فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محسن ابوالقاسمی*، سامان مصفا، سید احمدرضا قائم مقامی، فرح زاهدی صفحات 1-18

    منطقه باستانی مکران در جنوب شرقی فلات ایران و در سواحل شمالی دریای مکران قرار دارد که مرزهای آن از پارس و کرمان در غرب تا سند در شرق کشیده شده بود. این ناحیه وسیع از شمال هم به خراسان و سیستان تاریخی محدود بود. این منطقه از تاریخی چند هزارساله، تمدنی ارزشمند و موقعیت جغرافیایی ویژه ای برخوردار است. دریای جنوبی ایران به اعتبار هم جواری با سرزمین مکران در طی سده های تاریخی به عنوان "دریای مکران" نامیده شده و نقش مهمی در حوادث منطقه جنوب و جنوب شرقی ایران داشته است و بندرهای آن از دیرباز، جایگاه تجاری ممتازی داشته اند. عبور کشتی ها و کاروان های تجاری که کالاهای هند، چین، یمن، دریای سرخ و سواحل شرقی آفریقا را برای مبادله به نواحی شرقی می آوردند، این ناحیه را به یکی از پر رفت و آمدترین مناطق تجارت دریایی و زمینی تبدیل کرده بود. شهرهای مکران همچون بندر تیز، فهرج، بمپور، کیج و... از لنگرگاه ها و استراحتگاه های مهم این راه ها محسوب می شدند. در این مقاله تلاش بر آن است که با استفاده از منابع تاریخی و جغرافیایی پیشینه تاریخی دریای مکران موردبررسی قرارگرفته و علت تغییر نام تاریخی و ایرانی "مکران" پس از قرن ها به "عمان" همراه با نقش استعمار انگلیس در این تغییر اعلام تاریخی موردبررسی و کندوکاو قرار گیرد و معلوم گردد چرا از زمانی که پای دول استعماری به اقصی نقاط دنیا من جمله آسیای مرکزی باز شد، بسیاری از کشورها تجزیه و اسامی و اعلام تاریخی و جغرافیایی با دخالت مستقیم تغییر یافت و نام تاریخی «دریای مکران» در اسناد جدید تاریخی و جغرافیایی زدوده و به جای آن نام بی هویت و بی پیشینه «بحر عمان» قرار داده شد.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، ماکا، گدروزیا، مکران، دریای مکران، دریای عمان
  • شهرام اردشیریان، حسین مفتخری*، حسین محمدی، علی ططری صفحات 19-36
    هدف

    مشروطیت اندیشه ای متجدد بود که بر تفکر سیاسی ایرانیان آن عصر تاثیر گذاشت و کانون های سیاسی کرمانشاهان نیز از آن تاثیر پذیرفت و به مطالبه ای عمومی تبدیل گردید که فعالان سیاسی این حوزه درراه آن با دشواری های فراوانی روبه رو شدند. در پسا مشروطه از سال 1285 تا 1302 خورشیدی موانعی موجب ناکارآمدی مشروطیت و انتخابات مجلس شد و اساس آن را به چالش کشید. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با بررسی منابع و اسناد در پی پاسخ به این پرسش است که چرا مشروطه و انتخابات در کرمانشاهان با چالش ها مواجه گردید؟

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته ها و نتایج پژوهش حاکی از این است که ناآگاهی سیاسی، ارکان قدرت و حاکمان، روسای عشایر، نظامیان، علما و بزرگان متنفذ در عرصه سیاست و اجتماع که هریک قصد داشتند مزایای سه گانه قدرت، ثروت و احترام را به انحصار خود درآورند و نیز شورش سالار الدوله و همراهی داود خان کلهر و سایر خوانین و مالکان با او و جنگ جهانی اول از مهم ترین عوامل موانع مشروطیت و انتخابات مجلس در ایالت کرمانشاهان بود.

    کلیدواژگان: انتخابات مجلس، چالش ها و موانع، کرمانشاهان، متنفذان، مشروطیت
  • حمید اسدپور* صفحات 37-62

    یکی از موضوعات مهم تاریخی ایران در طول نیمه نخست قرن جاری همانا رویارویی دولت مرکزی با نیروهای محلی در گوشه وکنار ایران می باشد.یکی از نیروهای محلی که در کرانه های خلیج فارس در محدوده استان بوشهر امروزی تلاش کرد تا از زیر سیطره حکومت پهلوی خارج شده و قدرت خود را حفظ نماید ،خاندان حیات داوودی در ناحیه بندرریگ و بندر گناوه امروزی است. این خاندان کوشش فراوان بکار بردند تا مانع بسط قدرت دولت مرکزی ایران در منطقه حیات داوود بشوند ولی قادر به اینکار نشدند. چالش حیات داوودی ها با دولت مرکزی اززمان رضاه شاه شروع شد و در دهه چهل خورشیدی پایان یافت. این پژوهش در پی بررسی و تحلیل ظهور و سقوط خاندان حیات داوود در بندرریگ است.مسئله اصلی پژوهش همانا شناسایی عوامل موثر در مخالفت و رویارویی خاندان حیات داوودی با حکومت پهلوی می باشد. این تحقیق براساس روش توصیفی و تحلیلی در پی شناخت زوایای این موضوع است.یافته های پژوهش نشان میدهد که علاوه بر زمینه های سنتی ورایج در سرکشی نیروهای محلی از سیطره دولت مرکزی، خاندان حیات داوود به علت یک سلسله مناسبات با یکی از قدرتهای خارجی خودرا قادر به مقابله با دولت مرکزی میدانستند.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، کرانه های خلیج فارس، خوانین حیات داوود، حکومت پهلوی، رویارویی
  • معصومه درسار* صفحات 63-90

    مولویه یکی از طریقت های قدرتمند و پراهمیت در قلمرو عثمانی بود که با تکیه بر آداب و اصول تصوف فعالیت می کرد. مولویه از طریق سازگاری با اصول سیاسی و مذهبی امپراتوری عثمانی، پیوند عمیقی با عثمانی ها برقرار نمود و بانفوذ در دستگاه حکومتی عثمانی، گسترش بسیاری یافت و مدت ها در عرصه های مختلف جامعه عثمانی فعالیت نمود. خواست بنیادی مقاله حاضر، واکاوی مناسبات سیاسی، اجتماعی و مذهبی مولویه با حکومت عثمانی از اوایل قرن یازدهم هجری قمری/ هفدهم میلادی تا پایان دوره عثمانی ها می باشد. رویکردها و فعالیت های مولویه در قلمرو عثمانی، مناسبات مولویه با حکمرانان عثمانی و عملکرد مولویان در دوره اصلاحات، مهم ترین مباحث موردبررسی می باشند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است. بر اساس یافته های این پژوهش، مولویه همواره با دولت عثمانی روابط پایدار و تنگاتنگی داشته است و مولویان بزرگی نیز بانفوذ در دستگاه حکومتی عثمانی، خدمات ارزنده ای به دولت عثمانی کرده و منجر به حمایت عثمانی ها از مولویه گشته اند، به طوری که حتی مولویه جایگزین بکتاشیه شده است. بدین ترتیب مولویه غیر از مواقع بسیار نادر، در امور سیاسی حکومت عثمانی دخالت ننموده و مورد سختگیری واقع نگردید.

    کلیدواژگان: طریقت مولویه، امپراتوری عثمانی، تصوف، مناسبات، آسیای صغیر
  • رضا دشتی* صفحات 91-111

    اباضیه معتدل ترین فرقه خوارج هستند که پس از استقرار در شمال آفریقا موفق شدند در دوره های مختلف اعم از زمان استقرار اولیه، زمان تشکیل دولت بنی رستم(144-296ق) و در عصر بی دولتی، با ایجاد اشکال متنوع در شیوه تبلیغ و تاسیس شورای عزابه، با نظام تعلیم و تربیت خاص خود، ضمن پیشبرد اهدافشان در تعامل با سایر دولتهای غیر هم عقیده، به دیرپایی و تداوم مذهبشان موفق شوند. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای، درصدد پاسخ به این سوال است که نظام تبلیغ، تعلیم و تربیت اباضی، چرا و چگونه در زمان های ظهور و کتمان، دچار تطور و استحاله شده است؟ نتیجه اینکه خوارج اباضی روند نظام تعلیم و تربیتی را که در عصر ظهور داشتند، در ادوار بعد تغییر داده و سعی نمودند که با تقیه و مدارا با جریان های حاکم، ضمن حفظ و بقاء خود، جهت گیری های جدیدی را ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، خوارج، اباضیه، بنی رستم، شمال آفریقا
  • عباس رضایی*، قباد منصوربخت صفحات 113-138
    با ورود به دوران جدید خلیج فارس مانند تمام سرزمین های شرقی با مسئله جدیدی روبرو شد. با حضور پرتغال، اسپانیا، فرانسه، هلند و انگلیس در این منطقه، نظم و تعادل قدیم با معارضانی جدید و بی سابقه روبرو شد و به تبع آن روابط سیاسی، نظامی و تجاری جدیدی برقرار شد که تعادل مذکور را فروریخت. در نهایت انگلستان پس از غلبه بر رقبا و حاکمیت مطلق بر هندوستان و سپس خلیج فارس حاکم مطلق العنان این آبراهه شد. حاصل این وضع، سلطه مطلق بیگانگان بر منطقه بود. از آن پس، انگلستان در راستای استمرار حضور خود، تلاش نمود که تصویری مشروع از حضور خود در منطقه ارایه دهد و با ارایه روایتی انگلیسی از تحولات این منطقه، تاریخنگاری جدید خلیج فارس را رقم بزند. اگر مسئله نخست مسئله ای عینی بود از اینجا به بعد مسئله ای ذهنی و معرفتی به وجود آمد زیرا تصویر جدیدی از خلیج فارس ارایه شد که تصویر قدیم را به چالش طلبید. یافته های تحقیق که برپایه ترکیبی از روش تطبیقی و عقلانی است، نشان می دهد که علی رغم ارایه اطلاعات فراوان، تصویر ارایه شده نه تنها با واقعیات تاریخی خلیج فارس و وضعیت منطقه در حین خلق آثار مذکور مطابقت ندارد بلکه برساخته و وارونه نمایی واقعیات تاریخی این منطقه متاثر از دانش شرق شناسی و منافع کمپانی هند شرقی بریتانیا می باشد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، شرق شناسی، تاریخ نگاری انگلیسی، وارونه نمایی
  • اسماعیل سپهوند، سید علاءالدین شاهرخی*، مهدی صلاح صفحات 139-164

    شیخ خزعل در خوزستان یکی از نیروهای مرکزگریز در اواخر قاجار بود که با تکیه بر رشته ای از عوامل داخلی و خارجی به مانند ضعف قاجارها و جنگ جهانی اول توانسته بود تا حدودی خودمختاری به دست آورد. حکومت والی بر پشتکوه که با شیخ خزعل متحد بود و همچنین موقعیت راهبردی لرستان باوجود خاندان های شورشی مانند خوانین زینبی بیرانوند که به مثابه حایلی میان خوزستان و پایتخت عمل می کردند از چشم شیخ خزعل دور نماند تا با این شرایط بتواند در برابر حکومت مرکزی تمرد نماید. نوع پژوهش حاضر توصیفی_تحلیلی با استفاده از منابع دست اول، اسناد، روایات و سایر منابع تحقیقاتی و اساس آن واکاوی این پرسش است: شیخ خزعل برای حفظ قدرت خود بر بخشی از خوزستان در مقابله با حکومت مرکزی چه مناسباتی با والی پشتکوه و خوانین زینبی بیرانوند برقرار کرد؟ حاصل بررسی صورت گرفته بیانگر اینست که شیخ خزعل با برقراری ارتباط پنهانی، تحریک و تشویق انگیزه ای، حمایت مالی و تسلیحاتی از والی پشتکوه و خوانین شورشی لرستان به ویژه خوانین زینبی بیرانوند توانست تا مدت ها از ورود نیروهای حکومت مرکزی به خوزستان جلوگیری نماید. وی طبق یک برنامه سنجیده با طرح یک زنجیره از نیروهای مرکزگریز مثل خوانین زینبی بیرانوند و والی پشتکوه از سیلاخور در پیشکوه تا حسین-آباد در پشتکوه امتداد داشت، توانست با ارسال اسلحه به مخالفان حکومت مرکزی در این مناطق تا مدت ها از نفوذ حکومت مرکزی در منطقه تحت نفوذش در محمره جلوگیری کند. در واقع ماندگاری شیخ خزعل در مدت حکومتش بر بخشی از خوزستان بر مبنای طرح یک مناسبات منطقه ای از سیلاخور تا حسین آباد بود.

    کلیدواژگان: شیخ خزعل، والی، لرستان، خوزستان، رضاخان
  • علیرضا سلیمان زاده*، پرویز حسین طلایی، عظیم شه بخش صفحات 165-186
    سنگ نبشته داریوش در نقش رستم معروف به DNb یکی از جذاب ترین و مهم ترین آثار در عرصه اندیشه ورزی ایرانیان، خصوصا نظام سیاسی و درواقع حکمرانی آرمانی آنان است. کتیبه موردنظر کاملا قدرت را با فلسفه پیوند داده و توامانی فلسفه و قدرت سیاسی را یادآور شده است. هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی-تحلیلی نظام سیاسی منعکس شده در سنگ نبشته دوم داریوش بزرگ در نقش رستم با آرای اندیشمندان یونانی در ارتباط با شهریاری آرمانی است. به جهت تقدم زمانی و تاریخ نگارش کتیبه موردنظر، در نگاه اول چنین متصور می شود که این کتیبه در زمان های بعدی در کتاب های فلسفه سیاسی یونان باستان یعنی جمهوری افلاطون یا سیاست ارسطو و در قالب نظرات سیاسی آنان به تفصیل آمده است. این مقاله با اتکا بر روش مبتنی بر تحقیق تاریخی و مطالعات زبان های باستانی، به توصیف و تحلیل مستند بندهای مختلف متن سنگ نبشته DNb می پردازد. در اینجا، شیوه مقایسه ای نیز نقش و جایگاهی محوری دارد. متن مقاله و همچنین جداول نیز بر همین اساس تنظیم شده است. با اتکا بر چنین شیوه ای است که دستاوردهای پژوهش حاضر در زمینه فهم مشابهت ها و تفاوت های موجود در نظام سیاسی ایران و یونان باستان قابل ارزیابی است که در معرض دید پژوهشگران نیز قرار داده شده است. نتایجی که از این پژوهش عاید خواهد شد نشان خواهد داد که کتیبه داریوش در نقش رستم، به چه نحو ابزارهای رواج و تولید ایدیولوژی رسمی حکومت هخامنشیان، استدلال های طبیعی تثبیت مشروعیت حکومت و شیوه های اعمال قدرت را به طرز کارآمد و ماهرانه ای به تصور کشیده است.
    کلیدواژگان: هخامنشیان:داریوش اول: سنگ نبشته DNb، نظام سیاسی، فلسفه سیاسی افلاطون و ارسطو
  • کامران حمانی*، مقصودعلی صادقی گندمانی صفحات 187-206
    محلات شهری با ویژگی های خاص خود در دوره اسلامی متاثر از عوامل متعددی تشکیل می شدند. یکی از مهم ترین این عوامل، افتراق یا اتحاد مذهبی ساکنان یک محله با بازاریان و متولیان مذهبی در محلات شهری بود. به بیانی بهتر پیروان هر مذهب در محله خاص خود زندگی می کردند و محل زندگی آن ها با محل کسب وکار پیشه وران و صاحبان حرف هم مذهبشان، وحدت جغرافیایی داشت. نزدیکی پیشه وران با محافل و متولیان مذهبی در شهرها در کنار برخی دلایل دیگر، منجر به آن شد که به طور مستمر نقش مذهب در مناسبات اقتصادی و فرهنگی پیشه وران، برجسته تر و پررنگ تر شود. به تبع همین مسیله، صف بندی های مبتنی بر عامل مذهب، در محلات مختلف و بازارهای آن ها تشکیل شد و کم کم دامنه عملی به خود گرفت. این تنازعات فرقه ای در طول زمان، نتایج زیان بار اقتصادی و جانی فراوانی به ویژه برای پیشه وران به عنوان مهم ترین نهاد اجتماعی آن عصر به بار آورد. با توجه به اهمیت این مسئله در اقتصاد جوامع اسلامی، پژوهش حاضر بامطالعه موردی شهر بغداد به ویژه محله کرخ آن به دنبال پاسخ به این پرسش است که منازعات مذهبی چه نقشی در تضعیف اقتصادی و سیاسی پیشه وران بغداد در قرون چهارم و پنجم هجری در مقابل حکومت داشته است؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که منازعات فرقه ای در بغداد به دلیل آتش سوزی بازارها، کشتار نیروهای ماهر پیشه ور و غارت مغازه ها و اموال پیشه وران موجب تضعیف اقتصادی طبقه بازاریان و نابودی برخی کسب وکارها شده است که درنهایت این عوامل موجب تضعیف پیشه وران در مقابل حکومت نیز شده است. این پژوهش درصدد است با رویکردی توصیفی تحلیلی، به واکاوی داده های تاریخی پیرامون نقش منازعات مذهبی در تضعیف اقتصادی پیشه وران بغداد در قرون چهارم و پنجم بپردازد.
    کلیدواژگان: منازعات مذهبی، پیشه وران، بغداد، خسارات اقتصادی، قرن چهارم و پنجم
  • زهرا علیزاده بیرجندی، سمیه حمیدی* صفحات 207-230

    در نظام پادشاهی ایران، سلطان در راس هرم قدرت همواره دارای وجاهت خاصی بوده که او را از سایر مردمان متمایز می کرده است. این برتری حتی در بدن سلطان نسبت به رعایایش مشاهده می شود. به گونه ای که پادشاه تنها یک بدن جسمانی و خاکی ندارد؛ بلکه او دارای بدنی سیاسی و نمادین بوده است. در این مقاله با تکیه بر نظریات جامعه شناسی بدن، سیر تطور بدن سیاسی سلطان در تاریخ ایران مورد ارزیابی قرار می گیرد. مقطع زمانی مورد مطالعه این نوشتار تاریخ ایران باستان، ایران بعد از اسلام تا پایان عصر پهلوی می باشد. پژوهش حاضر از طریق بررسی نمادها و نشانه های مکتوب و غیرمکتوب درصدد واکاوی عوامل موثر بر تحول منزلت بدن سیاسی شاه در تاریخ ایران است. مساله پژوهش حاضر آن است که چه عاملی تمایز بدن سیاسی شاه از کالبد جسمانی او را در تاریخ ایران رقم زده و عوامل موثر در تطور و تحول منزلت بدن سیاسی سلطان در تاریخ ایران چه بوده است؟ دستاوردهای حاصل از این بررسی نشان می دهد که انگاره فره ایزدی در روزگار باستانی ایران وجاهتی قدسی را برای بدن سلطان رقم زد. تداوم این انگاره در دوران اسلامی در تلفیق با اندیشه ظل الهی سلطان در استمرار وجاهت معنوی بدن شاه نقشی اساسی ایفا کرد. در دوران اسلامی تا پایان پهلوی تحولاتی چون حملات بیگانگان، تحولات اجتماعی همچون دگرگونی طبقاتی، ظهور صفویان، تجدد و اندیشه های مشروطه خواهی در فراز و فرود منزلت بدن سیاسی شاه تاثیر عمیقی بر جای گذارد.

    کلیدواژگان: بدن نمادین، فره ایزدی، سایه خدا، اندیشه ایرانشهری
  • مصطفی لعل شاطری، هادی وکیلی*، علی ناظمیان فرد صفحات 231-261

    ازجمله موضوعات مغفول در زمینه تحریفات واقعه کربلا، تاثیر عناصر بصری در تداوم و تقویت این جریان است. این تحریفات که در گزارش های روضه الشهدا، متاثر از آثار پیشین، تا حد بارزی به صورت تجمیع شده بروز یافت، در دوره قاجار با ورود چاپ سنگی و سهولت در انتشار کتاب، در دیوا ن های مراثی به صورت گسترده ادامه یافت. در این میان یکی از قابلیت های چاپ سنگی، بهره گیری از تصویرسازی های درون متن و مرتبط با وقایع (ترجمه گفتمان مکتوب به گفتمان بصری) بود. هدف از پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی پاسخ به این پرسش است که تصویرسازی های میرزا علی قلی خویی از مجلس محاربه قاسم بن الحسن(ع) با فرزندان ازرق شامی، در طوفان البکاء، ماتمکده و اسرارالشهاده، به مثابه گفتمانی بصری از چه پیشامتن های متاثر و تا چه میزان در تداوم و تقویت این گزارش تحریف آمیز نقش داشته است؟ یافته ها حاکی از آن می باشد که تصاویر (متن) ضمن تاثیر از پیشامتن های موجود و اختصاصا روضه الشهدا، به گسترش این گزارش تحریف آمیز پرداخته است، به طوری که این جریان را می توان متاثر از هنجارها و باورهای جامعه و اختیارات هنری، جهت خلق سیمایی حماسی از قاسم(ع) و نیز نمایش قدرت تصویرسازی در تقابل نسبی با سایر گونه های مراسم یادبود کربلا دانست.واژگان کلیدی: قاسم بن الحسن(ع)، گفتمان بصری، قرایت های تحریفی، تصویرسازی، چاپ سنگی، میرزا علی قلی خویی.

    کلیدواژگان: قاسم بن الحسن (ع)، گفتمان بصری، قرائت های تحریفی، تصویرسازی، چاپ سنگی، میرزا علی قلی خویی
  • حسین هاشم زاده درچه عابدی، فیض الله بوشاسب گوشه*، سید علیرضا ابطحی صفحات 263-284

    تشکیل حکومت ایلخانی در ایران به صلحی پایدار و قطع لشکرکشی های ویرانگر مغول منتهی نشد. برخی حکام محلی ایرانی به دلیل مقابله با حاکمیت مغول، مورد حمله تنبیهی سپاه ایلخان قرار گرفتند. اثرات تخریبی لشکرکشی های تنبیهی ایلخانان مغول، در مواردی ملایم تر از تهاجم اولیه مغول نبود. هدف اصلی پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع مکتوب تنظیم شده، پاسخ به این پرسش است که: چه عوامل و زمینه هایی موجب شد تا برخی اتابکان لر بزرگ علیه حاکمیت ایلخانان طغیان نموده و با لشکرکشی های تنبیهی آنها مواجه شوند؛ این لشکرکشی ها چه پیامدهایی به همراه داشت؟ یافته ها نشان می دهد که: شرایط سیاسی و اوضاع نابسامان دربار و خلاء قدرت ناشی از مرگ ارغون و بعضی عوامل دیگر، سبب کاهش اقتدار حکومت ایلخانی و طغیان اتابک افراسیاب شد. ظلم بی حد او و دست اندازی به سرزمین های دیگر در جهت مقابله با حاکمیت مغول و کشتار مغول ها، خشم دربار ایلخانی را بر انگیخت. لشکریان اعزامی به لر بزرگ، فراتر از یک ماموریت داخلی، ضمن کشتار افراد و به اسارت بردن نیروی کار فعال، اموال مردم را به تاراج بردند. حملات گسترده آنها سبب نابسامانی های اجتماعی و ضعف بنیان های اقتصادی و انحطاط کشاورزی و فعالیت های مرتبط با آن در سرزمین لر بزرگ شد.

    کلیدواژگان: لشکرکشی های تنبیهی، حکام محلی، ایلخانان، لربزرگ، اتابک افراسیاب
  • حسین هژبریان* صفحات 285-315

    دوره ای که از سقوط صفویان آغاز شد و تا خاتمه سلسله قاجار ادامه یافت با صفات متعددی توصیف گردیده است. ولی شاید بتوان گفت بجز در دوره های کوتاهی از این دوران نسبتا طولانی، عدم وجود دولت مرکزی یا ناتوانی آن در ایجاد امنیت و ثبات، بهترین توصیف برای ویژگی حکومت است. شواهد متعددی برای این مدعا می توان آورد؛ ولی ناامنی فزاینده در نواحی مختلف کشور شاهد مناسبی است که نشان می دهد دولت مرکزی روز به روز ضعیف تر می گردید. ناحیه شمال شرق ایران در این دوره پدیده ای را تجربه می نمود که به حملات ترکمنان مشهور است. این حملات از اواخر دوره صفوی کم و بیش با ضعف دولت مرکزی آغاز شد و تا پایان عصر ناصری، متناسب با میزان ضعف و قدرت دولت مرکزی در نوسان بود. سفرنامه نویسانی که در این دوره از نواحی شمال شرقی ایران عبور کرده اند، به طور معمول به پدیده مذکور اشاره کرده و هریک به شواهدی از ناپایداری اقتصادی در آنجا اشاره نموده اند. پژوهش حاضر می کوشد با تکیه بر نوشته های این سفرنامه نویسان، با روش تحلیل کیفی، به این سوال پاسخ دهد که علت ناپایداری حیات اقتصادی شمال شرق ایران در دوره زمانی سقوط صفویان تا پایان عصر ناصری چه بود. فرضیه پژوهش آن است که ضعف فزاینده دولت در برقراری امنیت، موجب افزایش حملات و ناپایداری اقتصادی این منطقه گردید.

    کلیدواژگان: شمال شرقی ایران، حیات اقتصادی، ترکمنان، سفرنامه های خارجی
  • علی یزدانی راد* صفحات 317-343

    مرکزیت آتش و آتشکده در دین ایرانی، و به تبع آن در آیین زردشت، همواره یکی از شناخته شده ترین و آشکارترین جنبه های این دین بوده است و نیایش آتش و مناسک مرتبط با آن چنان در فرهنگ و دین ایران باستان ریشه دوانیده و از چنان اهمیت و محوریتی برخوردار بوده که مشاهده گران ظاهربین را چاره ای باقی نمی ماند جز اینکه ایرانیان باستان را آتش پرست نام نهند. پژوهش حاضر، پژوهشی است توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر روش تحقیق کتابخانه ای که با تکیه بر اسناد و متون تاریخی و نیز بهره گیری از داده های مردم شناسانه، به بررسی دلایل و زمینه هایی می پردازد که چنین جایگاه برجسته ای را برای آتش و آتشکده ها در فرهنگ ایران باستان فراهم ساخته اند. بدین منظور، ابتدا به سراغ کارکرد دینی آتش و آتشکده ها می رود و نقش آتش به مثابه واسطه میان انسان های زمینی و ایزدان آسمانی را به بحث می گذارد و سپس، از کارکرد اجتماعی آتشکده ها- و به ویژه آتش های بهرام- از حیث نقش آن ها در شکل دادن به هویت اجتماعی و به دنبال آن، تقویت یگانگی و همبستگی اجتماعی سخن می گوید و بر این اساس، برخی از وقایع تاریخی در ایران باستان و روزگار اسلامی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: آتش بهرام، آتشکده، دین زردشتی، تمرکزگرایی، هویت
  • علی یگانه، احمد کامرانی فر*، محمدرضا قلیزاده صفحات 345-365

    هر چند تا اواخر قرن اول میلادی دریای مدیترانه تبدیل به یک دریای کاملا رومی شد؛ اما طی ادوار بعد، به دنبال برآمدن ساسانیان؛ نظر به این که آنان خواهان بازپس گیری سرزمین های نیاکانشان شدند؛ رویارویی این شاهنشاهی با بیزانس اجتناب ناپذیر شد. ساسانیان با توسعه و تحکیم تسلط شان بر حوزه ی سیاسی- تجاری خلیج فارس بخش مهمی از اصلی ترین محورهای مواصلاتی و تجاری دنیای باستان را در دست داشتند. این در حالی بود که در سرحدات دو حوزه ی دیگر، یعنی از بین النهرین تا سواحل شرقی مدیترانه و منطقه ی عمومی قفقاز نیز بر سر به دست گیری اصلی ترین منزلگاه - رباط های متنازع فیه، با سیاست تهاجمی خود، رقابتی مجدانه در مقابل با بیزانس را دنبال کردند. این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی به علت و عوامل اصلی برخوردهای ایران و بیزانس در میان دو دریای مدیترانه و خلیج فارس بپردازد. در راستای پاسخ به این پرسش است که بحث اهمیت ژیوپولیتیکی و تجاری- اقتصادی مناطق مورد مناقشه به میان می آید. همچنین نشان داده خواهد شد که چگونه موقعیت ژیوپولیتیکی این سرزمین ها، دو قدرت بزرگ آن دوران را به یک سلسله نبردهای زمینی و دریایی کشاند.

    کلیدواژگان: ساسانیان، بیزانس، مدیترانه، خلیج فارس، تجارت
|
  • Pages 1-18

    The ancient region of Makran is located in the southeast of the Iranian plateau and on the northern shores of the Makran Sea, whose borders stretch from Pars and Kerman in the west to Sindh in the east. This vast area was limited to Khorasan and historical Sistan from the nort This region has a valuable history of several thousand years and civilization and a special geographical location. The South Sea of ​​Iran has been called the "Sea of ​​Makran" for centuries due to its proximity to the land of Makran and has played an important role in the events in the south and southeast of Iran and its ports have long had a privileged commercial position.The passage of merchant ships and caravans carrying goods from India, China, Yemen, the Red Sea, and the east coast of Africa to the eastern regions made it one of the busiest areas for maritime and land trade. Makran cities such as the port of Tiz Faraj, Bampur, Cage, etc. were considered as important anchorages and rest areas of these roads.In this article, an attempt is made to examine the historical background of the Makran Sea using historical and geographical sources, and the reason for changing the historical and Iranian name "Makran" to "Oman" after centuries, along with the role of British colonialism in this change. Investigate and find out why, since the opening of the colonial powers to all parts of the world, including Central Asia, many countries have changed their names and historical and geographical declarations with direct intervention, and the historical name "Makran Sea" has been removed from new historical and geographical documents. And instead the nameless and unprecedented name was "Sea of ​​Oman".

    Keywords: historical geography, Maca, Gedrozia, Makran, Makran Sea, Oman Sea
  • Shahram Ardeshirian, Hossein Moftakhari *, Hossein Mohammadi, Ali Tatari Pages 19-36
    Purpse

    Constitutionalism was a modern idea that influenced the political thinking of Iranians of that era, and influenced the political centers of Kermanshahan as well, and became a public demand that the political activists of this area faced with many difficulties in achieving it. In the post-constitutional period, from 1285 to 1302 H.S, some obstacles challenged the basis of constitutional and parliamentary elections and rendered them ineffective.Method and Research Design: The present study tries to answer the question why the constitution and elections in Kermanshah faced challenges?Findings and

    Conclusion

    Using a descriptive-analytical method, and through recruiment of sources and documents, the findings of the study were as follows. The Political ignorance of the pillars of power and rulers, scholars, and influential politicians and social leaders who were competing to achieve the triple pillars of whom had national and religious motivations. Salar al-Dawlah’s uprising and the accompaniment of Dawood Khan Kalhor and other Khans and landlords with him and finally World War I were among the most important barriers in establishment of the constitutionalism and parlimentary elections in Kermanshahan province.

    Keywords: : Parlement election, Challenges andh barriers, Kermanshahan, constitutionalism
  • Hamid Asadpour * Pages 37-62

    One of the most important historical issues in Iran during the first half of this century is the confrontation between the central government and local forces in the corners of Iran. It is the family of Hayat Davoodi in Bandar Rig and today's Genaveh port. This family made great efforts to prevent the expansion of the power of the central government of Iran in the area of Hayat Davood, but they were not able to do so. The challenge to the life of the Davoodis with the central government began during the reign of Reza Shah and ended in the 1940s. This study seeks to investigate and analyze the emergence and decline of the Dawood family of life in Bandar Rig. The main problem of the research is to identify the factors influencing the opposition and confrontation of the Dawoodi family with the Pahlavi government. Based on descriptive and analytical methods, this research seeks to identify the angles of this issue.

    Keywords: Bushehr province, Persian Gulf coasts, Khawanin Hayat Davood, Pahlavi government, Confrontation
  • Masumeh Dorsar * Pages 63-90

    Rumi was one of the most powerful and important sects in the Ottoman Empire, which operated based on the customs and principles of Sufism. By adapting to the political and religious principles of the Ottoman Empire, Rumi established a deep connection with the Ottomans and by expanding his influence in the Ottoman system of government, he was active for a long time in various areas of Ottoman society. The main purpose of this article is to analyze the political, social and religious relations of Rumi with the Ottoman government from the beginning of the eleventh century AH / seventeenth century AD to the end of the Ottoman period. Rumi's approaches and activities in the Ottoman Empire, Rumi's relations with the Ottoman rulers, and Rumi's performance during the Reformation are the most important topics under consideration. The research method in this research is descriptive-analytical and the method of data collection is library. According to the findings of this study, Rumi always had a stable and close relationship with the Ottoman government, and the great Rumi, by influencing the Ottoman government, provided valuable services to the Ottoman government and led to the support of the Ottomans for Rumi. Have, so that even Rumi has replaced Bektashi. Thus, except in very rare cases, Rumi did not interfere in the political affairs of the Ottoman government and was not strict.

    Keywords: Rumi's Way, Ottoman Empire, Sufism, Relations, Asia Minor
  • Reza Dashti * Pages 91-111

    The Ibadiyya are the most moderate Kharijite sect that, after settling in North Africa, succeeded in various periods, including the time of the initial establishment, the time of the formation of the foreign government Bani Rostam (144-296 AH) and in the era of statelessness, By creating various forms in the method of propaganda and establishment of the Al-Eizabuh council, with their own education system, while advancing their goals in interaction with other dissenting governments, to succeed in the longevity and continuity of their religion.This descriptive-analytical research, using library data, seeks to answer the question that the system of propaganda, education and training of Ibadiyya, why and how in times of appearance and concealment, has evolved and transformed? The result is that the Ibadi Kharijites changed the course of the education system that they had in the era of appearance, in later periods and tried to present new directions by maintaining piety and tolerance with the ruling currents, while maintaining and surviving.

    Keywords: Education, Kharijites, Ibadiyya, Bani Rostam, North Africa
  • Abbas Rezaei *, Ghobad Mansoorbakht Pages 113-138
    With the arrival of the new era, the Persian Gulf, like all eastern lands, faced a new problem. With the presence of Portugal, Spain, France, the Netherlands, and the United Kingdom in the region, the old order and balance faced new and unprecedented opposition, and as a result new political, military, and trade relations were established that upset that balance. Eventually, after defeating rivals and absolute sovereignty over India and then the Persian Gulf, Britain became the absolute ruler of this canal.The result was the absolute domination of foreigners over the region. Since then, in order to maintain its presence, the United Kingdom has tried to provide a legitimate picture of its presence in the region and to present a new historiography of the Persian Gulf by presenting an English account of the developments in this region.If the first issue was an objective issue, from here on, mental and epistemological issues arose because a new image of the Persian Gulf was presented, which challenged the old image. The research findings, which are based on a combination of comparative and rational methods, show that despite providing a lot of information, the presented image not only does not correspond to the historical facts of the Persian Gulf and the situation in the region during the creation of these works. Orientalism and the interests of the British East India Company.
    Keywords: Persian Gulf, Oriental Studies, English Historiography, Inversion
  • Esmail Sepahvand, Saied Allaodin Shahrohgy *, Mahdi Salah Pages 139-164

    Sheikh Khazal in Khuzestan was one of the centrifugal forces in the late Qajar period who, by relying on a series of internal and external factors such as the weakness of the Qajars and the First World War, was able to gain some autonomy. The governorship of Poshtkuh, which was allied with Sheikh Khuzal, as well as the strategic position of Lorestan, despite insurgent families such as the Khans of Zeinabi Biranvand, who acted as a barrier between Khuzestan and the capital, did not escape Sheikh Khuzal's eyes. The central government rebels. The present type of descriptive-analytical research using first-hand sources, documents, narrations and other research sources is based on the analysis of this question: Sheikh Khazal to maintain his power over a part of Khuzestan in the face of the central government. Established? The results of the study indicate that Sheikh Khazal, by secretly communicating, inciting and encouraging motivation, financial support and weapons from the governor of Poshtkuh and the insurgent Khans of Lorestan, especially Khans Zeinabi Biranvand, was able to enter the central government forces long ago. Khuzestan to prevent. According to a well-thought-out plan, a chain of centrifugal forces such as Khanin Zeinabi Biranvand and the governor of Poshtkuh stretched from Silakhor in Pishkuh to Hossein-Abad in Poshtkuh, sending weapons to the central government opposition in these areas to prolong the government's influence. Central in the area under its influence in Mohammarah.

    Keywords: Vali, Sheikhkhzal, Lorestan, Khuzestan, Reza Khan
  • Alireza Solaimanzadeh *, Parviz Hossein Talaee, Azim Shahbakhsh Pages 165-186
    Inscription of king Darius I the Great in the Naqsh-e Rustam which is known as DNb can be one of the most important Iranian works in the field of thought, especially about the political system and the ideal king or leader. The inscription linked the power with philosophy and it represents a combination of philosophy and political power. The signs of this inscription can be found in the Plato's Republic, or Aristotle's politics, in the form of their political views. It is clear that the changes in time have influenced the evolution of Iranian political thought in the Achaemenid period. DNb inscription also proves that some political thinkers may have approached the Achaemenid system and succeeded in producing knowledge of governance that covered the ideological or idealistic philosophical foundations and theoretical levels of political thought. However, the questions and hypotheses of this research are focused on the similarities of political thought in DNb's inscription and Greek philosophy. This paper deals with the documentary analysis of the inscription on the basis of historical research and ancient language studies. Method of data collection is librarical. In this paper, the comparative method plays a key role in research. By relying on such a method, we will seek to understand the similarities and differences in the political system of Iran and Greece. The results of this study will show how Darius's inscription in Naqsh-e Rostam has effectively and skillfully represented the tools of popular and official Achaemenid ideology, the natural arguments for establishing government.
    Keywords: Achaemenid Empire, Darius I, DNb Inscription, Political System
  • Kamran Hamani *, Maqsodali Sadeqi Pages 187-206
    Craftsmen in post-Islamic Iran history have had a close relationship with religion and its custodians. Among the factors close connection of guilds to religion and its custodians, proximity to the physical space of the mosque and market place, providing effective support to groups and the influential religious scholars in society. Proximity of craftsmen to religious circles in cities consistently emphasized the role of religion in the economic and cultural relations of the pioneers. In such a way that caused the queuing based on the factor of religion among the artisans living in various neighborhoods of cities and led neighborhood conflicts based on religious differences. This has had some dire consequences, especially in the field of economics, for craftsmen. This study is going to answer the question of what was the role of religious conflict in the economic weakness of Baghdad's craftsmen in the fourth and fifth centuries. The results of this study show that sectarian disputes in Baghdad due to the market fires, killing of skilled artisans, looting shops and craftsmen's property caused economic weakness of craftsmen. This research aims to analyse historical data through a descriptive-analytical method to indicate the role of religious conflicts in the economic weakness of Baghdad's craftsmen through the Fourth and Fifth centuries.
    Keywords: Religious conflicts, Craftsmen, Baghdad, economic losses, the Fourth, Fifth centuries
  • Zahra Alizadeh Birjandi, Somayeh Hamidi * Pages 207-230

    The spam of the study is from history of old Persia,Iran after Islam to Pahlavi Synasty. The present research,Which is based on a descriptive and analytic method,examines the verbal and written symbols and signs and tries to investigate effective factors in transformation of the body of kings in Iran. The spam of the study is from history of old Persia,Iran after Islam to Pahlavi Synasty. The present research,Which is based on a descriptive and analytic method,examines the verbal and written symbols and signs and tries to investigate effective factors in transformation of the body of kings in Iran. The results indicates that Farrreh in ancient Iran gives aholy significance to the body of kings.the continuity of this thought in Islamic period in combination with the thought to Shadow of God of limity to plays an important role some of the changes up such as foreign attacks,social changes, the rise to safavids,modernity and the thoughts of constitutionalists have got a great influence on transformation of the body of the King

    Keywords: body, symbolic body, charisma, the Shadow of God, Iranshahr thought
  • Mostafa Lal Shateri, Hadi Vakili *, Ali Nazemianfard Pages 231-261

    One of the forgotten issues in the context of the distortions of the Karbala incident is the influence of visual elements on the continuation and strengthening of this trend. These distortions, which appeared in the reports of the book "Rawdat al-Shuhada", influenced by the previous works, to a large extent in a consolidated form, continued extensively in the Marathi courts during the Qajar period with the advent of lithography and ease of publishing the book. One of the capabilities of lithography was the use of in-text illustrations related to events (translation of written discourse into visual discourse).The purpose of the present study, relying on descriptive-analytical method, is to answer the question that Mirza Aliqoli Khoi's illustrations of Qasem Ibn Al-Hassan (AS) with the sons of Azraq Shami, in Toofan Al-Baka, Mourning Code and Asrar Al-Shahadeh, as a visual discourse And to what extent have they contributed to the continuation and strengthening of this distorted report? Findings indicate that the images (text) while influencing the existing pretexts and especially the shrine of the martyrs, has spread this distorted report, so that this trend can be influenced by the norms and beliefs of society and artistic authority, to Creating an epic image of Qasim (AS) as well as showing the power of illustration in relative contrast with other types of Karbala memorial ceremonies.

    Keywords: Qasim Ibn Al-Hassan (AS), Visual Discourse, Distorted Readings, Illustration, Lithography, Mirza Aliqli Khoi
  • Hossein Hashemzadeh- Dorcheh-Abedi, Faiz- Allah Boushasb- Goshe *, Sayyid Ali Reza Abtahi Pages 263-284

    Formation of the Ilkhanid government in Iran did not lead to a lasting peace and the cessation of their destructive campaigns. Because Some Iranian local Governors were fighting Mongol authority, the Ilkhanid Corps were attack to their territory. The Ilkhanids campaigns destructive effects were not fewer than the Mongol original invasion. This research is done by descriptive and analytical method. This research has used library resources. The main purpose of this research is answer to this question. What factors and contexts caused some Atabakans of the Lure Bozorg to revolt against the rule of the Ilkhanids and face their punitive campaigns? What were the consequences of these campaigns? The findings show that: The political situation and the unhealthy situation of the court and the power vacuum caused by the death of Arghun and some other factors, reduced the authority of the patriarchal government and the revolt of Atabak Afrasiab. His unbridled oppression and invasion of other lands in order to oppose the Mongol rule and kill the Mongols provoked the wrath of the Ilkhanid court. Troops sent to Lure Bozorg, beyond a domestic mission, looted people's property while killing people and capturing active labor. Their widespread attacks led to social unrest and the weakening of economic foundations and the decline of agriculture and related activities in the Lure Bozorg.

    Keywords: Punitive campaigns, Local Governors, Ilkhanids, Lure Bozorg, Atabek Afrasiab
  • Hosein Hozhabrian * Pages 285-315

    The period that began with fall of the Safavids and continued until the end of the Qajar dynasty has been described with many traits. But it may be argued that except for a brief period of this long period, the absence of a central government or its inability to provide security and stability is the best description of the character of government. There is ample evidence to support this claim, but increasing insecurity in different parts of the country is evidence that the central government is becoming weaker day by day. The northeast region of Iran was experiencing a phenomenon known as the Turkmen invasions during this period. These attacks started more or less with the weakness of the central government from the end of the Safavid period and fluctuated according to the weakness and strength of the central government until the end of the Nasseri era. Travel writers who have traveled through the northeastern regions of Iran during this period have commonly referred to this phenomenon, each pointing to evidence of economic instability there. The present study tries to answer the question of what was the cause of the instability of economic life in Northeast Iran during the period of the fall of the Safavids until the end of the Nasseri era, based on the writings of these travel writers, using qualitative analysis. The research hypothesis is that the growing weakness of the government in establishing security has led to increased attacks and economic instability in the region.

    Keywords: northeast of Iran, Economic Life, Turkmens, Foreign Travelogues
  • Pages 317-343

    The significance of fire and fire temple in Iranian religion and subsequently in Zoroastrianism has always been considered as one of the prominent and well-known aspect of this religion. This being the case, fire worshipping and its related rituals haven been firmly established as pillars of ancient Iranian culture and religion to the extent that external observers had no other choice than calling Iranians fire-worshipers. In this regard, this research is a descriptive-analytical study based on library research method that is relying on historical documents and texts as well as using anthropological data to explain the reason and contexts that have provided such a prominent position for fire and fire temples in the culture of ancient Iran. As such, firstly, the study is dealing with the religious function of fire and fire temples and also discusses the role of fire as a mediator between earthly humans and the heavenly gods. Furthermore, the study discusses the social function of fire temples, especially Bahrām’s fires (Ātaš Bahrāms), in terms of their role in shaping social identity and strengthening the social unity and solidarity to better explicate some of the historical events in ancient Iran and Islamic times.

    Keywords: Ātaš Bahrām, Fire temple, Zoroastrianism, Centralism, identity
  • Ali Yeganeh, Ahmad Kamrani Far *, Mohammad Reza Gholi Zadeh Pages 345-365

    Although by the end of the first century AD the Mediterranean Sea had become a purely Roman sea, in later periods following the rise of the Sassanid, as they sought to reclaim the lands of their ancestors, this empire's confrontation with Byzantium became inevitable. By developing and consolidating their dominance over the political-commercial sphere of the Persian Gulf, Sassanid held an important part of the main transportation and trade axes of the ancient world. This was while on the borders of the other two areas, namely from Mesopotami to the eastern shores of the Mediterranean and the general area of the Caucasus, with their aggressive policy, they had a serious competition with the Byzantines, which was to get the main home, the conflicting ligaments.This research intends to deal with the main causes and factors of the Iran-Byzantine conflict between the Mediterranean Sea and the Persian Gulf by descriptive-analytical method. In order to answer this question, the geopolitical and commercial-economic importance of the disputed areas is discussed. It will also show how the geopolitical position of these lands led the two great powers of that time into a series of land and sea battles.

    Keywords: Sassanid, Byzantium, Mediterranean, Persian Gulf, Trade