فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 62 (تابستان 1400)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 62 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید فلاح پور، علی قهرمانی* صفحات 158-171
    هدف

    مرکزیت، در تیوری شبکه، معیاری است برای برآورد میزان اهمیت و تاثیرگذاری یک عضو در ساختار کلی شبکه. هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های مرکزیت سهام و توانایی این معیار در تخمین ریسک و همچنین، امکان سنجی استفاده از این معیار برای تشکیل سبد سهام است.

    روش

    در این پژوهش، ابتدا به بررسی ارتباط مرکزیت سهام با معیارهای پرکاربرد تخمین ریسک، مانند بتا و انحراف معیار بازدهی و همچنین، بررسی رابطه مرکزیت سهام پرداخته شد. وزن معیارها با استفاده از چارچوب مارکویتز به دست آمد. در پایان، پس از معرفی استراتژی مبتنی بر مرکزیت برای انتخاب پرتفوی، به کمک معیارهای مختلف ارزیابی عملکرد، نتایج با سایر روش های پرکاربرد مقایسه شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که در بورس اوراق بهادار تهران، مرکزیت می تواند نقش موثری در تخمین ریسک سهام ایفا کند و ارتباط معناداری بین مرکزیت و سایر معیارها وجود دارد. همچنین مشخص شد که سهام با مرکزیت کمتر، منافع مربوط به متنوع سازی پرتفوی را افزایش می دهند و استراتژی انتخاب پرتفوی با استفاده از مرکزیت در مقایسه با سایر روش های پرکاربرد انتخاب پرتفوی، عملکرد بهتری دارد و می تواند بازدهی موزون شده با ریسک بهتری خلق کند.

    نتیجه‎ گیری

    مرکزیت سهام، به عنوان معیاری برای تعیین اهمیت و تاثیرگذاری هر عضو یک شبکه، می تواند مانند سایر معیارهای پذیرفته ‎شده برای توصیف ریسک سهام، مفید واقع شود. این توانایی توصیف ریسک باعث می شود که بتوان از مرکزیت برای تشکیل پرتفوی سرمایه گذاری بهره برد.

    کلیدواژگان: استراتژی مبتنی بر مرکزیت، انتخاب پرتفوی، شبکه بازار مالی، مرکزیت
  • مسلم پیمانی فروشانی*، میثم امیری، فاطمه شیرازی صفحات 172-195
    هدف

    رویکرد تسلط تصادفی با توجه به عدم نیاز به مفروض دانستن توزیعی خاص مانند توزیع نرمال برای بازدهی، در حوزه های مختلف مالی کاربرد فراوانی یافته است. در این پژوهش نیز، یکی از کاربردهای جدید تسلط تصادفی برای تشخیص فرصت های آربیتراژی و به تبع آن، ارزیابی کارایی بازار و همچنین، تحلیل ترجیحات سرمایه گذاران به کار گرفته شده است.

    روش

    بدین منظور، از روش رگرسیون چندکی برای تخمین آزمون تسلط تصادفی استفاده شده است. روش یادشده روی بازدهی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره 19ساله (از ابتدای مرداد سال 1378 تا پایان سال 1397) و طی شرایط صعودی و نزولی مختلف به اجرا درآمد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها حاکی از این است که شواهدی مبنی بر تایید عدم تسلط توزیع تجمعی بازدهی ها در قبل و بعد از نقاط بازگشتی بین هر دو دوره یافت نشد. بدین ترتیب، عدم رد فرضیه آماری تسلط دوران رونق بر دوران رکود در تسلط تصادفی مرتبه اول، حاکی از امکان کسب سود آربیتراژی بوده و در آزمون تسلط تصادفی مرتبه دوم، گویای نقض فرضیه کارایی بازار است. وجود تسلط تصادفی مرتبه سوم را نیز می توان دلیلی بر رفتار جمعی و توده وار سرمایه گذاران در دوران صعودی بازار دانست.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش دال بر وجود فرصت های آربیتراژی در بازار و عدم تایید کارایی بورس اوراق بهادار تهران بین دوره های صعودی و نزولی بازار است که با بیشتر تحقیقات قبلی انجام شده این خصوص هم خوانی دارد. همچنین نتایج بررسی های بیشتر، بر تمایل رفتاری سرمایه گذاران ریسک گریز به سرمایه گذاری در چرخه های رشدی بازار و وجود رفتار توده وار در این دوره ها دلالت دارد.

    کلیدواژگان: تسلط تصادفی، رگرسیون چندک، آربیتراژ، کارایی بازار، ترجیحات سرمایه گذاران
  • مهدی اسکندری، علی سعیدی*، میر فیض فلاح شمس صفحات 196-221
    هدف

    بر اساس فرضیه بازار کارا، منظور از کارایی اطلاعاتی، موقعیتی است که در بازار، قیمت ها به سرعت نسبت به اطلاعات جدید تعدیل شوند. سرعت و کیفیت واکنش به اطلاعات، سطح کارایی بازار را مشخص می کند. در اولین سطح از سطوح کارایی بازار، یعنی سطح ضعیف آن، میزان پیش بینی پذیری قیمت ها با استفاده از داده های تاریخی مشخص می شود. در این پژوهش، به مقایسه و ارزیابی کارایی اطلاعاتی سطح ضعیف در بازارهای آتی و نقد سکه طلا پرداخته شده است.

    روش

    برای آزمون سطح ضعیف کارایی، معاملات سکه طلا در بازارهای مختلف آتی و نقد بررسی شده است. اطلاعات مربوط به متغیر بازدهی قیمت روزانه سکه طلا در بازارهای یاد شده، در دوره زمانی سال های 1387 تا 1397جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار R و آزمون های گام تصادفی و دنباله تفاضل مارتینگل، سطح ضعیف کارایی آزمون و مقایسه شد.

    یافته ها

    با بررسی نتایج در بازه زمانی سال های 1387 تا 1397 مواردی از ناکارایی در همه بازارها مشاهده شد. با وجود این، در مقایسه میان بازارهای بررسی شده، کارایی سطح ضعیف بازار سکه طلای نقد، نسبتا بیشتر بود. افزایش بازه زمانی بازدهی مقایسه شده نیز به افزایش موارد تایید کارایی انجامید. همچنین، کارایی در بازارهای آتی با افزایش مدت زمان سررسید قراردادها کاهش نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بیشتر بودن کارایی سطح ضعیف در بازار نقد نسبت به بازارهای آتی و افزایش کارایی در مقایسه بازدهی طولانی تر، به سرمایه گذاران پیشنهاد می شود که به بازار سکه طلای نقد و سیاست گذاری های سرمایه گذاری در آن، نگاه بلندمدت تری داشته باشند. تغییرات قیمت در این بازار به نسبت سایر بازارهای بررسی شده در این پژوهش، قابلیت پیش بینی کمتری داشتند و راهکارهای مبتنی بر خرید و نگهداری در آن موثرتر خواهند بود.

    کلیدواژگان: کارایی اطلاعاتی بازار، گام تصادفی، دنباله تفاضل مارتینگل، بازار آتی سکه طلا، بازار نقد سکه طلا
  • علی ابراهیم نژاد، سید مهدی برکچیان، نوید نشاط امیدواران* صفحات 222-248
    هدف

    تمایل سرمایه گذاران برای فروش سهام برنده (با بازده مثبت) و نگهداری سهام بازنده (با بازده منفی) را اثر تمایلی می گویند و این اثر در ادبیات مالی رفتاری کشورهای مختلف، در سطح سرمایه گذار خرد به ثبت رسیده است. با وجود این، درباره وجود اثر تمایلی در سرمایه گذاران نهادی (مانند صندوق های سرمایه گذاری مشترک)، مطالعات صورت گرفته به نتیجه یکسانی نرسیده اند. هدف این پژوهش بررسی وجود اثر تمایلی در سرمایه گذاران نهادی فعال در بازار سهام ایران است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از داده های جمع آوری شده از ترکیب پورتفوی صندوق های سرمایه گذاری مشترک فعال در بازار سهام ایران، وجود اثر تمایلی در صندوق ها آزمون شده است. این داده ها به صورت دستی از صورت های مالی فصلی صندوق ها استخراج شده اند. برای محاسبه اثر تمایلی، مطابق ادبیات، از اختلاف نسبت فروش سهام سودآور و نسبت فروش سهام زیان ده استفاده شد. آزمون وجود اثر تمایلی، یک بار با تجمیع داده های معاملاتی تمامی صندوق ها و بار دیگر در سطح صندوق ها به اجرا درآمد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، صندوق های سرمایه گذاری مشترک فعال در بورس تهران، به طور قاعده مندی تمایل دارند سهامی که افزایش قیمت یافته را بفروشند و سهامی که کاهش قیمت داشته را نگه دارند. به بیان دقیق تر، احتمال فروخته شدن یک سهم با بازده مثبت، 46/1 برابر احتمال فروخته شدن سهمی با بازده منفی است. چنانچه مالیات و کارمزد معاملات را در محاسبه سود دخالت ندهیم، این نسبت به 51/1 افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    اثر تمایلی میان صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بورس تهران دیده می شود. یکی از قوت های نتایج پژوهش حاضر در مقایسه با اکثر مطالعات بین المللی این است که اثر تمایلی اندازه گیری شده، به دلیل اینکه مشمول مالیات بر عایدی سرمایه ای در بورس تهران نمی شود، از اثر معامله گری مالیات محور مبرا است و تصویر دقیق تری از وجود و شدت اثر تمایلی میان سرمایه گذاران نهادی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: اریب رفتاری، اثر تمایلی، صندوق سرمایه گذاری مشترک، زیان گریزی، معامله گری مالیات محور
  • سمیه لونی، عزت الله عباسیان*، غلامعلی حاجی صفحات 249-268
    هدف

    سرمایه گذاری شرکتی در تیوری مالی شرکتی، از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد که شناخت این عوامل در ارزیابی و تعیین سطح بهینه سرمایه گذاری شرکت ها حایز اهمیت است. در شرایطی که بنگاه ها اغلب در خصوص زمان، محتوا و تاثیر احتمالی تصمیم های مربوط به سیاست های اقتصادی با عدم اطمینان زیادی روبه رو هستند، موضوع بررسی پیامدهایی که از عدم قطعیت مرتبط با سیاست های اقتصادی نشیت می گیرد، مهم جلوه می نماید. این مقاله، اثر نااطمینانی سیاست های اقتصادی را بر سرمایه گذاری شرکتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1385 تا 1398 بررسی می کند.

    روش

    الگوی مدنظر در این پژوهش یک ‎بار با ورود هر یک از متغیرهای نااطمینانی حاصل از تورم، نرخ بهره، نرخ ارز، رشد اقتصادی، سیاست پولی و مالی به طور مجزا برآورد شد. نااطمینانی هر یک از متغیرها با استفاده از فیلتر هودریک پرسکات محاسبه شد. در ادامه، با معرفی شاخص ترکیبی نااطمینانی سیاست های اقتصادی حاصل از تحلیل مولفه های اصلی متغیرهای مذکور، اثر نااطمینانی سیاست های اقتصادی بر سرمایه گذاری شرکتی با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر شاخص ترکیبی نااطمینانی سیاست های اقتصادی و همچنین اثر تمامی متغیرهای نااطمینانی بر سرمایه گذاری شرکتی منفی و معنادار است. همچنین نتایج حاکی از تاثیرگذاری بیشتر نااطمینانی سیاست پولی بر سرمایه گذاری شرکتی نسبت به نااطمینانی سیاست مالی بود.

    نتیجه گیری

    نااطمینانی اقتصادی با اختلال در سیستم قیمت ها، نقدینگی را به سمت فعالیت های غیرمولد هدایت کرده و موجب کاهش ورود نقدینگی به سمت تولید و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری شرکتی می شود. به علاوه نقش ثبات سیاست پولی به دلیل وابستگی عمده بنگاه ها به منابع بانکی پررنگ تر است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری شرکتی، نااطمینانی اقتصادی، سیاست پولی، سیاست مالی
  • پیمان علی پور*، علی فروش باستانی، غلامرضا منصورفر صفحات 269-293
    هدف

    استراتژی های بیمه سبد، نوعی روش های ساختاری هستند که با تعیین مقداری برای کف، سطح مشخصی از اطمینان (بیمه) را ارایه می کنند. به بیان دیگر با استفاده از این استراتژی های معاملاتی، می توان حداقل بازده از پیش تعیین شده‎ای را کسب کرد. این پژوهش ضمن بیان نحوه ساخت و تخصیص دارایی در این استراتژی ها، به بررسی عملکرد استراتژی بیمه سبد با نسبت ثابت (CPPI) و بیمه سبد بر اساس ارزش در معرض ریسک (VBPI) می پردازد.

    روش

    ابتدا مدل ریاضی رویکرد با نسبت ثابت در حالت محدودشده، ارایه شد. در حالت محدودشده، استقراض با نرخ بدون ریسک امکان پذیر نیست. در ادامه با استفاده از تبدیل فوریه تابع مشخصه، تابع چگالی بازده استخراج شد. با استفاده از تابع چگالی بازده، ارزش در معرض ریسک در سطوح اطمینان مدنظر به دست آمد و در نهایت به‎کمک آن، مدل ریاضی رویکرد مبتنی بر ارزش در معرض ریسک ارایه شد. به منظور برآورد روند حرکتی دارایی ریسکی، از مدل با رژیم متغیر استفاده شد که به واقعیت نزدیک تر است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که هر دو استراتژی در کنترل ریسک نامطلوب موفق عمل کرده اند و این عملکرد با افزایش سطح اطمینان و تعداد دفعات تغییر چیدمان سبد در طول دوره سرمایه گذاری بهبود می یابد. در مقایسه دو استراتژی، سنجه امگا نشان می دهد که در آستانه های پایین عملکرد استراتژی با نسبت ثابت بهتر است. همچنین پراکندگی نتایج شبیه سازی شده برای ارزش نهایی سبد نشان داد که رویکرد با نسبت ثابت در محافظت از کف عملکرد بهتری دارد.

    نتیجه گیری

    استراتژی های بیمه سبد، ریسک نامطلوب را نسبت به استراتژی خرید و نگهداری به طور چشمگیری بهبود می دهند و همچنین، استراتژی بیمه سبد با نسبت ثابت در قیاس با استراتژی بیمه سبد مبتنی بر ارزش در معرض ریسک عملکرد بهتری دارد.

    کلیدواژگان: بیمه سبد، CPPI، VBPI، رژیم متغیر، امگا
  • رضا پاینده*، میثم شهبازی، منوچهر منطقی صفحات 294-328
    هدف

    سناریوهای همکاری بانک‌ها و فین‌تک‌ها در آینده، به یکی از موضوعات نوین در مطالعات نوآوری و کسب‌وکارهای فناوری مالی تبدیل شده است؛ با این‌ حال تاکنون پژوهش دقیقی در خصوص سناریوهای همکاری بانک‌های ایران، به‌عنوان نهادهای سنتی مالی در مواجهه با رشد شتابان فین‌تک‌ها صورت نگرفته است که پژوهش حاضر با همین هدف اجرا شده است.

    روش

    به‌منظور تدوین سناریوها از «روش‌های آمیخته» بهره گرفته شده است. در همین رابطه، نیروهای پیشران، شگفت‌سازها و نشانه‌های ضعیف همکاری بانک و فین‌تک، از طریق مصاحبه با 15 نفر از خبرگان بوم‌سازگان مالی و به‌کمک تحلیل مضمون فهرست شدند. سپس عوامل موثر در قالب نظرسنجی از 33 خبره با استفاده از آزمون t تک نمونه‌ای تایید و در ادامه، به‌کمک تاپسیس فازی اولویت‌بندی شدند. در گام پایانی با مشارکت 144 نفر از مدیران ارشد 16 بانک ایرانی و مبتنی بر روش «شبکه جهانی کسب‌وکار» سناریوهای همکاری تدوین شد.

    یافته‌ ها

     دو عدم قطعیت مهم «توسعه گونه‌های مختلف فین‌تک» و «احراز هویت دیجیتال یکپارچه» شناسایی شد و بر این اساس، چهار سناریوی اصلی همکاری بانک و فین‌تک با نام‌های همانی، سینوسی، براکتی و لگاریتمی تشریح شد. سرانجام، راهبردهای سرویس پلاگین اختصاصی و رابط کاربردی برنامه‌نویسی، به‌عنوان راهبردهای پابرجای همکاری به بانک‌ها معرفی شد.

    نتیجه‌ گیری

     به‌منظور اتخاذ سناریوی متناسب و همچنین، اجرایی‌کردن راهبردهای پابرجا، لازم است که بانک‌ها اقدام‌هایی را انجام دهند که این اقدام‌ها در قالب مضامین راهبردی، در سه محور حکمرانی ملی، شبکه همکاری و مدیریت فناوری دسته‌بندی شدند. در نهایت با مصاحبه از خبرگان، نتایج به‌دست‌آمده به تایید رسید.

    کلیدواژگان: فین تک، نوآوری، همکاری، بانکداری، سناریونویسی
  • محمد رسولی، فرزاد غیور*، حمزه دیدار صفحات 329-350
    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر گزارشگری مالی مطلوب و بررسی تاثیر چرخه‌های تجاری و بازار سرمایه بر رفتار این عوامل به اجرا درآمده است.

    روش

    برای آزمون فرضیه‌های پژوهش، از الگوی داده‌های ترکیبی و برای اندازه‌گیری متغیر گزارشگری مالی مطلوب، از نسبت مجموع قدرمطلق تاثیر بندهای عدم توافق در گزارش حسابرسی به قدر مطلق سود یا زیان خالص دوره استفاده شد. نمونه آماری این پژوهش، پس از اعمال برخی محدودیت‌ها، 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق ‌بهادار تهران، در بازه زمانی 1387 تا 1396 بود.

    یافته‌ ها

    یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که از بین پنج عامل سودآوری، توانایی مدیریت، کیفیت حاکمیت شرکتی، اندازه موسسه حسابرسی و عمر شرکت، با افزایش سودآوری و کیفیت حاکمیت شرکتی، مطلوبیت گزارشگری مالی، به‌طور معناداری افزایش می‌یابد. نتایج انجام فیلتر هادریک ‌پرسکات نیز نشان‎ می‌دهد که طی بازه زمانی پژوهش، دوره‌های رونق و رکود چرخه‌های تجاری با بازار سرمایه به‌طور کامل منطبق نیست. بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل تکمیلی پژوهش، در ارتباط با رفتار عوامل فوق در ادوار چرخه‌های تجاری و بازار سرمایه، به‌روش آزمون پترنوستر و همکاران (1998) نیز مشخص شد که رفتار متغیر اندازه موسسه حسابرسی تحت تاثیر ادوار رونق و رکود چرخه تجاری قرار دارد و رفتار متغیر سودآوری، از ادوار رونق و رکود چرخه بازار سرمایه تاثیر می‌پذیرد.

    نتیجه‌ گیری

    نتایج این پژوهش بر نقش و اهمیت استقرار نظام حاکمیت شرکتی باکیفیت در شرکت و نظارت سازمان‌های ناظر بر الزامات آن تاکید می‌کند. در پژوهش حاضر، گزارشگری مالی مطلوب از دید حسابرس مستقل و به‌طور ویژه مطابق با استاندارد شماره 700 حسابرسی سنجیده شده است. عدم ارتباط برخی عوامل با گزارشگری مالی مطلوب که به‌عنوان انعکاسی از سطح بالای کیفیت در گزارشگری مالی تخمین زده می‌شود و نیز، ناهماهنگی نتایج تحقیق با نتایج برخی پژوهش‌ها، احتمالا ناشی از عدم مطابقت کامل دو مفهوم کیفیت گزارشگری مالی و گزارشگری مالی مطلوب یا تفاوت در روش اندازه‌گیری متغیر مربوطه بوده است.

    کلیدواژگان: چرخه بازار سرمایه، چرخه تجاری، گزارشگری مالی مطلوب
|
  • Saeed Fallahpour, Ali Ghahramani * Pages 158-171
    Objective

    In network theory, centrality is a measure to estimate importance and influence of a special node to the whole network structure. The aim of this research is to investigate the characteristics of stock centrality and its reliability in risk estimation and portfolio selection.

    Methods

    First in this paper, we analyzed the relationship between stock’s centrality & benchmark risk estimation measures like beta & standard deviation. Then, we analyzed the relationship between stock’s centrality & Markowitz framework’s weights; and finally, we introduced centrality-based portfolio selection strategy and compared it with other benchmarks, by different portfolio performance measures.

    Results

    Our observations indicate that in Tehran stock exchange, centrality can have an effective role in stocks risk estimation and there is a meaningful relation between centrality and other measures. We also observed that out that low central stocks can raise the benefits of portfolio diversification, and centrality-based portfolio selection method can have a better performance than other benchmark portfolio selection methods and results in a better risk adjusted return.

    Conclusion

    Stock centrality, as a measure to estimate importance and influence of member of a network, is capable of describing stock risk characteristics like other accepted measures. We can take advantage of this capability for portfolio selection.

    Keywords: : Centrality, Centrality based Strategy, Financial market network, Portfolio Selection
  • Moslem Peymany Foroushany *, Meysam Amiri, Fatemeh Shirazi Pages 172-195
    Objective

    The stochastic dominance theory has extensively employed in various financial fields because it is not necessary to assume a specific distribution of returns, such as normal distribution. In this research, one of its new applications has been used to identify arbitrage opportunities and consequently, to evaluate the efficiency of the market and also to analyse the investor preferences.

    Methods

    To this end, a new approach of estimating stochastic dominance, the quantile regression method is utilized to perform the stochastic dominance test on the daily returns of the Tehran Stock Exchange total index close values over a period of 19 years (from September 1999 to February 2019) that contains different bullish and bearish market conditions.

    Results

    Data analysis suggests that no evidence has been found to reject the dominance of cumulative distribution of returns between the two periods. Thus, the non-rejection of the statistical hypothesis of the first-order stochastic dominance indicates the possibility of obtaining arbitrage profit and on the other hand, the second-order stochastic dominance test rejects the market efficiency hypothesis. The existence of a third-order stochastic dominance can also be seen as a sign of the herd behavior of investors during the upward market conditions.

    Conclusion

    The results indicate the existence of arbitrage opportunities in the Tehran Stock Exchange between bullish and bearish market conditions. Other results of this study, do not confirm the Tehran Stock Exchange efficiency hypothesis, which is consistent with most previous research about the market efficiency of the Tehran Stock Exchange. These findings also imply that risk-averse investors tend to invest in market growth cycles and suggest the existence of herd behavior during these periods.

    Keywords: Stochastics dominance, quantile regression, Arbitrage, Market efficiency, Investor preference
  • Mahdi Eskandari, Ali Saeedi *, Mirfeiz Fallah Shams Pages 196-221
    Objective

    According to the efficient market hypothesis, market efficiency refers to the condition in which prices in the markets are adjusted immediately to the new information. The speed and quality of response to new information determine the level of market efficiency. The lower speed and quality will result in lower efficiency. The weak level of market efficiency is a condition in which the price of an asset is predictable with publicly available information. In another word, prices are following a predictable pattern and not moving based on the random walk hypothesis. This study compares and evaluates a weak level of efficiency in future and spot market of gold coins.

    Methods

    This study examines gold coin transactions and the efficiency of future contracts in various futures and cash markets. By using the daily return of gold coins from 2008 to 2018 and R software, the paper examines the weak form of efficiency through random walks and martingale difference sequence hypotheses.

    Results

    Using 10 year period data from 2008 to 2018 demonstrates inefficiency in all markets. However, compared to the other markets, the cash coin market has a relatively higher level of market efficiency. We found that there is an indirect relationship between the term of the contract and its efficiency. The weak form efficiency of the contracts is lower in the future contracts with a longer term to maturity. The probability of rejecting the weak form of efficiency is higher in futures markets.

    Conclusion

    Considering a higher level of weak efficiency in the cash market (in comparison with the future markets) and the indirect relationship between the term of the contract and the level of efficiency, investors are encouraged to focus on the gold coin cash market. Price changes in the cash market are less predictable than in other markets. As a result, this market is recommended for passive investors who buy and hold the asset.

    Keywords: Market efficiency, Random Walk, Martingale difference sequence, Gold futures market, Gold Spot market
  • Ali Ebrahim Nejad, Seyyed Mehdi Barakchian, Navid Neshat Omidvaran * Pages 222-248
    Objective

    The disposition effect refers to the tendency of selling stocks that have appreciated at price and holding stocks whose price is lower than the purchase price. Although an extensive literature has examined and confirmed the existence of the disposition effect among individual investors, there is no consensus in the literature as to whether institutional investors are also subject to similar behavioral biases or not. We test for the presence of the disposition effect among a sample of Iranian mutual funds.

    Methods

    We measure the disposition effect both at the aggregate and fund level, using hand-collected quarterly transactions data for a sample of Iranian mutual funds from 2010 to 2017. Our data has two unique features compared to similar studies; first, we know the exact buying price of stocks held in mutual funds' portfolios, whereas most studies need to estimate the buying price by making assumptions about purchase timing and using the prevailing market prices as a proxy. Second, unlike most studied markets, there are no capital gains taxes on the Tehran Stock Exchange and tax-motivated trading does not affect our findings.

    Results

    We find that Iranian mutual funds tend to sell winning stocks more quickly than losing stocks. To be specific, the probability of selling a winning stock is approximately 1.46 times the probability that a losing stock be sold. Excluding taxes and commissions in calculating the realized profit on the sold stocks, the ratio grows to 1.51. The measured disposition effect is not driven by the effect of tax-motivated selling, since there are no capital gains taxes on the Tehran Stock Exchange. The documented disposition effect cannot be explained by funds’ internal portfolio rebalancing regulations nor by the potentially higher trading cost of selling low-priced stocks. The disposition effect exhibits a mild downward trend line throughout the sample period; however, the downward trend is not statistically significant. Partitioning the data based on the fund's portfolio value shows that both more skilled and less skilled fund managers – as proxied by fund size - are prone to the disposition effect.

    Conclusion

    Our study finds strong support for the disposition effect among mutual funds. Our results are relevant for both mutual fund managers and policy-makers.

    Keywords: Behavioral Bias, Disposition effect, mutual fund, Loss aversion, Tax motivated trading
  • Somayeh Loni, Ezatollah Abbasian *, Golamali Haji Pages 249-268
    Objective

    Corporate investment in corporate financial theory is influenced by various factors, that are important in evaluating, identifying and determining the optimal level of investment of companies. Given the fact that firms often face a great deal of uncertainty about the timing, content, and potential effects of economic policy decisions, it is important to examine the implications of economic policy uncertainties. This article examines the effect of economic policy uncertainty on corporate investment in companies listed on the Tehran stock exchange during the period 2007-2020.

    Methods

    The studied model was estimated once with the entry of each of the variables of uncertainty resulting from inflation, interest rate, exchange rate, economic growth, monetary and fiscal policy. The uncertainty of each variable is calculated using by Hodrick-Prescott filtering. Then, the effect of economic policy uncertainty on corporate investment was investigated using GMM by introducing the composite index of economic policy uncertainty resulting from the analysis of the main components of the mentioned variables.

    Results

    The results showed that the effect of the combined index of economic policy uncertainty as well as all uncertainty variables on corporate investment is negative and significant. In addition, the results showed that monetary policy uncertainty had a greater impact on corporate investment than fiscal policy uncertainty.

    Conclusion

    Economic uncertainty, by disrupting the price system, directing liquidity to financial assets and reduces the inflow of liquidity into production, reduces corporate investment. In addition, the role of monetary policy stability is more prominent due to the major dependence of firms on banking resources.

    Keywords: Economic Uncertainty, Corporate investment, Fiscal Policy, monetary policy
  • Peyman Alipour *, Ali Foroush Bastani, Gholamreza Mansourfar Pages 269-293
    Objective

    Portfolio insurance strategies are structural methods that provide a certain level of certainty by setting a floor value. In other words, using these strategies can achieve a predetermined minimum return. PI strategies, while maintaining the potential for capital growth in bull markets, provide downside protection in the bear market and at the end of the investment horizon provide a guaranteed minimum return. This study explains how to construct a portfolio and allocate assets by using these strategies, and also examines the performance of a constant proportion portfolio insurance (CPPI) strategy and value at risk based portfolio insurance (VBPI).

    Methods

    In order to evaluate the performance of constant proportion portfolio insurance strategy and value at risk based portfolio insurance, first the mathematical model of the Constrained Constant Proportion portfolio insurance is presented. In the Constrained case risk-free borrowing is not possible which makes the model more realistic. By using the Fourier transform of the characteristic function, the density function of returns has been extracted. By using the Density Function, the value at risk is calculated at the desired confidence levels, and finally, the mathematical model of the risk-based approach is presented. A variable-rate model is used to estimate the risk-taking movement of the asset, which is closer to reality. To estimate the dynamic of the risky asset regime-switching model has been used to make the model closer to reality.

    Results

    The results show that both strategies have been successful in controlling risk, and this performance improves with increasing confidence level and frequency of portfolio rebalancing. Omega measure shows that the performance of the constant proportion portfolio insurance is better at low thresholds. Also, the dispersion of the simulated results for the final value of the portfolios showed that the constant proportion portfolio insurance works better in protecting the floor.

    Conclusion

    Portfolio insurance strategies can dramatically improve the controlling of downside risk relative to buy and hold strategy and the performance of CPPI strategy is better than VBPI according to the performance measures.

    Keywords: Portfolio insurance, CPPI, VBPI, Regime Switching model, Omega measure
  • Reza Payandeh *, Meisam Shahbazi, Manouchehr Manteghi Pages 294-328
    Objective

    Bank-fintech collaboration scenario has become one of the new topics in the study of innovation and financial technology businesses. Yet, there has been no research into Iranian Banks collaboration scenarios as traditional financial institutions in the face of the rapid growth of fintechs that is the purpose of this research.

    Methods

    To develop scenarios, mixed-method research is employed. In this regard, drivers, wildcards, and weak signals of Iranian bank-fintech collaboration were listed by thematic analysis of 15 interviews of fintech ecosystem experts. Then with 33 scholars and practitioners’ participation, factors affecting collaboration were listed, successively confirmed with a one-sample t-test, and prioritized with fuzzy Topsis. Furthermore, future scenarios were developed based on Global Business Network, by distributing the questionnaire among 144 senior bank managers from 16 Iranian banks.

    Results

    Legal development of fintech types and establishment of e-KYC are recognized as two key uncertainties, and subsequently the four scenarios were described: identity scenario, sine scenario, floor and ceiling scenario, and logarithm scenario. Then, private plugin services and Public API Banking Providers were proposed as robust banks’ strategies in collaboration with fintechs.

    Conclusion

    To adopt a suitable scenario and realize the robust strategies, strategic themes were identified and categorized into three areas: national governance, partnership network, and technology management. Eventually, with the expert interview, the results were confirmed.

    Keywords: Collaboration, Innovation, Bank, Fintech, Scenario analysis
  • Mohammad Rasouli, Farzad Ghayour *, Hamzeh Didar Pages 329-350
    Objective

    This study is implemented to identify the factors affecting favorable financial reporting and also to investigate the impact of business and stock market cycles on the behavior of these factors.

    Methods

    The panel data model was used to test the assumptions of the research and the ratio of the sum of the absolute value of the effects of audit disagreement paragraphs over the absolute value of the net income was used to measure favorable financial reporting. The statistical sample of this research, after applying some restrictions, consists of 124 firms listed on the Tehran Stock Exchange from 2008 to 2017.

    Results

    Research’s findings demonstrated that profitability and corporate governance quality are positively associated with favorable financial reporting; while managerial ability, audit size and firm age are not significantly associated with favorable financial reporting. The results of the Hodrick-Prescott filter showed there is no complete coincidence between boom and recession periods of business and stock market cycles during the research period. In the supplementary analysis of the research, based on the Paternoster test (1998) about the behavior of the above factors in the periods of the business and stock market cycles, audit size variable behavior influenced by the boom and recession periods of the business cycle and behavior of the profitability variable is influenced by the boom and recession periods of the stock market cycle.

    Conclusion

    The results of this study emphasize the role and importance of establishing a high-quality corporate governance system in the company and supervise the organizations concerned about its requirements. Also, in this research, favorable financial reporting is measured from an independent audit view especially based on audit standard No. 700. Lack of relationship between some factors and favorable financial reporting, which is predicted as a reflection of the high level of quality in financial reporting, on one hand, and the lack of accordance of research results with some researches results, on the other hand, may result from the lack of full compatibility of two concepts of favorable financial reporting and financial reporting quality or difference in stated variable measurement.

    Keywords: Business Cycle, Favorable financial reporting, Stock market cycle