فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماریه مردانی، سمیرا یگانه زاد*، راضیه نیازمند صفحات 107-126
    این پژوهش با هدف بررسی جایگزینی ژلاتین و آلبومین با سه سطح 1، 1/5 و 2 درصد از دو صمغ زانتان و گوار و سه سطح 0/2، 0/4 و 0/6 درصد از عصاره چوبک در مارشمالو و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی فرمولاسیون های جدید انجام گردید. نتایج حاصل از بررسی پارامترهای فیزیکوشیمیایی نشان داد که در کلیه نمونه های محتوی 0/6 درصد عصاره چوبک، میزان دانسیته و حجم به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری یافت. میزان رطوبت و فعالیت آبی در نمونه های حاوی سطوح مختلف از صمغ و عصاره چوبک در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری یافت (0/05>P). یافته های حاصل از دستگاه گرماسنج روبشی تفاضلی نشان داد دمای ذوب و آنتالپی نمونه ها با افزایش میزان صمغ افزایش می یابد. همچنین بررسی خصوصیات بافتی نمونه ها نشان داد که نمونه های حاوی 1/5 درصد صمغ و 0/4 و 0/6 درصد عصاره از لحاظ سختی با نمونه شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (0/05>P). بررسی ریزساختار حباب ها در سطح ثابت 1/5 درصد صمغ و سه سطح عصاره چوبک نشان داد که نمونه 0/2 درصد چوبک حاوی حباب های درشت و نمونه های حاوی 0/4 و 0/6 درصد حباب های ریزتر و بیشتری دارند و درنهایت پس از ارزیابی حسی، نمونه 1/5 درصد صمغ و 0/4 درصد عصاره چوبک به عنوان نزدیک ترین نمونه به شاهد انتخاب گردید. این محصول با دارابودن ویژگی های حسی و ریولوژیکی مطلوب، قابلیت جایگزینی با محصولات تجاری حاوی ژلاتین و آلبومین را دارد.
    کلیدواژگان: خصوصیات رئولوژی دینامیک، زانتان، گوار، عصاره چوبک، مارشمالو، میکروسکوپ الکترونی
  • فهیمه جمعدار، سید علی مرتضوی*، محمدرضا سعیدی اصل، اکرم شریفی صفحات 127-140

    در این پژوهش عصاره جوانه گندم در غلظت های (2/5، 10 و 20 درصد) و پودر حاصل از عصاره جوانه گندم ریزپوشانی شده با روش خشک کن پاششی و انجمادی در سه غلظت (0/2، 0/4 و 0/6 درصد) به پنیر سفید فراپالایش افزوده شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن طی 30 روز دوره نگهداری موردارزیابی قرار گرفت. میزان رطوبت، اسیدیته، پروتئین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در تمامی نمونه ها، طی زمان نگهداری، کاهش نشان داد و میزان pH افزایش یافت. نتایج نشان داد، استفاده از خشک کن انجمادی، روش مناسب تری برای حفظ ترکیبات دارای فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره جوانه گندم است و همچنین افزایش غلظت عصاره جوانه گندم و پودر حاصل از عصاره جوانه گندم ریزپوشانی شده با هر دو روش خشک کردن پاششی و انجمادی، باعث افزایش در فعالیت آنتی اکسیدانی پنیر نسبت به نمونه شاهد می گردد، بنابراین می توان از پودر عصاره جوانه گندم ریزپوشانی شده با خشک کن انجمادی به عنوان یک ماده فراسودمند در پنیر سفید فراپالایش بهره جست.

    کلیدواژگان: پنیر سفید فراپالایش، جوانه گندم، خشک کن انجمادی، خشک کن پاششی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • زینب رضایی، محبت محبی، محمدرضا امیریوسفی* صفحات 141-154

    در این مطالعه به منظور ریزپوشانی کافیین به عنوان مدل ماده طعمی از کلوییدوزوم هیدروژل با پوسته میکروذرات کربنات کلسیم استفاده شد. وقتی ذرات کربنات کلسیم در روغن آفتاب گردان پراکنده و سپس امولسیون آب در روغن تولید شد، با اضافه کردن گلوکونو دلتا-لاکتون، قطره های آب که محتوی آلژینات بودند با لایه خارجی ذرات کربنات کلسیم، به آهستگی درون هیدروژل هایی در اندازه چند 10 میکرومتر و بدون انعقاد ژلی شدند. میکروذرات کربنات کلسیم هم اتصال دهنده آلژینات و هم پایدارکننده امولسیون آب در روغن هستند. بعد از 48 ساعت سکون، کلوییدوزوم های هیدروژلی حاصل به دلیل نیروی ثقل در کف ظرف جدا شدند. نتایج آزمون طیف سنجی مادون قرمز نشان داد که پیک های شاخص گروه های عاملی کافیین در طیف نمونه کلوییدوزوم بارگذاری شده ظاهر گردیده و موقعیت آن جابه جا شده است. نتایج آزمون حرارتی نشان داد که اختلاف نقطه ذوب بین نمونه های کلوییدوزوم با مقادیر متفاوت میکروذرات کربنات کلسیم در فرمول آنها ارتباط دارد. نتایج آزمون پراش اشعه ایکس نیز مبین تغییر در درجه کریستالی کافیین بود. نمونه کلوییدوزوم بعد از 5 ساعت، رهایش کافیین در آب را حداکثر تا 55 درصد ادامه داد. این در حالی است که با اعمال شرایط دهان در همان دما برای این نمونه، میزان رهایش کافیین بارگذاری شده 33 درصد افزایش نشان داد. به طورکلی، نتایج آنالیز دستگاهی و آزمون رهایش نشان داد که کافیین درون شبکه هیدروژلی آلژینات به خوبی ریزپوشانی شده است و رهایش مناسبی در شرایط شبیه سازی شده دهان دارد.

    کلیدواژگان: رهایش، ریزپوشانی، کافئین، کلوئیدوزوم، هیدروژل
  • مرتضی کاشانی نژاد، سید محمدعلی رضوی* صفحات 155-168

    در این تحقیق، مدل سازی سینتیک شار و مقاومت هیدرولیکی کل دیافیلتراسیون شیرشتر در شرایط مختلف pH (6/3 ،5/8 و 6/8) و غلظت نمک (0، 75 و 150 میلی مولار) با استفاده از 6 مدل سینتیکی انجام شد و درنهایت مدل سینتیک هموگرافیک برای مدل سازی سینتیکی شار و مدل سینتیک نمایی برای مقاومت هیدرولیکی کل باتوجه به معیارهای ضریب تبیین (R2) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) انتخاب و پارامترهای آنها مورد بحث وبررسی قرار گرفتند. نتایج آنالیز واریانس پارامترهای مدل سینتیک هموگرافیک نشان داد که اثر خطی pH بر تمامی پارامترهای آن (شار اولیه (J0)، شار پایا (∞J)، زمان کاهش شار (b/1) و اندازه کاهش شار (a)) و اثر خطی غلظت نمک بر میزان b/1 ،J0 و a در سطح 95 درصد و اثر متقابل pH- غلظت نمک بر a در سطح 99 درصد معنی دار بودند. نتایج آنالیز واریانس پارامترهای مدل سینتیک نمایی نیز نشان داد که در میان اثرات خطی و متقابل اثر خطی pH بر مقاومت پایا (∞R) و اثر خطی غلظت نمک بر مقاومت اولیه (R0)، ∞R، درجه افزایش مقاومت (k) و اثر متقابل pH- غلظت نمک بر k نمونه ها در سطح 95 درصد معنی دار بودند. نتایج آنالیز تحلیل حساسیت مدل های به دست آمده نیز نشان داد که به ازای افزایش هر 0/1، pH حدود 1 درصد از ∞R نمونه ها کاسته شد و به ازای افزایش هر 10 میلی مولار غلظت نمک نیز حدود 2/75 درصد به R0 نمونه ها و 9 درصد به  1/b نمونه ها اضافه گردید.

    کلیدواژگان: دیافیلتراسیون، شار، شیر شتر، مدل سازی سینتیکی، مقاومت هیدرولیکی
  • سمانه ابراهیم زادگان، نارملا آصفی*، رامین ملکی، سید صادق سیدلو هریس صفحات 169-180

    کاکایو یک محصول مهم در جهان بوده و ماده اولیه اصلی برای تولید پودر کاکایو و شکلات است. ارزش و کیفیت آن با ترکیبات عطروطعم منحصربه فرد و پیچیده آن ارتباط دارد. مهم ترین این ترکیبات پیرازین ها هستند که به عنوان اجزای کلیدی عطروطعم کاکایو شناخته شده اند. ازآنجاکه بودادن یکی از مراحل مهم در فرایند تولید پودر کاکایو است، مطالعه حاضر جهت بررسی تاثیر دما (در سه سطح 120، 130 و 140 درجه سانتی گراد) و زمان (در سه سطح 20، 30 و 40 دقیقه) بودادن روی عطروطعم (آلکیل پیرازین ها)، رنگ و ویژگی های حسی پودر کاکایو انجام شد. ترکیبات آلکیل پیرازین توسط کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که با تغییر دما و زمان بودادن، شاخص قهوه ای شدن (OD460/OD525) (P≤0/05) و میزان آلکیل پیرازین ها (0/01≤P) به طور معنی داری تغییر یافت. پودر کاکایوی بوداده شده در دمای 140 درجه سانتی گراد و زمان 40 دقیقه، بیشترین مقدار شاخص قهوه ای شدن، نسبت تترامتیل پیرازین به تری متیل پیرازین (TMP/TrMP) و امتیاز ارزیابی حسی را نسبت به سایر نمونه ها نشان داد.

    کلیدواژگان: آلکیل پیرازین، بودادن، پودر کاکائو، رنگ
  • سید امیرعلی انوار، بهاره نوروزی* صفحات 181-198

    فیکوبیلی پروتئین ها، رنگدانه های جانبی فتوسنتزی با ساختمان تتراپیرولی مستخرج از سویه های باکتری ها هستند که در داخل ساختمانی به نام فیکوبیلی زوم روی غشاهایی تلاکوییدی سازمان یافته اند. فیکوبیلی پروتئین ها، به طور گسترده ای در ساخت پروب های فلورسنت و تجزیه وتحلیل بالینی و ایمونولوژیکی تجاری سازی شده اند، علاوه برآن قابلیت رنگ کنندگی آنها همراه با خواص آنتی اکسیدانی و دارویی به اثبات رسیده است. فیکواریترین ها، فیکوسیانین ها و آلوفیکوسیانین ها از انواع اصلی فیکوبیلی پروتئین ها هستند که به عنوان مکمل های غذایی فراسودمند امروزه کاربرد وسیعی دارند، بااین حال تاکنون در ایران به ارزش واقعی این رنگدانه طبیعی با خواص زیست فعال پی برده نشده است. امروزه استفاده از رنگ کننده ها و آنتی اکسیدان های مصنوعی در محصولات غذایی، منجربه افزایش بیماری سرطان در بسیاری از انسان ها شده است. ازاین رو، آگاهی از حضور رنگدانه های طبیعی خوراکی با منشا طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است. ازطرف دیگر، ازآنجایی که تاکنون مقاله مروری درمورد استخراج، جداسازی و خالص سازی و همچنین ارزیابی فعالیت زیستی رنگدانه فیکواریترین و فیکوسیانین در ایران به چاپ نرسیده است، لذا این چنین مقاله های مروری می توانند زمینه ساز معرفی رنگدانه های طبیعی خوراکی از سیانوباکتری ها با قابلیت استفاده در صنایع غذایی تلقی گردد. بنابراین هدف از این مقاله مروری؛ معرفی ساختار، عملکرد، بیوسنتز و روش های مختلف استخراج فیکوبیلی پروتئین ها در ابعاد صنعتی به همراه کاربردهای مختلف فیکوسیانین ها در صنایع غذایی و دارویی است.

    کلیدواژگان: رنگدانه های طبیعی، سیانوباکتری ها، صنایع غذایی و دارویی، فیکوبیلی پروتئین ها، فیکوسیانین
  • ثمر صادقی، نرگس مورکی*، مسعود هنرور صفحات 199-216
    گوشت میگو از نقطه نظر پروتئین بسیار غنی و نسبت به گوشت دام های کشتاری و ماهی دارای میزان پروتئین بیشتری است و به سبب فسادپذیری بالا، مدت ماندگاری کمی دارد. ازاین رو، برای حفظ کیفیت محصول در مدت طولانی می توان از عصاره های گیاهی استفاده کرد. در تحقیق حاضر هدف بهینه سازی عصاره گیری از گیاه منداب به روش پرکولاسیون با لحاظ فاکتورهای نوع حلال، نسبت حلال مصرفی، زمان و درنهایت کاربرد عصاره بهینه باتوجه به محتوی کل ترکیبات فنولی و توان مهار رادیکال آزاد 2و2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل برای تهیه ماریناد از میگوی سفید هندی و بررسی مدت نگهداری آن در دمای یخچال و تغییرات ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، تیوباربیتوریک اسید، میزان کل بازهای نیتروژنی فرار، ظرفیت نگهداری آب، فعالیت آبی، ارزیابی حسی، اندازه گیری مزه اسیدی-نمکی و آزمون بافت) محصول با استفاده از روش تحلیل واریانس یک طرفه و خی-دو بود. نتایج نشان داد عصاره بهینه با استفاده از حلال اتانول در مدت زمان 45/40 ساعت و حجم 5/33 میلی لیتر به دست می آید. کمترین میزان بازهای نیتروژنی فرار در روز 20 آزمایش در نمونه حاوی 30 درصد از عصاره، کمترین میزان تیوباربیتوریک اسید در نمونه شاهد در روز صفر مشاهده شد. تغییرات pH و اسیدیته بدون اختلاف معنی دار (0/05<P) بین تیمارها، نسبت به نمونه شاهد در طول دوره نگهداری داشت. میزان ظرفیت نگهداری آب روند کاهشی نسبت به نمونه شاهد و فعالیت آبی بدون اختلاف معنی دار (0/05<P) بین گروه های آزمایشی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پرکولاسیون، خندل، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره، ماریناد، میگوی سفید هندی
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی، حسین جوینده، مصطفی رحمتی جنیدآباد، میترا قدسی شیخ جان، محسن ابراهیمی همتی کیخا صفحات 217-234

    در این پژوهش، اسانس پوست پرتقال دزفولی با کمک روش تقطیر با آب استحصال گردید و نتایج کروماتوگرافی گاز-طیف سنج جرمی نشان داد که اسانس به طورکلی از لیمونن (87/86 درصد) تشکیل شده است. محتوای فنول و فلاونویید اسانس به ترتیب برابر با 125/41 میلی گرم گالیک اسید در گرم و 32/50 میلی گرم کویرستین در گرم اسانس بود و فعالیت آنتی اکسیدانی آن بر پایه مهار رادیکال آزاد 1و1-دیفنیل-2-پیکریل- هیدرازیل و 2و2-آزینوبیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6-سلفونیک اسید) به ترتیب 39/75 و 52/43 درصد به دست آمد. حضور لیمونن در اسانس توسط آزمون طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه تایید گردید. در ادامه، اسانس پرتقال به همراه موسیلاژ میوه سپستان جهت تولید پوشش خوراکی و بهبود پایداری میکروبی و اکسایشی گوشت گاومیش طی دوره نگهداری (10 روز، 4 درجه سانتی گراد) به کارگرفته شد. نتایج نشان داد که رشد باکتری های زنده، سایکروتروف، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اوریوس و قارچ در نمونه های پوشش یافته با موسیلاژ میوه سپستان+اسانس پوست پرتقال دزفولی به طور معنی داری طی نگهداری کنترل گردید. در مقایسه با نمونه کنترل، پوشش خوراکی موسیلاژ میوه سپستان و اسانس پوست پرتقال دزفولی (به ویژه در حضور غلظت های بالای اسانس) به طور موثری از گسترش اکسیداسیون، افت رطوبت و سفتی نمونه های گوشت جلوگیری نمود. براساس نتایج ارزیابی حسی، پوشش خوراکی موسیلاژ میوه سپستان و اسانس پوست پرتقال دزفولی سبب افزایش عمر نگهداری گوشت گاومیش گردید؛ به طوری که نمونه های گوشت در انتهای دوره نگهداری (10 روز) ازنظر مصرف کننده قابل پذیرش بودند، اما نمونه کنترل (بدون پوشش) بعد از 7 روز غیرقابل مصرف بود. بنابراین، پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ میوه سپستان و اسانس پوست پرتقال دزفولی می تواند به عنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر نگهداری گوشت گاومیش و سایر محصولات گوشتی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایداری اکسایشی، پایداری میکروبی، پوشش خوراکی، عمر نگهداری، گوشت گاومیش
|
  • Marie Mardani, Samira Yeganehzad *, Razieh Niazmand Pages 107-126
    The aim of this study was to replace gelatin and albumin with three levels of xanthan gum and guar gum (1, 1.5 and 2%) and three levels of chubak extract (0.2, 0.4 and 0.6%) in marshmallow and evaluate physicochemical and organoleptic properties of new formulations. The results of physicochemical experiments showed that in all samples containing 0.6% of Chubak extract, density and overrun significantly decreased and increased, respectively. The moisture content and water activity in samples containing different levels of gum and chubak extract significantly increased in comparison to control (P<0.05). The results of DSC showed that the melting point and enthalpy of the samples increased with increasing hydrocolloid content. Also, texture evaluation revealed that samples containing 1.5% gum, 0.4% and 0.6% of extract were not significantly different from the control (P<0.05). Investigation on microstructure of bubbles in 1.5% of hydrocolloid and three levels of chubak extract showed that sample containing 0.2% chubak had large bubbles and samples containing 0.4 and 0.6% had smaller and more bubbles. Finally, sensory evaluation showed that samples with 1.5% hydrocolloid and 0.4% of chubak extract received the highest scores after control. This product owning to its suitable sensory and rheological properties has potential to be used as replacement for commercial products containing gelatin and albumin
    Keywords: Chubak extract, Dynamic rheological properties, Electron microscope, Marshmallow, Xanthan, guar
  • Fahimeh Jamdar, Seyed Ali Mortazavi *, MohamadReza Saeedi Asl, Akram Sharifi Pages 127-140

    In this study, wheat germ extract at different concentrations (2.5, 10 and 20%) and wheat germ extract powder produced by spray and freeze drying process method at three concentrations (0.2, 0.4 and 0.6%) was added to the ultrafiltrated white cheese and physicochemical properties of that were evaluated in thirty days during retention time. Moisture, acidity, total protein contents and antioxidant activity decreased in all samples during retention time and pH value increased during retention time. The results showed that freeze drying is a better method for preserving antioxidant compounds in wheat germ extract. Also, increasing the concentration of the wheat germ extract and powder of the wheat germ extract by both spray and freeze drying methods increased the antioxidant activity of the cheese compared to the control. Therefore, it is possible to use powdered wheat germ extract powder with freeze dryer as a functional ingredient in Ultrafiltrated White Cheese.

    Keywords: Antioxidant activity, Freeze dryer, Spray dryer, Ultrafiltrated White Cheese, Wheat germ
  • Zeinab Rezaei, Mohebbat Mohebbi, MohammadReza Amiryousefi * Pages 141-154

    In this research hydrogel-based colloidosome with shell of CaCO3 microparticles was used in order to encapsulate caffeine as a model flavor compound. When the CaCO3 particles were dispersed in sunflower oil and then water in oil emulsion was prepared, with adding D-gluconic acid δ-lactone, water droplets containing alginate slowly gelate with outer layer of CaCO3 particles in micrometer hydrogels in the size of a few 10 µm without coagulation. CaCO3 microparticles act as both cross-linker for the alginate and stabilizer of water in oil emulsion. After leaving for 48 h, the hydrogel colloidosomes sank to the bottom of the container due to gravity. The results of infrared spectroscopy showed that indicative peaks of caffeine functional groups appeared in the loaded colloidosome sample spectrum and shifted its position. The results of calorimetric tests showed that the difference between the melting point of colloidosome samples with varying amounts of calcium carbonate microparticles in their formulas are linked. The results of the X-ray diffraction test showed a change in the crystalline degree of caffeine. After 5 h, the colloidosome sample, continued the caffeine release in water up to 55% maximally, while using mouth conditions for this sample, release of the loaded caffeine increased 33%. Generally, the results of instrumental analysis and release test showed that caffeine in the hydrogel colloidosome was well encapsulated within the alginate hydrogel network and have proper release under simulated oral condition.

    Keywords: Caffeine, colloidosome, Encapsulation, Hydrogel, release
  • Morteza Kashaninejad, Seyed MohammadAli Razavi * Pages 155-168

    In this study, kinetic modeling of permeates flux and total hydraulic resistance of camel milk diafiltration in different conditions of pH (5.8, 6.3 and 6.8) and NaCl concentration (0, 75 and 150 mM) was performed by using 6 kinetic models. Finally, the homographic kinetic model has been selected for modeling permeates flux and exponential kinetic model has been selected for modeling total hydraulic resistance considering coefficient of determination (R2) and Root mean square deviation (RMSE). The results of ANOVA of homographic kinetic model illustrated that the linear effect of pH on all model parameters (initial flux (J0), steady-state flux (J∞), flux decline time constant (1/b) and flux decline extent (a)) and the linear effect of NaCl concentration at a 95% level on J0, 1/b and the interaction effects of pH-NaCl concentration at a 99% level on a were significant. The results of ANOVA of exponential kinetic model also showed that the linear effect of pH had a significant effect on steady-state hydraulic resistance (R∞) and the linear effect of NaCl concentration on initial hydraulic resistance (R0), R∞ and resistance increment rate (K) and the interaction effects of pH-NaCl concentration at a 95% level on k were significant. According to the results of sensitivity analysis for each 0.1 increase in pH about 1% R∞ decreased and for each 10 mM increase in NaCl concentration 2.75% R0 and 9% 1/b of the samples increased.

    Keywords: Camel Milk, Diafiltration, Flux, Hydraulic resistance, Kinetic Modeling
  • Samaneh Ebrahimzadegan, Narmela Asefi *, Ramin Maleki, Seiied Sadegh Seiiedlou Heris Pages 169-180

    Cocoa is an important product in the world and the raw material for the production of cocoa powder, which is widely used in the chocolate and food industries. Its value and quality are related to its unique and complex flavor combinations. The most important of these compounds are pyrazines, which are known to be the key components of the cocoa flavor. Since roasting is one of the most important steps in the process of producing cocoa powder, in the present study, the effect of roasting temperature (120, 130 and 140 °C) and time (20, 30 and 40 min) on flavor (alkyl pyrazines), color and sensory properties of cocoa powder were studied as the most important characteristics of cocoa quality and acceptability. Alkyl pyrazine compounds were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry. The results showed that by changing the roasting temperature and time, the browning index (OD460/OD525) (P≤0.05) as well as the amount of alkyl pyrazines changed significantly (P≤0.01). Roasted cocoa powder at 140 °C for 40 min showed the highest browning index, tetra-methyl pyrazine to tri-methyl pyrazine (TMP/TrMP) ratio and sensory evaluation score compared to other samples.

    Keywords: Alkyl pyrazine, Cocoa powder, Color, Roasting
  • Seyed AmirAli Anvar, Bahareh Nowruzi * Pages 181-198

    Phycobiliproteins are accessory photosynthetic pigments with a tetrapyrrole structure derived from bacterial strains that are organized on a thylakoid membrane inside a structure called phycobilisomes. Phycobiliproteins have been extensively commercialized in the manufacture of fluorescent probes for clinical and immunological analysis, in addition to their ability to dye with proven antioxidant and medicinal properties. Phycocyanin, Phycoerythrin and Allophycocyanin are the main types of phycobiliproteins that are widely used as useful food supplements today; however, in Iran, the true value of this natural pigment with bioactive properties has not been realized. Todays, the use of artificial colors and antioxidants in food product has led to an increase in cancer in many people. Therefore, awareness of the presence of natural food pigments of natural origin is of particular important. On the other hand, since so far no review article on extraction, separation and purification as well as evaluation of the biological activity of the pigment Phycoerythrin and Phycocyanin, has been published in Iran, so such review articles can pave the way for the introduction of natural edible pigments from cyanobacteria are considered to be usable in the food industry. Therefore, the purpose of this review article is to introduce the structure, function, biosynthesis and different methods of extraction of Phycobiliproteins in industrial dimensions along with different applications of Phycocyanin in food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Cyanobacteria, Food, pharmaceutical industries, natural pigments, Phycobiliproteins, Phycocyanin
  • Samar Sadeghii, Nargess Mooraki *, Masoud Honarvar Pages 199-216
    Shrimp meat is very rich in protein and has more protein than meat of slaughtered livestock and fish and has a short shelf life due to its high perishability. Therefore, plant extracts can be used to maintain product quality for a long time. In the present study, the aim was to optimize the extraction of Mandab plant by percolation method in terms of solvent type factors, solvent ratio, time and finally the application of the optimal extract according to the total phenolic composition and inhibition of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radicals to prepare marinade from Indian white shrimp (Penaeus indicus) and its shelf life at refrigerator temperature and changes in physicochemical properties (including: pH, acidity, thiobarbituric acid, total volatile basic nitrogen, water holding capacity, water activity, sensory evaluation, acid-salt taste measurement and texture test) product using It was SPSS method. The results showed that the optimal extract was obtained using ethanol solvent in 36 h and a volume of 7 mL. The lowest amount of TVB-N was observed in day 20 of the experiment and with 30% of the extract, the lowest amount of TBA was observed in the control sample. Changes in pH and acidity without significant differences between treatments had a decreasing trend compared to the control sample during the storage period. WHC had a decreasing trend compared to the control and aw samples without significant differences between treatments, more than the control sample.
    Keywords: Antioxidant activity, Indian White shrimp, Khandal, Marinade, Percolation
  • Mohammad Noshad *, Behrooz Alizadeh Behbahani, Hossein Jooyandeh, Mostafa Rahmati Joneidabad, Mitra Ghodsi Sheikhjan, Mohsen Ebrahimi Hemmati Kaykha Pages 217-234

    In this study, Citrus sinensis essential oil was extracted by hydrodistillation method and the results of gas chromatography-mass spectrometry showed that the oil is rich in limonene (87.86%). Total phenol and flavonoid contents of the CSEO were 125.41 mg GAE/g and 32.50 mg QE/g, respectively. Its antioxidant activity was found to be 39.75 and 52.43%, based on DPPH and ABTS radical scavenging activity, respectively. The presence of limonene in the CSEO was confirmed by furrier transform infrared spectroscopy. The CSEO was then combined with Cordia myxa fruit mucilage to produce an edible coating in order to improve the microbial and oxidative stability of buffalo meat during storage (10 days, 4 °C). Results showed that the growth of total viable count, psychrotrophic bacteria, E. coli, Staphylococcus aureus, and fungi were significantly inhibited in the buffalo meat samples coated with CMFM+CSEO. The CMFM+CSEO edible coating was also more effective in inhibiting the oxidation progression and moisture and texture losses, in comparison with control sample. According to the sensory evaluation results, the CMFM+CSEO edible coating increased the shelf-life of buffalo meat samples; the samples were acceptable even at the end of storage period (10 days), but the control sample was unacceptable after 7 days of storage. Therefore, the edible coating based on Cordia myxa fruit mucilage and Citrus sinensis essential oil could be used as a natural preservative to increase the shelf-life of buffalo meat and other meat products.

    Keywords: Buffalo meat, edible coating, Microbial stability, Oxidative stability, Shelf-life