فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا شریفی*، زهره نبی پور، حمیدرضا توکلی کاخکی صفحات 227-248

    به منظور بررسی اثر رفتار جبرانی تراکم کاشت، وزن بنه و عمق کاشت بر خصوصیات رویشی و عملکرد کلاله زعفران (Crocus.sativus L.)، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (ایستگاه تحقیقات گناباد) در سال های زراعی 1399-1397 انجام شد. در این تحقیق تیمار تراکم کاشت (در چهار سطح 60، 90، 120 و 150 بنه در مترمربع) در کرت اصلی و فاکتوریل عمق کاشت (در دو سطح2±15 و 2±25سانتی متر از سطح خاک) و وزن بنه (در دو سطح 1±4و 1±8 گرم) در کرت فرعی قرار داشتند. نتایج نشان داد که افزایش تراکم از 60 به 150 بنه در مترمربع باعث افزایش معنی دار تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله ،تعداد بوته سبز شده، تعداد برگ در بوته، میانگین طول تک برگ و مجموع طول برگ در متر مربع شد. بر این اساس افزایش وزن بنه از 4 به 8 گرم موجب افزایش معنی دار تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد بوته سبز شده، تعداد برگ در بوته، میانگین طول تک برگ، مجموع طول برگ در متر مربع و مجموع طول برگ در بوته در سال اول و دوم و کاهش تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله در سال سوم شد. نتایج همچنین نشان داد که افزایش عمق کاشت از 15 به 25 سانتی متر سبب کاهش معنی دار تمام صفات مورد بررسی زعفران گردید. اثر متقابل دوگانه و سه گانه بر صفات مورد بررسی عمدتا معنی دار بود. در مجموع نتایج نشان داد استفاده از بنه های مادری درشت تر تنها در سال های اولیه از اولویت نسبی برخوردار بوده و با افزایش سن مزرعه از اهمیت اثر آن کاسته می شود. بر این اساس چنین به نظر می رسد که می توان در راهبردی متفاوت و با ترکیبی از عمق کمتر و بخصوص تراکم بیشتر نسبت به جبران اثر وزن بنه اقدام و در مجموع به عملکرد بیشتری دست یافت .

    کلیدواژگان: رفتار جبرانی، طول برگ، تعداد برگ، تعداد گل، عملکرد کلاله
  • سرور خرم دل*، مهدی نصیری محلاتی، عبدالله سلطان احمدی، مینا هوشمند، محمدجواد مصطفوی صفحات 249-267

    ردپای کربن (CF) میزان انتشار گازهای گلخانه ای به ازای واحد سطح در بوم نظام های کشاورزی است. از آنجا که نهاده های ورودی نقش مهمی در انتشار گازهای گلخانه ای به اتمسفر دارد، شاخص اکولوژیکی CF برای ارزیابی تبعات زیست محیطی در بوم نظام های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، برآورد CF و کارایی کربن (CE) در نظام های تولید زعفران در استان های خراسان شمالی، جنوبی و رضوی بود. همچنین آنالیز ارزیابی چرخه حیات برای کمی سازی اثر فعالیت های کشاورزی بر محیط زیست در نظام های تولید زعفران انجام گردید. شاخص های مورد بررسی شامل پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل اسیدی شدن، پتانسیل اوتریفیکاسیون در زیرگروه های خشکی و آبی، انتشار مستقیم و غیرمستقیم N2O، انتشار N2O تحت تاثیر آبشویی و تصعید، ورودی های کربن (Ci)، خروجی های کربن (Co)، CF و CE بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که کمترین پتانسیل گرمایش جهانی در نظام های تولید زعفران برای خراسان جنوبی برابر با 43/339 کیلوگرم معادل CO2 به ازای یک کیلوگرم گل محاسبه گردید. کمترین شاخص بوم شناخت (EcoX) مربوط به استان خراسان جنوبی (با 039/0 EcoX به ازای یک کیلوگرم گل) بود. انتشار اکسید نیتروس در استان های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی به ترتیب 51/95974، 4/199674 و 344723 کیلوگرم N2O به ازای یک هکتار برآورد گردید. بالاترین انتشار N2O تحت تاثیر فرآیندهای آبشویی و تصعید برای استان خراسان شمالی (به ترتیب با 21/1 و 23/24 کیلوگرم N2O به ازای یک هکتار) محاسبه شد. بالاترین ورودی ها و خروجی های کربن مربوط به خراسان شمالی به ترتیب با 52/117986 و 56/15135 کیلوگرم کربن به ازای یک هکتار بود. بیشترین ردپای کربن مربوط به خراسان شمالی با 8/7 و بالاترین کارایی کربن برای خراسان جنوبی با 18/0 بدست آمد. سوخت فسیلی و خاکورزی فشرده مهمترین عوامل انتشار CO2 تعیین گردیدند. بنابراین، انتخاب خاکورزی های حفاظتی و کاهش یافته، وارد کردن گونه های تثبیت کننده نیتروژن، گونه های پوششی و کودهای سبز در تناوب زراعی با زعفران و افزایش کارایی مصرف نیتروژن را می توان به عنوان راهکارهای اکولوژیک برای بهبود عملکرد اقتصادی نظام های زعفران همراه با کاهش تبعات زیست محیطی و تخفیف ردپای کربن این سیستم های زراعی مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: انتشار اکسید نیتروس، پتانسیل گرمایش جهانی، کارایی کربن، کارایی مصرف نیتروژن، گازهای گلخانه ای
  • مژگان اسماعیلیان، جواد فیضی، مسلم جهانی*، سودابه عین افشار صفحات 269-284
    در این مطالعه، روش استخراج با حلال (CSE) با استخراج به کمک امواج فراصوت (UAE) و استخراج با آب مادون بحرانی (SWE) برای استخراج ترکیبات موثره بنه زعفران (Crocus sativus) مقایسه شد و برای بهینه یابی پارامترها از روش سطح پاسخ (RSM) و طرح مرکب مرکزی (CCD) استفاده شد. در روش CSE, دمای C48، زمان 60 دقیقه و اتانول 80%، و در روش UAE دمای C37، زمان 45 دقیقه، فرکانس 37 کیلوهرتز و اتانول 80% و در روش SWE نیز دمای C180 و زمان 22 دقیقه به عنوان مقادیر بهینه انتخاب شدند. روش استخراج با آب مادون بحرانی بیشترین راندمان استخراج را داشته و بالاترین محتوای فنولی کل (6/807 میلی گرم معادل اسید گالیک در 100 گرم بنه زعفران) و فلاونویید کل (2/12 میلی گرم معادل کویرستین در 100 گرم بنه زعفران) در عصاره SWE اندازه گیری شد. مقدار محتوای فنولی و فلاونوییدی عصاره SWE به ترتیب 8 و 12 برابر دو روش دیگر است. بالاترین و پایین ترین فعالیت آنتی اکسیدانی نیز به ترتیب در نمونه استخراج شده به روش SWE و CSE مشاهده شد. اثر ضدباکتریایی عصاره ها به روش ریزرقت سازی ارزیابی شد و حداقل غلظت کشندگی هر سه عصاره بهینه، نسبت به باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیاکلی به ترتیب 300 و mg mL-1 600 بدست آمد.
    کلیدواژگان: بنه زعفران، ترکیبات فلاونوئیدی، آنتی اکسیدان، استخراج حلالی، امواج فراصوت، آب مادون بحرانی
  • مائده کرمی پور اصفهانی، محمد عابدی*، ذاکر بحرینی صفحات 285-293
    زعفران یکی از گیاهان دارویی مهم است که در قسمت های مختلف کشور و به ویژه در استان های خراسان رضوی و جنوبی کشت شده و بواسطه قیمت آن یکی از اقلام مهم صادراتی ایران به شمار می رود. عصاره این گیاه به دلیل غنی بودن ترکیبات مختلف فیتوشیمیایی دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده و به عنوان دارو در طب سنتی و نوین مورد استفاده قرار می گیرد. کروسین یکی کاروتنوییدهای طبیعی موجود در زعفران است که اخیرا در فرمولاسیون داروهای ضد افسردگی استفاده شده است. با توجه به اهمیت مواد موثره موجود در عصاره زعفران و به خصوص کروسین، در این مقاله یک روش مناسب و کاربردی استخراج با حلال برای استخراج کروسین از زعفران مورد مطالعه قرارگرفته است. برای این منظور در نسبت های مختلف حجمی از حلال های آب-اتانول شامل 100-0، 75-25، 50-50، 25-75 و 0-100 استخراج مواد موثره و کروسین با استفاده ار امواج فراصوت با فرکانس 32 کیلوهرتز و در دمای محیط انجام شد. از روش اسپکتروفتومتری فرابنفش مریی در طول موج 445 نانومتر برای اندازه گیری جذب کروسین و از روش آماری حداقل مربعات و به کمک منحنی تنظیم برای محاسبه غلظت کروسین در نمونه های استخراج شده استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده برای نسبت های مختلف حلال آب و اتانول و همین طور پایداری این محلول ها پس از زمان سه روز، آب و اتانول با نسبت حجمی 50:50 به عنوان حلال بهینه برای استخراج مواد موثره و کروسین از زعفران انتخاب شد.
    کلیدواژگان: استخراج کروسین، پایداری عصاره زعفران، ترکیبات موثره زعفران، ترکیب حلال آب-اتانول
  • تکتم محتشمی* صفحات 295-310

    با توجه به اهمیت بنه (پیاز) زعفران در بهبود عملکرد محصول، اقدام به عرضه بنه گواهی شده که استانداردهای موردنیاز برای تضمین عملکرد بالای تولید به ویژه در سال های نخست کشت رادار است، ضروری است. با در نظر گرفتن اینکه در حال حاضر بازار رسمی برای این محصول (بنه گواهی شده زعفران) وجود ندارد، در این مطالعه تلاش شد با بهره گیری از روش ارزش گذاری مشروط، ضمن اندازه گیری حداکثر تمایل به پرداخت زعفران کاران برای این کالای غیر بازاری، به بررسی عوامل موثر بر انتخاب این نوع از بنه پرداخته شود. نمونه موردبررسی در این مطالعه را 150 نفر از زعفران کاران در منطقه تربت حیدریه و زاوه در استان خراسان رضوی تشکیل داده است. با به کارگیری مدل لاجیت چندگانه برای تعیین عوامل موثر بر انتخاب یکی از انواع بنه استاندارد زعفران (نوع A بنه با وزن 5-10 گرم و تا 60% گلدهی در سال اول، نوع B بنه با وزن 15-10 گرم و تا 80% گلدهی در سال اول، نوع C بنه با وزن 20-15 گرم و تا 90% گلدهی در سال اول، نوع D بنه با وزن بیش از 20 گرم و تا بیش از 90% گلدهی در سال اول) مشخص شد، افزایش سطح تحصیلات، سن مزرعه، انجام تیمار پیش از کشت و نیز داشتن شغل جانبی، احتمال انتخاب بنه های نوع A را به میزان معناداری افزایش می دهد. در مقابل افزایش متغیرهای سن کشاورز و وزن بنه مصرفی کنونی، احتمال انتخاب این نوع از بنه ها را کاهش می دهد. به همین ترتیب در انتخاب بنه های نوع B و C، متغیرهای تحصیلات، سطح زیر کشت، داشتن شغل جانبی، سن مزرعه و انجام تیمار پیش از کشت موثر تشخیص داده شد. مقدار انتظاری متوسط تمایل به پرداخت (WTP) برابر82500 ریال تعیین شد که در مقایسه با متوسط قیمت کنونی بنه های موجود در بازار نشان می دهد زعفران کاران حاضرند برای این نوع از بنه ها قیمتی بالاتر از متوسط قیمت بازار پرداخت نمایند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، بنه زعفران، تمایل به پرداخت، الگوی لاجیت چندگانه
  • علیرضا کرباسی، محمود صبوحی صابونی، بهاره زندی دره غریبی* صفحات 311-322
    این مطالعه در راستای ارتقاء سطح طبقه بندی کیفی محصول زعفران و افزایش سود کشاورزان با ایجاد بازار فرضی به بررسی عامل های موثر بر انتخاب و میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای انجام آزمون کیفیت زعفران با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش انتها - باز پرداخته است. داده های موردنیاز با تکمیل پرسشنامه از یک نمونه تصادفی 170 نفر از زعفران کاران استان خراسان رضوی جمع آوری گردید. از مدل دومرحله ای هکمن برای تشخیص عامل های موثر بر انتخاب و میزان تمایل به پرداخت اضافه استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که حدود 48 درصد کشاورزان حاضر به پرداخت مبلغ اضافه برای انجام آزمون کیفیت می باشند، که از این تعداد، 29 درصد تمایل به پرداختی بیشتر از 900 هزار ریال به ازای هر کیلوگرم گل تر را نشان دادند. نتایج حاصل از برآورد مدل نیز نشان داد که متغیرهای سن، تحصیلات، مالکیت زمین و سابقه انجام آزمون کیفیت زعفران درگذشته هم بر احتمال انتخاب و هم بر میزان تمایل به پرداخت اضافی برای انجام آزمون کیفیت تاثیر مثبت و معناداری دارند. بر این اساس استفاده از آموزش های درست و همه جانبه، برگزاری تشکل های عمومی و فعالیت های ترویجی می تواند در ترغیب کشاورزان جهت انجام آزمون کیفیت نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: زعفران، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، مدل دومرحله ای هکمن
|
  • Hamidreza Sharifi *, Zohreh Nabipour, HamidReza Tavakkoli Kakhki Pages 227-248

    In order to investigate the effect of compensatory behavior of planting density, corm weight and planting depth on vegetative characteristics and yield of saffron stigma (Crocus. Sativus L.), a factorial split plot experiment with a randomized complete block design with three replications in the research center and Agricultural education and natural resources of Khorasan Razavi (Gonabad Research Station) was conducted in the cropping years 2018-2020. In this study, planting density treatment (in four levels of 60, 90, 120 and 150 corms per square meter) in the main plot and factorial planting depth (in two levels of 15±2 and 25±2 cm from the soil surface) and corm weight (in two Levels 4± 1 and 8 ± 1 gr) were located in the subplot. The results showed that increasing the density from 60 to 150 corms per square meter caused a significant increase in flower number, flower fresh weight and stigma dry weight, number of plants, number of leaves per plant, average length of a leaf and total leaf length per square meter. Accordingly, increasing the weight of coriander from 4 to 8 gr significantly increases flower number, flower fresh weight, stigma dry weight, number of plants, number of leaves per plant, average length of a leaf, total leaf length per square meter and total Leaf length per plant in the first and second years and reduced flower number, flower fresh weight and stigma dry weight in the third year. The results also showed that increasing the planting depth from 15 to 25 cm caused a significant decrease in all studied traits of saffron. The effect of dual and triple interactions on the studied traits was mainly significant. Overall, the results showed that the use of larger mother corms has a relative priority only in the early years and the importance of its effect decreases with increasing farm age. Based on this, it seems that it is possible to have a different strateg and with a combination of less depth and especially more density to compensate for the effect of corm weight and achieved more overall performance.

    Keywords: Compensatory behavior, Leaf length, Leaf Number, flower number, Stigma yield
  • Surur Khorramdel *, Mehdi Nassiri Mahallati, Abdollah Soltan Ahmadi, Mina Hooshmand, MohammadJavad Mostafavi Pages 249-267

    Carbon footprint (CF) is the total amount of greenhouse gas emissions per unit of farmlands. Since the used inputs have an important role in greenhouse gas emissions, CF as an ecological indicator have been extensively applied for assessing the environmental externalities in agroecosystems. This study was conducted to estimate the CF and carbon efficiency (CE) of saffron production systems in North Khorasan, Razavi Khorasan and South Khorasan provinces. Also, life cycle assessment analysis is calculated for quantifying the impact of saffron farming activity on the environment. Studied indices were global warming potential (GWP), acidification potential )AP) and eutrophication potential in terrestrial (UPT) and aquatic (UPA) sub-categories, N2Odirect, N2Oindirect, N2O emissions affected as volatilization and leaching, carbon inputs (Ci), carbon outputs (Co), CF and CE. The results revealed that the lowest GWP for saffron production systems was related to south Khorasan with 339.43 kg CO2 equiv./ one kg flower yield. The minimum environmental index (EcoX) was recorded for south Khorasan (0.039 EcoX/ one kg flower yield). N2O emissions in South Khorasan, Razavi Khorasan and North Khorasan provinces were estimated with 95974.51, 199674.4 and 344723 kg N2O per one ha, respectively. The largest N2O emissions affected as leaching and volatilization were calculated for North Khorasan province (with 1.21 and 24.23 kg N2O per one ha, respectively). The maximum Ci and Co were related to North Khorasan province with 117986.52 and 15135.56 kg C per one ha, respectively. The largest CF and CE were computed for North Khorasan and south Khorasan provinces with 7.8 and 0.18, respectively. It concluded that adoption on conservation and reduced tillages, N2- fixing pulses, cover crops and green manures in rotations with saffron and increased nitrogen use efficiency as ecological approaches can optimize the system performance while reducing environmental externalities and the carbon footprint of the crop cultivation. So, with relevant agro-environmental policies in saffron production systems along with the adoption of improved agronomical practices increasing flower yield with no cost the environment can be achieved effectively, efficiently and economically.

    Keywords: N2O emission, Global warming potential, Carbon efficiency, Nitrogen use efficiency, Greenhouse Gases
  • Mozhgan Esmaeelian, Javad Feizy, Moslem Jahani *, Soodabeh Einafshar Pages 269-284
    In the present study, the conventional solvent extraction (CSE) was compared with ultrasound-assisted extraction (UAE) and subcritical water extraction (SWE) methods for the extraction of bioactive constituents from Crocus sativus corms. The response surface methodology (RSM) based on a central composite face-centred design (CCD) was used to optimize the extraction parameters. The optimum conditions of extraction were estimated to be ethanol 80%, 48˚C and 60 min in CSE, ethanol 80%, 37˚C, 45 min, and 37 kHz in the UAE, and 180˚C and 22 min in SWE. The subcritical water extraction showed the maximum extraction yield, and the highest value of total phenolic compounds (807.6 mg gallic acid equivalent in 100 g saffron corm) and total flavonoid (12.2 mg Quercetin equivalent in 100 g saffron corm) were determined in the SWE extract. The phenolic and flavonoid content of the SWE extract is 8 and 12 times higher than the other two methods, respectively. Also, CSE and SWE extracts showed the least and the most antioxidant activities, respectively. The antibacterial activity of the optimized extracts was evaluated by the microdilution method. The results showed the minimum bactericidal concentrations of 300 and 600 mg mL-1 against Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria, respectively.
    Keywords: Saffron Corm, Flavonoid content, Antioxidant, Solvent extraction, Ultrasound, Sub-critical water
  • Maede Karamipour Esfahani, Mohammad Abedi *, Zaker Bahreini Pages 285-293
    Saffron (Crocus sativus L) is an important medicinal plant cultivated in different parts of Iran especially Razavi and South Khorasan provinces and because of its high price considered as one of the important Iranian products for export. Saffron extract is rich source of phyto chemicals with antioxidant properties and used in traditional and modern medicine. Crocin is one of the natural carotenoid in saffron extract which recently used in pharmaceutical formulations for treatment of depression. In regard to significance of phyto chemicals and bioactive compounds in saffron extract and specially crocin, in this study, a convenient and practical solvent extraction method has been examined for extraction of crocin and bioactive compounds from saffron. For this purpose, at different ethanol-water volume ratios 0-100, 25-75, 50-50, 75-25 and 100-0, the ultrasonic extraction of bioactive compounds and crocin has been achieved. UV-Vis spectra at max of 445 nm was used for absorbance measurements and least square curve fitting applied for determination of crocin concentrations in extracted samples. The results obtained at different ethanol-water volume ratios and the stability of the solutions studied after three days. Ethanol-water with composition of 50:50 (v/v) was selected as the optimum ratio for the extraction of crocin from saffron.
    Keywords: Crocin extraction, Saffron active ingredients, Stability of saffron extract, Water-ethanol compostion
  • Toktam Mohtashami * Pages 295-310

    Given the importance of saffron corms in improving crop yields, it is necessary to supply standard corms that meet the standards required to ensure high yields, especially in the early years of cultivation. Given that currently, there is no official market for this product (standard corm), this study attempted to use the conditional valuation method to measure the maximum willingness to pay of saffron farmers for this non-marketed product, while investigate the factors affecting the selection of this type of corms. The study population consisted of 150 saffron growers in Torbat Heydariyeh and Zaveh area of Razavi Khorasan province. Using Multiple Logit Model to determine factors affecting the selection of one of the certified saffron corms (Type A, corm weighing 5-10 g and up to 60% flowering in the first year, Type B corm weighing 10-15 g and 80% flowering in the first year, Type C corms weighing 15-20 g and up to 90% flowering in the first year, Type D corms weighing more than 20 g and more than 90% flowering in the first year), it was found that increase in education, area, pre-crop treatment and having a lateral occupation significantly increases the probability of selecting corms type A. In contrast, increasing of age and onion weight decreases the likelihood of selection of these corms. Likewise, in selection of B and C corms, education, area of cultivation, lateral occupation, age and pre-cultivation treatment were found to be significant and effective. After estimating the parameters of the Multi Logit model, the expected mean value of willingness to pay (WTP) was set at 82500 Rials, which is higher than the current average price of corms available on the market indicating that saffron growers are willing to pay more for these certified corms.

    Keywords: Valuation, Saffron Corm, Willingness to pay, Multiple Logit Model
  • Alireza Karbasi, Mahmoud Sabuhi Sabuni, Bahareh Zandi Dareh Gharibi * Pages 311-322
    This study aimed to improve the level of quality classification of saffron and increase farmers' profits by creating a hypothetical market to investigate the factors affecting selection and the willingness of farmers to pay for saffron quality testing using contingent valuation method and open-ended question. data were collected by a questionnaire from a random sample of 170 saffron producers in Khorasan Razavi province. Two-stage Heckman model was used to identify the factors influencing choice and estimation of willingness to pay. data analysis showed that about 48 percent of farmers are willing to pay an additional amount for a quality test, of which 29 percent showed willingness to pay more than 900,000 rials per kilogram of flower. The results of the model's estimation also showed that age, education, land ownership and history of saffron quality testing in the past have a positive and significant effect on the likelihood of choosing and the amount of willingness to pay extra for quality testing. Accordingly, the use of proper and comprehensive training, holding public organizations and promotional activities can play an effective role in encouraging farmers to conduct quality tests.Key words: Saffron, Willingness to pay, Contingent valuation, Two-stage Hackman model.This study aimed to improve the level of quality classification of saffron and increase farmers' profits by creating a hypothetical market to investigate the factors affecting selection and the willingness of farmers to pay for saffron quality testing using contingent valuation method and open-ended question. data were collected by a questionnaire from a random sample of 170 saffron producers in Khorasan Razavi province. Two-stage Heckman model was used to identify the factors influencing choice and estimation of willingness to pay. data analysis showed that about 48 percent of farmers are willing to pay an additional amount for a quality test, of which 29 percent showed willingness to pay more than 900,000 rials per kilogram of flower. The results of the model's estimation also showed that age, education, land ownership and history of saffron quality testing in the past have a positive and significant effect on the likelihood of choosing and the amount of willingness to pay extra for quality testing. Accordingly, the use of proper and comprehensive training, holding public organizations and promotional activities can play an effective role in encouraging farmers to conduct quality tests.Key words: Saffron, Willingness to pay, Contingent valuation, Two-stage Hackman model.
    Keywords: Saffron, Willingness to pay, Contingent Valuation, Two-stage Hackman model