فهرست مطالب

ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی - سال هفدهم شماره 64 (پاییز 1400)

فصلنامه ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی
سال هفدهم شماره 64 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی آسمند جونقانی* صفحات 13-40

    در طبقه بندی های موضوعی شعر فارسی با نوع ادبی خاصی که به مبارزه علیه ظلم و بیداد حاکمان و صاحبان قدرت می پردازد روبه رو می شویم. این نوع در موضوعات و گونه های مختلف ادبی نمود و بروز دارد و در دوره اخیر از آن با عنوان ادبیات اعتراضی انتقادی یاد می کنیم. ادبیات اعتراضی-انتقادی در شعر عرفانی به شکل متمایز از دیگر گونه های ادبی مشاهده می شود و تاکنون به چگونگی ارتباط آن با ادبیات عرفانی پرداخته نشده است. بنابراین، هدف از این جستار با رویکرد توصیفی-تحلیلی نخست دسته بندی شاعران عارف و صوفی از منظر اعتراضی و سپس بیان علل تقابل ادبیات اعتراضی با شعر عرفانی و نمود و بروز ریشه های آن در دوره های مختلف است. در نهایت این نتیجه به دست آمد که شعر عرفانی به علت روح درون گرایی، تسامح و تساهل عمیق عرفانی، زمینه مناسبی برای عرضه اعتراض و انتقاد نبوده و علی رغم وجود نمونه های انگشت شمار، بیشتر شاعران عرفانی تمایلی به پرداختن به مضامین اعتراضی نداشته اند. همچنین نتیجه تحقیق بیانگر آن است که ادبیات عرفانی به سبب مبانی فکری و نگاه جبرگرایانه و توکل صرف و روحیه تسلیم، رضا و گاه ترس از سخت گیری های حاکمان و یا تعامل با اهل قدرت، در تقابل با اعتراض بوده است.

    کلیدواژگان: اشعار عرفانی، عرفان، تصوف، ادبیات اعتراضی، تقابل و تعامل
  • مختار ابراهیمی* صفحات 41-67
    کارنامه اردشیر بابکان از متن های مهم اسطوره ای و حماسی در ادبیات پهلوی، در پی اسطوره سازی و برساختن قهرمان بنیان گذار دولت ساسانی است. اینکه چرا و چگونه این متن به مقابله با گفتمان رقیب اشکانی رفته و سعی در پیروزی گفتمان خود داشته، پرسش اصلی این پژوهش است. فرضیه مهم پژوهش، این است که نیروهای انسانی و طبیعی و فراطبیعی در این روایت با هماهنگی به برساخت و استوار داشت گفتمانی دست یافته اند که گونه ای دیگر از اندیشه و به تبع آن نوعی از زندگی را به نمایش می گذارند. قهرمان در روایت کارنامه، هم با تلاش ها و کوشش های خود و یارانش و هم به یاری شخصیت های دیگر که از صف رقیب جذب می کند، به نبردی پیگیر دست می یازد. این پژوهش با نگاهی اسطوره شناختی، با توجه به مراحل سفر قهرمان از دیدگاه جوزف کمپبل، به تطابق و هماهنگی نیروهای تاثیرگذار راه پیچیده پیروزی اشاره می کند. این پژوهش به شیوه تحلیلی توصیفی در پی رسیدن به چرایی سفر قهرمان است. بیان رهایی کشور از پراکندگی، هدف پژوهش و توضیح چگونگی رسیدن به انسجام شهریاری در ایرانشهر، نتیجه روایت کارنامه اردشیر بابکان بوده است. هر یک از شخصیت های کارنامه به گونه ای نقش خود را در راه بازگرداندن ایرانشهر به یگانگی ملی بازی می کنند و یادآور نقش رهایی رهندگان اسطوره ای در اساطیر ایرانی می شوند.
    کلیدواژگان: اردشیر بابکان، جوزف کمپبل، اسطوره، قهرمان، ایرانشهر
  • زهرا ایرانمنش* صفحات 69-87

    عمق سخنان حلاج از یک سو، رازگونگی و بیان ناپذیری آن از سوی دیگر موجب شده عارفان در بازتاب احوال او به زبانی خاص متوسل شوند. در این میان استعاره از نظر قابلیت های تصویرگری و انتقال، مهم ترین ابزار زبانی در ذکر تجربه های بیان ناپذیر عارفان بوده است. استعاره های تصویری در تنگنای حروف به کمک عارف آمده تا او بهتر بتواند تجارب عرفانی، مفاهیم درونی و انتزاعی را بیان کند. مقاله حاضر، درصدد است تا نشان دهد عارفان به ویژه عطار و هجویری، تجارب معنوی و شخصیت پیچیده حلاج را با چه سازوکاری مفهوم سازی می کنند. این بررسی نشان می دهد که عطار برای نشان دادن جهان عرفانی حلاج بیش از هجویری از مفاهیم استعاری بهره گرفته است. برای دست یابی به این اهداف با استفاده از شیوه توصیفی تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای به موضوع پرداخته شده است. نتیجه آنکه طرح واره حرکتی بیش از دو طرح واره دیگر به کارگرفته شده و به کمک آن مفاهیم انتزاعی شوق، تصوف، وصال، معرفت، رضا، شوق و... بازنمایی شده است. بنابراین، طرح واره حرکتی، طرح واره غالب است که نشان می دهد، عارفان هستی را در جوششی مداوم و پویشی متکامل می دانند. ضمن اینکه سبک هنری و عارفانه تر عطار در مقایسه با هجویری آشکار می شود.

    کلیدواژگان: عطار، هجویری، حلاج، معنی شناختی، طرح واره حرکتی
  • فرزاد بالو*، رضا رضاپور صفحات 89-115
    در سنت ما، عرفان در کنار فقه، کلام، فلسفه و... افق های تازه ای در حوزه تفسیر گشوده و دستاوردهایی قابل تاملی در این حوزه به جای گذاشته اند. آثار حاصل کشف و شهود و یا محصول تامل نظرورزانه عارفان، گواه این مدعا است. عارفان در حوزه عرفان عملی و نظری، اگرچه غالبا رویکرد تفسیری شان را با ارجاع به آیات و روایات موجه جلوه می دادند، اما در این حد متوقف نشدند و مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی خاص خود را نیز مطرح می کردند. در میان عارفان عرفان عملی، ابوسعید ابوالخیر، در مقام تحقق عینی، زمینه زدایی را به عنوان کانون تفسیرهای خود در ساحات مختلف، اعم از آیات و روایات، تا شعر و قول و فعل ها و وقایع روزمره و... قرار می دهد. در این رویکرد، نیت مولف/گوینده از یک سو مطرح، و زمینه ای که آیه یا حدیث یا قول یا فعل و... از آن برخاسته از دیگرسو به کناری می روند و ابوسعید بالجمله تمامی آیات و اقوال و افعال و... را از زمینه و بستر تاریخی خارج می نماید و به تناسب احوال و زمینه عرفانی خود تفسیر می کند. خلق و آفرینش معانی و تفسیرهای نو، و طرح افکنی افق ها و جهان های تازه، محصول چنین چشم اندازی است که مقاله حاضر به تفصیل با رویکرد توصیفی تحلیلی  به آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: ابوسعیدابوالخیر، اسرارالتوحید، تفسیر، زمینه زدایی، زبان عرفان
  • سیده زینب حسینی، محسن اکبری زاده* صفحات 117-144

    تبویب مراحل سیر و سلوک از مباحث مطرح در میان کتب صوفیه است. با وجود اینکه نشانه گذاری مسیر سلوک، پیشینه ای به بلندای تاریخ اسلام دارد، اما درمیان صوفیان، رواج این باب بندی به طور مشخص، از قرن دوم هجری بوده است. از همان اوان رواج عرفان، اختلاف باب بندی ها میان عرفا و چه بسا در تالیفات مختلف یک عارف هم دیده می شود. در این پژوهش تلاش شده تا ضمن نشان دادن عوامل موثر در شیوه تقسیم‎بندی این باب بندی ها، به تبیین دلایل باب بندی و نهایتا چگونگی تبویب آن پرداخته شود. به این منظور از میان آثار بنام عارفان، دو اثر مهم منطق الطیر عطار و منازل السایرین خواجه عبدالله انصاری برای بررسی انتخاب شده اند و با روش توصیفی تحلیلی، به مقایسه نحوه تبویب این دو اثر پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مهم ترین عامل اختلاف در تبویب که باعث بروز تناقض در کلام و آثار صوفیان شده، تجارب متفاوت عرفانی، نحوه سیر و طریقت عرفانی، نوع مکتب و بینش فقهی و شرایط سیاسی اجتماعی است که باعث اختلافاتی چون شیوه نامگذاری، ترتیب مقامات، تعداد مقامات و... در عرفان شده است.

    کلیدواژگان: تبویب، تجربه عرفانی، منطق الطیر، منازل السائرین، مقامات
  • محمدهادی فلاحی*، معصومه گلستانه صفحات 145-174

    در این پژوهش با بهره گیری از الگوی رمزگان رولان بارت، بخشی از داستان سفر مرغان از منظومه منطق الطیر عطار بررسی شده است. در نگرش نشانه شناختی بارت، برخلاف مکاتب ساخت گرایانه، نقش اصلی در آفرینش معانی متون ادبی، برعهده خواننده است و نه نویسنده. بسیاری از آثار ادبی کلاسیک، برای خواننده شرایطی ایجاد می کنند که او تنها به یک معنا یا به عبارت بهتر به تنها معنی داستان، دست یابد، اما آثاری همچون منطق الطیر، مدام دلالت معنایی را به تعویق انداخته و تفکر خلاق خواننده را به معنی آفرینی دعوت می نماید. منطق الطیر به دلیل برخورداری از دنیای نمادین و شبکه درهم تنیده رمزگانی، معنای قطعی و نهایی را بر خواننده تحمیل نمی کند. در مقاله حاضر با روشی تحلیلی توصیفی به بازیابی رمزگان های پنج گانه (دالی، کنشی، نمادین، فرهنگی و هرمنوتیک) در بخشی از این منظومه منطق الطیر پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که رمزگان های پنج گانه در جای جای متن به کار رفته اند و درنتیجه، این متن، متنی نوشتنی است و خواننده در بند معانی تحمیلی از سوی شاعر نیست، بلکه در روندی گام به گام به آفرینش معانی متکثر می پردازد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، رمزگان، منطق الطیر، رولان بارت، متن نوشتنی
  • محمدامین محمدپور، علی اصغر بابا صفری*، غلامرضا ستوده صفحات 175-200

    در ترانه های دینی و عرفانی با توجه به ریشه باستانی و عامیانه ترانه ها، قدیمی ترین شعرهای فارسی یافته شده است. در این جستار به شیوه تحلیلی توصیفی به تمایز ترانه و تصنیف دینی و ترانه و تصنیف عرفانی در شیوه های اجرایی پرداخته ایم. مشخص کردن دقیق حوزه های ترانه ها و تصنیف های دینی و عرفانی یک از مسایل مهم مباحث سرایش و اجرای این ترانه ها است. موضوع پژوهش به صورت توصیف و تحلیل فرم، زبان و محتوا بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که درون مایه های دینی و عرفانی که در دو حوزه متفاوت هستند، بخش قابل توجهی از ترانه ها را شکل داده اند و از ابتدا نیز تفاوت این دو گونه در محتوا و شکل اجرایی مشخص بوده است و سازندگان آنها نیز از ابتدا شناختی نسبت به این دو حوزه اندیشه ای داشته اند. سازندگان و اجراکنندگان ترانه ها و تصنیف های دینی، درویش، چاووش خوان، تعزیه خوان، نوحه خوان و شرخون هستند. سازندگان و اجراکنندگان ترانه ها و تصنیف های عرفانی، عاشیق، سوزخوان، بیت خوان و تصنیف خوان نامیده می شوند. زبان این ترانه ها و تصنیف ها صمیمی است و موسیقی بیشتر بر پایه کلام آنها ساخته شده است.

    کلیدواژگان: ترانه، ادبیات عامه، شیوه های اجرایی، تصنیف دینی، تصنیف عرفانی
  • رقیه محمودی وند بختیاری، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی فخری صفحات 201-232
    حیات و مرگ گیاهان و درختان از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. بشر هر چهارفصل را با دوران زندگانی خود یکی دانسته و داستان هایی از پرستش و شفابخشی گیاهان ساخته است. او به درختان دخیل بسته و علاج درد خود را از آنها جسته است. در پس این نگاه بشر نخستین، حقیقتی نهفته است و آن، استمداد از تجلی شفابخشی است نه پرستش درخت! نیاکان ما در جست وجوی جوانی و جاودانگی محو پدیده هایی شده اند که به گمان خود منبع جاودان این نیروها هستند؛ پس باید اسطوره ها را کاوید تا به حقیقت آنها رسید. رمان ها و داستان ها بهترین مجال برای درخشش اسطوره ها هستند. در این مقاله به بررسی بن مایه های گیاه پیکری در درخت انجیر معابد، باغ اناری، جایی دیگر و کاج های مورب پرداخته ایم. روش پژوهش ما به شیوه توصیفی تحلیلی است و بعد از استخراج داده ها به تحلیل بن مایه ‍ها پرداخته ایم. هدف بررسی نحوه حضور بن مایه های گیاه پیکری در این آثار است؛ اینکه آیا آنها به شکلی نمادین حضور دارند یا به صورت روایت اسطوره ای؟ در آثار بررسی شده، این بن مایه ها هم به شکل نمادین و تلویحی حضور دارند و هم به صورت روایت اسطوره ای. ضروری است با نگاهی اسطوره پردازانه زوایای این داستان ها را بکاویم تا بن مایه های اساطیری را در آنها برای تشخیص ابتذال و خرافه از حقیقت اسطوره ای باز شناسیم.
    کلیدواژگان: بن مایه های گیاه پیکری، درخت انجیر معابد، باغ اناری، جایی دیگر، کاج های مورب
  • محمدولی مردانی، رقیه رضایی*، حسام ضیایی صفحات 233-262
    هستی از مبدا واحدی سرچشمه گرفته است و وجودی واحد منشا همه هستی به شمار می رود. از آنجا که وجود واحد خود را در مجالی و تعینات آشکار کرده است، عارف «کل نگر» با نظاره این کثرت ها به سرچشمه هستی که همان منشا واحد است، نایل می شود و با چشم دل در همه زوایای هستی، آن مبدا کل را مشاهده می کند. آیا این اندیشه که با ابن عربی خود را آشکار کرده است، در سبک هندی نیز مشاهده می شود؟ آیا این تفکر از صایب که یکی از ارکان سبک هندی است، دلربایی کرده است؟ داده های این تحقیق نشان می دهد که صایب به عنوان یکی از ارکان سبک هندی، وحدت وجود و سیر در مجالی و مظاهر را در دیوان خود مورد توجه قرار داده است و آن را راهی برای شناخت حقیقی و معرفت نظری معرفی می کند. این پژوهش به روش تحلیلی - توصیفی انجام گرفته است و شیوه گردآوری داده های آن از میان اطلاعات کتابخانه ای است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که صایب مانند عارفان وحدت وجودی، عالم کثرت را نماد و نمودی از یک حقیقت واحد دانسته و در پی کشف آن مبدا واحد بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، صائب، وحدت وجود، مجالی، شهود
  • امیرحسین مقدس*، ابوالقاسم اسماعیل پور مطلق صفحات 263-290
    رستم دریچه ای را می ماند که همواره رو به آرمان های نوپدید مردم این سامان گشوده می شود و رستاخیزهای مکرر جنابش در اقالیم فرهنگ نشان می دهد که هنوز چهره ای اساطیری این توان را دارد که پاسخ گوی نیازهای تاریخی ایرانیان باشد. اگر بر این قول متفق باشیم که «اسطوره» و «تاریخ» می توانند زایاننده «حماسه» باشند، با نظربستن به شاهنامه، سوالی که ذهن همگان را به خود مشغول خواهد داشت، این خواهد بود که برجسته ترین پهلوان حماسه ملی (که خود وزنه ای گران برای دومین پاره از سه گانه بلندآوازه شاهنامه است)، از کدامین زهدان تاریخی یا اساطیری (یا حتی حماسی) برون جسته و بازنمایاننده کدامین ایزد یا شخصیت ایرانی/انیرانی است. نگارندگان برای پاسخ به این مسیله، با تدقیق در منابع موجود، خویشکاری های رستم و همتایانش را در «اسطوره»، «تاریخ» و «حماسه »های ایران و ملل همجوار از نظر گذرانیده و متناسب با زمان و امکانات خود بدین پرسش پاسخی درخور داده اند. یافته های پژوهش حاضر که با تکیه بر منابع کتابخانه ای و به صورت تطبیقی تحلیلی فراهم آمده است، نشان می دهد که رستم شاهنامه -کیفیتا و کمیتا- میراث دار «ایندره هندی» (از لحاظ اسطوره ای)، «سورنای حران» (از لحاظ تاریخی) و «بهیشمه هندی» (از لحاظ حماسی) است.
    کلیدواژگان: رستم، شاهنامه، ایندره، سورنا، بهیشمه
|
  • Ali Asmand Goonegani * Pages 13-40

    In the thematic classifications of Persian poetry, we encounter a type of literature whose subject is the struggle against the tyranny of rulers and those in power. In recent times, this type of literature has been referred to as protest literature. In mystical poetry, protest literature can be seen separately and alongside other literary genres. So far, the connection between this genre and the mystical literature has not been studied much. Using a descriptive-analytical method, the aim of the present article is first to classify mystical and Sufi poets from the perspective of protest and then to express the reasons for the opposition of protest literature with mystical poetry in different periods. The results show that due to the spirit of indulgence and deep tolerance, mystical poets do not have a suitable ground for protest and criticism and despite a handful of examples, most mystical poets have been reluctant to address protest themes. Also, the results of the research indicate that due to their intellectual principles, deterministic view, complete reliance on God, surrender to God's will, and sometimes due to severity of the rulers or interacting with powerful people, the mystical poets refused to protest.

    Keywords: mystical poems, mysticism, Sufism, Protest Literature, Interaction, confrontation
  • Mokhtar Ebrahimi * Pages 41-67
    Kār-Nāmag ī Ardashīr ī Pāpakān (The Book of the Deeds of Ardeshir, Son of Papak), a mythological and epic text in Middle Persian (Pahlavi) language, introduces the founder of the Sassanid state as a hero and a mythological figure. The main question of the present research is why and how this text confronted with the rival, Parthian discourse, and tried to dominate its own discourse. The important hypothesis of the research is that human, natural and supernatural forces in this narrative, in coordination with each other, have presented a new discourse that refers to another type of thought and, consequently, another kind of lifestyle. In the narration of Kār-Nāmag, by the efforts of himself and his allies, as well as with the help of other characters and absorbing his competitors, the hero engages in a continuous battle. The present study, with a mythological approach and based on Joseph Campbell's hero's journey steps, examines the influential factors leading to the complex path to victory. The present study uses a descriptive-analytical method to explain the reason for the hero's journey. Through the narration of Kār-Nāmag, it becomes clear how the country saved from disunion and the kingdom of Iranshahr maintained its cohesion. Each of the characters in the book plays a role in leading Iranshahr back to national unity and is reminiscent of the role of the Iranian mythological liberation figures.
    Keywords: Kār-Nāmag ī Ardashīr ī Pāpakān, Joseph Campbell, Mythology, hero, Iranshahr
  • Zahra Iranmanesh * Pages 69-87

    The depth of Hallaj's words and their being mysterious have caused the Muslim mystics to resort to a special language to reflect his states. Metaphor, in terms of the capabilities of illustration and transmission of concepts, is the most important lingual tool for explaining the inexpressible experiences of the mystics. When words fail in expressing the ideas, pictorial metaphors help the mystic to better express his/her mystical experiences and inner concepts. Using descriptive-analytical method and based on library resources, the present article attempts to show how mystics, especially Attār Neishapouri and Hujwīrī, conceptualize Hallaj's spiritual experiences and analyze his complex personality. The study shows that Attār has used metaphorical concepts more than Hujwīrī to show the mystical world of Hallaj.The results show that the motion scheme is used more than other schemas and with its help the abstract concepts of enthusiasm, vesāl (joining), knowledge, satisfaction, etc. are represented. Thus, the motion scheme is the dominant one; it shows that the mystics consider the universe to be in constant flux and evolutionary process. At the same time, it shows that Attar's style is more artistic and mystical than Hujwīrī 's style.

    Keywords: Attār Neishapouri, Hujwīrī, Hallaj, semantic, Motion Scheme
  • Farzad Baloo *, Reza Rezapour Pages 89-115
    In Iranian thought, mysticism, along with Islamic jurisprudence, theology, philosophy, has opened new horizons in exegesis (tafsīr) and has had remarkable achievements in this field.The works that reflect the discovery and intuition of mystics are proof of this claim. In the field of practical and theoretical mysticism, Muslim mystics often justified their interpretive approach by referring to Quranic verses and hadiths, and in addition, they also used to introduce their own epistemological and ontological foundations. Among the mystics who engaged in practical mysticism, Abu Said Abul-Khayr, puts decontextualization at the center of his interpretations in various fields, including verses and hadiths, poetry, quotations, deeds, everyday events, and so on. In this approach, the intention of the author/speaker is discussed, but the context from which the verse, hadith and so on arises, is put aside. Abu Said Abul-Khayr removes all verses, hadiths, deeds etc. from the historical context and interprets them according to the mystical circumstances and context. The creation of new meanings and interpretations, the presentation of new horizons and worlds, are the results of such a view. By using a descriptive-analytical method, the present article deals with these issues in detail.
    Keywords: Abu Said Abul-Khayr, Asrār al-Tawhid, exegesis, Decontextualization, Language of Mysticism
  • Seyyedeh Zeynab Hoseini, Mohsen Akbarizadeh * Pages 117-144

    One of the topics discussed in Sufi books is the dividing into stages and classification of spiritual journey (suluk). The history of dividing into stages of suluk is in line with the history of Islam, but among the Sufis, the prevalence of this dividing and classification has been clear since the second century AH. From the very beginning of the spread of mysticism, differences between mystics about the classifications were seen, and even in the various writings of a mystic, these differences were visible. In this research, an attempt has been made to show the effective factors in the method of dividing into stages of suluk and to explain the reasons for these classifications. For this purpose, among the famous works of mystics, two important works -  Manṭiq-uṭ-Ṭayr by Attar of Nishapur and Manāzel al-Sāerīn by Khwaja Abdullah Ansari - have been selected and the method of classification of suluk have been compared in them by using the descriptive-analytical method. The results show that different mystical experiences, methods of suluk, types of Fiqhi (Islamic law) attitude and socio-political conditions have caused differences in dividing and classification of spiritual journey (suluk); and thus, differences in the method of naming, the order and number of spiritual stations, etc. have been formed.

    Keywords: Classification, Mystical experience, Manṭiq-uṭ-Ṭayr, Manāzel al-Sāerīn, Spiritual Stations
  • Mohammadhadi Fallahi *, Masoumeh Golestaneh Pages 145-174

    In the present research, using Roland Barthes’ symbolic codes, a part of the story of the journey of the birds from Attar's Mantiq-ut-Tayr (The Conference of the Birds) is examined. According to Barthes's semiotic theory, unlike the constructivist schools, the main role in creating the meaning of literary texts is played by the reader, not the writer. Many classical literary works create conditions for the reader to understand only one meaning, or rather the only meaning of the story, but works such as Mantiq-ut-Tayr constantly postpone the semantic implication and ask the reader to think creatively and create meaning. Mantiq-ut-Tayr uses a variety of symbols and has a collection of intertwined symbolic codes, and therefore does not impose a definite and final meaning on the reader. In the present article, the five codes (hermeneutic, proairetic, symbolic, cultural and semantic) are identified in Manṭiq-uṭ-Ṭayr by using analytical-descriptive method. The results show that the five codes have been used throughout the book, and so it is a written text, and the reader is not bound by the meanings imposed by the poet, but in a step-by-step process he/she creates multiple meanings.

    Keywords: Semiotics, Symbolic Codes, Mantiq-ut-Tayr, Roland Barthes, written text
  • Mohammadamin Mohammadpour, Aliasghar Babasafari *, Gholamreza Sotodeh Pages 175-200

    By studying the ancient and folk roots of religious and mystical songs, we can find the oldest Persian poems in these songs. In the present article, by using analytical-descriptive method, we compare religious songs with mystical ones from the perspective of performance. One of the most important issues regarding the composition and performance of these songs is the precise identification of the fields of religious and mystical songs. Thus, the form, language and content of the songs are described and analyzed.  The research findings show that religious and mystical themes, as two different areas, have formed the main theme of the songs; the content and performance of the songs show the difference between the two themes, and the songwriters were aware, from the beginning, of the difference between the two fields of thought, mysticism and religion. The composers and performers of religious songs are darāvish, chāvosh-khānān, tazieh-khānān and noha-khānān. The creators and performers of mystical songs are called āshiq, suz-khān, beit-khan and tasnif-khān.  The tone of these songs is sincere and the music is mostly based on the lyrics.

    Keywords: song, Folk literature, performance methods, Religious Song, Mystical Song
  • Roqayyeh Mahmoodiwand-Bakhtyari, Parvaneh Adelzadeh *, Kamran Pashayi Fakhri Pages 201-232
    From way back, the life and death of plants and trees have been the focus of human attention. Man has equated four seasons with his/her life cycle, and has made stories about the worship of plants and their healing power. He/she used to tie ribbons around trees and asked them to heal. Behind the views of primitive man lies the fact that he/she sought healing from the tree and that worshiping the tree was not his/her goal. Our ancestors, in search of youth and immortality, were absorbed in phenomena that they thought were the eternal source of these forces. These trends can be seen in mythological contexts. In the present article, we examine the plant motifs in four contemporary fiction books: Derakht-e Anjir-e Maābed (The Fig Tree of the Temples) by Ahmad Mahmoud, Bāghe Anāri (The Pomegranate Garden) by Mohammad Sharifi, Jāee Digar (An Another Place) by Goli Taraghi and Kājhāye Mowarrab (The Diagonal Pines) by Ali Changezi. Our research method is descriptive-analytical and after extracting the data, we analyze the motifs. The main question is whether these motifs are present symbolically or in the form of a mythological narrative? The results show that in these works, the plant themes are present symbolically and implicitly and are also seen in the form of mythological narratives. It is necessary to explore these stories from a mythological point of view in order to recognize the mythological elements and to distinguish vulgarity and superstition from the mythological facts.
    Keywords: Plant Motifs, Derakht-e Anjir-e Maābed, Bāghe Anāri, Jāee Digar, Kājhāye Mowarrab
  • Mohammadvali Mardani, Roghayeh Rezaee *, Hesam Ziyaee Pages 233-262
    Existence originates from a first source that is the origin of the universe. This first source (the Unity) manifests himself in all phenomena and a holistic mystic, by observing these manifold of phenomena, reaches the source of the existence or the Unity. With the eyes of the heart, he/she sees the First Principle in all corners of the universe. Is this view, which was formed by Ibn Arabi, also visible in Sabk-e Hindi (Indian style)? Was Saib Tabrizi, as one of the pillars of the Indian style, fascinated by this view? The data of the research show that Saib Tabrizi has considered the unity of being in his Divan and has introduced it as a way to the true gnosis and theoretical knowledge. The present research has been done by analytical-descriptive method and its data is collected from library sources. The results of the study show that Saib Tabrizi, like the mystics who believe in the unity of being, considers the world of plurality as a symbol and manifestation of a single truth and seeks to discover this first source (the Unity).
    Keywords: Mystical literature, Saib Tabrizi, The Unity of Being, Manifestations, Intuition
  • Amir Hossein Moghaddas *, Abolqasem Esmailpour Pages 263-290
    Rostam is a mythological character whose name can be put alongside the new ideals of Iranians; and mentioning his name in various fields of Iranian culture shows that mythological figures still have the ability to meet the historical needs of Iranians. If we agree that myth and history can lead to the formation of epic, the questions will arise in which historical or mythological (or even epic) context does the character of Rostam, as the most prominent national hero of Iranians and Shāhnāmeh, come from and which Iranian/ Aneran god or character does he represent? In order to answer these questions and by examining the available sources, the authors have studied the role of Rostam and his counterparts in the myths, the history and the epics of Iran and the neighboring nations. The findings of the present study which are based on library resources and comparative-analytical method, show that Rustam of Shāhnāmeh is the inheritor of “Indian Indra” (from the mythological point of view), “Surena of Carrhae” (from the historical point of view) and “Indian Bhishma” (from the epic point of view).
    Keywords: Rostam, Shāhnāmeh, Indra, Surena, Bhishma