فهرست مطالب

مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1399)

مجله مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی صانعی، یاسر ابوزاده گتابی صفحات 1-22

    در ادیان الهی، منطق رابطه خدا با انسان و جهان نقش تاثیر گذاری بر تدوین الهیات آن دین دارد، به گونه ای که در ادوار تاریخی، هندسه الهیاتی ادیان دستخوش تغییر بوده است. در این میان مسیحیت نیز از این قاعده مستثی نبوده تا آنجا که منطق الهیاتی آن از فراباشندگی خدا نسبت به انسان و جهان در دوره آباء و قرون وسطی به فروباشندگی آن در دوره معاصر دستخوش تغییر شده است. این تحقیق به دنبال بررسی این مساله در عهد جدید است تا با احصاء فقرات عهد جدید و با روش تحلیلی انتقادی، به ارزیابی این ارتباط بپردازد. از مهمترین یافته های این تحقیق می توان به خالقیت همه جانبه خداوند، ارتباط خداوند با انسان ها از طریق انبیاء و مسیح، ستایش و عبادت خدا به عنوان پل ارتباطی مابین انسان ها و خداوند، شان والای جهان خلقت و ارتباط همیشگی خداوند با آن، بهره وری و ارتباط همه جانبه انسان از جهان طبیعت با هدف خودشناسی، خداشناسی و درک تنعمات ملکوت الهی اشاره نمود..

    کلیدواژگان: خدا، انسان، جهان، هد جدید، منطق الهیاتی
  • محمود شاهرودی *، احمد ملایی صفحات 23-44

    سبک ریالیسم جادویی غربی با تصوف و متون عرفانی فارسی، پیوندی ناگسستنی دارد. اذعان برخی از بزرگان این سبک، به مطالعه ی آثار ادب فارسی چون هزار و یک شب و نوشته های عرفانی فارسی چون منطق الطیر، و آشنایی با شخصیت های برجسته ی عرفانی چون عطار نیشابوری، پیشینه ی این سبک ادبی را به تصوف و عرفان می رساند. از نظر محتوایی نیز نوشته های عرفانی با آثاری که به سبک ریالیسم جادویی نوشته شده اند، مشابهت زیادی دارد. اساسی ترین مشخصه ی آثار ریالیسم جادویی، درهم آمیختن واقعیت و فراواقعیت است که در نوشته های عرفانی، به ویژه کرامات و معجزاتی که از عرفا نقل می شود، به وفور قابل مشاهده است. هدف این پژوهش، بررسی کتاب اسرار التوحید و کشف تشابهات و تمایزات مولفه های سبک ریالیسم جادویی با حکایات این اثر برجسته ی عرفانی است. نویسندگان این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی نشان می دهند که با وجود اختلاف موضوع و محتوای این اثر با منابع داستانی سبک ریالیسم جادویی، بسیاری از مولفه های این سبک غربی در حکایات کتاب مورد مطالعه مشاهده می شود. هر چند اختلافاتی نیز در شیوه ی ارایه ی آن با این سبک وجود دارد. این بررسی نشان می دهد که چرخش زمان روایت و پیچیدگی پیرنگ که از مولفه های سبک ریالیسم جادویی است در اسرارالتوحید دیده نمی شود،. در حالی که دیگر مولفه های این سبک را می توان در اثر مورد بررسی ردیابی نمود، البته متناسب با ویژگی های فرهنگی و اجتماعی جامعه ی نویسنده و اساطیر بومی سرزمین وی.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، ابوسعید، اسرارالتوحید، فراواقعیت
  • محسن فاطمی صفحات 65-84

    مطابق نصوص معرفت خداوند،  هدف آفرینش، عمومی و ضروری است و مسیر آن به روشنی تبیین شده است. گروهی تنها به معرفت صفات بسنده کرده اند و دلایلی چون محدودیت انسان و عجز او را بیان می کنند. برخی دیگر معرفت به ذات را نیز ممکن بلکه ضروری می دانند و معرفت در حال فنا را به دلیل اینکه شناخت خدا با خدا است، تایید کرده و شواهدی بر آن اقامه کرده اند. عرفان به ذات مراحلی دارد که مناجات شعبانیه متنی متقن برای طرح آن می باشد. این مراحل به ترتیب معرفت نفس، صفات حق ، لقاء الله ،  فنا ، شناخت خدا با خدا و اخلاص است که پایان راه و چهارمین سفر صدرایی و در حقیقت فنای از فنا و بقای بالله می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است . بر اساس یافته های تحقیق، آیات سوره صافات در امضای توصیف مخلصین از الله، نشانه ای برجسته و بابی مبارک برای اثبات معرفت ذات در حال فنا است. این ادراک نه فوق معرفت بلکه فوق توصیف برای غیر اهلش می باشد.

    کلیدواژگان: معرفت، ذات، مناجات شعبانیه، لقاء الله، فنا
  • محمدحسین طاهری آکردی، عظیم امیری صفحات 85-108

    بعد از سیر تاریخی مباحث مقارنه الادیان و مقالات و فرق، در دوران معاصر بحث تقریب ادیان ابراهیمی جایگاه ویژه ای یافته است. اگرچه هنوز برخی از عدم امکان، نامطلوب و نامفید بودن تقریب بین ادیان سخن می رانند اما بحران های پیش روی انسان ها و ظرفیت های ادیان الهی برای تکامل و هدایت بشریت ضرورت تقریب ادیان را بیش از پیش نمایان کرده است. تقریب بین ادیان ابراهیمی برای به نتیجه رسیدن محتاج تعامل آگاهانه با چالش ها و آسیب شناسی عالمانه این حوزه خواهد بود. شناخت مقدمات تقریب، آشنایی با اصول و مبانی، فهم نظام تقریب دینی و جایگاه اصلاح و احیاء در دین، تقریب بین ادیان را به سمت تعامل گرایی و تکامل گرایی پیروان ادیان الهی سوق خواهد داد. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار کتابخانه ای با دسته بندی و بررسی رویکردها در زمینه تقریب ادیان ابراهیمی، به تقویت دیدگاه ها ضرورت تقریب پرداخته است و آموزه تقریب بین ادیان ابراهیمی را بر اساس نظام تقریب و با نگاه به چالش های درون دینی و برون دینی و آسیب شناسی این حوزه به سامان رسانده است.

    کلیدواژگان: تقریب، گفت وگو، ادیان ابراهیمی، چالش ها، آسیب شناسی
  • علی قانعی زوارق، ولی دین پرست، علیرضا کریمی، ناصر صدقی صفحات 109-128

    عرفای مسلمان در قرن هشتم، در طرح اندیشه سیاسی خود، تحت تاثیر اندیشه ی عرفانی «انسان کامل» ابن عربی قرار گرفتند. میرسیدعلی همدانی از این دسته عرفای مسلمان است که معتقد به حکومت انسانهای کامل است. حکومتی که از سوی انبیا و اولیای الهی شکل گرفته و دین و سیاست توامان در مقام آنها بوده است. هر چند استقرار چنین حکومتی آرمان اوست؛ اما او در قرن هشتم هجری با حکومت سلاطین مسلمان عصر خود مواجه است (تیمور در ایران و حکام مسلمان نواحی کشمیر). او به ناچار حکومت آنها را مشروع دانسته و سلطان را در جایگاه انسان کامل قرار داده و وی را ملزم به رعایت ویژگیهای نیک و اخلاقی انسان کامل در امر حکومت داری می نماید. این که همدانی در نبود انبیا و اولیای الهی به عنوان انسان کامل، چگونه به سلاطین همچنین جایگاهی می دهد، مساله تحقیق حاضر است. هدف او رعایت اخلاق سیاسی برگرفته از انسان کامل در رفتار سلاطین بوده تا در غیاب انسان کامل، نمودی از رفتار آنها را در وجود حاکمان وقت پیاده سازد. بدین شکل تعامل و ارتباط نزدیک بین اندیشه ی عرفانی با اندیشه سیاسی ایجاد کرده است. این پژوهش با بهره گیری از منابع تاریخی و به روش تحلیلی و توصیفی به تبیین موضوع پرداخته و  اندیشه سیاسی سیدعلی همدانی در استقرار مطلوب ترین حکومت ها در جهان اسلام را بیان کرده است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، انسان کامل، اندیشه سلطانی، سید علی همدانی، قرن هشتم هجری
  • راضیه شجاع قلعه دختر صفحات 129-140

    مکران سرزمینی در منتهی الیه جنوب شرقی ایران که همواره در زمینه های اجتماعی، فرهنگی و مخصوصا مذهبی طی سده های مختلف تحت تاثیر نواحی همجوار خود قرار داشت. علاوه بر این عامل، حضور گروه های جمعیتی و فرقه های مذهبی مختلف در این ناحیه نیز بر گرایشهای مذهبی مردمان این دیار بسیار موثر بود. پیش از ظهور اسلام غلبه با دو آیین بودایی و زرتشتی بود. در سال 24ه.ق با ورود فاتحان مسلمان، اسلام به آنجا راه یافت. اسلام در مکران مسیر پرفراز و نشیبی طی نمود. نخست حضور گسترده خوارج و سپس داعیان اسماعیلیه آنجا را در بر گرفت و از سده پنجم هجری بنا به دلایل متعدد حضور اهل تسنن فزونی می یابد. در این مقاله سعی شده نخست با روشن ساختن سیر مذهبی مردم این ناحیه علل و چگونگی گرایشها و تغییرات مذهبی آنان مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مکران، خوارج، اسماعیلیه، تسنن
|
  • Martza Sanei, Yaser Abuzadeh Gatabi Pages 1-22

    In the divine religions, the logic of God's relationship with man and the world has an influential role in the formulation of the theology of that religion, so that in historical periods, the theological geometry of religions has changed. Christianity, meanwhile, has not been exempt from this rule, so much so that its theological logic has changed from the transcendence of God to man and the world in the ancestral period and the Middle Ages to its collapse in the contemporary period. This study seeks to examine this issue in the New Testament in order to evaluate this relationship by counting the vertebrae of the New Testament and using a critical analytical method. One of the most important findings of this research is God's all-round creation, God's relationship with humans through the prophets and Christ, praise and worship of God as a bridge between humans and God, the high dignity of the created world and permanent communication With it, God referred to man's productivity and all-round connection with the natural world with the aim of self-knowledge, theology, and understanding of the blessings of the divine kingdom..

    Keywords: God, Man, World, New Testament, Theological Logic
  • Mahmood Shahroodi*, Ahmad Mollayi Pages 23-44

    According to the texts of God's knowledge, the purpose of creation is general and necessary, and its path is clearly explained. Some people are satisfied with knowing only the attributes and state reasons such as human limitations and helplessness. Others consider knowledge of the essence to be possible but also necessary, and have affirmed and proved the knowledge of perishing knowledge because it is the knowledge of God with God. Mysticism has in essence stages that Sha'baniyah Litanys are a solid text for its design. These stages are respectively the knowledge of the soul, the attributes of truth, meeting God, annihilation, knowing God with God and sincerity, which is the end of the path and the fourth journey of Sadra, and in fact annihilation of annihilation and survival of God. The research method was descriptive-analytical. According to the findings of the research, the verses of Surah Safat in signing the description of the sincere from God are a prominent sign and a blessed chapter to prove the knowledge of the dying essence. This perception is not above knowledge but above description for non-people.

    Keywords: knowledge, Essence, Sha'baniyah Litanys, Meeting God, Nullity
  • Mohsen Fatemi Pages 65-84

    According to the texts of God's knowledge, the purpose of creation is general and necessary, and its path is clearly explained. Some people are satisfied with knowing only the attributes and state reasons such as human limitations and helplessness. Others consider knowledge of the essence to be possible but also necessary, and have affirmed and proved the knowledge of perishing knowledge because it is the knowledge of God with God. Mysticism has in essence stages that Sha'baniyah Litanys are a solid text for its design. These stages are respectively the knowledge of the soul, the attributes of truth, meeting God, annihilation, knowing God with God and sincerity, which is the end of the path and the fourth journey of Sadra, and in fact annihilation of annihilation and survival of God. The research method was descriptive-analytical. According to the findings of the research, the verses of Surah Safat in signing the description of the sincere from God are a prominent sign and a blessed chapter to prove the knowledge of the dying essence. This perception is not above knowledge but above description for non-people.

    Keywords: knowledge, Essence, Sha'baniyah Litanys, Meeting God, Nullity
  • MohammadHossein Taheri Akerdi, Azim Amiri Pages 85-108

    After the historical course of the comparative discussions of religions and sects, in the contemporary period, the discussion of the approximation of the Abrahamic religions has found a special place. Although some still speak of the impossibility, desirability, and uselessness of rapprochement between religions, but the crises of human progress and the capacity of divine religions to develop and guide humanity have made the need for rapprochement even more apparent. Approximation between the Abrahamic religions to reach a conclusion will require conscious interaction with the challenges and wise pathology of this field. Knowing the basics of approximation, familiarity with the principles and foundations, understanding the system of religious approximation and the place of reform and revival in religion, will lead the approximation between religions to the interactionism and perfectionism of the followers of divine religions. This research has strengthened the views on the necessity of approximation by descriptive-analytical method and library tools by categorizing and examining the approaches in the field of approximation of Abrahamic religions and Intra-religious and extra-religious pathology in this field.

    Keywords: Approximation, Dialogue, Abrahamic Religions, Challenges, Pathology
  • Ali Ghanei Zavargh, Vali Dinparast, Ali Karimi, Nasser Sedghi Pages 109-128

    In the 8th century AH, Muslim mystics became influenced by Ibn Arabi’s mystical ideas of the complete human being in presenting their political ideas. Mir Sayyid Ali Hamadani is one of such Muslim mystics who believed in the governance of complete human beings; this form of governance had been established by prophets and divine entities who had religious and political authority simultaneously. Although the establishment of this form of government if Hamadani’s ideal, he was faced by the Muslim sultans of his era in the 8th century AH (Tamerlane in Iran and Muslim rulers of Kashmir regions). Thus, he was forced to consider their rule legitimate, and put the sultan in the status of a complete human being and charge him with the duty of observing a complete human’s good and ethical deeds in ruling. The current study focuses on the question that why in the absence of prophets and divine entities as complete humans, Hamadani gives such status to sultans. His goal was the observance of political ethics taken from a complete human in sultans’ behavior so that in the absence of a complete humans, a representation of their behavior is transferred to the rulers of his time. The current study has attempted to investigate this topic through making use of historical sources and applying analytical and descriptive methodologies, and has explained Sayyid Ali Hamadani’s political ideas in the establishment of the most appropriate forms of government in the Islamic world.

    Keywords: Political idea, Complete human, Sultan idea, Sayyid Ali Hamadani, The 8th century AH
  • Raziyeh Shoja Pages 129-140

    Makran was a territory in southeastern of Iran that It has always been influenced by its neighboring areas in social, cultural and especially religious fields during different centuries. In addition to this effect The presence of different population groups and religious sects in this area also had a great impact on the religious tendencies of the people of this land. Before the advent of Islam, domination was with Buddhism and Zoroastrianism. In the year 24 AH, with the arrival of Muslim conquerors, Islam found its way there. Islam has gone through ups and downs in Makran. First came the widespread presence of the Kharijites and then the Ismaili da'is and From the fifth century AH, for various reasons, the presence of Sunnis increases. In this article, we have tried first By clarifying the religious course of the people of this region, the causes and manner of their religious tendencies and changes should be examined.

    Keywords: Makran, Kharijites, Ismailis, Sunnis