فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1400)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عامر نیک پور*، صدیقه لطفی، زبیده منصورلکورج صفحات 5-30

    محله ها از ارکان اصلی ساختار شهرها بوده و نقش مهمی در تحقق اهداف توسعه شهری پایدار دارند. ابعاد مسایل شهری در سطح محله ها به شکل واضح تری قابل درک است و فرم شهری به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر این ابعاد تاثیرگذارند، بنابراین شناخت الگوی کالبدی محله و دستیابی به فرم مطلوب از موضوعات اساسی در راستای نیل به توسعه پایدار شهری است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر فرم شهری بر پایداری محله های شهر آمل است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی است. روش جمع آوری داده ها از طریق پر کردن پرسشنامه با حجم 400 عدد صورت گرفته است. برای سنجش فرم شهر ابتدا 12 شاخص مرتبط تعریف عملیاتی شده اند، سپس با کمک مدلSAW محله ها به سه فرم فشرده، میانی و پراکنده طبقه بندی و پرسشنامه های هر محله نیز با روش خوشه بندی تصادفی توزیع و تکمیل شده اند. نتایج نشان داد بین پایداری در فرم های مختلف تفاوت معناداری وجود دارد، و میزان پایداری در فرم فشرده بیش از فرم میانی و پراکنده است و محله شماره 10 پایدارترین و محله شماره 25 ناپایدارترین محله شهر می باشند. همچنین محله ها به لحاظ پایداری در 4 گروه همگن دسته بندی شده اند که طبق نتایج ، محله های واقع در گروه اول سطح پایین تری از پایداری برخوردارند و گروه چهارم که در بردارنده محله های فشرده هست، از پایداری بیشتری برخوردار هستند. همچنین از میان ابعاد پایداری بعد اجتماعی، از وضعیت نامطلوب و بعد کالبدی از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: فرم، محله، پایداری، آمل
  • مریم سجودی*، حسین حاتمی نژاد، رامین قربانی صفحات 31-60

    رشد شهرها زمینه را برای انواع ازدحام و درهم تنیدگی ها فراهم می کند که ابن امر سبب می شود زمینه و بستر برای وقوع جرایم بیشتر شود. دیدگاه های مرتبط با پیشگیری جرایم از طریق طراحی محیطی می توانند ترکیب و طراحی محیط را طوری سامان دهند که امکان بروز جرایم را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بدین منظور در پژوهش حاضر جهت بررسی میزان امنیت محیطی با تاکید بر سپتددر محله ی فرهنگ رشت با استفاده از شیوه پیمایشی ، به شناسایی نقاط قوت و ضعف درونی و بیرونی محله از منظر امنیت محیطی و همچنین آزمون های پارامتریک t test و آزمون رتبه ای فریدمن بهره گرفته شده است. بر اساس نتایج آزمون پارامتریک t این نتیجه حاصل آمد که از نگاه شهروندان و ساکنان محله از میان مولفه هایی که بیان گر سنجش وضعیت مولفه های پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی در محله فرهنگ بودند، وفور قتل و جنایت در شهر با متوسط رتبه 4.44 در اولویت آخر و تاکید بر قوانینی که میتوانند امنیت را برای شهروندان تامین کنند با متوسط رتبه 99در اولین اولویت بوده است. که این مساله و همچنین تاکید بر ترتیب قرارگیری سایر مولفه ها، وضعیت مطلوب امنیت محیطی در محله مذکور را نشان می دهد. همچنین نتایج آزمون فریدمن که جهت مقایسه توانمندی های محیطی جهت برقراری امنیت در محله فرهنگ به کار گرفته شده است نشان دادکه مولفه ی "سنت حکم می کند که در شرایط سخت به کمک همشهری هایمان بشتابیم" در اویت اول است.

    کلیدواژگان: امنیت محیطی، پیشگیری از جرم، رویکردcpted، شهر رشت
  • بابک نظری، مسعود ترابی آزاد*، طیب صادقی فر صفحات 61-77
    داده های باد و سرعت جریان ناشی از باد از ماهواره QUIKSCAT، برای10 سال و به صورت میانگین ماهانه، در محدوده خلیج جاسک (طول جغرافیایی 2/57  تا 58  درجه شرقی و عرض جغرافیایی 1/25 تا  5/25  درجه شمالی) استخراج شد. نقشه رقومی مناسبی از منطقه مورد مطالعه تهیه و با استفاده از نرم افزارهای  ArcGIS 9.3 وXTools Pro 7.1، مدل سازی مکانی سرعت و جهت جریان ناشی از باد توسط روش درون یابی کریجینگ برای کلیه ماه های سال انجام شد. حاصل ایجاد نقشه های پیوسته ای از مقادیر سرعت و جهت جریان ناشی از باد و همچنین  نمودار های آماری برای ماه های مختلف می باشد. برای نمایش بهینه جهت جریان، نقشه های دو بعدی و سه بعدی ازجهت جریان رسم شد. در خلیج جاسک، بیشترین سرعت جریان ناشی از باد در ماه مرداد با مقدارm/s 47/0 و کمترین آن مربوط به ماه مهر با اندازهm/s14/0 می باشد. در فصل پاییز اختلاف بین کمترین و بیشترین اندازه سرعت جریان ناشی از باد در خلیج جاسک،  29/0 است که بیشترین دامنه تغییر سرعت جریان را در بین فصل‎های سال دارد در صورتی که فصل بهار با حداکثرm/s 03/0 کمترین دامنه تغییر سرعت جریان را دارد. در فصل های  زمستان و بهار، الگوی جهت جریان جنوب غربی، درفصل تابستان شرقی  و شمال شرقی و در فصل پاییز جنوب و جنوب غربی است.
    کلیدواژگان: خلیج جاسک، سیستم اطلاعات جغرافیائی، جریان ناشی از باد، درون یابی، دریای عمان
  • تیمور آمار* صفحات 79-103
    شناسایی روند های موجود در جابجایی و تحرک درون سرزمینی جمعیت باعث می شود تا سیاست گذاریهای جمعیتی بر پایه اطلاعات متقن و مبتنی بر واقعیت های موجود باشد.این مقاله با رویکردی جغرافیایی،ابعاد مهاجرت و تحرک مکانی به نواحی روستایی گیلان را باستناد جمع آوری اطلاعات از کل روستاهای استان بررسی و تحلیل نموده است. بر اساس اطلاعات اخذ شده 180467 نفر مهاجر در قالب 61597خانوار احصاء شده است، که 75 درصد بصورت موقت و در قالب مهاجرتهای معکوس و 25 درصد نیز اسکان دایم در قالب مهاجرین بازگشتی هستند.مقصدجریان معکوس مهاجرت روستاهای جلگه ایی و کوچگاه مهاجرین دایم عمدتا روستاهای کوهستانی استان بوده است. روستاهای شهرستان رشت با 4/37 درصد، لاهیجان با 7.6 درصد ورودسر با 7 درصد بترتیب بیشترین میزان استقرار در روستاها را تجربه کرده اند. استان تهران با 47 درصد واستانهای اصفهان با 8/12 درصد،اردبیل با 9/9 درصد و البرز با 9/5 درصد مهمترین استانهای مهاجرفرست به روستاهای استان محسوب می شوند.یافته های این پژوهش نشان داد که این حرکت جمعیتی تابعی از جریان مدرنیزاسیون،نابسامانیهای زندگی در شهرهای پرجمعیت،مخاطرات اقلیمی و کمبود آب در استانهای مرکزی و جنوبی،رونق گردشگری و گذران اوقات فراغت و بالاخره فراغت از کار و بازنشستگی می باشد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، تحرک مکانی، مهاجرت به روستا، مهاجرت معکوس و بازگشتی، استان گیلان
  • سیده فاطمه امامی، ژیلا وطنخواه، علیرضا دربان آستانه* صفحات 105-132

    پژوهش حاضر نقش طراحی کالبدی و بررسی عوامل موثر بر امنیت روستاییان در سطح روستاهای شهرستان رشت می باشد. برای بررسی بهتر در این پژوهش ابتدا ابعاد احساس امنیت به چهار بعد ناموسی، جانی، مالی و اجتماعی تقسیم شد و معرف های مرتبط در قالب گویه های طیف لیکرت طراحی و استخراج گردید. سپس از 20 معرف برای سنجش اثرات کالبدی بر امنیت روستاییان و تجزیه و تحلیل استفاده شد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای (فیش‏برداری از کتاب، مقاله و منابع اینترنتی) و میدانی (پرسشنامه و مشاهده مستقیم و مصاحبه با سرپرست خانوارها) بود و برحسب ضرورت در هریک از مراحل تحقیق، یکی از این دو روش به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی (میانگین، فراوانی) و استنباطی (ضریب همبستگی، آزمون Tتک نمونه ای و تحلیل واریانس) صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای روستایی ساکن روستاهای شهرستان رشت (321703) می باشد. در منطقه مطالعه شده، که بر اساس جدول مورگان تعداد 384 پرسشنامه در منطقه تکمیل گردید. نتایج تحقیق حاکی از اثر گذار بودن شاخص های کالبدی در امنیت روستاییان است. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که شاخص های جنسیت، سن، میزان تحصیلات، مسایل و مشکلات کالبدی، نوع حادثه وقوع یافته در محیط و نوع جرم به ترتیب تاثیر قابل توجهی بر احساس امنیت خانوارهای موردمطالعه داشته است. بطوریکه بررسی ها نشان می دهد، جنسیت با 550/0 بیشترین میزان تاثیر را بر متغیر وابسته یعنی همان امنیت را دارد و اینکه بیشترین احساس ناامنی در روستاها توسط زنان است.

    کلیدواژگان: امنیت، رفاه، جرم، طراحی کالبدی
  • سعیده اسماعیلی*، هومان تامپی صفحات 133-168
    شایستگی فرهنگی راهنمایان تور بر عملکرد شغلی شان و میزان رضایت گردشگران از خدمات آنها تاثیر قابل توجهی دارد و لازم است که در تحقیقات گردشگری توجه بیشتری به آن شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی شایستگی فرهنگی راهنمایان تور در مقصدهای تاریخی ماسوله و ابیانه است. جامعه آماری این پژوهش گردشگران داخلی هستند که از طریق تورهای گروهی، به ماسوله و ابیانه سفر کرده اند. ابعاد و مولفه های شایستگی فرهنگی راهنمایان با استفاده از پرسشنامه نیمه باز مورد بررسی قرار گرفت و از طریق مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد از میان ده شاخص شایستگی فرهنگی راهنمایان تور ابیانه و ماسوله، درک فرهنگ محلی (ابیانه)، درک محیط محلی سفر (هر دو)، میانجی گری فرهنگی (هر دو)، توانایی زبان (ابیانه)، ارتباطات میان فرهنگی و مهارت های تعاملی (هر دو) و همدلی فرهنگی (ماسوله) مولفه هایی هستند که باید بیش از سایر مولفه ها در راهنمایان تور این دو مقصد ارتقا یابند تا در نهایت منجر به افزایش رضایت گردشگران و وفاداری آنها به دفاتر خدمات مسافرتی شوند. بر این اساس، مدیران موسسات آموزشی و انجمن های صنفی می توانند علاوه بر برگزاری دوره های آموزشی راهنمایی تور، دانش و مهارت های مرتبط با شایستگی فرهنگی را به طور کاربردی و در حین اجرای تور به راهنمایان گردشگری آموزش دهند.
    کلیدواژگان: راهنمایان تور، شایستگی فرهنگی، تورهای گروهی، ماسوله، ابیانه
|
  • Amer Nikpour *, Sedigheh Lotfi, Zobeydeh Mansour Lakuraj Pages 5-30

    Neighborhoods are one of the main pillars of urban structure and play an important role in achieving the goals of sustainable urban development, so recognizing the physical pattern of the neighborhood and achieving the desired form is one of the basic issues in order to achieve sustainable urban development. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The data collection method was done by filling out a questionnaire with a volume of 400 items. To measure the city form, first 12 related indicators have been operationally defined, then with the help of the SAW model, neighborhoods have been classified into three forms: intensive, intermediate, and scattered, and questionnaires of each neighborhood have been distributed and completed by random clustering method. The results showed that there is a significant difference between stability in different forms, and the degree of stability in the compact form is more than the intermediate and scattered form, and neighborhood No. 10 is the most stable and neighborhood No. 25 is the most unstable neighborhood in the city. Neighborhoods are also categorized in terms of sustainability into 4 homogeneous groups. According to the results, the neighborhoods in the first group have a lower level of stability and the fourth group, which includes dense neighborhoods, is more stable. Also, among the dimensions of stability, the social dimension was in an unfavorable condition and the physical dimension was in a favorable condition.

    Keywords: Urban Form, Sustainability, Neighborhood, Amol
  • Maryam Sejodi *, Hosein Hataminejad, Ramin Ghorbani Pages 31-60

    the basis for more crime. Theories and perspectives related to crime prevention through environmental design can modify the composition and design of the environment in a way that significantly reduces the likelihood of crime occurring. For this purpose, in the present study, to investigate the level of environmental security by focusing on CPTED approach in Rasht Culture District using survey method, to identify the internal and external strengths and weaknesses of the neighborhood from the perspective of environmental security as well as parametric T-Test and The Friedman rank test was used. Based on the results of parametric T-Test, it was concluded that from the point of view of the citizens and residents of the neighborhood, among the components that indicated the assessment of the status of crime prevention components through environmental design in the cultural district, the frequency of homicide and crime in the city Average rating of 4.44 in the last rank and emphasis on laws that can provide security for citizens was average of 99 in the first priority, indicating the desirable status of environmental security in the neighborhood as well as attention to the ordering of other components Gives. Also, the results of the Friedman test used to compare environmental abilities to establish security in the neighborhood of culture show that the component of "tradition dictates to help our fellow citizens in difficult conditions" with an average rating of 4.12 in the first priority and "Looking out of the windows at the neighborhood streets enhances the sense of security," with an average rating of 2.1 being the top priority. As can be seen, there is a significant difference between the components of environmental capabilities for security in the Rasht cultural district in terms of priority and importance.

    Keywords: Environmental Security, Crime prevention, CPTED Approach, Rasht
  • Babak Nazari, Masoud Torabi Azad *, Tayeb Sadeghifar Pages 61-77
    Wind and wind velocity data from satellite QUIKSCAT, for 10 years and the monthly average, in the Jask Bay(latitude of 25.1 into 25.5 North and longitude 57.2 into 58 East) were extracted. Convenient digital map of the study area were prepared using the software ArcGIS 9.3 and XTools Pro 7.1, spatial modeling of currents due to wind by Kriging interpolation method during all months of the year was done. The result of continuous development of maps of the velocity and direction of wind driven currents and also produce various charts for months. For optimal display the currents direction, two-dimensional and three-dimensional map was drawn. In the Jask Bay of the Oman Sea, the maximum velocity of wind driven currents in August 0.47 m / s and the lowest in October, is 0.14 m / s respectively. In autumn, the difference between the lowest and highest wind driven velocity in the Jask Bay is 0.29 m / s that have highest range in all seasons, so in spring the range of wind driven velocity is the lowest 0.03 m/s. In winter and spring, the pattern of wind driven current direction is southwestern, in summer is east and northeast and in autumn, south and southwest.
    Keywords: Jask Bay, Geographic Information System, Wind current, Interpolation, Oman Sea
  • Teimour Amar * Pages 79-103
    Abstract Identifying the Demographic trends in movement and population mobility within the administrative-political borders of the country makes population policies based on reliable information and existing facts. This article has been done with a geographical approach, understanding of the dimensions of migration and spatial mobility in rural regiones of Guilan, And content analysis is based on collecting information from all villages of the province. According to the information obtained, 180,467 immigrants have been counted in the form of 61,597 households that 75 percent negative and 25 percent temporary migration into permanent housing in the form of refugees are returning. The destination of the reverse migration was plain villages and the destination of permanent migrants was mainly the mountainous villages. The villages of Rasht township with 37.4%, Lahijan with 7.6% and the roodsar with 7% have the highest rate of settlement in the villages, respectively. Tehran province with 47% and Isfahan with 12.8%, Ardabil with 9.9% and Alborz with 5.9% are the most important migrating provinces to the villages of the Guilan. The achievements of this study showed that this population movement is a function of modernization, living disorders in densely populated cities, climate risks and water shortages in the central and southern provinces, tourism and retirement time. Keywords: Migration, Spatial mobility, Rural migration, Reverse and return migration, Guilan province
    Keywords: Migration, Spatial mobility, Rural migration, Reverse, return migration, Guilan Province
  • Seyyedeh Fatemeh Emami, Zhila Vatankhah, Alireza Darbna Astane * Pages 105-132

    The present research is applied in terms of research method and in terms of descriptive-analytical nature. In order to better investigate this study, security dimensions were divided into four dimensions: honor, financial, and social dimensions, and related relics were designed and developed in terms of Likert spectrum. Then, 20 indicators were used to measure the impact of the villagers' sense of security and analysis. Independent variable of research, physical design of the village and its dependent variable is the sense of security of the villagers. The method of collecting information was library (checking of book, article and internet resources) and field (questionnaire and direct observation and interview with household heads). One of these methods was used in each stage of research, as needed. . Data analysis was performed using descriptive statistics (mean, frequency) and inferential statistics (correlation coefficient, single sample T test and analysis of variance). The statistical population of the study is the villagers in the villages of Rasht city. In the studied area, there are 299 inhabited villages. The results of the research indicate that the indicators of physical characteristics in the sense of security of the villagers have been affected by the fact that the villagers did not have any issues such as proximity to highways or urban roads, proximity to factories, proximity to ruined monuments, and the location of houses on the margins of the village. Light enough, narrow alleys, deserted buildings, and ... are considered important factors in reducing security

    Keywords: security, welfare, Crime, physical design
  • Saeideh Esmaeili *, Houman Tampi Pages 133-168
    The cultural competence of tour leaders has a significant impact on their job performance and the satisfaction of tourists from travel agency and it is necessary to pay more attention to this in tourism researches. The aim of this study is to evaluate the cultural competence of tour leaders in two historical destinations of Masuleh and Abyaneh. The statistical population of this study is domestic tourists travelling through group package tours in this two destinations. The dimensions and components of the cultural competence of the leaders were investigated using questionnaire and collected data by structural equation modeling were analyzed. The results showed that among the ten cultural competencies indices of tour leaders, cultural mediation (both), Understanding local travel environment (both), Cross-cultural communication and Interaction skills (both), cultural mediation (both), Understanding local Culture (Abyaneh), Language ability (Abyaneh) and cultural empathy (Masuleh) are components that must be developed in tour leaders of two destinations to increase the satisfaction of tourists and their loyalty to travel agency. The result of this study suggest that managers of tourism institutions teach soft skills in to tour leaders in addition to training courses.
    Keywords: Tour leaders, Cultural competence, Group package tour, Masuleh, Abyaneh