فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 114 (تابستان 1400)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 114 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه یاوری، سید علی حسینی یکانی*، مصطفی مردانی نجف آبادی صفحات 1-28

    عدم قطعیت از ویژگی های برجسته مسایل دنیای واقعی است. از آنجا که تغییر هر چند کوچک در داده های ورودی می تواند نتایج حاصل از مدل های تحلیل پوششی داده ‏ها (DEA) را به ‏گونه‏ای چشمگیر تغییر دهد، به ‏کارگیری راه های مقابله با عدم قطعیت از جنبه های اجتناب ناپذیر استفاده از این مدل هاست. از این ‏رو، در پژوهش حاضر، برای بررسی کارآیی فنی واحدهای مرغ گوشتی با ظرفیت بالاتر از سی هزار قطعه در شهرستان ساری، از ترکیب بهینه سازی استوار با مدل تحلیل پوششی داده ها بهره گرفته شد. نتایج حاصل از مدل تحلیل پوششی داده های استوار نشان داد که در سطح عدم قطعیت معین (1/0=ε)، با افزایش درجه محافظه کاری مدل از صفر به هشت، میانگین کارآیی از 96 به 93 درصد و تعداد واحدهای کارآ از 23 به هجده واحد کاهش می یابد؛ افزون بر این، بیشترین تفاوت میان مصرف مطلوب و واقعی نهاده ها مربوط به هزینه مصرف دارو و واکسن است. از آنجا که بیشترین هزینه دارو و واکسن هنگام مواجه شدن مرغداری ها با بیماری صرف می شود، با اعمال سیاست های مناسب برای پیشگیری از وقوع بیماری های همه گیر در مرغداری ها از جمله انتخاب جوجه های سالم و هم سن، تغذیه مناسب، بهبود شرایط لانه و تراکم مناسب در آن، معدوم‏ سازی لاشه‏ های طیور بیمار، استفاده از مواد ضدعفونی مناسب در مواقع لازم و همچنین، بهره‏ گیری از نظر کارشناسان در تعیین زمان و مقدار مناسب واکسن و دارو، می توان به افزایش کارآیی واحدهای ناکارآ بسیار کمک کرد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، ساری (شهرستان)، مرغ گوشتی، RDEA
  • خدیجه ثمره هاشمی، احمدعلی کیخا*، حسین مهرابی بشرابادی، مصطفی مردانی نجف آبادی، سامان ضیائی صفحات 29-53
    مطالعه حاضر با هدف شبیه سازی و بررسی کارآیی بازار آب و مقایسه آن با سه شیوه تخصیص بهینه، تخصیص بر اساس سهمیه   بندی ثابت و تخصیص بر اساس سهمیه بندی تناسبی آب صورت گرفت. منطقه مورد مطالعه زیرحوضه جیرفت واقع در حوضه آبریز هلیل‏ رود و داده های مورد نیاز مربوط به سال 1394 بود. روش مورد استفاده محاسبه تابع منفعت حاصل از آبیاری و حداقل ‏سازی زیان درآمدی در کل منطقه بود. بدین منظور، ابتدا محدودیت بیست و سی درصدی در برداشت از منابع آب زیرزمینی اعمال شد و سپس، بررسی شیوه های تخصیص بهینه، تخصیص بر اساس سهمیه بندی ثابت و تخصیص بر اساس سهمیه بندی تناسبی آب از لحاظ منافع حاصل از آبیاری و بهره وری آب در محصولات مختلف انجام پذیرفت. پس از آن، از طریق ایجاد یک بازار آب فرضی، کارآیی بازار آب پس از اجرای این روش های تخصیص مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به‏ منظور بررسی اثر هزینه های مبادله بر تجارت آب، هزینه مبادله معادل صفر، پنج، ده، بیست و سی درصد قیمت آب در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج پژوهش، چنانچه شرایط رقابت کامل بر بازار حاکم و هزینه های مبادله صفر باشد، تخصیص بهینه و تشکیل بازار آب منجر به تخصیص نهایی مشابه حقوق آب و منافع آبیاری برای کل جامعه می شوند و از قوانین سهمیه بندی ثابت و متناسب کارآمدترند؛ همچنین، با کاهش دسترسی به منابع آب، منافع حاصل از تجارت آب افزایش و با افزایش هزینه های مبادله، حجم آب مبادله ‏شده و منافع حاصل از تجارت آب کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بازار آب، تخصیص بهینه منابع آب، تابع زیان درآمدی، جیرفت
  • عفت قربانیان*، منصور زیبایی صفحات 55-86
    صیادی به ‏عنوان یکی از مهم‏ترین فعالیت های اقتصادی در زمینه تامین امنیت غذایی و معیشت افراد در سطح محلی و جهانی مطرح است. صیادی در خلیج فارس نیز از توان تقویت جایگاه خود در تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی ایران برخوردار است. مطالعه حاضر، با نگاه کلی به وضعیت صیادی در خلیج فارس، بر آن است که تصویری دقیق از این فعالیت در جنوب ایران و مشکلات و خلاهای آن ارایه دهد تا بتوان از آن در راستایی بهره گیری از توان‏های موجود و بهبود شرایط کنونی سود جست. اهداف مطالعه با استفاده از رویکرد ترکیبی سوات- تاپسیس فازی با تکیه بر نظرات متخصصان در حوزه شیلات جنوب ایران در سال 1397 پیگیری شد. نتایج مطالعه حاضر در قالب راهبرد (استراتژی) های مدیریتی در راستای تقویت صیادی و بهره گیری از فرصت های صیادی در خلیج فارس قابل استناد است، به ‏گونه‏ ای که با وجود بهره‏ گیری از توان‏های آن، فشار بر ذخایر ماهی نیز کاهش یابد. بر اساس نتایج مطالعه، پیشنهاد شد که راهبرد های تقویت زیرساخت های صیادی در جنوب، تقویت فناوری های صیادی به ‏صورت ابزار پیشرفته صید با بهره وری بالا، احداث شهرک های پیشرفته صیادی، ارزیابی ذخایر و تدوین قوانین بر اساس شرایط آن، بازسازی ذخایر با احداث زیستگاه های صیادی، بهبود ارزش افزوده صید با بازاریابی پیشرفته و بهره گیری از شیوه های پیشرفته فرآوری در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت صیادی، خلیج فارس، تحلیل سوات (SWOT)، تاپسیس فازی (Fuzzy TOPSIS)
  • احمد فتاحی اردکانی*، فاطمه سخی، یدالله بستان، محمد رضوانی صفحات 87-108
    شیر، به‏ عنوان یک کالای راهبردی، رابطه مستقیم با سلامت جامعه و امنیت غذایی هر کشور دارد. رفتار و ترجیحات مصرفی مصرف کنندگان شیر ممکن است بین خانوارها در دوره های زمانی مختلف، متفاوت باشد. با شناخت تغییر رفتار افراد، می توان به بررسی سیاست های اجراشده یا اجرای سیاست های جدید پرداخت. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی پایداری یا شکست ساختاری ترجیحات مصرف کنندگان شهری و روستایی در ایران برای شیر پاستوریزه و غیرپاستوریزه صورت گرفت. در این راستا، از آمار هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی مرکز آمار ایران برای دوره زمانی 95-1369 استفاده شد. همچنین، برای تحلیل ترجیحات خانوار، از آزمون ناپارامتریک ترجیحات آشکارشده و به منظور تفکیک تغییرات ساختاری از تکانه های زودگذر، از آماره کروسکال- والیس (K-W) استفاده شد. بدین منظور، با استفاده از داده های میانگین قیمت و مقدار شیر پاستوریزه و غیرپاستوریزه در مناطق شهری و روستایی و با مقایسه انتخاب های مصرف کنندگان در دوره های زمانی مختلف، ماتریس ترجیحات ضعیف آشکارشده (WARP) تشکیل شد. نتایج بررسی ماتریس WARPبیانگر وجود یک تناقض در ترجیجات مصرف کنندگان برای دو کالای شیر پاستوریزه و غیرپاستوریزه بوده و فرضیه پایداری ترجیجات مصرف کنندگان نقض شده است. نتایج محاسبه آماره K-W دلالت بر وجود یک تغییر ساختاری در سال 1374 داشته و بیانگر وجود شکست ساختاری در ترجیحات مصرف کنندگان ایرانی برای شیر است. در نتیجه، پیشنهاد می شود که در مطالعات آتی، به بررسی سیاست های اجراشده در این حوزه، اقتصاد رفتاری و ترجیحات مصرف کنندگان در خصوص محصولات مهمی همچون شیر و دیگر محصولات راهبردی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: آزمون کروسکال- والیس (K-W)، ترجیحات ضعیف آشکارشده (WARP)، تکانه غیرخطی
  • محمدرضا اکبری، اسماعیل پیش بهار، قادر دشتی* صفحات 109-135
    در دو دهه اخیر، مبحث امنیت غذایی و سلامت عمومی مردم جایگاهی ویژه در سیاست‏ های کلان هر دولتی یافته و در گزارش های سازمان فایو نیز بر آن بسیار تاکید شده است. کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به وضعیت تغذی ه ای خانوارها در سال های اخیر، باید به امنیت و سلامت غذایی آنها به‏ ویژه توجه شود. در این راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر ناامنی غذایی خانوارهای شهری کشور بود. بدین منظور، اطلاعات لازم از 18704 خانوار شهری در استان ‏های کشور در سال 1396 بر اساس مصرف نه گروه از مواد غذایی ضروری گردآوری و همچنین، از مدل ‏های لاجیت ترتیبی تعمیم یافته استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که 73 درصد از خانوارهای شهری از امنیت غذایی برخوردارند و 27 درصد دارای ناامنی غذایی هستند. همچنین با برآورد اثرات نهایی برای مدل لاجیت تعمیم یافته متغیرهایی نظیر جنسیت و سن، دارا بودن منزل مسکونی و زیربنای آن، مالکیت اتومبیل شخصی، ابعاد خانوار و درآمد، در گروه ‏های مختلف، اثر معنی دار بر ناامنی غذایی در مناطق شهری داشتند. بر پایه نتایج ب‏ه دست آمده، وضعیت استان کرمانشاه از نظر امنیت غذایی «خوب» و امنیت غذایی در مناطق شهری استان‏ های کرمان و همدان در سطح پایین ارزیابی شد. از آنجا که دو گروه پرخطر جامعه از نظر مصرف کالری شناسایی شدند، پیشنهاد می شود که سیاست های هدفمند درست برای به تعادل رسیدن این دو گروه اعمال شود؛ همچنین، با توجه به نتایج تحقیق مبنی بر بیشتر بودن امنیت غذایی خانوارهای زن- سرپرست نسبت به خانوارهای مرد- سرپرست، شایسته است که به مشارکت زنان در فرآیند تصمیم  گیری و تهیه مواد غذایی توجه شود.
    کلیدواژگان: ایران، کالری، لاجیت ترتیبی تعمیم یافته، ناامنی غذایی
  • ابراهیم مرادی*، مژگان اکرمی مهاجری صفحات 137-159

    با توجه به اهمیت تاثیر تغییر اقلیم بر تولید محصولات بخش کشاورزی، هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر درجه حرارت و بارندگی بر کارآیی هزینه تولید محصول گندم در ایران بود. به‏ منظور شبیه سازی، اطلاعات مربوط به قیمت نهاده ها، عملکرد در هکتار، هزینه تولید در هکتار، میانگین درجه حرارت و بارندگی در دوره کاشت محصول، برای گندم آبی از سال زراعی 81-1380 تا سال زراعی 93-1392 برای 28 استان جمع آوری شد. با بررسی روش های مختلف برآورد تابع هزینه مرزی تصادفی با داده های تابلویی، روش مرزی تصادفی «داده های ترکیبی» انتخاب شد. پس از تخمین مدل، با استفاده از روش دلتا، شبیه سازی اثر متغیرهای بارندگی و درجه حرارت بر هزینه مرزی صورت گرفت و میزان اثرگذاری این دو متغیر بر مرز هزینه و بر کارآیی هزینه برآورد شد. نتایج نشان داد که استان خوزستان بالاترین کارآیی هزینه و استان یزد کمترین کارآیی هزینه در تولید گندم را دارند و افزایش درجه حرارت و بارندگی در دامنه شرایط اقلیمی کشور تا حدود چهار درصد در افزایش کارآیی هزینه موثر است. با توجه به اقلیم های مختلف در کشور و روند کاهش بارندگی و افزایش درجه حرارت، اصلاح و استفاده از ارقام مقاوم به خشکی می تواند بر ارتقای کارآیی هزینه موثر باشد.

    کلیدواژگان: کارآیی هزینه، شبیه سازی، روش مرزی تصادفی، اقلیم، گندم
  • مجید دهقانی زاده، صادق بختیاری*، سعید دائی کریم زاده صفحات 161-188

    در مطالعه حاضر، در راستای تخصیص بهینه منابع محدود آب بین بخش های اقتصادی استان یزد با تاکید بر بخش کشاورزی، از روش محدودیت سازش هم‏زمان استفاده شد و نوآوری آن در مبانی این روش، توسعه مدل با یک محدودیت اضافی (قید اشتغال) بود. مطابق نتایج به ‏دست ‏آمده، بر مبنای آب تخصیص‏ یافته به بخش ها توسط مدل، در سال 1400 نسبت به سال مبنا، رشد سالانه 2/5 درصدی ارزش اقتصادی (به قیمت ثابت) حاصل می شود. نسبت تحقق اشتغال به هدف مورد انتظار نیز حدود 8/98 درصد خواهد بود. با توجه به کاهش آب قابل دسترس که عمده فشار آن نیز متوجه بخش کشاورزی خواهد بود، کارآمدی مدل در توجه مطلوب و هم‏زمان به اهداف چندگانه سبب می شود که تخصیص آب به ‏گونه ای باشد که حتی بخش کشاورزی نیز با رشد سالانه 4/0 درصدی ارزش اقتصادی همراه باشد. بر مبنای نتایج مطالعه حاضر، روش محدودیت سازش هم‏زمان از توانایی بالا در سازش بین اهداف و تخصیص بهینه منابع آبی در راستای دستیابی به اهداف در تطابق با واقعیت ها برخوردار است. از این‏رو، مدل پیشنهادی تحقیق حاضر می تواند در تدوین برنامه های بخش آب مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محدودیت آب، بهینه سازی، رضایت، بازده اقتصادی، روش وزنی، محدودیت سازش
  • پروانه خوش نشین گلی لرز، محمد کاوسی کلاشمی*، محمود مرادی، محمدکریم معتمد صفحات 189-214

    توجه به سامان‏دهی زنجیره توسعه که زنجیره تامین و زنجیره ارزش را نیز دربرمی‏گیرد، در حفظ، احیا و توسعه محصولات سنتی ضروری است. در این راستا، آگاهی از اهمیت و جایگاه محصولات سنتی مانند فرآورده های پشمی و ارایه راهکارهایی برای رونق تولید و حضور این محصولات در بازارهای داخلی و خارجی می تواند راهگشا باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‏ها و تهدیدهای پیش روی تولید و عرضه فرآورده های پشمی در شهرستان رضوان‏شهر بود. گردآوری داده های پژوهش از طریق مصاحبه حضوری با سی نفر از کارشناسان و خبرگان محلی انتخاب ‏شده به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1397 صورت گرفت. با تشکیل ماتریس سوات (SWOT)، راهبردی برای توسعه زنجیره تولید فرآورده ‏های پشمی شهرستان رضوان‏شهر تعیین شد. نتایج نشان داد که موقعیت راهبردی تولید و عرضه فرآورده‏ های پشمی این شهرستان در منطه اول یا همان راهبرد تهاجمی است؛ و بنابراین، متناسب با قرار گرفتن در این منطقه، راهبرد تهاجمی (SO) با عنوان «زنجیره توسعه» (در مرحله نخست، احیا و حفظ و در مرحله بعد، توسعه زنجیره تولید و عرضه فرآورده های پشمی در شهرستان رضوان‏شهر) توصیه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، صنایع دستی، تحلیل سوات (SWOT)، زنجیره
  • فاطمه طایی سمیرمی، صادق خلیلیان*، محمدحسن وکیل پور، حامد نجفی علمدارلو صفحات 215-248
    از آنجا که قیمت حامل های انرژی در هزینه تمام ‏شده تولیدات کشاورزی سهم مهمی دارد، حذف یارانه حامل های انرژی اثرات چندگانه بر بخش کشاورزی می گذارد. هدف مطالعه حاضر بررسی آثار اصلاح یارانه حامل های انرژی بر میزان تولید محصولات کشاورزی، شاخص قیمت مصرف کننده، تقاضای نهاده ها و میزان انتشار گاز دی اکسید کربن با کاربرد مدل خود رگرسیونی برداری با وقفه توضیحی بود. داده های مورد استفاده برای دوره زمانی 1367 تا 1394 از بانک مرکزی، مرکز آمار ایران، وزارت نیرو و سازمان خواربار و کشاورزی گردآوری شد. نتایج نشان داد که حذف یارانه برق اثرات منفی اقتصادی بیشتری نسبت به حذف یارانه گازوییل دارد، به‏ گونه ‏ای که میزان تولید و میزان سرمایه در حذف یارانه برق، به‏ترتیب، با میانگین یک و 13/41 درصد و با حذف یارانه گازوییل، به‏ترتیب، با میانگین 7/0 و 4/20 درصد کاهش داشته و همچنین، شاخص قیمت مصرف کننده و تعداد نیروی کار در حذف یارانه برق، به‏ترتیب، با میانگین 3/12 و 38/1 درصد و با حذف یارانه گازوییل، به‏ترتیب، با میانگین 14/3 و 55/0 درصد افزایش یافته است. در بررسی مدل های کوتاه مدت نیز مشخص شد که اثرات در کوتاه مدت شبیه بلند مدت ولی با میزان تاثیر گذاری کمتری است. براساس یافته های تحقیق، پیشنهاد می شود که حذف یارانه گازوییل و برق در بخش کشاورزی به‏ صورت تدریجی انجام شود و همچنین، حذف یارانه گازوییل نسبت به حذف یارانه برق در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعدیل قیمت انرژی، شاخص های اقتصادی- زیست‏محیطی، مدل خودرگرسیونی برداری با وقفه توضیحی
  • فاطمه معززی، سید حبیب الله موسوی*، غلامرضا یاوری، مهرداد باقری صفحات 249-284

    امروزه، یکی از مهم‏ترین چالش‏ ها در حفظ ثبات و پایداری توسعه اقتصادی منطقه ای و ملی پدیده تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن است که تهدیدی جدی برای نظام‏ های طبیعی، منابع آب و رفاه اجتماعی و اقتصادی محسوب می‏شود. از این ‏رو، درک رابطه بین تغییرات اقلیمی و متغیرهای اقتصادی- اجتماعی مانند امنیت غذایی و رفاه اقتصادی که در مطالعات اخیر، کمتر بدان پرداخته شده، ضروری است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی آثار رفاهی و امنیت غذایی تغییرات اقلیمی در دشت همدان- بهار بود. در این راستا، متغیرهای بارندگی و دما در افق 2070 بر اساس سناریوهای اقلیمی منتخب پیش بینی شد و سپس، با برآورد تابع واکنش عملکرد، محاسبه تغییرات عملکرد ناشی از پارامترهای آب‏ و هوایی ؛ و در نهایت، با تدوین یک الگوی برنامه ریزی ریاضی غیرخطی شامل ابعاد اقتصادی، زراعی و هواشناسی، اثرات بالقوه تغییر اقلیم بر رفاه اقتصادی و امنیت غذایی تحت سناریوهای اقلیمی منتخب در افق 2070 در مقایسه با سال پایه (2018) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تغییرات اقلیمی با کاهش دسترسی به آب، از یک سو، با کاهش تولید و افزایش قیمت موادغذایی، موجب کاهش مازاد رفاه مصرف‏کننده می‏ شود و از سوی دیگر، موجب افزایش درآمد خالص مزرعه خواهد شد، اما همچنان در تمامی سناریوها رفاه اقتصادی کل کاهش خواهد یافت؛ بنابراین، حتی با تغییرات خوش‏بینانه اقلیم، رفاه مصرف‏ کننده و به تبع آن، امنیت غذایی کاهش می ‏یابد. همچنین، بر پایه یافته ‏های پژوهش حاضر، بیشترین کاهش مازاد مصرف‏ کننده در تمامی سناریوها مربوط به محصولات راهبردی تامین کننده امنیت غذایی خواهد بود؛ با این حال، با اتخاذ راهبرد سازگاری بهبود راندمان آبیاری در سناریوهای مورد بررسی به مقادیر مختلف، زیان رفاهی ناشی از تغییر اقلیم به‏‏طور کامل خنثی خواهد شد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، رفاه اقتصادی، مازاد مصرف‏کننده، تغییر اقلیم، دشت همدان- بهار
|
  • F. Yavari, S.A. Hosseini Yekani *, Mostafa Mardani Najafabadi Pages 1-28

    Non-certainty is a prominent feature of real world issues. Since the change in the input data, though small, can dramatically change the results of the DEA models, applying ways to deal with non-certainty is an inevitable aspect of the use of these models. Therefore, in this research, the combination of robust optimization with Data Envelopment Analysis was used to study the technical efficiency of broiler farms with the capacity of over 30,000 broilers in Sari city. The results of Robust Data Envelopment Analysis model indicate that in the given uncertainty level (ε=0.1), as the level of conservatism increases from 0 to 8, the average of efficiency scores decreases from 96 to 93 percent and the number of efficient farms decrease from 23 to 18 farms. In addition, the greatest difference between the amount of optimal and actual consumption of inputs belongs to the cost of taking drugs and vaccines. Given that the largest part of drugs and vaccines costs are spent when a disease spreads, Applying appropriate policies to prevent the spread of epidemic diseases such as choosing healthy broilers in the same age, using proper nutrition, providing comfortable aviary, choosing proper density of broilers, dissolving the carcasses of ill broilers, using disinfectants properly and also using experts to determine the appropriate time and amount of drugs and vaccines can greatly help to enhance the efficiency of inefficient farms.

    Keywords: Robust Optimization, Data Envelopment Analysis, Sari City, Broiler, RDEA
  • Kh. Samareh Hashemi, A. Keikha *, H. Mehrabi Boshraabadi, Mostafa Mardani Najafabadi, S. Ziaee Pages 29-53
    The purpose of this study is to simulate and evaluate the water market's efficiency and compare it with the law of optimal allocation of water and allocations based on fixed and proportional quotas. The study area is located in the Jiroft sub basin in the Hali Rood watershed and data are for 2015 which were obtained from the Agricultural Jihad Organization of southern Kerman province. The method used is calculate the benefit from irrigation and minimize income losses in the entire region. For this purpose, the first 20% and 30% restrictions was imposed on use of groundwater resources, and then the effects of optimal allocation law, allocations based on proportional and fixed quotas on the benefits of irrigation were investigated. Subsequently, through the water market simulation, the market performance was analyzed after the implementation of these rules. To investigate the effect of transaction costs on water trade, transaction costs were considered, zero, 5, 10, 20 and 30 percent of water price. Based on the results, if the conditions of perfect competition are on the market and transaction costs are zero, the optimal allocation and formation of the water market will result in the same final allocation of water rights and irrigation benefits for the whole region. Also, by reducing the availability of water resources, the benefits of water trade will increase and with increasing transaction costs, reduces the volume of water exchanged and the gains from trade.
    Keywords: Water Market, optimal allocation of water resources, Loss of income function, Jiroft
  • E. Ghorbanian *, M. Zibaie Pages 55-86
    Fishing is one of the most important economic activities in providing food security and livelihoods locally and globally. Fishing in the Persian Gulf also has the potential for Iran that can strengthen its position GDP of the agricultural sector. This study, with an overview of the fishing situation in the Persian Gulf, aims to present a detailed picture of this activity in southern Iran and its problems that can be used in order to exploit its potential and improve current conditions. The objectives of the study were followed by a combined SWOT-Fuzzy TOPSIS approach based on the opinions of experts in the field of fisheries in the south of Iran in 2018. The results of this study can be used as management strategies for enhancing fishing and exploiting fishing opportunities in the Persian Gulf, so that its potential can be exploited, while reducing the pressure on fish stocks. Based on the results, it was suggested strategies for enhancing fishing infrastructure in southern Iran, enhancing fishing technologies as high-efficiency fishing tools, establishing a modern fishing zone, stock assessment and developing laws according to its conditions, stock enhancement with fishing habitats and prioritize improved value-added fishing with modern marketing and the use of modern processing techniques.
    Keywords: Fisheries management, Persian Gulf, SWOT analysis, Fuzzy TOPSIS
  • A. Fatahi *, F. Sakhi, Y. Bostan, M. Rezvani Pages 87-108
    Consumer behavior and preferences among households’ milk may be in different time periods, different. It is important to change behavior in the studied time period specified by identifying changes in people's behavior, can be used to evaluate policy payments made or implemented new policies. The purpose of this study was to investigate the structural stability or break of Iranian consumers’ preferences for pasteurized and non-pasteurized milk. In this regard, using the cost and income statistics of urban and rural households’ in Iran Statistics Center in the period 1990-2016. Also to analyze household preferences, from a non-parametric pre-disclosed test (WARP) and Kruskal-Wallis statistics (K-W) have been used to distinguish permanent structural changes from fleeting shocks. For this purpose, the matrix of poorly expressed preferences was compiled using the average price and quantity of pasteurized and non-pasteurized milk in urban and rural areas, and by comparing consumer choices in different time periods. The results of the WARP matrix indicate a contradiction in the preferences of consumers of both pasteurized and non-pasteurized milk. In other words, the rational behavior of consumers of pasteurized milk and non-pasteurized milk is rejected in Iran. Also, the results of the K-W statistic indicate a structural change in 1995, indicating a structural failure in the preferences of Iranian consumers for milk. As a result, in future studies, it is suggested that special attention be paid to behavioral economics and consumer preferences for important products such as milk.
    Keywords: Kruskal-Wallis test (K-W), Milk, Temporary nonlinear shock, Weak Axiom of Revealed Preference
  • M. R. Akbari, E. Pishbahar, Gh. Dashti * Pages 109-135
    Food security and public health have had a specific position in large-scale governmental policies in the last two decades, according to the Food and Agriculture Organization (FAO). Iran is no exception. The food security and food health of Iranian families should be particularly considered, given the fact that their purchasing power has declined. Thus, the present study aims to investigate factors influencing food insecurity in Iranian urban families. Data were collected from 18704 urban families in different Iranian provinces based on the consumption of nine necessary food groups. Generalized ordered logit models were employed. The results indicated that 73% of the urban families were food secure, while the remaining 27% were food insecure. Moreover, the estimation of the final effects for the Generalized logit model showed that gender, age, homeownership, personal automobile, family size, and income had significant effects on food insecurity in different urban groups. According to the results, Kermanshah Province had the highest level of food security, while Kerman and Hamedan Provinces were at the lowest level of food security. Since two high-risk groups were identified in terms of consuming calories, it is recommended to make targeted policies to balance the two groups. The results also implied the higher food security of families with female householders than that of families with male householders.
    Keywords: Calories, Generalized ordered logit, Iran, Food insecurity
  • E. Moradi *, M. Akrami Mohajeri Pages 137-159

    The aim of this study is to investigate how to influence temperature and rainfall on cost efficiency of wheat production. For simulate the effect of temperature and rainfall on cost efficiency of production, Information on pricing, yield per hectare, the production cost per hectare, the average temperature and rainfall during planting crops, for wheat and for 28 provinces were collected over a period of 10 years. by investigation, Different methods of stochastic frontier cost function with panel data, Stochastic Frontier "panel data" Method was selected. After estimating model, Delta method used to simulate the effect of rainfall and temperature variables on frontier cost. And the impact of these two variables was estimated on cost frontier and finally, on the cost efficiency. The results showed that, Khuzestan has highest cost efficiency and Yazd has lowest cost efficiency in wheat production. And increased temperature and rainfall in the range of climatic conditions up to about 4% is effective on the cost efficiency.

    Keywords: Cost efficiency, simulation, stochastic frontier, Climate, Wheat, Iran
  • M. Dehghanizadeh, S. Bakhtiari *, S Daei Karimzadeh Pages 161-188

    In this study, a Simultaneous Compromise Constraint method was used for optimal allocation of limited water resources between different economic sectors of Yazd province by emphasis on agricultural sector. The novelty of the present study is the renovation of the aforementioned method by addition an extra constraint (employment constraint). The results of the study indicate that, based on the water allocated to the different sectors, 5.2 percent annual growth (at a fixed price) will be achieved in the year 2020, in comparison to the base year. The ratio of employment to the expected objective will be about 98.8%. Due to reduction of available water, the main pressure will be on the agricultural sector, the efficiency of the model in the optimal attention to simultaneous multiple goals, causes water allocation to be such that even the agricultural sector has an annual economic growth of 0.4. The results indicate that, the method has a high ability to compromise between goals and optimal allocation of water resources in order to achieve the goals in accordance with the facts. Therefore, the proposed model could be considered as a suitable method for providing water sector plans.

    Keywords: Water Restriction, optimization, Satisfaction Level, Economic Return, Weighting Technique, Compromise Constraint
  • P. Khoshneshin Golilarz, M. Kavoosi Kalashami *, M. Moradi, M. K. Motamed Pages 189-214

    Paying attention to the development chain, which also includes the supply chain and the value chain; is essential to preserve, revive, and develop traditional products. In this regard, awareness of the importance and position of traditional products such as woolen products and provide solutions to boost production and their presence in domestic and foreign markets, can be helpful. The main goal of this study was to determine the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) of the production and supply chain of woolen products in Rezvanshahr County. Research data were collected based on face-to-face interviews with 30 local experts in 2018 through the available sampling method. Using the SWOT matrix, a strategy was developed for the production and supply chain of woolen products in this county. The results showed that the strategic position of production and supply chain of woolen products in Rezvanshahr County was in the first place. Being located in this area, so-called invasive units (SO), a strategy entitled the development chain (revitalization and maintenance in the first stage and development of the production and supply chain of woolen products in Rezvanshahr Couty in the next stage) was suggested.

    Keywords: Rural development, Handicrafts, SWOT analysis, Chain
  • F. Taei Samiromi, S. Khalilian *, M. H. Vakilpoor, H. Najafi Alamdarlo Pages 215-248
    Considering the fact that the price of energy carriers has a significant impact on the final cost of agricultural products, removing the subsidies of energy carriers will have multiple effects on the agricultural sector. The purpose of this study was to investigate effects of reforming the subsidies of energy carriers on agricultural products, consumer price index, demand inputs, and carbon dioxide emissions using the Autoregressive-Distributed Lag model for the annual data from 1988 to 2015. These data were collected from the Central Bank, the Statistics Center of Iran, the Ministry of Energy, and the Food and Agricultural Organization. The results showed that eliminating electricity subsidies has more negative economic and social effects than eliminating gas oil subsidies. the elimination of electricity subsidies reduces production and capital by an average of 1% and 41/13%, respectively, while the elimination of gas oil subsidies reduces production and investment by an average of 0/7% and 20/4%, respectively. Moreover, the consumer price index and the demand labor in the elimination of electricity subsidies were in average 12/3% and 1/38%, respectively, while in the elimination of gas oil subsidies, they were in average 3/14% and 0/55%, respectively. In the study of short-term models, it was revealed that the effects were similar to those of long-term models but with less impact. It is suggested that the elimination of gas oil and electricity subsidies in the agricultural sector be done gradually and that the elimination of gas oil subsidies be given priority over the elimination of electricity subsidies.
    Keywords: energy price adjustment, economic- environmental Indicators, Autoregressive-Distributed Lag (ARDL) model
  • F. Moazzezi, S. H. Mosavi *, Gh. Yavari, M. Bagheri Pages 249-284

    Today, one of the most important challenges in maintaining the stability and sustainability of regional and national economic development is the phenomenon of climate change and its consequences, which is a serious threat to natural systems, water resources and social and economic well-being. Therefore, understanding the relationship between climate change and socio-economic variables such as food security and economic welfare, is necessary.This research aims to evaluate the impact of climate change on food security and economic welfarein the Hamadan-Bahar plain. In this regard, the variables of rainfall and temperature for the horizon of 2070 were predicted underselected climate scenarios and by estimating yield response functions, the products yield changes due to climatic parameters were measured. Finally, by developing a nonlinear mathematical planning model including economic, agronomic and meteorological dimensions, the potential effects of climate change on economic welfare and food security under the selected climatic scenarios in 2070 horizon compared to 2018(baseline) were evaluated. The results showed that climate change on the 2070 horizon would reduce water access, food production and supply, and ultimately reduce consumer welfare surpluses and increase food prices. Accordingly, the farm income would increase but still total economic welfare decline. On the other hand, the largest reduction in consumer surplus in all scenarios is related to strategic products that provide food security. However, the strategy of improving irrigation efficiency by 4.7, 20.8, 5.5 and 24.1%, respectively in scenarios B1, A2, RCP2.6 and RCP8.5, will be completely neutralize welfare losses due to climate change.

    Keywords: Food security, Economic welfare, Consumer surplus, Climate change, Hamedan-Bahar plain