فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 103 (مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بابک سهرابی*، حمیدرضا یزدانی، علی رجب زاده، حامد محجوب صفحات 979-998
    زمینه

    نظریه های نیازهای روانشناختی بنیادین انسان، یکی از پاسخ های محققین به چرایی رفتارهای بشر بوده است و امروزه بیش از آنکه شاهد ظهور نظریه جدیدی در باب نیازهای بنیادین انسان باشیم، شاهد بکارگیری روزافزون این نظریه ها در سایر حوزه ها هستیم؛ با این حال عدم جامعیت در مرور و بررسی تحلیلی این نظریه ها همواره خلاء اساسی در تحقیقات گذشته بوده است.

    هدف

    پژوهش حاضر می کوشد تا در گام نخست نظریه های نیازهای روانشناختی بنیادین را گرد آوری نموده و سپس با رویکردی فرانظری به تجزیه وتحلیل آن ها اقدام نماید.

    روش

    در این مطالعه، برای  جمع آوری نظریه ها از روش مرور نظام مند استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه منابع فارسی و لاتین مرتبط با موضوع است که بدون محدودیت زمانی در پایگاه های علمی معتبر انتشار یافته اند. از میان 1152 پژوهش بررسی شده نهایتا 29 نظریه معتبر استخراج شد. سپس، بر اساس مطالعات گذشته، سه متغیر «ساختار نظریه»، «سطح تحلیل نظریه» و «مقوله بندی های ارایه شده» مبنای انجام تحلیل فرانظریه قرار گرفتند.

    یافته ها

    اکثر نظریه های نیازهای بنیادین انسان از ساختار مجموعه نیازهای مستقل پیروی می کنند، سه نیاز «لذت جویی»، «حفظ بقاء» و «تعلق» تاکنون به عنوان نیاز ریشه ای در سه نظریه متفاوت مطرح و مدل سلسله مراتبی جز در نظریات مازلو در نظریه دیگری تکرار نشده است و چهار نظریه قایل به وجود ارتباطاتی بین مولفه های ذکر شده هستند. سطح تحلیل نیازهای روانی، وجه مشترک همه نظریه ها است و نهایتا این که کمتر از یک سوم نظریه ها اقدام به مقوله بندی نیازها نموده اند.  

    نتیجه گیری: 

    هریک از نظریه های نیازهای روانشناختی ساختار منحصربه فرد خود را دارند. بکارگیری این نظریه ها برای حل مسایل مختلف در داخل و خارج از حوزه روانشناسی، مستلزم درک شباهت ها و تفاوت های ساختاری این نظریه ها و نیازهای مطرح شده در هریک از آن ها است.

    کلیدواژگان: نیاز، نیازهای روانشناختی، نیازهای روانشناختی بنیادین، نظریه نیازهای انسان، فرانظریه
  • عقیل حسین لو*، سید سعید پورنقاش تهرانی، فریبا جعفری روشن، علیرضا چهره سا، مجید دارابی صفحات 999-1014
    زمینه

    پژوهش ها نشان می دهند زنانی که با خیانت همسر روبه رو بوده اند از علایم افسردگی و نشخوار فکری رنج می برند، همچنین پژوهش ها حاکی از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر علایم افسردگی و نشخوار فکری بوده است، بنابراین با توجه به پیشینه پژوهش، در زمینه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر نشخوار فکری و علایم افسردگی زنان، پس از خیانت همسر، شکاف تحقیقاتی وجود داشت.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر روی زنانی بود که علایم افسردگی و نشخوارفکری، تجربه کرده بودند.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه در زنان آسیب دیده از خیانت بودند. جمعیت این مطالعه 73 نفر از زنان آسیب دیده از خیانت در حومه شرق تهران بودند که به مرکز درمانی گروه درمانی احیاء القلوب مراجعه کرده و به پرسشنامه نشخوارفکری نولن هوکسما (2003) و مقیاس افسردگی بک (1996) پاسخ دادند. از بین 73 شرکت کننده،30 شرکت کننده در دو گروه 15 نفره (گواه و آزمایش) که ملاک های ورود به پژوهش را دارا بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تقسیم شدند، گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) دریافت کردند در پایان بعد از اجرای پس آزمون  نتایج با آزمون تحلیل واریانس اندازه های مختلط مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد پس از پایان پیگیری، نتایج گروه آزمایش در هر دو متغیر افسردگی و نشخوارفکری، در پس آزمون و آزمون پیگیری تفاوت معناداری داشتند اما این تفاوت بین عملکرد گروه گواه در سه مرحله مشاهده نشد.(0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نشخوار فکری و علایم افسردگی همچون افکار ناخوشایند و تکراری، ناکارآمدی رفتار فعلی و همچنین پذیرش مشکل و ایجاد گسلش بین افکار و عملکرد کنونی در زنان آسیب دیده از خیانت موثر بوده می توان آن را بر روی نمونه های بیشتر و در جامعه ای با فرهنگ متفاوت نیز انجام داد.

    کلیدواژگان: بهروزی پایدار، سازش یابی ذهنی، بهزیستی شغلی
  • آسیه امیدوار طهرانی، فریبا زرانی*، شبنم نوحه سرا، لیلی پناغی، مونا ملک زاده مغانی صفحات 1015-1038
    زمینه

    زنانگی اصطلاحی پیچیده است زیرا معرف پدیده واحدی نیست. برداشت‎های گوناگون از زنانگی بسیار وابسته به پیشینه و دانش فرد از اعمال روزمره‎ای است که معنای زنانگی از طریق آنها فهمیده می‏شود. همچنین مفهوم زنانگی به مفهوم جنسیت نزدیک است که در تمامی جوامع یکی از سازه های اولیه شکل دهنده هویت و تجارب افراد است و اهمیت و نقش آن از جامعه ای به جامعه دیگر تغییر می کند.

    هدف

    ازآنجایی که تعریف زنانگی بسته به فرهنگ و استانداردهای هر کشور متفاوت است، لذا بررسی ادراک زنان کشورهای مختلف از این مفهوم می تواند جنبه های مختلف زنانگی را روشن تر سازد.

    روش

    در مطالعه حاضر با استفاده از روش فراترکیب کیفی نوبلیت و هار (1988)، مطالعات کیفی انجام شده پیرامون موضوع پژوهش در سه پایگاه اطلاعاتی Scopus، Sciencedirect و PubMed در بازه های زمانی 2000 تا 2020 با استفاده از راهبرد جستجوی دقیق مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه این جستجو 377 مقاله بازیابی و بر اساس دستورالعمل پریزما و ملاک های ورود و خروج، 19 مقاله برای ورود به پژوهش انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس پژوهش های مورد بررسی، شش عامل مختلف در زمینه ادراک از زنانگی بدست آمد: عاملیت جنسی، مادرانگی، ظاهر و بدن، مراقبت کننده یا خود مراقبتی، استقلال و احترام، و عامل فرهنگی.

    نتیجه گیری:

     شناسایی جنبه های مختلف زنانگی می تواند راهگشای پژوهشگران در تبیین و حل مسایل و دغدغه های مختلف زنان باشد.

    کلیدواژگان: زنانگی، ادراک از زنانگی، مادرانگی، فرهنگ، عاملیت جنسی
  • مصطفی زارعان*، محمد نصیری، مهسا سیدرزاقی، کیانا عزیزی، مهران گلزاری امجد، سهیلا معبود صفحات 1039-1054
    زمینه

    عوامل شخصیتی در کنار سایر ویژگی های روانشناختی از جمله ادراک خطر، حساسیت اضطرابی و باورهای فراشناختی بر پایه پژوهش های قبلی از جمله عوامل مهم و تاثیرگذار در شرایط پاندمی بوده اند. در این میان نوروزگرایی و برونگرایی بیشتر مورد توجه محققان بوده است؛ با این حال نقش میانجی سازه های روانشناختی در پاندمی کرونا کمتر بررسی شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش میانجی ادراک خطر و حساسیت اضطرابی در رابطه نوروزگرایی و برونگرایی با مشکلات روانشناختی و رفتاری ویروس کرونا انجام شد.

    روش

    روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام افرادی بود که در سال 99-98 در ایران با مساله ویروس کرونا درگیر بوده اند که از میان آنها 649 نفر به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مشکلات روانشناختی و رفتاری ویروس کرونا، شاخص حساسیت اضطرابی (ریس، پترسون، گارسکی و مک نالی، 1986)، مقیاس پنج عامل شخصیت (دونلان، اسوالد، بیرد و لوکاس، 2006) و مقیاس ادراک ریسک (بنیتن، اسلوویک و سورسون، 1993) استفاده گردید.

    یافته ها

    ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری برازش دارد (96/0 =CFI، 94/0 =NFI و 054/0 =RMSEA). نتایج تحلیل آماری نشان داد که نوروزگرایی و برونگرایی با واسطه گری حساسیت اضطرابی بر روی مشکلات روانشناختی و رفتاری ویروس کرونا به ترتیب با ضرایب استاندارد 052/0- و 161/0 در سطح 05/0 >p اثر معنی داری دارند. همچنین، نوروزگرایی با واسطه گری ادراک خطر بر مشکلات روانشناختی و رفتاری ویروس کرونا با ضریب استاندارد 100/0 در سطح 05/0 >p اثر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش به نظر می رسد مشکلات روانشناختی و رفتاری مربوط به ویروس کرونا به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر عوامل روانشناختی قرار دارد و شایسته است در برنامه های مدیریت بهداشتی کلان مورد توجه قرار گیرد

    کلیدواژگان: ادراک خطر، حساسیت اضطرابی، نوروزگرایی، برونگرایی، ویروس کرونا
  • شهرام واحدی، اسکندر فتحی آذر، یوسف ادیب، عاطفه امرایی* صفحات 1055-1076
    زمینه

    احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان مدارس مناطق محروم، تحت تاثیر رابط اجتماعی و برنامه درسی پنهان مشکلی است که نه تنها باعث کاهش سطح بازده های شناختی دانش آموزان می شود، بلکه با پیام های دلسرد کننده معلمان تشدید شده و حتی ترک تحصیل را به دنبال دارد. تحقیقات نشان داده است که کادر مدرسه از طریق یادگیری اجتماعی - هیجانی باعث افزایش پیوند دانش آموزان با محیط مدرسه شوند. آموزش ترغیبی و آموزش روابط اجتماعی مبتنی بر برنامه درسی پنهان، حوزه ای است که در سراسر جهان مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، با این همه در ایران در زمینه اثربخشی این دو شیوه آموزشی بر احساس تعلق به مدرسه در مناطق محروم شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش ترغیبی، آموزش روابط اجتماعی و ترکیب این دو شیوه آموزشی بر احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان دختر مناطق محروم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری در این پژوهش، دانش آموزان دختر دوره ابتدایی مناطق محروم شهرستان قلعه گنج (استان کرمان) در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از بین آنها، 3 مدرسه به طور تصادفی به عنوان گروه آزمایش و یک مدرسه به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. جهت کنترل پیش زمینه های شناختی اولیه در دانش آموزان، از آزمون هوش ریون و پیش آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه (برو، بتی و وات، 2004) جمع آوری شد. بسته های آموزش ترغیبی و روابط اجتماعی مدرسه و شیوه ترکیبی برای عوامل اجرایی مدرسه اجرا و اثرات آن بر دانش آموزان با استفاده از تحلیل کوواریانس تک و چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش ترغیبی، آموزش روابط اجتماعی و شیوه ترکیبی، اثرات مثبتی بر احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان دارند. این اثرات در سطح معناداری 0/05 <p متفاوت و از بیشتر به کمتر به ترتیب شامل آموزش ترغیبی، آموزش ترکیبی و آموزش روابط اجتماعی بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان چنین نتیجه گیری کرد در صورتی که شرایط لازم برای ترغیب و رشد روابط اجتماعی دانش آموزان دختر مناطق محروم توسط کارکنان مدرسه به ویژه معلمان فراهم شود، احساس تعلق به مدرسه آنان بهبود خواهد خواهد یافت

    کلیدواژگان: آموزش ترغیبی، آموزش روابط اجتماعی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان دختر، مناطق محروم
  • رضا خجسته مهر*، سارا شیرمردی، مرتضی امیدیان، منصور سودانی صفحات 1077-1094
    زمینه

    صمیمیت به تعاملی میان زوج ها اشاره دارد که منجر به احساس نزدیکی و عشق می شود. زوج ها برای حفظ و افزایش صمیمیت در رابطه شان به مهارت هایی نیاز دارند. برای آموزش این مهارت ها به زوج ها رویکردهای مختلف غنی سازی ازدواج وجود دارد. در حالی که پژوهش ها موثر بودن این برنامه ها را نشان می دهد و با توجه به کاربرد روزافزون این مداخلات پیشگیرانه، فراتحلیلی در مورد برنامه های غنی سازی ازدواج و شناسایی برنامه ای که بر صمیمت زوج ها اثربخشی بیشتری داشته باشد، انجام نشده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر پاسخ به دو سوال اساسی شامل تعیین این که آیا برنامه های غنی سازی ازدواج اثربخش هستند و در این صورت، کدام برنامه غنی سازی ازدواج، اندازه اثر بالایی دارد، بود.

    روش

    در این پژوهش از روش فراتحلیل استفاده شد. جامعه آماری این فراتحلیل شامل 44 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش بود که در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی و لاتین شناسایی شدند. سپس، براساس معیارهای درون سنجی این پژوهش، 17 مقاله (18 اندازه اثر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل و پژوهش های مربوط به موضوع بود.

    یافته ها

    نتایج فراتحلیل نشان داد که به طور کلی، برنامه های غنی سازی ازدواج بر صمیمیت زناشویی با وزن اندازه اثر 1/295 موثر بودند. بر این اساس مشخص شد برنامه غنی سازی ازدواج هیجان مدار بالاترین اندازه اثر را در ارتقای صمیمیت زناشویی دارد (4/080 =d).

    نتیجه گیری:

     نتیجه نهایی مبین اثربخشی برنامه  های غنی سازی ازدواج بر ارتقای صمیمیت زناشویی بود. بنابراین، برنامه های غنی سازی ازدواج به ویژه برنامه غنی سازی هیجان مدار به مشاوران خانواده و ازدواج جهت ارتقای صمیمیت زناشویی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه های غنی سازی ازدواج، صمیمیت زناشویی، فراتحلیل، اندازه اثر
  • شیما ملک زاده، الهه حجازی*، علیرضا کیامنش صفحات 1095-1116
    زمینه

    تحقیقات متعددی به تاثیر آموزش خودتعیین گری بر یادگیری دانش آموزان پرداخته اند اما پژوهشی که به طراحی و تدوین بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری و بررسی اثربخشی آن بر عملکرد و باورهای ریاضی دانش آموزان پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری و بررسی اثربخشی آن بر عملکرد و باورهای ریاضی دانش آموزان دختر و پسر با عملکرد پایین در این درس انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) بخش کیفی تدوین و طراحی بسته آموزشی و بخش کمی از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه نهم (دارای عملکرد پایین در درس ریاضی) منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران سال تحصیلی 98-99 بودند، 32 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (16 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارت بودند از: پرسشنامه باورهای تحصیلی لدر و فورگز (2002)، برای گروه آزمایش، آموزش بسته توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری در 8 جلسه 60 دقیقه ای برگزار شد در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکرد. بسته پیشنهادی پژوهش برای آموزش توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری با تکیه بر نظریه دسی و رایان (2004) طراحی گردید. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری طراحی شده بر عملکرد و باورهای ریاضی دانش آموزان دختر و پسر (با عملکرد پایین در این درس) تاثیر معنادار داشت (0/01 >P).

    نتیجه گیری: 

    دانش آموزان دختر و پسری که در جلسات آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری شرکت کردند در درس ریاضی، عملکرد بهتری نشان داده و باورهای تحصیلی آنها در این درس بهبود یافت، بنابراین پیشنهاد می شود جزء برنامه های آموزشی نهادهای تعلیم و تربیتی از جمله سازمان آموزش و پرورش در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی توانمندسازی، خودتعیین گری، عملکرد تحصیلی، باورهای ریاضی، دانش آموزان دختر و پسر
  • عباس عبداللهی*، آزاده طاهری، مائده خوبرو، دریا شادلو صفحات 1117-1130
    زمینه

    نشخوار فکری در دوره جوانی از شیوع بیشتری برخوردار است و تاثیر نامطلوبی بر ابعاد مختلف زندگی جوانان دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس نشخوار فکری اشتباهات است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی - کاربردی، از حیث نوع گردآوری اطلاعات، پیمایشی پرسشنامه ای و از نظر روش شناسی، از جمله مطالعات آزمون سازی به حساب می آید که در قالب یک طرح پژوهشی همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه الزهرا (س) در سال 1398 تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر 300 نفر از دانشجویان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت بررسی ساختار عاملی پرسشنامه از شاخص قابلیت اعتماد سازه، شاخص درستی محتوا، نسبت درستی محتوا و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، قابلیت اعتماد سازه برای مقیاس نشخوار فکری اشتباهات 0/74، نسبت درستی محتوا بیشتر از 78 درصد و شاخص درستی محتوا بیشتر از 80 درصد بود که نشان از درستی محتوای مناسب مقیاس داشت. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که بار عاملی گویه ها بیشتر از 66/0 است و همه مسیرها از گویه ها به متغیر پنهان در سطح 0/001 معنادار بودند و مقیاس از درستی سازه مناسبی برخوردار بود. به جز شاخص عددی کای اسکویر هنجار شده 1/09 (0/001 <p)، شاخص های دیگر از جمله نیکویی برازش 0/98، برازش تطبیقی 0/99، برازش افزایشی 0/99، ریشه میانگین مربعات خطای برآورد 018/0 در محدوده قابل قبولی قرار داشتند. شاخص میانگین واریانس استخراج شده برای مقیاس نشخوار فکری اشتباهات 0/50 بود که حاکی از قابل قبول بودن درستی همگرا بود.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس نشخوار فکری اشتبا هات دارای ساختار یک بعدی است. با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی مقیاس نشخوار فکری اشتبا هات، می توان استفاده از آن را به متخصصان حوزه روانشناسی و مشاوره در موقعیت های پژوهشی و تشخیصی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: روان سنجی، مقیاس نشخوار فکری اشتبا هات
  • نادیا سلطانی، شهرام واحدی*، منصور بیرامی، محمدحسین ضرغامی صفحات 1131-1146
    زمینه

    علم شبکه به عنوان یک حوزه نوین در اندازه گیری روانشناختی بستر مناسبی را برای انجام تحلیل های آزمون سازی فراهم می آورد، اما در ایران پژوهش در خصوص تحلیل سوالات آزمون با استفاده از تحلیل داده های شبکه‏ای مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف معرفی تحلیل داده های شبکه ای به عنوان یک تکنیک روان سنجی-ریاضیاتی و استفاده از آن در فرآیند تحلیل سوالات پرسشنامه انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است، جامعه آماری کلیه زبان آموزان ده موسسه برتر آموزش زبان شهر تهران در سال 1398 بود که از بین آن ها 1556 زبان آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به آزمون خزانه لغات انگلیسی (نیشن و وارینگ، 1997) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط بسته نرم افزاری qgraph تحت نرم افزار R انجام شد.

    یافته ها

    گراف حاصل از شبکه ارتباطی سوالات مبتنی بر الگوریتم فراچترمن-رینگولد ترسیم گردید، رابطه والد-فرزندی سوالات بر اساس شبکه بیز مشخص شد و ویژگی های توصیفی آزمون و شاخص های مرکزیت شبکه استخراج گردید.

    نتیجه گیری: 

    معرفی تکنیک تحلیل داده های شبکه ای و استفاده از آن به منظور فرآیند تحلیل سوالات، یکی از دستاوردهای این پژوهش است. با استفاده از مزایای علم شبکه مانند قابلیت ساده سازی، مدیریت، ذخیره و مجموعه سازی داده های با حجم بالا و تحلیل سوالات آزمون براساس نقشه و شاخص های کاملا منطبق بر آن، می توان به ارتباط درونی سوالات مختلف آزمون پی برد و با در نظر گرفتن اهمیت سوالات در ساختار شبکه ارتباط خالص بین سوالات، می توان به ارتقاء روش های آزمون سازی پرداخت. انجام مطالعات مشابه و پژوهش هایی به منظور مقایسه نتایج حاصل از تحلیل داده های شبکه ای با ویژگی های روانسنجی که بر اساس شیوه های مرسوم  و کلاسیک بدست می آیند پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نظریه شبکه، تحلیل سوال، شاخص های شبکه، شبکه بیزین
  • محبوبه موسیوند* صفحات 1147-1170
    زمینه

    رفتار مسیولانه از شاخص‏های انسان سالم است که تقویت و رشد آن جز با شناسایی عوامل موثر بر رفتار مسیولانه امکان‏پذیر نخواهد بود. به همین منظور، پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا عملکرد خانواده، سرمایه روانشناختی و ارضاء نیازهای روانشناختی نوجوانان تاثیری بر میزان مسئولیت‏پذیری و نشاط ذهنی آنان دارد یا خیر؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف عملکرد خانواده، سرمایه روانشناختی نیازهای روانشناختی با نشاط ذهنی: نقش میانجی مسئولیت پذیری نوجوانان در دوران بلوغ انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش، را کلیه نوجوانان 14 تا 18 ساله شهر تهران در سال 1399 تشکیل دادند. نمونه پژوهش 400 نفر از نوجوان مناطق 1 و 2 شهر تهران بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های خودگزارشی عملکرد خانواده کیم و کیم (2007) نیازهای روانشناختی لاگواردیا و همکاران (2002)، سرمایه روانشناختی مک گی (2011)، مسئولیت پذیری سروش (1391) و نشاط ذهنی کی یز و همکاران (2003) گردآوری شد. داده های با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، عملکرد خانواده، نیازهای روانشناختی و سرمایه روانشناختی اثر مثبت مستقیم و غیرمستقیم بر مسئولیت پذیری و نشاط ذهنی دانش آموزان دارند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که 39 درصد از واریانس مسئولیت پذیری و 48 درصد از واریانس نشاط ذهنی توسط عملکرد خانواده، نیازهای روانشناختی و سرمایه روانشناختی و مسئولیت پذیری تبیین می شود.

    نتیجه گیری:

     شناخت عوامل موثر بر مسئولیت پذیری و نشاط ذهنی دانش آموزان امکان پیش بینی و برنامه ریزی جهت کمک به تامین بهداشت روانی آنان را فراهم می کند و می توان با ایجاد بستر سازی مناسب در مدارس جهت افزایش نشاط اجتماعی، هیجانی و روانشناختی گام برداشت.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، نیازهای روان شناختی، سرمایه روان شناختی و مسئولیت پذیری، نشاط ذهنی، دانش آموزان
  • لیلا برهانی، خدامراد مومنی*، جهانگیر کرمی، علی مشهدی صفحات 1171-1192
    زمینه

    پژوهش های متعددی پیرامون تاثیر درمان شناختی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانه های افسردگی و مشکلات روان تنی در محیط های شغلی انجام شده است اما در مورد تاثیر درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد بر نشانه های افسردگی و مشکلات روان تنی در محیط شغلی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد بر نشانه های افسردگی و مشکلات روان تنی در کارکنان آتش نشانی شهر مشهد بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه و همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان عملیاتی آتش نشانی شهر مشهد در سال 1397 به تعداد 1100 نفر بود. از بین 68  نفر تعیین شده در غربالگری، تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارت اند از: پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران،1979)، پرسشنامه علایم روان تنی در محیط غیر بالینی (موهر، 2000)، پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979) و جلسات درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد (هالیس، کاملی، دایون و نویپر، 2016). داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد (0/05 >α). به منظور انجام تحلیل از نرم افزار Spss نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    در نشانه های افسردگی و مشکلات روان تنی بین گروه ها در پس آزمون تفاوت معنادار وجود داشت. گروه آزمایش نسبت به گروه گواه کاهش معناداری را نشان دادند (p< 0/0001).

    نتیجه گیری: 

    کارکنانی که در جلسات درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد شرکت کردند نشانه های افسردگی و مشکلات روان تنی شان کاهش یافت. این برنامه درمان برای محیط های شغلی با تنش بالا و مستعد مشکلات روان شناختی همچون افسردگی و مشکلات روان تنی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد، نشانه های افسردگی، مشکلات روان تنی، کارکنان عملیاتی آتش نشانی
  • فرزاد ملکی*، علی کاشی، الهه عصاره، نرجس خاتون ضرونی صفحات 1193-1213

    هدف:

     تحقیق حاضر تاثیر انواع مختلف تصویرسازی ذهنی دیداری و حرکتی بر یادگیری مهارت حرکتی بسته، همچنین ارتباط بین توانایی وضوح تصویرسازی و عملکرد حرکت می باشد.

    روش

    به همین منظور90 دانش آموز دختر راست دست 8 تا 10 سال به صورت تصادفی در 6 گروه 15 نفر تمرین فیزیکی (PPG)، تصویرسازی دیداری (VIG)، تصویرسازی حرکتی (KIG)، ترکیب تمرین فیزیکی و تصویرسازی دیداری (VIPPG)، ترکیب تمرین فیزیکی و تصویرسازی حرکتی (VIPPG) و گروه کنترل (CG) تقسیم شدند. میزان توانایی وضوح تصویرسازی آزمودنی ها از طریق پرسشنامه وضوح تصویرسازی حرکتی (VMIQ) اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مرکب (مرحله)3× (گروه)6، تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها:

     در پس آزمون (یادداری) عملکرد گروه های مختلف تصویرسازی (VIG,KIG,VIPPG,KIPPG) با گروه تمرین فیزیکی (PPG) برابر بود. نتایج مرحله انتقال نشان داد که ترکیب تصویرسازی ذهنی با تمرین فیزیکی (KIPPG,VIPPG) به طور قابل ملاحظه ای عملکرد بالاتری نسبت به گروه های دیگر داشتند. گروه های تصویرسازی ذهنی دیداری و حرکتی عملکرد برابری را در مراحل انتقال و یادداری نشان دادند‏ (KIG=VIG وKIPPG=VIPPG). نتایج تحقیق هیچ گونه ارتباطی بین میزان توانایی وضوح تصویرسازی و عملکرد حرکتی نشان نداد.

    نتیجه گیری:

     ازجمله دستاوردهای این پژوهش هنگام آموزش مهارت های حرکتی کودکان می توان از تصویرسازی ذهنی استفاده کرد و کودکان نیز مانند بزرگ سالان توانایی تصویرسازی ذهنی مهارت های حرکتی را دارند. اما کودکان (8 تا10 سال) توانایی جداسازی تصویرسازی دیداری و حرکتی را ندارند.

    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، دیداری، حرکتی، وضوح تصویرسازی، یادداری، انتقال
  • عاطفه بهرامی، مریم فاتحی زاده، احمد عابدی، محمدمسعود دیاریان* صفحات 1213-1233
    زمینه

    تعاملات والد-کودک در سال های اولیه زندگی، یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در رشد شناختی، اجتماعی، عاطفی و رفتاری کودک است. اما الگوی تعاملات موثر والد-کودک، ویژه کودکان سنین پیش از دبستان از چه مولفه هایی برخوردار است؟

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی تعامل موثر والد-کودک ویژه کودکان پیش از دبستان است.

    روش : 

    مطالعه حاضر در چارچوب استراتژی تحقیق کیفی و براساس روش تحلیل تماتیک براون و کلارک (2006) انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه منابع نوشتاری مرتبط با تعاملات والد-کودک بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و از نظر مولفه های تعاملات والد- کودک مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     در این بررسی، داده ها از تعداد 115 منبع استخراج گردید و در قالب مضامین قرار گرفت، به طوریکه در مرحله اول، 89 تم بنیادین؛ مرحله دوم 21 تم سازمان دهنده شناسایی شد. در مرحله سوم 8 تم فراگیر انتزاع و شبکه مضامین تشکیل گردید. در مرحله آخر اعتبار و پایایی الگوی مذکور با استفاده از روش اعتبارسنجی روایی تفسیری، به معنای ارایه و بازخورد نتایج پژوهش به صاحب نظران، مورد تایید قرارگرفت.

    نتیجه گیری: 

    الگوی تعامل موثر والد-کودک، ویژه کودکان پیش از دبستان از اعتبار کافی برخوردار است. از اینرو پیشنهاد می شود از این الگو در تدوین پروتکل های آموزشی مبتنی بر روابط والدین و کودکان  مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی تعاملات والد-کودک، دوران پیش از دبستان، تحلیل تماتیک
|
  • Babak Sohrabi*, Hamidreza Yazdani, Ali Rajabzade, Hamed Mahjoub Pages 979-998
    Background

    Theories of human basic psychological needs have been always one of the researchers’ answers to human behaviors. Nowadays, application of existing theories of human basic needs in other domains is being more trended rather than emergence of a new theory; However, lack of comprehensiveness in reviewing and analyzing of these theories has always been a fundamental gap in past research.

    Aims

    The present study attempts to collect theories of basic psychological needs in first step and then to analyze them with a metatheoretical approach.

    Methods

    In this study, a systematic review method has been used to collect theories. The statistical population of the study is all related Persian and English researches that have been published in valid scientific databases without time limit. Out of 1152 reviewed studies, 29 valid theories were finally extracted. Then, based on previous studies, the three variables "theory structure", "level of theory analysis" and "provided categories" were used as the basis of meta-theory analysis.

    Results

    Most of human basic needs theories follow the structure of independent set of needs, so far, the three needs of "hedonism", "survival" and "belonging" have been considered as root needs in three different theories and the hierarchical model has not been repeated in any other theory but Maslow’s. Four theories believe that there are connections between the mentioned components. The level of "psychological needs" analysis is a common feature of all theories, and finally, less than one-third of theories have provided categorization.

    Conclusion

    Each theory of psychological needs has its own unique structure. Applying these theories to solve various problems inside and outside the field of psychology requires understanding the structural similarities and differences of these theories and the presented needs in them

    Keywords: Need, Psychological needs, Basic psychological needs, Human needs’ theory, Meta-theory
  • Aghil Hosseinlu*, Seyed Said Pournaghash Tehrani, Fariba Jafari Roshan, Alireza Chehrehsa, Majid Darabi Pages 999-1014
    Background

    Studies shows that women who have been unfaithful to their husbands suffer from symptoms of depression and rumination, research has also shown the efficacy of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on depressive symptoms and rumination. therefore according to the research background, there was a research gap in the field of acceptance and commitment therapy (ACT) on rumination and depressive symptoms in women after infidelity.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the efficacy of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on women who experienced symptoms of depression and rumination.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and follow-up with a control group in women affected by infidelity. The population of this study was 73 women affected by infidelity in the eastern suburbs of Tehran who referred to the resuscitation group therapy center of the heart and answered the Nolan Hoxma (2003) Ruminant Ruminant Questionnaire and the Beck Depression Inventory (1996). Out of 73 participants, 30 participants were selected in two groups of 15 people (control and experimental) who met the criteria for entering the study and were randomly divided into two groups. The experimental group received 8 sessions of 90-minute Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Finally, after the post-test, the results were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    Findings showed that after the end of follow-up, the results of the experimental group in both depression and rumination variables were significantly different in post-test and follow-up test, but this difference was not observed between the control group in three stages (P> 0.05).

    Conclusion

    Considering that acceptance and commitment therapy is effective in reducing rumination and depressive symptoms such as unpleasant and repetitive thoughts, inefficiency of current behavior as well as accepting the problem and creating a gap between current thoughts and practice in women affected by infidelity, it can be He did it on more examples and in a society with a different culture.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Ruminant, Depression, Infidelity, Women
  • Asie Omidvar Tehrani, Fariba Zarani*, Shabnam Nohesara, Leili Panaghi, Mona Malekzadeh Moghani Pages 1015-1038
    Background

    Femininity is a complicated term because it does not define a single phenomenon. Different perceptions of femininity are very dependent on onechr('39')s background and knowledge of everyday actions that the meaning of femininity understood by them. In addition, the concept of femininity is close to the concept of gender, which in all societies is one of the basic structures of human identity and experiences, and the importance and role of it varies from society to society.

    Aims

    Since the definition of femininity varies depending on the culture and standards of each country, examining the perception of women in different countries can clarify various aspects of femininity.

    Methods

    In the present study, using the qualitative metasynthetic method of Noblit and Hare (1988), qualitative studies related to the subject of research in three databases Scopus, Sciencedirect and PubMed in the period 2000 to 2020 were examined. The search retrieved 377 articles and based on PRISMA method and inclusion and exclusion criteria, 19 articles selected to enter the research  .

    Results

    Six different factors were found in the perception of femininity: sexual agency, motherhood, appearance and body, caregiver or self-care, independence and respect, and cultural factor.

    Conclusion

    Identifying different aspects of femininity can help researchers to explain and solve various problems and concerns of women

    Keywords: Femininity, Perception of femininity, Motherhood, Culture, Sexual agency
  • Mostafa Zarean*, Mohammad Nasiri, Mahsa Seyyed Razzaghi, Kiana Azizi, Mehran Golzari Amjad, Soheila Mabud Pages 1039-1054
    Background

    Personality components alongside with other psychological characteristics such as risk perception, anxiety sensitivity, and metacognitive belifs are considered as the most important and effective factors to pandemic. Neuroticism and extraversion have attracted more attention of the researchers, however, the mediatory role of psychological constructs in corona pandemic have been less investigated.

    Aims

    The present study is aimed at investigating the mediatory role of risk perception and anxiety sensitivity in the structural relations of neuroticism and extravertion with the psychological and behavioral problems of Corona virus.

    Methods

    This study had a descriptive correlational design. The population of the study was all Iranian community individuals who lived in the country within he first 6-month of the 2020 year. A sample of 649 participants enrolled to the study through purposeful sampling. To collect the data, the psychological and behavioral problems of Corona virus questionnaire (authors’ designed), along with anxiety sensitivity index (Reiss, Peterson, Gursky, & McNally, 1986), big five personality (Donnellan, Oswald, Baird, & Lucas, 2006), and risk perception (Benthin, Slovic, & Severson, 1993) scales were used.

    Results

    The evaluation of the hypothesized model using goodness-of-fit indices indicated that our proposed model fits with the measured model (CFI=0/96, NFI=0/94, and RMSEA=0/054). Statistical analyses revealed that risk perception and anxiety sensitivity could play mediating role in the structural relations of neuroticism and extravertion with the psychological and behavioral problems of Corona with standard coefficients of -0/052 and 0/161 (p < 0/05). Also, neuroticism has significant effect on the psychological and behavioral problems of Corona with the mediation of risk perception with standard coefficient of 0/100 (p < 0/05).

    Conclusion

    It assumed that the psychological and behavioral problems of Corona virus is effected by some psychological factors through direct and indirect ways and their inclusion in the comprehensive plans of health system is preferred

    Keywords: Risk Perception, Anxiety Sensitivity, Neuroticism, Extroversion, Corona virus
  • Shahram Vahedi, Eskandar Fathi Azar, Yousof Adib, Atefeh Amraie* Pages 1055-1076
    Background

    The weakness in sense of attachment to school among students in deprived areas is influenced by malfunctioning social relationships and lack of hidden curriculums, a problem that not only reduces students chr('39')cognitive performance levels, but also is intensified by teacherschr('39') discouraging messages and may even lead to higher rates of dropping out of school. Researches have shown that school staff may help to increase studentschr('39') school attachment, through socio-emotional learnings. Invitational education and teaching social relationships based on a hidden curriculum is an area that has attracted the attention of researchers around the world, however, in Iran there is a research gap in the effectiveness of these two educational methods on the sense of belonging to the school.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of invitational education, social relations education and the combination of these two educational methods on school attachment of female students in deprived areas.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pre-test and post-test. The statistical population in this study was female elementary school students in deprived areas of Ghale Ganj city (Kerman province) in the academic year 1397-98, from which 3 schools were randomly selected as the experimental group and one school as the control group.  Ravenchr('39')s IQ test and pretest were used to control studentschr('39') primary cognitive backgrounds. Data were collected using School Attachment Questionnaire (Brew, Beathy & Watt 2004).  The Invitational education packages and school social relations and a combined method were implemented for school executives and its effects on students were analyzed using Univariate covariance and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that Invitational education, social relations education and combined methods have positive effects on studentschr('39') school attachment. These effects were significantly different at p <0.05 and more or less included in   Invitational education, combination education and social relations education, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that if the necessary conditions for encouraging and developing social relations of female students in deprived areas are provided by school staff, especially teachers, their sense of belonging to the school will improve

    Keywords: Invitational education, social relations education, school attachment, Female students, deprived areas
  • Reza Khojastehmehr*, Sara Shirmardi, Morteza Omidian, Mansour Sodani Pages 1077-1094
    Background

    Intimacy refers to the interaction between couples that leads to feelings of closeness and love. Couples need skills to maintain and increase intimacy in their relationship. There are various approaches to enriching marriages to teach couples these skills. Wile studies indicate that these programs are effective and by considering  the increasing apply of these preventive intervention, no meta-analysis has been accomplished on marriage enrichment programs and to identify a program that will be more effective on coupleschr('39') intimacy.

    Aims

    The aim of this study was to answer two basic questions including determining whether marriage enrichment programs are effective and in this case, which marriage enrichment program has a large effect size.

    Methods

    In this study of Meta-analysis methods was used. The statistical population of this meta-analysis included 44 articles related to the research topic that were identified in Iranian and Latin databases. The sample consisted of 17 studies and (18 effects size). Then, base on the present research interior measure criterion, 17 articles (18 effect sizes) were selected as a sample.  The research tool was a meta-analysis checklist and related research.

    Results

    A meta-analysis findings showed that marriage enrichment programs on marital intimacy were, overall, effective with a weighted effect size of 1. 295. Moderator analysis of the overal effect size showed that Emotion- focused of marriage enrichment program  had the highest effect size on in promoting intimacy (d= 4/080).

    Conclusion

    The final finding of the present study indicated the effectiveness of marriage enrichment programs on promoting marital intimacy. Furthermore, marriage enrichment programs specialy emotion-focused marriage enrichment program for promoting intimacy is suggested to the family and marriage counsellors.

    Keywords: Marriage enrichment programs, Marital intimacy, Meta-analysis
  • Shima Malekzadeh, Elaheh Hejazi*, Alireza Kiamanesh Pages 1095-1116
    Background

    Numerous studies have examined the effect of self – determination education on student learning, but research that has developed designing and editing an empowerment education package with self- determination approach and its effectiveness on student math performance and belifs has been neglected.

    Aims

    the purpose of this was to designing and editing an empowerment education package with self- determination approach and its effectiveness on girl and boy students math performance and belifs with low performance in this lesson.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and combined in terms of method)qualitative and quantitative), the qualitative part was the design of a education package and the quantitative part was semi-experimental with design pre-test,post-test and follow with control group. The study population consisted of all students ninth grade in 6 district Tehran city during the years 2019-2020 with low performance in math. 32 people were targeted selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (16 people). The instruments of the present study were Leder and Forgasz (2002) mathematical Academic Belief Questionnaire, For the experimental group, training was held in 8 sessions of 60 minutes While the control group did not receive any intervention. Proposed research package for empowerment education with self- determination approach it was designed based on the theory of Deci & Ryan (2004). Data analysis was performed by frequent measurments analysis of variance.

    Results

    an empowerment education package with self-determination approach had a significant effect on math performance and belifs (with low performance in this lesson) (P<0/01).

    Conclusion

    girl and boy students who participated in empowerment education sessions based on self-determination approach had better performance and  Improvement beliefs to math lesson. Therefore, it is recommended to be considered as one of the educational programs at educational institutions Including Ministry of Education.

    Keywords: empowerment education package, self- determination, educational performance, math beliefs, girl, boy student
  • Abbas Abdollahi*, Azadeh Taheri, Maedeh Khobroo, Darya Shadloo Pages 1117-1130
    Background

    Mistake rumination is more prevalent in adolescents and has an adverse effect on various aspects of their lives.

    Aims

    The aim of the current study was to examine psychometric properties of mistakes rumination scale.

    Methods

    This study was a fundamental practical study, in terms of data collection, this study was a survey, and in terms of methodology, this study is a questionnaire-making study in the form of a correlation method. The research statistical population of this study included all undergraduate students at Alzahra University who studied in 2019. A convenience sampling method was used to  recruit 300 undergraduate students.The data were analyzed using composite reliability, content validity index, content validity ratio and confirmatory factor analysis.

    Results

    The composite reliability value for the Persian version of the mistake rumination scale was .74, indicating a desirable reliability. Content validity ratio was more than 78% and content validity index was more than 80%, indicating good content validity of the scale. The results of confirmatory factor analysis showed that factor loading values were greater than 0.66 and all paths from items to latent variable were significant at the level of .001, indicating the scale had an appropriate construct validity. Except for the index of CMIN/DF 1.09 (p=.001); other indices showed an acceptable model fit (GFI 0.92, CFI 0.92, IFI 0.92, and RMSEA .08). Convergent validity for the scale was .5, indicating an acceptable convergent validity.

    Conclusion

    The result of confirmatory factor analysis showed that mistake rumination scale has one-dimensional structure. Given the desirable psychometric properties of the Persian version of the mistake rumination scale, it can be suggested to psychologists and counselors to employ in for doing research and diagnostic situations.

    Keywords: Psychometric, mistake rumination scale
  • Nadia Soltani, Shahram Vahedi*, Mansour Bayrami, MohammadHossein Zarghami Pages 1131-1146
    Background

    Network science as a new field in psychological measurement provides a good platform for test analysis, but in Iran, research on the analysis of test questions using network data analysis has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to introduce network data analysis as a psychometric-mathematical technique and its use in the questionnaire analysis process.

    Methods

    This research is descriptive-analytical, the statistical population of all language learners was the top ten language teaching institutes in Tehran in 2020, from which 1556 language learners were selected by convenience sampling method and answering the English vocabulary size test (Nation and Waring, 1997).  Data analysis was performed by qgraph software package under R software.

    Results

    The graph obtained from the communication network of questions based on the Fruchterman-Ringold algorithm was plotted, the parent-child relationship of the questions was determined based on the Bayesian network, and the descriptive features of the test and the indicators of network centrality were extracted.

    Conclusion

    Introducing the technique of analyzing network data and using it for  questions analysis process is one of the achievements of this article. Using the advantages of network science such as the ability to simplify, manage, store and collect high-volume data and analyze test questions based on the map and indicators that are fully consistent with it, we can understand the internal relationship between different test questions, and by considering the importance of the questions in the network structure of the net relationship between the questions, it is possible to improve the testing methods. Similar studies and researches are proposed to compare the results of network data analysis with psychometric properties obtained based on conventional and classical methods.

    Keywords: Network Theory, Question analysis, Network parameters, Bayesian Network
  • Mahboobeh Moosivand* Pages 1147-1170
    Background

    Responsible behavior is one of the indicators of a healthy human which its strengthening and growth will not be possible except by identifying the factors affecting responsible behavior. To this end, the present study seeks to answer the question of whether family performance, psychological capital and satisfaction of psychological needs of adolescents have an effect on their level of responsibility and mental vitality or not?

    Aims

    The present study was conducted with the aim of family performance, psychological capital, psychological needs with mental vitality: the mediating role of adolescentschr('39') responsibility during adolescence.

    Methods

    The present study was descriptive, with correlation and structural equations. The statistical population of this study consisted of all adolescents aged 14 to 18 years in Tehran in 1399. The research sample was 400 adolescents in districts 1 and 2 of Tehran who were selected by multi-stage cluster sampling. Research data was collected using the self-report questionnaire of Kim and Kim family (2007), psychological needs of Lagourdia et al. (2002), McGee (2011), Soroush (2012) and the mental vitality of Kiyez et al. 2003). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling.

    Results

    The findings showed that family performance, psychological needs and psychological capital have a direct and indirect positive effect on studentschr('39') responsibility and mental vitality. The results of structural equation modeling showed that 39% of the variance of responsibility and 48% of the variance of mental vitality are explained by family performance, psychological needs and psychological capital and responsibility.

    Conclusion

    Recognizing the factors affecting studentschr('39') responsibility and mental vitality provides the possibility of anticipation and planning to help ensure their mental health. It is also possible to take steps to increase social, emotional and psychological vitality by creating a suitable environment in schools.

    Keywords: family performance, psychological needs, psychological capital, responsibility, mental vitality, students
  • Leila Borhani, Khodamorad Momeni*, Jahangir Karami, Ali Mashhadi Pages 1171-1192
    Background

    Numerous researches have been done on the effect of two therapy cognitive and acceptance and commitment-based treatment on symptoms of depression and psychosomatic problems in the workplace. But the effect of combining therapy cognitive with acceptance and commitment on symptoms of depression and psychosomatic problems in the workplace there is a research gap.

    Aims

    The aim of present study was the efficacy of combining therapy cognitive with acceptance and commitment on symptoms of depression and psychosomatic problems firefighters of Mashhad city.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow up with control group. Statistical population included all 1100 firefighters in Mashhad in 2018. Out of 68 people identified in the screening , 30 subjects were selected by random sampling method and they were randomly divided into two groups (15 persons), one experimental groups and one control group. Research instruments include: depression index: (Beck et al., 1979), Psychosomatic symptoms in nonclinical context: (Mohr., 2000), General Health Questionnaire(Goldberg and Hillier., 1979), and Combining Therapy Cognitive with Acceptance and Commitment Sessions (Hallis., Cameli ., Dionne., Knäuper., 2016). The data were analyzed using repeated measures analysis of variance. Spss software version 22 was used for analysis.

    Results

    There was a significant difference between the two groups in the posttest in symptoms of depression and psychosomatic problems. Experimental group showed a significant decrease compared to the control group (P< 0/001).

    Conclusion

    Employees who attended combining therapy cognitive with acceptance and commitment sessions had reduced symptoms of depression and psychosomatic problems. This treatment plan is recommended for high- strain work environments prone to psychological problems such as depression and psychosomatic problems

    Keywords: combining therapy cognitive with acceptance, commitment, symptoms of depression, psychosomatic problems, firefighters
  • Farzad Maleki*, Ali Kashi, Elahe Asareh, Narjes Khatoon Zarooni Pages 1193-1213
    Background

    Mental imagery, incudes visualizing or motor cognitive review without physical components, is one of the sychological methods to improve performance and facilitate skills. Although the applied model has shown that there is an interaction between the type of imagery and and the ability of imagery and motor output is increased by bettter performance, there is a research gap whether neural representation causes different behavioral effects among children through vividness of imagery.

    Aims

    The aim of present study was the effect of various types of visual and kinesthetic mental imagery on learning of close motor skill in children as well as the relationship between the ability to imagery vividness and motor performance.

    Methods

    the research was quasi-experimental with a multi-group pre-test- post-test design along with a control group. The statistical population of the study was all female students aged 8 to 10 years in Ahvaz. 90 female students were deployed by random sampling method available in 6 groups of 15 people of physical practice (PPG), visual imagery (VIG), kinesthetic imagery (KIG), visual imagery and physical practice composition (VIPPG), kinesthetic imagery and physical practice composition (KIPPG), and control group (CG). Each participant performed 35 throws in 7 blocks of 5 trials in pre-test 5, acquisition 20, post-test 5, and transfer 5. The ability of imagery vividness of participants was measured by questionnaire of motor imagery vividness (Isak et al., 1986). Data analysis was performed using mixed variance analysis (phase) 3× (group) 6 and Pearson correlation by Spss21 software.

    Results

    The performance of the various imagery groups was equal to that of physical practice group in the post-test (retention) phase. The results at the transfer phase showed that the combination of mental imagery with physical training had significantly higher performance than the other groups. The results of the research also showed that the visual mental imagery and kinesthetic imagery groups showed equal performance in the transfer and retention stages (KIG=VIG, KIPPG=VIPPG). The results of the research did not show any relationship between the ability of imageryvividness and motor performance.

    Conclusion

    The results of the research showed that children have the ability to visualize motor skills the same as adults. However, children (8 to 10 years of age) do not have the ability to separate the visual and kinesthetic imagery and understand their differences.  The results also showed that the ability to have a vivid imagery has no significant effect on childrenchr('39')s motor performance.

    Keywords: visual mental imagery, motor mental imagery, imagery vividness, retention, transfer
  • Atefeh Bahrami, Maryam Fatehizade, Ahmad Abedi, Mohammadmasood Dayarian* Pages 1213-1233
    Background

    The parent-child interaction is one of the determining factor in the cognitive, social, emotional and behavioral childchr('39')s development in the early years of life. However, what are the components of effective parent-child interactions model of preschoolchr('39')s age?

    Aims

    The purpose of this study is to developing a model of effective parent-child interaction for preschool children.

    Methods

    The present study was under qualitative research strategy based on thematic analysis method. The studychr('39')s population included all resources related to parent-child interactions that was selected by purposive sampling method that after removing the inessential items, 115 sources were examined Initial data were extracted from them. Initial data were extracted from them. Data were analyzed based on Braun & Clarke (2006) thematic analysis method and they were coded in term of parent-child interaction components.

    Results

    Since the primary data were rewrited and 89 basic themes were located in the first stage of coding. In the second stage 21 themes were identified. In the third stage, 8 global themes were abstracted, and thematic network was formed. Finally, the validity and reliability of model was performed using the interpretive credibility method. Therefore, the results were confirmed by expertchr('39')s feedback.

    Conclusion

    The model of effective parent-child interaction of preschool children, has sufficient credibility. Thus, more researcherschr('39') attention to the issue of preschoolschr('39') parent-child interaction, will help to develop new educational programs. It can also be a index for professionals to make parents aware the importance of parent-child interactions. Therefore, it is suggested that this model be used in the development of educational protocols based on parent-child relationships.

    Keywords: Parent-Child, Interactions Model, Preschool