فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال دهم شماره 38 (تابستان 1399)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال دهم شماره 38 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم جعفری*، مهین شریفی اصفهانی، علیرضا دل افکار، محمد صدری صفحات 5-26

    تاریخ نگاری اسلامی جزیی از حدیث نگاری بوده است. حدیث براساس قواعد سنجش حدیث در طول تاریخ، توسط محدثان ضبط و تدوین شده است. از نظر متن و سند، روایات به دو دسته صحیح و ضعیف تقسیم می شوند، از این رو برای کشف حقایق تاریخ روایی تنها باید از گزاره های معتبر استفاده کرد. تاسیس قاعده تسامح در ادله سنن بر مبنای حذف شرایط حجیت خبر واحد و تسری آن در روایات غیرفقهی از جمله تاریخی، موجب آسیب هایی در تاریخ نگاری شده است. این نوشتار برای بررسی آسیب های کاربست قاعده تسامح در روایات تاریخی، با روش توصیفی- تحلیلی و با نقد درونی و بیرونی برخی روایات تاریخی، نشان داده است که به سبب کاربست قاعده تسامح، جعل، دخل و تصرف، تردید و وهن به روایات تاریخی و به تبع آن در پژوهش های تاریخی راه یافته است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی تاریخ نگاری، تاریخ نگاری روایی، جعل حدیث، حدیث و تاریخ، قاعده تسامح
  • محمدرضا فلاح گر*، محمد حسینی، علی آقانوری صفحات 27-48

    واقعه نگاری عاشورا یکی از موثرترین شیوه ها در جهت پاسداشت و حفظ ارزش های والای حادثه کربلا، همواره در طول تاریخ مورد توجه محققان بوده است. آثار عاشورایی از لحاظ متنی خالی از ضعف نیستند، از این رو بررسی صحت و سقم مضمون و محتوای این آثار ضروری است. یکی از دوره هایی که به دلیل رشد بی سابقه مقتل نگاری و همچنین فراوانی آسیب های متنی در آثار عاشورایی، مورد توجه قرار گرفته، عصر حاکمیت قاجاریان است. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه و با چه روش هایی می توان به آسیب های متنی موجود در مقاتل عصر قاجار پی برد؟ در این مقاله، معیارو ملاک های کارآمد و شفافی به منظور چگونگی تشخیص این آسیب ها در عصر مورد پژوهش، معرفی و تبیین شده است. بر اساس بررسی های صورت گرفته، می توان گفت که معیارهایی مانند عقل سلیم، شان و عنصر عزت طلبی امام حسین(ع) و اهل بیت(ع)، جامعه شناسی شهرهای مرتبط با واقعه و باورهای فکری و مذهبی آن عصر از مهمترین ملاک های آسیب شناسی متنی اخبار عاشورا در مقاتل عصر قاجار به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تحریفات عاشورا، عاشورا پژوهی، عصر قاجار، مقاتل
  • رضا دشتی* صفحات 49-70

    شیوع بیماری های واگیردار، از مشکلات اساسی ممالیک بحری و برجی بود. این بیماری ها بر وضع اجتماعی و اقتصادی مصر در دوره ممالیک تاثیرات مخربی داشت. ممالیک بحری و برجی در برخورد با بیماری های همه گیر، عملکرد ویژه ای داشتند. بحری ها در مقایسه با برجی ها عمل گراتر بودند و به ساخت بیمارستان، رسیدگی به حال بیماران و پزشکان اقدام کردند؛ اما ممالیک برجی بیماری های همه گیر را با نگاه دینی تفسیر می کردند و مبارزه با فساد و سختگیری بر اقلیت های دینی را، راهکار مقابله با این بیماری ها می دانستند. این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی، به دنبال پاسخ به این پرسش است که علل بروز بیماری های همه گیر در عصر ممالیک چه بود و هر کدام از دولت های ممالیک بحری و برجی با این بیماری ها به چه صورتی مواجهه کرده اند؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد که شرایط مناسب اقتصادی و سیاسی ممالیک بحری و عملکرد موفق آنان موجب مهار بیماری وکاهش اثرات مخرب بیماری های همه گیر شد اما وضع نامطلوب سیاسی و اقتصادی ممالیک برجی و اقدامات نامناسب در مواجهه با بیماری های همه گیر، باعث تضعیف بیش از پیش حکومت ممالیک برجی شده بود.

    کلیدواژگان: بیماری های واگیردار، تاریخ پزشکی اسلامی، تاریخ مصر، ممالیک، همه گیری بیماری
  • محمود صادقی علوی* صفحات 71-90

    متون ادبی از جمله دیوان اشعار در زمره منابع پژوهش های تاریخی است. اگرچه موضوع دیوان اشعار ارتباط مستقیمی با مباحث تاریخی ندارد و گاهی برخی تاریخ پژوهان تنها از اشارات شاعران، برداشت های تاریخی می کنند، با این همه برخی از دیوان های شعری جنبه های گوناگون تاریخی را نیز موردتوجه قرار داده اند. دیوان ابوالرضا راوندی از جمله این دیوان ها است که اشارات تاریخی فراوانی دارد و در روزگار غلبه سلجوقیان سنی مذهب، توسط یک عالم شیعی به نگارش درآمده است. این پژوهش بر آن است تا با واکاوی قسمت های مختلف این دیوان و کشف و استخراج اشارات تاریخی شاعر در زمینه های گوناگون، اهمیت تاریخی این اثر را به عنوان یک متن تاریخی مغفول مانده از دوره سلاجقه بررسی کند. نتایج حاصل از این پژوهش بیان کننده اهمیت دیوان ابوالرضا راوندی در زمینه تاریخ سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شهر کاشان در دوره سلاجقه و معرفی این دیوان به عنوان تاریخ محلی کاشان در این دوره است.

    کلیدواژگان: ابوالرضا راوندی، تاریخ محلی، دیوان ابوالرضا راوندی، راوند، سلاجقه، شعر شیعی، کاشان
  • بهزاد مفاخری*، احمدرضا خضری، عثمان یوسفی صفحات 91-108

    تحولات مذهبی در کردستان عصر صفوی با دیگر نقاط ایران متفاوت بود. مسئله اصلی پژوهش این است که ظهور دولت صفوی و مناقشات این دولت با عثمانی چه تاثیری بر بافت مذهبی کردستان داشته است؟ این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی نشان داده است که رشد طریقت های صوفیانه درکردستان پیش از دوره صفوی موجب روند رو به رشد تشیع در این منطقه شده است، به طوری که کردستان با مذهب غالب شافعی، مانند سایر نواحی اطراف به تشیع گرایش پیدا کرد. اما برخورد قهری صفویه با طوایف کرد این روند تاریخی را متوقف کرد. کردها به سبب سیاست مذهبی صفویان، از تشیع فاصله گرفته و بر مذهب شافعی ثابت قدم شدند. به ویژه اینکه کردستان در آن ایام از حمایت دولت عثمانی که به دنبال ایجاد حایل مذهبی با رقیب شیعی خود بود، برخوردار شد. تغییر سیاست جانشینان شاه اسماعیل در قبال طوایف کرد، در گرایش برخی قبایل به ویژه در جنوب کردستان به تشیع تاثیرگذار بود. این تاثیرگذاری، نقش مخرب اقدامات شاه اسماعیل را در دور کردن کردها از تشیع آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: تشیع، کردستان، صفویه، عثمانی، مذهب در عصر صفوی، مذهب شافعی
  • فرشید لاری منفرد*، سجاد پاپی، محمد منصوری مقدم صفحات 109-128

    بحرین به دلیل قرابت های جغرافیایی و اشتراکات فرهنگی با کرانه های شمالی خلیج فارس، به ویژه بندر بوشهر، از گذشته مقصد بسیاری از مهاجران ایرانی از جمله مهاجران بوشهری بوده است. این مهاجران به دلیل جمعیت قابل توجه، همواره از گروه های تاثیرگذار اجتماعی در بحرین محسوب می شدند. نمونه بارز این مهاجران، خاندان بوشهری است. این خاندان از هنگام مهاجرت در سال 1860م تاکنون، نقش پررنگی در عرصه های گوناگون جامعه بحرین داشته و از خاندان های پرنفوذ این کشور به شمار می رود. این پژوهش درصدد است با نگاهی تحلیلی به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و پژوهش های میدانی، به بررسی دلایل گوناگون مهاجرت مردم منطقه بوشهر به بحرین و نقش این مهاجران در تحولات جامعه بحرین، با تکیه بر نقش و جایگاه «خاندان بوشهری» در آن کشور در طول دو سده اخیر (به ویژه پیش از استقلال این کشور) بپردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است در سده های 19 و 20م عواملی چون قرابت جغرافیایی بوشهر با بحرین، موقعیت مناسب اقتصادی بحرین در خلیج فارس، مشابهت های فرهنگی و مذهبی این دو سرزمین، موجب مهاجرت بسیاری از مردم بوشهر به بحرین شده است. جمعیت قابل توجه و تواتمندی اقتصادی این مهاجران، سبب شده است که این مهاجران از گروه های بانفوذ و اثرگذار در عرصه های مختلف جامعه بحرین باشند.

    کلیدواژگان: بحرین، بوشهر، خاندان بوشهری، مهاجران بوشهری
|
  • Akram Jafari*, Mahin Sharifi Esfahani, Alireza Delafkar Pages 5-26

    Islamic historiography had been a part of writing hadith. Hadith has been recorded by narrators during history based on the rules of measuring hadith. Narrations are divided into two categories of correct and weak in terms of text and document. Therefore, only valid propositions should be used to discover the facts of the history of narration. The establishment of the rule of tolerance in the arguments of the Sunnah based on the elimination of the conditions of the authority of the single news and by extending to non-jurisprudential narrations, including historical ones, has caused damages in historiography. To consider damages of applying the rule of tolerance in historical narrations, this article with a descriptive-analytical method and by internal and external criticism of some historical narrations, indicated that application of the rule of tolerance caused forgery, manipulation, and doubt in historical narrations and, consequently, in historical researches.

    Keywords: Pathology of historiography, Narrative historiography, Hadith forgery, Hadith, history, The tolerance Rule
  • Mohammad Reza Fallahgar*, Mohammad Hosseini, Ali Aghanuri Pages 27-48

    The historiography of Ashura has always been considered by scholars throughout history as one of the most effective ways to protect and preserve the high values of Karbala. Since Ashura works are not devoid of weaknesses, it is necessary to study the accuracy of the content of these works. One of the periods that has been considered due to the unprecedented growth of Muqatil writing as well as the abundance of textual harms in Ashura works, is the Qajar government period. The main issue of this research is how we can find existing textual harms in the Muqatil of the Qajar period. Clear and efficient criteria to know how to distinguish these harms has been introduced and explained in this article. Based on the considerations, it can be concluded that criteria such as common sense, the dignity, the element of honour seeking of Imam Hussein (AS) and Ahl al-Bayt (AS), sociology of related cities to the event, and the intellectual and religious beliefs of that era are of the most important criteria for assessing the textual pathology of Ashura news in Muqatil of the Qajar period.

    Keywords: Historiography, Distortions of Ashura, Ashura research, Qajar era, Muqatil
  • Reza Dashti* Pages 49-70

    The spread of contagious diseases was one of the main problems in the era of Burji and Bahri Mamluks. These diseases had devastating effects on the social and economical status of Egypt during the Mamluk period. Mamluks each had their own methods to deal with epidemics. The Bahris were more pragmatic than the Burjis, they built hospitals and took care of patients and doctors, while the Burjis interpreted epidemics with a religious outlook and fighting against corruption and cracking down on religious minorities was considered a way to combat these diseases. This article, with a descriptive-analytical method, seeks to answer the questions of what are the causes of the prevalence of epidemics in the Mamluk era and how Bahris and Burjis dealt with them. Results indicate that appropriate economical and political conditions of the Bahris and their successful performance led to the control of the disease and reduction of its destructive effects, but the unfavourable political and economical status of the Burjis and inappropriate performance confronting epidemics had further weakened their government.‎

    Keywords: Contagious diseases, Islamic medicine history, Egypt history, Mamalik, Epidemics.‎
  • Mahmoud Sadeghi Alavi* Pages 71-90

    Literary texts, including divan, are among the sources of historical researches. Although divan’s topic is not directly related to historical issues, and sometimes some historians only make historical interpretations of the poet’s allusions, some of divans have also considered various historical aspects. Divan of Abu al-Reza Ravandi is one of these divans that has many historical references and was written by a Shiite scholar during the domination of the Sunni Seljuks. This research intends to study the historical significance of this work as a neglected historical text from the Seljuk period by analyzing different parts of this divan and discovering and extracting the poetchr('39')s historical references in various fields. Results of this study indicate the importance of Divan of Abolreza Ravandi in the field of political, cultural and social history of Kashan in the Seljuk period and introduce this divan as the local history of Kashan in this period.

    Keywords: Abolreza Ravandi, Local history, Divan of Abolreza Ravandi, Ravand, Seljuk, Shiite Poetry, Kashan
  • Behzad Mafakheri*, Ahmad Reza Khezri, Osman Yousefi Pages 91-108

    Religious developments in Kurdistan in the Safavid period were different from other parts of Iran. The main issue of this research is what was the effect of the rise of the Safavid government and its conflicts with the Ottomans on the religious texture of Kurdistan. Using the analytical-descriptive method, findings indicate that the growth of Sufi sects in Kurdistan before the Safavid period has led to the growth of Shiism in this region, so that Kurdistan just as other surrounding areas turned to Shiism with the predominant Shafichr('39')i religion. But, the Safavid coercion against the Kurdish tribes stopped this historical process. Due to the Safavid religious policy, the Kurds distanced from the Shiite jurisprudence and became steadfast in the Shafichr('39')i religion. Especially, during that time, Kurdistan was supported by the Ottoman government, which sought to establish a religious barrier with its Shiite enemy. The change in the policy of Shah Ismailchr('39')s successors towards the Kurdish tribes was influential in attracting the attention of some tribes, especially in the southern regions, which reveals the destructive role of Shah Ismailchr('39')s actions in distancing the Kurds from Shiism.

    Keywords: Shiite, Kurdistan, Safavid, Ottoman, religion in Safavid period, Shafiʽi religion
  • Farshid Lari Monfared*, Sajad Papi, Mohammad Mansori Moghadam Pages 109-128

    Bahrain has long been the destination of many Iranian immigrants, including Bushehri immigrants due to its geographical proximity and cultural commonalities with the northern shores of the Persian Gulf, especially Bushehr port. These immigrants were always considered as one of the most effective social groups in Bahrain due to their significant population. A clear example of these immigrants is the Bushehri family. Since emigration in 1860 up to now, this family has played a significant role in various areas of Bahrain society and is considered as one of the most effective families in this country. This study seeks to consider various reasons of Bushehri people migration to Bahrain and the role of these immigrants in the developments of Bahrain society, relying on the role and the position of the Bushehri family in that country during the last two centuries (especially before the independence of this country) by taking analytical view to the library, internet, and field researches. Results indicate that in the 19th and 20th centuries factors such as the geographical proximity of Bushehr to Bahrain, the appropriate economic status of Bahrain in the Persian Gulf, and the cultural and religious similarities of these two lands, have caused the migration of many Bushehri people to Bahrain. The significant population and economic ability of these immigrants have made them important and influential social groups in various areas of Bahrain society.

    Keywords: Bahrain, Bushehr, Bushehri family, Bushehri immigrants