فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 90 (بهار 1400)

پژوهشنامه متین
پیاپی 90 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجواد اسماعیلی* صفحات 1-30
    این مقاله می کوشد برای نخستین بار، با استفاده از نظریه گفتمان لاکلایو و موفه، فوکو، رابرت وسنو و رندل کالینز نقش مبهم و ناشناخته علامه طباطبایی در تکوین دال استقلال در «گفتمان» انقلاب اسلامی 1357 ایران را آشکار سازد و ذیل این مسیله، به این پرسش پاسخ دهد که نقش اندیشه علامه طباطبایی در تکوین دال استقلال در گفتمان انقلاب اسلامی 1357 ایران چیست و سازوکارهای اجتماعی انتشار و پیوند اندیشه علامه با تکوین گفتمان انقلاب اسلامی کدامند؟ نتایج تجزیه وتحلیل حاضر نشان می دهد که علامه طباطبایی اگرچه در عرصه انقلاب فاقد راهبرد سیاسی و انقلابی بوده است؛ اما با محوریت نظریه ادراکات اعتباری به احیای موقعیت سوژگی «فیلسوف مفسر» مبادرت کرده و با شرکت در منازعات گفتمانی دهه 30 تا دهه 50، نقش «سوژگی سیاسی» بی واسطه (تولید اندیشه) و سوژگی سیاسی باواسطه (از طریق شاگردان، حلقه های فکری و اجتماعات گفتمانی) از خود نشان داده و از مجرای تقریر فلسفی- اجتماعی آموزه «الاسلام هوالحل»، تبیین مفهوم استقلال سیاسی و استقلال فرهنگی و طرح تقدم استقلال فکری فرهنگی بر استقلال سیاسی، عملا در تکوین دال استقلال در معنای موردنظر گفتمان انقلاب اسلامی، نقش ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، ادراکات اعتباری، دال استقلال، سوژگی سیاسی، گفتمان انقلاب اسلامی
  • علی دادمهر، رضا سکوتی نسیمی*، اکبر بشیری صفحات 31-53
    عقود جایز بر اثر حوادثی مثل فوت و حجر یکی از طرفین عقد، منفسخ می شود؛ یکی از موضوعات مهم در عقود جایز، مبنای انفساخ این عقود در اثر عوامل مزبور است که در خصوص آن میان فقهای امامیه و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد به طوری که برخی از فقها و حقوقدانان انفساخ عقود جایز را نتیجه جایز بودن عقد و برخی مبانی دیگری را مطرح کرده اند. در این پژوهش ضمن بررسی دیدگاه فقهای امامیه و حقوقدانان در مورد مبنای انفساخ عقود جایز، موضوع از دیدگاه امام خمینی نیز موردبررسی قرارگرفته است. برخلاف حقوق ایران، در حقوق مصر به این موضوع چندان پرداخته نشده است؛ ولی با توجه به موارد انفساخ برخی از عقود جایز ازجمله عقد عاریه می توان گفت که در حقوق این کشور، اغلب اراده طرفین قرارداد به عنوان مبنای انفساخ در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: انحلال، انفساخ، عقود جایز، عقود اذنی، فوت و حجر
  • محمدرضا رجبی* صفحات 55-75
    امروزه مدارا علاوه بر یک الگوی اخلاقی، از مسایل مهم اجتماعی و سیاسی است. بسیاری از فیلسوفان در کنار تاکید بر مناسبات فردی به ضرورت مدارای اجتماعی تاکیددارند. توصیه به این نوع از مدارا مولود کثرت گرایی مبتنی بر دیدگاه هایی چند در معرفت شناختی است. تمایز معرفت شناسی کانت میان نومن و فنومن از آن جمله است ،نظریه ای که توسط جان هیک  تعمیم ودر کنار مفاهیم و مبانی دیگر در حالی که آن را منتسب به عارفان مسلمان می دانست، به عرصه معرفت دینی و مسئله نجات  کشاند تا درنهایت دلیلی برای توصیه به مدارای اجتماعی-سیاسی باشد.پژوهش پیش رو می کوشد پس از نقل و نقد نظریه  و انتساب هیک ، مبنایی جایگزین  برای کثرت گرایی معرفی کند. بر اساس این مدل پیشنهادی برگرفته از عرفان با تاکید بر نظرات امام خمینی «انسان» به عنوان برترین مظهر ، خاستگاه«مدارا» است و مدارا نه محصول کثرت گرایی بلکه مولود انسان شناسی متعالی است. برآیند این مدل تمایز میان عقاید و باورها از یک سو و صاحبان آن از سوی دیگر است و می توان در همان حال که شخص را نسبت به باورها و رویه ها منتقد باقی گذارد، در برابر دارندگان یا عاملان آن روادار نگاه داشت و به نتایج غیرمنطقی کثرت گرایان و یا تعصب خام انحصارگرایان نیز تن نداد.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی، مدارای عرفانی، هستی شناسی عرفانی، انسان شناسی عرفانی
  • محمد رودگر*، طاهره میرزایی صفحات 77-104

    صوفیه تا پیش از ابن عربی تجلی را غالبا به معنای مطرح در عرفان عملی (تجلی شهودی) به کار می بردند. نظریه تجلی حق در عرفان نظری محیی الدین و شارحان وی مطرح شده؛ اما به تجلی حق در دعا که بیشتر مربوط به ساحت عبادی عرفان عملی است، کمتر توجه شده است. نظریه تجلی حق در عرفان نظری در ظهور مظاهر از مبدا خلقت یعنی باری تعالی است و بازگشت همین نمودها به خود حضرت حق که در دو قوس صعود و نزول صورت می پذیرد. در عرفان عملی، تجلی را شهودی دانسته و آن را تابش نور حق بر دل سالک خوانده اند. جلوه گری نور الهی ناشی از حب پروردگار به بنده بوده، موجب رخداد کشف و شهود، و رشد و کمال و ترقی در قوس صعود می گردد. با توجه به جایگاه کاربردی تجلی حق در دعا در عرفان عملی به بررسی آرای عرفانی ابن عربی و امام خمینی در این باره پرداختهایم. سلوک عملی ابن عربی معرفت شناسانه است. امام خمینی دارای سلوکی است سایلانه و عارفانه؛ سلوکی مبتنی بر دعا و مسیلت در سیره امامان معصوم (ع) و نیز معرفت در مکتب ابنعربی. این پژوهش تلاشی در تبیین شباهت ها و تفاوت ها و چگونگی اندیشه ها و سلوک عرفان عملی این دو شخصیت تاثیر گذار، در موضوع تجلی حق در دعاست.

    کلیدواژگان: تجلی حق، دعا، سلوک، ابن عربی، امام خمینی
  • راحله سید مرتضی حسینی*، بهرام تقی پور، آرزو ملکشاه صفحات 105-124

    امروزه نفت از مهم ترین منابع اقتصادی شناخته می شود و بهره برداری از منابع نفتی نیازمند سرمایه گذاری خارجی و تعامل با شرکت های نفتی بین المللی از طریق انعقاد قراردادهای مناسب است. قرارداد مشارکت در تولید ازجمله قراردادهایی است که فی مابین یک شرکت نفتی دولت میزبان و یک شرکت نفتی خارجی به عنوان سرمایه گذار منعقد می شود. به موجب این قرارداد پیمانکار در محدوده ای معین و مطابق با شرایط قرارداد به اکتشاف و استخراج نفت می پردازد و در مقابل، منافع تولید نفت بین دو شرکت تقسیم می شود. علی رغم اینکه قراردادهای مشارکت در تولید به عنوان یک الگوی مناسب قراردادی در برخی از کشورها مورداستفاده قرار می گیرد، در ایران بعضا شبهاتی در رابطه با این قراردادها مطرح می شود که قابلیت اعمال آن ها را موردتردید قرار می دهد. یکی از شبهات مطروحه که کاربرد این قراردادها را مردد می نماید بحث انتقال مالکیت در این نوع قراردادها و تعارض آن با قاعده نفی سبیل به عنوان یک قاعده مهم فقهی است. در این رابطه بررسی نظرات و تحلیل های مختلف، نگارندگان را با این رهیافت همراه می سازد که قرارداد مشارکت در تولید با قاعده نفی سبیل در مفهوم نفی تسلط بیگانگان بر انفال در تعارض نبوده و مالکیت عمومی بر ذخایر نفتی را منتفی نمی سازد.

    کلیدواژگان: مالکیت عمومی، انتقال مالکیت، نفت در مخزن، نفت استخراج شده، رهیافت فقهی
  • سید صادق موسوی*، علی اصغر امیر صفحات 125-156

    یکی از عوامل تعیین کننده در مطالعه یک موضوع که بی شک تاثیر اساسی در نتایج مطالعه دارد، روش استنتاج داده ها درباره آن موضوع است. چنانچه محققی با نگاه جزء گرایانه به پژوهش درباره یک موضوع بپردازد، قطعا یافته های او نسبت به پژوهشگری که با روش کل گرایانه به تحقیق درباره موضوع پرداخته است، تفاوت های انکارناپذیری خواهد داشت. با توجه به اینکه موضوع «مالکیت»، یکی از بنیادی ترین موضوعات حقوقی و اقتصادی است، هدف از این مقاله پاسخ به این پرسش هاست که روش غالب فقهای امامیه در استنباط احکام مالکیت، کدام یک از دو روش جزء گرایانه یا کل گرایانه است؟ و آیا این روش با کارکرد و جایگاه مالکیت در بین سایر موضوعات متناسب است؟ بدین منظور نظرات فقها و محققان و اندیشمندان اسلامی را موردمطالعه قرار داده ایم و به طور خاص به بررسی نظرات امام خمینی به عنوان شاخص ترین فقیهی که اجتهاد و فقاهت را به عرصه اداره جامعه کشاندند، پرداخته ایم و درنهایت کوشیده ایم بر اساس مفهوم شناسی و شناخت اهداف و غایات موضوع «مالکیت»، روش اجتهادی مناسب و متناسب برای استنباط احکام این موضوع را از بین دو روش مذکور اختیار کنیم.

    کلیدواژگان: فقه امامیه، مالکیت، خلا، اجتهاد تحلیلی، اجتهاد سیستمی، امام خمینی
  • علیرضا هدایی، فاطمه سادات مرتضوی* صفحات 157-176

    اتحاد یا تغایر «طلب» و «اراده» از مباحث مورد اختلاف علمای اصول فقه است. منشا این اختلاف به علم کلام و تفاوت دیدگاه​ها در صفت تکلم خدای متعال بازمی گردد. اشاعره در مورد تکلم خداوند به آموزه «کلام نفسی» اعتقاددارند و به همین دلیل «طلب» را مغایر با «اراده» می​دانند. امامیه در این خصوص به دو گروه تقسیم می​شوند؛ گروهی به دلیل ملازمه​ای که میان تغایر طلب و اراده و اعتقاد به کلام نفسی قایل شدند این دو مقوله را متحد می​دانند و گروه دیگر این ملازمه را نپذیرفته و معتقدند می​توان در عین نپذیرفتن کلام نفسی قایل به تغایر طلب و اراده شد. آخوند خراسانی و امام خمینی هر دو به اتحاد طلب و اراده معتقد هستند؛ اما هریک رویکرد و تبیین متفاوتی نسبت به این موضوع دارند. پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی دیدگاه​های آخوند خراسانی، به عنوان اولین اصولی ای که این بحث را مطرح کرده است و امام خمینی، به عنوان شخصیتی پر ابتکار در اصول فقه معاصر، پرداخته و تفاوت این دو دیدگاه را تبیین می​ کند

    کلیدواژگان: امر، طلب، اراده، اتحاد، مغایرت، کلام نفسی
|
  • Mohammad Javad Esmaili * Pages 1-30
    This paper, for the first time, intends to bring to light the undiscovered and unknown role of Allameh Tabatabai in inception of the signifier of “independence” in Iran’s 1979 Islamic Revolution discourse with the help of discourse theories expressed by Laclau and Mouffe, Foucault, Robert John Wuthnow, and Randall Collins. In the meantime, this study seeks appropriate answers to the following questions: What was the role of Allameh Tabatabai in inception of the signifier of independence in Iran’s 1979 Islamic Revolution discourse? What are the social mechanisms behind publication and connection of Allameh Tabatabai’s thought with the inception of the Islamic Revolution discourse? Results of the current analysis indicate that although Allameh Tabatabai lacked a political and revolutionary strategy in the course of the Islamic Revolution, with the centrality of his theory of “Idrakat I’tibari” (Conventional Perceptions), he has revived the subjective position of the “interpretive philosopher” and manifested the role of non-mediated “political subjectivity” (thought production) and mediated political subjectivity (through his students, intellectual circles and discourse assemblies). Furthermore, he has practically played his role in inception of the signifier of independence in Islamic Revolution discourse through the media of philosophical-social statement of the dogma of “Al-Islam Hovalhall” (Islam is the final solution), clarification of the concepts of political independence, cultural independence, and elaboration of the priority of intellectual and cultural independence over political independence.
    Keywords: Allameh Tabatabai, conventional perceptions, signifier of independence, Political subjectivity, Islamic Revolution Discourse
  • Ali Dadmehr, Reza Sokuti Nasim *, Akbar Bashiri Pages 31-53
    Revocable contracts are terminated as a result of such incidents as the death and incapacity of either party to the contract. An important issue concerning revocable contracts is the basis for dissolution of these contracts as a result of the aforesaid factors, which has been a matter of discord among Imamiya jurists and jurisprudents so that some jurists and jurisprudents consider dissolution of the revocable contracts an option coming from their revocability while some others have expressed other fundamentals for dissolution. In this research work, while reviewing viewpoints by Imamiya jurists and jurisprudents on the grounds for dissolution of the revocable contracts, we have taken into consideration Imam Khomeini’s views on the issue. Unlike Iranian law, the issue has not received due attention in Egyptian law. However, given the instances of dissolution in some revocable contracts such as lending contract, it can be said that in Egyptian law, the basis of dissolution of revocable contracts often rests on the will of contract parties.
    Keywords: Dissolution, termination, revocable contracts, permissive contract, death, incapacity
  • Mohammad Reza Rajabi * Pages 55-75
    Today, toleration is an important social and political behavior in addition to being an ethical pattern. Many philosophers have placed emphasis on the need for practicing social toleration along with observing such behavior in personal relations. Recommendations on observing this type of toleration come from pluralism based on certain viewpoints in epistemology. An instance is Kant’s distinction between phenomena and noumena, a theory that was generalized by John Hick and introduced into religious epistemology and also into the issue of salvation as a concept attributed to the Muslim mystics in order to ultimately serve as a reason for recommendations on social-political toleration. This work intends to narrate and take a critical approach toward the theory and generalization by Hick in a bid to introduce a substitute theory for pluralism. Based on the proposed model taken from mysticism and enriched by Imam Khomeini’s views, “man” is the origin of toleration as the best manifestation; hence, toleration is not a product of pluralism but an outcome of transcendental anthropology. This model results in distinction between beliefs on one side and their proponents on the side so that the person can be held at a position to be critical of the beliefs and procedures, to tolerate proponents of such beliefs and associated factors, and to avoid falling to the illogical outcomes of the pluralists or the shallow bias of the monopolists.
    Keywords: pluralism, mystical toleration, mystic epistemology, transcendental, Anthropology
  • Mohammad Roodgar *, Tahereh Mirzaei Pages 77-104

    Until before Muhyiddin ibn Arabi, Sufis chiefly used Tajalli (the appearance and disclosure of God as Truth in Islamic theoretical mysticism) in its common sense in practical mysticism (intuitional epiphany). The theory of manifestation of Truth in theoretical mysticism of Ibn Arabi and his commentators has been already covered but manifestation of Truth in praying – that mostly focuses on the worshipping aspect of practical mysticism – has received less attention. The theory of manifestation of Truth in theoretical mysticism concerns the appearance or disclosure of God’s manifestations from the origin of creation and the return of these manifestations to the Almighty God that takes place in two ascending and descending circles. In practical mysticism, Tajalli is intuitional, described as a light falling upon the heart of the spiritual wayfarer. Manifestation of the Divine Light is a result of God’s friendship with the servant, a cause of intuition and spiritual growth and perfection, and promotion in the path toward the proximity to God. With respect to the applicable status of manifestation of Truth in praying in practical mysticism, we have reviewed views by Ibn Arabi and Imam Khomeini on this issue. Ibn Arabi’s practical mysticism is epistemological in nature, while Imam Khomeini has taken a wayfaring and mystical approach. His spiritual wayfaring is based on praying, seeking refuge in the Infallible Imams (AS) and based on epistemology introduced by Ibn Arabi. This research work intends to clarify the similarities and differences as well as the quality of thoughts and spiritual wayfaring in practical mysticism by the two influential scholars concerning manifestation of Truth in praying.

    Keywords: Manifestation of Truth, Tajalli, Praying, spiritual wayfaring, Ibn Arabi, Imam Khomeini
  • Raheleh Seyyed Morteza Hosseiny Seyyed Morteza Hosseiny *, Bahram Taghipour, Arezoo Malekshah Pages 105-124

    Today, crude oil is one of the most important economic resources, utilization of which requires foreign investment and interaction with international oil corporations through inking appropriate contracts. Joint venture contract is among agreements reached between an oil company of the hosting country and a foreign oil corporation as investor. According to the agreement, the contractor explores and produces crude oil in a specified area and according to the terms and conditions stipulated in the contract. The benefits are thus shared between the two parties. Despite the fact that joint venture contracts are used as an appropriate contractual model in some countries, there are some ambiguities concerning these agreements that question their capacity for implementation. One such ambiguity that makes implementation of these contracts uncertain is about the transfer of ownership and its contradiction with the principle of Nafy-e Sabil (no-dependence rule) as an important jurisprudential principle. Authors of this paper have reviewed various views and analyses and have come to the conclusion that joint venture contract is not in contradiction with the principle of Nafy-e Sabil in the sense of rejecting dominance of the foreigners on public property, thus it does not contradict public ownership of the oil reserves.

    Keywords: public ownership, Transfer of Ownership, in-situ oil, explored oil, jurisprudential approach
  • Seyed Sadeq Mousavi*, Ali Asghar Amir Pages 125-156

    One of the decisive factors in studying a subject matter that immensely affects the results of the study, is the method of drawing conclusions based on the gathered data. If a researcher adopts trivialist approach toward an issue, his findings will definitely and deeply differ from the results produced by a researcher taking holistic approach. Since “ownership” is one of the most fundamental legal and economic issues, this paper intends to find appropriate answers to the following questions: What is the chiefly adopted method of Imamiya jurists in inference of ownership laws, is it trivialist or holistic in nature? Is it proportionate to the function and status of ownership concerning other issues? This paper has gathered views of the jurists, researchers and Muslim scholars in general, and Imam Khomeini’s views in particular, as the most outstanding jurist who has adopted independent reasoning and jurisprudence in administration of social affairs. In the end, we have tried to pick one of the two methods based on conceptology and understanding of the ultimate goals of “ownership” as a proper method of independent reasoning for inference on related rules.

    Keywords: Imamiya Jurisprudence, ownership, vacuum, analytical Ijtihad, Systemic Ijtihad, Imam Khomeini
  • Ali Reza Hodaei, Fatemeh Sadat Mortazavi * Pages 157-176

    The union or disunion of Talab (Quest) and Iradah (Determination) is one of the disputed issues among the scholars of Islamic jurisprudence. The difference of opinion stems from Kalam or speculative theology and the difference of opinion in attributing the quality of speaking to the Almighty God. The Asha’irah believe in speaking of God through the language of Quran, thus argue that Talab is different from Iradah. Imamiya jurists fall in two groups concerning the issue. One group believe in union of the Talab and Iradah due to the juxtaposition of the two and the belief in Kalam Nafsi (the concept that Allah's words subsist within Himself) like in Quran, while the second group reject juxtaposition of the two and maintain that it is possible to believe in disunion of the two while failing to accept Kalam Nafsi or God’s speaking through the language of Quran. Both believe in union of Talab and Iradah, but Akhund Khorasani and Imam Khomeini have adopted a different approach toward the issue. This paper has carried out a comparative study of Akhund Khorasani’s views as the first Usuli (majority Shia) scholar introducing the subject and Imam Khomeini’s views as a highly innovative personality in contemporary jurisprudential principles in order to clarify the differences between the two perspectives.

    Keywords: order, Talab (Quest), Iradah (Determination), union, distinction, Kalam Nafsi