فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی پلیس - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1400)

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حاجی زاده اصل *، جلال جعفری، حجت الله خدامرادی صفحات 1-14

    خودکشی را می توان یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی قرن حاضر قلمداد نمود. این آسیب اجتماعی روندی روبه رشد دارد و باعث نابودی سرمایه های انسانی می شود. با توجه به نقش اساسی سرمایه های انسانی در رونق و توسعه اقتصادی کشورها، بررسی علل اقدام به خودکشی حایز اهمیت است. در این میان، علم اقتصاد نیز همگام با سایر علوم تلاش هایی را درجهت بررسی و شناسایی عوامل اقتصادی موثر بر خودکشی انجام داده است. مطالعه حاضر نیز ازجمله مطالعات انجام شده در این حوزه، در تلاش است تا با استفاده از الگو های اقتصادسنجی داده های تابلویی (روش گشتاورهای تعمیم یافته) به بررسی عوامل اقتصادی موثر بر میزان خودکشی در استان های ایران در بازه زمانی 1400-1384 بپردازد. از همین رو، در این مطالعه به اثرگذاری عوامل اقتصادی متعددی، همچون رشد اقتصادی، نرخ بیکاری، نرخ تورم، نابرابری درآمدی، صنعتی شدن، شکاف تولید و شهرنشینی در سطح و با یک دوره وقفه در اقدام به خودکشی در استان های ایران پرداخته می شود. نتایج تجربی حاکی از آن است که اکثر متغیرهای اقتصادی با یک دوره وقفه، دارای تاثیر معناداری بر خودکشی هستند. به طوری که با افزایش رونق و رشد اقتصادی در دوره گذشته، نرخ خودکشی دوره جاری کاهش معناداری یافته است. در حالی که، شکاف تولید، نرخ بیکاری، تورم، نابرابری درآمدی و شهرنشینی در دوره گذشته دارای رابطه مثبت با نرخ خودکشی دوره جاری هستند.

    کلیدواژگان: خودکشی، عوامل اقتصادی، رشد اقتصادی، روش گشتاورهای تعمیم یافته، استان های ایران
  • رضا شریفی نیا*، علی رضایی صفحات 15-27

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر کنترل استرس و خودکارآمدی کارکنان وظیفه یگان های انتظامی شهر همدان انجام گرفت. روش نمونه گیری در این پژوهش، به شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی بود که بعد از انتخاب خوشه ها و نمونه گیری به شکل تصادفی، 30 نفر به عنوان گروه آزمایش و 30 نفر به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. سپس، آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، تحت آموزش مهارت های مثبت اندیشی قرار گرفتند. در پایان دوره آموزش مهارت های مثبت اندیشی، از هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون به عمل آمد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982) و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) بود. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS و با آزمون آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها حاکی از آن بود که آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر استرس ادراک شده و خودکارآمدی در گروه آزمایش، تاثیر مثبت و معناداری داشت (0005/0 <p)

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، استرس ادراک شده، خودکارآمدی
  • الهام ایزدی * صفحات 29-35

    تصادفات جاده ای یکی از علت های اصلی مرگ و میر و درگیری در کشور ایران است و در این میان پلیس نقش بنیادین در رسیدگی به این حوادث جاده ای دارد. مدت زمانی که طول می کشد تا پلیس به محل حادثه برسد، در کاهش اتفاقات ناگوار تاثیرگذار است. هدف این مقاله، بررسی مدیریت زمان پلیس پس از تصادفات جاده ای در استان همدان است. به این منظور، اطلاعات مربوط به تصادفات جاده ای استان همدان در بازه زمانی فروردین 1397 تا فروردین 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. پس از بررسی داده های پژوهش مشخص شد، میانگین زمان پاسخگویی پلیس به تصادفات جاده ای 30 دقیقه است و این زمان بیشتر از میانگین زمانی است که فوریت های پزشکی به محل حادثه می رسند.

    کلیدواژگان: مدیریت پلیس، مدت زمان پاسخگویی، تصادفات جاده ‎‎ای، همدان
  • محمد مهدی عروتی موفق*، یونس فتحی صفحات 37-45

    بحث از آزادی، یکی از مسایل مهم در مجموعه مسایل مربوط به حوزه حقوق بشر، حقوق شهروندی و نظام های مردم سالار است. حق آزادی تجمعات، راهپیمایی ها و تظاهرات مسالمت آمیز یکی از اساسی ترین مسایل حقوق فردی به شمار می رود که به روش جمعی انجام می شود و از مهم ترین نمودهای جوامع مردم سالار است. این مهم ریشه ای بنیادین در قواعد بین المللی دارد. حق آزادی تجمعات مسالمت آمیز درواقع، حقی است برای مردم که به وسیله آن دیدگاه و نگرش خود را نسبت به مسایل مختلف به گوش مسوولین و دیگر افراد جامعه برسانند. هدف این مقاله، بررسی حدود و قلمرو اعتراض مدنی ازمنظر قوانین جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش حاضر  به شیوه توصیفی- تحلیلی به نگارش درآمده است. براساس نتایج این پژوهش، مطابق با اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعتراضات مسالمت آمیز با رعایت دو شرط: 1- به همراه نداشتن سلاح و 2- مخل نبودن مبانی اسلام، آزاد اعلام شده و این حق به رسمیت شناخته شده است. حاکمیت موظف است با رعایت این دو شرط امنیت این اعتراضات را تامین نماید. همچنین، وضع هرگونه قانون و آیین نامه ای که شروط دیگری بر این دو شرط مصرح در قانون اساسی اضافه نماید، خلاف صریح قانون اساسی است و شورای نگهبان به عنوان نهاد نگهبان و مفسر قانون اساسی در مواردی به ابطال اقدام می کند.

    کلیدواژگان: اعتراض مدنی، قلمرو اعتراض، تجمعات، قوانین جمهوری اسلامی ایران
  • حسین عباسی اقدم، افشین رضایی * صفحات 47-55

    آن چه عامل مخاطره آمیزبودن امنیت و از تهدیدات قابل توجه این مقوله است، رواج یافتن یا شیوع آسیب های اجتماعی در جامعه است. در نوشتار حاضر، اهمیت، نقش و تاثیر امنیت اجتماعی به عنوان مقوله مهم جامعه شناختی بر آسیب های اجتماعی که درمقام یکی از مولفه های مهم انحراف و جرم است، مورد بررسی قرار گرفته است. اهداف نوشتار حاضر، بررسی ادبیات مفهومی جامعه شناختی امنیت و آسیب های اجتماعی، تجزیه و تحلیل و نقد و همچنین بررسی این دو مولفه و بیان رابطه معکوس بین آن ها با عنوان رابطه دیالکتیک است. روش تحقیق به صورت مرور متون مطالعاتی و گردآوری مطالب نوشته شده است. در برخی کتب و مقالات، با بهره گیری از الگوی نظری طراحی شده توسط محققین و نظریات جامعه شناسی کنترل اجتماعی هیرشی و فشار اجتماعی اگنیو انجام شده است. پس از تحلیل و تشریح مفاهیم امنیت اجتماعی و آسیب های اجتماعی براساس دیدگاه های جامعه شناختی، ادبیات مفهومی و بهره گیری از الگوی نظری، چنین نتیجه گیری حاصل شد که بین این دو عنوان رابطه معکوس وجود دارد

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، آسیب های اجتماعی، نظارت اجتماعی، کنترل اجتماعی
  • مهدی نقوی صفحات 57-65

    امروز، با گسترش سیستم ها و شبکه های رایانه ای در تمامی عرصه های زیرساختی، ارتباطی و اطلاعاتی با وجود ویژگی هایی نظیر مرزهای جغرافیایی نامحدود و کاربرد فراگیر، انتقال خدمات سریع و آسان با بهرگیری از فناوری و اطلاعات روز میسر شده است. ازطرفی، هم سو با این پیشرفت برق آسا، بستر جرایم از محیط حقیقی پا به فضای سایبری باز نموده و هر روز شاهد گسترش جرایم، حملات سایبری و فعالیت های مخرب در این فضا هستیم. رهگیری این موارد با تمامی ابزار موجب می گردد تا مجموعه تجهیزات کشف، جمع آوری شوند و مقابله اعم از عامل و غیر عامل، عملیات سایبری، جنگ الکترونیک و... به صورت زمین پایه، دریا پایه و هواپایه در یک ساختار اساسی برای اهداف مشخص تجمیع گردند. این اهداف متنوع است و علاوه بر سرعت و شتاب و داشتن آزادی عمل در فضا، زمین و دریا  ترفندها و فریب کاری خاص خود را در فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و عملیات روانی نیز دارا هستند. فرماندهی و کنترل قدرت نرم در نیروهای مسلح درقالب یک شبکه واحد و گسترده تنها با وحدت، تلاش، هماهنگی، هم زبانی و برقراری تعاملات و تبادلات اطلاعاتی و عملیاتی با سایر سازمان های کشوری و لشکری  قادر است به اهداف یاد شده دست یابد. جامع، متحد و واحدبودن شبکه در ساختاری منسجم ازجمله خصوصیات این شبکه است. مشخصه بارز آن تجمیع اطلاعات و اخبار، پردازش و هماهنگی آن، تطبیق و تلفیق اطلاعات و همچنین انتشار این اخبار و اطلاعات به تمامی مراکز فرماندهی و کنترل قدرت نرم مورد نیاز برحسب میزان دسترسی مجاز عناصر به اطلاعات مذکور است. در این پژوهش، الگوی نوین فرماندهی و کنترل قدرت نرم برای نیروهای مسلح ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، فرماندهی کنترل، تلفیق و تطبیق اطلاعات، عملیات روانی
|
  • Ali Hajizadeh Asl *, jalal jafari, hojatolah khodamoradi Pages 1-14

    Suicide could be considered one of the most important social harms of the present century. This social harm is on the rise and is annihilating human capital. According to the fundamental function of human capital in the prosperity and economic development of countries, it is significant to investigate the causes of suicide. In the meantime, economics, along with other sciences, has made efforts to investigate and identify the economic factors affecting suicide. The present study, as one of the studies conducted in this vain, tries to study the economic factors affecting the suicide rate in the provinces of Iran in the period 2005-2021 using the econometric models of panel data (generalized torque method). Therefore, in this study, the impact of several economic factors such as economic growth, unemployment rate, inflation rate, income inequality, industrialization, production gap, and urbanization in the area with a period of break in suicide attempts in the provinces Iran is investigated. Experimental results indicate that most economic variables with a break period have a significant effect on suicide. Thereafter, due to the increase of prosperity and economic growth in the previous period, the suicide rate of the current period is decreased significantly. Whereas, the production gap, unemployment rate, inflation, income inequality, and urbanization in the past period possess a positive relationship with the suicide rate of the current period.

    Keywords: suicide, Economic factors, economic growth, generalized torque method, Provinces of Iran
  • Reza Sharifinia *, Ali Rezaei Pages 15-27

    The aim of this study was to determine the effect of positive thinking skills training on stress controlling and self-efficacy of Special Units Command of NAJA in Hamedan. The sampling method in this study was random cluster sampling. After selecting the clusters and random sampling, 30 people were selected as the experimental group and 30 people as the control group. The subjects in the experimental group were trained in positive thinking skills for 8 sessions. At the end of the positive thinking skills training course, both experimental and control group were given the post-test. The instruments used in this study contained Scherer and Maddox (1982) Self-Efficacy Questionnaire and Cohen and et al's (1983) Perceived Stress Questionnaire. The data were analyzed using SPSS software and multivariate analysis of covariance statistical test which illustrated that training positive thinking skills had a significant and positive effect on perceived stress and self-efficacy in the experimental group (p >0.0005).

    Keywords: Positive Thinking, perceived stress, Self-efficacy
  • Elham Izadi* Pages 29-35

    Road accidents are one of the main causes of death and conflict in Iran, and the police have a fundamental role to play in dealing with these road accidents. The time it takes for the police to arrive at the scene is effective in reducing happless incidents. The purpose of this paper is to investigate police time management after road accidents in Hamedan province. For this purpose, information related to road accidents in Hamadan province in the period from April of 2018 to April of 2020 has been examined. After reviewing the data of this study, it was finally found that the average time for the police to respond to road accidents is 30 minutes, and this time is more than the average time when medical emergencies arrive at the scene.

    Keywords: Police Management, response time, road accidents, Hamedan
  • MohammadMahdi Orvati Movaffagh *, Unes Fathi Pages 37-45

    The issue of freedom is one of the most important issues in the field of human rights, civil rights, and democratic governments. The freedom right of assembly and peaceful demonstration is one of the most fundamental issues of individual rights exercised collectively and one of the most important manifestations of democratic societies. This important issue has its fundamental roots in the international law. The right to freedom of peaceful assembly is, in fact, the right of people to express their views and attitudes towards various problems to the authorities and other members of the society. The aim of this paper is to examine the limits and scopes of civil protest from the perspective of the laws of the Islamic Republic of Iran. The present study is structured in a descriptive-analytical manner. According to the results of this study, in accordance with Article 27 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, peaceful protests have been declared free, based on two conditions: 1- not having weapons and 2- not violating the principles of Islam; this right has been recognized officialy. The government is obliged to ensure the security of these protests observing these two conditions. In addition, the passing of any laws and regulations that add other conditions to these two conditions stipulated in the constitution is explicitly against the constitution, and the Guardian Council, as the guardian institution and interpreter of the constitution, annuls them in some cases

    Keywords: Civil Protest, Territory of Protest, Assamblies, Laws of Islamic Republic of Iran
  • Hosein Abbasi Aghdam, Afshin Rezaei* Pages 47-55

    What is a risk factor for security and one of the significant threats in this category is the prevalence of social harms in society. In the present paper, the importance, role and impact of social security as an important sociological category on social harms, which is one of the important components of deviance and crime, has been studied. The aims of the present article, while examining the conceptual literature of sociology of security and social harms, are to analyze and critique these two components and to express the inverse relationship between them as the dialectical relationship. The research method is written by reviewing study texts and collecting materials. In some books and articles, Hirsch's social control and Agnio's social pressure have been carried out using a theoretical model designed by researchers and sociological theories. After analyzing and explaining the concepts of social security and social harms based on sociological perspectives, conceptual literature and using the theoretical model, it was concluded that there is an inverse relationship between the two titles

    Keywords: social security, social harms, social monitoring, social control
  • mehdi naghavi* Pages 57-65

    Today, due to the expansion of computer systems and networks in all areas of infrastructure, communication, and information with the existence of some properties such as unlimited geographical boundaries and pervasive use, easy and fast services using up-to-date technology and information have come true. On the other hand, in line with this fast progress, the crime has been appearing from the real environment to cyberspace. The spread of crime, cyber-attacks, and destructive activities are observed in this space every day. Observing the traces of these cases using all tools causes the collection of detection equipment, operational and passive countermeasures, cyber operations, electronic warfare, and etc. in the ground, sea, and air base way to be integrated in a basic structure for specific purposes. These purposes are diverse and in addition to speed and acceleration and freedom of action in space, land, and sea, they also have their own tricks and deceptions in cyberspace, social networks, and psychological operations. Commanding and controlling soft power in the armed forces in the form of a unique and extensive network are able to achieve these purposes only through unity, effort, coordination, common language, the establishment of interactions, and exchanges of information and operations with other states and military organizations. Comprehensive, united and unified network in a coherent structure is one of the characteristics of this network. Its distinctive feature is the collection of information and news, its processing and coordination, adaptation and integration of information, as well as the dissemination of the news and information to all command centers and soft power control required in terms of authorized access to the information. In this research, a new model of soft power commanding and controling for the armed forces is provided

    Keywords: soft power, Control Command I, ntegration, Adaption of Information, psychological operations