فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1400)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمدلطیف جباری فر، مریم چرامی*، احمد غضنفری، رضا احمدی صفحات 3-20

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه اعتمادبه‌نفس ملی انجام شد. روش تحقیق توصیفی همبستگی بود. جامعه‌ی آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد بودند. براساس بررسی متون و ادبیات مربوط به اعتمادبه‌نفس ملی یک پرسشنامه 110 گویه‌ای تنظیم شد و سپس در اختیار 10 نفر از کارشناسان حوزه‌ی روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، مدیریت و علوم سیاسی قرار گرفت و روایی صوری و محتوایی آن تایید شد. سپس پرسشنامه 110 گویه‌ای روی نمونه‌ی 484 نفری از دانشجویان که به‌صورت در دسترس انتخاب ‌شده بودند، اجرا شد. با بررسی تعیین سهم هر گویه در نمره‌ کل، گویه‌هایی که پایین‌تر از 30/0 بودند، حذف شدند و تعداد گویه‌ها به 98 گویه رسید. نتایج نشان داد که ضریب پایایی پرسشنامه اعتمادبه‌نفس ملی با روش آلفای کرونباخ (964/0)، روش دونیمه کردن (956/0) و روش گاتمن (956/0) به دست آمد که حاکی است پرسشنامه در نمونه‌ی دانشجویی از ضرایب پایایی خوبی برخوردار است؛ بنابراین، پرسشنامه اعتمادبه‌نفس ملی ابزار مناسبی برای سنجش اعتمادبه‌نفس ملی است و از آن می‌توان برای اندازه‌گیری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس ملی، ویژگی های روان سنجی، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
  • فاطمه جعفری کمانگر *، محمد رضایی صفحات 21-41

    برجسته کردن بسیاری از ارزش‌های انسانی نظیر مقاومت، ایثار، صلح، آزادی، ظلم‌ستیزی، عدالت‌خواهی و... در سایه ادبیات پایداری امکان‌پذیر است و کتب درسی مهم‌ترین رسانه‌ای است که در جهت پیشبرد اهداف آموزشی عمل می‌کند و می‌تواند باعث تقویت هویت ملی دانش‌آموزان و جلب‌توجه آن‌ها به ارزش‌های انسانی شود. ازاین‌جهت، می‌توان از این رسانه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارها برای گسترش فرهنگ ایثار، جهاد، شهادت و صلح و دوستی در بین دانش‌آموزان استفاده کرد. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کمی و کیفی به تحلیل جایگاه ادبیات پایداری در کتاب‌های فارسی دوره اول متوسطه پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری مشتمل بر کتاب‌های فارسی دوره متوسطه اول است و با توجه به ماهیت موضوع پژوهش و به دلیل محدود بودن جامعه آماری، جامعه و نمونه آماری یکی در نظر گرفته ‌شده است. نتایج حاصل نشان داد که توزیع فراوانی متون پایداری در کتاب‌های فارسی متوسطه اول یکنواخت نیست. پایه هشتم بیشترین حجم و پایه هفتم کمترین حجم از متون پایداری را به خود اختصاص داده است. همچنین، در کتاب‌های هر سه ‌پایه، مولفه‌های مرتبط با جنگ و شهادت‌طلبی، دارای بیش‌ترین فراوانی و مولفه‌های مربوط به صلح و آزادی کم‎ترین میزان فراوانی را داشته‌اند.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، کتب فارسی، دوره اول متوسطه، جنگ، صلح
  • حسین نادری*، عباسعلی رهبر صفحات 43-66
    اهل سنت در جمهوری اسلامی یکی از گروه های فرهنگی فعال در عرصه ی اجتماع هستند. گروه های فرهنگی ظرفیت های متعددی دارند که درصورت تعامل مناسب با آن ها می توان از آن ظرفیت ها استفاده کرد و درصورتی که تعامل با آن ها در چهارچوب مناسبی صورت نگیرد می تواند منجربه واگرایی آن ها شود. شناخت سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی قدم اول در طراحی راهبردهای مناسب جهت تعامل با آن هاست. تحقیق حاضر درپی کشف و تبیین سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی از نگاه آیت الله خامنه ای به عنوان ولی فقیه جمهوری اسلامی در تعامل با آن هاست. تحقیق حاضر با روش داده بنیاد بر روی بیانات و پیام ها و برخی از رفتارهای سیاسی آیت الله خامنه ای انجام شده است تا نظام فکری ایشان در تعامل با اهل سنت استخراج شود. درمجموع می توان گفت محور اصلی اندیشه ی ایشان وحدت است که ابعاد مختلفی را شامل می شود.
    کلیدواژگان: اهل سنت، تنوع فرهنگی، وحدت، آیت الله خامنه ای، تعامل
  • مهدی اکبری* صفحات 67-89

    این مقاله درصدد است تاثیر غرور ملی را بر سازگاری اجتماعی با میانجی‌‌‌گری راهبرد تنظیم شناختی هیجان بررسی کند. طبق مدل، پنج فرضیه مطرح شد. روش تحقیق حاضر جزء مطالعات همبستگی بوده است. 263 نفر از دانشجویان کارشناسی (121 دانشجوی پسر و 142 دانشجوی دختر) دانشگاه مازندران از طریق روش نمونه‌‌‌گیری خوشه‌‌‌ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه استاندارد غرور ملی ساخته عیدی و همکاران (1393)، مقیاس سازگاری اجتماعی دانشجویان با دانشگاه بیکرو سیریک (1987) و مقیاس تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و کراجی (2007) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که در اثرات مستقیم میزان بتای استاندارد مسیر غرور ملی به راهبرد مثبت و راهبرد منفی تنظیم هیجان دانشجویان در سطح (p‹0/01) معنی‌‌‌دار بوده است. همچنین، میزان بتای استاندارد مسیر از غرور ملی به سازگاری اجتماعی دانشجویان و از راهبرد مثبت تنظیم هیجان به سازگاری اجتماعی دانشجویان در سطح (p‹0/01) معنی‌‌‌دار شده، اما تاثیر راهبرد منفی تنظیم هیجان بر سازگاری اجتماعی دانشجویان تنها در سطح (p‹0/05) معنی‌‌‌دار شده است. نقش میانجی راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان در ارتباط با غرور ملی و سازگاری اجتماعی تایید شده است.

    کلیدواژگان: غرور ملی، سازگاری اجتماعی، راهبرد منفی، راهبرد مثبت، تنظیم هیجان
  • اسماء پرکی، ناصر ناستی زایی * صفحات 91-107

    این مطالعه با هدف بررسی هویت ملی و مدرن دانش‌آموزان بلوچ شهر سراوان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی‌‌پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش‌آموزان بلوچ پایه سوم متوسطه دوم شهر سراوان (استان سیستان‌وبلوچستان) در سال تحصیلی 14001399 به حجم 1093 نفر بود. 274 دانش‌آموز به روش نمونه‌گیری تصادفی‌طبقه‌ای (برحسب جنسیت و رشته تحصیلی) موردمطالعه قرار گرفت. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه‌ی ابعاد هویتی (سلگی، اسکندری، دلاور و برجعلی، 1394) بود که به بررسی هویت ملی و مدرن می‌پرداخت. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی تک‌نمونه‌ای و تی برای گروه‌های مستقل) با کمک نرم‌افزار SPSS21 استفاده شد. براساس یافته‌ها، وضعیت هویت ملی و هویت مدرن دانش‌آموزان در سطح بالاتر از متوسط قرار داشت. دیگر یافته‌ی این مطالعه نشان داد که دختران در مقایسه با پسران هویت ملی و هویت مدرن بالاتری داشتند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، هویت مدرن، بلوچ
  • مژگان نرج آبادی فام، اسلام کرمی، محمدمنان رئیسی *، علی جوان فروزنده صفحات 109-130

    معنا از مهم ترین ابعاد هویتی شهر بوده و خلا معنا و یا عدم تطابق آن با هویت اسلامی از دغدغه های اصلی شهرهای امروزی است. سیمای شهر با نشانه های خود ارزش های موردتوجه جامعه را به مخاطبان ارایه می دهد. با توجه به موارد یاد شده پرداختن به این سوال ضروری به نظر می رسد که اصول و مولفه های موثر بر ادراک معنای سیما و نشانه های شهری براساس حکمت اسلامی چیست؟ با توجه به اینکه سیمای شهر اسلامی مدنظر است، در راستای دستیابی به مولفه های معناشناسی، جهان بینی اسلامی مورد توجه بوده است. در این راستا، به دنبال پاسخگویی بحران معنا در محیط و با هدف شناخت فرایند و مولفه های موثر بر ادراک معنای اسلامی، مدل مفهومی ادراک معنای اسلامی سیمای شهری را ارایه داده است. این پژوهش به صورت کیفی و با روش توصیفی_تحلیلی بوده و با استفاده از منابع گوناگون، به شیوه ی استدلال منطقی ارتباط مفاهیم و مولفه های مرتبط بررسی و براساس ارزش های جهان بینی اسلامی مولفه های معناشناسی سیمای شهر اسلامی نتیجه گیری و با نظرخواهی از متخصصان طی چند مرحله به روش دلفی نهایی شده است. این مولفه ها در تعدادی از برج های تجاری تبریز بررسی و مقایسه شده است. نتایج حاکی از آن است که ادراک معنا زمانی رخ می دهد که پیام های ارسالی سیمای شهر با ارزش های جامعه و طرح واره های ذهنی هماهنگ باشند. در نمونه های تحقیق به دلیل عدم توجه به اصول و مفاهیم معنوی، معنای دریافتی با ارزش ها و طرح واره های اسلامی مطابقت ندارد.

    کلیدواژگان: ادراک، انسان، معنا، معناشناسی، هویت اسلامی
  • مائده کریمی *، حبیب الله فاضلی صفحات 131-158

    هویت ملی یکی از ارکان مهم حفظ وحدت و یکپارچگی درون ملت‌هاست که دولت‌ها برای حفظ موجودیت و یکپارچگی کشور موظف‌اند مولفه‌های سازنده هویت ملی را در مردم تقویت و بازتولید کنند. یکی از راه‌های آموزش هویت ملی به دانش‌آموزان، تدوین محتوای آموزشی و کتب درسی مناسب در مدرسه است. اگر هویت ملی را به معنی داشتن احساس تعلق به کشوری که مردم آن زبان، سرزمین، میراث فرهنگی و آداب‌ورسوم، عواطف و خاطرات مشترک، نظام سیاسی و دولت، باورها، سمبل‌ها و قهرمانان ملی مشترک، تاریخ و پیشینه‌ی مشترک، اقتصاد واحد، هنر و ادبیات و حتی دین مشترک دارند، در نظر بگیریم، این احساس تعلق در یک ملت، ایجاد نوعی همبستگی و یکپارچگی می‌کند. در این نوشتار، وجود مولفه‌های سازنده هویت ملی، در آموزش‌های رسمی دبستان‌های کشور بلژیک، به‌وسیله تحلیل محتوای مفاد درسی دبستان و پاسخ‌های معلمان و مدیران مقطع ابتدایی به پرسش‌نامه‌ای محتوی 25 سوال به سه زبان انگلیسی، فرانسوی و هلندی که به 3140 مدرسه ابتدایی در بلژیک ارسال‌شده بود، بررسی می‌شود. تحلیل نتایج نظرسنجی آموزشی و پدیدارشناسی کنش‌های سیاسی و جامعه‌شناختی دولت بلژیک در جامعه نشان می‌دهد که این دولت نه‌تنها نسبت‌به هویت ملی و تحکیم آن بی‌تفاوت نیست، بلکه با برنامه‌ها و سیاست‌های مختلف و متنوعی درصدد تحکیم هویت ملی و ملت‌سازی براساس ارزش‌های تعریف‌شده بلژیکی است. این نوشتار براساس مطالعات کتابخانه‌ای، کسب اطلاعات از طریق پرسش‌نامه و مشاهده مستقیم محیط، با استفاده از روش اسنادی، توصیفی، تحلیل محتوای کیفی و مطالعات میدانی انجام شده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، مفاد درسی دبستان، دولت بلژیک، دوره ابتدایی، آموزش رسمی
  • مصطفی بابایی سارویی، ابوالفضل دانایی *، سید محمد زرگر صفحات 159-181

    موضوع پذیرش فناوری توسط اندیشمندان مختلفی موردبررسی قرارگرفته است. در سال‌های متمادی مدل‌های متفاوتی برای پذیرش فناوری ارایه‌شده است؛ اما هیچ‌کدام از این مدل‌ها به‌صورت تخصصی موضوع پذیرش فناوری‌‌‌های رسانه‌‌‌ای را مورد واکاوی قرار نداده‌‌‌اند. در این پژوهش تلاش شده تا با مصاحبه با یازده نفر از افراد صاحب‌نظر در حوزه‌های مطالعات اجتماعی، رسانه و ارتباطات میزان سرمایه اجتماعی افراد و تاثیر آن بر پذیرش فناوری موردبررسی قرار گیرد. این افراد با تکیه‌بر نظر خبرگان و به روش گلوله برفی در مسیر تحقیق انتخاب شده‌‌‌اند. در کلیت پژوهش تلاش شده تا ارتباط سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از زیرعناوین هویت ملی در پذیرش فناوری‌های نوین رسانه‌ای تبیین گردد.
    در پایان مشخص‌شده که به اذعان اکثریت مصاحبه‌‌‌شوندگان هر سه عامل هنجار؛ اعتماد و شبکه به‌عنوان مضامین فرعی سرمایه اجتماعی نقش مهمی در پذیرش فناوری دارند؛ اما در همه این مضامین فرعی عامل اعتماد بیش از بقیه موارد مورد تاکید مصاحبه‌شوندگان قرارگرفته است. در این پژوهش تلاش شده با ارایه مدل بومی پذیرش فناوری رسانه‌‌‌ای گام جدیدی در این عرصه برداشته شود.

    کلیدواژگان: فناوری های نوین، واقعیت افزوده، فضای مجازی، سرمایه اجتماعی
|
  • Seyed Mohammad-Latif Jabbarifar, Maryam Chorami, Ahmad Ghazanfari, Reza Amadi Pages 3-20

    The aim of this study was to examine psychometric properties of national self-confidence questionnaire. The research method was descriptive-correlation. The statistical population was the students of Islamic Azad University, Shahrekord Branch. Based on a review of texts and literature related to national self-confidence, a 110-item questionnaire was prepared and then provided to 10 experts in the field of psychology, sociology, management and political science, and its face and content validity was confirmed. Then, a 110-item questionnaire was administered to a sample of 484 students who were available selected. By examining the share of each item in the total score, items that were lower than 0.30 were removed and the number of items reached 98. The results showed that the reliability coefficient of the National self Confidence Questionnaire with Cronbach's alpha method (0.964), halving method (0.956) and Guttman method (0.956) have good reliability coefficients in the student sample. Therefore, the National self confidence Questionnaire is a good tool for measuring national confidence and can be used for measurement.

    Keywords: National self -Confidence, Psychometric properties, National Identity, Shahrekord, Iran
  • Fateme Jafarikamangar, Mohammad Rezaei Pages 21-41

    Highlighting of many human values such as resistance, selflessness, peace, freedom, justice and etc. are possible in the shadow of sustainability literature and the textbook as an important media acts towards enhancement of educational objectives which can also improve students national identitiy wherein its attraction is on human values.  In this regards,  this media as one of the most important tools is dedicated for development of the culture of selflessness, resistance, jihad, and martyrdom. Therefore, the current research method in this study is based on descriptive and content analysis  to assess the effectiveness of sustainability literature in the textbook of the first grade in Persian high school. The statistical population consists of Persian books of the first grade in high school and due to the nature of the subject of research and the limited statistical population, the population and statistical samples are considered the same. Results prove that the distribution frequencies of the sustainability text of Persian books associated to the first grade is not uniform . The results also show that the Persian books of the eighth and the seventh grades have the highest and the lowest volumes respectively in term of sustainability texts. In addition to, in the Persian books of all three grades, the components relevant to war and  martyrdom have the highest frequency rate and the components relevant to peace and freedom have the lowest frequency rate respectively.

    Keywords: Sustainable literature, First high school, Persian Books, war, Peace
  • Hossein Naderi *, Abbasali Rahbar Pages 43-66
    Sunnis in the Islamic Republic are one of the cultural groups which have influences in social relations. Cultural groups have many different capabilities, if we have good interactions whit them, we can benefit these capabilities, but if the interactions with them was not based on principles, it results in divergence. So, if we want to design appropriate strategies the first step is Understanding the general policies of the Islamic Republic in related with them.
    In the present study, we seek to discover and explain the general policies of the Islamic Republic from the perspective of Ayatollah Khamenei as the Supreme Leader of the Islamic Republic in interaction with Sunnis. This study has been done with the grounded theory method and the data has been collected from his lectures, messages, commands and his political behaviors a bout Sunnis.
    In general, it can be said that the main axis of his thought is unity, which includes various dimensions.
    Keywords: Sunnis, Multi-Cultural, Unity, Ayatollah Khamenei, Interaction
  • Mahdi Akbari Pages 67-89

    The purpose of the present study was to investigate the effect of national Pride on social Adjustment with mediated cognitive emotion regulation Strategy. In this model, the national Pride was assumed as a exogenous variable, emotion cognitive regulation Strategies were as mediator variables and social Adjustment as an intrinsic variable. Therefore, five hypotheses were proposed.263 undergraduate students (121 male and 142 female students) University of Mazandaran were selected through cluster sampling method. Then, three standard questionnaires, the National Pride Questionnaire, Social Adjustment Questionnaire and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were used. Path analysis was used to examine the affection.  The Results showed that in terms of direct effects, the standard beta of the path from national Pride to of emotion regulation positive Strategy and emotion regulation negative strategy at the level (p ‹0.01) was significant. Standard beta of the path from national Pride to social Adjustment and from emotion regulation positive Strategy to social Adjustment is significant at the level (p ‹0.01), but the effect of negative emotion regulation strategy on students' social adjustment is only significant at the level (p ‹0.05). Also, mediating role of positive cognitive emotion Regulation strategies in the relationship between national pride and social adjustment has been confirmed.

    Keywords: national pride, social adjustment, Negative Strategy, Positive Strategy, emotion regulation
  • Asma Porki, Naser Nastie-zaie Pages 91-107

    The purpose of this study was to investigate the national and modern identity of Baluch students in Saravan. The research method was descriptive-survey. The statistical population of the study was all Baluch students of the third grade of the second secondary school of Saravan city (Sistan and Baluchestan province) in the academic year 1300-1400 with a volume of 1093 people. 274 students studied by stratified random sampling (by gender and field of study). The data collection instrument was a questionnaire of identity dimensions (Solgi, Eskandari, Delavar and Borjali, 2015) which examined national and modern identities. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (one-sample t-test and t-test for independent groups) were used to analyze the data using SPSS21 software. According to the findings, the status national and modern identity of students was above average. Another finding of this study showed that girls had higher national and modern identities than boys.

    Keywords: identity, National Identity, Modern identity, Baluch
  • Mozhgan Narj-Abadi-Fam, Islam Karami, Mohammad-Mannan Raeesi, Ali Javan-Forouzandeh Pages 109-130

    Meaning is one of the essential aspects of a city's identity, and the loss of meaning or incompatibility of meaning with Islamic identity is one of the main cultural concerns in modern cities. The city image and its landmarks present cultural values to its audiences. According to these facts, cognition of the principles and components affecting the perception of meaning in city images and landmarks based on Islamic wisdom seem necessary. Since the achievement of semantic components in an Islamic city's image is considered, the Islamic Ideology will be significant. Thus, responding to the crisis of meaning in the environment and recognizing the process and components affecting the perception of Islamic meaning has presented a conceptual model of the Islamic definition of the city's image. This research was qualitative and descriptive-analytical. The relationship between concepts and components has been examined in a logical reasoning method using various sources. Based on the Islamic ideology values, the semantic components of the Islamic city's image have been concluded and finalized by the Delphi method in several stages by consulting experts. These components have been studied and compared in several commercial complexes in Tabriz city. The results indicate that the perception of meaning occurs when the messages of city image, cultural values, and mental schemas are in harmony. In conclusion, due to the lack of attention to the spiritual principles and concepts in the research samples, the received meaning does not correspond to Islamic values and schemas.

    Keywords: Perception, Human, Meaning, semantics, Islamic identity
  • Maedeh Karimi, Habiballah Fazeli Pages 131-158

    National identity is one of the bases of maintaining unity and integrity within a nation, and the governments are obliged to strengthen the components of national identity in the society in order to maintain the existence and integrity of the country. A way for educating students about national identity is through the codification of curriculum and textbooks in the schools. Considering that national identity means having a sense of belonging to a country in which the people have shared language, land, cultural heritage and customs, emotions and memories, political system, symbols, and national heroes, history, economic unity, art, literature, and even similar religion; this sense of belonging in a nation creates a kind of solidarity and unity. In this article, the existence of national identity components in the formal education of primary schools in Belgium has been studied, by analyzing the content of primary school curriculums and the answers of primary schools teachers to questionnaires containing 25 questions in three languages of English, French, and Dutch which were sent to 3140 primary schools in Belgium. The Educational questionnaires and phenomenological results of the Belgian government's political and sociological actions in the society show that the state is not only indifferent to the national identity and its consolidation but also seeks to consolidate national identity and nation-building based on the defined Belgian values. This article is based on library studies, obtaining information through a set of questionnaires and direct observation of the environment, using document-based, descriptive, qualitative content analysis and field studies.

    Keywords: National Identity, Primary School Curriculum, Belgian Government, Primary School, Formal Education
  • Mostafa Babaie Sarooyi, Abolfazl Danaie, Seyed Mohammad Zargar Pages 159-181

    The issue of technology acceptance has been studied by various scientists. Over the years, different models for technology adoption have been proposed; But none of these models analysed media technology acceptance technically. In this research, eleven experts were interviewed in the fields of social studies, media and communications to investigate especially the role of social capital factor in technology acceptance. These eleven attendees have been selected based on the opinion of experts and by snowball method during research.
    Finally, most of the interviewees claimed that all three factors; norm, trust and the network as sub-themes of social capital play an important role in technology acceptance; But in all these sub-themes, the factor of trust has been emphasized more than the others by the interviewees. This research attempted to take a new step in this field by presenting a local model of media technology acceptance.

    Keywords: Modern Technologies, Augmented reality, Cyberspace, Social Capital