از برنامه های مداخلات درمانی دارد که در آن از آموزش تحلیل رفتار متقابل جهت کاهش مشکلات زناشویی ناشی از سرخوردگی و تعهد زناشویی استفاده شد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، تحلیل ارتباط متقابل، سرخوردگی زناشویی، تعهد زناشویی
  • نبی الله رضایی، نرگس باباخانی*، نسرین باقری صفحات 50-61
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه سرمایه روانشناختی و فرسودگی شغلی با میانجی گری ادراک مسئولیت اجتماعی در پرستاران بود.

    روش

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش پرستاران مجتمع بیمارستانی امام خمینی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1399 بودند که تعداد 600 نفر آنها (300 مرد و 300 زن) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران، 2007)، فرسودگی شغلی (مسلچ و جکسون، 1981) و ادراک مسئولیت اجتماعی (کارول، 1979) بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل سرمایه روانشناختی و فرسودگی شغلی با میانجی گری ادراک مسئولیت اجتماعی پرستاران برازش مناسبی داشت. علاوه بر آن، سرمایه روانشناختی بر ادراک مسئولیت اجتماعی پرستاران اثر معنادار مستقیم و سرمایه روانشناختی و ادراک مسئولیت اجتماعی بر فرسودگی شغلی آنان اثر معنادار مستقیم داشتند. همچنین، سرمایه روانشناختی با میانجی گری ادراک مسئولیت اجتماعی بر فرسودگی شغلی پرستاران اثر معنادار غیرمستقیم داشت (05/0˂P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج بدست آمده، برای کاهش فرسودگی شغلی پرستاران می تواند میزان سرمایه روانشناختی و ادراک مسئولیت اجتماعی را در آنها از طریق کارگاه های آموزشی ارتقاء بخشید. دیگر یافته ها نشان داد که سرمایه روانشناختی با میانجی گری ادراک مسئولیت اجتماعی بر فرسودگی شغلی پرستاران اثر معنادار غیرمستقیم داشت.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، فرسودگی شغلی، ادراک مسئولیت اجتماعی، پرستاران
  • مینا کامران حقیقی، مسعود حجازی*، افسانه صبحی صفحات 62-76
    هدف

    بیماری هپاتیت، مشکل عمده بهداشتی در دنیا بوده و یکی از ده علت اصلی منجر به مرگ در انسان ها می باشد. این بیماری از علل مهم سرطان و اختلال کبدی بوده و ناتوانی هایی را در افراد ایجاد می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش خوش بینی در رابطه بین حمایت اجتماعی و پیروی از درمان بیماران هپاتیت شهر زنجان بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به هپاتیت مراجعه کننده به مرکز جامع سلامت شماره 5 شهر زنجان در نیمه اول سال1398به تعداد999نفر بودند که210نفر به روش نمونه گیری در دسترس در این مطالعه گزینش شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های پرسشنامه خوش بینی شییر و کارور(1985)، حمایت اجتماعی شربورن و استوارت(1991)و پیروی از درمان موریسکی و همکاران(2008) استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار Spss نسخه25 استفاده شد. سطح معنی داری برای همه آزمون ها05/ لحاظ گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین حمایت اجتماعی با پیروی از درمان (001/0 p<،360/0r=)، بین حمایت اجتماعی با خوش بینی (001/0 p<،390/0r=) و نیز بین خوش بینی با پیروی از درمان همبستگی مستقیم و معناداری وجود داشت (001/0 p<، 417/0r=). همچنین نتایج نشان داد اثر کل حمایت اجتماعی بر خوش بینی معنادار بود (001/0 p<،422/0β=). نقش میانجی جزیی خوش بینی در رابطه حمایت اجتماعی و پیروی از درمان معنادار بود(05/0> p).

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتیجه این پژوهش نشان داد که حمایت اجتماعی با میانجی گری جزیی خوش بینی رابطه معناداری با پیروی از درمان بیماران هپاتیت داشت.

    کلیدواژگان: خوش بینی، حمایت اجتماعی، پیروی از درمان، بیماران هپاتیت
  • ناهید کرمی، ناصر امینی*، محمد بهروزی، غلامرضا جعفری نیا صفحات 77-89
    هدف

    سطح پایین تحمل پریشانی می تواند زمینه ساز وابستگی به مواد مخدر شود و عوامل بسیاری از جمله ویژگی های رفتاری، شخصیتی و اجتماعی با آن در رابطه است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی نقش تشخیصی سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو و انزوای اجتماعی در پیش بینی تحمل پریشانی افراد وابسته به مواد مخدر بود.

    روش

    طرح پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تابع تشخیص دو گروهی بود. جامعه آماری این پژوهش 1452مرد وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1399 بودند؛ که از این میان 400 نفر، به شیوه نمونه‏گیری غیرتصادفی در دسترس بر اساس دیدگاه کلاین(2015) انتخاب شدند. با توجه به اهداف پژوهش، 136 نفر (71 نفر دارای تحمل پریشانی بالا و 65 نفر دارای تحمل پریشانی پایین) به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005)، مقیاس سیستم‏های مغزی/رفتاری کارور و وایت(1994)، سیاهه ویژگی های شخصیتی هگزاکو اشتون و لی(2009) و مقیاس انزوای اجتماعی راسل(1996)  بود. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 و با استفاده از روش تابع تشخیص (ممیزی) تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل ممیزی نشان داد که با کمک متغیرهای پیشبین میتوان تحمل پریشانی را پیش بینی کرد و تحلیل ممیزی میتواند با 1/89 درصد پیش‏بینی صحیح افراد وابسته به مواد مخدر را به دو گروه دارای تحمل پریشانی بالا و پایین طبقه‏بندی نماید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر عواملی همچون سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگیهای شخصیتی هگزاکو و انزوای اجتماعی بر تحمل پریشانی تاثیرگذار است و میتوان در تدوین برنامه های پیشگیری از وابستگی به مواد مخدر و مداخلات برای ترک وابستگی، در سازمان های ذیربط مانند مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی، مراکز ترک اعتیاد و غیره از نتایج این پژوهش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو، انزوای اجتماعی، تحمل پریشانی وابستگی به مواد مخدر
|
  • Sahand Shayestemehr, Leyla Asgari, Ahmad Torabie * Pages 1-10
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of positive cognitive behavioral education on social stiffness and self-care in the elderly with empty nest syndrome.

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research community of the elderly with empty nest syndrome had psychological problems referring to counseling centers and psychological services in Sari in 1399. After examining the inclusion criteria, 40 elderly people were selected by purposive sampling method and randomly replaced in experimental and control groups (20 people in each group). The experimental group underwent 8 sessions of 75 minutes (one session per week) in positive cognitive-behavioral training and the control group did not receive training. The research instruments were the King et al stigma questionnaire (2007) and Younesi Borujeni et al elderly self-care scale (2020). Data were analyzed by Chi-square, independent t-test and multivariate analysis of covariance in SPSS-25 software.

    Findings

    The results of independent t-test showed that the experimental and control groups in the pre-test stage were not significantly different in terms of social heat and self-care (P> 0.05), but in the post-test stage both variables were significantly different (P˂0.001). . Also, the results of multivariate analysis of covariance showed that positive cognitive behavioral training reduced social stiffness and increased self-care of the elderly with empty nest syndrome (P˂0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, elderly health professionals and therapists can use positive cognitive behavioral education to improve the psychological characteristics of the elderly, especially to reduce social stiffness and increase self-care in the elderly with empty nest syndrome.

    Keywords: Positive Cognitive Behavioral Education, stigma, Self-care, elderly, empty nest syndrome
  • Farhad Akbarpour, Mehdi Zare Bahramabadi *, Mehdi Davaei, Fariba Hasani Pages 11-20
    Purpose
    The aim of this research was determine the effectiveness of emotion regulation skills education on internalization symptoms and self-control in adolescents with tendency to risky behaviors.
    Methodology
    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The research population was adolescent students with a tendency to risky behaviors in the 15 district of Tehran in the 2019-20 academic years. The research sample were 50 people who were selected by random sampling method and randomly assigned to into two equal groups (each group 25 people). The experimental group received 8 sessions of 60 minutes of emotion regulation skills education (two sessions per week) and the control group did not receive training. To collect data were used from risk-taking scale (Zadeh Mohammadi & et al, 2011), behavioral problems scale (Achenbach & Rescorla, 2001) and revised self-control scale (Grasmick & et al, 1993) and to analyze them were used from multivariate analysis of covariance method in SPSS-26 with significant level of P˂0.05.
    Findings
    The results showed that emotion regulation skills education significantly led to reduced physical complaints and increased self-control (P˂0.001), but had no significant effect on reducing anxiety/depression and isolation/depression (P>0.05).
    Conclusion
    According to the results of the present study, using the training emotion regulation skills can reduce the tendency to risky behaviors in adolescents prone to high-risk behaviors and other vulnerable groups by reducing internalization problems and increasing self-control.
    Keywords: emotion regulation, Internalization Symptoms, Self-Control, adolescents, risky behaviors
  • Zahra Mesbah *, Khadijeh Abolmaali Alhosini Pages 21-35
    Purpose

    The aim of this study was to analyze the life narratives of female adolescents with irrational beliefs.

    Method

    The method of the present study was qualitative with a narrative analysis approach with a pluralistic analysis model. The statistical population included female high school students in Tehran in the academic year 2020. To identify adolescents with irrational beliefs, Bernard (1988) adolescents' irrational beliefs questionnaire was used. Twelve people were purposefully selected due to having 1.5 units of standard deviation above the average and studied until reaching theoretical saturation. Data collection was by semi-structured interview with Macadams.

    Findings

    Findings of the research by organizing the elements of the story within the narrative structure of problem solving, after the coding process, showed conceptual commonalities among adolescents with irrational beliefs in 5 main themes and 9 sub-themes. These adolescents had five common themes: low self-efficacy, poor communication skills with others, poor communication with God, dysfunctional parent-child relationship pattern, and traumatic childhood problems.

    Conclusion

    It can be concluded from the research findings that in the treatment interventions of adolescents with irrational beliefs, in order to reduce these beliefs, more attention should be paid to the role of weakness in communication skills, self-efficacy and communication with God. In interventions to prevent the development of irrational beliefs in adolescence, the harmful problems of childhood such as rejection and emotional deprivation and the role of dysfunctional parenting style should be considered to prevent the development of irrational beliefs. Psychologists can use the findings of this study to design educational packages to improve adolescents' mental health.

    Keywords: Irrational beliefs, narrative analysis, Adolescent girls
  • Ebrahim Ahmadzadehaghdam, Parviz Karimisani *, Mahmoud Goudarzi, Omid Moradi Pages 36-49
    Purpose

    Increasing the level of marital disaffection and decreasing marital commitment is a serious threat to the survival of the marital relationship. Therefore, this study aimed to determine couple therapy's effectiveness with the transactional Analysis training to reduce marital disaffection and improve marital commitment in couples.

    Methodology

    The study was quasi-experimental with the pretest-posttest design, and a follow-up test was conducted with a control group. The study population consisted of all couples who referred to counseling centers in the second half of 2019. To this end, 30 couples with marital problems and conflicts were selected by a purposive sampling method and randomly assigned to the experimental group (15 couples) and control group (15 couples). The data were collected using the Marital Disaffection Scale (MDS) and the Marital Commitment Questionnaire (MCQ). Couples in the experimental group participated in 10 sessions of 2 hours per week, but the control group did not receive these training. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The findings indicated that there was significant difference between the experimental and control groups in terms of marital disaffection and marital commitment in the post-test stage (P <0.05). In other words, couple therapy by transactional Analysis training reduced marital disaffection and increased marital commitment and their dimensions in couples. This improvement was also maintained in the follow-up phase.

    Conclusion

    This study's results have practical implications for the use of therapeutic intervention programs in which the transactional Analysis training was employed to reduce marital problems caused by disaffection and marital commitment.

    Keywords: Couple Therapy, transactional analysis, marital disaffection, marital commitment
  • Nabiollah Rezaee, Narges Babakhani *, Nasrin Bagheri Pages 50-61
    Purpose

    The aim of this research was determine the relationship between psychological capital and burnout with mediated the social responsibility perception in nurses.

    Methodology

    This was a cross-sectional correlational study. The research population was the nurses of Imam Khomeini Hospital Complex affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2020 year, which 600 of them (300 men and 300 women) were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method. The research instruments were the questionnaires of psychological capital (Luthans et al, 2007), burnout (Maslach & Jackson, 1981) and social responsibility perception (Carroll, 1979). Data were analyzed using Pearson correlation coefficients and structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that the model of psychological capital and burnout with mediated the social responsibility perception of nurses had a good fit. In addition, psychological capital had a significant direct effect on nurses' social responsibility perception and psychological capital and social responsibility perception had a significant direct effect on their burnout. Also, psychological capital had a significant indirect effect on nurses' burnout through the mediated of social responsibility perception (P˂0.05).

    Conclusion

    According to the results, to reduce the burnout of nurses can improve the amount of psychological capital and perception of social responsibility in them through workshops. Other findings showed that psychological capital had a significant indirect effect on nurses' burnout through mediation of social responsibility perception.

    Keywords: psychological capital, burnout, Social Responsibility Perception, nurses
  • Mina Kamran Haghighi, Masoud Hejazi *, Afsaneh Sobhi Pages 62-76
    Purpose

    Hepatitis is a major health problem in the world and is one of the ten leading causes of death in humans. This disease is an important cause of cancer and liver disorders and causes disabilities in people. The aim of this study was to determine the role of optimism in the relationship between social support and treatment adherence of hepatitis patients in Zanjan.

    Methodology

    The method of this research was correlational. The statistical population of the study included all patients with hepatitis referred to the Comprehensive Health Center No. 5 in Zanjan in the first half of 2019 were 999 people, who 210 patients was selected by accessible randoming in the study. To collect the required data, McLean (1993) Ambiguity Tolerance Questionnaire, Sherborne & Stewart (1991) Social Support Questionnaire and Moriski et al. (2008) treatment adherence questionnaire were used to collect the required data. Also, Pearson statistical tests and multiple regression in Spss software version 25 were used to analyze the data. Significance level was considered 0.05 for all tests.

    Findings

    The results showed between social support with treatment adherence (P<0.001, r= 0.360), between social support with optimism (P<0.001, r= 0.329) and also between optimism. There was a direct and significant correlation with treatment (P <0.001, r= 0.349). The results also showed that the effect of total social support on optimism was significant (P<0.001, β= 0.442). The partial mediating role of optimism in the relationship between social support and treatment adherence was significant (P<0.05).

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that social support with partial mediation of optimism was significantly associated with treatment adherence of hepatitis patients.

    Keywords: Optimism, social support, Treatment Adherence, Hepatitis Patients
  • Nahid Karami, Naser Amini *, Mohammad Behrozi, Gholamreza Jafarinia Pages 77-89
    Purpose

    Low levels of distress tolerance can lead to drug dependence and many factors are related to it, including behavioral, personality, and social characteristics. Therefore, purpose of this study was to discrimination role of brain-behavioral systems and HEXACO personality characteristics and social isolation in prediction distress tolerance of people with substance dependence

    Methodology

    The research design was a two-group diagnostic function. The statistical population consists of 1420 men with substance dependence referring to addiction treatment centers in Tehran city in year 2020. In this study, according to convenience sampling method, were selected 400 people. For the purposes of this study, 136 patients (71 patients with high stress bearing 65 with low distress tolerance) were selected as the sample size. Research questionnaires included distress tolerance scale of Simons & Gaher (2005), brain-behavioral systems scale of Carver and White (1994), HEXACO Personality Inventory of Ashton and Lee (2009) and social isolation scale of Russell (1996). Data were analyzed by SPSS-24 software, using discriminant analysis method.

    Findings

    The results of analysis showed that brain-behavioral systems and HEXACO personality characteristics and social isolation people with substance dependence can help to prediction distress and function discriminant analysis assigned 89/1 percent of the people with substance dependence high and low distress tolerance.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, brain-behavioral systems and HEXACO personality characteristics and social isolation is an important step in identifying the factors that are effective in distress tolerance  and the results of this research can be used in the development of programs for the prevention of drug dependence and interventions for quitting addiction, in relevant organizations such as counseling and psychological services centers, addiction quitting centers, etc.

    Keywords: Distress Tolerance, brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics, Social Isolation, substance dependence