فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1400)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین سادین، مهدی پورطاهری*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 218-230

    پژوهش حاضر به بررسی کسب وکارهای روستایی بر مبنای دو رویکرد برندسازی و زنجیره ارزش پرداخته است تا راهی برای فعال کردن کسب وکارها جهت افزایش بهره وری و دستیابی به توان رقابتی باشد. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی مبتنی بر روش های احتمالی و هدفمند در نمونه برداری و جمع آوری داده ها است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها نیز از مجموع نمرات میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات، تکنیک های وزن دهی جمع رتبه ای و تصمیم گیری چند شاخصه ارس (ARAS) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را 220 نفر از اساتید دانشگاه های استان گلستان، کارشناسان ادارات دولتی مرتبط با توسعه روستاها و مدیران روستایی شامل؛ بخشداران ، نمایندگان شوراهای بخش، دهیاران و صاحبان مشاغل تشکیل داده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که از میان شاخص های تبیین کننده محصولات برند در سطح مناطق روستایی، شاخص رضایتمندی با وزن 095/0 در رتبه اول، انطباق پذیری با وزن 091/0 و کیفیت گرایی با وزن 086/0 در رتبه های بعدی قرارگرفته اند و از میان کسب وکارها و محصولات رایج منطقه؛ زراعت پنبه با ضریب 971/0 در اولویت اول، قالی بافی با ضریب 966/0 در اولویت دوم، غذاهای سنتی با ضریب 952/0 در اولویت سوم، پرورش اسب ترکمن با ضریب 943/0 در اولویت چهارم و اقامتگاه های بوم گردی با ضریب 924/0 در رتبه پنجم جهت برنامه ریزی برندسازی قرار داشته اند. همچنین نتایج تحلیل زنجیره ارزش مبین این موضوع است که به عنوان یک ابزار مکمل برندسازی، می توان در شناسایی و دسته بندی فرایندها، فعالیت ها و عملیات گوناگون کسب وکارها به منظور تعیین استراتژی های بازاریابی و سیاست های قیمت گذاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، کسب وکارهای روستایی، برندسازی، مدل تصمیم گیری چند شاخصه ارس، منطقه ترکمن صحرا
  • سید مهدی حسینی، کریم نادری مهدیی* صفحات 232-244

    تحقیق پیش رو از نظر نوع تحقیق، ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی است و ازنظر ماهیت بر اساس علم آینده پژوهی، تحلیلی و هنجاری است. حجم نمونه تحقیق 20 نفر از کارشناسان بانک، کشاورزان و مسیولین سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بوده اند که از روش نمونه‎ گیری گلوله برفی و به روش هدفمند انتخاب شدند. در این تحقیق با بهره گیری از تکنیک دلفی اطلاعات نخستین گردآوری شد و در نهایت 34 مولفه های که می تواند باعث اثربخشی تسهیلات باشند، شناسایی شد. در مرحله دوم برای شناسایی مولفه های اثر گذار، ماتریس تاثیرات متقابل طراحی شد. وزن دهی این پرسشنامه به صورت مقایسه ای و میزان ارتباط مولفه ها با همدیگر و با اعداد بین صفر تا سه سنجیده شد بدین طریق که عدد صفر به منزله عدم تاثیر عدد یک به منزله تاثیر ضعیف، عدد دو به منزله تاثیر متوسط، عدد سه به منزله تاثیر زیاد و در نهایت حرف P به منزله وجود رابطه بالقوه بین متغیرها است و در نهایت توسط نرم افزار MIC-MAC مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 12 مولفه به عنوان مولفه ها کلیدی و موثر بر اثربخشی تسهیلات وجود دارند که برخی از آن ها عبارت اند از: تلاش برای کاهش سطح هزینه های تولیدی توسط تولیدکنندگان، شناسایی ظرفیت های موجود در روستا و اعطای تسهیلات به این اقشار، ارایه مشاوره به صاحبان کارگاه های تولیدی برای رفع مشکلات، ایجاد سامانه ای برای ثبت ظرفیت ها و تقاضای کار در آن حوزه برای هماهنگی در عرضه تسهیلات متناسب با نیاز جامعه، تناسب وام با طرح پیشنهادی از سوی تولیدکنندگان.

    کلیدواژگان: اثربخشی تسهیلات، اشتغال پایدار روستایی، بانک کشاورزی، آینده نگاری، شهرستان همدان
  • طاهره زبیدی، جعفر یعقوبی*، مسعود یزدان پناه صفحات 246-257
    سازگاری با تنش های آب جهت حمایت از معیشت و تامین امنیت غذایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بااین حال، نوع و میزان راهبردهای سازگاری در مناطق و بسترهای اجتماعی - اقتصادی و اگرو اکولوژیکی آنان متفاوت است. شناسایی و طبقه بندی روش های سازگاری مبتنی بر داده های تجربی می تواند به طراحی و اجرای مشوق ها، قوانین و یا اصلاحات نهادی کمک کند. از این رو هدف مطالعه حاضر شناسایی انواع روش های سازگاری با تنش های آبی با استفاده از روش کیفی نظریه بنیانی است. تکنیک های به کار رفته برای جمع آوری داده ها عبارت اند از مشاهده مستقیم، مصاحبه نیمه ساختاریافته، یادداشت های میدانی و ضبط شواهد و یافته ها که در جریان مصاحبه ها صورت گرفت. اشباع نظری داده ها، با استفاده از نظرات 41 نفر از کارشناسان جهاد کشاورزی و کشاورزان به دست آمد. بر اساس یافته های تحقیق روش های سازگاری به چهار دسته کلی شامل تغییر در عملیات کشاورزی، مدیریت آبیاری، مدیریت مالی و اقتصادی و مدیریت اجتماعی تقسیم بندی گردید. روش های مدیریت عملیات کشاورزی به نوبه خود شامل دو دسته مدیریت محصول و مدیریت مزرعه بوده است. مدیریت آب شامل صرفه جویی در آب و فناوری تامین آب، روش های مدیریت اقتصادی شامل، تنوع بخشی به درآمد یا شغل، بیمه کشاورزی، پس انداز کردن و صرفه جویی در هزینه ها و دریافت کمک مالی به صورت قرض یا وام بوده است. مدیریت اجتماعی در زیر طبقه مهاجرت و شبکه سازی و گسترش دانش به منظور افزایش آگاهی در مورد روش های کاهش آسیب بوده است.
    کلیدواژگان: روش های سازگاری، نظریه بنیانی، مدیریت کشاورزی، سازگاری با کم آبی
  • مژگان درکه، کیومرث زرافشانی، لیدا شرفی* صفحات 258-273
    یکی از رهیافت های ترویجی که به کارگیری آن در شرایط کشاورزی ایران جهت حل برخی از مشکلات این بخش مناسب است، رهیافت تخصصی کالا است. این رهیافت در چهارچوب نظام های کشاورزی قراردادی به کار گرفته می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی کارکردها و چالش های کشاورزی قراردادی استان کرمانشاه با استفاده از رویکرد کیفی، صورت گرفت. مشارکت کنندگان در این تحقیق، شامل کارفرمایان طرح های کشاورزی قراردادی استان کرمانشاه و کشاورزان طرف قرارداد آنان بودند. جهت انتخاب کشاورزان، از روش نمونه گیری هدفمند و گردآوری داده ها با استفاده از روش های مصاحبه انفرادی، مصاحبه گروه متمرکز و مشاهده انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد سه کارکرد اصلی کشاورزی قراردادی از دیدگاه کشاورزان شامل افزایش دانش کشاورزان، توسعه توان اقتصادی کشاورزان و کاهش ریسک ادراک شده تولیدکنندگان است. کارفرمایان نیز مدیریت ریسک تامین مواد خام برای کارخانجات، ترویج و توسعه کشاورزی، ایجاد برند و اعتبار و ایجاد اشتغال را به عنوان کارکرد کشاورزی قراردادی معرفی نمودند. چالش های کشاورزی قراردادی استان کرمانشاه نیز شامل مشکلات مربوط به عدم پایبندی کافی به تعهدات اجرای قرارداد، مشکلات مربوط به مرحله راه اندازی و توسعه طرح های کشاورزی قراردادی و همچنین محدودیت طرح های کشاورزی قراردادی استان است. نتایج این مطالعه می تواند برای سازمان های دست اندرکار توسعه کشاورزی از جمله، سازمان جهاد کشاورزی، استانداری و اتاق بازرگانی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترویج خصوصی، چالش ها، کارکردها، کشاورزی قراردادی، استان کرمانشاه
  • فاطمه ملکی فرد، رضوان قنبری موحد*، سعید غلامرضایی، محمدرضا پاکروان چروده صفحات 274-288

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر انواع فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی بر امنیت غذایی پایدار خانوارهای آنان در شهرستان خرم آباد انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر زنان کارآفرین روستایی شهرستان خرم آباد بود (395=N) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای 190 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده های پرسشنامه محقق ساخته بود. نتایج نشان داد که وضعیت امنیت غذایی پایدار خانوارها در شرایط مطلوبی (59/2) قرار ندارد. نتایج حاصل از آزمون کروسکال والیس نشان داد که از لحاظ امنیت غذایی پایدار، تفاوت معنی داری در انواع فعالیت کارآفرینی زنان روستایی در ابعاد مصرف و دستیابی وجود دارد (05/0 <p). بعلاوه نتایج حاصل از آزمون تعقیبی LSD در بعد دستیابی نشان داد که گروه صنایع دستی به صورت معنی داری (05/0  <p) با گروه صنایع تبدیلی و تولیدات کشاورزی تفاوت دارد و خانوارهای کارآفرین مشغول در فعالیت تولیدات کشاورزی و صنایع تبدیلی در بعد دستیابی از وضعیت بهتری نسبت به خانوارهای کارآفرین مشغول در فعالیت صنایع دستی برخوردارند. همچنین در بعد مصرف هم، خانوارهای کارآفرین مشغول در فعالیت صنایع تبدیلی وضعیت بهتری نسبت به گروه تولیدات کشاورزی دارند. لذا بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهایی از قبیل ارایه اعتبارات مالی توسط سیاست گذاران، متنوع سازی فعالیت های کارآفرینی مبتنی بر تولیدات کشاورزی و فرآوری مواد غذایی و برگزاری کارگاه های آموزشی برای زنان کارآفرین مشغول در فعالیت صنایع تبدیلی با هدف تامین و نگهداری، فرآوری و بسته بندی، ایمنی و بهداشت مواد غذایی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، امنیت غذایی، توسعه پایدار
  • حمید شایان*، حمدالله سجاسی قیداری، فهیمه جعفری صفحات 290-312

    امروزه شاهد تغییرات گسترده ای در جابه جایی های میان شهرها و روستاها هستیم، به طوری که جابه جایی های دایمی میان شهر و روستا به رفت وآمدهای روزانه تبدیل شده است که از آن تحت عنوان شناوری جمعیت یاد می شود. این امر در میان ساکنان روستاهای پیرامون کلان شهرها بیشتر به چشم می خورد. در این میان علاوه بر انگیزه های اقتصادی، عوامل مختلفی می تواند در شکل گیری و تقویت جریان جمعیت شناور روستایی تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر شکل گیری جمعیت شناور روستایی در نقاط شهری است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، خانوارهای 20 روستای دهستان تبادکان در پیرامون کلان شهر شهر مشهد است. جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه محقق ساخته و بر اساس شاخص های تحقیق انجام گرفت. نتایج نشان داد که عوامل موثر بر شناوری جمعیت روستایی را می توان در قالب عوامل اقتصادی، اجتماعی، فردی، جغرافیایی- محیطی، نهادی دسته بندی کرد. در این میان عامل اقتصادی، عامل اجتماعی و عامل فردی به ترتیب 71/37، 13/12 و 78/7 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کرده اند. همچنین نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن رابطه معکوس و با شدتی متوسط میان دو متغیر فاصله از شهر و نسبت شناوری جمعیت روستایی را ارایه کرد. در نهایت نتایج حاصل از آزمون رگرسیون لجستیک حاکی از آن است که متغیرهای سن، شغل و داشتن محل سکونت یا خانه در شهر تاثیر آماری معنی داری بر متغیر وابسته (شناوری یا غیرشناوری جمعیت) دارند و قادر به پیش بینی تغییرات متغیر وابسته هستند.

    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی- شهری، جمعیت شناور، شاغلان روستایی، دهستان تبادکان، مشهد
  • یاسر محمدی*، آرزو ملازادگان، زینب اسدپوریان صفحات 314-331

    شناخت کیفیت خدمات درک شده، از جمله گام های اساسی در تحلیل رضایت خانوار روستایی و تدوین برنامه های ارتقای کیفیت خدمات محسوب می شود. لذا هدف از انجام این پژوهش، تحلیل کیفیت خدمات درک‏شده و رضایتمندی خانوار روستایی پس از الحاق به شهر همدان بر مبنای مدل سروکوال بود. پژوهش حاضر، از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی و از نظر هدف از نوع مطالعات کاربردی است. همچنین به لحاظ نحوه گردآوری داده ‏ها، از نوع تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه ساکنان هشت روستای (دره مرادبیگ، فقیره، دیزج، حصار دیزج، حصار امام، حصار آقاشمس علی، مزدقینه و خضر) ملحق شده به شهر همدان بودند که با محاسبه فرمول کوکران، تعداد 200 خانوار به عنوان جامعه نمونه انتخاب و به روش تصادفی با انتساب متناسب، نمونه گیری شدند. ابزار جمع‏ آوری اطلاعات، یک پرسشنامه دو بخشی شامل اطلاعات جمعیت‏ شناختی و 26 سوال جهت ارزیابی کیفیت خدمات  بر مبنای مدل سروکوآل بود. تجزیه وتحلیل داده ‏ها از طریق آزمون t همبسته در محیط نرم ‏افزار SPSS20 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که اختلاف معنی داری بین ادراک ساکنین از کیفیت کنونی خدمات و انتظارات آن ها از کیفیت قابل قبول خدمات در همه ابعاد کیفیت خدمات وجود دارد. لذا، شکاف منفی و معنی داری بین انتظارات و ادراکات ساکنان روستایی از خدمات دریافتی مشاهده شد که نشان دهنده عدم رضایت ساکنان مناطق روستایی از کیفیت خدمات دریافتی پس از الحاق به شهر همدان بود.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت ذی نفعان، مدل سروکوال، الحاق روستا به شهر، شهر همدان
  • سیروس قنبری*، علی ایزدی صفحات 332-350

    توسعه روستایی فرایندی است که به ارتقاء همه جانبه حیات روستایی از طریق زمینه سازی و ترغیب فعالیت های همساز با قابلیت ها و تنگناها به مفهوم عام آن تاکید می کند. به گونه ای که توانسته، سطح خواسته ها (چه بالا، چه پایین، بسته به شرایط) را در محیط های روستایی از سازمان های ذی ربط بوجود می آورد. یکی از این سازمان ها دهیاری ها است که تا حدودی توانسته با ارایه خدمات موفق آمیز خود در جهت رفع خواسته های خانوارهای روستایی توسعه روستایی را به ارمغان بیاورد. پژوهش حاضر به تحلیل رابطه سطح خواسته های خانوارهای روستایی از دهیاران در فرآیند توسعه روستایی در دهستان رشتخوار پرداخته است. پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی است و روش پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل سرپرستان خانوار در روستاهای دهستان رشتخوار بوده که براساس فرمول کوکران حجم نمونه 309 خانوار محاسبه و به صورت تصادفی ساده توزیع شد. برای رتبه بندی و تحلیل فضایی روستا از تکنیک کوپراس و نرم افزار GIS و برای تحلیل داده های آماری از تکنیک شانون و نرم افزار Expert choice ،SPSS استفاده شد. در این پژوهش، شاخص کالبدی - ساختاری با استفاده از تکنیک شانون بیشترین امتیاز (9633/0) و شاخص محیطی کمترین امتیاز (7542/0) را به خود اختصاص داده اند. بر اساس تکنیک کوپراس، روستای فتح آباد بهترین وضعیت را از لحاظ 4 شاخص سطح خواسته های خانوارهای روستایی از دهیاران در بین روستاهای دهستان رشتخوار داراست و با توجه به پراکنش روستاها با نرم افزار GIS، روستای فتح آباد در بین سایر روستاهای دهستان روشتخوار از لحاظ توسعه در رتبه اول قرار دارد.

    کلیدواژگان: سطح خواسته ها، توسعه روستایی، مدیران روستایی، روستاییان، دهستان رشتخوار
  • احسان بازیار، مصطفی احمدوند*، کبری پیرداده بیرانوند، مجید صداقتی صفحات 352-368

    حس مکان عامل تبدیل یک فضا به مکانی با خصوصیات حسی و رفتاری ویژه برای فرد است. احساس تعلق به مکان می تواند موجبات حفاظت از مکان را فراهم سازد. از این رو، هدف این پژوهش ارزیابی حس مکان افراد نسبت به تفرجگاه چشمه بلقیس در شهرستان چرام و ارتباط آن با رفتار محیط زیست گرایانه آنان بود. این تحقیق از نظر ماهیت کمی و از لحاظ گردآوری داده ها در زمره تحقیقات توصیفی است که به شیوه پیمایش انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل افراد محلی (میزبان) در منطقه تفرجگاهی باغ چشمه بلقیس و گردشگران (میهمان) بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط پانلی از متخصصان مربوطه تایید و پایایی آن نیز با انجام مطالعه ای پیش آهنگ و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای سطوح هفت گانه حس مکان (در بازه 80/0 تا 90/0) به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد هر دو گروه میزبان و گردشگر از نظر متغیرهای حس مکان و رفتار محیط زیست گرایانه در وضعیت متوسط و بالاتر قرار داشتند. نتایج آزمون مقایسه میانگین های دو گروه گردشگر و میزبان نیز نشان داد، تفاوت معناداری در بین آن ها از لحاظ متغیر حس مکان وجود دارد. این در حالی است که تفاوت معناداری از نظر رفتار محیط زیست گرایانه در بین دو گروه مشاهده نگردید. همچنین یافته ها حاکی از عدم وجود همبستگی بین رفتار محیط زیست گرایانه و حس مکان در هر دو گروه گردشگر و میزبان بود. در پایان با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهادهایی برای بهبود وضع موجود تفرجگاه چشمه بلقیس در شهرستان چرام ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: بوم گردی روستایی، حس مکان، رفتار محیط زیست گرایانه، چشمه بلقیس
  • سمیرا بهروزه، لطیف حاجی، راضیه نامدار* صفحات 370-387

    مهاجرت مهم ترین پدیده‏ای است که می‏تواند موجودیت و بقای جوامع روستایی را به خطر بیندازد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مولفه ‏های سرمایه اجتماعی و دلبستگی مکانی بر مهاجرت افراد در روستاهای شهرستان جیرفت است. جامعه آماری شامل جمعیت فعال روستایی بود و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه‏ گیری تصادفی با انتساب متناسب 382 نفر انتخاب شد. ابزار جمع ‏آوری داده‏ ها پرسشنامه ‏ای محقق ساخته بود که برای تعیین روایی آن از پانل متخصصان استفاده شد. همچنین، به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن برای سنجه‏ های مختلف پرسشنامه بین 71/0 تا 83/0 محاسبه گردید. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد هرچقدر فاصله محل سکونت روستاییان تا شهر بیشتر شود میزان مهاجرت آن ها هم به شهرها افزایش می یابد، از سوی دیگر هرچقدر سرمایه اجتماعی در میان روستاییان کاهش یابد مهاجرت به میزان زیادی افزایش می یابد. واکاوی حاصل از آزمون تحلیل مسیر نیز نشان داد تمام مولفه ‏های سرمایه اجتماعی اثرات مستقیم و معنی داری بر مهاجرت دارند و در این بین مشارکت اجتماعی بیشترین اثر مستقیم معنی دار را بر مهاجرت روستاییان دارد. ضمن اینکه دلبستگی مکانی نیز دارای اثر منفی مستقیم معنی‏دار بر مهاجرت است. همچنین تمامی مولفه های سرمایه اجتماعی بر دلبستگی مکانی دارای اثر مستقیم مثبت معنی دار هستند، به این معنا که هر چه افراد در جوامع روستایی از سطح بالایی از مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، آگاهی اجتماعی و روابط اجتماعی برخوردار باشند احتمال دلبستگی مکانی در آن ها بیشتر می شود و در نتیجه احتمال مهاجرت در میان آن ها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دلبستگی مکانی، مهاجرت روستاییان، شهرستان جیرفت
  • همت رحیمی، اصغر محمدی*، منصور حقیقتیان صفحات 388-402

    پژوهش حاضر که به روش پیمایشی انجام گرفته از نظر هدف تحقیقی کاربردی است، جامعه آماری آن اعضای تعاونی های «فعال» کشاورزی در لرستان است که تعداد 354 نفر آن ها طبق فرمول کوکران از طریق نمونه گیری سهمیه ای متناسب با حجم، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی صوری آن طبق نظرات 15 تن از اعضای جامعه آماری تعیین و روایی محتوای ابزار پژوهش با استفاده از نسبت اعتبار محتوا (cvr) و پایایی آن نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ محاسبه گردید که مقدار آن 76/0 شد و داده های تحقیق نیز به وسیله نرم افزارهای Spss و Amos تحلیل گردیدند. مطابق نتایج آزمون t تک جمله ای مشارکت اعضا در اداره امور تعاونی های موردمطالعه از سطح متوسط بالاتر است. همچنین نتایج آزمون همبستگی متغیرها و نتایج تحلیل معادلات ساختاری مدل تحقیق رابطه بین ابعاد مشارکت اعضاء (مشارکت اعضاء در مجامع عمومی، مشارکت اعضاء در نظارت بر امور تعاونی، مشارکت اعضاء در مدیریت و مشارکت اقتصادی اعضا) و «موفقیت» تعاونی های کشاورزی را تایید نمود و ارتباط بین آن ها با سطح اطمینان 99 درصد یک ارتباط مستقیم، مثبت و معنی دار نشان داده شد. نتایج کسب شده در رابطه با شاخص های برازش حاصله مدل نشان داد که مدل تحقیق از برازش مناسبی برخوردار است. در همین رابطه بین زنان و مردان متاهل و مجرد تفاوت معنی داری از لحاظ مشارکت در فعالیت های تعاونی وجود نداشت در حالی که بین متغیرهای سن، سابقه عضویت، تحصیلات و میزان سهام اعضا با موفقیت تعاونی ها رابطه مستقیم و معنی دار ملاحظه گردید.

    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی، مشارکت اعضاء، موفقیت، تعاونی های کشاورزی
  • جیران چام چام، علی اصغر میرک زاده*، فرحناز رستمی صفحات 404-417
    امروزه رقابت جهانی، تغییر بازار و فناوری های جدید با ایجاد زنجیره های ارزش منجر به ارزش افزایی در محصولات تولیدی شده است. هدف از ایجاد زنجیره های ارزش بخصوص در بخش دامپروری، بهبود عملکرد، کاهش هزینه های عملیاتی و آشکار کردن فرصت های نهفته در کسب وکار است. از این رو در تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر و نیز چالش های پیش روی زنجیره ارزش گوشت گوسفند پرداخته شد. رویکرد کلی پژوهش تحقیق آمیخته با راهبرد طرح متوالی بود. جامعه موردبررسی در دو بخش کیفی و کمی به صورت جداگانه موردبررسی قرار گرفت. در بخش کیفی 43 نفر به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب و در بخش کمی 382 نفر به با روش خوشه ای و تصادفی انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مشکلات اجتماعی 21/24 درصد، مشکلات مدیریتی 21/41 درصد، مشکلات مالی 67/8 درصد و مشکلات فنی 67/6 درصد واریانس چالش های پیش روی توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان را تبیین می کنند. مدل سازی معادله های ساختاری تعاملی در نرم افزار SMART-PLS3 نشان داد معیارهای کلی نیکویی برازش تحلیل عامل تاییدی، نشان دهنده برازش متوسط مدل اندازه گیری متغیرهای چالش های پیش روی توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند بود. سپس مدل اندازه گیری نشان داد عامل اقتصادی، سیاست های دولت و فناوری اطلاعات با ضریب تعیین 35 درصد بیش ترین نقش را  توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان دارد. در این راستا در تحقیق حاضر راهکارهای کاهش هزینه های زنجیره تولید گوشت گوسفند از رهگذر سیاست های دولتی و با به کارگیری فرصت های نهفته در فناوری اطلاعات و ارتباطات ارایه شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، گوشت گوسفند، توسعه، ارزش افزوده، لرستان
|
  • Hosien Sadin, Mahdi Pourtaheri *, Abdolreza Eftekhari Pages 218-230

    The present study examines rural businesses based on two approaches of branding and value chain as a way to activate businesses to increase productivity and achieve competitiveness. This article is a descriptive-analytical study based on probability and targeted methods in sampling and data collection. In order to analyze the data, the sum of mean scores, standard deviation, coefficient of variation, techniques of weighted summation and multi-criteria decision making (ARAS) have been used. The statistical population of the study included 220 university professors, experts of government departments and rural managers; they are made up of district heads, representatives of district councils, and representatives of villagers and business owners. The results show that among the explanatory indicators of brand products in rural areas, the satisfaction index with a weight of 0.095 is in the first place, and adaptability with a weight of 0.091 and quality orientation with a weight of 0.086 are in the next ranks. And among the common businesses and products of the region; cotton farming with a coefficient of 0.971 is in the first priority, carpet weaving with a coefficient of 0.966 is in the second priority, traditional food with a coefficient of 0.952 is in the third priority, horse breeding with a coefficient of 0.943 is in the fourth priority and ecotourism resorts with a coefficient of 0.924 are in the fifth place for branding planning. Also, the results of value chain analysis indicate that as a complementary tool for branding, activities can be identified and categorized using various business operations to determine marketing strategies and pricing policies.

    Keywords: value chain, Branding, Rural business, Aras (Additive Ratio Assessment), Turkmen Sahara
  • Sayad Mahdi Hosseni, Karim Nadery Mahdi * Pages 232-244

    The present research was a combination of documentary and survey methods, and its type based on future studies is analytical and normative. The sample size consists of twenty experts, specialists in agricultural banks, farmers, and officials in Hamedan province. These individuals were selected by snowball sampling method and purposeful method. In this study, first, the data were collected by the Delphi technique, and finally, thirty-three components that can make an efficient facility were recognized. In the second stage, for identifying efficient components, an interaction matrix is modeled. The questionnaire weighting was evaluated by using a comparative study of the relationship among the components, and indicated based on the numbers between zero and three. Thus, the number zero means no effect, number one means weak effect, number two means moderate effect, and number three means high effectiveness. Eventually, the letter P indicates the presence of the potential relationship between variables.  Finally, the results were analyzed by MIC-MAC software. The results showed twelve key components affecting the effectiveness of the facility. Some of them are: Manufacturers' efforts to reduce the level of production costs, identifying the existing capacities in the village and granting facilities to these groups, providing advice to the owners of production workshops to solve problems, establishing a system for registering capacities and job demand in that area to coordinate the supply of facilities commensurate with the needs of the community, the proportion of loans with the proposal proposed by the producers."

    Keywords: Facility Effectiveness, Sustainable Rural Employment, Agricultural bank, Foresight, Hamedan
  • Tahereh Zobeidi, Jafar Yaghoubi *, Masoud Yazdanpanah Pages 246-257
    Adaptation to stress is very important to support livelihoods and ensure food security. However, the type of adaptation strategies varies between regions and their socioeconomic and agroecological contexts. Identifying and classifying empirical data-based adaptation methods can help design and implement incentives, rules, or institutional reforms. Therefore, the aim of the present study is to classify and identify types of adaptation to water stress using a qualitative method, Grounded theory. Techniques used to collect data include direct observation, semi-structured interviews, and field notes. Based on the research findings, adaptation strategies were divided into 4 general groups, including changes in agricultural operations, irrigation management, financial and economic management, and social management. Agricultural operations management methods, in turn, include two subcategories of crop management and farm management. Irrigation management includes water-saving and water supply methods. In addition, economic management methods include diversifying income or employment, agricultural insurance, saving money, and receiving loans or credits. Social management has two subcategories of migration and networking and knowledge expansion in order to increase awareness about harm reduction methods.
    Keywords: Typology of Adaptation Methods, Grounded theory, agricultural management, water stress adaptation
  • Mozhgan Darakeh, Kiumars Zarafshani, Lida Sharafi * Pages 258-273
    One of the extension approaches that are suitable for use in Iran’s agricultural conditions and to solve some of the problems of this section is a commodity specialized approach. This approach applies to contractual agricultural systems. In this regard, the present study aimed to identify the functions and challenges of conventional farming in Kermanshah province. To do this research, the qualitative research method has been used. Participants in this study included all employers and their contracting parties in contractual agricultural projects in Kermanshah Province, as well as key experts in organizations that were somehow engaged in agricultural development. Purposeful sampling was used. Individual interviews, focus group interviews and observation were used to collect data. The research findings indicate that the main function of contract farming is to increase farmers' knowledge, develop the farmers' economic potential, and reduce the perceived risk for producers. Employers also were introduced to risk management of raw materials for factories, extension and agricultural development, creating brand credibility and job creation as the function of contract farming. The most important contract farming problems of the Kermanshah province are also in the field of establishing and developing contractual agricultural projects, limitations on conventional farming projects as well as insufficient adherence to contract obligations. The results of this study can be used for organizations involved in agricultural development, including Agricultural Jihad Organization and the Governorate.
    Keywords: Private Extension, Challenges, Functions, Contract farming, Kermanshah province
  • Fatemeh Maleki Fard, Rezvan Ghanbari Movahed *, Saeed Gholamrezai, Mohammadreza Pakravan Charvadeh Pages 274-288

    The aim of this study was to investigate the effect of various types of entrepreneurial activities of rural women on the sustainable food security of their households in Khorramabad township. The statistical population of the present study was rural women entrepreneurs in Khorramabad township (N = 395) who were selected as a sample using Jrejcie and Morgan table (n=190) and three-stage cluster sampling method. The main data collection tool was a researcher-made questionnaire. The results showed that the food security situation of households is not in a favorable condition (2.59). The results of the Kruskal-Wallis test showed that in terms of sustainable food security, there is a significant difference in the types of entrepreneurial activities of rural women in terms of consumption and access dimensions (P <0.05). In addition, the results of the LSD post hoc test in the access dimension showed that the handicrafts group is significantly (P < 0.05) different from the processing industries and agricultural products group and entrepreneurial households engaged in agricultural products and conversion industries are in a better position than entrepreneurial households engaged in handicrafts. In terms of consumption, entrepreneurial households engaged in processing industries are in a better position than the agricultural production group. Therefore, based on the obtained results, suggestions such as providing financial credits by policy-makers, diversification of entrepreneurial activities based on agricultural products and food processing, and holding training workshops for women entrepreneurs working in the conversion industry with the aim of providing and maintaining food processing and packaging, safety and health are provided.

    Keywords: rural women, Rural Entrepreneurship, Food security, Sustainable Development, Khorramabad township
  • Hamid Shayan *, Hamdollah Sojasi Qeydari, Fahimeh Jafari Pages 290-312

    Today, we are witnessing extensive changes in the movements between cities and villages, so that permanent movement between cities and villages have become daily commutes, which is referred to as population floating. This is more common among the inhabitants of the villages around the metropolises. In addition to economic incentives, various factors can affect the formation and strengthening of the flow of rural floating population. The aim of this study is to investigate the factors affecting the formation of rural floating populations in urban areas. The present research is of applied type and the method of doing it is descriptive-analytical. The statistical population of the study is the households of 20 villages of Tabadakan district around the metropolis of Mashhad. Data were collected using a researcher-made questionnaire and based on research indicators. The results showed that the factors affecting the buoyancy of the rural population can be classified into economic, social, individual, geographical-environmental and institutional factors. Among these, economic factors, social factors and individual factors explained 37.71, 12.13 and 7.78% of the variance of the dependent variable, respectively. Also, the results of the Spearman correlation test showed an inverse relationship with moderate intensity between the two variables of distance from the city and the buoyancy ratio of the rural population. Finally, the results of the logistic regression test indicate that the variables of age, occupation and having a place of residence or home in the city have a statistically significant effect on the dependent variable (floating or non-floating population) and are able to predict changes in the dependent variable.

    Keywords: Rural-urban links, floating population, Rural Employees, Tebadkan rural district, Mashhad
  • Yaser Mohammadi *, Arezoo Mollazadegan, Zeinab Asadporiuan Pages 314-331

    Understanding the quality of perceived services is one of the key steps in analyzing rural household satisfaction and developing service quality improvement programs. Therefore, the purpose of this study was to analyze the quality of perceived services and satisfaction of rural households after joining the city of Hamedan based on the SERVQUAL model. The study follows the quantitative paradigm and empirical research method in terms of purpose. Also, in terms of data collection, it is a survey-based research. The statistical population of the study was all residents of eight villages (Moradbeig Dareh, Faghireh, Khezr, Dizaj, Dizaj Hesar, Mazdaqineh, Aghashams Ali Hesar and Imam Hesar) joined the Hamedan city in which 200 households were selected as a sample population by calculating the Cochran formula and were surveyed through stratified random sampling. The data collection tool was a two-part questionnaire including demographic information and 26 questions to evaluate the quality of services based on the SERVQUAL model. Data were analyzed through t-test by SPSS20 Software. The results showed that there is a significant difference between residents' perceptions of the current services’ quality and their expectations of acceptable services’ quality in all dimensions. Therefore, a negative and significant gap was observed between the expectations and perceptions of rural residents about the services received, which indicates the dissatisfaction of rural residents with the quality of services perceived after joining the city of Hamedan.

    Keywords: Service quality, Stakeholder Satisfaction, SERVQUAL Model, Joining Rural to Urban, Hamedan city
  • Sirus Ghanbari *, Ali Izadi Pages 332-350

    Rural development is a process that emphasizes the comprehensive promotion of rural life through the context and encouragement of activities in line with the capabilities and bottlenecks in their general sense. It has been able to create the levels of demand (whether high or low, depending on the situation) in rural areas from relevant organizations. One of these organizations is rural municipality, which has been able to bring rural development by providing successful services to meet the needs of rural households. The present study analyzes the relationship between the level of demands of rural households from the performance of villagers in the process of improving rural development in Rashtkhar. The research is applied in terms of purpose and the research method is descriptive-analytical. The statistical population of the study included heads of households in the villages of Rashtkhar district, and according to Cochran's formula, the sample size of 353 households was calculated and was distributed randomly. Coopras technique and GIS software were used for ranking and spatial analysis of the villages and Shannon technique and Expert choice software, SPSS were used for statistical data analysis. In this study, the physical-structural index using the Shannon technique has the highest score (0.9633) and the environmental index has the lowest score (0.7542). According to the Coopers technique, Fathabad village has the best situation in terms of 4 indicators of the level of demands of rural households from the performance of villagers among the villages of Rashtkhar village and according to the distribution of villages with GIS software, Fatehabad village ranks first among other villages of Rashtkhar village in terms of Development.

    Keywords: Demand level, Rural Development, rural managers, Villagers, Rashtkhar district
  • Ehsan Bazyar, Mostafa Ahmadvand *, Kobra Pirdadeh Beyranvand, Majid Sedaghati Pages 352-368

    Sense of place is a factor that transforms the space into a place with special behavioral and emotional characteristics for people. This sense can lead to pro-environmental behavior. Therefore, the main purpose of this study was to assess the sense of place of local people and tourists in Cheshme Belgheis Garden of Choram and its relation to their pro-environmental behaviors. The research population of the study consisted of local people who were located at least 20 km from the garden and tourists who visited the Cheshme Belgheis Garden of Choram. The sample of the study included 96 local people and 96 tourists who visited the garden during the period of the study. A questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was obtained by performing a single study and the Cronbach's alpha coefficient was calculated for all seven different sense levels (0.80 to 0.90 ), indicating the desired reliability of the questionnaire. The results showed that both local people (3.93) and tourists (3.61) are at a desirable level in terms of sense of place and pro-environmental behavior. The results of comparing the means between the two groups of tourists and hosts also indicated that there is a significant difference between the two groups in terms of place sense. However, there was no significant difference between the two groups in pro-environmental behavior. The results showed that there was no correlation between pro-environmental behavior and the sense of place of the two target groups. Finally considering the results of the study, some suggestions have been provided to improve the condition of the garden.

    Keywords: Cheshme Belghei, Choram County, Pro-Environmental Behavior, Sense of Place, Natural Tourist
  • Samira Behroozeh, Latif Haji, Razieh Namdar * Pages 370-387

    Migration is the most important phenomenon that can endanger the existence and survival of the rural community. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of social capital components and place attachment on the migration of people in the villages of Jiroft County, which was done with a quantitative approach. The statistical population of the study was the active rural population. Krejice and Morgan table was used to determine the sample size (n=382). A stratified random sampling method was used to select the sample. A questionnaire was used for data collection that its validity was confirmed by a panel of experts. Furthermore, in order to assess the reliability of the research tool, Cronbach's Alpha coefficient was calculated (0.71≤α≤0.83). The results of the Pearson correlation analysis showed that increasing the distance between rural and urban areas leads to more migration. Also, the decrease in social capital among the villagers leads to an increase in their migration. The results of path analysis showed that all components of social capital have direct and significant effects on migration, and among these, social participation has the most significant direct effect on rural migration. At the same time, place attachment also has a significant direct negative effect on migration. All components of social capital have a significant direct positive effect on place attachment. This means that the higher the level of social participation, social cohesion, social trust, social awareness and social relations of the people in rural communities, the higher the probability that their place attachment will be increased and consequently, the lower the likelihood of migration among them.

    Keywords: Social capital, place attachment, Migration of Villagers, Jiroft County
  • Hemat Rahimi, Asghar Mohamadi *, Mansour Haghighatian Pages 388-402

    The present study, which employs a survey method, is applied in terms of the purpose. Its statistical population is the "members" of "active" agricultural cooperatives in Lorestan. The research instrument was a questionnaire whose face validity was determined according to the opinions of 15 members of the statistical community, its content validity was calculated using content validity ratio (CVR) and its reliability was calculated by Cronbach's alpha test which was 0.76 and the data was analyzed by SPSS and Amos software. According to the results of the one-sentence t-test, members' participation in the management of the cooperatives studied is above average, as well as the results of correlation tests of variables and the results of structural equation analysis of the research model. (Members’ participation in general assemblies, members' participation in cooperative oversight, members’ participation in management and members' economic participation,) and "success" of agricultural cooperatives was confirmed and the relationship between them with 99% confidence level showed a direct, positive and significant relationship. The results obtained in relation to the fit indices of the model showed that the research model has a good fit. In this regard, there was no significant difference between married and single men and women in terms of participation in cooperative activities, while there was a direct and significant relationship between the variables of age, membership history, education and members' shares in the success of cooperatives.

    Keywords: cooperatives, Member Participation, Success, Agricultural cooperatives
  • Jeyran Chamcham, Aliasghar Mirakzade *, Farahnaz Rostami Ghobadi Pages 404-417
    Today, global competition, changing markets and new technologies by creating value chains have led to increased value in manufactured products. The purpose of creating value chains, especially in the livestock sector, is to improve performance, reduce operating costs and reveal opportunities in the business. Recognition of the effective factors and obstacles in the sheep value chain is one of the most important factors of the development of these chains. Thus, in this study, effective factors and the challenges facing the development of the value chain of sheep meat in Lorestan province were studied. The main paradigm of research was mixed. In the quality section, 43 people were selected through the targeted and snowball method. In the quantitative section, 382 people were selected and examined in two stages by the simple cluster sampling method. The results showed that social problems explain 24.21% of the variance of the challenges facing the development of sheep value chain in Lorestan province, management problems 14.21%, financial problems 8.67% and technical problems 6.67%. Modeling of interactive structural equations in SMART-PLS3 software showed that the overall goodness-of-fit criteria of the confirmatory factor analysis had a moderate fit in the current model. Then, the measurement model showed that the economic factor, government policies and information technology with a coefficient of determination of 35% have the greatest role in the development of the value chain of mutton in Lorestan province. In this regard, in the present study strategies have been proposed to reduce the cost of the sheep meat value chain through governmental policies and exploiting the opportunities hidden in information and communication technology.
    Keywords: value chain, sheep meat, Development, Value Added, Lorestan