فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1400)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوشا ناهید، فرهاد لشگرآرا*، سیدجمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی صفحات 1-18

    خشکسالی از پدیده های محیطی و بخش جدایی ناپذیر تغییرات آب وهوایی است که طی سالیان گذشته آسیب های زیادی به بخش کشاورزی و جامعه روستایی وارد کرده است این مقاله با هدف تحلیل وضعیت آسیب پذیری خانوارهای روستایی استان فارس در ایران نسبت به ناامنی غذایی ناشی از خشکسالی و همچنین واکاوی پاسخهای سازگاری آنها نسبت به پدیده خشکسالی از نظر نگرش و اقدام صورت گرفته است. داده های مورد نیاز برای انجام این پژوهش پیمایشی از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده با انتساب متناسب، گردآوری شد. با استفاده از فرمول شفر حجم نمونه کشاورزان، 270 نفر تعیین و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری sem از طریق نرم افزار SPSS21 amos23 تحلیل شد. برمبنای نتایج بدست آمده میزان آسیب پذیری خانوارهای روستایی استان فارس نسبت به خشکسالی بالاتر از حد متوسط می باشد که عامل حساسیت بالاترین اثر را در تبیین آسیب پذیری خانوارهای روستایی استان فارس دارد. همچنین نتایج حاصل از بررسی نگرش افراد مورد مطالعه در خصوص موثرترین راهکارهای سازگاری نسبت به اثرات خشکسالی نشان داد موثرترین راهکارهای سازگاری از دیدگاه افراد مورد مطالعه وابستگی قابل توجهی به حمایت های دولتی دارد. همچنین نتایج حاصل از بررسی پاسخ افراد نسبت تعدیل اثرات خشکسالی نشان داد افراد با آسیب پذیری کمتر گزینه های بیشتری را برای سازگاری با پیامدهای خشکسالی در اختیاردارند که نشان از حساسیت کمتر و بالاتر بودن ظرفیت سازگاری آنان در مقایسه با گروه بیشتر آسیب پذیر می باشد. همچنین خانوارهای روستایی مورد مطالعه از نظر برخی ویژگیها در دو گروه آسیب پذیری حاصل از تحلیل خوشه بندی مورد مقایسه قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، ناامنی غذایی، خشکسالی، خانوارهای روستایی، استان فارس، ایران
  • کلثوم حمیدی*، جعفر یعقوبی، محسن احدنژاد روشتی صفحات 19-34

    با گسترش شهرنشینی و در پی آن افزایش جمعیت بیکار، انجام فعالیت های کشاورزی در داخل و پیرامون مناطق شهری طیف وسیعی از فرصت های کسب و کار را پیش روی شهرنشینان به ویژه جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی به خصوص در کشورهای در حال توسعه و کم درآمد قرار می دهد. توسعه ی کسب و کارهای کشاورزی شهری همچون کسب و کارهای سایر بخش های اقتصادی همواره با مشکلات و موانعی روبروست. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های کسب و کارهای کارآفرینانه ی کشاورزی شهری انجام گرفته است. رویکرد این پژوهش، کیفی و به روش نظریه ی مبنایی یا داده بنیان می باشد، که در آن برای گرد آوری اطلاعات مورد نیاز از مصاحبه ی نیمه ساختارمند با 23 نفر از صاحبان کسب و کارها و کارآفرینان در زمینه های مختلف کشاورزی در شهرستان زنجان استفاده شده است. با تحلیل متن مصاحبه ها، طی کدگذاری باز تعداد 116 گزاره مفهومی در ارتباط با هدف تحقیق استخراج شد. این مفاهیم، طی کدگذاری محوری، در قالب 22 خرده مقوله و سپس طی کدگذاری انتخابی در 7 مقوله ی کلی دسته بندی شدند. طبق این دسته بندی مهم ترین چالش های توسعه ی کسب و کارهای کشاورزی شهری شامل چالش های اقتصادی، مکانی - اقلیمی، قانونی - نهادی، دانشی - آموزشی، تکنولوژی، فرهنگی - اجتماعی و چالش های دسترسی به بازار و سودآوری کسب و کار می باشند.

    کلیدواژگان: کسب و کار، کشاورزی شهری، کارآفرینی، اشتغال، شهرستان زنجان
  • علی صفایی شکیب، حسن ریحانی همدانی*، انیسه دهواری، محمد حاضری صفحات 35-42

    هدف این پژوهش تحلیل ساختاری نقش مولفه های موثر بر توانمندی کارآفرینان روستایی استان همدان با تاکید بر نقش مولفه های آموزشی - تروریجی می باشد. برای دست یابی به این هدف، از فن پیمایش استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کارآفرینان روستایی استان همدان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری ساده تصادفی نمونه آماری انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای  SPSSWin22 و  Amos Graphicsاستفاده شد. با توجه یافته های تحقیق در بخش استنباطی و مدل ساختاری زیرمقیاس های شرایط خانوادگی فرد کارآفرین، سطح دانش و آموزش و میزان دسترسی به نهاده های تولید، بیشترین تاثیر را بر میزان توانمندی کارآفرینان مورد مطالعه داشته است. با توجه به این ضرایب، کمترین میزان تاثیرپذیری مربوط به متغیرهای روانشناختی بوده و بیشترین تاثیرپذیری ها نیز مربوط به متغیرهای آموزشی هستند. براین اساس توصیه می‏گردد سازمان های مربوطه بخصوص، بخش ترویج و آموزش کشاورزی با شناسایی کارآفرینان پیشرو و رهبران محلی و استفاده از دانش آنان در تطبیق با شراسط طبیعی سبب انتقال آن به کارآفرینان شوند.

    کلیدواژگان: توانمندی، کارآفرینی، آموزشی - تروریجی، همدان
  • مریم شیرخانی*، رضا موحدی، موسی اعظمی، حمید بلالی صفحات 43-62
    هدف از انجام این پژوهش، واکاوی نقش ترویج کشاورزی در حفاظت از منابع آب کشاورزی در دشت ماهیدشت شهرستان کرمانشاه بود؛ که با استفاده از تحلیل محتوای کیفی به شیوه قراردادی به انجام رسید. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر از نوع نمونه گیری هدفمند بوده و به شیوه گلوله برفی اجرا شد. گردآوری داده ها نیز به روش مصاحبه عمیق و نیمه-ساختارمند با مطلعان کلیدی از 10 سازمان مرتبط با بخش منابع آب کشاورزی در 4 گروه شغلی مدیران، کارشناسان، محققان و اساتید دانشگاه انجام گردید (51=N). تحلیل داده ها همزمان با گردآوری آن ها و با کمک نرم افزار MAXQDA-10 انجام شد. همچنین تحلیل محتوای اسناد مرتبط با موضوع پژوهش نیز صورت پذیرفت. بر اساس نتایج فرآیند تحلیل محتوای کیفی، 347 کد اولیه، 5 مقوله اصلی و 11 مقوله فرعی استخراج شد. این مقوله ها که معرف نقش ترویج کشاورزی در حفاظت از منابع آب کشاورزی هستند؛ عبارت از بهبود وضعیت فرهنگی-اجتماعی شامل فرهنگ سازی مصرف بهینه (39 کد)، افزایش مشارکت (29 کد) و ایجاد فرصت های اشتغال (22 کد)، بهبود وضعیت اقتصادی شامل افزایش تولید و بهره وری کشاورزی (26 کد) و افزایش درآمد (24 کد)، بهبود سیاست گذاری ها در زمینه توسعه کشاورزی (28 کد) و آب (37 کد)، بهبود تعاملات سازمانی و نهادی شامل سازمان های تحقیقات کشاورزی و دانشگاه ها (33 کد) و سازمان های غیردولتی و خصوصی (28 کد) و تغییر رفتارها در زمینه بهره برداری از منابع بنیادی تولید (42 کد) و روش های تولید ناپایدار در منطقه (28 کد) است. ایفای این نقش های کلیدی توسط ترویج کشاورزی، به منظور کمک به حل بحران آب، ضروری است.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، حفاظت از منابع آب کشاورزی، تحلیل محتوای کیفی
  • رویا کرمی*، لیلا بیات صفحات 63-80
    از هنگام شروع همه گیری ویروس کووید 19 محققان داروهای مختلفی را به عنوان نامزد درمان ویا پیشگیری معرفی نموده اند که اثرات آنها هنوز هم سوال برانگیز است. در این بین گیاهان دارویی به عنوان محصولی برگرفته از طبیعت یکی از گزینه های مورد اقبال عمومی در جهان گزارش شد که اثراتش هنوز در مرحله بررسی و آزمایش است. همین موضوع سبب گردید تا این مطالعه به بررسی نقش میانجی نگرش در رابطه متغیرهای مستقل و تمایل به مصرف گیاهان دارویی در جامعه زنان روستایی استان زنجان بپردازد. مطالعه به روش پیمایش با استفاده از ابزار پرسشنامه که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته به جمع آوری اطلاعات با رعایت پروتکل های بهداشتی پرداخته است. نمونه گیری به روش خوشه ای چند مرحله ای و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 272 نفر تعیین گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای اقتصادی، اجتماعی، ویژگی های گیاهان دارویی، و دانش بر نگرش اثر مثبت و معنی داری داشته و نگرش به عنون میانجی توانسته 55 درصد از تغییرات تمایل به مصرف گیاهان دارویی را تبیین کند. همچنین اضطراب کرونا بطور مستقیم در تبیین تمایل به مصرف گیاهان دارویی نقش معنی داری نشان داد، اما در مدل غیر مستقیم اثر معنی داری بر نگرش نداشته است.
    کلیدواژگان: کووید-19، تمایل به مصرف گیاهان دارویی، اضطراب کرون، نگرش به گیاهان دارویی
  • حسین یادآور*، پریسا پاکروح صفحات 80-92
    امروزه آگاهی از نگرش، تمایلات و نیز شناخت رفتار مصرف کنندگان برای تولیدکنندگان حایز اهمیت است. بنابراین این پژوهش به تبیین قصد رفتار مصرفی محصولات ارگانیک در میان دانشجویان کشاورزی دانشگاه تبریز پراخته است. طبق نتایج، متغیر موثر در رابطه با سازه نگرش، نبود اطلاعات لازم راجع به محصولات ارگانیک بود. موثرترین متغیر برای سازه هنجارهای ذهنی، کارکرد خانواده و گروه های مرجع است. از نظر سازه قادرکننده ها، فاکتور دانش و آگاهی و اندک بودن آن نسبت به محصولات ارگانیک مهم ترین متغیر می باشد. از نظر قصد رفتاری، پاسخگویان نسبت به ارزش و اهمیت استفاده از محصولات ارگانیک واقف بوده، اما به ارگانیک بودن محصولات اطمینان ندارند. از نظر رفتار مصرفی، دانشجویان نگاه مثبتی نسبت محصولات ارگانیک دارند. از نظر وزن و رابطه اجزای مدل به غیر از سازه قادرکننده ها، سایر سازه ها با همبستگی بالایی دارند. تاثیر هنجارهای ذهنی بر قصد رفتاری و نیز رابطه علی بین قصد رفتاری و رفتار مصرفی معنی دار است.
    کلیدواژگان: ارگانیک، بزنف، رفتار، مولفه
|
  • Nosaha Nahid, Farhad Lashgarara Lashgarara *, Seyed Jamal Farajolah Hosseini, Seyed Mehdi Mirdamadi Pages 1-18

    Climate change and drought have greatly affected the vulnerability of rural households. This study aimed to Analyzing the vulnerability of rural households in Fars province of Iran for food insecurity under drought and also analyzing their adaptive responses to drought in terms of attitude and action. It was a survey research and data was collected from a sample of population based on the stratified random sampling. The sample population was 270 respondents from Fars Province by using Shaffer formula. The data was analyzed by using SPSS and AMOS software. Based on the results, the vulnerability of rural households in Fars province to drought is above average, which sensitivity factor has the highest effect on vulnerability of rural households. Also, the results of the study showed that the most effective adaptation strategies to reduce of drought Consequences are significantly dependent on government support. However, less vulnerable households have more strategic options for coping with the consequences of drought. Cluster analysis indicated that based on the two groups of respondents with the low and high vulnerability that According to it, the studied rural households were compared in terms of some characteristics.

    Keywords: vulnerability, Food Insecurity, Drought, Rural Households, Fars province, Iran
  • Kolsoum Hamidi *, Jafar Yaghoubi, Mohsen Ahadnejad Reveshty Pages 19-34

    With the expansion of urbanization and an increase in the unemployed population, agricultural activities within and around the urban areas provide a wide range of business opportunities to urban young people and university graduates, especially in developing and low-income countries. The development of urban agricultural businesses, like those in other sectors of the economy, always faces problems. The purpose of this study was to identify the challenges of entrepreneurial urban agricultural businesses. The approach of this study is qualitative and grounded theory methodology was used in this study. Information in this study collected by using semi-structured interviews with 23 business owners and entrepreneurs in different agricultural fields have been used in Zanjan Township. By analyzing the content of the interviews, 116 conceptual propositions related to the purpose of the research were extracted during open coding. These concepts were categorized into 22 subcategories during axial coding and then into 7 general categories during selective coding. According to this category, the most important development challenges of urban agricultural businesses include economic, spatial - climatic, legal - institutional, scientific-educational, technological, cultural - social and challenges related to market access and business profitability.

    Keywords: Business, Urban Agriculture, Entrepreneurship, empolyment, Zanjan Township
  • Ali Safaei Shakib, Hasan Reyhani Hamedani *, Aniseh Dehvari, Mohammad Hazeri Pages 35-42

    The purpose of this study is structural analysis of the role of components affecting the empowerment of rural entrepreneurs in Hamadan province with emphasis on the role of educational-terrorist components. To achieve this goal, a navigation technique was used. The statistical population of the study included rural entrepreneurs in Hamedan province who were selected using simple random sampling method and the required information was collected using a questionnaire. In order to analyze the data, SPSSWin22 and Amos Graphics software’s were used. According to the research findings in the inferential section and the structural model of the entrepreneurial family status subscales, the level of knowledge and education and the amount of access to production inputs had the greatest impact on the ability of the studied entrepreneurs. According to these coefficients, the lowest impact is related to psychological variables and the highest impact is related to educational variables. Accordingly, it is recommended that the relevant organizations, especially in the field of agricultural extension and education, identify the leading entrepreneurs and local leaders and use their knowledge in compliance with natural conditions to transfer it to entrepreneurs.

    Keywords: Empowerment, Entrepreneurship, Educational - Extension, Hamedan
  • Maryam Shirkhani *, Reza Movahedi, Musa Aazami, Hamid Balali Pages 43-62
    The purpose of this study was to analyze the role of agricultural extension on conservation of agricultural water resources in the Mahidasht Plain of Kermanshah County, Iran. A qualitative study was adopted with a conventional content analysis approach. The purposive sampling method was conducted using snowball method. Data collection was done through in-depth and semi-structured interviews with four groups of key informants, including managers, experts, researchers, and university lecturers from 10 organizations related to agricultural water resources (N=51). Data were analyzed using the MAXQDA-10 software concurrently with data collection. Also content analysis of documents related to the research subject was conducted. 347 primary codes, 5 main categories, and 11 sub- categories emerged as the results of qualitative content analysis process. These categories as the role of agricultural extension on conservation of agricultural water resources, include: Improving cultural and social situation including, making culture for optimal consumption of resources (39 codes), increasing participation (29 codes), and creating employment opportunities (22 codes); improving economic situation of stakeholders including, increasing agricultural production and productivity (26 codes) and increasing income (24 codes); improving policy-making including, agricultural development (28 codes) and water resources policies (37 codes); improving organizational and institutional interactions between agricultural extension and research organizations and universities (33 codes) and the Non-governmental and private organization (28 codes); and modifying behaviors toward exploitation of fundamental production resources (42 codes) and unsustainable production practices (28 codes). These key roles for agricultural extension is essential to help solving the water crisis.
    Keywords: Agricultural extension, conservation of agricultural water resources, Qualitative content analysis
  • Layla Bayat Pages 63-80
    Since the onset of the, researchers have introduced various medicines as candidates for treatment or prevention, the effects of which are still questionable. In the meantime, medicinal plants as a product derived from nature was reported as one of the most popular options in the world, the effects of which are still being studied and tested. This subject led this study to investigate the mediating role of attitude in the relation of independent variables and the tendency to use medicinal plants among the population of rural women of Zanjan province. The study using survey method and questionnaire as tool which its validity and reliability were confirmed, collected data in accordance with health protocols. Sampling conducted using multi stage cluster sampling and the number of samples was determined using Cochran's formula equal to 272 people. The results indicated that economic and social variables, characteristics of medicinal plants, and knowledge had a positive and significant effect on attitude and attitude as a mediator was able to explain 55% of the changes in the tendency to use medicinal plants. Further, Corona anxiety directly played a significant role in explaining the tendency to use herbs, but in the indirect model it did not have a significant effect on attitude.
    Keywords: COVID 19, Tendency to use medicinal plants, Corona anxiety, Attitude on medicinal plants
  • Hossein Yadavar *, Parisa Pakrooh Pages 80-92
    Awareness of attitude, tendency and behavior of consumer are important factors for organic product producer. In this regard, this study aimed to determine the affecting factors on intention of consumer among agricultural students of Tabriz University, Tabriz, Iran. According to the results, lack of information about organic products was the effective factor in regard to attitude component status. Role of family and reference group were the most effective variable for the subjective norms component. In terms of empowering component, knowledge factor and low awareness about organic products were the most important variable. About behavioral intention, respondents were aware of the significance of organic product. In terms of consumer behavior, students have had a positive regard to organic products and accessibility. All components, besides empowering component, were confirmed with relatively high correlation. The effect of subjective norm on behavioral intention and causal relationship between behavioral intention and consumption behavior were significant.
    Keywords: BASNEF, BEHAVIOR, Component, Organic