فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا پورمحمدی*، محمد مهدی یوسفی، محمدعبدالصالح شاهنوش فروشانی صفحات 409-427

    اگرچه معیار در تصمیم گیری های قضایی، قانون، شواهد و مدارک است، عوامل دیگری نیز نقش اساسی در این زمینه ایفا می کنند. پیشینه اجتماعی قضات، از عوامل تاثیرگذار بر آرای قضایی  است. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا با تکیه بر آمار و شواهد تجربی می توان رابطه ای بین پیشینه اجتماعی قضات و آرای قضایی ایشان پیدا کرد؟ نگارندگان بر این باورند که پیشینه اجتماعی قضات از جمله دین و مذهب قاضی، تحصیلات، جنسیت، نژاد، سن یا تجربه، سوابق استخدامی، وضعیت مالی و تعلقات سیاسی می تواند بر آرای قضایی ایشان تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است و کوشیده است با واکاوی پژوهش های مرتبط با پیشینه اجتماعی قضات به فهمی منسجم از این موضوع دست یابد و در گام بعد راهکارهایی را برای کمینه سازی این اثرگذاری ناخودآگاهانه ارایه کند. راهکارهای ارایه شده در این تحقیق را می توان به دو دسته راهکارهای ساختاری و شخصی تقسیم کرد: در گروه اول بیشتر درصدد ارایه پیشنهادهایی به منظور اصلاح و تقویت فرایند دادرسی برآمده ایم، درحالی که در گروه دوم تمرکز بر تقویت قوای معرفتی-شناختی در قضات تمرکز می شود.

    کلیدواژگان: ‎ ‎تصمیم گیری، روان شناسی قضایی، فهم قاضی، واقع گرایان حقوقی، هرمنوتیک حقوقی. ‏
  • مصطفی دانش پژوه* صفحات 429-447

    تاثیر ناهمانند ازدواج بر تابعیت زن و شوهر، به گونه ای است که گویا قانونگذار تابعیت زن را، تابعی از تابعیت شوهر به شمار می آورد و تبعیض جنسیتی میان زن و شوهر را به رسمیت می شناسد. این مقاله به سه پرسش اساسی در این باره پاسخ می دهد: آیا ناهمانندی تاثیر ازدواج بر تابعیت زن و شوهر، از نوع تبعیض جنسیتی منفی است؟ یا آنکه از منطق قابل دفاعی برخوردار است؟ در هر صورت، چه پیشنهاد اصلاحی قابل دفاعی را می توان جایگزین قانون موجود کرد؟ نویسنده با روش تحلیلی به بررسی دیدگاه های نظری مطرح و متن و محتوای مواد قانونی مربوط می پردازد و پس از نشان دادن لزوما جنسیتی نبودن ناهمانندی های قانونی، روشن می سازد که این ناهمانندی ها، از پشتوانه قابل دفاعی بهره مند نیستند و در نتیجه پیشنهاد اصلاحی فاقد تبعیض جنسیتی را، به قانونگذار ارایه می کند.

    کلیدواژگان: ‎ ‎اصل وحدت تابعیت زوجین، اصل استقلال تابعیت زوجین، تاثیر مثبت ازدواج بر تابعیت، تاثیر ‏منفی ازدواج بر تابعیت، تبعیض جنسیتی در تاثیر ازدواج بر تابعیت. ‏
  • علی ضیاء الاسلامی، سید محمدصادق طباطبایی*، علیرضا آرش پور صفحات 449-468

    در رسیدگی های قضایی، قانونگذار هم آیین رسیدگی به دلایل و هم قواعد ادله اثبات دعوا را مشخص کرده و تکلیف اصحاب دعوا و دادرس مشخص است؛ اما در قوانین داوری داخلی اشاره اختصاری به دلایل و شیوه های ارزیابی آن و نیز ماهیت توافقی داوری و ابتنای آن بر تراضی طرفین، وضعیت ادله اثبات دعوا را از حیث نظارت دادگاه مبهم ساخته است، ازاین رو ضمانت اجرای عدم رعایت قواعد ادله اثبات دعوا در داوری از موضوعات چالش برانگیز است. بسیاری از حقوقدانان، دادگاه را از ورود در ماهیت داوری و رسیدگی به ادله ممنوع دانسته اند، زیرا این امر، استقلال داوری و یا تراضی طرفین را نقض می کند. اما به نظر می رسد با توجه به آنکه قواعد ادله اثبات با امر ماهوی پرونده پیوند دارد، می توان آن قواعد را از جمله قواعد موجد حق تلقی کرد و قایل به اصل نظارت دادگاه بر آرای داوری از منظر امور موضوعی و حکمی ادله شد.

    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوا، امر حکمی، امر موضوعی، قوانین موجد حق، نظارت دادگاه.‏
  • حسین عابدینی* صفحات 469-486

    «نظام اداره شرکت ها» به دلیل نقش خاصی که در حوزه شرکت های سهامی، به ویژه شرکت های سهامی حاضر در بازار بورس اوراق بهادار ایفا می کند، از چالش برانگیزترین موضوعات در عالم حقوق است. در میان رویکردهای مرتبط با «نظام اداره شرکت ها» در دنیا، سه مدل در بازار سرمایه کشورهای توسعه یافته شناسایی شده است: «انگلیسی-آمریکایی»، «اروپای قاره ای» و «شرق آسیا». در خصوص دو رویکرد نخست که از رواج بیشتری در دنیا برخوردارند، پیش از این مطالعاتی در ایران انجام گرفته، اما رویکرد سوم، تاکنون مورد توجه نبوده است. با توجه به آنکه در حقوق ایران، قانون الزام آور ویژه ای در خصوص «نظام اداره شرکت ها» وضع نشده است، مطالعه «رویکرد شرق آسیا» که در بیشتر ویژگی ها با آنچه در ایران وجود دارد، متفاوت است، می تواند به طراحی مدل ویژه «نظام اداره شرکت ها» در ایران کمک کند. پژوهش تطبیقی حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته و اطلاعات گردآوری شده براساس مدل «نظام اداره شرکت ها» در «رویکرد شرق آسیا» و مقررات حقوق شرکت های سهامی ایران، بررسی شده است. مقایسه مقررات شرکت های سهامی ایران با «نظام اداره شرکت ها» در رویکرد شرق آسیا حاکی است که نظام حقوقی ما در شاخصه «شفافیت مالی»، گام های بهتری نسبت به آن رویکرد برداشته، اما دست کم در دو شاخصه «تعادل مدیریتی» و «منابع تامین مالی» از رویکرد یادشده عقب تر است و لازم است که قانونگذار ایران با نگاهی بومی گرایانه، در این زمینه مقرره گذاری کند و گام های موثری بردارد.

    کلیدواژگان: تامین سرمایه، ساختار هیات مدیره، شفافیت مالی، مالکیت متمرکز سهام، نظام خانواده محور.‏
  • محمدامین عاقلی نژاد*، محمدتقی رفیعی صفحات 487-506

    بنابر رایج ترین مصداق، شرط تحدید تجارت شرطی است که طی آن، مشروط علیه تعهد می کند از انجام فعالیت های تجاری در زمان یا مکان مشخصی امتناع ورزد تا از منافع تجاری متعهدله حمایت شود؛ اما این شرط نباید مغایر با «حقوق قراردادها»، «حقوق رقابت»، «حقوق حمایت از مصرف کننده» و قوانین موضوعه باشد. علاوه بر مطرح بودن این مفهوم در این رشته ها، شرط تحدید تجارت در حقوق ایران را می توان از دیدگاه «شروط ضمن عقد» و «حق سلب حقوق از خود» نیز بررسی کرد که شرط اصلی اعتبار آن، «در زمره شروط باطل قرار نداشتن» و «سالب کلی حق نبودن» است. با نگاهی بر مقرره های کامن لا و به ویژه حقوق انگلیس و آمریکا نیز می توان گفت به رغم احترام زیاد به اصل اساسی آزادی اراده و آزادی قراردادها، به طور اساسی شرط تحدید تجارت در حقوق این کشورها مجاز شمرده نمی شود، مگر آنکه جزیی باشد، از منفعت مشروع و متعارفی حمایت کند و مخالف با منافع عمومی و قوانین خاص نباشد. این تحقیق به روش تحلیلی و توصیفی و بر مبنای مطالعه کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: ‎ ‎اصطلاح، اعتبار، تحدید، تجارت، حقوق، شرط، قرارداد.‏
  • محمد فرزانگان*، سام محمدی، سمیه ظهوری صفحات 507-524

    اهمیت سند و حجیت آن در عصر کنونی در امور قضایی و غیرقضایی بر کسی پوشیده نیست. در اعصار گذشته سند کاربرد امروزه را نداشته است، اما در عین حال این گونه نیز نبوده که کاملا مورد غفلت واقع شده باشد. مشهور فقهای امامیه سند را به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا شناسایی نکرده و به دلایل مختلف از جمله حصری بودن دلایل اثبات دعوا در موارد مشخص، احتمال تزویر در اسناد و عدم امکان انشای معاملات از طریق کتابت، حجیت آن را مورد تردید قرار داده اند. نگاهی گذرا در تاریخ آشکار می سازد که اسناد در هر عصر و زمانی کاربرد خود را داشته است. اشخاص در معاملات خود به تنظیم سند مبادرت می ورزیدند و محاکم نیز تا حدود زیادی این اسناد را مورد پذیرش قرار می دادند و حتی مشاغلی رسمی در خصوص نوشتن سند و تنظیم اسناد وجود داشته است. از طرف دیگر، قرآن کریم نیز مومنان را امر به نوشتن معاملات مدت دار خود کرده است. این پژوهش در پی آن است که با بررسی فقهی- تاریخی نشان دهد که این گونه نبوده که اسناد به واقع حجیت نداشته باشد، بلکه شرایط و سبک زندگی گذشتگان عمل به مفاد آن را دشوار ساخته بوده است و از نظر فقهی هیچ مانعی بر سر راه حجیت سند وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ ادله اثبات، بینه، حجیت، سند، کتابت.‏
  • محمود کاظمی* صفحات 525-547

    قایم مقامی ورثه یک نهاد حقوقی است که ریشه در حقوق رم دارد و به عنوان یک فرض حقوقی به منظور توجیه برخی احکام تعهدات در نظام های حقوقی غربی مطرح شده است و احکامی نظیر بقای حقوق و تعهدات شخص بعد از مرگ و بقای عقود لازم بعد از فوت یکی از طرفین عقد بر آن مبنا توجیه می شود. نویسنده قانون مدنی ایران با اقتباس از قانون مدنی فرانسه این واژه را در مواد 219 و231 استعمال کرده است، بدون آنکه تعریفی از آن ارایه و احکام آن را بیان کند. اما دکترین حقوقی ایران تحت تاثیر حقوق فرانسه آن را تا حدودی پذیرفته و به تناسب تعاریفی از آن اراده کرده است. در فقه اسلامی در موارد متعدد از ورثه به عنوان «قایم مقام مورث» یاد شده که از جمله آنها در مورد فوت یکی از اطراف عقد اجاره، رهن، یا ذی الخیار است؛ اما دقت و تتبع در متون فقهی ثابت می کند که مفهوم «قایم مقام» در حقوق اسلام با معنای آن در حقوق غرب، متفاوت است. اگرچه بسیاری از احکامی که در حقوق غرب بر مبنای قایم مقامی توجیه شده است، در حقوق اسلام نیز وجود دارد، ولی مبنای آنها نظریه قایم مقامی نیست. در این مقاله این موضوع که آیا نظریه قایم مقامی در فقه اسلامی و حقوق ایران وجود دارد، بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ انتقال ملک و مالکیت، بقای دیون بعد از مرگ، ذمه متوفی، قائم مقامی ورثه، ماهیت ارث. ‏
  • حسن محسنی*، فاطمه رحمتی صفحات 549-569
    خاص بودن رابطه کارگر و کارفرما با توجه به برتری موقعیت کارفرما و وابستگی معیشت کارگر به کار، تدوین مقررات خاص حاکم بر دعاوی بین کارگران و کارفرمایان را بایسته کرده است. در این زمینه، ماده 164 قانون کار نیز تدوین مقررات خاص حاکم بر نحوه تشکیل جلسات مراجع رسیدگی کننده به این دعاوی (هیات های تشخیص و حل اختلاف) را بر عهده شورای عالی کار و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار داده است و مهم ترین مقررات فعلی ناظر بر رسیدگی به دعاوی فردی کار در این مراجع، «آیین دادرسی کار» است. این آیین نامه که در سال 1391 به تایید شورای عالی کار رسیده و تصویب شده است، با وجود شباهت هایی که با قانون آیین دادرسی مدنی دارد، دربردارنده اصول و مقررات خاصی است که از نوآوری های این آیین نامه محسوب می شود و شناخت آن برای ترویج خدمات حقوقی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: ‎ ‎اثبات، اصول دادرسی کار، دلیل، صلاحیت، هیات های تشخیص و حل اختلاف. ‏
  • علیرضا محمدزاده وادقانی*، نسرین طباطبائی حصاری، علی کاظمی صفحات 571-588
    از آنجا که ورشکستگی نهادی حقوقی- اقتصادی است، به دنبال این واقعه، فعالیت های اقتصادی تاجر متوقف می شود و تاثیری مستقیم در وضعیت اقتصادی یک کشور دارد. یکی از ادعاهای قابل طرح در ورشکستگی، دعوای استرداد اموال و اسناد از سوی ثالث علیه تاجر و برعکس است. پرسش این است که رویکرد نوین به ورشکستگی، بر پایه نظریه های اقتصادی، به عنوان مبنایی مستقل برای دعوای استرداد چه تفاوتی در قلمرو دعاوی استرداد (نسبت به رویکرد سنتی برقراری عدالت مبتنی بر اصل تساوی طلبکاران) ایجاد می کند؟ به نظر می رسد، نظریه های اقتصادی می تواند مبنای وضع و اجرای قواعد دعوای استرداد در ورشکستگی قرار گیرد و مزیت آن، نسبت به مبانی مطرح در رویکرد سنتی، این است که قابلیت استرداد اموال و اسناد، در رویکرد نوین، بر این هدف استوار است که سرمایه تاجر هرچه بیشتر به دارایی وی بازگردد؛ در نتیجه دعوای استرداد تاجر علیه ثالث، اصل و دعوای ثالث علیه تاجر، استثنا محسوب می شود و با نگرش نو می توان با تفسیر قواعد مربوط و نیز اصلاح و اجرای آنها، زمینه انعقاد قرارداد ارفاقی و اعاده اعتبار را فراهم و در نتیجه از تعطیلی بنگاه های اقتصادی کشورمان و آثار سوء آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ‎ ‎استرداد، بستانکاران، حداکثرگرایی، کارایی، ورشکستگی. ‏
  • سید محمدحسن ملائکه پور شوشتری* صفحات 589-606

    موقوفات به عنوان بریات جاریه می توانند به خوبی موجب حرکت چرخ های تولید و رونق کسب وکار شوند، اما برخی آمارها حکایت از بهره وری زیر نیم درصد موقوفات دارند. از مهم ترین دلایل آن برداشت های الفاظ محور از متون فقهی مربوط است. در ظاهر متعلق عقد وقف منحصر در اعیان اموال است و تبدیل به احسن موقوفه با موانعی مواجه است. اما پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و با در نظر گرفتن مقصود اصلی عقد وقف که جریان مستمر منافع است، انجام گرفته، با ارایه تحلیلی نو با تکیه بر پیشینه تبدیل واژه "اصل" به "عین" در تعریف وقف، به این نتیجه رسیده است که اولا آنچه فصل مقوم وقف می باشد جریان است، ثانیا وقف منحصر در اعیان اموال نیست، بلکه نسبت به مالیت نیز تحقق پذیر است، با این نتایج آنچه باید لحاظ شود، مصلحت نهاد وقف است نه یک موقوفه خاص. بنابراین سازمان اوقاف به عنوان متولی نهاد وقف در کشور با رعایت مصلحت نهاد وقف با توجه به امکان وقف مالیت، می تواند نسبت به تبدیل به احسن موقوفه مبتنی بر برداشت های جدید فقهی عمل کند

    کلیدواژگان: ‎ ‎‏ تبدیل به احسن، مال، نهاد وقف، وقف مالیت، وقف.‏
|
  • Reza Pourmohammadi *, Mohammad Mahdi Yusefi, Mohaammad Forushani Pages 409-427

    Although the focus of judicial decisions is on laws and evidence, other factors also play crucial roles. Judges' social background is one such factor hypothetically influencing judicial decision-making. The present study seeks to determine whether, based on statistical and empirical evidence, a correspondence can be detected between the judges’ social background and their judicial decisions. Does a judge's financial situation, for example, affect his or her judicial decisions? This essay will argue that a judge' social background, including his religious tendencies, education, gender, race, age and experience, employment background, financial status, and political affiliations, can influence his or her judicial decisions. Using descriptive-analytical method, the present study tries, first, to achieve a coherent understanding of this issue by analyzing the researches already carried out on the judges' social backgrounds and, in the next step, to provide solutions to minimize this unconscious impact. The solutions presented in this research fall into two categories: personal strategies and structural strategies. In the first category, our goal will be to strengthen the epistemological powers of judges, while in the second, we will suggest ways to minimize the impact of judges' social backgrounds by structurally reforming the judiciary.

    Keywords: Judges' Understanding, Judicial Psychology, decision-making, Legal Hermeneutics, Legal Realists.‎
  • Mostafa Daneshpajooh * Pages 429-447

    The dissimilarity of the effect of marriage on citizenship between the wife’s and the husband’s side suggests that the Iranian legislator considers a wife’s citizenship as a derivative of her husband’s and that it sanctions gender discrimination among spouses. This article responds three main questions in this regard: Does the dissimilarity of the effect of marriage on the citizenship of men and women amount to a negative gender discrimination? Does it have a tenable rationale? In either case, what plausible reforms in the existing law can be proposed? Adopting an analytical approach, this article will scrutinize the theoretical views which have been raised on this matter as well as the content of the relevant legal materials, will demonstrate that the legal dissimilarities are not necessarily gender-based, and will argue that they are not premised on a defensible rationale. It will finally provide the legislature with two non- reformative proposals for legislation to remove gender discrimination.

    Keywords: Positive Impact of Marriage on Citizenship, Negative Impact of Marriage on Citizenship, Gender Discrimination ‎in the Impact of Marriage on Citizenship, The Principle of Unity of the Spouses' Citizenship, The Principle of ‎Independence of the Spouses’ Citizenship. ‎
  • Ali Ziaoleslami, Seyyed Mohammad Sadegh Tabatabaei *, Alireza Arashpour Pages 449-468

    In judicial proceedings, the law specifies both the procedure for examining the evidence and the rules governing the substance of evidence, and sets out the duties of the litigants and the judge. In domestic arbitration, on the other hand, the brevity of the reference in laws to the evidence and the methods of its evaluation, along with the consensual nature of the arbitration and that it is based on conciliation, has left it uncertain whether the evidence of arbitrations are also subject to the court supervision, which has, in turn, led to controversies about the consequences of non-compliance with the rules of evidence in arbitration. Many jurists have opined that the courts are not allowed to engage in the substance of arbitration and the examination of the evidence as this would violate the independence of arbitration or the agreement of the parties. It will be argued here, however, that since the rules of evidence are connected to the substance of the case, they can be considered as rules that create rights. What we thus advocate is the principle that allows court supervision over arbitral awards both in matters of law and of fact as related to the evidence.

    Keywords: Court Supervision, Evidence, Matters of Fact, Matters of Law, Rules Creating Rights.‎
  • Hossein Abedini * Pages 469-486

    Corporate Governance is one of the most challenging issues in the world of law, which is due to its special role in joint stock companies, especially  those presenting their stocks in the stock exchange market. Among the approaches to corporate governance developed in the capital markets of developed countries, three are identified as the Anglo-American Approach, the Continental European Approach, and the East Asian Approach. (Baker & Anderson, 2010: 7) The first two approaches, more commonly adopted throughout the world, have already been the subject of a few studies in Iran, but the third has been disregarded so far. Given that there is no specific binding rules about the corporate governance in Iranian law, the study of the East Asian Approach, which is different in most of its features from the one exercised in Iran, can help to design a specific model of corporate governance in this country. Comparing the rules of Iranian Joint Stock Companies with the East Asian Approach will show that the Iranian legal system, while having employed more vigorous strategies than the latter approach towards financial transparency, is less advantageous at least in terms of managerial balance and sources of financing, and it is necessary that the Iranian Legislature takes effective steps forward in these respects based on a localistic insight.

    Keywords: Board structure, Capital Financing, Centralized Stock Ownership, financial transparency, Family-Based System.‎
  • Mohammad Amin Aghelinejad *, Mohammad Taghi Rafiei Pages 487-506

    In its most commonly used form, the restraint of trade clause is a contractual clause to the effect that one party avoids engaging in certain business activities for a specified time or in a specified geographical area in a way that serves the other party`s commercial interests. This clause, however, should not be in conflict with law of contracts, competition law, consumer law, and other relevant rules of law. The restraint of trade clause can moreover be viewed in the perspective of contractual terms and right to depriving oneself of rights. Examining relevant rules in Common Law systems, particularly the English and the American law, this article concludes that despite the great respect in these systems for the fundamental principles of freedom of will and contractual freedom, they do not uphold the restraint of trade clause, unless the restraint is minor, serves a legitimate, reasonable interest and is not against the public interests or any specific laws. This research has employed analytical, descriptive method and library materials.

    Keywords: clause, Contract, law, Restraint, term, trade, Validity.‎
  • Mohammad Farzanegan *, Sam Mohammadi, Somayeh Zohuri Pages 507-524

    Deeds and their evidentiary role are of great importance today in judicial process as well as in other social relations. While they used to have a lesser role in the past centuries, this role was not totally marginal either. Most Imami jurists reject deeds as evidence and have questioned their validity on various bases including the exclusivity of the valid types of evidence specified in the Sources, the possibility of frauds and impossibility of the intentions being embodied in writings. A glance at the history of deeds reveals however that they were used for specific purposes in any particular era. They were often produced by the parties to transactions and were often accepted by the courts. There were official jobs associated with scribing and preparing deeds. Moreover, Quran has commanded Muslims to write down their contracts. This study aims to renounce the notion that the deeds were regarded invalid as evidence, and to demonstrate that it was only the lifestyle of the past generations that made their employment difficult and that from the legal point of view, there is no caveat to the validity of the deeds.

    Keywords: Document, Validity, Evidence, Written Evidence.‎
  • Pages 525-547

    Subrogation is an institution in western legal systems which has its roots in Roman Law. It has been conceived as a legal fiction, justifying a few of the rules in the law of obligations. One important embodiment of this theory is the transmission of obligations and the survival of the contract after the death of one of the parties to it. The Iranian Civil Code uses the term denoting this concept (qa’im-maqami) in articles 219 and 231 of it, without defining it. The Iranian legal doctrine, however, influenced by the French doctrine, has adopted subrogation as an Iranian law institution and suggested a few definitions. The same term has also been used in fiqh to signify the relation between the devisor and the heirs. A closer study of the texts, however, proves that the meaning of this term in fiqh is different from that in western legal systems. Even though many of the rules of western systems, justified by invoking subrogation, have counterparts in Islamic law, their bases in the latter is not subrogation. It is contended here, therefore, that the inheritance subrogation in the sense embraced by western legal systems, does not exist in the Islamic law.

    Keywords: Inheritance Subrogation, Survival of Debts After Death, Theory of Dhimmah.‎
  • Hassan Mohseni *, Fatemeh Rahmati Pages 549-569
    The power imbalance in the worker-employer relationship and the dependence of the worker’s livelihood on the labor makes it necessary to introduce special regulations to govern lawsuits between the parties to this relationship. Article 164 of the Iranian Labor Law puts the Supreme Labor Council and the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare in charge of codifying the special regulations governing the procedures of the boards to hear these claims. The most important regulation currently in effect is the Labor Procedure. This regulation, enacted in 2012, despite its similarities with the civil procedure, contains special principles that could be considered as the innovations of this regulation and whose recognition is essential for the promotion of legal services.
    Keywords: Competence, Proof, Principles of Labor Procedure, reason, The Boards of Inquiry, the Boards of ‎Settlement. ‎
  • Alireza Mohammadzadeh Vadghani *, Nasrin Tabatabai Hesari, Ali Kazemi Pages 571-588
    As a legal-economic event, bankruptcy, which leads to a halt in the business life of the business people, has a direct impact on the economic interests of a whole society. One of the proceedings associated with bankruptcy involves the restitution claims by third parties against bankrupts or vice versa. The question here is how the modern approach to bankruptcy, which is based on economic theories as independent bases for restitution claims, makes a difference in the way these claims are handled compared to the traditional approach that is based on the principle of equality of creditors. It is arguable that economic theories can be solid bases for the construction and enforcement of restitution claims in bankruptcy, their advantage over the traditional approach being that the ability to reclaim property in the new approach is attuned to the goal that the merchants’ capital be returned to them as much as possible. That is why this approach takes the bankrupt’s claim against the third party as the principal form of a restitution claim, and the claim of third parties against bankrupts only as exception. The modern approach is, accordingly, conducive to the restructuring of the bankrupt’s capital and will help, by offering amenable interpretations of, and modifications to, the relevant rules, to prevent the collapse of the society’s businesses and its adverse effects.
    Keywords: bankruptcy, Efficiency, Maximalism, Creditors, Maximization, Restitution. ‎
  • Sayed Mohammad Hassan Malaekehpour Shoushtari * Pages 589-606

    While endowments (waqf), sometimes called everlasting charities, has the capability to turn the wheels of production and business prosperity, some statistics suggest that the current efficacy of endowments in Iran is below half a percent. One main reason for this could be the literalist interpretations put forward of the relevant Islamic legal texts. Apparently, the object of the endowment contract is always the substance of a specified property, and the substitution of that object with a new item is not allowed. A new analysis of the endowment contract, focusing on its main purpose, namely the continuous flow of usufructs, however, can solve many problems. What this analysis indicates is, first, that the essence of the endowment is the usufruct flow, and second, that the endowment is not limited to the substance of the property, but it can also have the proprietary worth as its object. Therefore, the Endowment Organization, as the institutional custodian of endowments in Iran, can rely on this new interpretation, upholding the endowment of proprietary worth, in substituting the endowed properties .

    Keywords: Endowment, Substitution of the Endowed Property, Endowment Institution, Endowment of Proprietary ‎Worth, Property‎