فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سکینه دهقانیان، کاظم یاوری*، مهدی حاج امینی صفحات 1-18

    وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی، شرایط را برای اعمال تحریم شدید‏تر فراهم کرده است. یکی از راه‏هایی که برای رفع محدودیت‏های حاصل از تحریم مطرح شده، دریافت درآمدهای نفتی بر حسب پولی غیر از دلار است. در همین راستا، پژوهش حاضر، به ارزیابی ریسک جایگزین کردن پول ملی دریافت‏کنندگان نفت ایران به جای دلار می‏پردازد. یوان و روپیه برای دوره زمانی 2019:05-1990:01 و یورو برای دوره زمانی 2019:05-1999:01 با روش‏های خودتوضیح جمعی میانگین متحرک (ARIMA) و خودتوضیح آستانه‏ای (SETAR) مدل‏سازی شده و سپس، سود و زیان این راهکار برای دوره زمانی 2019:06 تا 2021:12 بر اساس درآمد صادرات نفت ایران به چین، هند و اروپا محاسبه شد. نتایج پیش‏بینی‎ها، حاکی از این است که به دلیل تقویت ارزش دلار در صورت عدم پوشش ریسک، راهکار فروش نفت به چین و هند و دریافت پول ملی آنها موجب زیانی به اندازه 5 تا 23 درصد ارزش صادراتی نفت ایران به این دو کشور خواهد شد که قابل توجه است. پس اولا، می باید با دیپلماسی مناسب، امکان این فراهم شود که ریسک کاهش ارزش پول ملی واردکنندگان نفت ایران، در قراردادهای فروش نفت، لحاظ شود. ثانیا، به عنوان نمونه، نشان داده شد که تصمیمات سیاسی، تا چه اندازه می‏تواند آثار اقتصادی به همراه داشته باشد. بنابراین انتظار می‏رود، ملاحظات اقتصادی به طور جدی و شفاف در فرایند تصمیم گیری سیاسی، مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، درآمدهای نفتی، پیش بینی، مدل های سری زمانی
  • سید حبیب موسوی*، نادر مهرگان، محمدرضا یوسفی شیخ رباط صفحات 19-40

    بازارهای مالی بویژه بازار سرمایه، می تواند پیوندهای مستحکم و قوی با سایر بخش های  اقتصادی داشته  باشد. علاوه بر آن، تعیین "پرتفوی بهینه"، یکی از مهمترین موارد در بازار سرمایه و  سرمایه گذاری محسوب می شود. تاکنون پژوهش های  علمی برای تعیین پرتفوی بهینه با "هوش مصنوعی" و "منطق فازی"، صورت پذیرفته است که در این مقاله، سعی شده که تعیین پرتفوی بهینه براساس مدل تعادل عمومی پویای تصادفی DSGE انجام شود. در این پژوهش، طراحی و کالیبراسیون یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزین جدید در ارتباط با پرتفوی بهینه سرمایه گذاری  و اثرگذاری شوک ها مانند شوک بهره وری و شوک نوسان درآمدهای ارزی بر متغیرهای کلان اقتصادی، مورد بررسی قرار می گیرد. یک مدل  DSGE با بخش خانوار و بنگاه، دولت و بانک مرکزی، طراحی، و پس از لگاریتم - خطی سازی، پارامترهای الگو با استفاده از اطلاعات فصلی 1375 تا 1395 و یافته های مطالعات تجربی، کالیبره شده است. در مدل، خانوارها سبدی از سهام و پول نقد و اوراق بهادار و سایر دارایی ها را بر اساس ریسک و بازده یا پرتفوی بهینه نگهداری  می کنند. در پایان، توابع واکنش آنی متغیرهای اقتصادی در برابر  "شوک های بهره وری" و  "درآمد ارزی"  بررسی شده اندو  نهایتا، با مقایسه گشتاورهای حاضر در مدل این مقاله و گشتاورهای داده های واقعی  در اقتصاد ایران، نشان از موفقیت نسبی مدل در اقتصاد ایران دارد.

    کلیدواژگان: پرتفوی بهینه، سرمایه گذاری، تعادل عمومی پویایی تصادفی، شوک های تصادفی، واکنش های آنی
  • محمد نوفرستی، مهدی یزدانی*، نسیم بابائی صفحات 41-66

    با توجه به اینکه بالاترین سهم بازار تامین مالی کشور، مربوط به بخش بانکی است، واکاوی اثر اعمال سیاست پولی از مسیر سیستم بانکی بر اقتصاد، حایز اهمیت است. بدین منظور هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر تغییر نرخ سود سپرده های مدت دار، به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین اعتبار بانک ها از مسیر سیستم بانکی بر سطح کلان اقتصاد ایران، در چارچوب یک الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری، طی دوره 1396- 1352 است. در این راستا، ابتدا به تدوین الگو با تمرکز بر سیستم بانکی کشور پرداخته شد. در مرحله بعد، به منظور مشاهده اثر تغییر نرخ سود سپرده بانکی، سه سناریوی افزایش، کاهش و سیاست میخکوب کردن نرخ سود، در الگو لحاظ گردید. نتایج نشان می دهد، میان نرخ سود سپرده و تولید ناخالص داخلی، رابطه منفی برقرار است. همچنین افزایش نرخ سود سپرده های مدت دار از مسیر منابع آزاد اعتباری بانک ها، به افزایش میزان اعتباردهی سیستم بانکی منجر می شود که اثر مستقیم بر سرمایه گذاری دارد و از طرف دیگر، افزایش نرخ مذکور، به افزایش هزینه استفاده از سرمایه منتهی می گردد و تاثیر معکوس بر سرمایه گذاری دارد که در مجموع، اثر هزینه استفاده از سرمایه، قوی تر بوده و بنابراین، سرمایه گذاری کاهش، و تولید نیز 66/0 درصد کاهش می یابد. در سناریوی کاهش نرخ سود  سپرده، نتایج عکس مشاهده گردید و میزان تولید 71/0 درصد افزایش یافت. در حالی که تحت سناریوی میخکوب کردن نرخ سود سپرده مدت دار در 17 درصد، میزان تولید 46/0 درصد افزایش پیدا کرد. بنابراین در مجموع، افزایش نرخ سود سپرده، براساس نظریه مک کینون و شاو، مورد تایید قرار نگرفت و به کاهش تولید منجر گردید.

    کلیدواژگان: سیستم بانکی، الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری، تولید، نرخ سود سپرده بانکی
  • نریمان محمدی، غلامعلی حاجی*، محمدحسن فطرس صفحات 67-108

    رابطه بین تمرکززدایی مالی و رشد اقتصادی، در دهه های اخیر، یکی از موضوعات و مباحث محوری در اقتصاد بوده است. تمرکززدایی مالی، ازجمله متغیرهای موثر بر رشد اقتصادی است که رابطه تنگاتنگ و انکارناپذیری با برنامه های رشد و توسعه اقتصادی و گسترش تعادل و توازن منطقه ای دارد. این مطالعه به منظور بررسی رفتار غیرخطی رشد اقتصادی در دامنه های تمرکززدایی مالی برای استان های کشور در بازه زمانی 95-1383در چهارچوب مدل اقتصادسنجی رگرسیون انتقال ملایم تابلویی (PSTR)، به عنوان یکی از برجسته ترین مدل های تغییر رژیمی، انجام شده، و در آن، شاخص تمرکززدایی مالی ترکیبی، با استفاده از تکنیک تحلیل مولفه های اصلی، استخراج و از آن، به عنوان متغیر انتقال، به منظور بررسی تغییرات رشد اقتصادی در مدل غیرخطی مذکور، استفاده شده  است. نتایج حاصل از تخمین مدل، ضمن تایید وجود رابطه غیرخطی میان متغیرهای مورد مطالعه، یک مدل دو رژیمی با حد آستانه ای 1941/3 و پارامتر شیب 2869/4 را پیشنهاد می کند که براساس آن، تاثیر تمرکززدایی مالی ترکیبی، بر رشد اقتصادی استان ها نامتقارن است؛ به گونه ای که با افزایش تمرکززدایی در رژیم حدی یکم، رشد اقتصادی مثبت و پس از عبور از حد آستانه ای و ورود به رژیم دوم، به دلیل هزینه های مترتب بر افزایش تمرکززدایی مالی، منفی می شود و از این رو، رابطه بین تمرکززدایی مالی ترکیبی و رشد اقتصادی استان ها، به صورت یک سهمی (U وارون) قابل نمایش می باشد.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی ترکیبی، تحلیل مولفه های اصلی، الگوی رگرسیون انتقال ملایم تابلویی
  • حدیثه تقی زاده الیاس آباد، علی رضازاده*، خلیل جهانگیری صفحات 109-144

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر دموکراسی و فساد، بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای غرب و شرق آسیا، برای دوره زمانی 2018-2009، در قالب مدل پانل پویا و به روش گشتاورهای تعمیم یافته می باشد. نتایج تخمین ها برای 13 کشور گروه غرب آسیا، حاکی از وجود یک رابطه مثبت و معنی دار بین متغیر دموکراسی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی و وجود یک رابطه منفی و معنی دار بین فساد و شاخص قیمت مصرف کننده با سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. علاوه بر این، بر اساس نتایج به دست آمده در این گروه از کشورها، تاثیر درجه باز بودن تجارت بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، مثبت و معنی دار، تاثیر نرخ ارز حقیقی، مثبت و معنی دار و تاثیر تولید حقیقی سرانه، مثبت و غیرمعنی دار بوده است. همچنین طبق نتایج این روش برای 15 کشور گروه شرق آسیا نیز متغیرهای دموکراسی، فساد، درجه باز بودن تجارت، تولید حقیقی سرانه و نرخ ارز حقیقی، دارای اثر مثبت و معنی دار و متغیر شاخص قیمت مصرف کننده، دارای تاثیر منفی و معنی دار بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی هستند. فلذا، درخصوص تاثیر دموکراسی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، نظریه جنسن در هر دو گروه از کشورها، تایید شده ولی درخصوص تاثیر فساد بر FDI، در کشورهای شرق آسیا، نظریه دست یاری دهنده فساد و در کشورهای غرب آسیا، نظریه دست مخرب یا رباینده فساد، مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج، تاثیر این متغیرها بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، در گروه شرق آسیا، بیشتر از گروه غرب آسیا بوده است.

    کلیدواژگان: دموکراسی، شاخص ادراک فساد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورهای غرب و شرق آسیا، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • منیر مرادی، داریوش حسنوند*، کاوه درخشانی، احمد سرلک صفحات 145-176

    در این مطالعه، تاثیر نهاد غیررسمی (کنترل فساد) و نهادهای رسمی (تعداد رویه‏های شروع کسب وکار، آموزش و مهارت‏های کارآفرینی، دسترسی به اعتبار و جذب فناوری) بر توسعه کارآفرینی طی دوره (2019- 2005) در کشورهای منتخب منا، از جمله ایران تبیین می‏شود. نوع تحقیق توصیفی و با استناد به اطلاعات و آمار موجود از موسسه های اطلاعات بین المللی، بر اساس برآورد مدل های رگرسیونی با استفاده از داده‏های پانل تبیین می گردد. در انجام محاسبات، از نرم افزار9 Eviews و14   Stata استفاده شده و نتایج نشان می‏دهد که هر چه کنترل فساد بیشتر باشد، بر میزان کارآفرینی، افزوده خواهد شد، به طوری که بین کنترل فساد و نهادهای رسمی و توسعه کارآفرینی، رابطه مثبت و معنی‏داری وجود داشته است. در بین کشورهای منا، کشور ایران، کمترین تاثیر و کشور قطر، بیشترین تاثیر را بر کارآفرینی نشان داده ، همچنین نتایج مطالعه، حاکی از آن است، که شاخص های کنترل فساد، آموزش و جذب فناوری، بیشترین تاثیر را بر شاخص توسعه کارآفرینی داشته اند.

    کلیدواژگان: کنترل فساد، نهادهای رسمی، کارآفرینی، منطقه منا
  • رامین سپهوند، علی سایه میری*، اسما شیرخانی صفحات 177-208

    در سال های اخیر، پیچیدگی اقتصادی، نقش مهمی در تبیین و آشکارسازی حقایق نهفته تفاوت رشد اقتصادی در میان کشورهای فقیر و غنی داشته است. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های بازه زمانی 2002 تا 2018 و روش رگرسیون حداقل مربعات دومرحله ای 2SLS و EGLS، علاوه بر بررسی تاثیر پیچیدگی اقتصادی بر عملکرد زیست محیطی 18 کشور منطقه منا، به بررسی فرضیه منحنی کوزنتس در این کشورها پرداخته شده است. نتایج این پژوهش، نشان دهنده  وجود رابطه معکوس و معنی دار بین شاخص پیچیدگی اقتصادی و شاخص عملکرد زیست محیطی است، به گونه ای که با افزایش یک واحدی شاخص پیچیدگی اقتصادی، شاخص عملکرد زیست محیطی بیش از 7 واحد کاهش می یابد. همچنین نتایج این پژوهش، نشان دهنده تاثیر معنی دار تحصیلات، شهرنشینی و صنعتی شدن بر شاخص عملکرد زیست محیطی بوده، و منحنی U وارون زیست محیطی کوزنتس، در این مطالعه تایید نشده است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، عملکرد زیست محیطی، منحنی کوزنتس
|
  • Sakineh Dehghanian, Kazem Yavari*, Mehdi Hajamini Pages 1-18

    Dependency of Iranian Economy on oil revenues has provided conditions for imposing further sanctions on Iran. One way for Iran to get rid of sanctions is to sell its oil in currencies other than US dollar. In this regard, this article evaluates the risks for Iran if it, in selling oil, substitutes US dollar with currencies of its oil importing countries. We firstly apply Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA) and Self-Exciting Threshold Autoregressive (SETAR) models on Yuan and Rupee data for the period of 1990:01-2019:05 as well as on Euro data for the period of 1999:01-2019:05 and then based on the estimated models, forecast losses and gains for the period of 2019:06-2021:12 if Iran sells oil to China, India and Europe and receive payments respectively in Yuan, Rupee and Euro. Our forecasts indicate that selling oil to India and China and receiving oil revenue in Rupee and Yuan respectively will significantly decrease value of oil exports in range of 5-23 percent due to very likely devaluation of these currencies vs. the US dollar. Therefore, Iran must firstly use in its oil transaction relevant diplomacy with its oil importing countries, requesting them to share in risks of devaluation of their currencies vs. US dollar. Secondly, as a particular example, this article shows that political decisions may bring in economic consequences for the country. Therefore, Iranian authorities are expected to consider economic consequences of their political decisions more seriously and with sufficient transparency.

    Keywords: Exchange Rate, Oil Revenues, Forecasting, Time-series Models
  • Seyed Habib Mosavi*, Nader Mehregan, Mohammedreza Yousefi Sheikh Robat Pages 19-40

    Financial markets, especially the capital market, may have strong links with other economic sectors. One of the most important aspects of investment is to determine the “optimal investment portfolio”. To date, some research has been conducted to determine the optimal portfolio with” artificial intelligence” and “Fuzzy Logic”. However, we determine the optimal portfolio based on Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model. This study examines the design and calibration of the new Keynesian dynamic stochastic equilibrium model related to an optimal investment portfolio and the effect of shocks such as productivity shocks and foreign exchange earnings’ fluctuation shocks on macroeconomic variables. To this end, we design a DSGE model with sectors of households and firms, government and the central bank, and calibrate the model’s parameters after logarithm–Linearization using seasonal data of 1996-2016 and results of empirical studies. In the designed model, households maintain a portfolio of stocks, cash, securities, and other assets based on risk and return or an optimal portfolio. In the end, we assess the impulse response function of economic variables to shocks of productivity and foreign exchange earnings. Ultimately, the comparison of the present moments in the current study and moments of real data indicates the relative success of the model with regard to the realities of Iranian economy.

    Keywords: Optimal Portfolio, DSGE model, torques, Random Shocks, impulse response function
  • Mohammad Noferesti, Mehdi Yazdani*, Nasim Babaee Pages 41-66

    Assessing the impact of a monetary policy through the banking system on the economy is important because the highest share of Iran’s finance market belongs to the banking sector. For this purpose, this research aims to investigate the impact of changing the bank deposit profit rate through the banking system. This paper focuses on the role of deposits as one of the main financing sources of banks in a macro-structural econometric model over the period of 1973-2017.In this respect, focusing on Iran’s banking system; a model was first formulated according to the structure of the Iranian economy. Then, three scenarios, including increasing the profit rate, decreasing the profit rate, and pegging policy, were incorporated into the model to observe the impact of profit rate changes.The results of the simulation reveals a negative relationship between the deposit profit rate and gross domestic product. An increase in the bank deposit profit rate along with increasing the deposits through free credit resources raises credit provision by the banking system, causing a direct impact on investment. On the other hand, implementing this scenario increases the cost of capital and creates an inverse effect on investment. However, the impact of the cost of capital is stronger and leads to a reduction in investment and, consequently, reduces the output by 0.66%.In the scenario of decreasing the profit rate, opposite results are observed, and the output increases by 0.71%. In the third scenario (Pegging deposit profit rate to 17%), however, the output increases by 0.46%. Therefore, the results implies that an increase in the bank profit rate is not confirmed by the theory of McKinnon and Shaw and decreases the GDP.

    Keywords: Banking System, Macro-structural Econometric Model, Output, Deposit Profit Rate
  • Nariman Mohammadi, Gholamali Haji*, MohammadHassan Fotros Pages 67-108

    The relationship between financial decentralization and economic growth has been one of the crucial issues in economics in recent decades. Financial decentralization could affect economic growth and consequently development programs and the expansion of regional balance policies. This study investigates the nonlinear behavior of economic growth and financial decentralization in the Iranian provinces during the period 2004-2016 using a panel smooth transition regression model as one of the prominent models of regime change. A hybrid financial decentralization index is extracted using the principal component analysis technique and it is used as a transfer variable to study the changes in economic growth in the nonlinear model. Results of estimation confirm a nonlinear relationship between the variables under study and propose a dual-regime model with a threshold of 3.1941 and a slope parameter of 4.2869. So, the effect of combined financial decentralization on growth of the provinces is asymmetric. Thus, with increasing decentralization in the first regime, economic growth becomes positive and after crossing the threshold and entering the second regime, it becomes negative due to the costs associated with increasing financial decentralization. Therefore, the relationship between hybrid financial decentralization and the economic growth of the provinces can be shown as an inverse parabola.

    Keywords: Combined fiscal decentralization, Principal component analysis, Panel smooth transition regression model
  • Hadiseh Taghizadeh Elyas Abad, Ali Rezazadeh*, Khalil Jahangiri Pages 109-144

    The purpose of this research is to study the effects of democracy and corruption on attracting foreign direct investment in West and East Asia. To do this, a dynamic panel model and generalized method of moments are employed over the period 2009-2018. The results of the estimates for the 13 countries of the West Asia Group indicate a positive and significant relationship between the democracy and foreign direct investment and the existence of a significant negative correlation between corruption and the consumer price index with the foreign direct investment. Also, in this group of countries, the effects of the degree of trade openness, democracy and real exchange rate on foreign direct investment were positive and significant and the effects of corruption and consumer price index were negative and significant. Besides, according to the results of this method for 15 East Asian countries, the corruption and consumer price index had negative and significant effects, and the democracy, corruption, trade openness, economic growth and real exchange rate had positive and significant impacts on foreign direct investment. Therefore, regarding the effect of democracy on attracting foreign direct investment, Jensenchr('39')s theory was approved in both groups of countries, but regarding the effect of corruption on FDI, in East Asia the theory of helping hand of corruption and in West Asia the theory of destructive hand or the corruption was confirmed. According to the results, the impact of these variables on foreign direct investment in the East Asian group was greater than the West Asian group.

    Keywords: Democracy, Corruption Perception index, Foreign Direct Investment, West, East Asian Countries, Generalized Method of Moments(GMM)
  • Monir Moradi, Darush Hasanvand*, Kaveh Derakhshani, Ahmad Sarlak Pages 145-176

    This research explains the impact of informal institutions (corruption control) and formal institutions (number of procedures, education and entrepreneurship training and skills, access to credit and technology absorption) on entrepreneurship development in 10 in selected Middle East and North Africa (MENA) countries, including Iran during 2005 – 2019. The type of study is descriptive. The present article estimates a panel data model by using the available data from international statistical institutes. Eviews and Stata14 software’s are used for the calculations. The results show that the if corruption control increases, the entrepreneurship will increase, since there is a positive and significant relationship between corruption control and formal institutions, and entrepreneurship development. Among the MENA countries, corruption control has the least impact on entrepreneurship in Iran and the highest impact in Qatar. Also, corruption control, training and skills and technology absorption have had great impacts on the entrepreneurship development.

    Keywords: Control of Corruption, Formal Institutions, Entrepreneurship, MENA
  • Ramin Sepahvand, Ali Sayehmiri*, Asma Shirkhani Pages 177-208

    In recent years, economic complexity has played an important role in explaining and revealing the latent facts of the difference in economic growth among the poor and rich countries. In this study, first the effect of economic complexity on environmental performance is investigated in 18 countries of Middle East and North Africa(MENA) using two-stage least squares regression(2SLS) method during 2002-2018. Then, the Environmental Kuznets Curve hypothesis is examined in these countries. The results show an inverse and significant relationship between economic complexity index and environmental performance index, so that by increasing one unit of economic complexity index, environmental performance index decreases by more than 7 units. In addition, the results show that there is a positive relationship between per capita income and environmental performance index, while per capita income square has an inverse relationship with environmental performance index, so Kuznets hypothesis about these countries is not confirmed. Finally, the results indicate a positive relationship between population, urbanization, corruption control, agriculture and trade with environmental performance, while industrialization and education have a negative relationship with environmental performance in the MENA countries.

    Keywords: Economic complexity, Environmental, performance, Environmental Kuznets Curve