فهرست مطالب

باغ نظر - سال هجدهم شماره 100 (مهر 1400)

نشریه باغ نظر
سال هجدهم شماره 100 (مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد نوائی، مهروش کاظمی شیشوان*، اکرم حسینی، نگار نصیری صفحات 5-20

    بیان مسئله:

     د ر سال های اخیر نزد یکی روزافزون د و رشته هنری معماری و سینما که از خصوصیات و تاثیرات د وسویه یک د یگر کاملا آگاه اند به یک مبحث جد ی آکاد میک تبد یل شد ه است. سینما به عنوان یک رسانه پرمخاطب و ابزار بیانی تاثیرگذار، از طریق بازنمایی فضای معماری سهم مهمی را د ر خلق معنا، برقرای ارتباط حسی با مخاطب، بیان روایت و شخصیت پرد ازی بر عهد ه د ارد . اما آنچه د ر سینمای ایران مورد غفلت قرار گرفته است نظریه پرد ازی د قیق د ر رابطه با تعامل میان رشته ای میان این د و حوزه و راهکارهای بهره گیری از ظرفیت های مد یوم معماری د ر راستای تجلی معنا د ر فضای حاکم بر فیلم است.

    هدف پژوهش:

     این پژوهش در پی واکاوی کارکرد د راماتیک کالبد و عناصر فضای معماری د ر سینمای اصغر فرهاد ی، به طور خاص فیلم «فروشند ه»، و کشف مضامین آشکار و پنهان نشانه های متن فیلم است.

    روش پژوهش: 

    در این مطالعه با استفاد ه از روش تحلیل محتوای کیفی و چارچوب نشانه شناسی سوسور، یافته های تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی ارایه شد ه است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از مطالعه مبین این نکات است که د ر سینمای فرهاد ی ساختار معمارانه فضا نه فقط به عنوان پس زمینه د استان، بلکه همچون عاملی د خیل د ر روند فیلم ها، با رفتار شخصیت ها و د رونمایه آثار منطبق بود ه و به تنهایی موید احساسات و حتی اد راک معانی خاص هر فیلم هستند . همچنین هر عنصر و المانی از فضای معماری براساس مقاصد معنایی و نشانه شناختی خاصی بازنمایی می شود . به علاوه نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که د ر فیلم «فروشند ه» حجمی گسترد ه از نشانه ها به صورت کاملا محسوس و هد فمند د ر قالب کالبد و عناصر فضایی معماری گوناگون همچون خانه، رنگ، نور، بافت، بازشو و اشیا به کار گرفته شد ه تا روایت د راماتیک د استان و انتقال معانی نهفته آن، تعریف عملکرد و حالات کاراکتر ها و برانگیختن احساسات بینند ه حاصل شود.

    کلیدواژگان: بازنمایی، فضای معماری، نشانه شناسی، معماری در سینما، اصغر فرهادی
  • حجت امانی*، حسن بلخاری قهی، صداقت جباری کلخوران صفحات 21-30

    بیان مسئله:

     تقابل با غرب راه نفوذ استعمار را در جوامع اسلامی فراهم آورد و، با تغییر در بافت گفتمانی ساختار نظام سنتی و اجتماعی، موجب بحران و تحولات عمیقی در تمامی عرصه ها از جمله فرهنگ و هنر اسلامی شد. با غربی شدن آموزش هنر و پیشرفت و فناوری در صنایع مختلف، هنرهای کتاب آرایی سنتی از رونق افتاد؛ شیوه های غربی جایگزین هنرهای سنتی شد و آن ها را «به حاشیه برد». با شکل گیری مطالعات پسا استعماری، و ارایه خوانش «مقاومت» در برابر قدرت در اشکال استعماری، همچنین نفی آکادمیسم غربی از جانب برخی هنرمندان پیشرو غربی، مشروعیت اصول و زیبایی شناسی غربی به عنوان معیار با چالش مواجه شد. بدین ترتیب، هنرمندان اسلامی برای یافتن هویت خود، رهایی از پیامدهای استعمار، و بازتولید فرهنگ بومی، دوباره به خوشنویسی به عنوان سمبل مقاومت و عنصری زاییده از بطن تمدن اسلامی رجوع کردند.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر، با بهره گیری از مطالعات پسااستعماری و روش توصیفی-تحلیلی، علل مقاومت خوشنویسی اسلامی در برابر روند غربی شدن را بررسی مکرده است.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر بازشناسی عوامل مصون ماندن خوشنویسی اسلامی در برابر استعمار است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر، در خصوص علل مقاومت خوشنویسی اسلامی در برابر روند غربی شدن، دو عامل عمده و اساسی را موثر می داند: نخست، شرایط اجتماعی و جستجوی هویت حاصل از نگاه پسااستعماری که با بازگشت به خود و نظریه مقاومت سنت خوشنویسی را از اندیشه های استعمار و امپریالیسم فرهنگی مصون نگه داشته است. دیگری، ماهیت و قابلیت های خلاقانه خوشنویسی است؛ خوشنویسی، در «پیوندخوردگی» با کلام الهی، خاصیت تجریدی در ماهیت و عینیت دارد، با گنجینه حکمت، ادبیات و علوم انسانی آمیخته، با سایر هنرهای اسلامی تطبیق پذیر است، و نحوه تعلیم و تعلم آن عمیقا ریشه در سنت ها و عرفان اسلامی دارد. خوشنویسی اسلامی در دوران معاصر نیز، تا زمانی که از جنبه های خلاقانه اش بهره برداری شود و در عین حال نسبت خردانگارانه با آموزه های سنت خود داشته باشد، اصالت و هویت خود را حفظ می کند و حیات آن نیز استمرار می یابد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، مقاومت، جهانی شدن، اسلامی، پسااستعماری
  • علیرضا صیاد* صفحات 31-40

    فضا، مکان، و شهر مفاهیمی کلیدی در نوشته های «والتر بنیامین»، فیلسوف و متفکر آلمانی، محسوب می شوند. وی در آثارش خصوصا تجربه ادراکی مواجهه با فضاهای شهری مدرن را مورد مطالعه قرار داده است. در میان نوشته های شهری بنیامین، کتاب «دوران کودکی در برلین حوالی 1900» از جایگاهی متمایز برخوردار است. این کتاب از طریق پروژه ناتمام «وقایع نامه برلین» ظهور پیدا کرد و روایت تجربیات و خاطرات دوران کودکی وی از زندگی در برلین مدرن در سال های انتهایی قرن نوزدهم و سال های ابتدایی قرن بیستم است. بنیامین، به منظور یافتن راهکاری مناسب برای بازنمایی خاطرات دوران کودکی اش از تجربه کلان شهری، از ظرفیت های تکنولوژی های بازتولیدی مدرن، همچون سینما و عکاسی، بهره می گیرد. پژوهش حاضر سبک نگارشی بنیامین در اثر مذکور در توصیف فضاهای شهری را با شیوه عکاسی «اوژن آتژه»، عکاس فرانسوی، از فضاهای شهری پاریس مقایسه می کند. خود او آتژه را از پیشگامان عکاسی سورریالیستی محسوب می کرد و معتقد بود تصاویر شهری آتژه از کیفیتی رویایی و وهم گونه برخوردارند.

    هدف پژوهش: 

    مقاله حاضر می کوشد این نکته را آشکار سازد که بهره گیری بنیامین از تکنولوژی های نوین، خصوصا عکاسی، در بازنمایی خاطرات شهری دوران کودکی اش چگونه نقشی تعیین کننده در سبک نگارش و ساختار متن ایفا می کند. مقاله بر آن است که دلالت های اجتماعی و سیاسی ای را که بنیامین، با اتخاذ رویکرد عکاسانه-سورریالیستی، در بازنمایی خاطرات کودکی اش از شهر برلین به آن ها اشاره کرده است برجسته سازد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    نتیجه گیری: 

    پژوهش حاضر این نتیجه را مطرح می کند که تصاویر عکاسانه-متنی بنیامین از تجربه و خاطره کلان شهری نه تنها در رابطه با گذشته بلکه در پیوند با زمان حال و آینده معنا پیدا می کنند. تصاویر «بی صدا» و سورریالیستی او از خاطرات دوران گذشته برلین، در مواجهه با تبلیغات پرشکوه و نویدهای فریبنده حزب نازی، پژواک و معنای خود را پدید می آورند.

    کلیدواژگان: والتر بنیامین، خاطرات کلانشهری، تصاویر عکاسانه، اوژن آتژه، سوررئالیسم، کتاب «دوران کودکی در برلین حوالی 1900»
  • الهه نیائی، خسرو دانشجو*، محمدرضا بمانیان صفحات 41-58

    بیان مسئله:

     تاکنون رویکردهای مختلفی در خصوص طراحی بناهای میان افزا مطرح شده که دسته بندی آن رویکردها عمدتا با تاکید بر موضوعات کالبدی بوده است. از این رو معیارهای کالبدی در طراحی بناهای میان افزا واجد اهمیت هستند ولیکن می توان گفت با توجه به عدم وجود گفتمانی واحد در خصوص معیارهای کالبدی تاثیرگذار برای انتخاب رویکردها از نظر نظریه پردازان و همچنین وجود تفاوت های محرز در مورد معیارهای معرفی شده و فقدان برخی معیارها در این تعاریف، اهمیت درنظرگرفتن تمامی معیارهای کالبدی موثر و دستیابی به یک مجموعه منسجم ضروری به نظر می رسد.

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش تحلیل و بررسی نظریات مختلف به منظور تدقیق و دستیابی به مجموعه ای جامع از معیارهای کالبدی تاثیرگذار در انتخاب و تعریف رویکردها و دسته بندی آن ها در معیارهای اصلی و زیرمعیارها به جهت به کارگیری در طراحی و ارزشیابی بناهای میان افزاست.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش توصیفی-تحلیلی به منظور ساماندهی معیارهای اشاره شده از سوی نظریه پردازان و نهادهای مرتبط در سامانه ای جامع تر، از راهبرد استدلال منطقی و تکنیک تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانه ای، بهره گرفته است.

    نتیجه گیری:

     در نتیجه این پژوهش تمامی آن معیارها در چهار حوزه کلی 1. موقعیت قرارگیری، 2. فرم و شکل، 3. مقیاس و تناسبات، 4. ویژگی های ظاهری مصالح به دلیل داشتن بیشترین فراوانی و اهمیت در مبانی بررسی شده، به عنوان معیارهای اصلی، طبقه بندی شده و سپس زیرمعیارهای هر یک از آن ها در قالب یک نمودار ارایه شده است تا بتوانند به منظور تعیین رویکردهای مختلف در خصوص طراحی و ارزشیابی بناهای میان افزا کمک کننده باشند.

    کلیدواژگان: معیارکالبدی، بنای میان افزا، محوطه تاریخی، طراحی، ارزشیابی
  • عباس غفاری*، مرتضی میرغلامی، بیتا شفائی صفحات 59-78

    بیان مسئله: 

    ویژگی های محیطی فضاهای مختلف شهری، سبب بروز رفتار متفاوت آکوستیکی د ر آنها می شود . رفتار آکوستیکی مستقیما بر امواج صوتی اثر گذاشته و سبب می شود حال وهوای شنید اری خاصی د ر فضا حاکم باشد . بنابراین هم جواری فضاهای مختلف با ویژگی های گوناگون کالبد ی و منابع متفاوت صوتی می تواند مناظر صوتی متنوعی را د ر کنار هم قرار د هد . اختلاف موجود د ر رفتار آکوستیکی فضاها، که برخاسته از تفاوت د ر ویژگی های کالبد ی آنهاست، سبب می شود کیفیت صد ای شنید ه شد ه و منظر صوتی آنها نیز متفاوت از هم باشد . لذا گونه های مختلف فضایی مناظر صوتی متفاوتی را ایجاد می کنند که سبب می شود تجربه شنید اری فرد ی که د ر امتد اد آنها حرکت می کند واجد کیفیت خاصی باشد .

    هد ف پژوهش:

     پژوهش حاضر د ر پی روشن کرد ن تجربه شنید اری فرد د ر حین حرکت د ر گونه های مختلف فضایی بازار تبریز است. بد ین منظور یک نمونه از سرا، راسته بازار و تیمچه هم جوار از بازار تبریز برای مطالعه انتخاب شد ه است.

    روش پژوهش: 

    برای روشن شد ن کیفیت اد ارکی حاصل از تجربه شنید اری ای که د ر اثر حرکت د ر گونه های فضایی بازار حاصل می شود ، ابتد ا رفتار آکوستیکی فضاهای مورد مطالعه تبیین می شود . تراز فشار صوت و زمان واخنش د و مولفه ای هستند که روشن کنند ه رفتار آکوستیکی سرا، راسته بازار و تیمچه مورد مطالعه هستند . برای روشن شد ن نحوه اد راک افراد حاضر از تاثیر رفتار آکوستیکی فضاها د ر منظر صوتی آنها، ارزیابی های ذهنی انجام گرفته است.

    نتیجه گیری: 

    د ر نهایت با تحلیلی بر یافته های پژوهش، چنین استنباط می شود که حرکت د ر امتد اد گونه های مختلف فضایی د ر بازار تبریز سبب بروز کیفیتی اد راکی می شود که می توان آن را «تباین صوتی» نامید . تباین صوتی کیفیت احساسی و اد راکی حاصل از تجربه شنید اری فرد د ر حال حرکت د ر فضاهای مختلف شهری است که وابسته به ویژگی های خاص کالبد ی فضاها، منابع و روید اد های صوتی است.

    کلیدواژگان: منظر صوتی، تباین صوتی، رفتار آکوستیکی، فضاهای شهری، بازار تبریز
  • علی جاودانی، نادیه ایمانی* صفحات 79-90

    بیان مسئله:

     پژوهش های متعددی از زوایای مختلف به نقش دولت در تحولات ساخت وساز مسکن در تهران پرداخته اند. گرچه در این همه به خوبی معلوم شده که دولت با مسکن تهران چه می کند، کم و کیف تعریف دولت از مسکن تهران در این پژوهش ها چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

    هدف پژوهش:

     سعی این تحقیق بر آن است که با تحلیل سند طرح ساماندهی تهران، نخستین طرح جامع تهران پس از انقلاب و یکی از مفصل ترین برنامه های ناظر بر چندوچون مسکن تهران، چیستی مسکن تهران را در چشم دولت مقارن با تهیه و تصویب این طرح بشناسد.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر، برای مریی کردن تصویر مسکن تهران در چشم دولت، مفصل بندی های مفهومی مسکن تهران را در متن سند طرح ساماندهی تهران مورد مداقه قرار می دهد. در این مطالعه، گزاره ها و مفاهیم این سند تاریخی در شکل های مختلف تعریف موضوع تحقیق از دهان دولت قرایت می شوند تا بتوان، با کنارهم نشاندن همه تعاریف، اتصالات مفهومی و شکل های مختلف مریی شدن مسکن تهران، چیستی تصویر مسکن تهران در چشم دولت و در آینده طرح ساماندهی تهران را معلوم کرد.

    نتیجه گیری:

     مطالعه مفصل بندی طرح سامان دهی شهر تهران نشان می دهد که مسکن تهران، برای دولت مقارن با تهیه و تصویب این طرح، در قابی بزرگ تر مریی و تعریف شده که محصول درهم تنیدگی پنج جزء تهران است: جمعیت، مردم، مسکن، و البته شهرداری مطلوب در چشم دولت. هم نشینی این عناصر و اتکای همه جانبه آن ها به یکدیگر گواه آن است که چیستی مسکن تهران در چشم دولت اعم از اثرات سیاست گذاری های دولتی بر مسکن است و در مقابل این سیاست ها، و نیز ضوابط لازم برای تحقق آن ها، هر یک به نوبه خود در شکل خاص نگاه دولت به مسکن تهران ریشه دارند.

    کلیدواژگان: مسکن تهران، دولت، طرح جامع، تجربهباوری
  • ساویز طیاح، فاطمه مهدیزاده سراج*، مهناز محمودی زرندی صفحات 91-108

    بیان مسئله: 

    در فرایند طراحی معماری، خلاقیت در پردازش ایده نقش اساسی ایفا می کند. همانطور که ایده های خلاقانه بدون پشتوانه ذهنی بروز نمی کند، ایده های گذشته نیز تبار و پشتوانه خلاقیت های آینده اند. طبیعت با سال ها کارآمدی و تنوع، متعاقب اصل انتخاب طبیعی، می تواند در فرایند خلاقانه طراحی معماری به عنوان تبار و الگو قرار گیرد. این پژوهش بر محوریت هم زمان فرایند خلاقیت، فرایند طراحی و علم بیونیک، در پی فرایند بهره گیری خلاقانه از بیونیک است، که در پژوهش های پیشین، هم پوشانی این سه مولفه لحاظ نشده است.

    هدف پژوهش: 

    از آنجا که معماری از اساس، ماهیتی بین رشته ای دارد، با توجه به نقش نظام های فرایند طراحی، فرایند خلاقیت و علم بیونیک، هدف این پژوهش نتیجه گیری در قالب سامانه مفهومی و منطقی، و برقراری ارتباطی معنادار و هدفمند بین عناصر و مفاهیم ذکرشده است تا بنیانی برای فرایند طراحی معماری خلاقانه با یادگیری از طبیعت قرار گیرد.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش استدلال منطقی با استفاده از تدابیر تحلیلی-توصیفی در زمره رویکرد کیفی، در پی تدوین رابطه بین گزاره های خلاقیت، طراحی معماری و الگوهای برگرفته از طبیعت است. ماهیت تحقیق از حیث هدف، کاربردی و نوع تحقیق نیز مروری است.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش موید آن است که طبیعت بستر مناسبی برای غنای بصری نوآموزان در جهت ایده یابی طراحی است و بهره گیری از عملگرهای بصری به عنوان یک راهبرد شناختی بازیابی های بصری زمان نهفتگی ذهن را در مرحله خلق ایده در پی دارد که به تنوع طرح نهایی منجر خواهد شد.دانش مبتنی بر شناخت اجزای طبیعت روش هایی از تجربه ساختارها و سیستم ها را پیش روی ما قرار داده که شانس بیشتر برای فهم مسئله معماری و تنوع راه حل و در نتیجه افزایش توانایی خلاقیت طراحان مبتدی را فراهم می کند. همچنین مراحل فرایند طراحی و خلاقیت برگرفته از بیونیک هم پوشانی دارند. قاب بندی بیونیکی مسئله طراحی معماری، گزینش صحیح فهرست وارسی از طبیعت بر اساس مسئله و درستی مقیاس درجه بندی ارتباط این فهرست با مسئله طرح از گام های اساسی مدل فرایند طراحی خلاق معماری بیونیکی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: طراحی معماری، فرایند طراحی، خلاقیت، فرایند خلاقیت، طبیعت، بیونیک
  • محمدحسین شریف زادگان*، امیر فتحی فرزانه صفحات 109-122

    بیان مساله:

     «اوربانیزاسیون» به مثابه یکی از پیشران های اصلی دگرگونی های اجتماعی/فضایی در دهه های اخیر همواره مورد توجه بوده، اما قرایت های گوناگون از سیر تغییرات محتوایی این مفهوم در انطباق با ویژگی های زمینه ای و زمانه ای آن، به طور جدی مورد تحلیل و بحث قرار نگرفته است. طوری که معادل سازی هایی از قبیل شهرنشینی، شهری شدن، شهری سازی، ایجاد مدنیت و حتی شهرگرایی برای پوشش مفهوم های پیچیده آن به کار رفته است. بدیهی است که معادل سازی در هر نوشتاری یک مساله قراردادی و صوری باشد، با این حال شایسته است مباحث شکلی واژگان از مباحث مفهومی آن جدا گردد.

     اهداف پژوهش:

    این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل لایه ای علی (CLA) در چهار لایه "سطح مشهود و پذیرفته شده"، " سطح علل کلان وابسته به سیستم"، "سطح گفتمان/ جهان بینی" و "سطح استعاره/ اسطوره" سعی دارد تا ضمن شناسایی خوانش های ممکن بر مبنای گفتمان ها و استعاره های موجود به ارایه چشم اندازهای نظری گوناگون ناشی از مفهوم «اوربانیزاسیون» در ایران بپردازد.

    روش پژوهش:

     تحلیل لایه ای علی بر اساس مصاحبه عمیق/ نیمه ساختار یافته و در راستای شناسایی مضامین اصلی لایه های تحلیل در سطح نخبگان و متخصص های حوزه مطالعات شهری ایران به کار گرفته شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش گویای آن است که مفهوم «اوربانیزاسیون» در ایران دارای چهار سطح تحلیلی است. سطح نخست، به عنوان نرخ شهرنشینی ناشی از یک واقعیت عینی و تجربی؛ در سطح دوم همتراز با مفهوم فرایندی شهری شدن؛ در سطح سوم مبتنی بر مفهوم «اوربانیزاسیون» به مثابه یک کنش جمعی با محوریت گشایش افق در امر سیاسی فضا؛ و در سطح چهارم به عنوان امر ذهنی متفاوت، با استعاره رهایی بخش بودن؛ همخوان شده است.

    کلیدواژگان: اوربانیزاسیون، نظریه شهری، پدیده فضایی، CLA
|
  • Farzad Navaei, Mehrvash Kazemi Shishavan *, Akram Hosseini, Negar Nasiri Pages 5-20

    Statement of the problem:

     In recent years, the increasing closeness between architecture and cinema disciplines the characteristics and mutual effects of which have been fully understood, has become a serious academic subject. As a popular media and influential expressive tool, cinema plays a significant role in creating meaning, establishing an emotional relationship with the audience, narrating, and characterizing by the representation of the architectural space. However, what has been neglected in the Iranian cinema is the accurate theorization of the interdisciplinary interaction between these two areas and the solutions to apply the effect of the capacities of architecture in order to the manifestation of the meaning in the movie space.

    Research objective

    The current study aims to analyze the dramatic function of architectural spaces’ elements and physique in Asghar Farhadi’s cinema, especially “The Salesman”, and discover the latent and manifest concepts of the screenplay signs.

    Research method

    This research is a descriptive-analytical research based on the qualitative content analysis and Saussure’s semiotics framework.

    Conclusion

    The results obtained from the studies indicate that in Farhadi’s cinema, the architectural structure of space, not only as of the background of the story but also as a factor involved in the process of films, is consistent with the behavior of the characters and the theme of the works. Also, it indicates the feelings and even perception of specific meanings of each film. Also, each element and factor of architectural space is represented based on semantic purposes and particular semiotics. The results also show that in “The Salesman”, a great volume of signs is applied intangibility and purposive in various spatial and physical elements of architecture, such as a house, color, light, texture, opening, and objects, for the dramatic narration of the story, conveyance of its latent meanings, the definition of function and moods of characters, and stimulation of the audience’s feelings.

    Keywords: Representation, Architectural Space, Semiotics, Architecture in Cinema, Asghar Farhadi
  • Hojjat Amani *, Hasan Bolkhari Ghahi, Sedaqat Jabbari Kalkhoran Pages 21-30

    Problem statement:

     Confrontation with the West has facilitated the influence of colonialism on Islamic societies and changing the contextual discourse of the structure of the traditional and social systems has brought about critical and profound changes in all areas, including Islamic culture and art. With the westernization of art education and progress and technology in various industries meanwhile the art of traditional book embellishment flourished.With the westernization of all manifestations of art and related technologies, the traditional art of book embellishment has become less obsolete and led to the “marginalization” of this art. The formation of post-colonial studies, with the “resistance” stance towards power in colonial forms, as well as the rejection of Western academia by some leading Western artists, has challenged the legitimacy of Western principles and aesthetics as a gold standard. Thus, Islamic artists turned again to calligraphy as a symbol of resistance and an element that was born out of Islamic civilization to find identity, and get rid of the consequences of colonialism, and reproduce indigenous culture.

    Research objective

    Recognizing the factors that protect islamic calligraphy from colonialism.

    Research method

    This article considers two main factors as effective in examining the cause of Islamic calligraphy resistance against the westernization process. First, the social situations and the search for a new identity, which is the byproduct of post-colonial influences, have led the traditional Art return to the origins and the theory of resistance. Such return has protected the traditional calligraphy from colonialism and cultural imperialism. Second, the quality and the possibilities of creative calligraphy, often coupled with the divine words possess abstract nature in essence and objectivity; it is fused with the treasures of wisdom as well as literature and humanities, and it is adaptable to other Islamic arts and ways of teaching and learning which is ultimately deeply rooted in the tradition and mysticism of Islam.  Therefore, it can be concluded that Islamic calligraphy in the contemporary era will be able to maintain its originality and identity if it keeps its creative aspects and maintains its connection with the wisdom of its teachings and traditions.

    Keywords: Calligraphy, Resistance, globalization, Islamic, Postcolonial
  • Alireza Sayyad * Pages 31-40

    Problem statement: 

    Notions of space, place, and city are key concepts in the writings and works of Walter Benjamin, philosopher, and theorist related to Frankfurt School. Especially in his works, Benjamin studies the perceptual experience of facing modern urban spaces. The book Berlin Childhood around 1900 possesses a prominent status among his writings about European cities. The book originated from the unfinished project A Berlin Chronicle and is a memoir of his childhood experiences in Berlin in the late 19th century and the early 20th century. To find a suitable way to represent his childhood memories of the metropolitan experience, Benjamin uses the capacities of modern reproductive technologies such as cinema and photography. The present study draws a comparison between the literary style of the book used for describing the urban spaces of Berlin and the photographic style of Eugène Atget in depicting Paris. Benjamin considered Atget as one of the pioneers of Surrealist photography and believed that Atget’s cityscapes were illusory and phantasmic.

    Research objective

    The present study tries to demonstrate the key role of new technologies, and especially photography, in the literary style and structure of Berlin Childhood around 1900. The study is to highlight the social-political implications to which Benjamin had alluded by adopting a photographic-surrealist approach in representing the urban memories of his childhood.

    Research method

    Data for this study were collected from bibliographic databases, by applying a descriptive-analytic method.

    Conclusion

    This study shows that these photographic pictures are interpreted not only in relation to the past but also to the present and future. The Surrealist “silent” and “cleared out” images Benjamin recalls from a faraway Berlin, obtain their meaning in contrast to the pompous propaganda of the Nazi Party for constructing a utopia from the heart of the First World War’s ruins.

    Keywords: Walter Benjamin, The Metropolitan Memoirs, The photographic images, Eugène Atget, Surrealism, “Berlin Childhood around 1900”
  • Elahe Niaei, Khosro Daneshjoo *, Mohammadreza Bemanian Pages 41-58

    Problem statement:

     So far, various approaches have been raised regarding the design of infill buildings that usually, categorization of these approaches has been focused on physical topics. Therefore, it can be said that the issue of physical criteria is very important in the design of infill buildings. In this regard, according to the lack of a unified discourse about effective physical criteria to select approaches from theorists point of view, as well as the existence of obvious differences in the introduced criteria and the lack of some criteria in these definitions, it seems necessary to consider all the effective physical criteria and achieve a coherent set from them.

    Research objective

    Therefore, this study’s primary goal is to analyze and investigate various theories to scrutinize and achieve a comprehensive complex of effective physical criteria in selecting and defining the approaches and the other purpose of the research is to classify those criteria in the form of main criteria and sub-criteria to use them in designing and evaluating infill buildings.

    Research method

    Regarding the methodology, it can be said that this descriptive-analytical research has used the logical reasoning strategy and the content analysis technique using library recourses to organize the indicated criteria by theorists and related organizations in a more comprehensive system.

    Conclusion

    Therefore, all those criteria are classified as the main criteria in four general areas: 1. Position 2. Form & shape 3. Scale and proportions 4.Material appearance characteristics, due to having the highest frequency and importance in the studied literature of research. Then, their sub-criteria are presented in the form of a diagram  to help determine different approaches to the design &evaluation of infill buildings.

    Keywords: Physical criteria, Infill Buildings, historical environment, designation, evaluation
  • Abbas Ghaffari *, Morteza Mirgholami, Bita Shafaei Pages 59-78

    Problem statement:

     Environmental characteristics of different urban spaces cause different acoustical behavior in them. Acoustical behavior directly affects sound waves and causes a certain auditory atmosphere in space. Thus, when distinct spaces with different physical characteristics and diverse sound sources are contiguous, various soundscapes are created together. The dispute in the acoustical behavior of the spaces, which arises from the difference in their physical characteristics, causes the quality of the sound heard and their soundscapes to be different. Therefore, diverse types of space create different soundscapes that cause the person who moves along them to have an auditory experience with a certain quality.

    Research objective

    The present study seeks to clarify the auditory experience of a person while moving in different spatial types of Tabriz Bazaar.

    Research method

    A sample of Khan, Rasteh-Bazaar and Timcheh of Tabriz Bazaar, where are next to each other, had been selected as cases of the study. In order to clarify the perceptual quality resulting from the auditory experience that is obtained due to the movement in the spatial species of the Bazaar, first, the acoustical behavior of the intended spaces is explained. Sound Pressure Level (SPL) and Reverberation Time (RT) are two components that clarify the acoustical behavior of the studied spaces. Subjective assessments have been performed to clarify how people perceive the effect of the acoustical behavior of spaces on their soundscapes.

    Conclusion

    The findings show that movement along with different spatial types in Tabriz Bazaar, causes a perceptual quality that can be called “Sonic Distinction”. Sonic Distinction is an emotional and perceptual quality of the auditory experience of a person moving in different urban spaces and depends on the specific physical characteristics of the spaces, sources and sound events.

    Keywords: Soundscape, Sonic Distinction, Acoustical Behavior, Urban Spaces, Tabriz Bazaar
  • Ali Javedani, Nadieh Imani * Pages 79-90

    Problem statement:

     The vast body of academic research on State-housing sector relationship has shown various ways by which the State manipulates and controls the housing sector in Tehran. But the image of this phenomenon in the eyes of the state has remained rather vague or even invisible.

    Research objective

    This study investigates the definition of “Tehran’s housing” by the state – as the sole owner of the right of law-making for material space in its territory – in texts in which the state has defined this phenomenon.

    Research method

    As the state – the sole owner of the right of law-making for material space in its territory – tries to define and control Tehran’s housing by various degrees of policy and law-making form programs and policies to concrete detailed laws, it produces a rather vast spectrum of texts which both explicitly and implicitly define “Tehran’s housing”. Among these texts, master plans have the significant quality of being both Comprehensive and concrete in defining Tehran’s housing. This article tries to reveal the State-produced image of Tehran’s housing by analyzing discursive articulation of Tarh-e Samandehi-ye Tehran (TST) as Tehran’s first post-revolutionary master plan.

    Conclusion

    Analyzing discursive articulation of Tarh-e Samandehi-ye Tehran uncovers an image in which a complex assemblage of people, population, housing, Tehran, and the ideal image of the state in urban scale being produced simultaneously under the gaze of the contemporaneous state, irreducible neither to the economic nor the formal aspects of housing.

    Keywords: Tehran, Housing, State, Comprehensive Plan, Empiricism
  • Saviz Tayyah, Fatemeh Mehdizadeh Saradj *, Mahnaz Mahmoodi Pages 91-108

    Problem statement:

     In the architectural design process, creativity plays an essential role in idea processing. Since creative ideas do not emerge without mental background, the ideas of the past contribute to future creations. Given that over years nature has been referred to as a natural selection for its efficiency and diversity, it can serve as a model in the creative process of the architectural design model. This study aims to focus on the creative process, design process and bionic science at the same time. Previous studies have not integrated three components.

    Research objective

    Since architecture is fundamentally interdisciplinary, this research attempts to highlight the role of design process systems, creativity and bionic science. Then it describes their associations in the conceptual and logical systems. It also attempts to establish a meaningful and purposeful relationship between the above-mentioned elements and concepts. The impetus of this study is to understand how bionics can promote creativity in architectural design. It is hoped that this study serves as a baseline for the nature-inspired process of creative architectural design.

    Research method

    This research employs logical reasoning and uses analytical-descriptive analysis to establish a relationship between creativity, architectural design and patterns derived from nature. In terms of the purpose, this study is applied and in terms of the type, it is also a review.

    Conclusion

    The research findings confirm that nature is a suitable platform for improving the visual thinking strategy of beginners to design ideas. The use of visual descriptors as a cognitive strategy leads to visual retrieval of mental latency in the idea generation stage, which leads to design diversity. Knowledge of the components of nature provides us with strategies to experience structures and systems. This helps us gain a better understanding of the problem of architecture and find a variety of solutions. It also enhances the creativity of novice designers. The stages of the design and creativity process promoted by bionic science overlap. The basic stages of the creative design in bionic architecture include a) using a bionic framework for the architectural design problem, b) preparing a checklist of nature based on the problem, c) examining the accuracy of the rating scale of the relationship between this list and the design problem.

    Keywords: Architectural Design, Design Process, creativity, Creative Process, nature, bionics
  • MohammadHosein Sharifzadegan *, Amir Fathi Farzaneh Pages 109-122

    Problem statement: 

    Over the last decades, “urbanization” has always been identified as one of the key driving forces of socio-spatial transformations across the world. However, various interpretations of mutations about this concept are not seriously discussed in accordance with its contextual and temporal characteristics. Literary equivalents such as city growth, urban becoming, city building, civilization, and urbanism have been used to cover its complex concepts in Iran. It is obvious that equivalence in any literature is a conventional and formal issue, however, it is worthwhile to separate the formal issues of words from their conceptual issues. Currently “urbanization” is rapidly evolving and becoming more dynamic.

    Research objective

    This research tries to use the method of causal layer analysis (CLA) in four layers: (1) level of obvious and accepted, (2) level of macro-related causes, (3) level of discourse/worldview, and (4) level of metaphor/myth. In addition to identifying possible interpretations based on existing discourses and metaphors, this study seeks to provide various theoretical perspectives on the concept of “urbanization” in Iran.

    Research method

    The causal layered analysis (CLA) method is based on in-depth-semi-structured interviews and has been used to identify the main themes of the analysis layers at the level of elites and experts in the field of urban studies.

    Conclusion

    The research findings indicate that the concept of “urbanization” in Iran has four levels of analysis. The first level, as the rate of urban growth, arises from an objective and empirical reality. The second level is consistent with the concept of processes of urban becoming. The third level is based on the concept of “urbanization” as a collective action with the focus on opening the horizon in the politic of space. At the fourth level, as a differential subjective matter, it is associated with the metaphor of liberation.

    Keywords: urbanization, Urban Theory, Spatial Phenomenon, CLA