فهرست مطالب

نشریه فلسفه تربیت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار شعبانی ورکی*، علیرضا هوشمند صفحات 7-27

    هم زمان با شیوع ویروس کووید-19 و بیماری کرونا، حوزه های مختلفی از جمله آموزش تحت تاثیر قرار گرفتند. دغدغه ادامه جریان آموزش در چنین شرایطی به همراه احتمال مزمن شدن یا تاثیرات آن در دوران پسا کرونا دو نظام عمده آموزشی کشور در آموزش و پرورش و آموزش عالی را بر آن داشت تا به ادامه کار در بستر فضای مجازی و نرم افزاری بپردازند. در این مقاله، رویکرد متداول با نظر به ویژگی های آن نشان داده شده است که این ویژگی ها عبارتند از؛ بخشی نگر، استاندارد شده، متمرکز، رشته ای، از پیش تدوین شده، مبتنی بر روابط خطی و ثابت شکل دهنده ماهیتی برای برنامه درسی با عنوان «برنامه درسی مرداب» که یارای مواجهه با شرایط غیر منتظره را ندارد. در ادامه، به زمینه های مربوط به دشواریهای برنامه درسی کنونی از قبیل عدم توجه به موقعیت، پیچیدگی، خلق الساعه گی، آشوبناکی، مرکزگریزی و شبکه ای در کنار مسایلی از قبیل شرایط و زیرساختهای ضعیف یا نا کافی، مهارت های نابسنده افراد برای اقدام در چنین شرایطی، مسئله دسترسی به وسایل مورد نیاز از قبیل ابزارها، اینترنت و محدودیتهای ناظر بر فضای مجازی و رسانه ها پرداخته است. در پایان، با نظر به مفروضه های عصب پدیدارشناسی، برنامه درسی خودآفرین به مثابه رویکردی تمام نگار و متناسب با استلزام های جهان پیچیده، نامتعین، شبکه ای و تراپیوسته برای مواجهه با مسایل آموزشی مرتبط در دوره کرونازیستی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی خودآفرین، عصب پدیدارشناسی، کرونازیستی
  • مصطفی مرادی، خسرو باقری، شهین ایروانی، بابک شمشیری صفحات 29-53

    موضوع هویت ایرانیان همواره یکی از موضوعات چالش برانگیز است. اینکه هویت مشترک ایرانیان متشکل از چه عناصری است، محل اختلاف است و این اختلافات پیامدهایی در حوزه عمل خواهد داشت. پژوهش حاضر از زاویه ای تربیتی موضوع هویت ایرانیان را مورد بررسی قرار داده است. برای این منظور، از میان ابعاد متنوع و متکثر هویت ایرانیان، دو بعد پراهمیت و محوری زبان و دین مورد توجه قرار گرفته است. همچنین با شرح و تبیین نظرگاه های چارلز تیلور مبنایی برای تحلیل هویت ایرانیان فراهم شده و دلالت هایی در حوزه تعلیم و تربیت به دست داده است. روش پژوهش در بخش بیان و تحلیل مفاهیم، روش تحلیل مفهومی و در بیان دلالت ها، استنتاج عملی است. از جمله دلالت های حاصل شده در این پژوهش، «تربیت تنوع گرا بر اساس تنوع فرهنگی هویتی ایرانیان»، «تربیت همگرا بر اساس ایده به رسمیت شناسی» و «تعمیق روابط اجتماعی بر اساس تربیت گفتگومحور» است. در نهایت، با تکیه بر دلالت های حاصل آمده، برخی اسناد در حوزه تربیت رسمی، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و به کاستی های موجود در این اسناد اشاره شده است.

    کلیدواژگان: ایرانی، به رسمیت شناختن، تکثر، ریچارد تیلور، هویت
  • زهرا عسگری*، محمدحسین حیدری، رمضان برخورداری صفحات 55-79

    کودکان مبتلا به بیماری های مزمن نیازهای تربیتی ویژه‏ای دارند که امروزه بر اثر غلبه رویکردهای عینیت مدار طبیعت گرا و هنجارگرا مغفول مانده‏اند. از این رو هدف اصلی این پژوهش، مطرح کردن پدیدارشناسی بیماری به عنوان رویکردی بدیل در بهبود وضعیت تعلیم و تربیت کودکان مبتلا به بیماری مزمن است. مطالعه حاضر بر بنیاد دو رویکرد روش شناختی پدیدارشناسی و استنتاجی انجام می گیرد؛ بدین صورت که ابتدا چالش های تربیتی ویژه کودکان مبتلا به بیماری مزمن در مواجهه با خود، هستی و دیگران مورد پدیدارشناسی قرار گرفته و توصیف می شوند و در ادامه، با استخراج مضامین پدیدارشناختی روی آورندگی، زمانمندی و بدنمندی، پدیدارشناسی بیماری به عنوان راهکاری برای فهم بهتر تعلیم و تربیت ویژه این کودکان استنتاج می گردد. نتایج نشان می دهد پدیدارشناسی بیماری با سوژه بدنمند دانستن کودک بیمار، معنای بیماری را بازسازی کرده و فرصتی فراهم می کند تا بیماری مزمن از یک رنج همیشگی به بستر مناسبی برای پیشرفت و شکوفایی افراد تبدیل شود.

    کلیدواژگان: تربیت کودکان، بیماری مزمن، پدیدارشناسی بیماری، روی آورندگی، بدنمندی، زمانمندی
  • نرگس سجادیه*، زهره صادقی صفحات 81-107

    نوشتار حاضر بر آن است تا از منظری تربیتی به «ادبیات کودکان» بنگرد و ضمن صورت بندی چالش های مفهومی پیش پای آن، راه های برون رفتی پیش روی آن نهد تا هندسه «تربیت» کودک همچنان بر «ادبیات کودکان» استوار باشد و آن را بیشتر به حساب آورد. در این راستا، ابتدا تلاش شده است تا با استفاده از روش مفهوم پردازی، این چالش های مفهومی استنباط و صورت بندی شوند و سپس با مبنا قرار دادن رویکرد اسلامی عمل در مقام رویکرد فلسفی- تربیتی مختار و با بهره گرفتن از روش استنتاج ضمنی، راه های برون رفتی برای آنها پیشنهاد شود. عمده چالش های مفهومی استنباط شده در قالب دوگانه های «آموزشی- ادبی»، «جهانی - بومی»، «بیان واقعیت - سانسور» و «فانتزی- واقعیت‎» صورت بندی شده اند. در مقابل مواردی چون «ساختار ادبی- محتوای تربیتی»، «تکوین ادبی- خوانش تربیتی» در مقام برون رفت از چالش نخست، «رسمیت بخشی به سطوح متنوع هویت آدمی» و «پویایی اندیشه ورزانه سطوح هویت» در مقام برون رفت از چالش دوم، «مواجهه گام به گام با واقعیت» در مقام برون رفت از چالش سوم و «فانتزی مقید به واقعیت و یا متمایز از آن» در مقام برون رفت از چالش چهارم برشمرده شده است. این راه های برون رفت می تواند جایگاه «ادبیات کودکان» را در عرصه تربیت بازتعریف کند و افق های جدیدی را پیش روی مربیان بگشاید.

    کلیدواژگان: ادبیات کودکان، رویکرد اسلامی عمل، فانتزی، سانسور، هویت
  • امین ایزدپناه صفحات 109-134

    هدف این مقاله بررسی نقش و ارزش صداهای کودکان در اصلاح روندهای جاری خرد و کلان نظام آموزش و پرورش است. این پژوهش از نظر روش شناسی نوعی کاوشگری فلسفی انتقادی است. از جمله اهداف این روش پژوهشی، فهم و بهبود عمل تربیتی و تدارک گزینه های بدیل است. سه پرسش اساسی این پژوهش عبارتند از: 1. چرا صداهای کودکان به طور تاریخی اغلب نادیده انگاشته شده و جای چندانی در امور مرتبط با زندگی خود آنها نداشته است؟ 2. چرا صدای کودکان را در امور مرتبط با زندگی آنها، از جمله تعلیم و تربیت، باید شنید و مبنای عمل قرار داد؟ 3. چگونه می توان صدا(ها)ی کودکان را از حاشیه خارج کرد و آنها را در فرآیندهای خرد و کلان آموزشی، با هدف اصلاح این برنامه ها به مشارکت گرفت؟ بنابر یافته های اصلی این پژوهش، نفی کودکی و ارزش های آن، تلقی نقصان محور از کودک و دوران کودکی، و اختلال تعریف بزرگسالان از کودکی، از جمله دلایل این نادیده گیری تاریخی صدای کودکان هستند. بازنگری انتقادی نظری در رویکردهای بزرگسال گرا به کودکی، رد انگاره جهان شمول از کودک و کودکی و پذیرش تکثر و تنوع شکل های کودکی و صداهای کودکان برحسب زیست جهان و اقلیم های فرهنگی متفاوت کودکان، در کنار درک برخورداری کودکان از حقوقی برابر با دیگر افراد جامعه زمینه ساز ضرورت رجوع به صدای کودکان به شمار می روند. گفتگو با کودکان و پژوهش با کودکان، به عنوان دو راهبرد اساسی برای شنیدن و بازنمایی صدای کودکان در اصلاح برنامه ها و سیاست های آموزشی پیشنهاد شده اند. این دو راهبرد می توانند امکان دستیابی به دانشی بدیع و دسته اول از کودکان و امور مرتبط با زندگی را برای ما فراهم سازند.

    کلیدواژگان: کودکان، صداهای کودکان، پژوهش با کودکان، اصلاحات آموزشی، باختین، کاوشگری فلسفی انتقادی
  • مرضیه عالی، پریسا کاظمی صفحات 135-156

    مقاله حاضر با هدف بازسازی انضباط در مدرسه و مناسبات تحقق آن، به تحلیل نقدهایی که به طور عمده از سوی نظریه پردازان جنبش مدرسه زدایی ارایه شده و بازسازی مولفه های انضباطی مدرسه بر مبنای آن پرداخته است. در گام تحلیل نقدها، از روش تحلیلی- توصیفی و در بازسازی انضباط در مدرسه، از روش ترکیبی استفاده شده است. بر مبنای یافته های حاصل از مطالعه، حدود آزادی و اقتدار در مدرسه، شامل تحقق خویشتن و نفی اقتدار آمرانه، کنش در موقعیت، پذیرش اقتدار ساختارهای زندگی، کسب تجربه و آگاهی و پذیرش اقتدار حامیانه بزرگسالی است. بر مبنای این حدود، مولفه های انضباطی در بازسازی مدرسه، شامل توجه و تاکید بر مسئولیت متقابل دانش آموز- معلم، بازتعریف نقش معلم به گونه ای که امکان تعامل دو سویه و آزاد با دانش آموز فراهم شود، ارایه محتوا مبتنی بر اصول حاکم بر دانش و با نظر به نیاز و علاقه دانش آموز به مثابه کنش گر فعال و انتخاب گر است. با نظر به این مولفه ها و در جهت تحقق آن، لازم است مدرسه در این تعریف جدید، امکان انتخاب گری در سطح خرد و کلان را داشته و به عبارتی مدرسه ای مستقل باشد. زیرا امکان انتخاب گری دانش آموز و معلم، بدون امکان انتخاب در سطح کلان توسط مدرسه، همچون آزادی در ارایه محتوا و برنامه درسی- مشروط به رعایت ضوابط دانشی و اجتماعی- امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: آزادی، اقتدار، انضباط، مدرسه زدایی، انتخاب
|
  • Alireza Hooshmand Pages 7-27

    Various aspects of human life including education were affected by the outbreak of pandemic Covid-19 virus & Corona disease simultaneously. Possibility of the chronicity caused a keeping attention to education in this situation. Corona-life forced two central systems of education, public and higher education, to be continued in cyberspace, as they used professional and useful soft wares. In the corona age, limited views, divided approaches, and reducing the whole of human life to separate aspects lead to a deficiency in curricula. To rely exclusively on empirical science or to rely merely on lived experiences have caused difficulties for curricula in this time. In this paper, we examined curricula in the Iranian education system during the corona-life. Some factors such as low infrastructures, poor conditions, lack of professional skills, and necessary competencies are noticed. It is argued that the reductionist approach of the current curricula leads to alienation from the deep meaning of curricula in public and higher education. We used the metaphor of a Swamp Curriculum to describe the current situation of curriculum. As this metaphor indicates, Swamp Curriculum causes people, education systems, and processes focus on specific dimensions and finally, it leads to pulling them down. Neuro-phenomenology, as a comprehensive approach, provides us with an integral consideration of the dimensions of human life. Inspired by neuro-phenomenology, an ecumenical and holographic approach to the curriculum can be achieved that can be called autopoietic curriculum. It is a self-organized and non-reductionist curriculum. The central properties of the autopoietic curriculum are comprehensiveness, uncertainty, rationality, synergistic and hybrid agency. The autopoietic curriculum also requires intertwining, complexity, emergency and inclusiveness. As a result, we explain that the implications of the neuro-phenomenological approach, including uncertainty and pluri-disciplinarity, provide us with a holographic approach to consider the emergent universe scenario in the curriculum development in the age of COVID-19.

    Keywords: autopoietic curriculum, corona-life, curriculum, neurophenomenology
  • khosrow Bagheri Pages 29-53

    The issue of Iranian identity has always been one of the most challenging issues. Determining the common elements of Iranian identity is a matter of controversy, and the differences among different viewpoints will have consequences in practice. The present study has considered the issue of Iranian identity from an educational point of view. For this purpose, from among the various and multiple dimensions of Iranian identity, two important ones, namely language and religion, have been considered as pivotal. Explaining the views of Charles Taylor has provided us with a basis for analyzing the identity of Iranians and has led to indications in the field of education. Conceptual analysis and practical inference are used as research methods. Among the implications of this research are "diversifying education based on Iranian cultural and identity diversity", "convergent education based on the idea of recognition", and "deepening of social relations based on dialogue-oriented education”. Finally, based on the implications, some of the Iranian official documents in the field of formal education have been reviewed and evaluated.

    Keywords: Iran, Identity, Diversity, Recognition, Taylor
  • zahra asgari *, mohammahdhosein heidari Pages 55-79

    Children with chronic illnesses have special educational needs, certain aspects of which are overlooked under the existing objective naturalistic and normative philosophical approaches. This study aims to propose the phenomenology of illness as an alternative approach to improve the education of children with chronic illness. The present study is based on two methodological approaches, phenomenological and inferential. In this way, first, the educational challenges of children with chronic diseases are phenomenologically described according to their views concerning themselves, their existence, and others. Then by extracting the phenomenological themes of intentionality, temporality, and embodiment, the phenomenology of the diseases is inferred as a way to better understand the special education of these children. By recognizing the affected child as the embodied subject, the phenomenology of illness reconstructs the meaning of the illness and introduces a perspective under which the chronic illness becomes a suitable platform for individuals' development and prosperity.

    Keywords: children education, chronic illness, phenomenology of illness, intentionality, temporality, embodiment
  • Narges Sajadieh *, Zohreh Sadeghi Pages 81-107

    Children's literature has consistently been one of the best means for child education. However, despite its effectiveness, this means has always confronted conceptual challenges regarding its nature; challenges that undermine it compared to other educational means. This article intended to look at "children's literature" from an educational perspective and while formulating present conceptual challenges, prepares some solutions for them in order to maintain children’s literature as an educational means. Applying the conceptualization method, we formulated these conceptual challenges and then, based on the Islamic action approach and applying implicit deductive method, we proposed some solutions for them. The main conceptual challenges formulated in terms of dualism concerning instructional-literary, global-local, expression of reality-censorship, and fantasy-reality. At the second step, we identified our position about these challenges: literary structure-educational content, and literary creation-educational reading as the solutions of the first challenge; recognition of a multi-layered human identity, and intellectual dynamics of identity-layers as the solution of the second challenge; gradual encountering with reality as the solution of the third challenge; and a bound between fantasy and reality as the solution of the fourth challenge. These solutions can redefine the position of children's literature in the field of education and open new horizons in front of educators.

    Keywords: Children's Literature, Islamic Action Approach, Fantasy, Censor, Identity
  • amin izadpanah * Pages 109-134

    This article aims to study the role and value of children’s voices in the reformation of educational programs. This study is conducted through a critical philosophical inquiry method. The ultimate purpose of this method is the improvement of educational practice. Three questions are raised in this paper: 1.Why children’s voices have historically often been neglected in relation to their life matters? 2. Why children’s voices must be heard and been considered as criteria in their life matters? 3. How can children’s voices be demarginalized and exercised in children’s educational matters for the betterment educational programs? The findings show that the total rejection of childhood and its values, a deficit conception of childhood, and inadequacy and deficiency of adults’ conception of childhood are among the most significant reasons of historical ignorance of children’s voices. Prerequisites of appealing to children’s voices include: A critical theoretical revision of adult-centered approaches of childhood, rejection of the universal notion of childhood, adopting the plurality and difference of childhood and children’s voices around the world based on various cultural climates and contexts, and adhering to the equality of children’s rights and adults. Dialogue and inquiry with children are suggested as two strategies for listening to and representing children’s voices in the reformation and improvement of educational programs and procedures. These two strategies can provide us with an access to fresh and firsthand knowledge about children and issues related to their lives.

    Keywords: Children, Children’s voices, Inquiry with children, Educational reform, Bakhtin, Critical philosophical inquiry
  • Pages 135-156

    This article analyzes the critiques about discipline presented by the theorists of the de-schooling movement about school functions and, based on them, deals with reconstruction of school discipline and its realization. The method used for analyzing the critiques is analytical-descriptive and which is used for reconstructing is the synthetic method. The findings of study on limits of freedom and authority in schools from the perspective of critics include: freedom to realize oneself and denying authoritarianism; freedom to act in situation; accepting the authority of life structures; freedom to gain experience and knowledge; and accepting adult patronizing authority. Findings of the reconstruction phase include: attention and emphasis on student-teacher mutual responsibility; redefining the role of the teacher so as to allow two-way and free interaction with the student; providing contents and adopting methods for presenting them based on knowledge-based principles; and considering students as active and selective actors. Regarding these components and in order to achieve them, the school in this new definition should be able to select students and teachers at macro and micro levels; in other words, it should be an independent or autonomous school. Selection at the micro level, such as student and teacher selection, is not possible without selection at the macro level of the school, such as content and curriculum.

    Keywords: freedom, domination, authority, discipline, de-schooling, choice