فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم عظیمیان، علی عظیمی وقار*، نصرت ریاحی نیا صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر  به منظور  امکان سنجی ایجاد یک سامانه پیشنهاد دهنده کتاب در بستر سامانه تکتاب انجام شده است. برای این منظور سه هدف مرتبط با سامانه بررسی شد. این سه هدف عبارتند از: الف) اهداف مرتبط با کاربران: سنجش میزان رضایت کاربران از سامانه تکتاب و نیز سنجش میزان استفاده آن ها از انواع روش های بازیابی اطلاعات موجود در این سامانه؛ ب) اهداف مرتبط با ناشران: سنجش میزان رضایت ناشران از سامانه تکتاب و همچنین سنجش میزان انتظارات آنان از وجود یک سیستم پیشنهاددهنده در سامانه تکتاب؛ ج) اهداف مرتبط با سامانه تکتاب و سنجش مولفه های 5 گانه (شامل مولفه های  امکانات و خدمات، تجهیزات، مالی، پذیرش و دانش و مهارت) و همچنین سنجش کمبودها و مشکلات سامانه اجرای پیشنهاددهنده در این سامانه تکتاب.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. در این پژوهش 2 پرسشنامه محقق ساخته برای کاربران (50 نفر از کاربران بالفعل) و ناشران (18 ناشر به صورت نمونه گیری در دسترس) و همچنین استفاده از مصاحبه و چک لیست ارزیابی و مشاهده لحاظ شده است. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش سه گروه مدیران، مهندسین فناوری اطلاعات و کاربران بالفعل سامانه تکتاب می باشند. برای ارزیابی پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرون باخ استفاده شد. با توجه اهداف تعیین شده در تجزیه وتحلیل داده های بخش آمار توصیفی از نرم افزار اکسل و در بخش تحلیلی از نرم افزار SPSS و آزمون خی دو استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که استفاده از سامانه های پیشنهاددهنده در بازیابی اطلاعات کتابخانه های دیجیتال می تواند زمینه شناسایی بهتر نیازها و علایق و منابع اطلاعاتی کاربران و ناشران باشد و گامی موثر برای ارتقای خدمات در کتابخانه های دیجیتال محسوب گردند.  همچنین تمرکز بر استفاده از این سامانه ها می تواند به عنوان راهی نوین برای متخصصان سازمان دهی اطلاعات و طراحان نظام های بازیابی اطلاعات در پیشبرد اهداف آن ها در عصر فناوری و بازیابی اطلاعات مورداستفاده قرار گیرد.

    نتیجه گیری:

     این سامانه گام های اولیه جهت اجرای یک سامانه پیشنهاددهنده را برداشته و ساختار اجرایی مرتبط با این سیستم در آن ایجادشده است. بنابر نتایج این پژوهش در سامانه تکتاب امکان طراحی و اجرای یک سیستم پیشنهاددهنده کتاب وجود دارد.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، سامانه تکتاب، سیستم پیشنهاددهنده، بازیابی اطلاعات
  • عباس دولانی*، نازیله خان اغلان، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 18-29
    هدف

    هدف پژوهش، تحلیل محتوایی و ساختاری مقالات منتشر شده حوزه مدیریت دانش نمایه شده در پایگاه استنادی جهان اسلام بود.

    روش شناسی:

     روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی بود. جامعه آماری کلیه مقالات حوزه مدیریت دانش نمایه شده در پایگاه استنادی جهان اسلام بود. ابزار اندازه گیری، چک لیست است که بر اساس اهداف پژوهش تنظیم گردید.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج بیشترین فراوانی مربوط به روش تحقیق همبستگی و کمترین آن مربوط به روش تحقیق تجربی و ترکیبی بود، همچنین بیشترین فراوانی روش تجزیه و تحلیل داده ها مربوط به روش توصیفی- استنباطی است. بیشترین فراوانی مربوط به مقالات پژوهشی و نوع مجلات مربوط به مجلات علمی پژوهشی بودند. بیشترین ابزار پژوهشی مورد استفاده نیز پرسشنامه بود. همکاری نویسندگان در داخل کشور بالاست و برعکس همکاری نویسندگان در سطح بین المللی بسیار ناچیز است. بین تعداد، رشته و نوع همکاری نویسندگان و روش های تحقیق بکار رفته رابطه معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    ایجاد زمینه های همکاری های بین نویسندگان مخصوصا همکاری های بین المللی از ضروریات فرآیندهای تولیدات علمی است. بازنگری در پژوهش های حوزه مدیریت دانش با توجه به تکراری بودن روش های تحقیق و روش های تجزیه و تحلیل داده ها را نیز باعث می شود، در اغلب مقالات پژوهشی لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، مدیریت دانش، مقالات، همکاری های علمی، پایگاه استنادی
  • فریبا میرزایی، مریم صراف زاده*، محمد خندان صفحات 31-48
    هدف

    سواد دیجیتال، امروزه به یکی از ضرورت های جوامع تبدیل شده است و یکی از متولیان مهم آموزش سواد دیجیتال در دنیا، کتابخانه های عمومی هستند که این موضوع در کتابخانه های عمومی ایران، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش ارایه چارچوبی محتوایی برای آموزش سواد دیجیتال به کاربران کتابخانه های عمومی ایران است.

    روش

    ابتدا دوره های آموزشی ارایه شده توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور بررسی شد و سپس تحلیل محتوای سرفصل ها و دوره های سواد دیجیتال در کتابخانه های عمومی کشورهای توسعه یافته انجام شد. 16 کتابخانه از میان کتابخانه های عمومی کشورهای انگلیسی زبان که دوره های آموزش سواد دیجیتال برگزار می کنند و اطلاعات آنها را بر روی وب سایت خود به اشتراک گذاشته اند با نمونه گیری خوشه ای با احتمال متناسب با اندازه انتخاب شدند. برای انجام دلفی، متخصصانی از حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی، فناوری اطلاعات، و حرفه مندان کتابخانه های عمومی کشور انتخاب شدند.

    یافته ها:

     در کتابخانه های عمومی ایران، دوره آموزشی مرتبط با سواد دیجیتال برای کاربران یافت نشد. با بررسی کتابخانه های عمومی دنیا، 9 دوره آموزشی مرتبط با سواد دیجیتال شناسایی شدند و بعد از تدوین پرسشنامه و انجام دو دور دلفی این دوره ها به 8 دوره آموزشی اصلی با 37 دوره آموزشی فرعی کاهش یافت. این دوره ها شامل دوره های رایانه، اینترنت، مدیریت شغل، سواد اطلاعاتی، سواد مالی، مهارت یادگیری، مهارت ارتباط موثر و نحوه کار با گوشی های هوشمند بودند. در این میان، دوره های آموزشی مربوط به آموزش نرم افزار از سوی متخصصان برای دلفی مناسب شناخته نشد. به نظر می رسد که این به دلیل در نظر گرفتن اقشار مختلف و جامعه ناهمگون مخاطبان کتابخانه های عمومی باشد و این که متخصصان این آمادگی را در افراد جامعه برای پذیرش و استقبال از دوره های آموزشی مرتبط با نرم افزار نمی بینند.

    نتیجه گیری: 

    نخستین گام برای پیشبرد آموزش سواد دیجیتال در کتابخانه های عمومی طراحی دوره ها و سرفصل هایی است که بتوانند جوانب گوناگون این پدیده را پوشش دهند. محتوای آموزشی یکی از ضلع های مثلث آموزش (یادگیرنده، آموزش دهنده، و محتوای آموزشی) نیز به شمار می رود. با این وجود، در حال حاضر مرزهای این محتوا روشن نیست و این پژوهش در صدد طراحی یک چارچوب جامع برای پاسخگویی به این نیاز است.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتال، کتابخانه های عمومی، آموزش، کاربران کتابخانه
  • ندا پورخلیل*، منصور کوهی رستمی صفحات 50-64
    مقدمه

    رفتار اطلاعاتی در علم اطلاعات و دانش شناسی به عنوان یک رفتار اساسی انسان دیده می شود که تا کنون پژوهش های بسیاری درباره آن انجام شده است. این پژوهش ، پارادایم ها و رویکردهای متفاوتی را در بر می گیرد که در پژوهش های رفتار اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفته اند. هدف مقاله حاضر بررسی سیر تغییر پارادایم و رویکردهای محتلف پژوهشی در حوزه رفتار اطلاعاتی است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای با رویکرد تحلیلی و پس از مرور مطالعات پیشین با هدف شناسایی پارادایم های غالب رفتار اطلاعاتی انجام شده است.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که می توان مطالعات رفتار اطلاعاتی را در دو دسته پارادایم اصلی قدیم و جدید قرار داد. پارادایم قدیم صرفا بر نحوه استفاده فرد از کانال های اطلاعاتی اشاره دارد و خود فرد را در تعامل با اطلاعات کمتر مورد توجه قرار می دهد. پاردایم قدیم ناظر بر نظریات شانون درباره اطلاعات است و پاردایم جدید بر روابط بین رشته ای تاکید دارد. در دسته پارادایم جدید رویکرد شناختی، جامعه شناختی، و چندوجهی را می توان مشاهده نمود. 

    نتیجه گیری:

     رفتار اطلاعاتی یک رفتار غریزی است که در محیط اجتماعی رخ داده و عوامل مختلفی در آن تاثیر گذارند و مانند بسیاری از ویژگی های انسانی، رفتاری است که در خلا رخ نمی دهد؛ این رفتار در تعامل با اطلاعات، انسان و جامعه قابل تعریف است و از این رو می تواند جنبه های گسترده و چندوجهی داشته باشد. همچنین این رفتار به عنوان شاخه ای از علوم اجتماعی است که تحت پارادایم های مختلفی قابل بررسی است. برخلاف علوم طبیعی در علوم اجتماعی فرانظریه های زیادی ممکن است در کنار هم پیش بروند. گاهی یک فرانظریه به سادگی از بین می رود و زمانی دیگر ممکن است دوباره رشد نموده، تحول پیدا کند و مجددا علایق پژوهشگران را برانگیزد. بدین ترتیب سیر تکامل پژوهش رفتار اطلاعاتی نشان دهنده ترکیب رشته ها و نظریات بین رشته ای و روابط جدید در درک رفتار اطلاعاتی انسان است.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، پارادایم های رفتار اطلاعاتی، پاردایم کاربرمدار، پارادایم جامعه شناختی، پارادایم چندوجهی
  • مریم طاوسی*، نادر نقشینه صفحات 66-76
    هدف

    امروزه فعالیت محققان، در شبکه های اجتماعی علمی برخط، افزایش یافته است. پژوهش کاربردی حاضر، با هدف مطالعه تطبیقی حضور و مشارکت محققان ایرانی و بین المللی وابسته به مراکز علمی برتر تایمز 2020، در شبکه تحقیقاتی ریسرچ گیت، با عنایت به شاخص های آلتمتریکس موجود در آن، همچون، «امتیاز آرجی»، «میزان خوانش»، «تعداد ثبت نام» و «تعداد نسخ تحقیقاتی» بوده است.

    روش شناسی:

     مطالعه، با رویکرد آلتمتریکس و به دو روش پیمایشی توصیفی و پیمایشی تحلیلی، انجام شده است. نمونه پژوهش، 10 دانشگاه برتر،  در سطح ایران و 10 مرکز علمی  برتر در سطح جهان ، طبق نظام رتبه بندی تایمز 2020 در شاخص عملکرد (آموزش، تحقیق ، انتقال دانش و چشم انداز بین المللی)، بودند. ابتدا مطالعه تطبیقی فعالیت پژوهشگران وابسته به10 دانشگاه برتر ایران با یکدیگر و سپس تحلیل مقایسه ای محققان وابسته به 10 موسسه علمی برتر، در سطح بین المللی با یکدیگر، به طورجداگانه انجام شد. در انتها نیز، تحلیلی بر تفاوت عملکردها در دو گروه مذکور(ملی و بین المللی)، صورت گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار «لایبر آفیس کلک» انجام شد.

    یافته ها: 

    در میان10 موسسه علمی برتر تایمز، در سطح بین المللی، شاخص های «تعداد ثبت نام» ،«امتیاز آرجی به ازای هر فرد عضو»، «تعداد نسخ تحقیقاتی به ازای هر فرد عضو» و «میزان خوانش نسخ تحقیقاتی»، به ترتیب، درپژوهشگران وابسته به دانشگاه های کمبریج لندن، مرکز تحقیقاتی کالیفرنیا، مرکز تحقیقاتی کالیفرنیا، دانشگاه آکسفورد، بیشترین مقدار، مشاهده شد.کمترین، میزان خوانش نسخ تحقیقانی در محققان وابسته به دانشگاه پرینستون(رتبه ششم تایمز)، مشاهده شد. در میان 10 دانشگاه برتر تایمز، درسطح کشور ایران نیز، شاخص های «تعداد ثبت نام»، «امتیاز آرجی به ازای هر فرد عضو»، «تعداد نسخ تحقیقاتی به ازای هر فرد عضو» و «میزان خوانش نسخ تحقیقاتی»، به ترتیب، درمیان مححقان دارای وابستگی سازمانی به دانشگاه های صنعتی امیرکبیر، علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی تهران،بیشترین مقدار، مشاهده شد. مجموع «میانگین امتیازآرجی به ازای هر فرد عضو» در سطح بین المللی، 8.4 و در سطح ایران، 5.1 به دست آمد.شاخص «میانگین میزان خوانش»، برای 10دانشگاه یا موسسه تحقیقاتی برتر در سطح بین المللی، 154990.2، به دست آمد، رقم مذکور برای 10دانشگاه برتر ایران،  22736.1، حاصل شد.

    نتیجه گیری:

     محققان وابسته به دانشگاه های برتر تایمز، درکشور ایران، نسبت به همتایان خود در سطح بین المللی، دارای تعامل اجتماعی قوی تری در فعالیت هایی همچون، «پرسش کردن»، «پاسخ به سوالات» و «پیشنهاد دهی»، مشاهده شدند. گرچه اختلاف میان تعداد نسخ تحقیقاتی به اشتراک نهاده شده در سطح بین المللی بیش از 3 برابر سطح ایران، مشاهده شد، اما میانگین امتیاز آرجی، در سطح جهانی، 3 برابر ایران، رویت نشد. لذا امتیاز آرجی بالا، ارتباطی با اشتراک گذاری نسخ تحقیقاتی بیشتر، در شبکه ریسرچ گیت، ندارد. همچنین، مطالعه تطبیقی میزان حضور و فعالیت افراد وابسته به دانشگاه های برتر تایمز ، از منظر شاخص های آلتمتریکس شبکه مذکور، که به صورت مجزا در سطح کشور ایران (10 دانشگاه برتر) و در سطح بین المللی (10 مرکز تحقیقاتی برتر)، و نیز در مقایسه با یکدیگر، ارایه شد، می تواند چشم اندازی برای آینده باشد.

    کلیدواژگان: ریسرچ گیت، دانشگاه های برتر، آرجی، شاخص ها، نظام رتبه بندی تایمز، فعالیت ها، شبکه اجتماعی علمی
  • زینب غیوری*، زویا آبام صفحات 78-94
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی فراوانی و مدت زمان سپری شده در بکارگیری تاکتیک های جستجو و تاثیر ویژگی های کاربران و نوع وظیفه جستجو بر بکارگیری تاکتیک های جستجو است.

    روش

    روش پژوهش حاضر رویکرد کمی است که براساس داده های داده های برگرفته از نرم افزار مورایه اخذ شده است. نمونه پژوهش 35 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی (دانشجویان دکتری و دانشجویان ترم آخر کارشناسی ارشد) از دو حوزه علوم انسانی و فنی و مهندسی شهر تهران انتخاب شدند. همچنین 4 وظیفه و سناریوی جستجو براساس طبقه بندی آندرسون و کراسول طراحی و در اختیار جستجوگران قرار گرفت. اطلاعات برگرفته از نرم افزار مورایه که شامل فراوانی و مدت زمان سپری شده برای بکارگیری تاکتیک های جستجو بود استخراج و تاثیر ویژگی های کاربران و نوع وظیفه جستجو با استفاده از آزمون های آمار استنباطی، شامل آزمون تفاوت میانگین ها، آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بررسی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین ویژگی های فردی و فراوانی و مدت زمان سپری شده برای تاکتیک های جستجو وجود ندارد؛ اما دانشجویان دختر به نسبت دانشجویان پسر زمان زیادی را صرف بکارگیری تاکتیک های جستجو کرده اند، همچنین علیرغم عدم تفاوت معناداری بین مقطع تحصیلی و فراوانی و مدت زمان سپری شده در جستجو، اما به نسبت دانشجویان ارشد، تاکتیک های بیشتری بکار گرفتند. در مقابل دانشجویان دکتری زمان زیادی را در فرایند جستجو نسبت به دانشجویان ارشد سپری کرده اند. دلیل این امر آشنایی بیشتر دانشجویان دکتری با فرایند جستجو و مهارت بیشتر آنها در جستجو با تاکتیک های کمتر و رسیدن به نتیجه مناسب و مرتبط با تاکتیک های کمتر است. همچنین دانشجویان علوم انسانی به نسبت دانشجویان فنی ومهندسی زمان زیادی را در فرایند جستجو سپری کرده اند. این امر احتمالا ناشی از مهارت بیشتر دانشجویان فنی و مهندسی نسبت به دانشجویان علوم انسانی در جستجو است. بررسی تاثیر نوع وظیفه جستجو بر فراوانی و مدت زمان سپری شده در تحقیق حاضر نشان از تاثیر معناداری نوع وظیفه بر فرایند جستجو (فراوانی و مدت زمان سپری شده برای بکارگیری تاکتیک های جستجو) دارد.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به مطالعات اندک در حوزه بکارگیری تاکتیک های جستجو، یافته های این پژوهش در روشن ساختن آنچه در فرایند جستجو روی می دهد و شناسایی موقعیت هایی که فراوانی و مدت زمان زیادی در بکارگیری تاکتیک ها از کاربر گرفته مفید خواهد بود. با مشخص شدن تاکتیک های پربسامد و تاکتیک هایی که جستجوگر زمان زیادی را صرف بکارگیری آنها می کند، پشتیبانی نظام اطلاعاتی از بکارگیری تاکتیک های جستجو پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تاکتیک های جستجو، ویژگی های کاربران، وظایف جستجوی شبیه سازی شده، طرح طبقه بندی آندرسون و کراسول، پشتیبانی نظام اطلاعاتی
|
  • Maryam Azimian, Ali Azimia*, Nosrat Riahinia Pages 1-15
    Background

    The study was conducted to achieve three axes of goals (users, publishers and the system) by way of objectives related to: A) Users - measuring the level of their satisfaction with Taktab system and also use of various methods of data retrieval;  B) Publishers - Measuring the level of their satisfaction with Taktab system and also their expectations of the existence of a recommending arrangement in the Taktab system; C) Taktab system and assessment of the five components (facilities and services, equipment, finance, admission, knowledge and skills) in it as well as measuring the shortcomings of the recommending scheme in the system.  

    Method

      A descriptive survey inspecting five components of feasibility for using Taktab system besides an analytical case study was used.  In the study, 2 researcher made questionnaires for users (50 actual users) and publishers (18 publishers available by sampling) as well as interviews, an evaluation and observation checklists were incorporated. Population was three groups of managers, information technology engineers and actual users of the Taktab system. According to the set objectives Excel software tables were used to describe the data, and chi-square test for checklist evaluation.  Cronbachchr('39')s Alpha was used to evaluate the reliability of the opinion poll.

    Findings

    Findings could be used as a first step in examining the possibilities of the Taktab system, the level of users, interest and publishers, to create a book recommending system and also the feasibility study of creating this system. Findings indicate that the use of recommender systems in digital library information retrieval can be a better way to identify the needs and interests and information resources of users and publishers and be an effective step to improve services in digital libraries. Focusing on the use of these systems can also be used as a new way for information organization professionals and designers of information retrieval systems to advance their goals in the age of technology and information retrieval.

    Conclusion

     The initial steps to implement the design of a recommender system and the executive structure related to this system has been created in it. Based on the

    result

    "In the Taktab structure, it is possible to design and build a book recommendation system."

    Keywords: Digital Library, Taktab System, Recommended System, Information Retrieval
  • Abbas Doulani*, Nazila Khanoghlan, Masoumeh Karbala Aghaei Kamran Pages 18-29
    Aim

    The aim of this study is content and structural analysis of published articles in knowledge Management.

    Methodology

    The research method is analytical. The population encompassed all articles in the field of knowledge management indexed in the citation database of the Islamic world. Measurement tool is a checklist constructed based on research objectives.

    Finding

    Finding indicate that the utmost frequency is related to correlation research and the minimum is  experimental and combined research method. Also the maximum data analysis methods is descriptive-deductive and the least of that is another methods.  Most related to type of articles associated to research articles and journals. The most used research tool is the questionnaire. Co-authorship within the country is high. In contrast, it is insignificant at the international level. There is a meaningful relationship between the number, field and type of collaborations of authors and research methods used. 

    Conclusion

    Instigating collaboration between authors, especially international teamwork is the requirements of scientific production processes. Revising knowledge management researches is necessary due to the recurrence of research methods that similarly cause data analysis methods repetition in most research articles.

    Keywords: Structural Analysis, Knowledge Management, Articles, Scientific Collaborations, Citation Database
  • Fariba Mirzaei, Maryam Sarrafzadeh*, Mohammad Khandan Pages 31-48
    Aim

    today, digital literacy, as a set of skills that enable people to use digital space effectively for success in personal, educational and professional life, has become a necessity in all societies and public libraries are one of the most important providers of digital literacy education in the world. Digital literacy education has not been considered in public libraries in Iran. The first step in promoting digital literacy education in Iran`s public libraries is to design courses and topics that can cover a variety of this aspects of the phenomenon. Now, the boundaries of this content art not clear, and this research seeks to design a comprehensive framework to meet this need. The purpose of this study is to present a content framework for digital literacy education to Iranian public libraries users.

    Methodology

    this research is a qualitative research and it`s method is qualitative content analysis. at first, the courses provided by the public libraries of Iran Were reviewed and then content analysis of digital literacy courses was conducted in public libraries of developed countries. 16 libraries were selected from English speaking countries that hold digital literacy courses and share information on their websites by cluster sampling with probability proportional to size. To perform Delphi, Experts from the fields of library and information science and information technology, and public libraries professionals were selected.

    Findings

    9 courses were identified and after compiling a questio0nnaire and preforming two Delphi rounds, these courses were reduced to 8 main courses and 37 sub-courses. These courses were included computer, internet, job management, information literacy, financial literacy, learning skills, effective communication skills and how to work with smartphones. Software courses were not considered suitable by specialists. This seems to be due to the different groups of society and the heterogeneous community of public libraries users and the experts do not see this as a readiness in the society to receive software related courses.

    Conclusion

    digital literacy education in Iran has generally neglected. Generally, digital literacy education in universities and educational institutions is provided in formal computer training courses. Libraries in general have paid very little attention to the issue of education.  the first step in advancing digital literacy education in public libraries is designing courses that can covers the various aspects of this phenomenon. Educational content is also one of the sides of the education triangle (learner, educator and educational content). However today the boundaries of this content are not clear and this study try to design a comprehensive framework to meet this need.

    Keywords: Digital Literacy, Public Libraries, Education, Library Users
  • Neda Pourkhalil*, Mansoor Koohi Rostami Pages 50-64
    Introduction

    Information behavior in knowledge and information science is seen as a fundamental human behavior that has been studied extensively thus far. This study include different approaches and perspectives that examined information behavior. The purpose of this article is to investigate the paradigm shift in information behavior by using the texts of this research ground.

    Methodology

    The study was directed via library method with an analytical approach. After reviewing previous studies with the intention of identifying the dominant paradigms of information behavior.

    Findings

    Findings show that information behavior studies fell into two main paradigms of old and new. The old paradigm focuses on Shannonchr('39')s theories of information, and the new paradigm emphasizes interdisciplinary relationships. In the new paradigm, cognitive, sociological, and multifaceted approaches could be defined.

    Conclusion

    Information behavior is an innate behavior that occurs in the social environment. It is influenced by various factors. like many human characteristics, is a behavior that does not occur in a vacuum. This behavior can be defined in interaction with information, human beings and society. Thus, it can have a wide and multifaceted aspects. This behavior is also a division of social sciences that can be examined under different paradigms. In social sciences, unlike natural sciences many meta-theories may go hand in hand. Sometimes a meta-theory simply disappears, and other times it may grow, evolve, and rekindle the interests of researchers. So, the evolution of information behavior research shows the combination of disciplines and interdisciplinary theories and new relationships in understanding human information behavior.

    Keywords: Information Behavior, Information Behavior Paradigm, User-oriented Paradigm, Sociological Approach, Multifaceted Approach
  • Maryam Tavosi*, Nader Naghshineh Pages 66-76
    Purpose

    This is an applied research, with the aim of a comparative study of the presence and participation of Iranian and international researchers affiliated with the top scientific centers (Times Ranking 2020), in the Research Gate research network. Altimetric indicators, such as "RG score", "Reads", "number of registrations" and "number of research items" were considered.

    Methodology

    Survey performed with altimetric approach and analytical method. Sample of top 10 universities in Iran and 10 scientific centers around the world by Times Ranking  performance index of education, research, knowledge transfer, and international perspective done. First, a comparative study of the activities of Iranian researchers with one another, then of international researchers completed separately. Lastly, an analysis of the differences in performance amongst these two groups was performed by "Libre Office Calc" software.

    Findings

    Among Times top 10 international scientific institutes, the indicators of "number of registrations," "RG-score per member," "number of publications per member" and "reads" the highest rates were observed in researchers at Cambridge University in London, the California research center, and the California research center at Oxford university, respectively. Among the top 10 Universities in Iran, the indicators of "number of registrations," "RPG score per media member," "number of research copies per member" and "reading rate of research copies, "among the researchers with organizational affiliation to the Amir Kabir University of technology, Tehran University of medical sciences, Iran university of medical sciences, Tehran university of medical sciences, the highest amount was observed. The total "average score per member" at the international level was 8.4 and at the Iranian level was 5.1. The "average reads" index for the top 10 universities or research institutes at the international level was 154990.2. The figure was obtained for the top 10 universities in Iran, 22736.1.

    Conclusion

    Researchers affiliated with top universities in Iran, compared to their international counterparts, have a stronger social interaction in terms of indicators of ResearchGate in activities such as "enquiring," "answering questions" and "suggestion." Although the difference between the number of research items shared internationally is more than 3 times that of Iran, but the average RG score is not seen 3 times that of Iran globally. So, the high RG score is not related to the number of research items on the ResearchGate. Also, comparative study on the presence and activities of researchers affiliated with Times top Universities in Iran and internationally could lead to better future.

    Keywords: ResearchGate, Best Universities, RG, Indicators, TimesHigherEducation, Activities, Academic Social Network
  • Zeinab Ghayouri*, Zoya Abam Pages 78-94
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the frequency and time spent in the use of search tactics and the effect of user characteristics and type of search task on the use of search tactics.

    Methodology

    A quantitative approach based on data obtained from Morayeh software used. Sample was 35 post graduate and graduate students majoring in humanities and engineering in Tehran. Four search tasks and scenarios designed based on Anderson and Crasswell classification provided as guidelines. Data were extracted from Morayeh software, that included the frequency and time spent using search tactics, effect of user characteristics and search task type. Data analyzed by ANOVA.

    Findings

    The results showed that there was no significant difference between individual characteristics and the frequency and time elapsed for search tactics. However, female students spent more time using search tactics than male students, and despite the significant difference between degree and frequency and time spent searching, they used more tactics than senior students. Equally post graduates, spend more time than graduates in the search process. This is due to their familiarity with the search process and proficiency in searching with fewer tactics and achieving appropriate and less tactical results. Also, humanities students have spent more time in the search process than engineering students. This is probably owed to the greater search skills of technical and engineering students than humanities students. The effect of search task type on frequency and time spent in the present study shows a significant effect of task type on search process - frequency and time spent using search tactics.

    Results

    Considering the limited number of studies in search tactics application, the findings will be beneficial in clarifying the trends in the search process and identification of the frequency and duration of user application tactics. Identification of high-frequency tactics and large quantity of time searcher spends, information system support for the use of search tactics is suggested.

    Keywords: Search Tactics, User Features, Simulated Search Tasks, Anderson & Crasswell Classification Scheme, Information System Support