فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال نهم شماره 33 (تابستان 1400)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال نهم شماره 33 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه انوری*، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 9-26

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل علی بهزیستی ذهنی بر پایه تاب آوری تحصیلی و نقش واسطه ای تعامل معلم دانش آموز، سازگاری هیجانی و ادراک از جو مدرسه می باشد. بهزیستی ذهنی به عنوان یکی از شاخص های مهم کیفیت زندگی مطرح شده است و متغیرهای زیادی از قبیل متغیرهای زیستی، اجتماعی، شخصیتی، شغلی و... در میزان بهزیستی ذهنی افراد نقش دارند. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر ارومیه بود و شرکت کنندگان 350 نفر بودند که باروش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های سازه های موجود در مدل پاسخ دادند. برای برازش مدل از روش حداقل مربعات جزیی (نسل دوم مدل های ساختاری) استفاده شد. از یافته های قابل توجه پژوهش حاضر می توان به تاثیر مستقیم تاب آوری بر تعامل معلم -دانش آموز، سازگاری هیجانی و ادراک از جو مدرسه و هم چنین تاثیر مستقیم سازگاری هیجانی و تعامل معلم -دانش آموز بر بهزیستی ذهنی اشاره کرد. در مجموع مدل اصلاح شده پژوهش حاضر توانست 30 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی را تبیین کند که این امر نشان دهنده اهمیت متغیرهای موجود در مدل می باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، کیفیت تعامل معلم - دانش آموز، ادراک از جو مدرسه، تاب آوری تحصیلی، سازگاری هیجانی
  • نرگس یافتیان*، حدیث عبدی صفحات 27-36

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش به کمک بازی وارسازی بر اضطراب ریاضی و انگیزه ریاضی دانش آموزان پایه نهم انجام گردید. این پژوهش به شیوه شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفت. جامعه آماری، دانش آموزان پایه نهم شهرستان ملارد است که براساس نمونه گیری دردسترس، 50 نفر انتخاب و به صورت تصادفی 25 نفر در گروه آزمایش و 25 نفر دیگر در گروه کنترل قرار گرفتند. دانش آموزان گروه آزمایش، طی 7 جلسه بخشی از مفاهیم ریاضی را به کمک بازی وارسازی آموزش دیدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های اضطراب ریاضی و انگیزه ریاضی براساس پژوهش های معتبر است که روایی صوری و محتوایی آن ها توسط صاحب نظران و تعدادی از دبیران ریاضی با تجریه تایید گردید. آلفای کرونباخ پرسشنامه های اضطراب ریاضی و انگیزه ریاضی به ترتیب، 865/0 و 903/0 است که بیانگر پایایی قابل قبول آن ها است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد، آموزش به کمک بازی وارسازی، اضطراب ریاضی دانش آموزان پایه نهم را کاهش (05/0>P و 227/23=F) و انگیزه ریاضی آن ها را افزایش می دهد (05/0>P و 521/16=F). یافته های پژوهش مشخص کرد آموزش به کمک بازی وارسازی، از میزان اضطراب و فشارهای روانی دانش آموزان در درس ریاضی می کاهد و آموزش و یادگیری این درس را جذاب تر و لذت بخش تر می کند.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، اضطراب ریاضی، انگیزه ریاضی، پایه نهم
  • حمیدرضا حسن آبادی*، سیما اقایی، ولی الله فرزاد، هادی کرامتی صفحات 37-62

    هدف پژوهش حاضر بررسی کارآمدی رویکرد تلفیقی به آموزش خودکارسازی حقایق ضرب در دانش آموزان دارای ناتوانی ریاضی بود. پژوهش حاضر در قالب یک طرح تک آزمودنی با چند خط پایه همزمان انجام شد. تعداد 5 دانش آموز دارای ناتوانی ریاضی با استفاده از نسخه ی ایرانی مقیاس هوشی وکسلر- ویرایش پنجم، آزمون ریاضیات ایران کی مت و بر اساس ملاک های ورود و خروج از میان تعدادی از دانش آموز معرفی شده به مرکز اختلالات یادگیری مربوط به آموزش و پرورش ناحیه دو کرج انتخاب شدند. مداخله ی آموزشی شامل آموزش مفهومی حقایق و راهبردهای ضرب با استفاده از آموزش مستقیم و سه حالت بازنمایی دانش (عینی-نمادین-انتزاعی) و خودکارسازی حقایق آموخته شده با استفاده از روش تشخیص-تمرین-تصحیح در 17 جلسه ارایه شد. داده ها با استفاده از یک آزمون خودکاری ریاضی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار R به صورت دیداری و کمی تحلیل شدند. تحلیل های دیداری و شاخص های ناهمپوشانی و نیز اندازه های اثر به دست آمده افزایش معنی دار عملکرد را در هر 5 آزمودنی نشان دادند. همچنین یافته ها پایداری خودکاری به دست آمده در مرحله ی نگهداری را نیز تایید کردند. به نظر می رسد یافته های این پژوهش می تواند رویکردی یکپارچه و موثر از آموزش شامل یادگیری مفهومی و یادگیری مبتنی برحافظه را برای خودکارسازی حقایق ضرب در اختیار معلمان و درمانگران قرار دهد.

    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، خودکارسازی حقایق ضرب، آموزش مستقیم، روش بازنمایی عینی-نمادین-انتزاعی، روش تشخیص-تمرین-تصحیح
  • رضا ابدام، عباس قلتاش*، فایزه ناطقی صفحات 63-74

    هدف تحقیق طراحی و اعتبار سنجی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی عمومی برای دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. روش تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی است که داده های آن به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. جامعه آماری شامل متخصصان برنامه ریزی درسی و کلیه دبیران و کارشناسان دوره متوسطه نظری استان فارس بود. نمونه آماری در بخش کمی در دو مرحله انتخاب گردید در ابتدا 10 نفر از متخصصان برنامه ریزی درسی به صورت هدفمند انتخاب و سپس از بین کلیه دبیران و کارشناسان دوره متوسطه نظری استان فارس که در زمینه برنامه ریزی درسی صاحب نظر بودند 80 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری برای جمع آوری داده های، در مرحله کیفی شامل تحلیل محتوای قیاسی و در مرحله کمی پرسشنامه مقق ساخته بود که روایی صوری آن و پایانی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 92/0 مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله بندی قیاسی و روش های کمی از جمله تحلیل عاملی از طریق نرم افزار SPSSتحلیل شد. یافته های کیفی الگوی طراحی شده ویژگی های مرتبط با عناصر اصلی هدف، محتوا، روش و ارزشیابی را مورد تایید قرار داد و یافته های کمی گویای اعتبارسنجی الگوی طراحی شده بود. پس می توان نتیجه گرفت که برنامه درسی مبتنی بر شایستگی عمومی برای دوره دوم متوسطه نظری در این پژوهش می تواند در نظام آموزشی جدید مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طراحی و اعتبارسنجی، برنامه درسی، شایستگی عمومی، دوره دوم متوسطه نظری
  • معصومه رنج بخش*، خدیجه ابوالمعالی، مالک میرهاشمی صفحات 75-88

    پژوهش حاضر با هدف روابط ساختاری بین مهارت های اجتماعی عاطفی و عملکرد تحصیلی با توجه به نقش میانجیگر انگیزش تحصیلی انجام شد. در مطالعه توصیفی همبستگی با مدل معادله های ساختاری حاضر، از بین جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر 16 تا 18 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398، نمونه آماری به تعداد 350 نفر به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با پرسشنامه های عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی و پرسشنامه شایستگی اجتماعی-هیجانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، چولگی و کشیدگی و...) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری) به وسیله نرم افزار آماری SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین مهارت های اجتماعی عاطفی و عملکرد تحصیلی با توجه نقش میانجیگر انگیزش تحصیلی رابطه معنادار وجود دارد. به عبارت دیگر، بین مهارت های اجتماعی عاطفی با عملکرد تحصیلی ارتباط مستقیم وجود دارد (01/0>p) و انگیزش تحصیلی، این ارتباط را به صورت معنادار میانجی گری می کند (01/0>p). پیشنهاد می شود از نتایج پژوهش حاضر به عنوان چارچوبی برای طراحی برنامه های آموزشی در جهت تقویت عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، عملکرد تحصیلی، مهارت های اجتماعی عاطفی، میانجی
  • هوشنگ گراوند، حمیده پاک مهر* صفحات 89-102

    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای روحیه پژوهشی در رابطه میان جهت گیری های انگیزشی و فشارآورهای تحصیلی با خودکارآمدی پژوهشی در راستای ارایه یک مدل علی برای روابط بین متغیرهای پژوهش بود. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی با آزمون مدل معادلات ساختاری و جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه خوارزمی در سال تحصیلی 99-1398 بود که برای انتخاب گروه نمونه آماری به تعداد قابل کفایت برای آزمون مدل با توجه به نظر لوهلین و بیاوجیان (2016) در ازای هر متغیر 15 نفر نمونه در نظر گرفته شد. 280 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودکارآمدی پژوهشی صالحی (1389)، انگیزش پژوهشی صالحی (1390)، روحیه پژوهشی شیرزاد و همکاران (1395) و فشارآورهای تحصیلی کامکاری و همکاران (1389) استفاده شد. تحلیل ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از 22 SPSS و آموس 24 AMOS انجام شدند.نتایج نشان داد مدل پیشنهادی با داده های این پژوهش برازش مناسب و مطلوبی دارد (044/0=RMSEA، 99/0=GFI، 96/0=AGFI، 997/0=CFI). نتایج غیرمستقیم مسیرها نشان داد جهت گیری انگیزش درونی و بی انگیزگی پژوهشی با میانجی گری روحیه پژوهشی اثر غیرمستقیم بر خودکارآمدی پژوهشی دارند؛ اما جهت گیری انگیزش بیرونی و فشارآورهای تحصیلی با میانجی گری روحیه پژوهشی اثر غیرمستقیم بر خودکارآمدی پژوهشی نداشتند. 46 درصد از پراکندگی نمرات روحیه پژوهشی و 16درصد از پراکندگی نمرات خودکارآمدی پژوهشی به وسیله جهت گیری های انگیزش پژوهشی و فشارآورهای تحصیلی تبیین شد. یافته ها با نتایج پژوهش های مشابه قبلی همخوانی داشت وگامی مهم برای تبیین عوامل موثر بر خودکارآمدی پژوهشی وهمچنین الگویی مناسب برای طراحی برنامه های جامع موثر بر پژوهش می باشد

    کلیدواژگان: جهت گیری های انگیزشی، فشارآورهای تحصیلی، روحیه پژوهشی، خودکارآمدی پژوهشی
  • صفدر نبی زاده، رسول کردنوقابی*، ابوالقاسم یعقوبی، خسرو رشید صفحات 103-117

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش های کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های شایستگی اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی کودکان بود. روش این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل نابرابر بود جامعه پژوهش شامل دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی شهر همدان در سال 98-1397 بود که 54 نفر از آنها، با شیوه خوشه ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش (18 نفره) و یک گروه کنترل (18 نفره) قرار گرفتند. ابتدا افراد گروه های آزمایش و کنترل مقیاس شایستگی های اجتماعی- هیجانی ژو و ای (2012) و آزمون محقق ساخته عملکرد تحصیلی را در مرحله پیش آزمون تکمیل کردند. سپس افراد یک گروه آزمایش در 10 جلسه تحت آموزش روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه آزمایشی دیگر در 18 هفته (90 فایل صوتی) تحت آموزش روش یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. بعد از اتمام آموزش همه گروه ها دوباره ابزار را در مرحله پس آزمون تکمیل کردند. نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که اثربخشی دو روش ذهن آگاهی بر افزایش مولفه های شایستگی اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی معناداری بود (0.01>p). اما تفاوت معناداری در اثربخشی دو روش مشاهده نشد (0.05<p). بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک روش تاثیرگذار بر ارتقاء شایستگی های اجتماعی- هیجانی و عملکرد تحصیلی در مدارس ابتدایی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، یادگیری اجتماعی- هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی
|
  • Fateme Anvari *, Farzaneh Mikaeli Manee Pages 9-26

    Developing a causal model of subjective well being based on academic resilience and mediating roles of teacher-student relationship, school climate and emotional adjustment is the main aim of this research. Subjective well-being is one of the important indicators of quality of life and there are many variables (biological, social, personality, occupational, etc) which have effect on it. The statistical population consisted of all high school students in Urmia and participants were 350 students who were selected by multi-stage random sampling and responded to the questionnaire which was base on conceptual model. For fitting data with conceptual model, we used partial least square method (next generation of path modeling).Among the significant findings of this study, we can mention the direct effect of academic resilience on student teacher relationship, emotional adjustment, and school climate as well as the direct effects of emotional adjustment and teacher student relationship on subjective well being. In sum, the revised model of the present study could explain 30% of the variance of subjective well-being, which indicates the importance of the variables in the model.

    Keywords: teacher-student relationship, school climate, Academic Resilience, subjective well being, emotional adjustment
  • Narges Yaftian *, Hadis Abdi Pages 27-36

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of gamification training on mathematical anxiety and mathematical motivation of ninth grade students. This research was conducted by quasi-experimental method with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population is the ninth grade students of Mallard County. Based on the available sampling,50people were selected and25people were randomly assigned to the experimental group and another25people to the control group. In 7sessions, the students of the experimental group learned some of the mathematical concepts with the help of gamification. The research tools are questionnaires of mathematical anxiety and mathematical motivation based on valid researches whose face and content validity was confirmed by experts and a number of experienced mathematics teachers. Cronbach's alpha of the Mathematical Anxiety and Mathematical Motivation Questionnaires is 0.865and0.903, respectively, indicating their acceptable reliability. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results of multivariate analysis of covariance showed that gamification training reduces ninth grade math anxiety (P<0.05,F=23.227) and increases their math motivation(P<0.05,F=16.521). Findings of the study showed that education with the help of gamification reduces the level of anxiety and stress in students in mathematics and makes teaching and learning this course more attractive and enjoyable.

    Keywords: Gamification, Mathematical Anxiety, Mathematical Motivation, Ninth Grade
  • Hamidreza Hassanabadi *, Sima Aghaei, Valiollah Farzad, Hadi Keramati Pages 37-62

    The purpose of this study was to examine the efficacy of an integrated approach to automatization of multiplication facts on students with math learning disability. A single case multiple base line design was used for this study. Five students with math learning disability were selected using WISC-VIR, Iran Key-Math and according to some exclusion - inclusion Criteria among students referred to learning disabilities clinics in Karaj. The intervention including conceptual learning of multiplications facts and strategies using explicit instruction, and concrete-representational-abstract method, and automatization of learned facts using detect-practice-repair method was presented in 17 sessions. Data was gathered using a one-minute mad math fluency test. Gathered data was analyzed visually and quantitatively, using R software. Compared to baseline, non-overlap indices, visual analysis and effect size indices confirmed a significant increase in automatic retrieve of multiplication facts in all 5 participants. The finding of this study can help teachers and SLD therapists to build a good foundation for math proficiency in everybody who has math difficulty.

    Keywords: Math Learning Disability, Automaticity of Multiplication Facts, Explicit Instruction, Concrete-Representational-Abstract Method, Detect-Practice-Repair Method
  • Reza Ebdam, Abbas Gholtash *, Fayeze Nateqi Pages 63-74

    The purpose of this study was to design and validate a curriculum based on general competency for Secondary Theortical School. The purpose of this study was to design and validate a curriculum based on general competency for high school students. The research method is exploratory mixed data whose data were collected in a field method using a questionnaire. The statistical population included curriculum planning specialists and all teachers and experts of theoretical high school in Fars province. The statistical sample was selected in a quantitative section in two stages. At first, 10 curriculum planning specialists were purposefully selected and then from all teachers and experts of theoretical high school in Fars province who were experts in the field of curriculum planning as 80 Statistical samples were selected by simple random sampling. The measurement tool for data collection was a qualitative questionnaire including a deductive content analysis in the qualitative stage and a paginated questionnaire in the quantitative stage. Data were analyzed using qualitative content analysis with deductive categorization system and quantitative methods including factor analysis using SPSS software. The qualitative findings of the designed model confirmed the characteristics related to the main elements of purpose, content, method and evaluation, and the quantitative findings indicated the validity of the designed model. Therefore, it can be concluded that the curriculum based on general competence for the second year of theoretical high school in this study can be used in the new educational system.

    Keywords: Design, Accreditation, Curriculum, General Competence, Second Theoretical High School
  • Masoomeh Ranjbakhsh *, Khadijeh Abolmaali, Malek Mirhashemi Pages 75-88

    The aim of this study was to modeling productivity academic performance based on impulsivity, delayed reward discounting, and social-emotional skills mediated by academic motivation. In a descriptive study of correlation with the present structural equation model, Among the statistical population including all adolescent girls aged 16 to 18 years in Tehran in the academic year 2020-2021, a statistical sample of 350 people were selected by multi-stage cluster sampling method Academic performance, academic motivation and emotional-social competency questionnaire were assessed. Descriptive statistics (Mean, standard deviation, skewness and elongation, etc.) and inferential (Pearson correlation coefficient and structural equations) were used to analyze the data using SPSS and AMOS statistical software. The results of data analysis showed that there is a direct relationship between social emotional skills and academic performance (p<0.01) and academic motivation mediates this relationship significantly (p<0.01). The results of the present study can be used as a framework for designing educational programs to enhance students' academic performance.

    Keywords: Academic Motivation, Academic Performance, Social-Emotional Skills, mediation
  • Houshang Garavand, Hamideh Pakmehr * Pages 89-102

    The aim of this study was to investigate the mediatory role of the research spirit in relationship between motivational orientations and academic stress, with research self-efficacy to illustrate the relationship between research variables in the causal model. The research population consisted of all Graduate students of Kharazmi University in the academic year 2018-2019, that according to Loehlin & Beaujean, (2016), for sampling a statistical sample group with a sufficient number for the model, 15 samples were considered for each variable, of which 280 people were selected using random multi-stage cluster sampling method. The instruments for data gathering were: questionnaires research self-efficacy salehi (2010), motivational orientations Questionnaire by salehi (2011), research spirit Questionnaire shirzad & et al (2016) and the academic stress Questionnaire (kamkari & et al., 2010). analysis were by method structural equation modeling using softwares of 22-SPSS and Amos 24-AMOS. The results showed that the proposed model has a good fit with the data of this study (RMSEA = 0.044, GFI = 0.99, AGFI = 0.96, CFI = 0.997). Indirect results of the paths showed that the orientation, intrinsic motivation and research motivation have a indirect effect on research self-efficacy mediated by research spirit; However, external research motivation and academic pressures mediated by research spirit did not have an indirect effect on research self-efficacy. 46% of the dispersion of research spirit scores and 16% of the dispersion of research self-efficacy scores were explained by research motivation orientations and academic pressures.

    Keywords: motivational orientations, Academic Stress, research spirit, research self-efficacy
  • Safdar Nabizadeh, Rasool Kord Noghabi *, Abolghasem Yaghoobi, Khosro Rashid Pages 103-117

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based stress reduction and mindfulness-based social-emotional learning on the components of social-emotional competence and children's academic performance. The method of this study was quasi-experimental with post-test pre-test design with unequal control group. The study population consisted of male students of the second elementary school of Hamedan in 1397-98, that 54 students of whom were selected by cluster sampling method and were divided into two experimental groups (18 people) and a control group (18 people). First, students in the experimental and control groups filled the Zhou and Ee (2012) Socio-Emotional Competence Scale and the researcher-made academic performance test in the pre-test stage. Then, one experimental group was trained in mindfulness-based stress reduction method in 10 sessions and the other experimental group was trained in mindfulness-based social-emotional learning method in 18 weeks (90 audio files) and the control group no received interventions. After completing the training, all groups completed the tool again in the post-test phase. The results of analysis of covariance showed that the effectiveness of two methods of mindfulness on increasing the components of social-emotional competence and academic performance was significant (p< 0.01). But no significant difference was observed in the effectiveness of the two methods (p> 0.05). Based on these findings, it can be concluded that mindfulness can be used as an effective method to promote social-emotional competencies and academic performance in primary schools.

    Keywords: Academic Performance, Mindfulness-based stress reduction, Mindfulness-Based Social-Emotional Learning