فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 40 (زمستان 1400)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 32
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی* صفحات 1-15

    نقد شوندگی از مباحث مهم وبا اهمیت بازار سرمایه است که نهایت کارکرد باکیفیت این بازار ونشانه توسعه یافتگی آن است که از این طریق اصل تامین نقدینگی بنگاه های اقتصادی فعال در بازار سهام تحقق پیدا میکند . هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل نقد شوند گی سهام با بهره گیری از اصل سیالیت درعلم فیزیک است که از مباحث نوآورانه قلمداد می شود از یک طرف امکان تحلیل جامع دراین خصوص فراهم می شود و از طرف دیگر زمینه های توسعه دانش مالی از طریق تعامل با علوم دیگر نظیر فیزیک و معرفی شاخه دانش جدید بنام فیزیک مالی معرفی می شود. این پژوهش از حیث روش شناسی، فلسفی وتحلیلی و رویکرد آن دانشی ونوع آن مروری و ترویجی است که با تحلیل ادبیات وپیشینه علمی مرتبط با موضوع به شیوه شناخت تاریخی اجرا گردید. یافته های علمی تحقیق نشان می دهد که اولا، تحلیل نقد شوندگی سهام با بهره گیری ازاصل سیالیت یعنی خواص مایع در تحلیل حالات این ماده درعلم فیزیک، جامع تر و از مبانی علمی قابل اتکاتری برخوردار است و ثانیا، تعامل بین رشته ایی علم مالی با علم فیزیک، زمینه توسعه علوم را فراهم می سازد. ثالثا نتایج نشان می دهد که بازار سهام وتحلیل آن را می توان با بهره گیری از ویژگی های مایع بودن مواد، منطقی تر تعیین کرد. رابعا نتایج این پژوهش آشکار نمود که ریشه واژه های نقد شوندگی (Liqudation) ونقدینگی (liquidity) از ترجمه مایع (liquid) برگرفته از خواص مایع یعنی سیالیت (روان بودن، جاری بودن، شفاف بودن و...) است.

    کلیدواژگان: نقد شوندگی نقدینگی، سیالیت، فیزیک مالی، تحلیل سهام، تحلیل بازارمالی
  • علیرضا قلیزاده، میرفیض فلاح شمس*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 35-55

    هدف اصلی مطالعه ی حاضر، پیش بینی بحران مالی در بازار اوراق بهادار تهران با طراحی سیستم هشدار سریع با استفاده از داده کاوی و ارایه به سیاستگذاران مالی برای پیشگیری از وقوع یا کاهش اثرات بحران است. بدین منظور از داده های هفتگی طی دوره ی 11/7/1376-2/1/1398ا ستفاده شد. منظور از بحران در مطالعه حاضر، سقوط بیش از 15 درصدی قیمت سهام نسبت به سه ماه گذشته است. از اینرو جهت عملیاتی نمودن متغیر وابسته، از متغیر موهومی استفاده شده است. جهت اندازه گیری شوک های ناشی از شاخص قیمت سهام، نرخ ارز، قیمت طلا و نفت از پسماند مدل خود توضیح میانگین متحرک انباشته (ARIMA) استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از داده های مختلف مشخص گردید، مهم ترین متغیر برای پیش بینی بحران در بورس اوراق بهادار تهران در داده های هفتگی، وقوع بحران مالی در دوره ی گذشته بوده است. لذا می توان ادعا نمود افت شاخص سهام بیشتر متاثر از ارزش شاخص در دوره ی قبل است تا شوک های خارجی از جمله شوک نرخ ارز، طلا و نفت. هم چنین مشخص گردید دقت تشخیص بحران برای تمامی درخت ها یکسان و برابر با 81.82 درصد است. یعنی از 44 بحران رخ داده طی دوره ی مذکور (شامل 1121 هفته می باشد)، 36 بحران توسط روش های مذکور قابل شناسایی و پیش بینی بوده است.

    کلیدواژگان: بحران مالی، سیستم هشدار سریع، قیمت سهام، قیمت نفت، داده کاوی
  • هاشم نیکو مرام*، محمدرضا منجذب، مهدی بیات منش صفحات 57-77

    چند سالی از ایجاد قاعده حجم مبنا در بازار سرمایه می گذرد. قاعده ای که قیمت گذاری را به جای ارزشگذاری ناچارا انجام می دهد و قیمت واقعی را در بازار را تعیین می کند. تعیین حجم مبنا وآستانه قیمت برای جلوگیری از نوسانات قیمت به عنوان یکی از مهمترین سیاست های کنترلی نهاد ناظر در بورس اوراق بهادار ایران شناخته می شود که چند سالی از ایجاد آن می گذرد. این سیاست مبنای دقیق علمی روشنی را ارایه نداده است اما جهت جلوگیری از نوسان قیمتی سهام در هر روز کاری در بازار مورد پذیرش عمومی قرار گرفته است. البته انتقادهای پراکنده ای به آن وارد شده است. برای برخی از سهام هنگام تشکیل صف های فروش طولانی به دلایل سیستماتیک و هیجان از جمله تحریم، قیمت سهام کاسته می شود و این کاهش گاهی به 10روز کاری و یا بالاتر می رسد بدون اینکه بسیاری از افراد موجود در صف موفق به فروش سهم خود شوند. عدم تطابق دامنه نوسان برابر برای قیمت گذرای روزانه معاملات اوراق بهادار مشکلاتی را برای کاهش ارزش سهام شرکت ها در بازار سرمایه به وجود آورده است که متاثر از عدم ثبات در سیاست های کلان اقتصادی است. با توجه به عدم امکان سیاست های در کوتاه مدت و میان مدت انطباق سمت و سوی دامنه نوسان با سیاست های پولی و مالی بانک مرکزی می تواند از کاهش ارزش بیشتر اوراق بهادار جلوگیری نماید. این

    کلیدواژگان: آستانه قیمت، حجم مبنا، آستانه قیمتی عرضه، آستانه قیمتی تقاضا، دامنه نوسان
  • فاطمه امین ناصری، سینا خردیار*، حمزه امین طهماسبی، ابراهیم چیرانی صفحات 79-102
    امروزه یکی از مهم ترین مباحث مدیریتی سازمان ها، مدیریت جریان مالی زنجیره تامین آن ها است که نقش قابل توجهی در رشد سازمان ایفا می کند. این مسیله، لزوم توجه به سیستم مدیریت زنجیره تامین پایدار از بعد مالی را بیش از پیش ضروری ساخته است. هدف این پژوهش، طراحی الگویی برای نحوه ی ارتباط بین متغیرهای تاثیرگذار بر سیستم زنجیره تامین پایدار با توجه به دیدگاه مالی و با استفاده از روش پویاشناسی سیستم، می باشد. در این پژوهش، پس از مشخص شدن متغیرهای موثر بر زنجیره، مدلی برای نشان دادن پویایی های موجود در بین متغیرهای مذکور با استفاده از روش پویایی سیستم، طراحی گردید. اعتبارسنجی مدل با استفاده از آزمون های ارزیابی و با نرم افزار ونسیم در شرکت پگاه تهران به عنوان مورد مطالعه، انجام شد. در ادامه سناریوهایی برای حالت های مختلف متغیرهای مدل پیشنهادی، طراحی و اجرا شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوی طراحی شده، پایداری زنجیره تامین بر اساس عوامل مالی را افزایش داده که در نهایت بر سودآوری زنجیره، تاثیر بسزایی می گذارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، دیدگاه مالی، پویاشناسی سیستم، سودآوری، توسعه پایدار محصول
  • علی محمد قلی ها، فرهاد حسین زاده لطفی*، محمدرضا شهریاری، محسن واعظ قاسمی صفحات 103-118

    ارزیابی ایستگاه های مترو تهران بر اساس شاخص های چندگانه در این مقاله مورد مطالعه بوده است. ایستگاه های مترو همیشه به عنوان یکی از مراکز خدماتی مورد توجه بوده است. با توجه به اینکه در طراحی و ساخت ایستگاه مترو توجه به ایجاد زیرساخت ها و امکانات و تجهیزات مورد توجه است و پس از آن بخش بهره برداری از آن برای اول خدمات استفاده می کند، لذا دارای دو مرحله ساخت و بهره برداری است. تحلیل پوششی داده ها با ساختار دو مرحله ای برای این موضوع طراحی شده است. داده ها در پنج سال جمع آوری گردید و بر اساس آن 71 ایستگاه مترو تهران مورد حمله قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از اجرای مدل طراحی شده پیشرفت و پسرفت تمام ایستگاه ها در هر مرحله محاسبه گردید و رابطه آن با سرمایه گذاری مالی در هر ایستگاه مترو مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مالی، تحلیل پوششی داده ها، ساختار دو مرحله ای، پیشرفت و پسرفت، ایستگاه مترو
  • مهناز مرشدزاده*، محمود قربانی صفحات 119-147

    وقوع پدیده ورشکستگی بانکی در نظام های پولی دنیا با حساسیت بالایی روبرو است، زیرا تبعات ریسک سیستمی توام با این پدیده می تواند دارای آثار بسیار مخربی بر مجموعه نظام پولی و مالی کشورها باشد و به بحران های شدید سیاسی و امنیتی منجر شود. قوانین ومقررات معتبری برای ارزیابی وضعیت و عملکرد بانک و اعلام هشدار نسبت به بحران منتهی به ورشکستگی بانکی در دنیا تدوین شده است. وضعیت برخی از کشورها از جمله ایران به لحاظ اقتصادی و سایر جنبه ها متفاوت از سایرین بوده و این مساله ضرورت بومی سازی شاخص های شناسایی بانک های در معرض بحران ورشکستگی در ایران را دو چندان می-نماید. در این پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان بانکی و روش تحلیل تم، پژوهشگران به 17 شاخص با درجه تاثیرگذاری بالا بر ورشکستگی بانکی دست یافتند که 5 شاخص به طور خاص ویژه شرایط جاری بانک های کشور می باشد.

    کلیدواژگان: ورشکستگی بانک ها، تحلیل تم، سلامت بانکی
  • شهرام واحدی، فرهاد حنیفی*، سید جلال صادفی شریف صفحات 149-169

    بازار مسکن در ادوار گذشته، یکی پر نوسان ترین بخش های اقتصادی کشور بوده و دوره های رکود و رونق بسیاری را تجربه کرده است. نکته حایز اهمیت آن است که بخش مسکن دارای بیشترین ارتباط با دیگر بخش های اقتصاد است. با رکود آن مجموعه اقتصاد وارد بحران خواهد شد. همچنین بخش مسکن با توجه به این ویژگی ها، تاثیر پذیری شدید تر سرمایه گذاری و قیمت مسکن از نوسانات اقتصادی در کوتاه مدت و همچنین گستردگی ارتباطات پسین و پیشین آن با سایر بخش ها، ظرفیت ایجاد رشد و توسعه در دیگر بخش های اقتصاد را دارد و می تواند به عنوان مشوق رشد درون زا ایفای نقش کند و به منظور محرک، جهت ایجاد رشد اقتصادی در کوتاه مدت و موتور محرک خروج از رکود مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، لزوم تامل بیشتر در این بخش ضروری است. لذا در این تحقیق با استفاده از الگوی تحلیل سری زمانی خود رگرسیون برداری (VAR) به بررسی تاثیر متقابل بین بازارهای قیمت مسکن برخی متغیرهای کلان اقتصادی از قبیل حجم نقدینگی، درآمد سرانه، پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان داد که حجم نقدینگی سهم بسزایی در نوسانات بازار مسکن دارد. لذا سیاست گذاران حوزه اقتصادی به این توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: بازار مسکن، خود رگرسیونی برداری، حجم نقدینگی، درآمد سرانه
  • محمدحسین عصاری، عباس خمسه*، نصرت الله شادنوش صفحات 171-203

    توانمندی مدیریت مالی در مدیریت تحقیق و توسعه صنعت هوافضا با توجه به هزینه بر بودن و زمانبر آن به عنوان یکی از ارکان مهم در راستای موفقیت فعالیت های نوآورانه سازمانی می باشد. در پژوهش حاضر عوامل موثر بر توانمندی مدیریت منابع مالی در مدیریت تحقیق و توسعه بررسی شده است. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع روش توصیفی پیمایشی است. در این راستا عوامل تاثیرگذار بر توانمندی مدیریت منابع مالی براساس مرور ادبیات و نظر خبرگان صنعت هوافضا در سه دسته کلی استخراج شده و پرسشنامه تایید شده در جامعه خبرگان توزیع و نتایج با روش تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری و نرم افزار Smart-PLS مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد ابعاد فرآیندی، بودجه و تامین مالی و همچنین ابعاد تجاری سازی بر توانمندی مدیریت منابع مالی در مدیریت تحقیق و توسعه، تاثیر مثبت و معناداری دارد. براساس ضریب تعیین و میزان تاثیرگذاری حاصل از تحلیل عاملی، نظام های حقوقی و ساختارهای مرتبط با سرمایه گذاری در پروژه های تحقیق و توسعه در بعد فرآیندی، زیرساخت های تعاملات بینالمللی و جذب سرمایه خارجی در تحقیق و توسعه در بعد بودجه و تامین مالی و خروجی پروژه های تحقیق و توسعه جانشین محصولات وارداتی در بعد تجاری سازی، بیشترین تاثیر و اهمیت را دارند.

    کلیدواژگان: منابع مالی، توانمندی مدیریت منابع مالی، تحقیق و توسعه، تکنولوژی پیشرفته، صنایع هوافضا
  • میرفیض فلاح شمس، امیر صادقی* صفحات 205-226
    یکی از عمده ترین مشکلات سهامداران در بورس اوراق بهادار استفاده از روش مناسب در کمی سازی و محاسبه دقیق ریسک پرتفوی و بهینه سازی پرتفوی سرمایه گذاری برمبنای ریسک - بازده می باشد. در بسیاری از پژوهش های صورت گرفته، از توزیع های یک متغیره برای برآورد سنجه های ریسک استفاده می شود که معمولا نتایج قابل اطمینانی به سرمایه گذار نمی دهد. زیرا عموما توزیع دارایی ها، دنباله پهن می باشد و در نظر گرفتن توزیع نرمال تک متغیره و استفاده از روش های پارامتریک، نتایج محاسبات قابل قبول نمی باشد. در این مقاله، با استفاده از نظریه کاپولا، به محاسبه ارزش در معرض ریسک شرطی (CVaR) پرداخته می شود. پس از برآورد کاپولای چند متغیره تی استیودنت و توزیع نرمال چند متغیره، از روش مونت کارلو برای تولید سناریو به منظور محاسبه واریانس پورتفوی و همچنین تخمین ریسک استفاده می شود. سپس با استفاده از روش تابع زیان، صحت تقریب ها تایید می گردد و در نهایت، مقدار کمینه کاپولا را بر اساس واریانس پورتفوی و نیز مقدار CVaR آن، به عنوان تابع هدف برنامه ریزی پورتفوی در نظر گرفته و با در نظر گرفتن وزن بهینه برای هر سهم، پورتفوی بهینه بدست آورده می شود. نتایج بدست آمده از کارآمدی و قابل اطمینان بودن شبیه سازی مونت کارلو توسط کاپولای تی استیودنت در مقابل توزیع نرمال چند متغیره دارد.
    کلیدواژگان: ریسک، ارزش در معرض ریسک (شرطی)، توابع کاپولا، بهینه سازی پورتفوی
  • سید مجید کوچکی، محمدحسن جنانی*، محمدرضا ستایش، محمود همت فر صفحات 227-240

    در این پژوهش ابتدا به محاسبه و برآورد بهره وری کلیه ی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران در بازه زمانی بین سال های 1391 تا 1396 پرداخته ایم. این برآورد با استفاده از مدل ایگنر و همکارانش (1977) صورت پذیرفته است. سپس با استفاده از مدل سه مرحله ای ارایه شده توسط شریوز و داهل (1992)، کی وان و ایزنبرگ (1997) و آلتونباس و همکارانش (2007) با استفاده از روش تحلیل مسیر معادلات همزمان به بررسی رابطه بین بهره وری، ریسک و سرمایه پرداخته و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم این متغیرها و میزان تاثیرگذاری آنها بر یکدیگر را محاسبه نموده ایم. نتایج این بررسی نشان می دهد که مدل مورد استفاده مناسب بوده و میان این سه متغیر رابطه ی معناداری وجود دارد. داده های حاصل از این تحلیل، بر اساس ضریب تعیین تعدیل شده به دست آمده از مدل تحقیق نشان می دهد که میزان تاثیرگذاری بهره وری و ریسک بانکی بر سرمایه بیشتر می باشد. کلمات کلیدی: بهره وری بانکی، ریسک بانکی، سرمایه، تحلیل مسیر

    کلیدواژگان: بهره وری بانکی، ریسک بانکی، سرمایه، تحلیل مسیر
  • مهدی دسینه، فرزانه حیدرپور*، یدالله تاری وردی صفحات 241-257

    بر اساس دیدگاه های نوین، ریسک احتمال زیان تعریف می شود. درواقع به جای احتساب تغییرات مطلوب و نامطلوب، فقط تغییرات نامطلوب به عنوان ریسک محسوب می شوند. از سوی دیگر اندازه گیری ریسک نامطلوب با استفاده از سود بجای بازده، موضوع جدیدی تلقی می شود. هدف از تحقیق حاضر، اندازه گیری ریسک نامطلوب با استفاده مستقیم از سود و بررسی تاثیرپذیری آن از معیارهای مبتنی بر بازار ویژگی های سود است. شاخص ریسک نامطلوب سود، با رویکردی جدید به عنوان شاخص ارزیابی ریسک و ویژگی های مربوط بودن، به موقع بودن و محافظه کاری به عنوان شاخص های مبتنی بر بازار ویژگی های سود موردبررسی قرارگرفته اند. با استفاده از داده های مربوط به 110 شرکت منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1396 و آزمون های رگرسیونی چندمتغیره، شاخص های مربوط بودن و محافظه کاری دارای تاثیر معکوس و منفی بر ریسک نامطلوب سود و بین شاخص به موقع بودن و ریسک نامطلوب سود ارتباط معنی داری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: نوسانات سود، معیارهای مبتنی بر بازار ویژگی های سود، ریسک نامطلوب سود
  • مجید مخلصی حوض سرخی، رحمت علیزاده*، سید علی نبوی چاشمی، بردیا بهنیا صفحات 259-281

    گرایش روزافزون جامعه به ورزش و نیاز به مصرف کالاها و خدمات ورزشی باعث شده است تا صنعت ورزش روند درآمدزایی قابل ملاحظه ای را تجربه نموده و نقش به سزایی را در اقتصاد هر کشوری ایفا می نماید. به همین جهت، تدوین الگویی جهت تامین مالی باشگاه های ورزشی در کشور ایران بسیار حایز اهمیت است. در نتیجه، این پژوهش درصدد است تا الگویی جهت تامین مالی باشگاه های ورزشی از طریق فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ارایه نماید. در این الگو، شش معیار رسانه (دربرگیرنده 6 زیرمعیار)، درآمدهای حاصل از مسابقات (دربرگیرنده 6 زیرمعیار)، درآمدهای بازرگانی (دربرگیرنده 12 زیرمعیار)، حمایت مالی و کمک های دولتی (دربرگیرنده 5 زیرمعیار)، زیرساخت ها (دربرگیرنده 5 زیرمعیار)، بازارهای پولی و مالی (دربرگیرنده 5 زیرمعیار) با بازنگری ادبیات پژوهش جهت تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شده اند. نتایج نشان داد از بین معیارهای کلی الگوی تامین مالی باشگاه های ورزشی، معیار رسانه با وزن 0.33 بیشترین میزان اهمیت را داشته است. به بیان دیگر، درآمدهای رسانه ای مهمترین معیار در الگوی تامین مالی تلقی می شود. همچنین نتایج نشان داد که بازارهای پولی و مالی از پایین ترین درجه اهمیت معیارهای کلی الگوی تامین مالی است. علاوه براین نتایج نشان داد که در بین زیر معیارهای عوامل پیش گفته، دارا بودن ورزشگاه اختصاصی و دریافت حق عضویت و تشکیل کانون هواداران به ترتیب با میزان اهمیت 0.43 و 0.02 بالاترین پایین ترین میزان اهمیت را داشته اند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، باشگاه های ورزشی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • امیررضا کیقبادی، مرجان دامن کشیده* صفحات 283-303
    در شرکتهای سهامی عام، سهامداران (کارفرمایان) اختیار تصمیم گیری را به مدیران (نمایندگان) خود تفویض میکنند؛ یعنی کنترل ولو به درجات مختلف منفک از مالکیت است این تفکیک موجب بحث درباره روابط مالکان و مدیران شده است. مدیران تا چه حد همه کوششهای خود را، آن گونه که تیوری مالی مطرح نموده، در جهت منافع مالکان به کار میبرند. در شرکتهای سهامی عام ساختار مالکیت میتواند پراکنده (وجود تعداد زیادی از سهامداران کوچک) یا متمرکز (وجود تعداد کمی از سهامداران عمده) باشد. زمانی که مالکیت در دست سهامداران عمده است، سیستم کنترل متمرکز و زمانی که مالکیت توزیع شده باشد، سیستم کنترل نامتمرکز خواهد بود. از آنجایی که تمرکز مالکیت، به عنوان یک تعیینکننده بااهمیت سازوکار حاکمیت شرکتی مشاهده شد، به نظر میرسد هویت مالکان کنترل کننده نقش اساسی در رابطه با مالکیت-عملکرد داشته باشد . در مقاله حاضر بررسی تاثیر سیاست تقسیم سود و تمرکز مالکیت بر عملکرد مالی و ساختار سرمایه بانک های پذبرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از برآوردگرهای پانل ایستا صورت پذیرفته است. تخمین مدل رگرسیونی در 3 مدل به صورت مجزا صورت پذیرفته است. دوره زمانی تحقیق حد فاصل سالهای 1392 تا 1397 و در 17 بانک منتخب کشور می باشد.
    کلیدواژگان: نسبت بازده دارایی ها، نسبت بازده حقوق صاحبان سهام، کیو توبین، نسبت خالص سود دهی، نرخ پرداخت سود
  • زهرا حسین زاده، زادالله فتحی*، حسین شفیعی صفحات 305-330
    سرمایه گذاری بهینه در بازار رقابتی امروز، نیازمند توزیع عادلانه خدمت به فعالان بازار سرمایه است. این امر منوط به شناسایی و اولویت بندی مولفه های مهم تاثیرگذار بر رفتارهای تصیمیم گیری سرمایه گذاران است. در این پژوهش تلاش شده تا زوایای آشکار موثر بر نگرش و رفتار منجر به تصمیم گیری در سرمایه گذاران شناسایی شده و با تعریف مفهومی و عملیاتی آنها و تدوین ارتباط بین آنها، جهت گیری مشخصی برای نوع و شیوه تصمیم گیری سرمایه گذاران فعال در بورس اوراق بهادار تهران مشخص گردد؛ لذا هدف این پژوهش ارایه مدل جامع تصمیم گیری مبتنی بر رفتار و نگرش سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور تعداد 350 پرسشنامه به صورت نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس توزیع شد که 225 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی بررسی و مقوله های اصلی تحقیق از قبیل ، درک از عملکرد خود، توانایی مالی، نگرش رفتاری، تورش های شناختی و تصمیم بهینه سرمایه گذاران شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان داد درک از عملکرد خود دارای رابطه منفی و معنادار با نگرش رفتاری و دارای رابطه مثبت و معنادار با توانایی مالی است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد نگرش رفتاری دارای رابطه منفی و معنادار و توانایی مالی دارای رابطه مثبت و معنادار با تصمیم بهینه سرمایه گذاران است. علاوه بر این، نتایج تحلیل بیشتر نشان داد تورش های شناختی دارای اثر تعدیل کنندگی بر رابطه بین درک عملکرد از خود با نگرش رفتاری و توانایی مالی است.
    کلیدواژگان: نگرش و رفتار سرمایه گذاران، تصمیم بهینه سرمایه گذاران، مدل معادلات ساختاری
  • هستی چیت سازان*، سید مجتبی میرلوحی، آلبرت بغزیان، ندا سادات نژادالحسینی صفحات 331-352

    در این مطالعه با هدف بررسی تاثیر توسعه مالی بر تامین مالی شرکت ها به عنوان عامل همگرایی، ابتدا آزمون همگرایی بر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و فرابورس با استفاده از روش اقتصادسنجی فیلیپس و سول (2007) انجام می شود که چهار باشگاه همگرا داریم. سپس برای باشگاه بزرگ با 67% از فراوانی داده ها ، عامل صنعت و توسعه مالی به عنوان عامل کشور را برای یافتن علت همگرایی شرکت ها بررسی می کنیم. بنا بر نتایج، عامل صنعت علت همگرایی نیست. آن گاه با استفاده از داده های تابلویی نامتوازن و روش EGLS و در دو مدل، تاثیر توسعه مالی بر ساختار سرمایه را آزمون می کنیم. نتایج نشان می دهد که ساختار سرمایه شرکت‏ها تحت تاثیر توسعه مالی هست و این تاثیر در دو مدل تفاوت چشم‏گیری ندارند. توسعه مالی بانکی رابطه منفی و معنادار و توسعه مالی بازار رابطه مثبت و معنادار با نسبت بدهی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، تامین مالی، ساختار سرمایه، همگرایی باشگاهی
  • سید محمود حاج اکبری* صفحات 353-373

     شناسایی و مدیریت مخاطرات برای دستیابی به موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات ضروری است. هدف از این تحقیق شناسایی و اولویت بندی مخاطراتی برون سپاری پروژه های فناوری اطلاعاتی سازمان های دولتی ایران است. جمعیت هدف تحقیق سازمان های سطح یک شهر تهران هستند. ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع و مرور پژوهش های مرتبط، 76 عاملی که بالقوه می توانند موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات را با مشکل مواجه کنند، شناسایی شدند، که بر اساس نظر خبرگان تحقیق از بین آنها 22 خطری که در این سازمان ها اهمیت بیشتری داشتند، انتخاب شده و با ارسال پرسشنامه به 51 نفر از کارشناسان و مدیران متخصص فناوری اطلاعات سازمان های هدف و شرکت های پیمانکار طرف قرارداد آن ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که مخاطرات مرتبط با کارفرما و مخاطرات محیطی، بیشترین اهمیت را دارند. همچنین 11 عامل که بالقوه مخاطرات جدی تری برای اجرای موفقیت آمیز برون سپاری پروژه های فناوری اطلاعات هستند، شناسایی و بر اساس میزان تاثیر و اهمیت رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مخاطرات، قراردادهای فناوری اطلاعات، برون سپاری فناوری اطلاعات، سازمان های دولتی
  • لیلا زمانیان فر، بهمن بنی مهد*، زهرا دیانتی دیلمی صفحات 375-399
    ادراک سرمایه گذاران در بازار سرمایه، نه تنها بر تصمیم گیری فردی و تخصیص منابع پولی برای سرمایه گذارای بر روی سهام شرکت ها تاثیرگذار خواهد بود، بلکه بر کل بازار سرمایه نیز از آن تاثیر می پذیرند. وجود نامتقارن بودن ادراک های سرمایه گذاران بدلیل گستردگی معمولا از یک معیار تاثیرپذیر نیستند اما در یک بخش بندی کلی می توان آن را ثمره ابعاد کلان اقتصادی و معیارهای سطح صنعت قلمداد نمود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت سودواقعی بر ادراک نامتقارن سرمایه گذاران در بازار سرمایه باتوجه به نقش تعدیلی نوسان های بیش از حد سهام می باشد. در این پژوهش تعداد 102 شرکت بورس اوراق بهادار تهران که از طریق نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شده بودند در بازه زمانی 1393 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. باتوجه به دوجهی بودن سنجش متغیر وابسته این پژوهش یعنی ادراک نامتقارن سرمایه گذاران، از رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نتایج نشان داد، مدیریت سود واقعی بر ادراک نامتقارن سرمایه گذاران تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین مشخص گردید، نوسان های بیش از حد سهام تاثیر مثبت مدیریت سود واقعی بر ادراک نامتقارن سرمایه گذاران را تشدید می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، ادراک نامتقارن سرمایه گذاران، نوسان های بیش از حد سهام
  • محمد بیدگلی، علی اسماعیل زاده مقری*، مهدی تقوی، مرجان دامن کشیده صفحات 425-450
    پژوهش حاضر به بررسی تجربی تاثیر ریسک فضای کسب و کار بر رابطه بین ریسک نقدینگی و عملکرد مالی بانکها در صنعت بانکداری ایران پرداخته است. روش تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث نوع روش روش همبستگی است. قلمرو زمانی تحقیق سالهای 1385 الی 1397 می باشد. داده های تحقیق بصورت سالانه از صورتهای مالی بانکهای فعال در صنعت بانکداری ایران گرداوری و استخراج شده است. برای تحلیل داده های تحقیق و آزمون فرضیه ها از دو مدل رگرسیون ترکیبی با اثرات تصادفی و ثابت استفاده شده است. بر پایه نتیجه فرضیه اول تحقیق، ریسک نقدینگی بر عملکرد مالی در صنعت بانکداری ایران تاثیر معکوس و معنی داری دارد. بر پایه نتیجه فرضیه دوم تحقیق، ریسک فضای کسب و کار بر عملکرد مالی در صنعت بانکداری ایران تاثیر معکوس و معنی داری دارد. بر پایه نتیجه فرضیه سوم تحقیق، ریسک فضای کسب و کار بر رابطه بین ریسک نقدینگی و عملکرد مالی در صنعت بانکداری ایران تاثیر معکوس و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، ریسک نقدینگی، ریسک فضای کسب و کار، صنعت بانکداری ایران
  • کامل ابراهیمیان، ابراهیم عباسی*، اکبر عالم تبریز، امیر محمدزاده صفحات 451-469

    این پژوهش به پیش بینی روند آتی قیمت سهام در بازه کوتاه مدت روزانه با استفاده از تحلیل نظرات سرمایه گذاران در شبکه ی اجتماعی سهامیاب می پردازد. قابلیت پیش بینی پذیری بازارهای سهام، به خاطر دارا بودن یک سیستم پیچیده، پویا و غیر خطی همواره از چالش های پژوهشگران بوده است در این تحقیق، برای اولین بار، با تحلیل احساسات نظرات کاربران و ترکیب آن با 22 نماگر تکنیکال به کمک سه الگوریتم درخت تصمیم، بیز ساده و ماشین بردار پشتیبان ،مدلی با دقت 08/72 درصد برای پیش بینی جهت حرکت سهام توسعه یافت و به پیش بینی روند کوتاه مدت سهام پرداخته شد بر اساس نتایج، ماشین بردار پشتیبان، عملکردی بهتر از دو الگوریتم دیگر از خود نشان داد. همچنین مشخص شد حجم معاملات روز آتی و تعداد نظر ها دارای همبستگی معناداری است و نتایج آزمون علیت گرنجر نشان داد می توان برای پیش بینی قیمت سهام، از تجمیع احساسات روزانه کاربران نیز بهره جست.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، الگوریتم های طبقه بندی، تحلیل احساسات، علیت گرنجر
  • مجتبی دستوری*، سعید مرادپور صفحات 471-484
    در پژوهش حاضر مسئله اصلی بهبود عملکرد الگوریتم معاملات زوجی پربسامد با استفاده از تلفیق الگوریتم ژنتیک و کنترل فرایند آماری فازی است. برای این منظور دو فرضیه توسعه داده شده است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند که نمونه آماری به واسطه نیاز به معاملات پربسامد از 50 شرکت برتر محدود شده و از این میان 33 سهم در 9 صنعت انتخاب شدند. پس از پیاده سازی سه روش پایه، کنترل فرایند آماری فازی و روش ترکیبی ژنتیک الگوریتم - کنترل فرایند آماری فازی نتایج عملکرد روش ها با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد، در روش پایه 100/43% بازده، در روش کنترل فرایند آماری فازی 28/55% بازده و در روش ترکیبی ژنتیک الگوریتم - کنترل فرایند آماری فازی میانگین بازده 59/63% کسب شده است. در آزمون تی صورت گرفته بین بازده حاصل از روش های پایه و کنترل فرایند آماری فازی و همچنین روش های پایه و روش ترکیبی ژنتیک الگوریتم - کنترل فرایند آماری فازی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج مدل کنترل فرایند آماری فازی و الگوریتم ژنتیک که افزایش قابل تاملی نسبت به مدل های پیشین در افزایش متوسط بازدهی داشته است.
    کلیدواژگان: معاملات زوجی، الگوریتم ژنتیک، کنترل فرایند آماری، معاملات پربسامد
  • امیر احسانی، مهرزاد مینویی*، زادالله فتحی صفحات 485-509

    ادغام در بانک ها یا به عبارتی، سیاست ادغام، یکی از موضوعات اصلی در نظام بانکداری است که در بسیاری از کشورهای صاحب تجربه در دنیا با هدف پیشگیری از ورشکستگی بانک ها، افزایش سودآوری و غیره انجام شده است. ادغام، ترکیب دو یا چند بنگاه است و مانند یک تصاحب، به گونه ای است که بنگاه تملک کننده مسئولیت دارایی و تعهدات بنگاه یا بنگاه های تملک شده را بر عهده می گیرد و همچنین با تملک یک بنگاه یا بانک، هم پوشانی بین بخش ها صورت می گیرد. از آنجایی که این موضوع از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است، شناخت این فرآیند، ابعاد و انواع آن، و بهره گیری از یک روش نوین و کارآمد که این سیاست را به بهترین شیوه انجام دهد، بسیار حایز اهمیت است. از این رو، در این مطالعه کوشیده شده است تا با ارایه پیشنهادات و راهکارهای مناسب جهت ادغام بانکی و سپس ارایه ی یک روش جدید و نوین در این حوزه که با بررسی تمامی جوانب مربوطه همراه است، با استفاده از روش مرور سیستماتیک به این مهم پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ادغام، بانک، مرور سیستماتیک
  • علی حسن زاده، سید رضا سلامی*، مقصود امیری، جهانیار بامداد صوفی صفحات 511-547

    پیچیدگی که ویژگی اصلی محیط بسیاری از سازمانهاست، آنها را مجبور کرده تا علاوه بر همکاری با یکدیگر، به بهره برداری از دانش بیرونی پرداخته و آن را با منابع داخلی دانش ترکیب نمایند. در همین راستا ارایه مدل تراکم صنعتی برای ارتقای نوآوری فناورانه در صنایع ایران را ضروری می داند. این پژوهش با انتخاب روش تحقیق گراندد تیوری به تبیین و توسعه مدل مفهومی در حوزه مدل تراکم صنعتی برای ارتقای نوآوری فناورانه در صنایع ایران می پردازد. روش پژوهش آیخته است و در بخش کیفی مصاحبه هایی با 14 نفر از خبرگان مرتبط شکل گرفت. کلیه اطلاعات مستخرج مصاحبه ها در قالب مفاهیم و مقولات مطرح شده و ارتباطات بین آن ها آشکار گردید، درنهایت بر پایه مفاهیم و مقولات تدوین شده، مدل پژوهش تدوین شد. در روش کمی مدل نیز، با استفاده از روش دلفی فازی و توزیع پرسشنامه در سه مرحله نظرات خبرگان را در زمینه، با اهمیت بودن شاخص های تراکم صنعتی و نوآوری فناورانه و اجماع خبرگان، و اولویت بندی شاخص-های تحقیق بررسی شد و با توجه به نتایج حاصل از نظر خبرگان و اجماع توافق شده آنها، در توسعه شهرک صنعتی و شکل دهی تراکم صنعتی برای ارتقای نوآوری فناورانه در شهرک های صنعتی ایران، مولفه های حمایت دولت ازصنایع کوچک و متوسط، سیاستهای حمایتی مالیاتی دولت (برای مثال اعطای معافیت مالیاتی) و مزایای طبیعی منطقه مشترکا در رتبه اول و مابقی مولفه ها در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تراکم صنعتی، ارتقای نوآوری فناورانه، دلفی فازی، گراندد تئوری
  • آرزو خسروانی، قدرت الله طالب نیا*، فاطمه صراف صفحات 549-575

     با توجه به اهمیت بازار سرمایه به عنوان منبع تامین مالی صنایع کشور در این پژوهش سعی شده با بهره گیری از روش تحقیق کیفی داده بنیاد، عوامل انسانی موثر بر رفتار سرمایه گذاران در بازار سرمایه ایران شناسایی، دسته بندی و مدلسازی شود. بر این اساس، با انجام مصاحبه با سی نفر از کارشناسان ارشد در استخدام شرکت های سرمایه گذاری تهران، تعداد 11 مقوله اصلی براساس مدل پارادایمی شناسایی شده که در قالب شش بعد ساختاردهی شده است: انگیزش، شخصیت و نگرش به عنوان «شرایط علی»، اعتماد بنفس به عنوان «شرایط مداخله گر»، سواد مالی به عنوان «شرایط زمینه ای»، حسابداری ذهنی، هوش تجاری و هوش هیجانی به عنوان «بعد تعاملی»، رفتار سرمایه گذاران به عنوان «پدیده محوری» و میزان سرمایه گذاری در بازار و عملکرد بازار سرمایه به عنوان «بعد پیامدی». در بخش کمی با توزیع 384 پرسشنامه مدل بدست آمده بوسیله مدلسازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و وضعیت متغیرها بوسیله t تک نمونه آزمون گردید که نتایج نشان داد وضعیت متغیرهای حسابداری ذهنی، هوش تجاری، هوش هیجانی و میزان سرمایه گذاری در بازار در حد متوسط و وضعیت متغیر عملکرد بازار سرمایه نامناسب است. همچنین در رتبه بندی عوامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران مشخص شد سواد مالی و هوش تجاری بیشترین اهمیت را دارند.

    کلیدواژگان: رفتار سرمایه گذاران، میزان سرمایه گذاری در بازار، عملکرد بازار سرمایه، سواد مالی، هوش تجاری
  • مصطفی ملکی، سینا خردیار*، محمدرضا وطن پرست صفحات 577-597

    هدف این مقاله اعتبارسنجی مدل توانمندسازی مالی مبتنی بر رویکردهای مالی درمانی می باشد. جامعه آماری شامل اساتید و کارشناسان رشته حسابداری، اقتصاد، مدیریت و روانشناسی بودند و تعداد نمونه در مرحله کیفی30نفر و در مرحله کمی براساس فرمول کوکران 360 نفر بصورت تصادفی انتخاب گردید. اعتبارسنجی در دو مرحله کیفی (نظرات خبرگان و 10شاخص "مقبولیت" استراوس و کوربین) و کمی (تحلیل عاملی تاییدی) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد میانگین نظرات اساتید حسابداری، اقتصاد، مدیریت و روانشناسی نسبت به اعتبارسنجی مدل 4.48 از 5 بدست آمده که برابر 89.6 درصد می باشد؛ لذا مدل پیشنهادی از درجه اعتبار بسیار بالایی برخوردار است و بر اساس اعتبارسنجی کیفیت پژوهش و مدل براساس شاخص "مقبولیت" استراوس و کوربین، مدل توانمندسازی مالی مبتنی بر رویکردهای مالی درمانی از کیفیت و اعتبار خوبی برخوردار می باشد و همچنین در تحلیل عاملی تاییدی شاخص های نیکویی برازش مدل ساختاری مطلوب بوده و دارای برازش خوب می باشد. بنابراین اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفته و می توان گفت مدل توانمندسازی مالی مبتنی بر رویکرد مالی درمانی دارای اعتبار کافی می باشد.

    کلیدواژگان: مدل، توانمندسازی مالی، رویکرد مالی درمانی
  • اصغر امیری، نادر رضایی، عسگر پاک مرام*، رسول عبدی صفحات 599-620
    پیچیده شدن معاملات تجاری و تقاضا برای اطلاعات مربوط و قابل اتکا در تصمیم گیری، نظامی منصفانه از جریان اطلاعات میان پاسخگو و پاسخ خواه را ضروری می سازد. به کارگیری معیارهای مناقصه در استفاده از خدمات اعتبار دهی، اجرای حسابرسی در فشار بودجه زمانی، تلاش در جلب رضایت صاحبکار و رسوایی های مالی واحد های تجاری، قضاوتهای اعمال شده را با تردید مواجه می سازد. درحال حاضر شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای، راهبردها و پیامدهای برانگیختگی استرس حسابرسان موردبررسی و کنکاش نگرفته است. بنابراین در این پژوهش تلاش شده است تا الگوی برانگیختگی استرس حسابرسان به روش نظریه پردازی زمینه بنیان طراحی گردد. این پژوهش، از نوع کیفی و اکتشافی است. این پژوهش به وسیله مصاحبه با افراد خبره در حوزه مبانی نظری حسابرسی و روانشناسی اجراشده و با انجام 17 مصاحبه در سال 1399 به روش نمونه گیری گلوله برفی، به اشباع رسیده است. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین شرایط علی که موجب برانگیختگی استرس حسابرسان می شوند، به ترتیب عبارت است از: عدم انعطاف پذیری، انحرافات بودجه زمانی، کنترل مدیریت در موسسات حسابرسی، کمبود نیروی متخصص، سطح برآورد خطر، ابهام در رفتار فرصت طلبانه و ریسک صاحبکار، اندازه کار حسابرسی، فشار محیطی صاحبکار، عدم کامل بودن سیستم های حسابداری و کنترل های داخلی، درجه همکای کارکنان صاحبکار و جدید بودن صاحبکار. طبق نظر خبرگان عدم وجود ویژگی انعطاف پذیری در حسابرس یکی از عوامل موثر بر برانگیختگی استرس حسابرسان می باشد.
    کلیدواژگان: برانگیختگی استرس، رویکرد نظریه بنیان، کیفیت حسابرسی
  • حامد توکلی پور، فائق احمدی*، بیژن عابدینی، محمدحسین رنجبر صفحات 621-644

    بی تردید، پیش بینی سود که ممکن است به روش تکنیکال یا بنیادی صورت پذیرد، هنگامی قابلیت کاربرد خواهد داشت که از کارایی بالایی برخوردار باشد. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری حذفی برای 323 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بصورت ماهانه طی دوره 98-1392 گردآوری شد. علاوه براین، جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار استتا و مدل داده های تابلویی پویا (GMM) استفاده شد. نتایج نشان داد که اندازه شرکت و شاخص های حاکمیت شرکتی از تاثیر معناداری بر شاخص های کارایی تحلیل تکنیکال برخوردار نمی باشد. علاوه براین، اهرم مالی تاثیر معناداری بر RSI و MACD نداشته و تاثیر معنادار معکوسی بر MA1 و MA2 دارد. از طرف دیگر، بازده دارایی ها از تاثیر معنادار معکوسی بر RSI برخوردار بوده و تاثیر معنادار مثبتی بر MA1، MA2 و MACD دارد. همچنین، رکود و رونق اقتصادی تاثیر معناداری بر RSI و MACD نداشته و تاثیر معنادار معکوسی بر MA1 و MA2 دارد. علاوه براین، نوسان نرخ تورم، نوسان نرخ ارز و ریسک سیتماتیک تاثیر معنادار مثبتی بر RSI داشته و تاثیر معنادار معکوسی بر MA1، MA2 و MACD دارند. سپس به سنجش دقت پیش بینی شاخص های کارایی تحلیل تکنیکال در قالب سه سناریو پرداخته شد. نتایج نشان داد که دقت پیش بینی شاخص های کارایی تحلیل تکنیکال در بازار سهام ایران برای سناریوهای مورد بررسی مناسب می-باشد.

    کلیدواژگان: کارایی تحلیل تکنیکال، شرایط کلان اقتصاد، شرایط ریسک، مدل داده های تابلویی پویا
  • سید جواد ابراهیمیان، عباسعلی پورآقاجان*، جواد رمضانی، محمد مهدی عباسیان صفحات 645-663

    دانش، اطلاعات و تجربه را که جمعا سرمایه فکری می نامند، اصل و مبنای موفقیت در قرن بیست و یکم هستند. این منابع نامشهود، کلید ایجاد و حفظ مزیت رقابتی می باشند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش تعدیل کننده عدم اطمینان محیطی و وجود روابط تجاری بررابطه بین سرمایه اجتماعی و ارزش واقعی شرکت ها و کارکرد مالی آنهاست؛ مسئله ای که اهمیت و جایگاه تعیین کننده ای در موفقیت یا شکست شرکت ها دارد. نکته قابل توجه این پژوهش بررسی موضوعات سرمایه اجتماعی و عملکرد شرکت ها تحت شرایط عدم اطمینان محیطی و نیز وجود روابط تجاری متاثر از دارایی های دانشی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 488 نفر از مدیران، مسیولان و سرپرستان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهند که از بین آنها 215 نفر با تخصیص متناسب شده از جدول برآورد حجم نمونه مورگان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آمار توصیفی دسته بندی می شود. سپس از روش مدل معادلات ساختاری (SEM) و برای تعیین روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده می شود. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات بااستفاده از AMOS انجام شد. نتایج نشان داد که روابط تجاری و عدم اطمینان محیطی بعنوان متغیرهای میانجی در رابطه میان سرمایه اجتماعی و عملکرد کلی اعم از عملکرد سازمانی و عملکرد بازاری نقش ایفا می کنند با این تفاوت که تاثیر روابط تجاری به شکل مثبت ولی عدم اطمینان محیطی به شکل منفی است.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، روابط تجاری، سرمایه اجتماعی، عملکرد
  • مهدی خوشنود، فریدون رهنمای رودپشتی* صفحات 683-706
    امروزه بسیاری از تحقیقات مالی رفتاری بر مدل های عامل ناهمگن و مدل سازی عامل بنیان متمرکز شده است هدف این مقاله ارایه مدل قیمت گذاری عامل ناهمگن در زمان های نزول اساسی بورس اوراق بهادار تهران و همچنین شبیه سازی رفتار سرمایه گذاران در چارچوب مدل سازی عامل بنیان با تاکید بر خطاهای رفتار توده وار و احساسات بازار می باشد در این پژوهش ابتدا با استفاده از مطالعات نظری نزول های اساسی در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1378 تا 1398 مشخص گردید و سپس با توجه به مدل عامل ناهمگن بروک و هومز و سیستم اعتقادات انطباقی داده های مربوط به 40 روز قبل و 40 روز بعد از نزول اساسی تعیین شد با توجه به عوامل ناهمگن در بازار و پویایی رفتار سرمایه گذاران در سیستم اعتقادات انطباقی از شبیه سازی مونت کارلو استفاده گردیده و کد نویسی در متلب انجام گرفت و در بخشی از کار عوامل رفتاری احساسات بازار و رفتار توده وار به سیستم وارد گردید و خروجی شبیه سازی تحلیل شد و ضرایب مدل برآورد گردیده و آزمون های لازم برای قدرت مدل و معنی داری پارامتر ها انجام شد . نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل عامل ناهمگن بر اساس شرایط بورس اوراق بهادار تهران می تواند رفتار های سرمایه گذاران را در شرایط نزول پیش بینی نماید .
    کلیدواژگان: مدل سازی عامل بنیان، مدل عامل ناهمگن بروک و هومز، احساسات بازار، رفتار توده وار، شبیه سازی
  • حسین یاراحمدی، مسعود طاهری نیا*، ابراهیم گیوکی صفحات 707-727
    مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی در کشور ما دارای اهمیت ویژه ای است و این بخش نقش پویایی در جهت تحرکات اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایفا می کند.ایجاد شکاف بین مبلغ محاسبه شده درآمد مشمول مالیات توسط مودیان مالیاتی از یک طرف و سازمان امور مالیاتی از طرف دیگر مساله اصلی این پژوهش می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش های میدانی و کتابخانه ای و استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تمامی چهار فرضیه پژوهش تایید شد و به عبارت دیگر دلایل اختلاف بین درآمد مشمول مالیات ابرازی و درآمد مشمول مالیات تشخیصی عبارتست از عدم رعایت قانون مالیات های مستقیم توسط مودیان ،عدم رعایت استانداردهای حسابداری توسط مودیان مالیاتی،عدم وجود مستندات کافی (اعم از هزینه ای، معافیت ها و مشوق های مالیاتی) توسط مودیان مالیاتی،عدم اعمال و بکاربستن بخشنامه ها، دستور العمل ها و آیین نامه های مالیاتی توسط مودیان.
    کلیدواژگان: مالیات، درآمد مشمول مالیات تشخیصی، قانون، درآمد مشمول مالیات ابرازی، استانداردهای حسابداری
  • صابر اکبریان، علی اصغر انواری رستمی*، نادر رضایی، رسول عبدی صفحات 729-745

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر شاخص عملکرد اجتماعی بر ریسک اعتباری در صنعت بانکداری می باشد. به منظور دسترسی به این هدف یک دوره 6 ساله طی سال های 1391 تا 1396 در نظر گرفته شد، که نهایتا 20 بانک به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شدند. متغیر مستقل این تحقیق، شاخص عملکرد اجتماعی بانک ها می باشد. و به منظور تدوین چک لیست شاخص عملکرد اجتماعی از روش فرا ترکیب استفاده گردید. سپس برای سنجش مقدار شاخص عملکرد اجتماعی از روش تحلیل محتوا با رویکرد شاخص (تعداد اقلام افشاء شده بر تعداد کل اقلام قابل افشاء) استفاده شده است. همچنین متغیر وابسته، ریسک اعتباری می باشد. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه مطرح شده در پژوهش " داده های پانل" است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد بین شاخص عملکرد اجتماعی و ریسک اعتباری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یعنی هر چه به شاخص عملکرد اجتماعی در بانک ها توجه و برای عملیاتی کردن آنها هزینه بیشتری انجام شود ریسک اعتباری نیز افزایش خواهد یافت. و از طرفی ضریب برآورد 0.44 برای شاخص های عملکرد اجتماعی نشان می دهد 0.44 تغییرات ریسک اعتباری بانک ها بواسطه تغییرات عملکرد اجتماعی می باشد. و همچنین مدیران بانک ها باید در بکارگیری مکانیسم های مسئولیت اجتماعی محتاطانه تر عمل کنند و فرض نکنند این تاثیر منطقا باید منفی باشد همیشه صحیح است.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، عملکرد اجتماعی، صنعت بانکداری ایران
  • رضا آقاها، سینا خردیار*، فرزین رضایی، فاضل محمدی نوده صفحات 747-773
    عدم اطمینان ناشی از تغییرات محیطی، محدودیت منابع و کسب سود بیشتر موجب شده است برنامه ریزی به صورت یک ضرورت انکارناپذیر تلقی شود. به همین دلیل شناخت و تجزیه و تحلیل محیط درونی برای هدایت منابع سازمان ها اهمیت فراوانی دارد. شناخت محیط درونی سازمان در عمل به معنای تعیین برتری ها و ضعف های استراتژیک سازمان است که از طریق تشخیص و ارزیابی عوامل استراتژیک درونی ممکن می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی ارزیابی عملکرد بازار سهام شرکت ها مبتنی بر عدم اطمینان در محیط درونی اطلاعاتی و تورش های رفتاری می باشد. برای آزمون فرضیه ها از اطلاعات 84 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های بین 1397-1391 استفاده شده است. نتایج بیانگر آن بود که بین فرا اعتمادی مدیران و ارزش شرکت ها ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد اما بین فرا اعتمادی مدیران و هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت ها ارتباط منفی و معناداری وجود داشت، همچنین بین بدبینی و خوش بینی مدیران با ارزش شرکت ها ارتباط منفی و معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد که بین بدبینی مدیران و برجستگی اطلاعات با هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت ها به ترتیب ارتباط مثبت و معنادار و منفی و معناداری وجود دارد. عدم اطمینان در محیط درونی اطلاعات ارتباط بین فرا اعتمادی مدیران و ارزش شرکت ها را تضعیف می کند اما عدم اطمینان در محیط درونی اطلاعات ارتباط بین بدبینی مدیران با عملکرد بازار سهام و برجستگی اطلاعات را با ارزش شرکت ها تقویت می کند. اما عدم اطمینان در محیط درونی اطلاعات ارتباط بین برجستگی اطلاعات و هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت ها را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: ارزش شرکت، هزینه حقوق صاحبان سهام، محیط درونی اطلاعاتی، تورش های رفتاری
  • محمدجواد ساده وند، هاشم نیکو مرام*، حسن قالیباف اصل، میرفیض فلاح شمس صفحات 775-803

    درماندگی مالی یک شرکت نامطلوب ترین اتفاقی است که منجر به بروز مسایل فاجعه بار برای ذینفعان آن خواهد شد. که علاوه بر ضرر هنگفت برای خود شرکت می تواند به طور بالقوه اقتصاد آن کشور را نیز تحت تاثیر قرار دهد. لذا تشخیص سریع درماندگی مالی برای حمایت از سرمایه گذاری های مختلف مالی و اجتماعی ضروری است. در همین راستا، پژوهش حاضر به دنبال ارایه مدل ترکیبی نکول شرکتی و طبقه بندی شرکتها در سه گروه سالم، در حال درماندگی و درمانده میباشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از مطالعه اسنادی، 47 متغیر یا نسبت شناسایی و انتخاب شدند. که این متغیرها در سه گروه متغیرهای بنیادی یا مالی، متغیرهای بازاری و متغیرهای کلان اقتصادی طبقه بندی میشوند. سپس با تاکید بر فراوانی و عملکرد موفق این نسبت ها در مطالعات گذشته و انجام آزمونهای آماری، متغیرهای بالقوه تاثیرگذار بر درماندگی مالی شناسایی می شوند. همچنین به منظور ارایه مدل ترکیبی پیش بینی نکول شرکتی، از روش لاجیت چندجمله ای و جهت اندازه گیری نکول شرکتی از مدل بلک-شولز مرتون استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از تاثیرگذاری 8 متغیر، شامل 5 متغیر مالی، 2 متغیر بازاری و 1 متغیر کلان اقتصادی در مدل نهایی می باشد. که دقت پیش بینی این مدل، در گروه شرکت های درمانده، 90 درصد، در گروه شرکت های در حال درماندگی 85 درصد و در گروه شرکت های سالم، 90 درصد برای سال مالی 1398 بوده است.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، مدل ترکیبی، تحلیل لاجیت چندجمله ای، مدل بلک شولز مرتون
|
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti * Pages 1-15

    Liquidity is one of the main and crucial elements of capital market which resulted in its ultimate performance and is a indicator of its development. As such Liquidity leads to availability of required funds and finance for active investment firms in Stock market. The main purpose of this research is to analyse stocks liquidity using the physics principles that is considered to be one of the innovative concepts which increases the possibility of a comprehensive analysis in the subject matter as well as increased financial knowledge through other scientific branches such as physics and introduction of a new concept called financial physics. This research in terms of methodology, philosophical and analytical and its approach is a review and extension which has been carried out by analysing the relevant literature and related literature. The findings of the research show that firstly, the analysis of stock liquidity using the principle of fluidity means, liquid properties in analyzing the states of this matter in physics, is more comprehensive and of the scientific foundations, and secondly, the interaction between the disciplines of finance and physics is the field of science development. subsequently, the results show that the stock market and its analysis can be determined more rationally by taking advantage of the characteristics of the liquid. fourth, the results of this study revealed that the roots of liquidity (fluidity) of liquid translation (liquid) derived from liquid properties i.e. fluidity and flow. being transparent and …).

    Keywords: liquidity, fluidity, Financial Physics, stock analysis, financial market analysis
  • Alireza Gholizadeh, Mirfeiz Fallahshams *, MohammadAli Afsharkazemi Pages 35-55

    The main purpose of this paper is to predict financial crisis in stock exchange market along with designing warning syetem by data analysis and then to present to financial policy makers for preventing the outbreak or decreasing the effects of crisis. Due to this purpose, it’s used the weekly datas during the years from 10.03.1997 to 03.22.2019. The mean of crises in this present paper is the falling more than 15% of stock price rather to last three months. Hence, it’s been used the dummy variable for operating the dependent variable. It’s been used the residual of autoregressive integrated moving average (ARIMA) for measuring the shocks caused by the index of stock price, exchange rate, price of oil and gold. Based on the results by the different data showed the financial crisis outbreak is the most important variable for predicting the crisis of Tehran stock exchange in weekly data in the last periods. Hence it’s claimed that falling the stock index is affected the value of index in the last periods more than external shock including shock of exchange rate as well as gold and oil. As it’s determined the detection accuracy of crisis is 81.82%, the same for all trees. It means that 36 crisises have been predicted and recognized from the 44 ocurred crisises during the mentioned periods (1121 weeks).

    Keywords: Financial Crisis, Early Warning System, Stock Price, oil price, Decision tree
  • Hashem Nikoomaram *, Mohammadreza Monjazeb, Mahdi Bayatmanesh Pages 57-77

    How many years have passed since the creation of a base volume basis in the capital market. A rule that inevitably makes pricing in place of value and determines the real price on the market. Determining the size of the base and the price of the price to prevent price fluctuations is known as one of the most important control policies of the supervisory entity in the stock market of Iran, which has been developing for several years. This policy does not provide a clear scientific basis, but in order to prevent fluctuations in stock prices, it has been widely accepted in the market every day. Of course, there are scattered criticisms. For some stocks, when creating long sales queues, for systematic reasons and excitement such as a boycott, the stock price is reduced, and this is sometimes reduced to 10 working days or more without many of the people in the queue succeeding in selling their share. . The mismatch of the fluctuating range for the daily transient price of securities transactions has created problems for reducing the stock market value of corporations, which is affected by the volatility of macroeconomic policies. Given the impossibility of short-term and medium-term policies, the fluctuation of the monetary and fiscal policies of the central bank can prevent further depreciation of the securities.

    Keywords: Price threshold, base volume, supply price threshold, demand threshold, fluctuation range
  • Fatemeh Aminnaseri, Sina Kherdyar *, Hamzehamin Tahmasbi, Ebrahim Chirani Pages 79-102
    Today, one of the most important management issues of organizations is the management of their supply chain financial flows, which plays a significant role in the growth of the organization. This issue has necessitated the necessity of paying attention to the sustainable supply chain management system from the financial perspective. The purpose of this study is to design a model for the relationship between the variables affecting the sustainable supply chain system from the financial perspectives and using the system's dynamics. In this research, after identifying the effective variables on the chain, a model was developed to show the dynamics of these variables using the system dynamics method. Validation of the model was carried out using evaluation tests and vsnym software at Pegah Tehran Company as a case study. In the following, scenarios for different modes of the proposed model variables were designed and implemented. The research results show that the designed model increases the supply chain sustainability based on financial factors, which ultimately affects the profitability of the chain.
    Keywords: Sustainable Supply Chain, Financial Perspectives, Systemic Dynamics, Profitability, Sustainable product development
  • Ali Mohammad Gholiha, Farhad Hosseinzadeh Lotfi *, Mohammadreza Shahriari, Mohsen Vaez Ghsemi Pages 103-118

    Evaluation of Tehran metro stations based on multiple indices has been studied in this paper. Subway stations have always been considered one of the service centers. Considering that the design and construction of the metro station focuses on the creation of infrastructure, facilities and equipment and then the operational part uses it for the first service, it therefore has two stages of construction and operation. Data envelopment analysis with two-step structure is designed for this topic. The data were collected over five years and attacked four Tehran metro stations. Based on the results of the designed model, the progress and remission of all stations were calculated at each stage and its relationship with financial investment in each metro station was investigated.

    Keywords: Financial Investment, Data Envelopment Analysis, Two-Stage Structure, progress, regress, Metro Station
  • Mahnaz Morshedzadeh *, Mahmoud Ghorbani Pages 119-147

    The occurrence of bankruptcy in the world's monetary systems is highly sensitive, as the systemic risk consequences associated with this phenomenon can have very devastating effects on the monetary and financial system of countries and lead to severe political and security crises. Valuable laws and regulations have been developed to assess the status and performance of the bank and to warn of the crisis leading to bankruptcy in the world. The situation of some countries, including Iran, is different economically and in other respects. In this study, through interviews with banking experts and thematic analysis, the researchers identified 17 indicators with a high degree of impact on bankruptcy, that five of them are specific to the current conditions of the Iran’s banks.

    Keywords: Bankruptcy, thematic analysis, Banking Healthcare
  • Shahrzm Vahedi, Farhad Hanifi *, Seyyed Jalal Sadeghi Sharif Pages 149-169

     The housing market has been one of the most volatile sectors of the economy in recent times, experiencing periods of stagnation and boom. It is important to note that the housing sector is most closely linked to other sectors of the economy. With the recession, the whole economy will be in crisis. Also, the housing sector, given these features, has a stronger impact on investment and housing prices than short-term economic fluctuations, as well as its widespread and past relevance to other sectors, has the potential to generate growth and development in other sectors of the economy and can serve as an endogenous growth incentive. To play a slower role, and to stimulate, to stimulate economic growth in the short term and to drive the recession out. Therefore, further reflection is necessary in this section. Therefore, in this study, using the vector auto regression Time Series (VAR) analysis model, we investigate the interaction between housing price markets of some macroeconomic variables such as liquidity volume, per capita income. The results showed that the volume of liquidity has a significant share in the volatility of the housing market. Therefore, policymakers in the economic field should pay more attention to this.

    Keywords: Housing Market, Vector auto regression, liquidity volume, Per Capita Income
  • Mohammadhosein Asari, Abbas Khamseh *, Nosratollah Shadnoosh Pages 171-203

    For this purpose companies seeking to invest more in innovative activities such as R&D projects and to pave the way for future business and competition. Due to R&D management features, achieving the methods that ensure its success is particularly important. The capability of financial management in R&D management of the aerospace industry, considering its cost and time, is one of the important pillars for the success of innovative organizational activities. The present study investigates the factors affecting the capability of financial resources management in R&D management. The research is an applied and descriptive survey method. In this regard, influencing factors on financial management capability based on literature review and opinion of aerospace industry experts were extracted in three general categories and verified questionnaires were distributed to the expert community and the results were evaluated by confirmatory factor analysis and structural equations and Smart-PLS software. The results show that the process, budgeting and financing dimensions as well as the commercialization dimensions have a significant and positive impact on the financial management capability in R&D management. Based on the coefficient of determination and level of impact of factor analysis, legal systems and structures related to investment in R&D projects in the process dimension, international interactions infrastructure, and foreign investment attraction in R&D in funding and financing of R&D projects output and, The successors of imported products in the commercialization dimension have the greatest impact.

    Keywords: Finances, Finances Management Capability, R&D, High technology, Aerospace industries
  • Mirfeiz Fallahshams, Amir Sadeghi * Pages 205-226
    One of the main problems of shareholders in the stock market is the discovery, quantification and calculation of market risk. In many studies, one-way distributions are used to estimate risk metrics that usually do not give credible results to the investor. Because the distribution of assets is generally a broad sequence, and the results of computations are not acceptable for the consideration of the univariate normal distribution and the use of parametric methods. In this paper, using the Coppola theory, we calculate risk-weighted value (VaR) and conditional value-at-risk (CVaR). After estimating the multivariate T- Copula and the normal distribution of multivariate, the Monte Carlo method is used to generate a scenario for calculating the variance of the portfolio as well as risk estimation. Also, the calculations performed using the loss function method are tested and the accuracy of the approximations is verified. Finally, the minimum value of the copula based on the variance of the portfolio as well as its CVaR value is considered as the function of the portfolio planning, and the optimal portfolio is obtained by considering the weight of each share index. In the calculation of the 1200 index, we consider a sample basket of different industries, by calculating VaR and CVaR with confidence levels of 95 and 99 percent. The results obtained from the efficiency and reliability of the Monte Carlo simulation by the Copula T-Student versus the normalized multivariate distribution.
    Keywords: Risk, Value Risk (Conditional), Copula Functions, portfolio optimization
  • Sayed Majid Koocheki, MohammadHasan Janani *, Mohammadreza Setayesh, Mahmoud Hematfar Pages 227-240

    In this study, we first calculate and estimate the efficiency of all banks listed in the Iranian Stock Exchange in the period 2012-2012. This estimation is made using the model of Eegner et al. (1977). Then, using the three-stage model presented by Shrews & Dahl (1992), Kay Van & Eisenberg (1997) and Altonbass et al (2007), using the Simultaneous Equation Path Analysis method to investigate the relationship between productivity, risk and We have capitalized and calculated the direct and indirect impact of these variables and their impact on each other. The results show that the model used is appropriate and there is a significant relationship between these three variables. The data obtained from this analysis, based on the adjusted coefficient of determination obtained from the research model, show that the impact of productivity and banking risk on capital is greater. Keywords: Banking Productivity, Banking Risk, Capital, Route Analysis

    Keywords: Banking Productivity, Banking Risk, capital, Route Analysis
  • Mehdi Dasineh, Farzaneh Heidarpoor *, Yadollah Tariverdi Pages 241-257

    According to modern approaches, the risk was defined as loss probability. In fact, rather than taking into account desirable and undesirable changes, only undesirable changes are considered as risks. On the other hand, measuring downside risk using earning rather than return is considered a new issue. The purpose of the present study is to measure the Earning Downside Risk using earning and to evaluate its effectiveness from market-based criteria of earning characteristics. Earnings downside Risk Index, with a new approach, has been evaluated as an index of risk assessment and the characteristics of relevance, timeliness and conservatism as market-based indicators of earnings characteristics.Using the data of 110 selected companies listed in Tehran Stock Exchange from 2012 to 2017 and multiple regression tests, the relevance and conservatism indices have an adverse and negative effect on the earning downside risk and between factor of the timeliness and downside risk no significant relationship was found.

    Keywords: Earning volatilities, Market-based Characteristics Earning Attributes, Earning Downside Risk
  • Majid Mokhlesi Hoz Sorkhi, Rahmat Alizadeh *, Seyed Ali Nabavi Chashmi, Bardia Behnia Pages 259-281

    The growing tendency of the community to exercise and the need to consume sporting goods and services has made the sports industry experience a significant income-generating trend and play a significant role in the economy of any country Therefore, developing a model for financing sports clubs in Iran is very important. As a result, this study seeks to provide a model for funding sports clubs through an analysis hierarchical process. In this study, six criteria are media (including 6 sub-criteria), tournament revenues (including 6 sub-criteria), business revenues (including 12 sub-criteria), financial support and state aid (including 5 sub-criteria), infrastructure (including 5 sub-criteria). The monetary and financial markets (including 5 sub-criteria) have been selected for the final analysis by reviewing the research literature. The results showed that among the overall criteria for the pattern of financing a sports club, the media criterion with a weight of 0.33 was the most important. In other words, media revenues are considered the most important criterion in the finance model. The results also showed that the monetary and financial markets are of the lowest importance of the overall criteria of the financing model. In addition, the results showed that among the criteria mentioned above, having a dedicated stadium and membership fee and forming a fan club were the least important with a significance level of 0.43 and 0.02, respectively.

    Keywords: Financing, sport clubs, Analysis Hierarchical Process (AHP)
  • Amirreza Keyghobadi, Marjan Damankeshideh * Pages 283-303
    In public companies, shareholders (employers) delegate decision-making power to their directors (ie, control, albeit to varying degrees, of ownership of this separation of interests). Managers are working in the best interests of the owners, as has been suggested by Mali's theory. In public corporations, ownership structures can be fragmented (large number of small shareholders) or concentrated (small number of major shareholders). When ownership is in the hands of the overwhelming agents, the centralized control system and when the ownership is distributed, the control system will be decentralized. Since ownership concentration is seen as an important determinant of corporate governance, it seems that the identity of the controlling owners has a fundamental role to play in ownership. In this paper, the effect of dividend policy and ownership concentration on the financial performance and capital structure of the banks listed in Tehran Stock Exchange is investigated using static panel estimators. The estimation of the regression model is done in 3 separate models. The research period is between 2012 and 2017 in 17 selected banks of the country.
    Keywords: return on assets, Equity Return Ratio, Q Tobin, Net Profit Ratio, Earnings Payment Rate
  • Zahra Hosseinzadeh, Zadullah Fathi *, Hossein Shafiei Pages 305-330
    This research seeks to develop applied knowledge in individual decision making that is influenced by rational and financially beneficial financial decisions. In this research, we try to find the obvious angles affecting the attitudes and behaviors that led to decision making in the identified investors, and by their conceptual and operational definition, and the formulation of their relationship, in a certain orientation for the type and manner of decision making of the investors in Tehran Stock Exchange. Based on this, the research, with a qualitative and quantitative combination approach, has been compiling theoretical foundations and developing a conceptual model of investor behavior and testing the assumptions associated with this model. The results of the research show that the most important factors shaping the active decision-maker's decision-making behavior understand of their performance, financial ability, behavioral attitude, and optimal decision.
    Keywords: Understanding Of Self- Performance, Financial Ability, Behavioral Attitude, Optimal Decision
  • Hasti Chitsazan *, Sayyed Mojtaba Mirlohi, Albert Boghosian, Neda Sadat Nejadolhosseini Pages 331-352

    The purpose of this study is to investigate the effect of financial development on corporate finance as the convergence determinant. To do so, first we examine convergence between corporate capital structure of firms listed in TSE using the Philips and Sul methodology (2007). The finding shows there are four converging clubs, with a big club consisting of 67% of the firms in sample. Then, we investigate industry-specific and country-specific factors to find the reason of big club convergence. The results indicate that the industry-specific factor is not the cause of convergence. So using unbalanced panel data and the EGLS method, we test the impact of financial development on capital structure in two models. The results show that corporate capital structure is influenced by financial development and this effect does not differ in the two models. Credit market development has a negative significant relationship and stock market development has a positive significant relationship with debt ratio.

    Keywords: Financial Development, finance, Capital Structure, club convergence
  • Seyed Mahmoud hajakbari * Pages 353-373

     Risk management is essential to get success in IT projects. The main purpose of this research is to identify and prioritize risks that threaten the feasibility of information those projects, outsourced by Iranian government agencies successfully. The target population of this study is one-level organizations in Tehran. At the first stage by reviewing relevant literature and reviewing related research provided a list of 76 factors that could potentially hamper the success of information technology projects. Then, according to the opinion of 12 expert executives, 22 agents who are more important in government IT outsourcing projects had been selected. The questionnaires were sent to 51 IT experts and managers of the target organizations and their contracting companies. Research findings showed that employer-related and environmental hazards are the most important. Also, 11 factors identified as potentially serious risks for successful outsourcing of IT projects were identified and ranked according to their impact and importance.

    Keywords: Information, Communication Technology, Risks, Information Technology Contracts, IT Outsourcing, Government Agencies
  • Leila Zamanianfar, Bahman Banimahd *, Zahra Dianati Dalami Pages 375-399
    Investors' perceptions in the capital market will not only influence individual decision-making and the allocation of monetary resources to the investment on corporate stocks, but also affect the total capital market. Investors' asymmetric perceptions are not usually influenced by one measure because of the extent of the expansion, but in a general segmentation it can be attributed to macroeconomic dimensions and industry-level criteria. The purpose of this study is to investigate the impact of real earning management on the investors' asymmetric perceptions in the capital market with regard to the moderating role of Excess Stock Price Volatility. In this study, 102 companies in Tehran stock exchange that were selected through systematic elimination sampling were evaluated in the period of 2015 -2019. Logistic regression was used because of the biased measurement of the dependent variable of this study, namely investors' asymmetric perceptions. The results showed that real earnings management has a significant positive effect on investors' asymmetric perceptions. It was also found that Excess Stock Price Volatility intensifies the positive impact of real earnings management on investors' asymmetric perceptions.
    Keywords: Real Earning Management, Investors' Asymmetric Perceptions, Excess Stock Price Volatility
  • Mohammad Bidgoli, Ali Esmaeilzadeh Maghari *, Mehdi Taghavi, Marjan Damankeshideh Pages 425-450
    This research empirically analyzed the impact of business environment risk on the relationship between Liquidity risk and financial performance in the Banking Industry of Iran. The research samples include 18 Bank over the period 2006 - 2018. The solely research hypothesis examined by using multivariate regression model based on panel data method. The method in terms of purpose is an applied research and in terms of the type of research is a correlation method. The evidences indicated that the impact of Liquidity risk on financial performance in the banking industry of Iran is a negative and significant. The impact of business environment risk on financial performance in the Banking Industry of Iran is a negative and significant. The impact of business environment risk on the relationship between Liquidity risk and financial performance in the Banking Industry of Iran is a negative and significant.
    Keywords: Financial Performance, Business Environment Risk, liquidity risk, Banking Industry of Iran
  • Kamel Ebrahimian, ebrahim abbasi *, Akbar Alam tabriz, Amir Mohammadzadeh Pages 451-469

    This study predicts the future movement of stock prices in the short term by using the analysis of investors' opinions on the social network. The predictability of stock markets, due to having a complex, dynamic and nonlinear system that it has always been one of the challenges for researchers. In this research, for the first time, we developed a model with 72.08%accuracy for predicting stock movement and predicting the trend by analyzing the feelings of users' opinions and combining it with 20 technical indicators and we use three data mining algorithms include decision tree, Naïve Bayes and Support Vector Machine. According to the results, the support vector machine showed better performance than the other algorithms. It was also found that the next day trading volume and the number of comments have a significant correlation and the results of Granger causality test showed can be used to predict stock price and also it took advantage of the aggregation of users' daily emotions.

    Keywords: Stock price forecasting, classification algorithms, emotion analysis, Granger Causality
  • Mojtaba Dastori *, Saeed Moradpour Pages 471-484
    In this study, the main problem is to improve the performance of the high-frequency pair trading algorithm by using a combination of genetic algorithm and fuzzy statistical quality control. For this purpose, two hypotheses have been developed. The statistical population is companies listed on the Tehran Stock Exchange, that statistical sample was limited to the top 50 companies due to the need for high-volume transactions, and 33 shares in 9 industries were selected. After implementing three basic methods, fuzzy statistical quality control and the combined genetic algorithm-fuzzy statistical quality control method, the performance results of the methods were compared with each other. The results showed that in the basic method 43.10% return, in the fuzzy statistical quality control method 55.58% return and in the combined genetic algorithm-fuzzy statistical quality control method the average return was 63.59%. In t-test, there is a statistically significant difference between the specific performance of the basic methods and fuzzy statistical quality control, as well as the basic methods and the combined genetic-fuzzy statistical algorithm quality control. Based on the results of fuzzy statistical quality control model and genetic algorithm, which has a significant increase compared to previous models in increasing the average return.
    Keywords: Pair trading, Genetic algorithm, Statistical Process Control, High frequency trading
  • Amir Ehsani, Mehrzad Minooei *, Zadalah Fathi Pages 485-509

    Merger in banks or in other words, merger policy is one of the major issues in the banking sector that has been undertaken successfully worldwide with the aim of preventing bankruptcy, improving profitability and so on. A merger is a combination of two or more firms and, like an acquisition, is such that the acquiring firm assumes responsibility for the assets and liabilities of the acquired firm or firms, furthermore, a departmental overlap may arise with the acquisition of a firm or bank. Since this issue is of great importance and sensitivity, it is very important to understand this process, its dimensions and types, and to use a new and efficient approach to implement this policy in the best way possible. Therefore, an attempt has been made in this study to provide suitable suggestions and solutions for banking mergers and then present a new and innovative method in this field, which is accompanied by a review of all relevant aspects, using the systematic review method to address this issue.

    Keywords: mergers, banks, Systematic Review
  • Ali Hasanzadeh, Seyed Reza Salami *, Maghsoud Amiri, Jahanyar Bamdad Soufi Pages 511-547

    Complexity, which is a key feature of many organizations' environments, has forced them to use external knowledge in addition to collaborating with each other and combining it with internal sources of knowledge. In this regard, it is necessary to provide an industrial agglomeration model to promote technological innovation in Iranian industries. By selecting grounded theory research method, this research explains and develops a conceptual model in the field of industrial agglomeration model to promote technological innovation in Iranian industries. The research method is mixed and in the qualitative part, interviews were conducted with 14 related experts. All the information extracted from the interviews was revealed in the form of concepts and categories and the connections between them. Finally, based on the concepts and categories developed, the research model was developed. In the quantitative method of the model, using the fuzzy Delphi method and distributing the questionnaire in three stages, the opinions of experts in the field, the importance of industrial density indicators and technological innovation and expert consensus, and prioritization of research indicators were examined. Considering the results obtained by experts and their agreed consensus in the development of industrial estates and the formation of industrial density to promote technological innovation in Iran's industrial estates, the components of government support for small and medium industries, government tax protection policies (for example, granting Tax exemption) and the natural benefits of the region are jointly ranked first and the rest of the components are ranked in the following.

    Keywords: Industrial agglomeration, Promotion of Technological Innovation, Fuzzy Delphi, Grounded
  • Arzoo Khosravani, Ghodratallah Talebnia *, Fatemeh Sarraf Pages 549-575

     Considering the importance of capital market as a source of financing for Iranian industries in this research, it is attempted to identify, classify and model factors affecting investors' behavior in Iranian capital market using qualitative research method. Accordingly, by interviewing thirty senior experts, 16 key themes were identified based on a paradigm model and structured in six dimensions: motivation, personality, and attitude as "causal conditions"., Media as "interventionist", self-esteem, social status, and financial literacy as "context", social interactions, mental accounting, business intelligence, emotional intelligence, foresight and risk tolerance as "interactive dimension", behavior Investors as the "pivotal phenomenon" and the amount of market investment and capital market performance as the "consequence dimension". The quantitative part of the model was tested by structural equation modeling and the status of the variables was tested by one sample t-test. The capital market is inappropriate. It also found that financial literacy, business intelligence, and futures were the most important factors influencing investor behavior.

    Keywords: Investor behavior, market investment, capital market performance, Financial Literacy, business intelligence
  • Mostafa Maleki, Sina Kherdyar *, MohammadReza Vatanparast Pages 577-597

    The purpose of this paper is to validate the financial empowerment model based on financial therapy approaches.The statistical population included professors and experts in the fields of accounting, economics, management and psychology, and the number of samples in the qualitative stage was 30 people and in the quantitative stage 360 people were randomly selected based on Cochran's formula. Validation was performed in two stages: qualitative (expert opinions and 10 "acceptability" indicators of Strauss and Corbin) and quantitative (confirmatory factor analysis). The results showed that the average opinions of professors of accounting, economics, management and psychology regarding the validation of the model were 4.48 out of 5, which is equal to 89.6%; Therefore, the proposed model has a very high degree of validity and based on the validation of research quality and the model based on the "acceptability" index of Strauss and Corbin, the financial empowerment model based on financial therapeutic approaches has good quality and credibility. Also, in the confirmatory factor analysis of goodness indicators, the fit of the structural model is desirable and has a good fit. Therefore, the validity of the model is confirmed and it can be said that the financial empowerment model based on the financial therapy approach has sufficient credibility.

    Keywords: Model, financial empowerment, financial therapy approach
  • Asgar Amiri, Nader Rezaei, Asgar Pakmaram *, Rasoul ABDI Pages 599-620
    The complexity of business transactions and the demand for relevant and reliable information in decision-making necessitate a fair system of information flow between the respondent and the respondent. Applying tender criteria in the use of accreditation services, conducting audits under time budget pressure, trying to satisfy the client, and financial scandals of business units, cast doubt on the judgments applied. At present, the causal, intervening, and contextual conditions, strategies, and consequences of auditors' stress arousal have not been investigated. Therefore, in this study, an attempt has been made to design a pattern of auditors' stress arousal using contextual theorizing method. This research is of qualitative and exploratory type. This study was conducted by interviewing experts in the field of theoretical foundations of auditing and psychology and by conducting 17 interviews in 2021 by snowball sampling method, has been saturated. The results showed that the most important causal conditions that provoke auditors' stress are: inflexibility, time budget deviations, management control in auditing firms, lack of expertise, level of risk assessment, ambiguity in opportunistic behavior and risk, respectively. The client, the size of the audit work, the client's environmental pressure, the incompleteness of accounting systems and internal controls, the degree of collaboration of the client's staff and the new client. According to experts, the lack of flexibility in the auditor is one of the factors affecting the auditors' stress arousal.
    Keywords: Stress arousal, foundation theory approach, Audit quality
  • Hamed Tavakolipour, Faegh Ahmadi *, Bihan Abidini, MohammadHossein Ranjbar Pages 621-644

     Undoubtedly, profit forecasting, which may be done technically or fundamentally, will be applicable when it is highly efficient. The required data were collected using the sampling method for 323 companies listed on the Tehran Stock Exchange on a monthly basis during the period 2013-2019. In addition, static software and dynamic panel data model (GMM) were used to analyze the data. The results showed that company size and corporate governance indicators did not have a significant effect on technical analysis performance indicators. In addition, financial leverage does not have a significant effect on RSI and MACD and has a significant inverse effect on MA1 and MA2. On the other hand, return on assets has a significant inverse effect on RSI and has a significant positive effect on MA1, MA2 and MACD. Also, recession and economic prosperity do not have a significant effect on RSI and MACD and have a significant inverse effect on MA1 and MA2. In addition, inflation fluctuations, exchange rate fluctuations and systemic risk have a significant positive effect on RSI and have a significant inverse effect on MA1, MA2 and MACD. Then, the accuracy of predicting the performance indicators of technical analysis in the form of three scenarios was assessed. The results showed that the accuracy of predicting the performance indicators of technical analysis in the Iranian stock market is appropriate for the studied scenarios.

    Keywords: Technical analysis efficiency, Macroeconomic conditions, Risk conditions, Dynamic panel data model
  • Seyed Javad Ebrahimian, Abbasali Pouraghajan *, Javad Ramezani, MohmmadMehdi Abbasian Pages 645-663

    Knowledge, information, and experience, collectively called intellectual capital, are the foundation of success in the 21st century. These intangible resources are the key to creating and maintaining a competitive advantage.The main purpose of this study is to investigate the moderating role of environmental uncertainty and the existence of business ties between the social capital and the real value of companies and their financial performance; An issue that has a decisive importance and place in the success or failure of companies. The noteworthy point of this research is the study of social capital issues and companies' performance under conditions of environmental uncertainty and the existence of business ties affected by knowledge assets. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. The statistical population of this study consists of 488 managers, officials and supervisors of companies listed on the Tehran Stock Exchange, from which 215 people were selected as a sample with a proportional allocation from Morgan's sample size estimation table. The data collected are classified and classified using descriptive statistics.the structural equation model (SEM) model method is used Pearson correlation coefficient is used to determine the relationships between the variables. Data analysis and hypothesis testing were performed using AMOS software. results showed that business ties and environmental uncertainty play as mediating variables in the relationship between social capital and overall performance, both organizational performance and market performance, with the difference that the effect of business ties is positive but environmental uncertainty is negative.

    Keywords: environmental uncertainty, business ties, Social Capital, Performance
  • Mehdi Khoshnood, Fraydoon Rahnamay Roodposhti * Pages 683-706
    Today much behavioral finance researches focuses on heterogeneous agent model (HAM) and agent based modeling (ABM). The purposes of this article presentation of heterogeneous agent pricing model at big decline on Tehran stock exchange and simulation investor’s behavior on agent based modeling framework with emphasis herd behavior and market sentiment. at first three big decline specified with several criterion : average of the share price indices , average value of the stock market turnover , average value of the stock market capitalization .according this three big decline are : 2005 ,2008 and 2013. Samples are the shares of companies that 40 days before and 40 days after was traded .then with MATLAB software code was writhed and simulation done. Finding show that HAM model can estimate investor’s behavior at big decline on Tehran stock exchange.
    Keywords: Heterogeneous agent model, agent based modelling, Behavioral Finance, market sentiment, big decline
  • Hossien Yarahmadi, Masoud Taherinia *, Ebrahim Givaki Pages 707-727
    The taxable income of legal persons is a critical issue in Iran as this sector plays a dynamic role in economic, social, and cultural activities in the society. The major problem of this study is the gap between the amounts of taxable income calculated by taxpayers and the Tax Administration. Field and bibliography methods besides Pearson Correlation Test were used, and all four hypotheses of research were confirmed. Accordingly, the reasons for the difference or gap between declared taxable income and assessed taxable income include breach of direct tax law by taxpayers, violation of accounting standards by taxpayers, lack of sufficient evidence and documents (including expenses, tax exemptions, and tax incentives) in the hand of taxpayers, ignorance of tax directives, instructions, and regulations by taxpayers.
    Keywords: Tax, Assessed Taxable Income, Law, Declared Taxable Income, accounting standards
  • Saber Akbarian, AliAsghar Anvary Rostamy *, Nader Rezaei, Rasoul Abdi Pages 729-745

    This research investigates the effect of social performance indicators on credit risk in the banking industry. To this end, a 6 years period was considered during 2012- 2017. Finally, 20 banks selected as the study population. The independent variable of this research is the social performance index of banks. In order to elaborate on the social function index checklist, the method of meta-‌synthesis was used. The content analysis method was then used to measure the rank of social responsibility indicators (number of disclosed items on the total number of items disclosed). In addition, the dependent variable is credit risk. The statistical method used to test the hypothesis proposed in the panel data research. The results indicate a positive and significant relationship between social performance indicators and associated risk factors. That is, the greater the risk of social performance indicators in banks and their operating cost, the higher the risk of credit. On the other hand, the coefficient of estimation of 0.44 for social performance indicators shows that 0.44 changes in banks' credit risk are due to changes in social performance. Also, bank managers should be more cautious in applying social responsibility mechanisms and not assume that this effect should logically be negative is always true.

    Keywords: Banking industry of Iran, credit risk, Social performance
  • Reza Aghaha, Sina Kherdyar *, Farzin Rezaei, Fadhel Mohamadi Node Pages 747-773
    Uncertainty due to environmental changes, limited resources and higher profits have made planning a necessary necessity. For this reason, recognizing and analyzing the internal environment is very important for directing the resources of organizations. Understanding the internal environment of the organization in practice means determining the strategic strengths and weaknesses of the organization, which is possible through the identification and evaluation of internal strategic factors. The purpose of this study is to evaluate the stock market performance of companies based on uncertainty in the internal information environment and behavioral bias. To test the hypotheses, the information of 84 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period between 1397-1391 has been used. The results showed that there was a positive and significant relationship between managers 'distrust and corporate value, but there was a negative and significant relationship between managers' distrust and corporate equity costs. Had. The results showed that there is a positive and significant relationship between managers' pessimism and information prominence and the cost of equity of companies, respectively. Uncertainty in the internal information environment weakens the relationship between managers 'distrust and corporate value, but internal information uncertainty strengthens the relationship between managers' pessimism about stock market performance and information prominence with corporate value. But uncertainty in the internal information environment undermines the relationship between information prominence and the cost of corporate equity.
    Keywords: company value, Equity Cost, internal information environment, Behavioral Biases
  • MohammadJavad Sadehvand, Hashem Nikoomaram *, Hasan Ghalibaf Asl, MirFeiz Fallah Shams Pages 775-803

    Corporate financial distress is the most unpleasant event that will result in catastrophic issues for its stakeholders. In addition to the huge losses for the business itself, this event can potentially affect the country's economy. Therefore, quick and timely detection of financial distress is essential to support various financial and social investments. In this regard, the present study aimed at providing a combined model of corporate default prediction and classifying firms into three groups: healthy, stressed and distressed. In this study, first, using a library research method, 47 variables or ratios were identified, selected and classified into three groups: fundamental or financial variables, market variables and macroeconomic variables. Then, considering the frequency and successful performance of these ratios in previous studies and by performing statistical tests, potential variables affecting financial distress were identified. In this study, multinomial logistic regression was used to provide a combined model of corporate default prediction. Also, in order to measure corporate default, the Black-Scholes-Merton (BSM) model was used. Findings indicated that 8 variables, including 5 financial variables, 2 market variables and 1 macroeconomic variable were statistically significant in the final model, and in fiscal year 1398, the accuracy of this model was 90% in the group of distressed firms, 85% in the group of stressed firms and 90% in the group of healthy firms.

    Keywords: Financial Distress, Hybrid Model, Multi nomial Logistic Analysis, The Black-Scholes-Merton Model