فهرست مطالب

علوم و فنون مرزی - پیاپی 38 (پاییز 1400)

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 38 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین علیزاده، علیرضا ظاهری*، صادق سلیمی صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    مرزها پیوسته محل کشمکش و درگیری بین دولت ها بوده است. علت این امر رابطه تنگاتنگ بین مرز و حاکمیت دولت هاست. تعیین مرز بین کشورهای همسایه یکی از مهمترین مسایلی بشمار می رود که بنظر نمی رسد که بتواند با جنگ و خونریزی حل شود تعیین خط مرزی بین کشورها از یک طرف عاملی اصلی صلح و از طرف دیگر نشانگر استقلال می باشد و این دو عامل به دنبال خود فضایی را به وجود می آورند که در آن امنیت حکمفرما است.

    روش شناسی

    این تحقیق با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است که با مطالعه اسناد و ومعاهدات ایران با اتحاد جماهیر شوروی سابق، رویه عملی دولت ها و آرای دیوان بین المللی دادگستری و سپس به مقایسه تحلیلی مفاد این اسناد و نقاط قوت و ضعف هر یک پرداخته شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌های به دست آمده نشان می دهدکه در فقدان توافق بین طرفین در خصوص تعیین خط مرزی بر روی تاسیسات احداثی بر روی رودخانه های مرزی راحل این است که به صورت عمودی خط مرز بر روی مسیر آب ادامه یابد. این راحل، با این نظریه کلی که مرز خط تفکیک و تقسیم مناطق حاکمیت کشورها را نه تنها در سطح زمین، بلکه در بستر و در سطوح هوایی را نشان می دهد، انطباق دارد. علاوه بر این، راه حل مذکور متشکل از تعمیم عمودی خط مرزی بر آبراه ها ، از مشکلاتی که ممکن است از دو مرز متفاوت در نقشه های هندسی، واقع در مجاورت یکدیگر ایجاد شوند، جلوگیری می کند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکیست در رابطه با نحوه تعیین خط مرز بر روی پل های احداث شده بر روی رودخانه ارس که محقق با استفاده از رویه‌های بین المللی و عرف های موجود نسبت به رفع اختلاف در خصوص نحوه تحدید حدود مرز بر روی پل های مرزی بر روی رودخانه ارس پرداخته است برابر پیشنهاد این تحقیق خط مرزی روی پل نسبت به پل قدیمی جلفا به میزان 13/44 متر به نفع ایران اسلامی تغییرمی یابد.

    کلیدواژگان: رودخانه مرزی، تحدید حدود، خط منصف، تاسیسات مرزی
  • راهبردهای مقابله با قاچاق مواد اعتیادآور نوظهور (NPS) از مرزها
    مجید کریمی، ابراهیم قربانی*، رحیم دادرس صفحات 27-46

    در چند سال اخیر مرزهای غرب و شمالغرب کشور به محل ورود مواد مخدر و روانگردان جدید تبدیل شده و پلیس مرزبانی و مبارزه با مواد مخدر ناجا را با چالش جدی در مبحث مبارزه با قاچاق این مواد روبرو نموده است. تحقیق حاضر با هدف ارایه راهبردهای مقابله با قاچاق مواد اعتیادآور نوظهور (NPS) از مرزهای استان آذربایجان غربی انجام شد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و روش تحقیق داده بنیاد (رویکرد اشتراوس و کوربین) انجام گردید. مشارکت کنندگان در تحقیق که شامل 20 نفر از خبرگان فرماندهی مرزبانی ناجا، پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، پلیس امنیت اقتصادی و قاچاقچیان و مجرمین مرتبط با مواد اعتیادآور نوظهور بودند، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا زمان رسیدن به اشباع نظری مورد استفاده قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. یافته ها نشان داد هم مرزی با کشورهای عرضه کننده،فقر و بیکاری،سودآوری بالا،طولانی بودن مرزها و خلاهای مرزی به عنوان عوامل علی، ضعف در تجهیزات کنترلی و آموزش نیروهای شاغل در مرز،فقدان اشراف اطلاعاتی و آلودگی نیروهای درگیر به عنوان عوامل زمینه ای و در نهایت تمایل به مصرف، تبلیغات هدفمند، ضعف در قوانین و ارزشهای فرهنگی دینی و تحت کنترل نبودن توسط کنوانسیون های بین المللی به عنوان عوامل مداخله گر تاثیر بسزایی در قاچاق مواد اعتیادآور نوظهور از مرزهای استان آذربایجان غربی دارند. پیامدها شامل پیامدهای امنیتی- انتظامی، فردی- اجتماعی و اقتصادی بودند. نتایج نشاند داد افزایش اقتدار، اقدام و عمل، آگاهسازی همگانی و قانونگذاری می توانند به عنوان راهبردهای مقابله ای با پدیده محوری مطرح گردند.

    کلیدواژگان: راهبرد، قاچاق، مواد اعتیادآور نوظهور، مرز، آذربایجان غربی
  • ابوالفضل مشکینی *، سارا کمانگر، شهربانو گلچوبی دیوا صفحات 51-76

    خیابان ها یکی از عمده ترین فضاهای عمومی شهری محسوب می شوند که ارتقاء مطلوبیت آن ها می تواند به امنیت این فضاها منجر می گردد. کاهش امنیت در فضاهای شهری سبب کاهش انگیزه حضور افراد، کاهش تعاملات اجتماعی و افزایش جرم و جنایت خواهد شد. نورپردازی فضاهای شهری می تواند بر تقویت امنیت و ایمنی فضاها تاثیر مستقیم بگذارد. لذا این پژوهش بر آن است که در راستای حفظ و تداوم حیات پیاده و بسط امنیت در ساعات شبانه در فضاهای شهری، به بررسی نقش موثر نورپردازی شهری در دستیابی به فضای شهری امن می پردازد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری شامل شهروندان شهر مرزی کامیاران می باشد. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری و حجم نمونه 200 نفر برآورد گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS24 و ازمون) (t-Test استفاده شده است. سه عامل امنیت، جذابیت محیط، تفریح و گردشگری از پارامترهای تاثیر پذیر از نورپردازی شهری در محدوده مورد مطالعه است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کیفیت سیستم نورپردازی شهری در گرایش شهروندان به استفاده از فضای خیابان امام خمینی(ره) اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که افزایش کیفیت سیستم نورپردازی شهری، نقش مهمی در افزایش جذابیت فضاهای شهری، زمان فعالیت و آسایش و امنیت شهری برای شهروندان به همراه دارد. همچنین بین دو متغیر نورپردازی و احساس امنیت رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: نورپردازی، امنیت، فضاهای شهری، شهر مرزی کامیاران
  • محمد حجی پور*، سمیرا پور، امین محمودی خورندی صفحات 77-119

    مناطق مرزی به ویژه در ایران، از اهمیت بی بدیلی برخوردار است. توجه به کیفیت زندگی مناطق و سکونتگاه های مرزی یک راهبرد مهم و اساسی در راستای توسعه مرزها و همچنین توسعه یکپارچه سرزمینی است. گام بنیادی برای بهبود بخش کیفیت زندگی در مناطق مرزی، رویکردی است که نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی کشور در محتوای اسناد توسعه تدارک دیده است. در ایران برنامه های پنج ساله توسعه به عنوان اسناد راهبردی توسعه کشور، جهت جریانات مذکور است که در این تحقیق تلاش شد به تحلیل محتوای برنامه های توسعه پنج ساله پس از انقلاب از حیث پرداختن به کیفیت زندگی در مناطق مرزی و تغییرات رویکرد مذکور طی شش دوره ی اسناد توسعه ایران پرداخته شود. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی است. داده ها با روش مطالعه ی اسنادی گردآوردی شده است. تحلیل داده ها در چارچوب تحلیل محتوا کیفی با رویکرد استقرایی انجام گرفته است. برای تحلیل محتوای شش سند توسعه کشور از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. نتایج نشان داد تاکنون برای برنامه ریزان و سیاست-گذاران، کیفیت زندگی در فضاهای مرزی یک مسئله اولویت دار نبوده است. از این رو می توان گفت یکی از ریشه های اصلی چالش های کنونی مناطق مرزی، رویکرد نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی است که تا زمان تدوام این ناعدالتی در سیاست گذاری، وضع مناطق مذکور تغییر چشمگیری نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: توسعه یکپارچه سرزمین، کیفیت زندگی، برنامه توسعه، رویکرد سیاست گذاری، مناطق مرزی
  • حسین غبیشاوی، عبدالخالق غلامی چنارستان علیا *، محمد حقیقی صفحات 121-149

    شناسایی عوامل رقابت پذیری به منظور ورود به بازارهای جهانی به دلیل جایگاه ویژه آن ها در توسعه اقتصاد کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. در این میان مناطق مرزی به دلیل همجواری با سایر کشورها و گسترش مرزهای جهانی شرایط بهتری دارند. پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل بین المللی سازی شرکتهای صنایع استان مرزی خوزستان به مطالعه پرداخته است تا مشخص گردد چه عواملی برای رقابت پذیر شدن و ورود به بازارهای جهانی دخیل هستند تا به طور موثر صنایع را به مراحل پیشرفته تر و مناسب تری از مبادلات بین المللی سوق دهند. این تحقیق از نوع کیفی و با روش تحلیل محتوا و مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 18 نفر از متخصصان، مدیران و کارشناسان حوزه صادرات که سابقه کاری بالای ده سال و همچنین شاغل در کارخانه های صنایع غذایی که دارای تحصیلات حداقل لیسانس بودند انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل داده های کیفی از طریق نرم افزار MAXQDA صورت گرفته است. از داده های کیفی322 کد به عنوان مفاهیم مرتبط با رقابت پذیری بین المللی استخراج شد که در 2 مولفه مزیت رقابتی و رقابت پذیر شدن مقوله بندی شدند. نتایج پژوهش منجر به شناسایی 9 عامل قیمت تمام شده محصولات،کیفیت محصولات، برخورداری شرکت از تکنولوژی پیشرفته، برخورداری شرکت ها از نیروی انسانی متخصص، مدیریت بازاریابی کارآمد در شرکت ها، سبز بودن و ارگانیک بودن محصولات، برخوردار بودن شرکت ها از برند مشهور، کیفیت بسته بندی محصولات، دسترسی آسان شرکت ها به مواد اولیه باکیفیت شد، که باعث کسب مزیت رقابتی می شود.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری بین المللی، شرکت صنایع، برون مرزی، نواحی مرزی، استان خوزستان
  • ادریس قادری، داوود کیانی*، صادق زیباکلام مفرد صفحات 153-183

    قاچاق کالا معضلی است که بستری از مشکلات و نارسایی های اقتصادی، سیاسی، حقوقی و امنیتی رواج پیدا می کند . تبعات منفی و مضر بسیاری برای اقتصاد کشور در پی داشته و فعالیت اقتصاد رسمی و برنامه ها و سیاستهای کشور را تحت الشعاع قرار داده و در این راستا مشکلاتی همانند کاهش تولید داخلی و افزایش بیکاری و کاهش سرمایه گذاری مولد و تقلیل کارآفرینی و همچنین کاهش درآمدهای عمومی دولت را به همراه دارد. معهذا عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مختلفی در پدیده بروز قاچاق کالا و ارز دخالت دارند که به همین دلیل، هدف مقاله حاضر این است که عوامل ارتکاب قاچاق در استان آذربایجان غربی بعنوان یکی از مناطقی که ارتکاب قاچاق شایع و دارای فراوانی است از دیدگاه مطلعین بومی و کارشناسان و محققین ذیربط بطور جامع مورد شناسایی و تحلیل قرار گیرد. در این تحقیق که با موضوع بررسی عوامل ارتکاب قاچاق کالا در شهرهای مرزی استان آذربایجان غربی به انجام رسیده، برای گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نظریه زمینه ای استفاده شده است. براساس روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری در این منطقه با 18 نفر از مطلعان کلیدی و فعالان قاچاق، مقامات و ماموران مربوطه پژوهشگران و اساتید دانشگاهی مصاحبه شده است. داده های حاصل از مصاحبه با مشارکت کنندگان در تحقیق، حول سه کد محوری که عبارتند از «عوامل مربوط به سیاست های نامطلوب کنترلی»، «مشکلات و نارسایی های موجود در جامعه محلی» و « عوامل فردی و شخصیتی » طبقه بندی شده است.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، سیاست گذاری نامطلوب، چالش های تقنینی، مشکلات و چالش های اقتصادی، آذربایجان غربی
  • حیدر محمدی، سید محمد موسوی جد*، پرویز آقایی، جوان احمد عزیز صفحات 185-217

    یکی از ضرورت های توسعه استان های مرزی کشور، وجود زیرساخت ها و بسترهای مناسب جهت جذب گردشگران می باشد. به عبارت دیگر، گردشگری پزشکی از راهکارهای توسعه این مناطق بوده که با توجه به هم مرز بودن کشور عراق با استان کردستان زمینه توسعه این نوع گردشگری در غرب کشور فراهم است. بر همین اساس این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و به شیوه کاربردی درصدد ارزیابی نقش زیرساخت های شهر سنندج بر تصویر مقصد گردشگری است. جامعه آماری این پژوهش را گردشگران پزشکی عراقی تشکیل می دهند که در بازه زمانی 1 مهر تا 30 دی 1399 در بازه 4 ماه برای معالجه و درمان به شهر سنندج مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری این پژوهش غیرتصادفی-دردسترس می باشد. حجم نمونه نیز با توجه به نداشتن تعداد دقیق جامعه آماری در این 4 ماه و عدم توانایی اندازه گیری آن به وسیله فرمول کوکران، بر اساس اشباع داد ها، به تعداد 120 نفر انتخاب شد. ابزار اصلی جهت گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه می باشد و این پرسشنامه ها در سه بیمارستان کوثر، بعثت و توحید توزیع شد. جهت بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی و رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که همه مولفه های زیرساخت های مقصد (دانش، امنیت، سهولت دسترسی و قیمت گذاری منصفانه) رابطه معناداری با تصویر مقصد پزشکی داشته و واریانس زیرساخت های مقصد (دانش، امنیت، سهولت دسترسی و قیمت منصفانه) 82 درصد از واریانس تصویر مقصد پزشکی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: زیرساخت های گردشگری، تصویر مقصد، گردشگر پزشکی، مناطق مرزی، سنندج
|
  • hossein alizade, Alireza Zaheri *, Sadegh Salimi Pages 1-26

    Determining the border line between countries is, on the one hand, the main factor of peace and, on the other hand, the indicator of independence, and these two factors, in turn, create an atmosphere in which security prevails. This research has been done using descriptive-analytical method.The findings show that in the absence of agreement between the parties regarding the border line on the construction facilities on the Rahel border rivers, it is that the border line continues vertically on the waterway. This is consistent with the general theory that the boundary divides the sovereignty of countries not only on the ground, but also on the bed and at the air. In addition, the solution, consisting of the vertical extension of the boundary line over waterways, avoids problems that may arise from two different boundaries in adjacent geometric maps.The present study indicates the method of determining the border line on the bridges constructed on the Aras River. On the border bridges on the Aras River, according to the proposal of this research, the border line on the bridge compared to the old Julfa bridge will be changed by 44.13 meters in favor of Islamic Iran.

    Keywords: border river, delimitation, fair line, border facilities
  • Strategies to combat the trafficking of emerging addictive substances (NPS) from the borders
    majid karimi, Ebrahim Ghorbani*, rahim dadres Pages 27-46

    In recent years, the western and northwestern borders of the country have become the entry point for new drugs and psychedelics, and the border police and the fight against narcotics have faced a serious challenge in the fight against drug trafficking. The aim of this study was to provide strategies to combat the trafficking of emerging addictive substances (NPS) from the borders of West Azerbaijan province. This research was conducted within the framework of qualitative approach and data foundation research method (Strauss and Corbin approach). Participants in the study, which included 20 experts from the NAJA Border Command, the NAJA Counter-Narcotics Police, the Economic Security Police, and emerging drug traffickers and criminals, used purposive sampling to achieve theoretical saturation. Were used. The instrument used for the interview was semi-structured. Findings showed border with supplying countries, poverty and unemployment, high profitability, long borders and border gaps as causal factors, weakness in control equipment and training of border workers, lack of intelligence and pollution of forces involved as Underlying factors and ultimately the tendency to use, targeted propaganda, weakness in religious laws and cultural values and not being controlled by international conventions as interfering factors have a significant impact on the smuggling of emerging addictive substances from the borders of West Azerbaijan province. Consequences included security-disciplinary, personal-social and economic consequences. The results showed that increasing authority, action and practice, public awareness and legislation can be considered as strategies to deal with the central phenomenon.

    Keywords: Strategy, Trafficking, Emerging Materials, Border, west Azerbaijan
  • Abolfazl Meshkini *, Sara Kamangar, Shahrbanoo golchubi diva Pages 51-76

    Streets are one of the most important public spaces in the city, and improving their utility can lead to the security of these spaces. Decreased security in urban areas will reduce the presence of people, reduce social interactions and increase crime. Lighting urban spaces can have a direct impact on strengthening the security and safety of spaces. Therefore, this study intends to investigate the effective role of urban lighting in achieving a safe urban space in order to maintain and sustain pedestrian life and expand security at night in urban spaces. The research method is descriptive-analytical and survey. The statistical population includes the citizens of the border town of Kamyaran. Data were collected through a questionnaire and the sample size was estimated to be 200 people. Data were analyzed using SPSS24 software and t-test. The three factors of security, attractiveness, recreation and tourism are the effective parameters of urban lighting in the study area. The quality of urban lighting system is very important in the tendency of citizens to use the space of Imam Khomeini Street.Also, the research findings indicate that increasing the quality of urban lighting system plays an important role in increasing the attractiveness of urban spaces, activity time and comfort And urban security for citizens.There is also a significant and direct relationship between the two variables of lighting and the feeling of security

    Keywords: lighting, Security, urban spaces, border city of Kamyaran
  • Mohammad Hajipour *, Samira Pour, Amin Mahmoudi Khurandi Pages 77-119

    The border areas are of great importance especially in Iran. Paying attention to the quality of life of border areas and settlements is an important and fundamental strategy for the development of borders as well as integrated territorial development. A fundamental step to improve the quality of life in border areas is the approach that the country's policy and planning system has prepared in the content of development documents. In Iran, five-year development plans as strategic documents of the country's development are for the mentioned currents. In this study, an attempt was made to analyze the content of five-year development plans after the revolution in terms of quality of life in border areas and changes in this approach during six the period of Iran's development documents should be discussed. The present study is applied in terms of purpose. Data were collected by documentary study method. Data analysis has been done in the framework of qualitative content analysis with an inductive approach. MAXQDA software was used to analyze the content of six development documents of the country. The results showed that it is inferred that the quality of life in border areas has not been a priority for planners and policymakers so far. Therefore, it can be said that one of the main roots of the current challenges in the border regions is the approach of the policy-making and planning system, which will not change significantly until the continuation of this injustice in policy-making.

    Keywords: integrated land development, Quality of Life, Development plan, policy approach, border areas
  • hosein ghobeishavi, abdolkhalegh gholami chenarestan alia *, mohammad haghighi Pages 121-149

    Identifying competitive factors in order to enter global markets is very important due to their special place in the development of the country's economy. Meanwhile, border areas have better conditions due to their proximity to other countries and the expansion of global borders. The present study aims to analyze the internationalization of industrial companies in Khuzestan border province to determine what factors are involved in becoming competitive and entering global markets to effectively move industries to more advanced and appropriate stages of exchanges. International Push. This qualitative research has been done by content analysis method and in-depth semi-structured interviews with 18 experts, managers and experts in the field of export who have more than ten years of work experience and also work in food industry factories with at least a bachelor's degree. . Qualitative data analysis was performed through MAXQDA software. From the qualitative data, 322 codes were extracted as concepts related to international competitiveness, which were categorized into two components: competitive advantage and competitiveness. The results of the research lead to the identification of 9 factors: product cost, product quality, the company has advanced technology, companies have specialized manpower, efficient marketing management in companies, green and organic products, companies have a famous brand, product packaging quality , Companies' easy access to quality raw materials, which gives them a competitive advantage

    Keywords: International Competitiveness, Industrial Company, Overseas, border areas, Khuzestan province
  • edris ghaderi, davood kiani*, sadegh zibakalammofrad Pages 153-183

    Smuggling of goods is a problem that is spreading in the context of economic, political, legal and security problems and shortcomings. It has many negative and harmful consequences for the country's economy and overshadows the activities of the official economy and the country's programs and policies. In this regard, problems such as reducing domestic production and increasing unemployment and reducing productive investment and reducing entrepreneurship and reducing public incomes With the government. Nevertheless, various economic and non-economic factors are involved in the phenomenon of smuggling of goods and currency. And relevant experts and researchers to be comprehensively identified and analyzed. In this study, which was conducted to investigate the causes of smuggling of goods in the border cities of West Azerbaijan province, a semi-structured interview technique was used to collect data and a background theory was used to analyze the information. Based on the purposeful sampling method and theoretical saturation criteria in this region, 18 key informants and trafficking activists, officials and relevant officials, researchers and university professors have been interviewed. The data from the interviews with the participants in the study are classified around three central codes, which are "factors related to unfavorable control policies", "problems and shortcomings in the local community" and "individual and personality factors".

    Keywords: commodity smuggling, Adverse Policy Making, Legislative Challenges, Economic Problems, Challenges, west Azerbaijan
  • haydar mohammadi, seyed mohammad mosavi jad *, parviz aghaei, jwan ahmed aziz Pages 185-217

    One of the necessities for the development of the border provinces of the country is the existence of appropriate infrastructure and bases for the development of these areas. Medical tourism is one of the ways to develop these areas, which is the basis for the development of this type of tourism due to the fact that Iraq borders the province of Kurdistan. This research is descriptive-analytical and is applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of this study consists of Iraqi medical tourists who had referred to Sanandaj for treatment and treatment for 4 months in the period from September 22, 2020 to January 19, 2021. The sampling method of this study is non-random. The sample size was selected based on data saturation, based on data saturation, due to the lack of exact number of statistical population in these 4 months and the inability to measure it by Cochran's formula. The main tool for collecting research data is a questionnaire and these questionnaires were distributed in three hospitals: Kowsar, Besat and Tohid. SPSS software and correlation and regression tests were used to test the research hypotheses. The results indicate that all components of destination infrastructure (knowledge, security, ease of access and fair pricing) have a significant relationship with the image of medical destination and the variance of destination infrastructure (knowledge, security, ease of access and fair price) is 82%. Explains the medical destination image from the variance.

    Keywords: Tourism infrastructure, Destination Image, medical tourist, border areas, Sanandaj