فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 47 (تابستان 1400)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 47 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی ملکی، محمدجواد لیاقت دار*، محمدرضا نیلی صفحات 9-22

    هدف پژوهش حاضر تعیین جایگاه مهارت های شغلی مورد نیاز دانش آموزان درس کار و فناوری در اسناد بالادستی آموزش و پرورش است. روش پژوهش از نوع تحلیل محتوا بوده و جامعه پژوهش شامل محتوای اسناد بالادستی بوده است. در این پژوهش از روش  سرشماری بهره گرفته شد و کلیه اسناد بالادستی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل سازه تحلیل محتوای مهارت های شغلی کار و فناوری محقق ساخته است. یافته ها نشان داد که؛ مهارت های شغلی مورد نیاز دانش آموزان درس کار و فناوری را می توان در3 مقوله اصلی(فردی، شغلی و فناوری) و 21 مقوله فرعی تدوین نمود. همچنین مشخص شد که در مجموع در محتوای اسناد بالادستی؛ به مهارت های فردی(45%)، مهارت های شغلی(32%) و مهارت های فناوری(23%) پرداخته شده است. که در این بین بیشترین ضریب اهیت مربوط به نقشه جامع علمی کشور(41/0) و کمترین ضریب اهمیت مربوط به سیاست های کلی اشتغال(12/0) بوده است. براین اساس ضروری است که با توجه به رسالت اصلی درس کار و فناوری که مبتنی بر کسب مهارت های عملی در زندگی است به مهارت های فردی، شغلی و فناوری به صورت یکپارچه و درهم تنیده توجه بشود.

    کلیدواژگان: مهارت، کار، فناوری، اسناد بالادستی، تحلیل محتوا
  • زینب اکبری*، تقی پورابراهیم صفحات 23-34

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزشی گروهی مبتنی بر روانشناسی  مثبت نگر بر اشتیاق شغلی و انگیزه شغلی کارمندان آزمایشگاه بیمارستان مدرس انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان (80 نفر) آزمایشگاه بیمارستان مدرس در سال 1398 می باشند. در این مراکز 30 نفر به عنوان نمونه برای شرکت در این پژوهش به صورت در دسترس انتخاب - شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش(15 نفر)  و کنترل(15 نفر)  گمارش شدند .ابزار پژوهش شامل پرسش نامه اشتیاق شغلی - اسکافیلی و همکاران (2002) و پرسش نامه انگیزش شغلی رایت (2004) بود. جهت تحلیل داده های به دست آمده و آزمودن فرضیه های پژوهشی از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف و تحلیل کوواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار 24spss استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزشی گروهی مبتنی بر مثبت نگری - اشتیاق شغلی کارمندان  (09/16=F، 001/0=p) - و انگیزش شغلی کارمندان  (23/19=F، 001/0=p)  را به طور معناداری افزایش داده است. بنابراین از این روش برای ارتقاء انگیزه و اشتیاق شغلی کارکنان در محیط های سازمانی می توان استفاده کرد. کلید واژه ها:  روانشناسی مثبت نگر، اشتیاق شغلی، انگیزش شغلی

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، اشتیاق شغلی، انگیزش شغلی
  • ماندانا نیکنام*، شکوه قدرتی فر صفحات 35-50
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای هوش هیجانی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و فرسودگی شغلی در پرستاران بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران زن و مرد شاغل در دو بیمارستان شریعت رضوی و شهید چمران شهر تهران در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری سرشماری 186 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (MBI)، پرسشنامه هوش هیجانی برادبری- گریوز و فرم کوتاه شده ی طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (SQ-SF) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه منفی معنادار بین طرحواره های ناسازگار اولیه با هوش هیجانی(01/0>p و 41/0- = r)و رابطه مثبت و معنادار بین  طرحواره های ناسازگار اولیه و فرسودگی شغلی(01/0> p و 65/0 r=) و رابطه منفی معنادار بین هوش هیجانی و فرسودگی شغلی بود (01/0> p و 47/0- = r). همچنین نقش واسطه ای هوش هیجانی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و فرسودگی شغلی مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که در فرسودگی شغلی، طرحواره های ناسازگار اولیه و هوش هیجانی نقش دارند بنابراین روانشناسان  ومشاوران می توانند به نقش این عوامل در پیشگیری و کاهش فرسودگی شغلی توجه ویژه ای نمایند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، هوش هیجانی، طرحواره ناسازگار اولیه، پرستاران
  • نسرین رضایی، محمد قمری*، سعیده بزازیان، وحیده باباخانی صفحات 51-66

    چکیده هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در رابطه ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای بود. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری،کلیه رانندگان مرد اتوبوس های بین شهری پایانه های شهر تهران بود. از جامعه مورد نظر نمونه ای به حجم 210 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه سبک های مقابله ای (اندلر و پارکر، 1990)،پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نیو(کاستا و مک کری، 1992)،پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی(دنیس و وندورال، 2010)پاسخ دادند. تحلیل داده ها و ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بر اساس نرم افزار Amos-21 و SPSS-19 انجام شد. نتایج نشان داد بین ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی با سبک مقابله ای  مساله مدار رابطه منفی و با سبک مقابله ای هیجان مدار و اجتنابی  رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0>p).  بین ویژگی های شخصیتی برونگرایی، سازگاری، وظیفه شناسی با سبک مقابله ای مساله مدار رابطه مثبت و با سبک مقابله ای  هیجان مدار و اجتنابی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (05/0>p). اما بین ویژگی شخصیتی گشودگی در برابر تجربه با سبک های مقابله ای رابطه معناداری یافت نشد. همچنین، روان رنجورخویی، برون گرایی و وظیفه شناسی اثر غیرمستقیم بر سبک مقابله ای مساله مدار از طریق انعطاف پذیری شناختی دارند (05/0>p). ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی و وظیفه شناسی اثر غیرمستقیم بر سبک مقابله ای هیجان مدار از طریق انعطاف پذیری شناختی دارند (05/0>p).).اثرات غیر مستقیم ویژگی های شخصیتی بر سبک مقابله ای اجتنابی از طریق انعطاف پذیری شناختی رد شد (05/0<p).در کل می توان گفت ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی، برونگرایی و وظیفه شناسی از طریق انعطاف پذیری شناختی بر سبک های مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، انعطاف پذیری شناختی، سبک های مقابله ای، رانندگان
  • ازاده عسکری*، فروغ خداکریمی، سعید توکلی، محمد مهدی نظرپور صفحات 67-80
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه فشار زاهای شغلی و تمایل به ترک خدمت بر مبنای لنگرگاه های شغلی در مدیران شرکت انتقال گاز ایران بود.

    روش

    پژوهشی مقطعی که جامعه آماری آن متشکل از کلیه مدیران شرکت انتقال گاز است.494نفر از مدیران شرکت با روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم انتخاب شده و به پرسشنامه های فشارزاهای شغلی واحد صنعتی (صفارزاده، 1377)، لنگرگاه شغلی (شاین، 1985) و تمایل به ترک شغل (اورایلی، چتمن و کالدول، 1991) پاسخ دادند.

    یافته ها

    بین افرادی که لنگرگاه غالب آنها استقلال است در مقایسه با لنگرگاه خدمت تفاوت معنی داری از نظر آماری در میزان فشارزاهای شغلی وجود دارد. به عبارت دیگر فشارزاهای شغلی در لنگرگاه استقلال بالاتر از لنگرگاه خدمت است. علاوه بر آن بین افرادی که لنگرگاه غالب آنها استقلال است در مقایسه با گروه دارای لنگرگاه غالب خدمت، تنوع و مدیریت تفاوت آماری معنی داری در میزان تمایل به ترک خدمت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    لنگرگاه شغلی در رضایت شغلی و تمایل به ترک خدمت مدیران نقش به سزایی دارد. پیشنهاد می شود که در سازمان ها بسترهای لازم را جهت فعالیت پویای مدیران در راستای لنگرگاه غالب آنان فراهم آورند

    کلیدواژگان: تمایل به ترک خدمت، فشارزاهای شغلی، لنگرگاه شغلی، مدیران
  • نوری کعب عمیر*، سید محسن احمدی، مهدی اکبرزاده صفحات 81-96

    انتخاب شغل یکی از مهم ترین تصمیمات هر فردی می باشد، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گر اکتشاف مسیر شغلی در رابطه بین هوش هیجانی و یقین مسیر شغلی دانش آموزان پایه نهم بود. روش تحقیق مورد استفاده روش همبستگی بود. جامعه آماری عبارت بود از تمامی دانش آموزان پایه نهم شهر مشهد در سال تحصیلی 97-1396 که از این جامعه تعداد 352 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه 1. سیاهه هوش هیجانی (بار-آن، 2006)، 2. مقیاس اکتشاف مسیر شغلی (هیرسچی، 2010) و 3. مقیاس یقین مسیر شغلی (دور وتریسی، 2009) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار AMOS  نسخه 22 انجام شد. نتایج نشان داد رابطه بین هوش هیجانی با یقین مسیر شغلی، هوش هیجانی با اکتشاف مسیر شغلی و اکتشاف مسیر شغلی با یقین مسیر شغلی معنی دار است. همچنین نتایج، نقش میانجی گر اکتشاف مسیر شغلی در رابطه بین هوش هیجانی و یقین مسیر شغلی را تایید کرد. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که مسیولان و مشاوران مدارس عوامل اثرگذار بر یقین مسیر شغلی دانش آموزان را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اکتشاف مسیر شغلی، یقین مسیر شغلی
  • سلمان زارعی* صفحات 97-112
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای تعالی یابی شغلی در رابطه بین انطباق پذیری مسیر شغلی با اشتیاق شغلی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر تهران در سال 1398 بود. از این جامعه تعداد 282 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس انطباق پذیری مسیر شغلی(ساویکاس، 2012)، پرسش نامه تعالی یابی شغلی(اسلمپ و ولابرودریک،2013)، و مقیاس اشتیاق شغلی اترخت(اسکافلی و همکاران، 2002) گردآوری و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم انطباق پذیری مسیر شغلی بر تعالی یابی شغلی(38/0=β، 01/0p <)، اثر مستقیم تعالی یابی شغلی بر اشتیاق شغلی(45/0=β، 01/0p <)، و اثر مستقیم انطباق پذیری مسیر شغلی بر اشتیاق شغلی(23/0=β، 01/0p <) مثبت معنادار است. همچنین، نتایج نشان داد که نقش واسطه ای تعالی یابی شغلی در در رابطه انطباق پذیری مسیر شغلی با اشتیاق شغلی (17/0 =β، 01/0p <) معنادار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که اگر سازمان فضای مطلوبی برای کارمندان ایجا کند، آنها می توانند از طریق تعالی یابی شغلی،  انطابق پذیری مسیر شغلی را در محل کار ابراز کنند که این به نو به خود به افزایش اشتیاق شغلی منجر می شود.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، تعالی یابی شغلی، اشتیاق شغلی
  • اصغر جعفری*، عاطفه حنیفی صفحات 113-128
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سرمایه ‏روان‎شناختی و اخلاق حرفه ای با نقش واسطه‏ای مکانیزم‏های دفاعی در پرستاران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری 1237 پرستار در بیمارستان های شهر همدان بودند که 234 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اخلاق حرفه ای کادوزیر (2002)، سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) و مکانیسم های دفاعی اندروز و همکاران (1993) جمع آوری و بوسیله آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین ابعاد سرمایه ‏روان شناختی (امیدواری، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب آوری) با اخلاق حرفه ای رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0 <p). نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که مکانیسم های دفاعی رشدیافته، رشدنایافته و روان آزرده در رابطه بین سرمایه ‏روان شناختی و اخلاق حرفه ای نقش میانجی معناداری دارند (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    مکانیسم های دفاعی رشدیافته، رشدنایافته و روان آزرده بر رابطه سرمایه ‏روان شناختی و اخلاق حرفه ای تاثیر می گذارند. مکانیسم های دفاعی از طریق تاثیرگذاری بر سرمایه ‏روان شناختی می توانند اخلاق حرفه ای را قوی تر پیش بینی کنند. لذا به منظور ارتقاء اخلاق حرفه ای پرستاران، علاوه بر توجه به سرمایه ‏روان شناختی، لازم است زمینه بکارگیری مکانیسم های دفاعی رشدیافته نیز فراهم شود. بنابراین آموزش و تقویت مکانیسم های دفاعی رشدیافته در پرستاران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه ‏روان شناختی، اخلاق حرفه ای، مکانیسم‏ دفاعی، پرستار
  • ساناز دهقان مروستی*، ولی الله فرزاد، ربابه نوری صفحات 129-154
    هدف

    هدف از این مطالعه، ارایه راهکارهای عملی جهت توسعه ی دانش حرفه ای معلمان برمبنای نیازهای اساسی روانشناختی دانش آموزان، باتوجه به دومتغیر درگیری تحصیلی و ادراک زمان بود.

    روش

    روش پژوهش ازنوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه ی دانش آموزان دخترمقطع دوره ی متوسطه دوم، (8000 نفر) بودند. شرکت کنندگان 316 دانش آموز (16 تا 18 سال) دختر دوره متوسطه دوم بودند که باروش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و  به سه پرسشنامه مدیریت زمان ماکان (1994)، خودتعیین گری گاردیا، دسی ورایان (2000) و درگیری تحصیلی ریو (2013) پاسخ دادند. ازنظریه خودتعیین گری دسی و رایان برای ارزیابی نیازهای اساسی روانشناختی (متغیر ملاک) و از نظریه مدیریت زمان ماکان، برای ارزیابی ادراک کنترل زمان (متغیرپیش بین) استفاده شد.

    یافته ها

    روش آماری همبستگی و رگرسیون چندگانه و گام به گام بود. مدیریت زمان و درگیری تحصیلی، (%18تا21) واریانس نیازهای اساسی روانشناختی تبیین می کنند. هدف گزینی، مکانیسم های مدیریت زمان و درگیری شناختی، پیش‎بینی کننده های نیاز خودپیروی، نمره کل درگیری تحصیلی (شناختی و عاملی) و ادراک کنترل زمان پیش بینی کننده های نیازشایستگی و درگیری تحصیلی و مکانیسم های مدیریت زمان، به عنوان پیش بینی کننده های نیاز پیوند شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    دراین مطالعه، مولفه های فردی محیط های یادگیری مطالعه شد، پیشنهاد می شود، مولفه های محیطی همچون روابط معلم دانش آموز، سبک های یادگیری و تدریس مطالعه شود.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، مدیریت زمان، نیازهای اساسی روانشناختی
  • فرامرز ملکیان*، زینب فرجی گلیانه، مریم اسلام پناه، الهام کاویانی صفحات 155-178
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی روابط ساختاری بر اساس مدیریت شایستگی و رفتارسازمانی مثبت گرا در مراکز درمانی-آموزشی شهر کرمانشاه انجام گرفت.
    روش
    روش این پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، به روش آمیخته (کمی-کیفی) از نوع طرح اکتشافی متوالی بود که در سه مرحله اصلی انجام گرفت. در مرحله اول (مشاهده اسناد) جهت دسترسی جامع و دقیق به ابعاد و ویژگی های مدیریت شایستگی با مطالعه اسناد معتبر و مرتبط در این حوزه انجام گرفت. در مرحله دوم با استفاده از مصاحبه های عمیق به بررسی دقیق تر ابعاد و ویژگی های به دست آمده از مرحله اول و دستیابی به نشانگرهای جدیدی در رابطه با مدیریت شایستگی پرداخته شد،روش نمونه گیری در این مرحله هدفمند و حجم نمونه 12 نفر بود. مرحله سوم پژوهش مشتمل بر اجرای342 پرسشنامه محقق ساخته دربرگیرنده ابعاد شایستگی های مدیریتی برمبنای یافته های مرحله کیفی و اجرای پرسشنامه رفتار سازمانی مثبت انجام گرفت.جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، t تک نمونه ای ومدل معادلات ساختاری استفاده شد مراحل یک و دو با استفاده از نسخه 11 نرم افزار MaxQDA تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت شایستگی شامل دو بعد شایستگی های پیش برنده شغلی (با 5 زیرمولفه ی: شایستگی اجرایی، شایستگی ارتباطی، شایستگی توسعه ای، شایستگی تیمی و شایستگی دانشی) و شایستگی های تعادلی (با 5 زیرمولفه ی: شایستگی نگرشی، شایستگی شخصیتی، شایستگی کنترلی و شایستگی عمومی) رابطه معنی داری با رفتار سازمانی مثبت گرا دارند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج تحلیل مسیر،مدیریت شایستگی ، شایستگی های پیش برنده و شایستگی های تعادلی بر رفتار سازمانی مثبت گرا و ابعاد آن شامل خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و  خوش بینی تاثیر دارد. لذاپیشنهاد می شوددرراستای افزایش رفتار سازمانی مثبت و توسعه و تقویت سرمایه های انسانی و حصول به چشم انداز، ماموریت و ارزش های محوری سازمان، اقدام مناسب بعمل آید.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی مثبت گرا، روابط ساختاری، مدیریت شایستگی
|
  • Mehdi Maleki, Mohammad Javad Liaghatdar *, Mohammad Reza Nili Pages 9-22

    The purpose of the present study was to determine the placement of job skills required by students in work and technology courses in upstream education documents. The research method was content analysis and the research population consisted of content of upstream documents. The census method was used in this study and all upstream documents were analyzed. The research tool consists of constructs of content analysis of job skills and researcher-made technology. The findings showed that the occupational skills required by the students in the work and technology courses can be formulated into three main categories (individual, occupational and technology) and 21 sub-categories. It was also found that in the content of the upstream documents, individual skills (45%), job skills (32%) and technology skills (23%) were discussed. The highest coefficient of importance was related to the comprehensive scientific map of the country (41%) and the lowest coefficient of importance was related to general employment policies (12%). Therefore, it is essential to integrate individual, occupational, and technological skills with the primary mission of work and technology lessons that are based on the acquisition of practical life skills.

    Keywords: Skill, Work, technology, Upstream Documents, content analysis
  • Zinab Akbari *, Taghi Pourebrahim Pages 23-34

    The aim of this study was to determine the effectiveness of group training based on positive psychology on job motivation and job motivation of Modares Hospital laboratory staff. The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study includes all employees (80 people) of Modares Hospital laboratory in 1398. In these centers, 30 people were selected as a sample to participate in this study by simple random sampling and were randomly assigned to two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. 2002) and the Wright Job Motivation Questionnaire (2004). To analyze the obtained data and test the research hypotheses, Kolmogorov-Smirnov test and univariate analysis of covariance were used using 24spss software. The results showed that group training based on positivity significantly increased employees 'job motivation (F = 16.09, p = 0.001) and employees' job motivation (F = 19.23, p = 0.001). have given. Therefore, this method can be used to promote employee motivation and job enthusiasm in organizational environments.   Keywords: Positive Psychology, Job Attitude, Job Motivation Key words: Positive attitude,Job passion , Job motivation

    Keywords: Positive attitude, Job passion, job motivation
  • Mandana Niknam *, Shokoh Ghodratifar Pages 35-50
    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of emotional intelligence in the relationship between early maladaptive schemas and burnout in nurses.

    Method

    The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of all male and female nurses working in two hospitals of Shariat Razavi and Shahid Chamran hospitals in Tehran in the year 2019 that 186 persons were selected by census sampling method. Data were collected using Maslach Burnout Inventory (MBI), Bradbury-Graves Emotional Intelligence Questionnaire and Short form of early maladaptive schema Yang (SQ-SF). Data were analyzed by Pearson correlation and path analysis by using SPSS software.

    Results

    The results showed a significant negative relationship between early maladaptive schemas and emotional intelligence (r = -0.41, p <0.01) and a significant positive relationship between early maladaptive schemas and job burnout (0.01). There was a significant negative relationship between emotional intelligence and burnout (r = -0.47, p <0.01). The mediating role of emotional intelligence in the relationship between early maladaptive schemas and job burnout was also confirmed. Therefore, psychologists and counselors can pay particular attention to the role of these factors in preventing and reducing burnout.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that in burnout, early maladaptive schemas and emotional intelligence play a role.

    Keywords: job burnout, Emotional intelligence, Maladaptive schemas, Nurses
  • Nasrin Rezaeei Pages 51-66

    The present research aimed to investigation the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between personality traits and coping styles. Research method was correlational and Research population consist of all male bus drivers of intercity terminals of Tehran. From this population, 210 subjects were selected by multistage random cluster sampling and answered to Coping Inventory for Stressful Situation (Endler& Parker, 1990), NEO personality inventory (Costa & McCrae, 1992) cognitive flexibility Inventory(Dennis &Vanderwal, 2010). Data were analyzed through structural equation modeling(SEM) with using Amos-21 and SPSS-19. The results showed thatthere was negative relationship between neuroticism personality traitwithproblem focused coping style and negative relationship betweenemotion focused and avoidance with problem focused coping styles (P<0/05). There was a positive relationshipamongextroversion, agreeableness, conscientiousness personality traits with a problem focused coping style, andnegative relationship with emotion focused and avoidance coping styles (P<0/05). But openness to experience had not significant relationship with coping styles. personality traits of neuroticism, extraversion, and conscientiousness had indirect effect on problem focused coping style through cognitive flexibility (P<0/05). personality traits of neuroticism and conscientiousness had indirect effect on emotion focused coping style through cognitive flexibility (P<0/05).Indirect effects of personality traits on avoidance coping style through cognitive flexibility were rejected.

    Keywords: Personality Traits, cognitive flexibility, coping styles, Drivers
  • Azadeh Askari *, Forough Khodakarimi, Saeid Tavakolli, Mohamad Mahdi Nazarpour Pages 67-80
    Aim

    The purpose of this research was to compare job stressors and the turnover intention based on career anchors in the managers of the Iranian Gas Transmission Company.

    Method

    A cross-sectional study which statistical population consists of all managers of gas transmission companies. 494 managers of this company were selected using the Cluster sampling proportional to volume sample method and answered these questionnaires: job stress questionnaires of the industrial unit (Saffarzadeh,1998), the career anchors (Schein,1985) & the Turnover Intention (O'Reilly, Chatman & Caldwell,1991).

    Results

    There is a statistically significant difference in the amount of job stressors between people whose predominant anchor is independence compared to the service anchor. In other words, job pressures in independence anchor are higher than service anchors. In addition, there is a statistically significant difference in the turnover intention between individuals whose dominant anchor is independence compared to the group with a dominant anchor of service, diversity and management.

    Conclusion

    Career anchor has an important role in job satisfaction and the turnover intention of managers. It is suggested that other organizations provide the necessary conditions for the dynamic activity of managers in the direction of their dominant anchor.

    Keywords: Career Anchors, Job Stressors, Managers, Turnover Intention
  • Noori Kaabomeir *, Seyed Mohsen Ahmadi, Mehdi Akbarzadeh Pages 81-96

    Given the importance of selecting a job for everyone, the purpose of the present study was to investigate the mediating role of the career exploration in the relationship between emotional intelligence and career certainty of the 9th grade students. The research method used was correlation. The statistical population consisted of all 9th grade students of Mashhad city in the academic year of 2017-2018 and 352 students were selected by multi-stage random cluster sampling. They were responded three questionnaires: 1. Emotional Intelligence Checklist (Bar-On, 2006), 2. Career Exploration Scale (Hirschi, 2010) and 3. Career Certainty Scale (Durr & Tracey, 2009). For data analysis, structural equation modeling with AMOS software version 22 was used. Results showed that the relationship between emotional intelligence with career certainty, emotional intelligence with career exploration and career exploration with career certainty are significant. The results also confirmed the mediating role of the career exploration in the relationship between emotional intelligence and career certainty. So, according to the results of the study, it is suggested that school officials and counselors consider the factors affecting the career certainty of the student's.

    Keywords: Emotional intelligence, Career Exploration, Career Certainty
  • Salman Zarei * Pages 97-112
    Aim

    The present study aimed to examine the mediating role of job crafting in the relationship between career adaptability and work engagement.

    Methods

    In this correlational study, a total of 282 individuals have randomly sampled among the employees of the Martyrs Department of Tehran Province in 2019. Data were collected using the Career Adapt-Abilities Scale (Savicas, 2012), Job Crafting Questionnaire (JCQ; Slemp & Vella-Brodrick, 2013), and Utrecht work Engagement Scale (Schaufeli et al., 2002) and were analyzed using Structural Equation Modeling.

    Results

    The results showed that the direct effect of career adaptability on job crafting (β = 0.38, P<0.01), the direct effect of job crafting on work engagement (β= 0.45, P<0.01), and the direct effect of career adaptability on work engagement (P<0.01, β = 0.23) were significantly positive. Also, the results showed that the mediating role of job crafting in the relationship between career adaptability and work engagement was significant (β = 0.17, P<0.01).

    Conclusion

    it can be concluded that when companies create a space for employees, they can express their occupational adaptability at work through the design of their workplace, which is related to occupational commitment.

    Keywords: Career Adaptability, Job Crafting, work engagement
  • Asghar Jafari *, Atefeh Hanifi Pages 113-128

    The present study aimed to determine the relationship between psychological capital and professional ethics with the mediating role of defense mechanisms in nurses.

    Methods

    The methodology was descriptive-correlational. The population was 1237 nurses in Hamedan hospitals. Two hundred thirty-four nurses were randomly selected and responded to Cadozier's questionnaire (2002) about Professional Ethics, Psychological Capital Questionnaire (Luthans et al., 2007), and Defense Style Questionnaire (Andrews. Singh, & Bond, 1993). Data were analyzed using Pearson correlation and hierarchical regression.

    Results

    There is a positive and significant relationship between psychological capital (hopeful, optimistic, self-efficacy, license) and professional ethics (P<0.01). The hierarchy regression results also show that mature, immature, and neurotic defense mechanisms significantly affect the relationship between psychological capital and professional ethics (P 0.01).

    Conclusion

    The defense mechanisms indirectly affect the relationship between psychological capital and professional ethics. The categories of hope, optimism, resilience, and self-efficacy should be considered to promote nurses' professional ethics, and nurses should be encouraged to use the defense mechanism of maturity through counseling and training.

    Keywords: psychological capital, professional ethics, defense mechanisms, Nurse
  • Sanaz Dehghan Marvasty *, Robabeh Noori Pages 129-154

     This study aimed to find practical solutions for developing teachers' professional knowledge based on students' psychological needs according to the two variables of academic engagement and Time control perception.

    Methods

    The research method was a correlation correlational research design. The statistical population was all-female secondary school students (N=8000). The participants were 316 female high school students (16-18 years old) who were selected by multistage random sampling method and responded to the Macan Time Management Questionnaires (1994), Gardia, Deci & Ryan (2000), and Reeve's Academic Engagement Questionnaire(2013). In this study, we used Deci and Ryan's self-determination theory to assess psychological needs (criterion variable) and Macan's time management theory to assess the perception of time control (predictor variable).

    Results

    The statistical method is correlation and stepwise and multiple regression. Time management and academic engagement were predictors (18 - 21%) of variance in basic psychological needs. The mechanisms of goal setting and time management, and cognitive engagement were predictors of autonomy need. Total academic engagement (cognitive and acting) and perceptions of time control were predictors of the competence need. Academic engagement and time management mechanisms were identified as predictors of the relationship need.

    Conclusion

    This study examined individual components of the learning environment. It is suggested that environment components such as teacher-student relationships, learning, and teaching styles should be studied.

    Keywords: Teachers Professional Knowledge, Academic Engagement Time Management, Psychological needs
  • Faramarz Malekian *, Zeynab Faraji Golyaneh, Maryam Eslam Panah, Elham Kaviyani Pages 155-178
    Aim
    The present study aims to offer a structural relationship pattern based on competency management and positive organizational behavior at the therapeutic and teaching centers in Kermanshah city.
    Methods
    The method of this study in terms of objective is developmental and practical and data collection method is mixed (quantitative-qualitative) in form of a sequential exploratory study, which is done in three basic phases. The first stage (observation of documents) is for comprehensive and accurate access to dimensions and features of competency management by studying valid and relevant documents in this field. In the second stage, the dimensions and features obtained from the first stage and achievement of new indicator related to competency management is discussed by using deep interviews also the sampling method in this stage was purposeful and the sample size was 12. The third phase of the study includes the implementation of 342 researcher-made questionnaires containing dimensions of management competencies based on the results of the qualitative phase and enforcement positive organizational behavior questionnaire. Pearson's correlation coefficient, one sample T-test and structural equation modeling was used to analyze the data. Stages one and two were analyzed using 11th version of MaxQDA software.
    Results
    The results of the study showed that competency management consisting job promoting competencies (including 5 sub-elements: executive competencies, communicative competencies, developmental competencies, teamwork competencies and knowledge competencies) and balance competencies (including 5 sub-elements: attitude competencies, personal competencies, control competencies and general competencies) have significant relationship with positive organizational behavior.
    Conclusion
    Based on the results of path analysis competency management, promoter competencies and balance competencies have and effect on positive organizational behavior and its dimensions including self-efficacy, hopefulness, resiliency and optimism.Therefore, it is suggested that the appropriate action should be made to increase the positive organizational behavior, to develop and strengthen human capitals and to achieve the outlook, mission and the core values of the organization.
    Keywords: Structural Relationship, Positive Organizational Behavior, Competency Management