فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 105، پاییز 1400)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 105، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نگار معتکف کاظمی* صفحات 259-265
    سابقه و هدف

    چارچوب های فلز-آلی به دلیل حجم حفره بالا، شبکه حفره منظم، مساحت سطح بالا، حضور همزمان گروه های آلی و معدنی پتانسیل کاربردی گسترده دارند. امروزه تهیه نانوذرات اکسید فلزی با روش تخریب حرارتی چارچوب های فلز-آلی گسترش یافته است. هدف از این تحقیق تهیه نانوذرات اکسید بیسموت با روش تخریب حرارتی برای حذف بخش آلی از چارچوب فلز-آلی بر پایه فلز بیسموت بود.

    روش بررسی

    نانوذرات اکسید بیسموت توسط پراش پرتو ایکس (XRD) برای تعیین ساختار بلوری، طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) برای ارزیابی گروه های عاملی، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای مطالعه اندازه و شکل، طیف سنجی توزیع انرژی پرتوی ایکس (EDS) برای بررسی ترکیب شیمیایی، و طیف سنجی بازتاب انتشاری (DRS) جهت تعیین جذب اشعه ماوراء بنفش و گاف انرژی بررسی شدند. فعالیت ضدباکتری این نانوذرات علیه باکتری گرم منفی سالمونلا تیفی موریوم و گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس ارزیابی شد. 

    یافته ها

    نانوذرات بلوری اکسید بیسموت به صورت کروی شکل و یکدست توسط روش تخریب حرارتی چارچوب فلز-آلی بر پایه فلز بیسموت تهیه شد. کاربردهای بالقوه این نانوذرات می تواند باعث گسترش کاربردهای حوزه علوم پزشکی شود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان می دهد که نانوذرات اکسید بیسموت دارای سد کنندگی اشعه ماوراء بنفش و فعالیت ضدباکتری هستند و می توانند پتانسیل خوبی برای کاربردهای مختلف به ویژه در زمینه های پزشکی، دارویی، غذایی، و آرایشی و بهداشتی داشته باشند.

    کلیدواژگان: چارچوب فلز-آلی، نانوذرات اکسید بیسموت، تخریب حرارتی، ضدباکتری، سدکنندگی اشعه ماوراء بنفش
  • تینا شفاف، الهام حویزی*، سید رضا کاظمی نژاد صفحات 266-275
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی مزانشیمی سلول های استرومایی چندتوانی هستند که پتانسیل  تبدیل شدن به انواعی از سلول ها را دارند. امروزه استفاده از سلول های بنیادی مشتق شده از ژله وارتون بند ناف(WJ-MSCs) به دلیل مزیت های فراوان  به عنوان منبعی قابل دسترس و جدید مطرح است. به علاوه، مطالعات نشان داده اند استفاده از داربست های مناسب می تواند نقش موثری در افزایش بقا، تکثیر و تمایز سلول ها داشته باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی میزان بقا وچسبندگی WJ-MSCs بر داربست پلی لاکتیک اسید/ موم (PLA/Wax) بود.

    روش بررسی

    داربست PLA/Wax با نسبت 7:3 با استفاده از روش الکتروریسی  ساخته شد و میزان چسبندگی و بقای سلول های استخراج شده بر این داربست ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی SEM و MTT بررسی شد. 

    یافته  ها: 

    نتایج حاصل از مطالعات میکروسکوپ الکترونی نشان دادند که الیاف به صورت همگن، یکنواخت، فاقد بید و از کیفیت بالایی برخوردار هستند و همچنین افزایش موم به PLA باعث کاهش قابل توجهی در قطر الیاف شده است. این مطالعات تایید کرد که سلول ها در تعداد زیاد و با گستردگی مناسبی بر داربست اتصال یافته اند. نتایج حاصل از MTT نشان دهنده زیست سازگاری مناسب داربست ساخته شده با سلول ها است و افزایش معنی داری در میزان بقاء سلول های مزانشیمی در طی دوره مشاهده شد.

    نتیجه  گیری:

     به طور کلی می توان نتیجه گرفت استفاده از داربست PLA/Wax، چسبندگی، بقا و تکثیر سلول ها را بهبود می بخشد و این پتانسیل را دارد که در مطالعات آینده به عنوان یک کاندید مهم در جهت افزایش بازده کشت سه بعدی سلول ها به منظور درمان بیماری ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بقای سلولی، داربست PLA، Wax، ژله وارتون بند ناف، چسبندگی، سلول های بنیادی مزانشیمی
  • وحید امیری، مژگان شیخ پور*، فهیمه شورج، معصومه پرزده، مرتضی معصومی صفحات 276-283
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا نوعی باکتری گرم منفی فرصت طلب و عامل عفونت های دستگاه ادراری، دستگاه تنفسی، التهاب پوست، عفونت های بافت نرم و انواع عفونت های سیستمیک است. افزایش مقاومت به آنتی بیوتیک در سودوموناس آیروژینوزا منجر به معرفی آن به عنوان یکی از مهم ترین عفونتهای بیمارستانی شده است. اخیرا نشان داده شده است که نانولوله های حاوی کربن از عوامل ضد باکتریایی مهم و کارآمد هستند.

    روش بررسی

    نانولوله های کربنی به صورت  نانوسیال عامل دار با کربوکسیل تهیه و سپس بر روی سودوموناس آیروژینوزا به منظور کاهش مقاومت آنتی بیوتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. 

    یافته ها

    در این مطالعه مشاهده شد که نانولوله های کربنی چند جداره اثرات ضد میکروبی بر سودوموناس آیروژینوزا دارند. همچنین مقاومت باکتری در برابر آنتی بیوتیک مروپنم در حضور نانوسیال حاوی نانولوله های کربنی عاملدار شده به طور قابل توجهی کاهش می یابد. بدین ترتیب که در حالت اثردهی نانوسیال عاملدار حاوی نانولوله های کربنی با آنتی بیوتیک مروپنم کاهش رشد به صورت قابل توجهی مشاهده شد.

    نتیجه  گیری: 

    درپژوهش حاضر با استفاده از نانوسیال عامل دار حاوی نانولوله های کربنی و همچنین بالا بردن میزان پایداری آن، مقاومت آنتی بیوتیکی سودوموناس آیروژینوزا به شکل چشم گیری در رقت های پایین تری نسبت به آنتی بیوتیک به تنهایی کاهش یافت. با این حال ، برای به دست آوردن نتایج دقیق تر، تحقیقات تخصصی سلولی و مولکولی بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، نانولوله های کربنی چند جداره، نانوسیال، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • فاطمه قشقائی، سولماز غفاری* صفحات 284-289
    سابقه و هدف

    بیماری ام اس که با تخریب میلین سلول های عصبی همراه است برای مبتلایان مشکلات فراوان حسی حرکتی ایجاد می کند و زندگی شان را مختل می کند. یکی از داروهای درمان این بیماری گلاتیرامر می باشد که به عنوان یک پپتید در دوز 20 میلی گرم به شکل روزانه تزریق می شود که تحمل تزریق هر روزه آن برای دوره طولانی طاقت فرسا است. از سویی عوارض محل تزریق نیز برای بیمار آزار رسان است. در این پروژه سعی شد با استفاده از فناوری نانو، امکان آهسته رهش نمودن دارو ایجاد شود تا علاوه بر اطمینان از کاهش تغییرات سطح خونی دارو، فاصله تزریق ها وبه تبع آن تحمل بیمار افزایش یابد.

    روش بررسی

    در این پروژه نانوذرات جامد لیپیدی (SLNs: Solid Lipid Nanoparticles) از داروی گلاتیرامر بر روی حامل های کلسترولی با روش هموژنیزاسیون با دور بالا تهیه شد. سایز و پتانسیل زتای ذرات مورد بررسی قرار گرفت، مورفولوژی ذرات با کمک SEM  (Scanning Electron Microscopy) بررسی شد و در نهایت میزان بارگیری و الگوی رهایش دارو مطالعه شد. جهت افزایش پایداری نانو ذرات تهیه شده، انجماد سرمایی به کمک مانیتول به عنوان محافظ سرمایی یا Cryoprotectant در برنامه تحقیق قرار گرفت.   

    یافته ها

     نتایج نشان دادند ذرات تهیه شده با داشتن سایز کمتر از 300 نانومتر و شاخص پراکندگی (PDI: Polydispersity Index) کمتر از 5/0، میزان بارگیری دارو بیش از 74 % و رهش بیش از 6 روزه می توانند کاندید مناسبی برای جایگزینی درمان فعلی با این سیستم دارورسانی باشند.

    نتیجه  گیری: 

    به نظر می رسد دارورسانی گلاتیرامر به کمک فناوری نانو می تواند راهکار جدیدی برای حل مشکلات موجود در کنترل ام اس با این دارو در آینده فراهم سازد.

    کلیدواژگان: نانو فناوری، گلاتیرامر، آهسته رهش، ام اس، عوارض جانبی
  • زهرا سعیدی نیا، محمدرضا عوادی، رامین اصغریان* صفحات 290-298
    سابقه و هدف

    امروزه سامانه های دارویی آهسته رهش از جمله موضوعات با اهمیت در حوزه داروسازی و بیوتکنولوژی به شمار می آیند، زیرا در این سیستم ها می توان میزان مصرفی دارو را به میزان قابل توجهی کاهش داد و در نتیجه عوارض جانبی آنها و مسمومیت ناشی از مصارف طولانی مدت به واسطه تجمع دارو در بدن را کاهش داد و باعث افزایش پذیرش بیمار شد. هدف از انجام این طرح تحقیقاتی تهیه قرص های آهسته رهش کاربامازپین 200میلی گرم با استفاده از پایه آب دوست هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC)4000Cps بود.

    روش بررسی

    قرص ها با استفاده از روش گرانولاسیون مرطوب تهیه شدند. با اضافه کردن پرکننده های مختلف مانند لاکتوز، آویسل و منیزیم استیارات، جریان پذیری و پرس پذیری گرانول ها افزایش یافت و از پلی وینیل پیرولیدون برای افزایش چسبندگی بین ذرات گرانول استفاده شد. همچنین مطالعات بررسی سختی، فرسایش، مقدار ماده موثره موجود درقرص ها، میزان آزادسازی دارو در محیط خارج  بدن بر روی فرمولاسیون بهینه انجام پذیرفت. تاثیر پایه آب دوست و میزان آن بر آزادسازی دارو با روش فاکتوریال دیزاین مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج مطالعات آزادسازی دارو،  فرمولاسیون abc (PMC:%20, PVP:% 5, Mg-St:%5) به عنوان بهترین فرمول برای تهیه قرص های آهسته رهش کاربامازپین تعیین شد. این فرمول دارای الگوی آزادسازی مطابق محدوده اعلام شده توسط فارماکوپه آمریکا است.

    نتیجه  گیری:

     به نظر می رسد که فرمولاسیون abc با در نظر گرفتن امکانات موجود می تواند انتخاب مناسبی برای جایگزینی با کاربامازپین سریع-رهش به علت داشتن مزایایی نظیر عوارض کمتر و اثرات بهتر محسوب شود.

    کلیدواژگان: قرص آهسته رهش، کاربامازپین، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، شرایط برون تن
  • مهتاب سبزه پرور، شاهین ریاحی ملایری*، بهزاد دیوکان صفحات 299-306
    سابقه و هدف

    تمرین ورزشی و استفاده از گیاهان دارویی ابزار کمکی در پیشگیری و درمان دیابت است. هدف از مطالعه حاضر  بررسی  تاثیر  هشت هفته تمرین تناوبی خیلی شدید و مصرف آلویه ورا بر مقادیر آدیپونکتین و عملکرد سلول های بتا در موش های نر دیابتی بود.  

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نژاد ویستار (دامنه وزن 260-240 گرم و سن 12 هفته ای) دیابتی شده با استرپتوزتوسین به طور تصادفی به چهار گروه (کنترل، تمرین، مکمل، تمرین + مکمل) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت 8 هفته و هر هفته 5 جلسه و هر جلسه 2 تا 6 دقیقه  تحت تاثیر تمرین تناوبی شدید با شدت 90 درصد VO2max قرار گرفتند. گروه های دریافت کننده مکمل روزانه 300 میلی گرم آلویه ورا به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 8 هفته و پنج بار در هفته دریافت کردند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک راهه ارزیابی شد.   

    یافته  ها: 

    هشت هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل آلویه ورا منجر به افزایش معنی دار آدیپونکتین و انسولین در موش های نر دیابتی شد (5/0>P). ولی در مقادیر گلوکز و عملکرد سلول های بتا تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه  گیری:

     بر اساس یافته های تحقیق حاضر به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل آلویه ورا می تواند به افزایش آدیپونکتین و انسولین منجر شود و در نتیجه به بهبود وکنترل دیابت کمک کند.

    کلیدواژگان: آدیپونکتین، آلوئه ورا، تمرین تناوبی، دیابت، عملکرد سلول های بتا
  • حبیب الله خدابنده، محمدامین عدالت منش* صفحات 307-318
    سابقه و هدف

    تری متیل تین (Trimethyltin; TMT) اورگانوتینی است که تجویز پریناتال آن سبب تخریب انتخابی قشر مغز، هیپوکامپ و بروز بیش فعالی می شود. هدف این پژوهش، ارزیابی اثر فرولیک اسید بر بهبود اختلال در یادگیری حرکتی - شناختی در موش های صحرایی متعاقب مسمومیت پریناتال با TMT بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه تقسیم شدند: گروه های کنترل، دریافت کننده نرمال سالین (TMT+Saline) و  دریافت کننده فرولیک اسید (TMT+FER25، TMT+FER50 و TMT+FER100). TMT به صورت درون صفاقی (9 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به موشهای صحرایی باردار در روز 14 بارداری تزریق شد. فرولیک اسید در دوزهای 25، 50 و 100 میلی گرم از روز 12 تا 18 بارداری تجویز شد. آزمون محفظه باز برای ارزیابی حرکات لوکوموتور و رفتار اضطرابی، آزمون راه رفتن شعاعی و شبکه ای جهت سنجش یادگیری حرکتی و آزمون ماز Y  برای ارزیابی حافظه کاری در نوزادان انجام شد. داده ها با آزمون ANOVA و تعقیبی توکی تحلیل شدند. 

    یافته ها

    افزایش رفتارهای شبه اضطرابی، کاهش یادگیری حرکتی و حافظه کاری در گروه TMT+Saline نسبت به گروه کنترل دیده شد. هرچند، تجویز فرولیک اسید سبب بهبود قابل توجهی در تناوب صحیح حرکتی، یادگیری حرکتی و کاهش اضطراب شد (05/0>p).

    نتیجه  گیری:

     مسمومیت پریناتال باTMT ، سبب اختلال در یادگیری و توجه در موش های صحرایی می شود و فرولیک اسید احتمالا نواقص شناختی-رفتاری ناشی از آن را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه با بیش فعالی، تری متیل تین، فرولیک اسید، یادگیری حرکتی، موش صحرایی
  • محدثه گلیج، فاطمه خاکپای، مریم منتظری، لیلا یوسف تبار میری* صفحات 319-327
    سابقه و هدف

    دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که در سوخت و ساز قندها و چربی های بدن اختلال ایجاد می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مشتقات باز شیف ایساتین بر میزان گلوکز و چربی خون در رت های دیابتی شده نوع دو با استرپتوزوتوسین بود.  

    روش بررسی

    داروها (انسولین، گلی بن کلامید، باز شیف I و باز شیف II) به صورت داخل صفاقی، به مدت 14 روز تزریق شد. پس از 14 روز، از همه گروه ها نمونه خونی تهیه و میزان گلوکز و پروفایهای چربی خون اندازه گیری شد. 

    یافته ها

    تزریق استرپتوزتوسین باعث افزایش معنی دار قند، تری گلیسرید، کلسترول و LDL  خون، اما کاهش معنی دار HDL خون نسبت به گروه کنترل شد. همچنین، تزریق انسولین، گلی بن کلامید، باز شیف I و دوزهای مختلف باز شیف II  (به مدت 14 روز) در گروه دیابتی باعث کاهش معنی دار قند، تری گلیسرید، کلسترول و LDL  خون، ولی افزایش معنی دار HDL خون نسبت به گروه شاهد دیابتی شد. تزریق کمترین دوز باز شیف II (mg/kg 25) به همراه گلی بن کلامید (mg/kg 5) باعث کاهش معنی دار قند خون نسبت به گروه کنترل یا گلی بن کلامید شد، اما اثر معنی داری در سطح تری گلیسرید، کلسترول، HDL و LDL  خون نسبت به گروه کنترل، انسولین یا گلی بن کلامید مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که مشتقات بازشیف E))-3-(H1-ایمیدازول-4-ایل)-2-((2-اکسیندولین-3-ایلیدین) آمینو)پروپانوییک اسید  ممکن است در درمان دیابت موثر باشد. تاثیر باز شیف I  و باز شیف II  احتمالا به دلیل وجود حلقه ایساتین و یا ایمیدازول و خواص آنتی اکسیدانی آنها است.

    کلیدواژگان: مشتقات بازشیف ایساتین، گلوکز، چربی، موش صحرایی، دیابت
  • نیره ابراهیم زاده، شیوا ایرانی، شهره خاتمی، سید داور سیادت* صفحات 328-337
    سابقه و هدف

    بیماری سل به عنوان تهدیدی برای سلامت بهداشت جهانی مطرح است. بررسی اپیدمیولوژی بیماری سل می تواند در شناسایی منبع عفونت، سویه های غالب در حال گردش و دستیابی به مسیرهای انتقال در دنیا، نقش موثری داشته باشد. هدف از این مطالعه، تعیین ژنوتایپ سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بیماران مراجعه کننده به انستیتو پاستور ایران در سال های 1397-1396 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 50 سویه تایید شده از نظر عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد بررسی قرار گرفتند. سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بعد از شناسایی و تعیین الگوی حساسیت دارویی با روش MIRU-VNTR (Mycobacterial Interspersed Repetitive Unit Variable Number Tandem Repeat)، تعیین ژنوتایپ شدند. 

    یافته ها

    ژنوتایپ های شناسایی شده CAS/Delhi (42%)، Haarlem (%24)، NEW-1 (%10)، LAM (%8)، Beijing  (%8)،Cameroon  (%4)، EAI (%2) و S (%2) تعیین شدند و سه کلونال کمپلکس و 44 سویه singleton شناسایی شدند. در سویه های مقاوم،ژنوتایپ Beijing، ژنوتایپ غالب بود. هم چنین لوکوس های QUB26 و QUB4156 دارای بالاترین قدرت افتراق و تنوع آللی بودند.

    نتیجه  گیری: 

    ژنوتایپ CAS/Delhi وBeijing  به ترتیب به عنوان ژنوتایپ های غالب در سویه های حساس به دارو و MDR معرفی شدند.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، MIRU-VNTR، ژنوتایپ
  • حمید زعفرانی آرانی، خلیل علی محمدزاده، نگین عباسی گراوند، زهرا عباسی* صفحات 338-345
    سابقه و هدف

    نقص شناختی در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) به صورت مکرر و ناتوان کننده است. تغییر در سرعت پردازش اطلاعات مهم ترین عارضه شناختی در این بیماری است. هدف از این مطالعه، مقایسه توانایی ادراک بینایی - فضایی در بیماران و افراد سالم بود.  

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مطالعه مقطعی، به روش توصیفی-مقایسه ای بر روی دو گروه مبتلا و بهنجار (گروه شاهد)، در شهر تبریز و در بازه زمانی اردیبهشت تا دی ماه سال 97 انجام شد. بعد از شرکت 280 نمونه در مطالعه و غربالگری آنها، در انتها 246 مورد از نمونه های سالم در مطالعه ماندند. از این تعداد 123 نفر در گروه نمونه های بیمار و 123 نفر در گروه نمونه های سالم جای گرفتند. ارزیابی جهت یابی خط (JLO) بر روی نمونه ها انجام گرفت. داده های حاصل با دیگر پارامترهای جمعیتی و تفاوت گروه بهنجار و بیمار مقایسه شد. 

    یافته ها: 

    میانگین سن نمونه های مورد مطالعه به ترتیب برای نمونه های سالم و مبتلا به صورت 45/0±31/24 و 26/0±67/23 سال بود، که تفاوت آشکاری میان آنها مشاهده نشد. 56/73 درصد از نمونه های مبتلا و 96/79 درصد از افراد سالم متاهل بودند. نسبت جنسیت نمونه های سالم تقریبا برابر بود (47/49% مذکر و 53/51% مونث) و در نمونه های بیمار جنسیت مونث دارای فراوانی بیشتری بود (74/56% مونث و 26/43% مذکر). توانایی ادراک بینایی-فضایی در بیماران مبتلا به ام اس ضعیف تر از گروه بهنجار بود.

    نتیجه گیری

    بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس از عملکرد شناختی ضعیف تری نسبت به افراد بهنجار برخوردار هستند؛ در نتیجه توانبخشی این دسته از بیماران با استفاده از آموزش و دیگر اقدامات لازم می تواند به درک بینایی-فضایی بهتر آنها منجر شود.

    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، مولتیپل اسکلروزیس، ادراک بینایی- فضایی، ارزیابی جهت گیری خط، نمره ی z
  • مهناز فاتحی نیا، لادن فتاح مقدم، طاهره اشک تراب* صفحات 346-357
    سابقه و هدف

    شادکامی با دقت و رضایت شغلی پرستاران مرتبط است و بر کیفیت خدمات تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شادکامی پرستاران بخش های مراقبت ویژه کودکان انجام شد.

    روش بررسی

    یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بر روی 60 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های کودکان مفید و امام حسین (ع) انجام شد. گروه مداخله آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد را به مدت 8 جلسه دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سیاهه شادکامی آکسفورد (OHI) جمع آوری شده و با بهره گیری از SPSS نسخه 20 تحلیل شد. 

    یافته ها:

     در مرحله پیش آزمون میانگین شادکامی در بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (05/0<p). مقایسه شادکامی گروه مداخله نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین این متغیر و ابعاد آن بعد از مداخله مشاهده شد (05/0>p) در حالیکه چنین تغییر معنی داری در گروه کنترل در مورد شادکامی و ابعاد آن بجز بعد خلق مثبت وجود نداشت (05/0<p). به ترتیب 409/0، 397/0، 294/0 و 346/0 تغییرات واریانس شادکامی و ابعاد رضایت از زندگی، حرمت خود و انرژی مثبت توسط متغیر مستقل تبیین می شود.

    نتیجه گیری:

     آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد شادکامی پرستاران را بهبود بخشیده است. این مداخله یک رویکرد قابل اجرا، بدون عارضه و دارای اثربخشی تایید شده است و لذا می تواند به عنوان یک برنامه توسعه حرفه ای توسط مراجع ذیصلاح به بیمارستان ها معرفی شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، شادکامی، بخش های مراقبت ویژه کودکان، پرستاران
  • مهوش رقیبی، هانیه شیخ*، یاسر شمس الله زاده، مرتضی جلمبادانی صفحات 358-365
    سابقه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای سبک های دلبستگی به والدین و همسالان در پیش بینی پرخاشگری  و خودکارامدی اجتماعی  نوجوانان بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی (پیش بین) و از لحاظ هدف کاربردی  محسوب  می شود. جامعه آماری این پژوهش کلیه نوجوانان مراجعه کننده به مراکز درمانی در شهر زاهدان بودند که برابر آخرین آمار، 190  نفر بودند که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 122 نفر تعیین شد. روش  نمونه گیری  به صورت در دسترس و ابزار مورد استفاده، پرسشنامه دلبستگی به والدین و همسالان ارمسدس و گرینبرگ (1987)، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) و پرسشنامه خودکارآمدی  اجتماعی  نوجوانان کنلی (1989) بودند. فرضیه های  پژوهش  در نرم افزار  22 SPSS با استفاده از  آزمون آماری رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها:

     از میان مولفه های  سبک های  دلبستگی  به همسالان، در  گام اول مولفه احساس بیگانگی با همسالان ، 11/0 درصد واریانس و در گام دوم احساس  بیگانگی  با والدین 18/0 درصد واریانس پرخاشگری را در سطح اطمینان 99/0 در نوجوانان پیش  بینی کرد. همچنین از میان مولفه های  مربوط به سبک های  دلبستگی  به همسالان،  فقط  مولفه ارتباط با همسالان 025/0 درصد واریانس  خود کارامدی  اجتماعی  را در سطح اطمینان 95/0 درصد پیش بینی  کرد.

    نتیجه  گیری:

     دلبستگی به والدین و همسالان ازجمله عوامل مهمی است که در پرخاشگری و خودکارآمدی  اجتماعی  نوجوانان نقش دارد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، پرخاشگری، خودکارامدی اجتماعی
|
  • Negar Motakef Kazemi* Pages 259-265
    Background

    Metal-organic frameworks have great application potential due to high pore volume, regular pore network, high surface area, simultaneous presence of organic and inorganic groups. Nowadays preparation of metal oxide nanoparticles is developed by thermal degradation of metal-organic frameworks. The aim of this study was to prepare bismuth oxide nanoparticles by thermal degradation method to remove organic section from metal-organic framework based on bismuth metal.

    Materials and methods

    Bismuth oxide nanoparticles were investigated by X-ray diffraction (XRD) for determination of the crystalline structure, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) for investigation of functional groups, scanning electron microscopy (SEM) and transmission electron microscopy (TEM) for study of size and shape, energy dispersive X-ray spectroscopy (EDS) to confirm the chemical composition, and diffuse reflection spectroscopy (DRS) to determine ultraviolet absorption and band gap energy. The antibacterial activity of these nanoparticles was evaluated against Salmonella as Gram-negative bacteria and Staphylococcus aureus as Gram-positive bacteria.

    Results

    Bismuth oxide nanoparticles were prepared in a spherical shape and uniformly with crystal structure by the thermal degradation method of metal-organic framework based on bismuth metal. The potential applications of these nanoparticles can expand the advancement in the field of medical science.

    Conclusion

    The results indicate that bismuth oxide nanoparticles have UV-blocking and antibacterial activity and can have good potential for various applications especially in medical, pharmaceutical, nutritional, and cosmetic fields.

    Keywords: Metal-organic framework, Bismuth oxide nanoparticles, Thermal degradation, Antibacterial, UV-blocking
  • Tina Shafaf, Elham Hoveizi*, Sayed Reza Kazeminejad Pages 266-275
    Background

    Mesenchymal stem cells are pluripotent stromal cells which are capable of differentiating into different cell lines. Nowadays, umbilical cord Wharton’s jelly (UC-WJ) are increasingly used as sources of stem cells. Studies show that scaffolds can affect the differentiation of stem cells to different cells and cause higher cell viability and proliferation as well. The present study aimed to evaluate the adhesion and viability of WJ-MSCs to PLA/Wax scaffold.

    Materials and methods

    PLA/Wax scaffold was prepared using electrospinning method. Adhesion and viability of MSCs on this scaffold was investigated using scanning electron microscope (SEM) and MTT assay respectively.

    Results

    SEM results showed that the fibers were homogeneous, uniform, and free of beads with high quality property, and adding wax to PLA significantly reduced the diameter of the nanofibers. These studies confirmed that the cells were attached to the scaffold in large numbers and with appropriate size. The results of MTT show good biocompatibility of the scaffold made with the cells and a significant increase in the survival rate of mesenchymal cells was observed during the period.

    Conclusion

    In conclusion, using PLA/Wax scaffold has promoted the attachment, survival and proliferation of the cells and has the potential to be an important candidate for developing the efficiency of 3D-cultures in order to cure diseases.

    Keywords: Cell viability, PLA, Wax scaffold, Umbilical cord Wharton’s jelly, Adhesion, Mesenchymal stem cells
  • Vahid Amiri, Mojgan Sheikhpour*, Fahimeh Shooraj, Masoume Parzadeh, Morteza Masoumi Pages 276-283
    Background

    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic gram-negative bacterium that causes infections of the urinary tract, respiratory tract, skin inflammation, soft tissue infections, and a variety of systemic infections. Increased antibiotic resistance in Pseudomonas aeruginosa has led to its introduction as one of the most important nosocomial infections. Recently, carbon nanotubes are important and effective antibacterial agents.  

    Materials and methods

    Carbon nanotubes were prepared as carboxyl-functionalized nanofluids and then were evaluated on Pseudomonas aeruginosa to reduce antibiotic resistance.

    Results

    It was observed that multi-walled carbon nanotubes had antimicrobial effects on Pseudomonas aeruginosa. Bacterial resistance to the antibiotic meropenem was also significantly reduced in the presence of nanofluids containing functionalized carbon nanotubes. Thus, by co-administration of functionalized carbon nanotubes and meropenem, in the nanofluid condition, a significant reduction in growth was observed.

    Conclusion

    In the present study, using nanofluids containing functionalized carbon nanotubes and also increasing its stability, the antibiotic resistance of Pseudomonas aeruginosa was significantly reduced in lower dilutions than antibiotics alone. However, more specialized cellular and molecular research are needed to obtain more accurate results.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Multi-walled carbon nanotubes, Nanofluid, antibiotic resistance
  • Fatemeh Ghashghaee, Solmaz Ghaffari* Pages 284-289
    Background

    Multiple sclerosis (MS), which is associated with the destruction of the myelin of the nerve cells, causes many motor-sensory problems and disrupts their quality of life. One of the remedies for this disease is glatiramer, which is injected daily as a peptide at a dose of 20 mg, tolerating of it for a long period of time is too difficult due to irritation of injection site. In this study with using nanotechnology tried to control the release rate of the drug to increase the interval of injections and consequently, patient’s tolerance.

    Materials and methods

    Glatiramer solid lipid nanoparticles (SLNs) were prepared using cholesterol as carrier by high shear homogenization technique. The particle size and zeta potential were investigated. The particle morphology was evaluated by SEM (Scanning Electron Microscopy) and finally the drug loading efficacy and drug release pattern were studied. To enhance the stability of the prepared nanoparticles, lyophilization was carried out by mannitol as cryoprotectant agent.

    Results

    The results showed that particles prepared with a size less than 300 nm and PDI: Polydispersity Index of less than 0.5, drug loading rate of over 74% and release over 6 days could be a good candidate for replacement of current treatment with this drug.

    Conclusion

    It seems that drug delivery of glatiramer with nanotechnology could provide a new solution for the problem of controlling MS with this drug in the future with more patient compliance.

    Keywords: Multiple sclerosis, Nanotechnology, Glatiramer, Sustained release, Side Effects
  • Zahra Saeedinia, MohammadReza Awadi, Ramin Asgharian* Pages 290-298
    Background

    Today, extended-release drug systems are among the most important issues in the field of pharmacy and biotechnology because in these systems, drug consumption can be significantly reduced, and as a result, their side effects and poisoning. It reduces the accumulation of drugs in the body and thus increases the patientchr('39')s acceptance. The aim of this study was to prepare and in-vitro evaluation of extended-release tablets containing carbamazepine 200 mg using hydrophilic base of hydroxy propyl methylcellulose (HPMC) 4000Cp.

    Materials and methods

    The tablets were produced by using wet granulation. By adding various fillers such as lactose, avisel and magnesium stearate, the flowability and press ability of the granules were increased and polyvinyl pyrrolidone was used to increase the adhesion between the granule particles. Also, studies on the hardness, erosion, the amount of active ingredient in the tablets, and the amount of in-vitro drug release were performed on the optimal formulation. The effect of hydrophilic base and its amount on drug release was investigated by factorial design method.

    Results

    According to the results of drug release studies, abc formulation (PMC: 20%, PVP: 5%, Mg-St: 5%) was selected as the best formulation for the preparation of extended-release carbamazepine tablets. This formula has a release pattern according to the range announced by the American Pharmacopoeia.

    Conclusion

    It seems that the abc formulation, considering the available possibilities, can be a good choice for replacement with fast-release carbamazepine due to its advantages such as less side effects and better effects. It seems that the abc formulation, considering the available possibilities, can be a suitable option for replacement with fast-release carbamazepine due to its advantages such as less side effects and better effects.

    Keywords: Extended release, Carbamazepine, HPMC 4000cps, in-vitro studies
  • Mahtab Sabzparvar, Shahin Riyahi Malayeri*, Behzad Divkan Pages 299-306
    Background

    Exercise training and the use of medicinal plants are helpful in the prevention and treatment of diabetes. The purpose of this study was to evaluate effect of eight-week high-intensity interval training and Aloe vera consumption on serum adiponectin and beta cells function in diabetic male rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 32 diabetic Wistar rats with STZ (weight of 240-260 grams and an average age of 12 weeks) were randomly divided into four groups, including the “control group”, the “training group”, the “supplement group” and the “training + supplement group”. Training group was exposed to high-intensity interval training with %90 VO2max intensity for 8 weeks and 5 sessions per week for 2 to 6 minutes per session. Supplement group received 300 mg of Aloe vera daily for 8 weeks, five times a week. Data were analyzed using one-way ANOVA.

    Results

    Eight weeks of high intensity interval training with Aloe vera supplementation resulted in a significant increase in adiponectin and insulin in diabetic male rats (P<0.05). But there was no significant difference in glucose and beta cell function (P>0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the present research, it seems that high intensity interval training along with Aloe vera supplementation may help to increase adiponectin and insulin and also improve diabetes control.

    Keywords: Adiponectin, Aloe vera, Diabetes, Interval training, Beta cells function
  • Habiboolah Khodabandeh, MohammadAmin Edalatmanesh* Pages 307-318
    Background

    Trimethyltin (TMT) is an organotin with selectively damage in the cerebral cortex and hippocampus which leads hyperactivity in prenatal exposure. The aim of this study was the evaluation of Ferulic acid (FER) effect on amelioration of motor and cognitive deficits in prenatal TMT-intoxication rat model.

    Materials and methods

    In this experimental study, 30 Wistar pregnant rats were randomly divided into 5 groups, including control group, TMT+Saline group and TMT+FER25, TMT+FER50 and TMT+FER100 groups. TMT (9 mg/kg) were intraperitoneally injected to the pregnant rats on embryonic day (ED) 14. Ferulic acid groups were treated by 25, 50 and 100 mg/kg doses of Ferulic acid during ED12 to ED18. Open field test for evaluation of anxiety and locomotor activity, beam walking and grid walking test for assessment of motor learning and Y-maze for evaluation of working memory were used on postnatal day (PND) 30. The data were analyzed by ANOVA and Tukey post hoc.

    Results

    Increased rates of anxiety- like behaviors, decrease of motor learning and working memory were shown in TMT+Saline group compared to the control. Although, Ferulic acid treated groups were shown a significant amelioration in correct alteration behavior and motor learning with reduction of anxiety- like behaviors (p˂0.05).

    Conclusion

    TMT prenatal exposure impairs learning and attention in rats and Ferulic acid may reduce cognitive-behavioral deficits.

    Keywords: Attention deficit disorder with hyperactivity, Trimethyltin, Ferulic acid, Motor learning, Rat
  • Mohaddese Goleij, Fatemeh Khakpai, Maryam Montazeri, Leila Youseftabar Miri* Pages 319-327
    Background

    Diabetes is a metabolic disease that disrupts metabolism of sugars and fats in the body. The aim of present study was to investigate the effect of isatin-schiff base derivatives on blood glucose and lipid levels in streptozotocin-induced type II diabetic rats.

    Materials and methods

    Drugs (insulin, glibenclamide, Schiff base I and Schiff base II) were injected intraperitoneally for 14 days. After 14 days, blood samples were taken from all groups and blood glucose and lipid profiles were measured.

    Results

    Streptozotocin injection significantly increased blood sugar, triglyceride, cholesterol and LDL, but significantly decreased blood HDL compared to the control group. Also, injection of insulin, glibenclamide, Schiff base I and different doses of Schiff base II (for 14 days) in the diabetic group significantly reduced blood sugar, triglycerides, cholesterol and LDL, but significantly increased blood HDL compared to the sham diabetic group. Injection of the lowest dose of Schiff base II (25 mg/kg) with glibenclamide (5 mg/kg) significantly reduced blood sugar compared to the control or glibenclamide group, but had no significant effect on triglyceride, cholesterol, HDL and LDL compared to the control, insulin or glibenclamide groups.

    Conclusion

    These results indicate that the derivatives of E)) - 3- (H1-imidazole-4-yl) -2 - ((2-oxindolin-3-ylidine) amino) propanoic acid may be effective in the treatment of diabetes. The effect of Schiff base I and Schiff base II are probably due to the presence of isatin or imidazole ring and their antioxidant properties.

    Keywords: Isatin-schiff base derivatives, Glucose, Fat, Rat, Diabetes
  • Nayereh Ebrahimzadeh, Shiva Irani, Shohreh Khatami, Seyed Davar Siadat* Pages 328-337
    Background

    Tuberculosis is a threat to public health. The epidemiology of tuberculosis can be effective in identifying the source of infection, the dominant circulating strains and achieving transmission pathways in the world. The aim of this study was to determine the genotype of Mycobacterium tuberculosis (M. tb) strains in patients referred to Pasteur Institute of Iran between 2018 and 2019.

    Materials and methods

    In this study, 50 confirmed M. tb strains were evaluated. After M. tb strains identification and determining the drug susceptibility test, all strains were genotyped by MIRU-VNTR (Mycobacterial Interspersed Repetitive Unit Variable Number Tandem Repeat) method.

    Results

    The most frequent genotype in all strains was CAS/Delhi (42%), followed by Haarlem (24%), NEW-1 (10%), LAM (8%), Beijing (8%), Cameroon (4%), EAI (% 2) and S (2%). Three clonal complexes and 44 singleton isolates were identified. Beijing genotype was the common genotype in MDR-TB strains. Also, QUB26 and QUB4156 loci had shown the highest of discriminative and allelic diversity.

    Conclusion

    CAS/Delhi and Beijing genotypes were introduced as the dominant genotypes in drug sensitive and MDR strains, respectively.

    Keywords: Mycobacterium tuberculosis, MIRU-VNTR, Genotype
  • Hamid Zaferani Arani, Khalil Alimohammadzadeh, Negin Abbasi Garravand, Zahra Abbasy* Pages 338-345
    Background

    Cognitive deficits in multiple sclerosis (MS) are frequent and debilitating. Changes in information processing speed are the most important cognitive complication in this disease. The purpose of this study was to compare visual-spatial perception ability in patients and healthy individuals.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in Tabriz City from April to December 2018 in a descriptive-comparative method. After screening of 280 samples included in the study, 246 healthy samples remained at the end of the study. Of these, 123 were in the patient group and 123 in the healthy group. Linear orientation evaluation (JLO) was performed on the samples. Data were analyzed and normal and patient group differences were compared.

    Results

    Mean age of studied samples were 0.45 ± 24.31 and 0.26 ± 23.67 for healthy and affected samples, respectively (P>0.05). 73.56% of affected patients and 79.96% of healthy subjects were married. The sex ratio of healthy samples was approximately equal (49.47% male and 51.53% female), while in the patient samples female sex was more frequent (56.74% female and 43.26% male). Visual-spatial perception ability was weaker in Patients with multiple sclerosis than healthy subjects.

    Conclusion

    Patients with multiple sclerosis have a poorer cognitive function than normal individuals; thus rehabilitation of these patients through better education and other measures can lead to better visual-spatial understanding.

    Keywords: Cognitive function, Multiple sclerosis, Spatial vision perception, Line orientation assessment, Z score
  • Mahnaz Fatehinia, Ladan Fattah Moghadam, Tahereh Ashktorab* Pages 346-357
    Background

    Happiness is associated with accuracy and job satisfaction of nurses and affects the quality of care. The aim of this study was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy on happiness of nurses in pediatric intensive care units.

    Materials and methods

    A quasi-experimental study with pre-test and post-test design was performed on 60 nurses working in Mofid Hospital and Imam Hossein Hospital. The intervention group received 8 sessions of acceptance and commitment therapy. Data were collected using demographic information questionnaire and Oxford Happiness Inventory (OHI) and analyzed using SPSS version 20.

    Results

    In the pre-test, there was no significant difference between the two groups in the mean of happiness (p>0.05). Comparison of the happiness in the intervention group showed that there was a significant difference in the mean of this variable and its dimensions after the intervention (p <0.05), whereas there was no significant difference in the control group regarding happiness and its dimensions except the positive mood. By 0.409, 0.397, 0.294 and 0.346 of the variance of happiness and dimensions of life satisfaction, self- esteem, and positive energy, respectively, were explained by the independent variable.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy has improved nurseschr('39') happiness. This intervention is an applicable, uncomplicated, and effective approach that can be introduced to hospitals as a professional development program by competent authorities.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Happiness, Pediatric intensive care unit, Nurses
  • Mahvash Raghibi, Hanieh Sheikh*, Yaser Shamsollahzadeh, Morteza Jalambadani Pages 358-365
    Background

    This study aimed to examine the mediating role of attachment styles to parents and peers in predicting aggression and social self-efficacy among adolescents.

    Materials and methods

    This was a descriptive-correlational (predictive) study that regarded as an applicable study in terms of its objective. The statistical population included all adolescents referred to healthcare centers in Zahedan whom based on the latest statistics, were more than 190 adolescents. Using Morgan’s table, the sample size was determined 122 people. A convenience sampling method was applied to select the sample and the measurement tools were the Armsden and Greeberg Inventory of Parent and Peer Attachment (1987), the Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992), and the Connolly Scale of Social Self-Efficacy (1989). Research hypotheses were analyzed using the stepwise regression analysis via SPSS ver.22.

    Results

    Among the components of attachment to peers and parents, in the first step, feeling alienated with peers explained 11% of the variance and, in the second step, feeling alienated with parents explained 18% of the variance in aggression among the adolescents at the confidence level of 0.99. Additionally, among the components of attachment to peers, only the component of communication with peers predicted 2.5% of the variance in social self-efficacy at confidence level of 0.95.

    Conclusion

    Attachment to parents and peers is one of the important factors contributing to aggression and social self-efficacy among adolescents.

    Keywords: Attachment styles, Aggression, Social self-efficacy