فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سپیده کیوانی، محمدرضا منظم اسماعیل پور، فاطمه فصیح رامندی، اکبر احمدی آسور، ملیحه کلاهدوزی*، زهرا هاشمی صفحات 368-383
    مقدمه

    در مطالعات متعددی عملکرد آکوستیکی مواد جاذب طبیعی مورد بررسی قرار گرفته است. برخی از این مواد در محدوده فرکانسی کمتر از 1000 هرتز عملکرد ضعیفی دارند. در مطالعه حاضر، سعی گردید تا نقش توالی قرارگیری ساختارهای دو لایه مرکب متشکل از الیاف طبیعی و مصنوعی در بهبود ضریب جذب صوتی لیف طبیعی در محدوده فرکانس پایین(63 تا 1000 هرتز) به وسیله مدل سازی با روش عددی اجزاء محدود بررسی گردد.

    روش کار

    در این پژوهش، عملکرد آکوستیکی ساختارهای دو لایه متشکل از مواد جاذب طبیعی و مصنوعی با روش عددی اجزاء محدود و مدل Johnson-Champoux-Allard در نرم افزار COMSOL نسخه 5.3a بررسی گردید. مواد جاذب صوتی مورد مطالعه شامل لیف خرما، فوم پلی اورتان و لاستیک بود. همچنین، هر یک از ساختارهای دو لایه مرکب متشکل از ضخامت10 میلی متری لیف خرما به همراه ضخامت10 میلی متری از هر یک از مواد جاذب مصنوعی شامل لاستیک یا فوم پلی اورتان بود که با چینش متفاوت مواد جاذب در هر ساختار، در مجموع چهار نوع ساختار دو لایه مرکب بررسی گردید.  

    یافته ها

    جایگاه قرارگیری لیف طبیعی می تواند نقش مهمی در عملکرد صوتی ساختارهای دو لایه مرکب مورد بررسی ایفا نماید. به طوریکه در مقایسه ساختارهای دو لایه مورد بررسی با یکدیگر مشخص شد که هنگامیکه در ساختارهای دو لایه مرکب با ضخامت 20 میلی متر، لیف طبیعی به عنوان اولین لایه مواجهه یافته با صوت نرمال بود، روند عملکرد آکوستیکی تقریبا مشابه با ساختار تک لایه متشکل از ماده طبیعی با ضخامت 20 میلی متر دیده شد؛ اما، زمانی که در ساختارهای مرکب، جاذب مصنوعی اولین لایه مواجهه یافته با صوت بود، روند عملکرد جذب صوتی بهبود پیدا کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده، ساختار مرکب دارای لایه فوقانی با چگالی بیشتر و تخلخل کمتر، روند جذب صوتی بهتری نسبت به ساختار تک لایه شامل ماده جاذب طبیعی را نشان داد.

    کلیدواژگان: عملکرد آکوستیکی، لیف طبیعی، جاذب مصنوعی، روش اجزاء محدود
  • مهرداد حاجی حسنی*، فریده حاجی حسنی صفحات 384-394
    مقدمه

    اهمال کاری شغلی مساله ای مهم است که با بهره وری سازمانی در ارتباط است. گرچه، توجه زیادی به این مساله شده است اما پژوهش های محدودی در رابطه با نقش سرسختی روان شناختی و تعارض زناشویی انجام شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری شغلی بر مبنای سرسختی روان شناختی و تعارض زناشویی در کارکنان دانشگاه شهرکرد بود. 

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود. جامعه پژوهش شامل کارکنان دانشگاه شهرکرد در سال 1396 که 168 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با مقیاس های اهمال کاری شغلی (صفاری نیا و امیرخانی، 1390)، سرسختی روان شناختی لانگ و گالت (2003) و تعارض زناشویی ثنایی و براتی (1385) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون های همبستگی پیرسون  و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه سرسختی روان شناختی با اهمال کاری شغلی (316/0-=r، 001/0>P)، تعارض زناشویی با اهمال کاری شغلی (511/0 =r، 001/0>P) معنا دار است. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که تعارض زناشویی (347/0 =B، 001/0>P) توان پیش بینی اهمال کاری شغلی را دارد  و 8/27 درصد واریانس اهمال کاری شغلی کارکنان دانشگاه شهرکرد را تبیین می کند. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که می توان اهمال کاری شغلی کارکنان دانشگاه شهرکرد را از طریق تعارض زناشویی پیش بینی کرد. لذا توصیه می گردد در بررسی اهمال کاری کارکنان دانشگاه شهرکرد به این متغیر توجه شود.

    کلیدواژگان: اهمال کاری شغلی، سرسختی روان شناختی، تعارض زناشویی
  • عادل مظلومی، رامین مهرداد، زینب کاظمی*، زهرا واحدی، لیلا حاجی زاده صفحات 395-416
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی-عضلانی (MSDs) در محیط کاری به دلیل شیوع و هزینه های بالا دارای اهمیت زیادی بوده و ازجمله مشکلات اصلی مرتبط با کار می باشند. این نوع اختلالات دارای ماهیت چندعلتی می باشند. در این میان، نقش فاکتورهای شغلی بر ایجاد MSDs حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار در جمعیت شاغل در کشور ایران طی سال های 2000تا 2015 صورت پذیرفت. 

    روش کار

    بمنظور جمع آوری داده ها، مقالات چاپ شده در ژورنال ها و ارایه شده در همایش ها مورد استناد قرار گرفت. بمنظور یافتن مستندات، پایگاه های معتبر انگلیسی زبان (Google Scholar، Scopus، PubMed) و فارسی زبان (Magiran، SID، IranMedex، Irandoc) مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از کلمات جستجو (اختلالات اسکلتی-عضلانی، ناراحتی اسکلتی-عضلانی، درد اسکلتی-عضلانی، ارگونومی، ناراحتی بدنی، ریسک فاکتور، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، شیوع، پرسشنامه نوردیک، ناتوانی، عوامل ارگونومیک) چکیده مقالات استخراج شدند. سپس، متن کامل مقالات مرتبط تهیه و مورد بررسی جزیی تر قرار گرفتند.  

    یافته ها

    میانگین درصد شیوع ناراحتی برای ناحیه کمر برای شاغلین صنعت، اداری، خدمات، و کشاورزی دارای بیشترین درصد بود. در بخش صنایع دستی و آموزشی، بیشترین درصد شیوع مربوط به ناحیه گردن بدست آمد (7/66 %). یافته ها نشان داد که رایج ترین تکنیک ارزیابی اختلالات اسکلتی-عضلانی، پرسشنامه نوردیک (NMQ) (76 درصد) و درخصوص روش شناسایی ریسک فاکتور نیز تکنیک REBA (9/13 درصد) می باشند. تمامی ریسک فاکتورهای گزارش شده در مطالعات مورد بررسی استخراج و در یازده گروه شامل بیومکانیکی، طراحی محیط کار، ابزار و تجهیزات، محیطی، جنبه های زمانی طراحی شغل، محتوای شغل، جنبه های سازمانی،  مسایل اقتصادی و مالی، جنبه های اجتماعی، مشخصه های فردی، و آموزش طبقه بندی شدند. 

    نتیجه گیری

    بررسی مطالعات انجام شده موید نقش ریسک فاکتورهای متعدد مربوط به ابعاد مختلف سیستم کاری در ایجاد اختلالات اسکلتی-عضلانی می باشد. لذا درخصوص کاهش اختلالات اسکلتی-عضلانی، می بایست مدیران با آگاهی از نتایج این پژوهش در جهت کاهش نیازهای فیزیکی، فشارهای روانشناختی و افزایش سطح آگاهی متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات اسکلتی-عضلانی، مرور نظام مند، شاغلین ایرانی
  • مریم بابایی، سحر رضایان*، سید علی جوزی صفحات 417-432
    مقدمه

    ارزیابی عملکرد سازمان به طور جامع و در خور اعتماد همواره یکی از دغدغه های اصلی ذینفعان و مدیران سازمان می باشد. ارزیابی عملکرد می تواند باعث آگاهی از میزان پیشرفت در بهبود عملکرد هر سازمان به ویژه در بخش ایمنی، بهداشت و محیط زیست(HSE) گردد، و در نتیجه انگیزه و فرصت لازم برای ارتقاء کیفیت عملکرد HSE را ایجاد نماید. رویکرد اعطا جوایز ملی کیفیت و سرآمدی سازمان بر این واقعیت تاکید دارد که بقاء در رقابت جهانی، مستلزم بهبود عملکرد سازمان در مقیاس جهانی است.

    روش کار

    در این پژوهش مدل تعالی سازمانی EFQM به عنوان یک ابزار فراگیر و دارای نگرش جامع به تمامی زوایای سازمان ها، به کمک مدیران می آیند تا آن ها را در شناخت دقیق تر سازمان خود یاری نماید. این مطالعه در گروه صنعتی تهران و در سال 1397 انجام گرفته است. و در آن ارزیابی عملکرد این گروه صنعتی در طراحی و ساخت یکی از سدهای جنوب کشور مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد خودارزیابی براساس الگوی تعالی سازمانی EFQM بوده که روایی و پایایی آن ارزیابی شده و ضریب آلفای کرونباخ آن 971/0 به دست آمده است.  

    یافته ها

    در حوزه معیارهای توانمندسازها، بعد رهبری با امتیاز 36/76 دارای بهترین درصد امتیازی و بعد فرآیندها با امتیاز 04/72 از کمترین امتیاز برخوردار بوده است که این بعد به همراه ابعاد کارکنان، منابع و شرکا، نیازمند بهبود می باشند. درحوزه معیارهای نتایج، بعد نتایج کلید عملکرد با امتیاز 79/77 دارای بهترین درصد امتیازی و بعد نتایج مشتریان با امتیاز 13/69 از کمترین امتیاز برخوردار بوده است که نشان دهنده این موضوع است که سازمان مورد نظر باید این بخش ها را بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه در مجموع حاکی از وضعیت مناسب این سازمان از نظر معیارهای الگوی سرآمدی در اجرای پروژه حاضر است. نتایج این مدل، عموما برای تحلیل نظام مندسازمان به منظور رسیدن به نگرشی جامع از سازمان و چالش های آن به کار گرفته می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدل EFQM، شاخص های ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی، سد سازی، گروه صنعتی تهران
  • مهتا فولادی، رکسانا موگویی*، سید علی جوزی، فریده گلبابایی، گلناز تجدد صفحات 433-444
    مقدمه

    گیاه پالایی یکی از تکنیک های حذف ترکیبات آلی فرار از هوا می باشد. بنزن و تولوین از انواع ترکیبات آلی فرار هستند که در بسیاری از محیط های شغلی وجود دارند. گیاهان قادر به جداسازی بنزن و تولوین از هوا بوده و استفاده از گیاهان راه حلی ساده و سازگار با طبیعت برای کاهش تراکم این ترکیبات در هوا و بهبود کیفیت هوای محیط های شغلی می باشد. مقاله پیش رو به بررسی توانایی گیاه پالایی گونه گیاهی Danae racemosa و Hedera helix  در کاهش تراکم بنزن و تولوین هوا پرداخته است.

    روش کار

    دو گونه گیاهی Danae Racemosa و Hedera helix هر بار به تنهایی درون یک اتاقک در معرض ppm 250 بنزن و ppm 250 تولوین قرار داده شد و میزان کاهش بنزن و تولوین طی 6 روز درون اتاقک مورد بررسی قرار گرفت. سپس هر گیاه سه مرتبه با فاصله یک روز استراحت در مواجهه با در ppm 250 بنزن و ppm 250 تولوین قرار داده شد و روند کاهش و زنده بودن گیاه در اثر مواجهه مداوم با این ترکیبات مورد بررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    در پایان روزششم میزان غلظت بنزن و تولوین توسط گیاه Danae Racemosa کاهش قابل توجه یافته و غلظت آن به صفر میکرولیتر رسیده است. همچنین نتایج نشان می دهد که غلظت بنزن در پایان روز ششم و غلظت تولوین در پایان روز پنجم توسط گیاه Hedera helix به صفر میکرولیتر رسیده است. مقایسه تغییرات جذب بین روزهای  اول و سوم در تزریق های متوالی بین دو گیاه نشان می دهد که میزان کاهش بنزن و تولوین روند افزایشی بیشتری را در گیاه Danae racemosa از خود نشان داده است.

    نتیجه گیری

    مطالعه ثابت کرده است گیاه Danae Racemosa  وHedera helix برای گیاه پالایی بنزن و تولوین در محیط مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: گیاه پالایی، محیط کار، بنزن، تولوئن، گیاه Danae Racemosa، گیاه Hedera helix
  • سمیرا برکات، بهنام مرادی* صفحات 445-457
    مقدمه

    مواجهه طولانی مدت با ارتعاش دست - بازو سبب بروز ناراحتی و اختلالات اسکلتی - عضلانی عمدتا در دست و شانه می شوند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر ورزش و استفاده از دستکش ضد ارتعاش بر نیروی چنگش قدرتی کارگران مواجهه یافته با ارتعاش دست- بازو بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مداخله ای، 41 نفر از کارگران شاغل در یکی از صنایع فلزی شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک، اندازه گیری شتاب ارتعاش دست - بازو بر اساس استاندارد ISO 5349 و اندازه گیری چنگش قدرتی با دستگاه داینامومتر مدل Jamar انجام شد. در 3 گروه مداخلات حرکات ورزشی، استفاده از دستکش ضد ارتعاش و ترکیب حرکت ورزشی و استفاده از دستکش اجرا شد. 20 نفر از کارگران بدون مواجهه با ارتعاش دست - بازو به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS-21، آنالیز شدند.   

    یافته ها

    نیروی چنگش قدرتی کارگران قبل و بعد از مواجهه با ارتعاش معنادار بود (001/0>PValue) و قدرت چنگش با ارتعاش رابطه معنی دار و معکوسی داشت (001/0>PValue ، 411/0-=R). نیروی چنگش در گروهی که هم از دستکش ضدارتعاش استفاده می کردند و هم حرکات ورزشی انجام می دادند بالاتر از قبل از اجرای مداخله بود و رابطه معناداری به دست آمد (001/0>PValue).

    نتیجه گیری

    ارتعاش در کاهش نیروی چنگش تاثیرگذار است و از نیروی چنگش می توان برای غربالگری کارکنان در معرض خطر و بیماری های مرتبط با ارتعاش استفاده کرد. حرکات ورزشی منظم و استفاده از دستکش ضد ارتعاش در بهبود قدرت چنگش کارکنان و پیشگیری از بروز عوارض مرتبط با ارتعاش موثر می باشند.

    کلیدواژگان: ارتعاش دست - بازو، چنگش قدرتی، اختلالات اسکلتی - عضلانی، دستکش ضد ارتعاش، ورزش
  • محمدحسین بهشتی، روح الله حاجی زاده، علی عالمی، مجتبی امکانی، یاسین منصوری، علی تاج پور* صفحات 458-475
    مقدمه

    حوادث ناشی از تجهیزات بازی کودکان تهدیدی جدی برای سلامت کودکان تلقی می شود. ایمن سازی این تجهیزات مستلزم رعایت استانداردهای ایمنی و طراحی ارگونومیک است. هدف مطالعه حاضر طراحی تجهیزات مخصوص بازی کودکان (سرسره،تاب والاکلنگ) موجود در پارک های عمومی شهر بر اساس استانداردهای ملی و داده های آنتروپومتریک کودکان است. 

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که در آن طراحی تجهیزات بازی کودکان شامل، سرسره، تاب و الاکلنگ بر اساس  استانداردهای ملی 2-6436 ، 3-6436 و 6-6436 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و همچنین اندازه گیری ابعاد آنتروپومتریکی مورد نیاز برای طراحی این تجهیزات، در مقطع زمانی پاییز و زمستان 1396 صورت گرفت. در این مطالعه کلیه ابعاد آنتروپومتریک 385 کودک 2 تا 12 سال در یکی از شهرستان های شرق کشور اندازه گیری شد. طراحی بر اساس صدک های مربوطه و با استفاده از نرم افزار minitab انجام شد.  

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد در استانداردهای ملی 2-6436 و 6-6436 اندازه هیچکدام از ابعاد مورد نیاز برای طراحی الاکلنگ و تاب بیان نشده است و فقط نکات ایمنی بیان شده است در استاندارد 3-6436  اندازه ابعاد مربوط به بخش سریدن بیان شده و ابعاد سایر قسمت ها از جمله مسیرهای دسترسی، راه پله و راهروها بیان نشده است. در مطالعه حاضر طرح ارگونومیک و استاندارد تجهیزات بازی کودکان شامل تاب، سرسره و الاکلنگ نشان داده شده است. مقایسه مدل طراحی شده با وضعیت موجود در پارک های مورد بررسی نشان داد طول و پهنای نشیمنگاه الاکلنگ باید برابر 37/0 و 25/0 باشد در صورتی در پارک های مورد بررسی میزان طول و پهنای نشیمنگاه به ترتیب برابر 24/0 و 35/0 می باشد.  بر اساس داده ها آنتروپومتریک کودکان، ارتفاع صندلی نشیمنگاه از زمین، پهنا و عمق صندلی تاب به ترتیب برابر 2/0، 35/0 و 37/0 متر بدست آمد. در صورتی که میزان واقعی آنها در پارک های مورد بررسی به ترتیب برابر 25/0، 42/0 و 31/0 متر می باشد. نتایج مطالعه حاضر طول و عرض بخش خروجی برابر 75/0 و 5/0  ، عرض پله ها 75/0 ، حفاظ جانبی پله ها، 7/0 و حفاظ جانبی بخش سریدن برابر 18/0 بدست آمد. در صورتی که نتایج ارزیابی میدانی کاملا متفاوت است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر طرح ارگونومیک از تجهیزات بازی کودکان بر اساس استانداردهای ملی و داده های آنتروپومتریک کودکان می باشد و در برنامه ریزی های شهری بسیار کابردی می باشد همچنین نتایج مطالعه حاضر بر بازبینی استانداردهای ملی و ذکر اندازه ابعاد مورد نیاز برای طراحی تجهیزات بازی کودکان بر اساس داده های آنتروپومتریک در این استانداردها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، ایمنی، تجهیزات، پارک، کودکان
  • سمیه مرادحاصلی، علی اصغر میرک زاده*، فرحناز رستمی صفحات 476-487
    مقدمه

    توسعه و اجرای برنامه آموزشی ایمنی موثر برای به حداقل رساندن خطرات در مزرعه، مهمترین فعالیتی است که می توان برای ارتقاء سطح ایمنی در میان کشاورزان انجام داد. اما این برنامه نیاز به انجام ارزیابی نیازهای آموزشی دارد، بنابراین مطالعه حاضر به منظور تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی کشاورزان در زمینه بهداشت حرفه ای کشاورزی طراحی شده است.

    روش کار

    این مطالعه کمی و به روش پیمایشی انجام پذیرفت. جامعه آماری تحقیق کشاورزان شهر ماهیدشت واقع در استان کرمانشاه بوده که حجم نمونه 140 خانوار تعیین گردید و به صورت تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی ابزار با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS/16 و آزمون های آماری مناسب بهره گرفته شد.     

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نیاز های آموزشی کشاورزان مورد مطالعه در زمینه بهداشت حرفه ای کشاورزی، به ترتیب شامل نحوه مواجهه با سر و صدای محیط کار، مواجهه با گرد و غبار در مزارع، مسایل ارگونومیک، رعایت اصول حفاظتی و بهداشتی در سم پاشی، رعایت ایمنی در کار با تراکتور و ماشین آلات کشاورزی می باشد. 

    نتیجه گیری

    خطرات شغل کشاورزی از یک سو و از سوی دیگر عدم ارایه آموزش های مناسب و پوشش اندک آموزش های انجام شده و همچنین نارضایتی کشاورزان، بر لزوم اجرای آموزش های صحیح و منطبق بر اصول نیاز سنجی در منطقه مورد مطالعه تاکید دارد. در این زمینه با توجه نمرات دانش و رفتار بهداشت حرفه ای کشاورزان مورد مطالعه، آن ها نیازمند به دریافت آموزش در اکثر زمینه های بهداشتی هستند. در این بین مراقبت در مواجهه با خطرات محیطی (نور خورشید و صدا، گرد و غبار در مزارع)، مسایل ارگونومیک، مصرف صحیح و ایمن نهاده های شیمیایی و رعایت اصول ایمنی در کار با ماشین آلات کشاورزی در اولویت می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، ایمنی، مخاطرات شغلی، کشاورزی، نیازسنجی
  • آیسا قاسمی کوزه کنان، وحید احمدی مشیران، محسن صادقی یارندی، حامده گل محمدپور، بابک سرباز، سید ابوالفضل ذاکریان* صفحات 488-502
    مقدمه

    یکی از موارد مرتبط در حیطه منابع انسانی، کیفیت زندگی کاری است که از مهمترین عوامل اثر گذار بر آن بارکار به شکل های بارکار ذهنی و فیزیکی می باشد، بطوری که افزایش بارکار، می تواند باعث کاهش سطح عملکرد در یک و یا چند وظیفه شود.لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بارکار ذهنی- فیزیکی با کیفیت زندگی کاری کارگران در یک صنعت ریخته گری انجام پذیرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی بوده و بر روی 218 نفر از کارگران مرد یک صنعت ریخته گری انجام پذیرفت. در ابتدا بعد از بررسی شغلی، واحدهای با تنش های کاری بالا انتخاب گردیدند. برای جمع آوری و بررسی متغیرهای بار ذهنی و فیزیکی به ترتیب از پرسشنامه ناسا-تی ال ایکس و پرسشنامه بار فیزیکی استفاده شد. از پرسشنامه والتون نیز برای ارزیابی کیفیت زندگی کاری، استفاده شد. در نهایت تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی(ضریب همبستگی پیرسون، آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون خطی چندگانه) در محیط نرم افزار SPSS  نسخه 25 انجام پذیرفت.  

    یافته ها

    میانگین نمره کلی بارکار ذهنی و بارکار فیزیکی به ترتیب مقادیر 14/10 ± 87/70 و 74/2 ± 18/14 و میانگین نمره کلی کیفیت زندگی کاری نیز مقدار 32/11 ± 76/90 بدست آمد. مشخص گردید که ارتباط معکوس و معنی داری بین میانگین کیفیت زندگی کاری با بار فیزیکی (001/0=P) و بارکار ذهنی (01/0=P) وجود دارد. نتایج مقایسه میانگین کیفیت زندگی کاری در بین گروه های مختلف متغیرهای دموگرافیک نشان داد که فقط بین گروه های سنی مختلف و کیفیت زندگی کاری ارتباط معنی داری وجود دارد (003/0=p). در نهایت مشخص گردید متغیرهای بارکار فیزیکی، بارکار ذهنی و سن توامان بر میانگین نمره کیفیت زندگی کاری افراد تاثیر معنی داری دارند (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری با بارکار ذهنی و فیزیکی ارتباط معناداری وجود دارد. از این رو پیشنهاد می شود که جهت افزایش سطح کیفیت زندگی کاری کارکنان اقدامات سازمانی و اجرایی با تمرکز بر کاهش بارکار ذهنی و فیزیکی انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بارکار ذهنی، ناسا تی ال ایکس، بارکار فیزیکی
  • ویدا زراوشانی*، رومینا عباس نژاد صفحات 503-515
    مقدمه

    با توجه به بحران کووید-19 و اهمیت شناسایی و ردیابی منابع اولیه آلودگی و نیز نقش آنالیز مشاغل در تامین ایمنی کارکنان ، این مطالعه به شناسایی وظایف شغلی موثر در انتقال کووید-19 در مورد مرگ خانمی شاغل در واحد مدارک پزشکی بیمارستان شفا تاکستان (استان قزوین) پرداخت.

    روش کار

    این پژوهش نوعی مطالعه موردی (Case study)  است که در خصوص مرگ خانم 26 ساله متاهل و شاغل در بخش مدارک پزشکی بیمارستان شفا تاکستان که در اسفند 1398 رخ داد انجام شد. پس از شناسایی و تکمیل وظایف شغلی متوفی، آنالیز خطرات شغلی انجام و درنهایت وظایف شغلی معمول و میزان منابع خطر کووید-19 تعیین گردید.  

    یافته ها

    تعداد 15 وظیفه به عنوان وظایف شغلی متوفی شناسایی شد. منابع خطر کووید-19 در سه گروه منابع انسانی با 51 مورد (06/38 درصد) ، منابع اداری (ابزار ، تجهیزات اداری و کامپیوتری) با 46 مورد (33/34 درصد) و منابع کاغذی با 37 مورد (61/27 درصد) طبقه بندی شدند. چهار وظیفه به عنوان وظایف معمول و عمده شغل متوفی شناسایی شدند که در مجموع 90/59 درصد از تعداد کل منابع خطر را شامل می شدند. در این مطالعه ، دو وظیفه شغلی بحرانی شناسایی شد. وظیفه ی» پاسخ به مکاتبات مربوط به پزشکی قانونی و بیمه»و» بررسی گزارش عمل جراحی بیماران « دو وظیفه بودند که با مجموع 06/39 درصد بیشترین منابع خطر کووید-19 را دارا بودند.  

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد عامل اصلی انتشار کووید- 19 در این مطالعه، منابع انسانی بوده و دو وظیفه شغلی معمول (روتین) بیشترین منبع انتقال کووید-19 را در پی داشته و به عنوان وظایف بحرانی شناسایی شدند که کنترل آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد پرهیز از انجام وظایف خاص و غیر معمول در دوره کرونا و انتقال آن به زمان پس از این بحران، به منظور کاهش منایع آلودگی کووید-19 ضروری است. استفاده از این تکنیک جهت تدوین فرایند و دستورالعمل های ایمن به منظور استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی و افزایش آمادگی بیمارستان ها در مقابله با بحران کووید-19 توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیمارستان، کارکنان بهداشتی، انتقال بیماری عفونی، بلایا، سلامت شغلی
  • الهه الله یاری، عبدالله غلامی، مرتضی عرب زوزنی، حسین عامری، نگین ناصح* صفحات 516-528

    امروزه میان صاحبنظران این توافق وجود دارد که هوش هیجانی در موفقیت افراد در حیطه های مختلف زندگی نقش به سزایی دارد. در مقابله با درخواست ها و فشارها در محیط کار نیز افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند کمتر دچار استرس می شوند. این پژوهش با هدف بکارگیری هوش مصنوعی برای پیش بینی استرس شغلی افراد و مقایسه عملکرد این مدل با مدل رگرسیون چند متغیره طراحی گردیده است. بدین منظور 892 نفر از بین افراد شاغل در گروه های شغلی مختلف به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس اطلاعات 15 بعد هوش هیجانی پرسشنامه بار-آن، 10 گروه شغلی و سن و تحصیلات به عنوان متغیرهای ورودی و 7 بعد پرسشنامه استرس شغلی HSE به عنوان متغیر خروجی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم پرسپترون با یک لایه میانی و 375 گره که از توابع تانژانت هایپربولیک در لایه میانی و سیگمویید در لایه خروجی، توانست به طور قابل ملاحظه ای موفق تر از رگرسیون چند متغیره استرس شغلی افراد را در حیطه های مختلف برآورد نماید. به نحوی که، همبستگی بین نمرات برآورد شده از مدل رگرسیون با مقادیر واقعی تنها بین 364/0-192/0 بود اما این مقدار برای مدل شبکه عصبی در کلیه ابعاد استرس شغلی بیشتر از 527/0 بود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، استرس شغلی، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون چند گانه
  • داوود محمودی، جلیل نظری*، لیلا راستگو، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 529-543
    مقدمه

    صنعت قالیبافی یکی از مهمترین صنایع دستی کشور بشمار می رود. این حرفه جزء مشاغل سخت و زیان آور بوده، که شاغلین در آن اغلب در شرایط نامساعد، ناایمن و غیرارگونومیک فعالیت می کنند. مطالعه حاضر با رویکرد ارگونومیکی با استفاده از مدل سازی آماری به بررسی تاثیر ویژگی های فردی، شغلی و  شرایط کارگاهی بر سلامت عمومی زنان قالیباف پرداخته است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جمعیت مورد مطالعه را زنان قالیباف با حداقل سابقه یکسال که در کارگاه های خانگی روستاهای مشگین شهر مشغول بکار بودند تشکیل داده است. ابزار گردآوری اطلاعات مورد نیاز نیز پرسشنامه ترکیبی شامل سوالات مربوط به مشخصات فردی، سلامت عمومی (GH28)، سوابق بیماریNIOSH  و چک لیست شرایط کارگاهی می باشد. اطلاعات پس از جمع آوری و ورود به رایانه با استفاده از مدل سازی آماری براساس مدل خطی عمومی به صورت یک و چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.    

    یافته ها

    4/37% مورد مطالعه مورد مطالعه از نظر سلامت عمومی دارای وضعیت نامطلوب (بیمار) بودند. برای بررسی ارتباط عوامل داخلی و خارجی در بافندگان فرش با وضعیت سلامت عمومی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. طبق این مدل، بین وضعیت سلامت عمومی با سن، سابقه شغلی، سابقه بیماری، تعداد زایمان، زایمان غیر طبیعی و داشتن سابقه حادثه در محیط کاررابطه آماری معنی دار (05/p<0) وجود دارد. ولی بین وضعیت سلامت عمومی با شرایط کارگاهی (در قالب یک متغیر) هیچگونه رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، بطور کلی می توان گفت که متغیرهای فردی و شغلی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر روی سلامت عمومی قالیبافان خانگی می باشند. اگر چه در مدل مورد بررسی، شرایط کارگاهی ارتباط معنی داری را با مولفه های سلامت عمومی نشان نداد، ولیکن این امر نیاز به مطالعات بیشتری دارد. در این راستا  انجام مطالعاتی در جهت شناسایی عوامل موثر در سلامت عمومی قالیبافان (بویژه شرایط کارگاهی) به صورت عینی و ذهنی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: قالیبافی، شرایط کارگاهی، سلامت عمومی، ارگونومی، مدل سازی آماری
|
  • Sepideh Keyvani, Mohammadreza Monazzam Esmaielpour, Fatemeh Fasih-Ramandi, Akbar Ahmadi Asour, Malihe Kolahdouzi*, Zahra Hashemi Pages 368-383
    Introduction

    The acoustic performance of natural fiber adsorbents has been investigated in numerous studies. A part of these materials show a poor adsorption within the frequency range of less than 1000 Hz. In the present study, attempts were made to investigate the effect of layout sequence of double-layered composites consisting of natural and synthetic fibers on improving the acoustic adsorption coefficient of natural fiber in the low-frequency range (63 to 1000 Hz) using the numerical finite element method.

    Material and Methods

    In this study, the finite element method and the Johnson-Champoux-Allard model in COMSOL software version 5.3a were used to investigate the acoustic performance of the double-layered composites consisting of natural and synthetic adsorbents. The acoustic absorbers under study included date palm fiber, polyurethane foam and cellular rubber. Each double-layered composite included a date palm fiber with 10mm in thickness and a synthetic adsorbent (polyurethane foam or cellular rubber) with 10mm in thickness. In sum, four double-layered composite structures with different layouts of adsorbents in each structure were studied.

    Results

    The location of natural fiber can play a critical role in the acoustic performance of the double-layered composite structures such that comparing the studied double-layered composites revealed that when the natural fiber was the first layer exposed to the normal sound in the double-layered composites with 20mm in thickness, the trend of acoustic performance was approximately the same as the single-layered composite of natural fiber with 20mm in thickness; but in the composite structures, when the synthetic adsorbent was the first layer exposed to the sound, the trend of acoustic absorption was improved.

    Conclusion

    On the basis of the results, the double-layered composite structure with a higher-density and lower-porosity upper layer showed a better acoustic absorption trend than the single-layered composite including the natural adsorbent.

    Keywords: Acoustic Performance, Natural Fiber, Synthetic Adsorbent, Finite Element Method
  • Mehrdad Hajihasani*, Farideh Hajihasani Pages 384-394
    Introduction

    As an important problem, occupational procrastination is associated with organizational efficiency. Alhough this problem has received lots of attention from researchers, scant research has been conducted on the role of psychological hardiness and marital conflict in Shahrekord university staff. The main purpose of the present research was to predict occupational procrastination based on psychological hardiness and marital conflict in Shahrekord university staff.

    Material and Methods

    This was a descriptive-analytical cross-sectional study. The research population consisted of Shahrekord university staff in 2017. The research sample (n=168) was selected using a convenience sampling method. The tools implemented were Occupational Procrastination Scale (Saffarinia and Amirkhani, 2011), Lang and Goulet Hardiness Scale (2003), and Marital Conflicts Questionnaire of Barati and Sanaei (2006). The obtained data was analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), Pearson correlation tests, and multiple linear regression analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation showed that the relationships between psychological hardiness and occupational procrastination (r = -0.316, P <0.001), and marital conflict and occupational procrastination (r = 0.511, P<0.001) were significant. The results of multiple linear regression showed that marital conflict (B = 0.347, P<0.001) was predictive of occupational procrastination and explained 27.8% of the variance of occupational procrastination in Shahrekord university staff.

    Conclusion

    The obtained results showed that the occupational procrastination in Shahrekord university staff can be predicted through marital conflict. Therefore, this variable is recommended to be considered in investigating procrastination in Shahrekord university staff.

    Keywords: Occupational procrastination, Psychological hardiness, Marital conflict
  • Adel Mazloumi, Ramin Mehrdad, Zeinab Kazemi*, Zahra Vahedi, Leila Hajizade Pages 395-416
    Introduction

    Musculoskeletal disorders (MSDs) are prevalent in work settings and are associated with high rate of prevalence and costs. Musculoskeletal conditions have multifaceted nature, and occupational factors play an important role in their development. The aim of this study was to identify the risk factors of work-related musculoskeletal disorders in the working population in Iran during 2000 to 2015.

    Material and Methods

    Using the appropriate search terms, articles published in the journals, student thesis, and those presented at the conferences were searched through authentic English databases (Google Scholar, Scopus, PubMed) and Farsi ones (Magiran, SID, IranMedex, Irandoc). Following removal of duplicate citations and irrelevant studies, the full texts of the remaining publications were prepared and assessed for more detail.

    Results

    Perceived discomfort in low back region obtained the highest score in workers of industrial, administrative, service, and agricultural settings. However, in the handicraft and educational groups, the highest percentage of discomfort was belonged to neck (66.7%). Findings showed that the most commonly used techniques for evaluation of musculoskeletal disorders and risk factors were, respectively, Nordic questionnaire (NMQ) (76%) and REBA (13.9%). Moreover, all identified risk factors were classified into eleven groups including: biomechanical, work environment design, tools, equipment, temporal aspects of job design, job content, organizational aspects, economic and financial issues, social aspects, individual characteristics, and training.

    Conclusion

    Overall, a wide range of risk factors reported in the previous studies were categorized in the present review. The results are suggested to be considered by managers and decision makers as a framework to take measures for controlling musculoskeletal disorders to accomplish the goal of ergonomics, which is productivity and well-being.

    Keywords: Prevalence, Work-related Musculoskeletal Disorders, Systematic Review, Iranian Workers
  • Maryam Babaei, Sahar Rezaian*, Seyed Ali Jozi Pages 417-432
    Introduction

    Comprehensive and reliable performance evaluation of organizations has always been one of the main concerns of stakeholders and managers of organizations. Performance evaluation can raise awareness of the progress made in improving the performance of any organizations, especially in the field of health, safety, and environment (HSE) and thus, create the necessary motivation and opportunity to improve the quality of HSE performance. National quality awards and excellence approaches emphasizes the fact that survival in global competition requires improving the performance of organizations on a global scale. The EFQM enterprise excellence model, as a comprehensive tool with a comprehensive approach to all aspects of organizations, helps managers to understand their organization well.

    Material and Methods

    This study was conducted in Tehran Industrial Group in 2018, during which the performance of this industrial group in the design and construction of one of the dams in the south of the country was evaluated and analyzed. The data collection tool was a standard self-assessment questionnaire based on the EFQM enterprise excellence model, the validity and reliability of which was tested by Cronbach’s alpha coefficient at 0.971.

    Results

    In terms of “enablers” criteria, the leadership dimension, with a score of 76.36, obtained the best percentage of scores, while the processes criterion with a score of 72.04 had the lowest percentage of scores. This dimension, along with staff, resources, and partnership dimensions, needs to be improved. In the field of “results” criteria, the key performance results with 79.77 points had the best percentage and the customer result dimension with a score of 69.13 had the lowest, indicating that the organization should improve these sectors.

    Conclusion

    The results indicated the suitable status of the organization in terms of the criteria of excellence model. The results of this model are generally used for systematic analysis of the organization in order to achieve a comprehensive view of the organization and its challenges.

    Keywords: Performance Evaluation, EFQM Model, Health, Safety, and Environmental Indicators, Dam Construction Phase, Tehran Industrial Group
  • Mahta Fooladi, Roxana Moogouei*, Seyed Ali Jozi, Farideh Golbabaei, Golnaz Tajadod Pages 433-444
    Introduction

    Phytoremediation is one of the available techniques for removing the volatile organic compound from the air. Benzene and toluene are volatile organic compounds that exist in many occupational environments. Plants are able to reduce benzene and toluene in the air and the use of plants is a simple and consistent solution for the nature to reduce these compositions in the air and improve the air quality of work environments. The phytoremediation potential of Dannae racemosa and Hedera helix were evaluated for remediation of benzene and toluene in air.

    Material and Methods

    Dannae racemosa and Hedera helix  were exposed to exposed benzene(250ppm) and toluene(250ppm) each time alone in a chamber and to examine the decrease amount of benzene and toluene during 6 days. Then plants were exposed to 250ppm and 250ppm of benzene three times with a rest day and the processes of reduction were investigated.

    Results

    Dannae racemosa was able to remove all of benzene and toluene concentrations from the air after 6 days. Hedera helix was able to reduce all of benzene and toluene concentration from the air after 6 and 5 days, respectively. The differences in Benzene and toluene remediation were assessed between the first and the third subsequent exposure and the results showed that the reduction rate increased for Dannae racemosa.

    Conclusion

    It can be concluded that the Dannae racemosa and Hedera helix could be used for benzene and toluene phytoremediation.

    Keywords: Phytoremediation, Benzene, Toluene, Work environment, Danae Racemosa, Hedera Helix
  • Samira Barakat, Behnam Moradi* Pages 445-457
    Introduction

    Long-term exposure to hand-arm vibration causes musculoskeletal disorders mainly in hand and shoulder. The purpose of this study was to determine the effect of sport and using anti-vibration gloves on the grip strength of workers exposed to the hand-arm vibration.

    Material and Methods

    In this descriptive-interventionist study, 41workers working in one of the Isfahan metal industries were studied. Data were collected by the demographic questionnaire, hand-arm vibration acceleration measurement was performed based on the ISO 5349 standard and grip strength was measured using the dynamometer device model Jamar. The investigations were performed on 3 groups including sporting moves, using of anti-vibration gloves and combination of sporting move and using of gloves. Twenty workers were selected as control group without exposure to any hand-arm vibration. Data were analyzed by the SPSS-21 software.

    Results

    Workers’ grip strength difference was significant before and after vibration (PValue<0.001) and grip strength had significant and inverse relation with vibration (PValue<0.001, R= -0.411). Grip strength was higher in the group that used anti-vibration gloves accompanied with the sporting moves compared to before the intervention and significant relation was observed (PValue<0.001).

    Conclusion

    Vibration affects decreasing in grip strength and grip strength itself can be used as a screening measure for those workers exposed to the risk and diseases related to the vibration. Regular sporting moves and using anti-vibration gloves are effective on improvement of workers’ grip strength and preventing vibration-induced complications.

    Keywords: Hand-arm Vibration, Grip Strength, Musculoskeletal Disorders, Anti-vibration gloves, Sport
  • Mohammad Hosein Beheshti, Roohalah Hajizadeh, Ali Alami, Mojtaba Emkani, Yasin Mansouri, Ali Tajpoor* Pages 458-475
    Introduction

    Accidents caused by children’s play equipment are considered a serious threat to children’s health. The aim of this study was to design slide, swing and see-saw based on national standards and children’s anthropometric data.

    Material and Methods

    The present study is an applied research, in which the design of children’s play equipment, including slides, swing and see-saw was done according to national standards No. 6436-2, 6436-3 and 6436-6, as well as measuring the anthropometric dimensions. All anthropometric data of 385 children aged 2 to 12 years were measured and equipment design was performed using Minitab software.

    Results

    In the national standards No. 6436-2, 6436-3 and 6436-6, the size of more dimensions required for the design of the slides, swing, and see-saw is not stated. In the present study, the ergonomic and standard design of these types of equipment is shown. Comparison of designed see-saw with see-saw available in parks showed that the length and width of the see-saw should be 0.37 and 0.25 meters, respectively. In the current study, however,  they were 0.24 and 0.35 meters, respectively. Also, the height, width and depth of the swing chair should be 0.2, 0.35 and 0.37 meters, while their actual size in the studied parks was 0.25, 0.42 and 0.31 meters, respectively.

    Conclusion

    The result of this study is helpful for standard and ergonomic designing of children’s play equipment and is very useful for urban planning. This study emphasizes the revision of national standards.

    Keywords: Anthropometry, Safety, Equipment, Park, Children
  • Somayeh Moradhaseli, Ali Asghar Mirakzadeh*, Farahnaz Rostami Pages 476-487
    Introduction

    The development and implementation of effective safety educational program for minimizing hazards in a farm, is the most important activity that can be done to improve safety level there. This program, however, requires to needs assessment process. So, the present study was designed to analyze of the educational needs of farmers in the field of agricultural occupational health.

    Material and Methods

    This quantitative study was conducted with a survey method. Statistical population consisted of farmers in Mahidasht County, Kermanshah Province, Iran (N =213), where 140 farmers was selected as sample by simple random sampling method and base on Krejcie & Morgan table. Research instrument was research made questionnaire that its validity confirmed by a panel of experts and the reliability was confirmed through a pilot study and calculation of Cronbach’s alpha coefficient. SPSS/16 software was used for data analysis.

    Results

    Findings showed that educations in the field of occupational health were done neither sufficient nor according to the principles. Educational needs identified in the area included exposure to noise, exposure to dust, ergonomic issues, compliance with hygiene and protection principles in spraying, individual protection in working with tractors and other machinery.

    Conclusion

    Dangers of farming in one hand and the lack of appropriate education and  the farmers’ dissatisfaction in the other hand, has highlighted the necessity of implementing correct eductional programs according to needs assessment principles in Mahidasht County. In this regard, considering the knowledge and occupational health behaviors of the studied farmers, they need to receive education in most areas of health, among which, environmental hazards (sun and noise, dust on farms), ergonomic issues, proper and safe use of chemical input and adherence to safety principles in working with agricultural machinery are considered priorities.

    Keywords: Education, Agriculture, Safety, Occupational hazards, Need assessment
  • Aysa Ghasemi Koozekonan, Vahid Ahmadi Moshiran, Mohsen Sadeghi Yarandi, Hamedeh Golmohammapour, Babak Sarbaz, Seyed Abolfazl Zakerian* Pages 488-502
    Introduction

    One of the most important factors affecting quality of work-life (QWL) is the workload in the form of mental and physical. The increased workload may reduce the level of performance of workers. Therefore, the present study aimed to evaluate the relation of the mental and physicalworkload with the QWLof workers in the foundry industry.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 218 male workers in a foundry industry and the work units with high work stress were selected. The NASA-TLX, physical load and the Walton questionnaires were used to collect and evaluate the workload and the QWL.The SPSS software was used for data analysis.

    Results

    It was clarified that there was a significant inverse relationship between QWL with physical load (P = 0.001) and mental workload (P = 0.01). The comparison of mean QWL between different groups of demographic variables showed that the only significant relationship was between different age groups and QWL (P = 0.003). Finally, it was found that the variables of physical load, mental workload and age had a significant simultaneous effect on the mean score of QWL (P<0.05).

    Conclusion

    The findings showed that there was a significant relationship between QWL and mental and physical workloads.

    Keywords: Quality of Work Life, Mental Workload, NASA-TLX, Physical Workload
  • Vida Zaroushani*, Romina Abbasnejad Pages 503-515
    Introduction

    Considering the importance of identifying and tracing primary sources of Covid-19 crisis in infection control, this study was carried out with the aim of identifying the occupational tasks effective in transmitting Covid-19 in the event of death of a female staff in medical record unit in Shafa Takestan Hospital (Qazvin Province).

    Material and Methods

    This case study was performed on the death of a 26-year-old married woman working in the medical records department of Shafa Takestan Hospital in March 2019. After identifying and completing the tasks, hazards analysis was performed and finally, various tasks and amount of the Covid-19 sources were determined.

    Results

    Covid-19 risk sources are classified into three groups of human resources with 51 cases (38.06%), office tools and equipment with 46 cases (34.33%) and paper with 37 cases (27.61%). Four tasks were identified as major tasks with a 59.90% of the total number of COVID-19 risk sources. In this study, two critical tasks were determined with the titles of “reply to requests of forensic medicine and insurance” and “reviewing patients’ surgical reports” that contained a total of 39.06% of the Covid-19 sources.

    Conclusion

    The results showed that the human resources in two major tasks were the most critical sources of Covid-19. So, the control of these critical tasks is of special importance. The results also showed that it is necessary to transfer the special and unusual tasks to the time after the crisis, in order to reduce the sources of Covid-19 contamination.

    Keywords: Covid-19, Hospital, Health Personnel, Infectious Disease Transmission, Disasters, Occupational Health
  • Elahe Allahyari, Abdollah Gholami, Morteza Arab-Zozani, Hosein Ameri, Negin Nasseh* Pages 516-528
    Introduction

    These days, there is a consensus that emotional intelligence plays an important role in the success of individuals in different areas of life. Persons with higher emotional intelligence had lower stress in dealing with demands and pressures in the workplace. The purpose of this study was to use artificial neural network to predict job stress and to compare the performance of this model with the multivariate regression model.

    Material and Methods

    In order to do that, 892 participants were selected randomly in different job categories. Then, 15 dimensions of Bar-On questionnaire, 10 job categories, age and education were considered as input variables and 7 dimensions of health and safety executive HSE were determined as output variables in models.

    Results

    The results revealed that an artificial neural network with hyperbolic tangent and sigmoid transfer functions respectively in hidden and output layers with 375 hidden neurons had significantly better performance than multivariate regression. So that, correlation of predicted values and job stress were only between 0.192-0.364 in regression model, but neural network had at least correlation 0.527 in all dimensions of job stress.

    Conclusion

    In predicting job stress using emotional intelligence, artificial neural network method was much better than multivariate regression model.

    Keywords: Emotional Intelligence, Job Stress, Artificial Neural Network, Multivariate Regression
  • Davood Mahmoudi, Jalil Nazari*, Leila Rastgoo, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 529-543
    Introduction

    The carpet industry is one of the most important handicrafts in Iran. This industry is one of the most difficult and harmful professions, in which the employees are often working in a workplace with non-ergonomic, unsafe, and unhealthy conditions. The present study aimed to address the modeling of the individual, job characteristics, and workplace conditions with the general health of carpet weavers through an ergonomic approach.

    Material and Methods

    The current study was a descriptive-analytic survey. The study population was female workers, who have had a minimum of one-year work experience and working in the workshops located in Meshginshahr city villages. The data collection tool was a combination questionnaire including, Goldberg’s questionnaire (GHQ-28), NIOSH questionnaire (disease history section), and questions about workplace conditions. The obtained data were entered into SPSS-17 software and analyzed statistically using statistical modeling based on the general linear model, multivariate and other statistical tests.

    Results

    Unpleasant condition was observed among the 37.4% of the examined, in terms of general health. Logistic regression modeling was used to investigate the internal and external factors of carpet weavers with their general health status. According to the model, general health has a significant relationship (p<0.05) with most of the internal factors such as age, marital status, history of disease, etc. However, there was no significant relationship with the workplace conditions.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that demographic and job variables are of the most important factors affecting the general health of carpet weavers. Although in the model, the workplace conditions did not show any significant relationship with the components of general health, interpreting these findings requires more studies. More studies are required objectively to identify the effect causes of the general health of carpet weavers (especially workplace conditions).

    Keywords: Carpet weaving, Workplace conditions, General health, Ergonomic, Regression model