فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 22 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام امان زادگان، منوچهر طبیبیان* صفحات 11-28
    مسئله اصلی تحقیق حاضر، تحقق پذیری شاخص ها و مولفه های بازآفرینی پایدار شهری شیراز است که به منظور رسیدن به اهداف، وضعیت شاخص های بازآفرینی شهری پایدار (اقتصادی، مدیریتی، حقوقی، قانونی، مشارکتی، اجتماعی-جمعیتی، فرهنگی-گردشگری و کالبدی-عملکردی) در محلات هدف بافت تاریخی شیراز (درب شازده، سردزک، اسحاق بیک، بازارمرغ و سنگ سیاه) که به علت وجود اسناد و مدارک طرح ها و برنامه های بهسازی، نوسازی و بازآفرینی و همچنین در دسترس بودن ذینفعان، بازیگران و عوامل اصلی طرح ها و برنامه ها به صورت هدفمند به عنوان محله هدف ارزیابی شاخص های بازآفرینی و پایداری انتخاب شدند، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش را ساکنین پنج محله منتخب از منطقه هشت شهرداری بافت تاریخی شهر شیراز معادل 26069 نفر تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر انتخاب و پرسشنامه به روش تصادفی ساده در سطح محلات توزیع و تکمیل شد. داده های مورد نیاز تحقیق، از طریق روش تجزیه و تحلیل FMEA و مطالعات اسنادی و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) گردآوری و با نرم افزار SPSS، آزمون آماری T تک نمونه ای، تحلیل واریانس، آزمون پس از تجربه (LSD) و فریدمن تجزیه و تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد در شرایط موجود شیراز، شاخص کالبدی-عملکردی با میانگین 443/3 بالاترین میانگین و شاخص مشارکت عمومی-مردمی با میانگین 232/2 کمترین میانگین را به خود اختصاص داده است. نتایج حاصل از تحلیل واریانس حاکی است که در میان محلات پنج گانه بافت تاریخی شهر شیراز به لحاظ شاخص های بازآفرینی پایدار شهری تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، با توجه به نتایج آزمون فریدمن، محله سردزک با میانگین 53/3، کمترین رتبه و محله بازارمرغ با میانگین 17/12، در رتبه اول قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بازآفرینی شهری پایدار، بافت تاریخی، محلات هدف پنج گانه، شیراز
  • سید مجتبی قاضی میرسعید*، محمد طالعی، سمیه ابولحسنی، الهام علیشاه صفحات 29-44

    مقوله کیفیت زندگی شهری ازجمله نخستین محورهای مطالعاتی بود که همراه با رشد شهری و مشکلات ناشی از آن، به تدریج از دهه 1930 مورد توجه متخصصان مسایل شهری قرار گرفت. بر این مبنا هدف پژوهش حاضر، بررسی کیفیت زندگی در محله های درون شهری و اولویت بندی آن هاست که مبتنی بر آن، دو دسته از شاخص های عینی و ذهنی برای سنجش کیفیت زندگی در شهر سمنان مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص های عینی شامل مواردی چون قیمت زمین، دسترسی به مراکز شهری، درآمد و بعد خانوار، میانگین مساحت واحد مسکونی، دسترسی به فضای سبز و حمل ونقل عمومی و کیفیت ساخت وساز و شاخص های ذهنی معیارهایی نظیر امنیت، احساس تعلق به محله، کیفیت آب، روابط اجتماعی و جذابیت محله را شامل می شوند. برای تعیین وزن و اهمیت هر یک از شاخص ها از روش آنتروپی استفاده و درنهایت برای اولویت بندی محله ها، روش تاپسیس به کار برده شد. نظر به آنکه ارزیابی های به دست آمده از سنجش ابعاد ذهنی و عینی کیفیت زندگی ممکن است با وضعیت کنونی محله های شهر سمنان منطبق نباشد، از نظرات کارشناسان شهرسازی شهرداری سمنان و همچنین صاحبان بنگاه های املاک در قالب پرسشنامه ای استفاده و نتایج به دست آمده از دو روش، مقایسه تطبیقی شد. مقادیر به دست آمده از این مقایسه نشان می دهد که در 17 محله از 28 محله درونی شهر، نظرات کارشناسی با یافته های روش تاپسیس تطابق دارند و در سایر محله ها نیز اختلاف زیادی میان یافته ها مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های عینی، شاخص های ذهنی، مقایسه تطبیقی
  • پروانه شاه حسینی* صفحات 45-54
    با اینکه در توزیع شهر و شهرنشینی عوامل انسانی و طبیعی موثرند، در کشور ما، نقش عامل انسانی با اجرای سیاست ها و برنامه های توسعه ای بیشتر بوده، که به نابرابری ناحیه ای و عدم تعادل های جغرافیایی از جمله در سواحل شمالی و جنوبی منجر شده است. این موضوع به خوبی در الگوی پراکنش شهرها منعکس است. در مقاله حاضر سعی بر مقایسه الگوهای پراکنش شهرهای سواحل شمالی و جنوبی است، که وجه مشترک آن ها، همجواری با دریا است. بنابراین، سوال این است که الگوی پراکنش فضایی شهرهای سواحل شمالی و جنوبی کشور چگونه است؟ روش تحقیق توصیفی-استنباطی است و با بهره گیری از مدل نزدیکترین همسایگی و ضریب موران، وضعیت قرارگیری شهرهای حوزه های مورد بررسی با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج یافته ها نشان می دهد که پراکنش فضایی شهرهای حوزه ساحل شمالی به دلیل شرایط طبیعی مساعد، قطب های کشش، راه های ترانزیتی و سیاست های محرومیت زدایی متمرکزتر از پراکنش فضایی شهرهای حوزه ساحلی جنوبی به جز جلگه خوزستان است و شهرها همبستگی فضایی بیشتری با یکدیگر دارند. پراکنش فضایی شهرهای حوزه ساحلی جنوبی، در بخش غربی به صورت خوشه ای و خود همبستگی فضایی مثبت ولی به سمت شرق از تراکم شهرها و انسجام فضایی آن ها کاسته می شود. به طوری که در شرق سواحل جنوبی تراکم و انسجام فضایی شهرها به حداقل می رسد.
    کلیدواژگان: پراکنش فضایی شهرها، حوزه ساحلی شمالی، حوزه ساحلی جنوبی، مدل نزدیک ترین همسایگی، ضریب موران
  • معصومه توانگر* صفحات 55-72

    بلندمرتبه سازی یکی از رویکردهای مبتنی بر نظریه های جدید توسعه شهری و استفاده حداکثری از اراضی ارزشمند شهرهاست و در پی پاسخگویی به نیازهای رو به تزاید جمعیت در حال افزایش شهرها، از سوی مدیران و سیاست گذاران شهری پذیرفته شده است. شهر مشهد دومین کلانشهر کشور پس از تهران و دارای کارکرد ویژه سیاسی-اداری و همچنین زیارتی- گردشگری است و ازین حیث جذابیت بالایی برای جذب جمعیت و گردشگر دارد. لذا بلندمرتبه سازی به عنوان راهبردی کلان، با هدف توسعه فضایی، با حداقل مصرف زمین و مصرف مجدد اراضی شهری در طرح ها و برنامه های توسعه شهری دنبال می شود. انطباق شیوه سکونت در بلندمرتبه ها با بافت اجتماعی و مذهبی شهر مشهد نیازمند شناسایی چالش ها و نقاط ضعف اجرایی این راهبرد است که پژوهش حاضر برای پاسخگویی به آن تدوین شده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت، در زمره تحقیقات کاربردی به شمار می آید. پژوهش حاضر پیمایشی و نوع تحلیل آن، توصیفی- مقایسه ای است. به منظور کاربردی نمودن نتایج پژوهش، دستورالعمل پیشنهادی رفع آسیب های اجتماعی و فرهنگی بلندمرتبه سازی در شهر مشهد، در قالب مدل مدیریت یکپارچه زمین و ساخت بلندمرتبه های مشهد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ساختمان بلندمرتبه، مدیریت یکپارچه، مدیریت زمین، مشهد
  • قدیر فیروزنیا*، نسرین نصرت، رضا قادری صفحات 73-89
    مخاطرات طبیعی مانند برف، سیل و نظایر آن به عنوان پدیده های اجتناب ناپذیر به شمار می آیند که همیشه خطری جدی برای جوامع انسانی به خصوص جوامع روستایی به شمار می روند و اگر این جوامع از تاب آوری لازم برخوردار نباشند، آثار زیانبار این مخاطره ها افزایش می یابد. لذا، سنجش تاب آوری روستاییان در برابر  مخاطرات طبیعی اهمیت بسیاری دارد. هدف از این پژوهش، سنجش تاب آوری سکونتگاه های روستایی در صورت مسدود شدن قطع جاده های ارتباطی است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، ماهیت توصیفی تحلیلی و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از مطالعات اسنادی و میدانی استفاده شده است. قلمرو مکانی تحقیق، یازده روستای دهستان باروق در شهرستان میاندوآب است. براساس فرمول کوکران تعداد 281 خانوار روستایی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و داده های تحقیق با کمک آن ها به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد، میزان تاب آوری سکونتگاه های روستایی دهستان باروق در صورت قطع جاده های ارتباطی توسط برف در سطح مطلوبی قرار دارد و تنها در بعد کالبدی کمتر از میانگین است. همچنین مهمترین عامل موثر در افزایش تاب آوری روستاییان در مواقع مسدود شدن جاده های ارتباطی در اثر بارش برف، «افزایش مشارکت اجتماعی و توان اقتصادی» است.
    کلیدواژگان: تاب آوری روستایی، بارش برف، جاده های ارتباطی، دهستان باروق
  • مسعود جوادپور، علی سلطانی* صفحات 91-108
    امروزه سبک زندگی کودکان به طور فزاینده ای به سمت کم تحرکی پیش رفته است، پیاده روی بین خانه و مدرسه می تواند راهی نسبتا مناسب و در دسترس برای افزایش فعالیت فیزیکی روزانه دانش آموز باشد. هدف این پژوهش، بررسی روابط میان ویژگی های فردی، اقتصادی-اجتماعی خانواده و پیکره بندی معابر بر پیاده روی دانش آموزان دبستانی مدارس دولتی است. بدین منظور ابتدا شش منطقه از شهر شیراز با ویژگی های متفاوت از نظر پیکره بندی معابر انتخاب و سپس به صورت تصادفی، 18 دبستان دولتی دخترانه و پسرانه انتخاب و از میان مدارس نمونه، 1021 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شده اند. بنابراین اطلاعات فردی و خانوار در قالب اطلاعات زمینه ای توسط والدین در قالب پرسشنامه جمع آوری و اطلاعات پیکره بندی معابر با استفاده از نرم افزار Depth Map در محدوده 1200 متر اطراف مدرسه استخراج شد. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای زمینه ای سن و تعداد فرزند خانوار رابطه مثبت و بین جنسیت، تحصیلات پدر، مالکیت خودرو و تعداد افراد دارای گواهی نامه در خانوار با پیاده روی کودک رابطه منفی وجود داشت. در میان ویژگی های پیکره بندی معابر، انتخاب، اتصال و هم افزایی رابطه ای مثبت و عمق رابطه ای منفی با پیاده روی دانش آموز به مدرسه داشتند. علاوه براین، فاصله به عنوان مهمترین عامل دارای رابطه منفی با پیاده روی دانش آموزان بود. این مطالعه شواهد مهمی را برای برنامه ریزان و سیاست گذاران شهری در مورد اهمیت پیکره بندی معابر اطراف مدرسه بر روی سفر دانش آموزان فراهم می کند. یک اصل مهم این است که، طراحی یک شبکه خیابان با دسترسی و ارتباط بالا و همچنین افزایش خوانایی معابر، می توان ادراک والدین و دانش آموزان را جهت استفاده از پیاده روی بین مدرسه و خانه سوق داد.
    کلیدواژگان: پیکره بندی معابر، سفرتحصیلی، پیاده روی دانش آموزان، فعالیت فیزیکی، شیراز
  • مهدی عباس زاده سورمی*، پری شکری فیروزجاه، علی قلی پور کاسگری صفحات 109-124

    در استفاده از ظرفیت‏های رودخانه ‏های شهری باید به حفظ توازن بین ظرفیت اکولوژکی رودخانه، منافع ذینفعان اقتصادی و نیازهای گروه ‏های مختلف اجتماعی توجه شود. این پژوهش بر اساس چنین دیدگاهی اثرات محیطی عملکردهای تفریحی حاشیه رودخانه را در شهر بابلسر بررسی کرده است. از آنجا که بیشتر این عملکردها با استقرار در بستر و حاشیه رودخانه، به عنوان عنصری پیوسته با اکوسیستم و چشم‏انداز آن تبدیل شده‏اند، پرسش‏هایی در زمینه اثرات آن ها بر محیط و کیفیت استفاده از فضاهای عمومی حاشیه رودخانه شکل می‏گیرد: بهره‏ برداری از ظرفیت‏ های فضایی حاشیه رودخانه در قالب عملکردهای تفریحی موجود چه اثراتی بر محیط و چشم‏انداز کرانه رودخانه دارند و در مقابل این اثرات، به نیازهای چه طیفی از استفاده‏کنندگان پاسخ می‏دهند. به علاوه، عملکردهای تفریحی مذکور چه تاثیری بر کیفیت استفاده شهروندان از سایر فضاهای عمومی حاشیه رودخانه دارند. این تحقیق تلاش کرده است تا از طریق مشاهدات میدانی و انجام پیمایش و تحلیل یافته ‏ها به کمک آزمون‏های آماری به این پرسش‏ها پاسخ دهد. یافته‏ ها نشان می‏دهند که کاربری‏های پذیرایی و تفریحی حاشیه رودخانه شهر، با وجود تاثیر نامطلوب بر اکولوژی رودخانه، نتوانسته ‏اند فضای عمومی مطلوب و امنی، برای عده ای از کاربران و ذینفعان از جمله جوانان، زنان و کودکان فراهم نمایند. افزون بر این، با قرارگیری در حریم رودخانه و تخریب چشم‏انداز آن، حتی در استفاده از فضاهای عمومی حاشیه رودخانه نیز تاثیر منفی گذاشته اند.

    کلیدواژگان: کارکردهای تفریحی، رودخانه‏ های شهری، فضاهای عمومی
  • حسنعلی فرجی سبکبار*، محمدرضا رضوانی، فاطمه جمشیدی، بهمن طهماسی صفحات 125-142

    کشاورزی به ویژه در کشورهای در حال توسعه یکی از بخش های مهم اقتصاد به حساب می آید. با توجه به افزایش روز افزون جمعیت، تامین امنیت غذایی افراد به چالشی بزرگ تبدیل شده است، تا جایی که که رفع گرسنگی به عنوان یکی از اهداف اصلی توسعه هزاره تعیین شده است. در همین زمینه، با توجه به استراتژیک بودن غلات و نقش موثر آن در تامین امنیت غذایی کشور، هدف از پژوهش حاضر تحلیل روند تغییرات فضایی و زمانی سطح زیرکشت غلات(گندم و جو) طی یک دوره 15 ساله از 1382 تا 1397 است. در این مطالعه روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و داده های رسمی جهاد کشاورزی و مرکز آمار ایران صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک های آمار فضایی در محیط نرم افزار Arc map انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در سطح ملی تغییرات با کاهش نسبی سطح زیرکشت جو و کاهش قابل توجه سطح زیرکشت گندم همراه بوده است. نتایج پژوهش در سطح استان ها بیانگر کاهش نسبی نوسانات و دامنه تغییرات سطح زیرکشت غلات در بین استان های کشور است و به عبارتی توازن نسبی در اختصاص زمین به کشت گندم و جو در بین استان ها ایجاد شده است. نتایج تحلیل فضایی سطح زیرکشت غلات نیز نشان می دهد که محل تمرکز کشت غلات عمدتا در برخی شهرستان های واقع در غرب و شمال غرب ایران است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، زمانی، آمار فضایی، الگوی کشت، سطح زیرکشت، غلات
|
  • Elham Amanzadegan, Manouchehr Tabibian * Pages 11-28
    The main issue of the present study is the feasibility of Shiraz sustainable urban regeneration indicators and components. In order to achieve the goals, the status of sustainable urban regeneration indicators are analyzed and evaluated (economic, managerial, legal, participatory, socio-demographic, cultural-tourism and physical-functional) in the target areas of Shiraz's historical district (Darb-shazdeh, Sare-dozak, Eshagh-beig, bazare-morgh and sange-siah). These quarters are selected as target neighborhoods to evaluate the regeneration and sustainability indices, purposefully due to the availability of documentation of rehabilitation, renovation and regeneration programs and the availability of actors, stakeholders, and key elements of plans and programs. The statistical population of this study is 26069 inhabitants of five selected neighborhoods of eight municipality of Shiraz historical district. Then, 384 people were selected using Cochran formula and questionnaires were distributed and completed by simple random method. The required data were collected through FMEA analysis and field studies (questionnaire and interview) and analyzed by SPSS software, one-sample T-test, analysis of variance, test experience (LSD) and Friedman. Research findings show that in Shiraz status qua, physical-functional index with the mean of 3.443 had the highest mean and public participation index with the mean of 2.223 was the lowest. The results of analysis of variance indicate that there are significant differences among the five target neighborhoods of Shiraz historical district in terms of sustainable urban regeneration indices. Also, according to the results of Friedman test, Sare-dozak neighborhood with a mean of 3.53 is the lowest and the Bazare-morgh with a mean of 12.17 is ranked first.
    Keywords: Evaluation, Sustainable Urban Regeneration, Historical District, Target Neighborhoods, Shiraz
  • Seyyed Mojtaba Ghazi Mirsaeed *, Mohammad Talei, Somayyeh Abolhasani, Elham Alishah Pages 29-44

    The issue of quality of urban life was one of the first areas of study that, along with urban growth and its problems, gradually came to the attention of urban experts in the 1930s. The purpose of this study is to assess the quality of life in the inner neighborhoods of Semnan city and to prioritize them. Accordingly, two categories of objective and subjective indicators for assessing the quality of life were evaluated. Objective indicators include land price, access to urban centers, income and household size, average unit area, access to green space, access to public transportation, and construction quality. The subjective indicators include criteria such as security, sense of belonging to the neighborhood, water quality, social relations and attractiveness of the neighborhood. Entropy method was used to determine the weight and significance of each indicator. Finally, TOPSIS method was used to prioritize the neighborhoods. Given that the assessments obtained from measuring the subjective and objective dimensions of quality of life may not match the current situation in the neighborhoods of Semnan, the opinions of urban planning experts of the municipality of Semnan as well as owners of real estate agencies were used in the form of a questionnaire. The obtained results were comparatively compared using two methods. The values obtained from this comparison showed that in 17 neighborhoods out of the 28 inner neighborhoods of the city, the expert opinions matched the findings of TOPSIS method, while in the other neighborhoods no significant difference was observed among the findings.

    Keywords: Quality of Life, Objective Iindicators, Subjective Indicators, Comparative Ccomparison
  • Parvaneh Shahhosseini * Pages 45-54
    Human and natural factors are effective in the distribution of cities and urbanization. In Iran, the role of the human factor is greater, and this has been due to the implementation of development policies and programs. This factor has led to regional inequality and geographical imbalances, including on the north and south coasts which is well reflected in the distribution pattern of cities. In the present article, we try to compare the distribution patterns of cities on the north and south coasts, which have a common feature, being adjacent to the sea. So, the question is what is the pattern of spatial distribution of cities on the north and south coasts of the country? The research method is descriptive-inferential and using the model of the nearest neighborhood and Moran coefficient, the location of the studied cities have been compared with each other. The results show that the spatial distribution of cities in the northern coastal basin is more concentrated than the spatial distribution of cities in the southern coastal basin except Khuzestan plain. Northern cities have favorable natural conditions, traction poles, transit routes, and anti-deprivation policies, and therefore they are more spatially correlated with each other. The spatial distribution of cities in the southern coastal basin is clustered in the western part and the spatial auto-correlation is positive, but to the east, the density of cities and their spatial cohesion is reduced. For this reason, the density and spatial cohesion of cities on the east of the southern coast is minimized.
    Keywords: Spatial Distribution of Cities, North Coastal Area, South Coastal Area, Nearest Neighbor Model, Moran Coefficient
  • Masoomeh Tavangar * Pages 55-72

    High-rise construction is one of the approaches based on new theories of urban development and the maximum use of valuable urban land. This approach has been adopted by urban managers and policymakers to meet the growing needs of the growing urban population. Mashhad is the second largest metropolis after Tehran and has a special political-administrative function as well as pilgrimage-tourism. In this respect, it is very attractive for the attraction of the population and the tourist. Therefore, high-rise construction is pursued as a grand strategy aimed at spatial development, with minimal land use and urban land reuse in urban development plans and programs. Adaptation of high-rise residence to the social and religious context of Mashhad requires identifying the challenges and weaknesses of this strategy that the present study was designed to respond to. This research is by nature an applied research. The research is a survey and its type of analysis is descriptive-comparative. In order to apply the results of the research, the proposed guidelines for eliminating social and cultural damages of high-rise buildings in Mashhad have been presented in the form of integrated land management model and high-rise construction in Mashhad.

    Keywords: pathology, High-rise building, Integrated Management, Land Management, Mashhad
  • Nasrin Nosart, Reza Ghaderi Pages 73-89
    Natural hazards such as snow, floods and the like are considered as inevitable phenomena that are always a serious threat to human communities, especially rural communities. If these communities do not have the necessary resilience, the harmful effects of these risks will increase. If these communities do not have a secure level of resilience, the harmful effects of these risks will increase. Therefore, it is important to measure the resilience of the villagers against the natural hazards. The purpose of this study is to measure the resilience of rural settlements in case of blockage of communication roads. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Documentary and field studies have been used to collect data and information. The research area includes eleven villages in Barough rural district in Miandoab Township. According to Cochran's formula, 281 rural households were selected as the research sample and the research data were obtained with their help. The results showed that the resilience of rural settlements in Barough rural district in the event of snow cut-off of communication roads, with the exception of the physical dimension which is less than average, is at a desirable level. Also, the most important factor in increasing the resilience of the villagers when the roads are blocked due to snowfall is "increasing social participation and economic power."a
    Keywords: Rural Resilience, Snowfall, Communication Roads, Barogh Rural District
  • Masoud Javadpoor, Ali Soltani * Pages 91-108
    Today, the lifestyle of children is increasingly changing to sedentary. Walking between home and school can be a relatively convenient and possible plan to increase the student’s daily physical activity. The present study aimed to investigate the relationship between individual and socio-economic properties of families and street configuration on the walking of elementary students of public schools in Shiraz city. For this purpose, six regions of Shiraz with different features have been selected initially in terms of passages configuration, then 18 public elementary schools for girls and boys as well as 1021 students were randomly selected. Therefore, parents in the questionnaires filled background information, including personal and family information, and street configuration was extracted around 1200m of the schools using Depth Map software. The results showed that there was a positive and significant relationship between age and the number of children in the family, and there was a negative relationship between gender, father’s education, car ownership, and the number of the family members with the driving license. In addition, there was a positive relationship between street configuration, choice, connectivity, and synergy and a negative relationship between depth and walking of students. Moreover, the distance between home and school had a negative relationship as the most crucial factor with the walking of students. This study provides essential confirmation for urban planners and policymakers about the importance of street configuration around the school in the daily travel of students. One important principle is that designing a street network with high accessibility and communication and also increasing the legibility of streets can lead the perception of parents and students to use them in their walking between school and home.
    Keywords: Street Configuration, Educational Travel, Students Walking, physical activity, Shiraz
  • Mehdi Abbaszadeh Soorami *, Pari Shokrifyrozjah, Ali Gholipur Kasgari Pages 109-124

    When using the capacities of urban rivers, attention should be paid to maintaining the balance between the ecological capacity of the river, the interests of economic stakeholders and the needs of different social groups. The present study investigated the environmental effects of recreational activities along the river in Babolsar. Since most of these functions are located in the riverbed and have become an integral element of the ecosystem and its landscape, questions arise about their effects on the environment and the quality of use of public spaces along the river. Some questions include: What are the effects of exploiting the space capacities along the river in the form of existing recreational functions on the environment and the landscape of the river bank? And, in response to these effects, what range of users' needs do they meet? Or, what effect do these recreational activities have on the quality of citizens' use of other public spaces along the river? This research has tried to answer such questions through field observations and analysis of findings with the help of statistical tests. Findings show that hospitality and recreational uses along the river, despite the adverse impact on the river ecology, have not been able to provide a desirable and safe public space for some users and stakeholders, including youth, women and children. In addition, by being located in the river and destroying its landscape, they have even had a negative impact on the use of public spaces along the river.

    Keywords: Recreational Functions, Urban Rivers, public spaces
  • Hassanali Farajisabokbar *, MohammadReza Rezvani, Fatemeh Jamshidi, Bahman Tahmasi Pages 125-142

    Agriculture is one of the most important sectors of the economy, especially in developing countries. Due to growing population, food security has become a major challenge and elimination of hunger is identified as one of the main goals of the millennium development goals. In this regard, considering the strategic nature of cereals and its effective role in ensuring food security in the country, the purpose of this study is to analysis the trend of spatial and temporal changes in cereals (wheat and barley) over a 15year period from 2003 to 2018. In this study, the research method is descriptive-analytical. The data were collected documentary based on the official data published by Ministry of Agriculture Jihad and Statistics Center of Iran. Data analysis was performed using spatial statistics techniques in the ArcMap software environment. The results of the study show that at the national level, changes have been made with a relative reduction in the area under barley cultivation and a significant reduction in the area under wheat cultivation. The results of the research at the provincial level indicate a relative decrease in fluctuations and the range of changes in the area under cereals cultivation among the provinces of the country, in other words, a relative balance has been created in the allocation of land to wheat and barley cultivation among the provinces. The results of spatial analysis of cereal cultivation area also show that the focus of cereal cultivation is mainly in some counties located in the west and northwest of the Iran.

    Keywords: Spatio -Temporal Analysis, Spatial Statistics, Cultivation Pattern, Cultivation Area, Cereals