فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 53 (تابستان 1400)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 53 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید ملکی، عظیم علی شائی، قاسم فرهمند* صفحات 1-24

    یکی از بحث انگیزترین مباحث به ویژه در جوامع درحال توسعه، موضوع فرهنگ و توسعه آن است. توسعه به عنوان فرایندی چند بعدی، تلاشی برای بهبود زندگی مادی و معنوی انسانی، و فرهنگ، به منزله بنیان زندگی فکری و معرفتی جامعه محسوب می شود. ارتباط متقابل این دو امکان رشد توانایی های انسان را فراهم می آورند. توسعه فرهنگی زیربنای توسعه پایدار شمرده می شود. لذا توسعه شهری زمانی پویا خواهد بود که در ارتباط نزدیک با توسعه فرهنگی و درواقع بخشی جدایی ناپذیر از آن باشد. در این راستا هدف از این مقاله بررسی چگونگی یا نحوه برخورداری مناطق چهارگانه شهر ارومیه از لحاظ شاخص فرهنگی، به منظور دستیابی به میزان نابرابری های ناحیه ای می باشد. با توجه به مولفه های موردبررسی، رویکرد حاکم بر این پژوهش «توصیفی _ کمی و تحلیلی» است. جامعه آماری پژوهش، مناطق چهارگانه شهر ارومیه را شامل می شود که برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش آزمون های (ANOVA, Independent- samples T test, Tukey HSD) در نرم افزار SPSS، و همچنین عملگر (Gama Fuzzy) در نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که منطقه 3و 4 شهر ارومیه با میانگین (38/24 و 08/24) به عنوان گزینه برخوردار، از اولویت بهتر توسعه نسبت به دو منطقه دیگر برخوردار هستند، و مناطق 1و2 به ترتیب با میانگین (46/21 و 74/22). به عنوان مناطق محروم از لحاظ توسعه فرهنگی شناخته می شوند. البته این امر در عملگر (7/0Gama) با جزییات دقیق تری نشان داده شده است که همگی مبین وجود نابرابری های ناحیه ای موجود در شهر ارومیه است.

    کلیدواژگان: شاخص فرهنگی، توسعه یافتگی فرهنگی، آزمون تی، تحلیل واریانس، شهر ارومیه
  • شیرکو پسندی، بیژن رحمانی* صفحات 25-42

    جهانشهرها به مثابه پدیده های سیاسی - فضایی، بر روابط و قدرت سیاسی یکدیگر در چهارچوب ژیوپلیتیک جهانی شدن در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی اثر می گذارند. این فضای رقابتی از طریق ایجاد اقتصاد بازار آزاد، جریان سرمایه و کالا، دیپلماسی شهری، روابط بین الملل، حوزه نفوذ جهانشهرها در بستر جهانی شدن تحقق می یابد و شبکه ای از سلسله مراتب جهانشهرها را به وجود می آورد. در جریان این تحولات، دو قطب متضاد با فضای ژیوپلیتیکی متفاوت از جهانشهرهای برتر مانند لندن، نیویورک و توکیو و جهانشهرهای سیاه چاله ای منجمله تهران، علی رغم برخورداری از موقعیت ژیوپلیتیک برتر، همچنان در انزوا به سر می برند و در فرآیندهای ژیوپلیتیک جهانی شدن سهم عمده ای ندارند. هدف از این پژوهش، بررسی روابط و میزان تاثیرپذیری تهران از ژیوپلیتیک جهانی شدن و تحولات اقتصادی آن (رفع محرومیت و افزایش رفاه اجتماعی) در جریان رقابت پذیری، روابط سیاسی و دیپلماتیک با سایر جهانشهرهاست. روش تحقیق براساس ماهیت نظری آن تاریخی و توصیفی_ تحلیلی و برپایه ی مدل تحلیلی SWOT (سه معیار عمده ژیوپلیتیک جهانی شدن، رقابت اقتصادی و عوامل دیپلماسی شهری) است. یافته های پژوهش نشان می دهد جهانشهرهای خاورمیانه مانند استانبول، ابوظبی، قاهره، دبی و ریاض با درک وضعیت ژیوپلیتیک جهانی شدن با سایر جهانشهرهای قدرتمند (آلفا، بتا و گاما) توانسته اند تا حدودی جایگاه مناسب تری در سلسله مراتبی جهانشهرهای جهان نسبت به تهران بیابند. در پایان نیز به منظور ایجاد اصلاح در مناسبات سیاسی_اقتصادی تهران با کشورهای خاورمیانه و کشورهای غربی در بستر ژیوپلتیک جهانی شدن، پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جهانی شدن، اقتصاد، جهانشهر تهران
  • چنور محمدی*، سعدی محمدی، سیده الهام داوری صفحات 43-66

    عدالت فضایی شهر عمدتا بر وجه توزیعی عدالت با توجه به ناهمسانی های ناحیه ای، حفظ تعادل مناسبات انسان و محیط، برخورداری همسان شهروندان از فرصت ها و کاهش آثار زیان بار ناشی از عدم توزیع عادلانه و فرصت ها و امکانات در گستره ی سرزمین ملی با محوریت مقوله تنوع فضایی تاکید دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارزیابی کاربری های خدمات شهری در محلات منطقه دو اردبیل می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای می باشد که از ده شاخص خدمات شهری برای نیل به هدف استفاده شده است در این پژوهش از مدل آنتروپی شانون برای وزن دهی و اهمیت شاخص ها و از مدل های ویکور و تاپسیس برای رتبه بندی و میزان برخورداری محلات استفاده شده است با توجه به اینکه نتایج حاصل از این دو مدل (ویکور و تاپسیس) در مواردی با هم تفاوت داشت در نتیجه برای رسیدن به نتیجه ی واحد در رتبه بندی و میزان برخورداری محلات از تکنیک تلفیقی کپ لند استفاده شده که نتایج بیانگر آن است در محلات یازده گانه توزیع کاربری های خدمات شهری نامتعادل است به طوری که محله های هشت، چهار و نه به ترتیب در رتبه های اول، دوم و سوم در سطح برخوردار، محله های یک و یازده در رتبه های چهارم و پنجم در سطح نسبتا برخوردار، محله های پنج و سه در رتبه ششم در سطح نیمه برخوردار و محله های هفت و دو در رتبه های هفتم و هشتم در سطح نیمه برخوردار و نهایتا محله های شش و ده در رتبه آخر در سطح محروم قرار دارند. همچنین نتایج بر اساس مدل رتبه- اندازه نشان داد که از نظر جمعیت و خدمات بین محلات شهری منطقه دو، تعادل فضایی وجود ندارد بر این اساس محله یک و سه دارای وضعیت مناسب و منطقه چهار و ده در وضعیت نامناسب قرار دارند.

    کلیدواژگان: کاربری ها، خدمات شهری، شهر اردبیل، عدالت فضایی
  • حسین وظیفه دوست*، علیرضا پیرحیاتی، پژمان جعفری، اصغر سیف صفحات 67-84
    بسیاری از آسیب های زیست محیطی از رفتارها و نگرش های نامطلوب ناشی می شود. از طرفی بازاریابی اجتماعی فرآیندی است که با بهره گیری از اصول بازاریابی تجاری به منظور تاثیرگذاری بر باورها و رفتارهای مخاطب هدف بهره می برد. بسیاری از مشکلات مدیریت شهری به ویژه در زمینه محیط زیست ناشی از باورهای اشتباه شهروندان می باشد. لذا انتظار می رود سازمان های مرتبط با مدیریت شهری با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی، باورها و رفتارهای نامطلوب را اصلاح نموده و از بروز بسیاری از مشکلات زیست محیطی جلوگیری نمایند. این تحقیق با ارایه ی مدلی مفهومی به دنبال تبیین تاثیرگذاری اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی بر باورهای زیست محیطی از منظر شهرداری همدان می باشد. نتایج نشان داد با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی از طریق تاثیرگذاری بر ارزش احساسی و عملیاتی می توان بر باورهای زیست محیطی افراد تاثیر گذاشت. در حقیقت با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی می توان موجب اقدامات پیشگیرانه شد. با معرفی ارزش احساسی و عملیاتی به عنوان پیامدهای موثر در اجرای یکپارچه آمیخته بازاریابی اجتماعی مشخص شد این عوامل بر پیش بینی باورهای زیست محیطی افراد تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی اجتماعی، مدیریت شهری، باورهای زیست محیطی، همدان
  • جمیله توکلی نیا*، حسین ایمانی جاجرمی، حسین یدالله نیا صفحات 85-108

    حکمروایی به عنوان رویکردی که در مقابله با مفهوم حکومت شکل گرفته است و در این رویکرد تلاش می شود تا با اصولی همچون مشارکت پذیری، شفافیت، عدالت محوری، مسئولیت پذیری، پاسخگویی، قانون مداری، توافق جمعی و کارایی زمینه را برای افزایش عملکرد مدیریت شهری، فراهم نماید. هدف پژوهش تحلیل جایگاه رویکرد حکمروایی خوب در عملکرد مدیریت شهری بابل بوده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی که روش گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه برای شهروندان و متخصصین شهری به منظور آگاهی از نظرات آن ها استفاده گردید. روش تحلیل با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (میانگین، واریانس و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون هایT تک نمونه ای و Friedman) بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شاخص های حکمروایی در عملکرد مدیریت شهری بابل در سطح نامطلوبی قرار دارد و الگوی حکروایی خوب در عملکرد مدیریت شهری شکل نگرفته است. بر اساس نتایج حاصل از مدل SWOTبرای افزایش عملکرد مدیریت شهری در چارچوب رویکرد حکمروایی خوب در شهر بابل، استراتژی رقابتی به منظور توسعه نهادسازی محلی و مردمی به منظور تقویت و ارتقاء عملکرد مدیریت شهری در اولویت قرا گرفته است.

    کلیدواژگان: حکمروایی، عملکرد، مدیریت شهری، بابل
  • جعفر جعفری فرد، حمید صابری*، مهری اذانی، احمد خادم الحسینی صفحات 109-132

    نظریه حکمروایی خوب شهری نظریه جدیدی است که می تواند نحوه اداره مطلوب جامعه را از طریق ارتقای کیفیت شاخص های هشت گانه، برنامه توسعه سازمان ملل UNDP  محقق سازد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد حکمروایی خوب شهری بر میزان پایداری محلات کهنوج می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده از نظر نحوه گردآوری داده ها پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات، به صورت دو پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای شاخص های حکمروایی و توسعه پایدار محلات شهر کهنوج می باشد. روایی سوالات پرسشنامه به صورت روایی صوری و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 931/0محاسبه بدست آمد که نمایانگر ضریب اعتماد بالای آن است. جامعه آماری شامل تعداد 42400 نفر از شهروندان  بالای 20سال محلات شهر کهنوج می باشد که تعداد 380 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی شاخص های 5گانه حکمروایی خوب شهری نشان دهنده حد متوسط این شاخص در شهر کهنوج است. بررسی تاثیر حکمروایی خوب شهری بر پایداری محلات بیانگر آن است که از میان هفت متغیر موجود در معادله رگرسیونی، متغیر قانون مندی به بهترین وجه تغییرات متغیر وابسته (توسعه پایدار شهری) را تبیین می کند. مرتبه دوم اجماع گرایی از ضریب تاثیر استانداردی معادل 18/0درصد برخوردار است. متغیر مشارکت با ضریب تاثیر استاندارد 16/0 درصد در مرتبه سوم تاثیرگزاری بر متغیر توسعه پایدار شهری قرار دارد. همچنین متغیر اثربخشی و مسئولیت و پاسخگویی با ضریب تاثیر استاندارد 13/0 درصد و 12/0 درصد در رتبه چهارم و پنجم تاثیرگزاری بر متغیر توسعه پایدار شهری قرار دارند. در پایان پیشنهادهایی نیز برای پایدار ساختن محلات ناپایدار در راستای شاخص های حکمروایی و به تفکیک هر کدام از شاخص های حکمروایی خوب شهری شامل مشارکت، اثربخشی و کارایی، شفافیت، قانونمندی، مسئولیت و پاسخگویی، اجماع گرایی و داشتن چشم انداز ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، پایداری محلات، توسعه، کهنوج
  • رضا خیرالدین، محمد قادری* صفحات 133-154

    نابرابری فضایی شهری به صورت اسکان غیررسمی در کشورهای در حال توسعه نمود بیشتری دارد. سکونت گاه های غیررسمی باعث شکل گیری فضاهای شهری نابرابر در ریودوژانیرو هستند، برنامه های زیادی با حمایت مالی فراوان در سه دهه اخیر برای تعدیل شکاف فضایی در شهر ریودوژانیرو تدوین شده است. این پژوهش سعی دارد با بررسی وضعیت تغییرات شکاف فضایی از سال 1985 تا 2015 در ریودوژانیرو به این سوال پاسخ دهد که آیا برنامه های پرهزینه توانسته نابرابری فضایی را در ریودوژانیرو کاهش دهد یا شکاف فضایی بین مناطق مختلف شهر توسط رشد هزینه های خدماتی تشدید شده است؟ این تحقیق ابتدا به بازکاوی برنامه ها و رویکردهای حمایت مالی در شهر ریو می پردازد، سپس به تحلیل وضعیت شهر در جنبه های مورد نظر پرداخته؛ بنابراین روش تحقیق توصیفی - تحلیلی می باشد و از آنجا که تجربه مطالعه ریودوژانیرو می تواند رهگشای برنامه ریزی شهری در کشور باشد، از نوع تحقیقات کاربردی محسوب می شود. در این تحقیق، تحلیل جنبه های مختلف نابرابری فضایی از روش های عددی مانند ضریب همبستگی، ضریب تغییرات و ضریب جینی انجام گرفته، و نمایش نابرابری فضایی با استفاده از  GIS انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که حمایت های مالی فراوان در ریودوژانیرو باعث بهبود زیرساخت های سکونت گاه های غیررسمی شده است و جمعیت فاولاها در دوره مطالعاتی افزایش یافته، اما تغییرات ضریب جینی قیمت مسکن نشان از افزایش شکاف فضایی بین مناطق مختلف ریودوژانیرو دارد بدین ترتیب برنامه های حمایت مالی نه تنها نتوانسته نابرابری فضایی را در ریو را تعدیل بخشد بلکه نتیجه معکوس درپی داشته و  شکاف فضایی در این شهر تشدید شده است.

    کلیدواژگان: برنامه های حمایت مالی، نابرابری فضایی، اسکان غیررسمی، فاولا، ریودوژانیرو
  • علیرضا عبدالله زاده فرد*، علی شکور، زهرا محمدی صفحات 155-176

    ادراک هویت، درک کیفیت‏های فضاهای شهری و احساس تعلق به محیط، اغلب از طریق پیاده‏روی در محیط قابل دستیابی هستند. ازاین رو هویت پذیری، با ایجاد نقطه مشترکی بین گروه‏ها و نسل های مختلف سبب تشکیل هویت شهر و نتیجتا ارتقاء هویت ساکنین می‏شود. بافت تاریخی در شهرها یکی از موارد مرتبط با هویت محسوب می‏شود که متناسب با شرایط انسانی و طبیعی خود نیازمند مداخله و اصلاح است، ازاین‏رو می‏توان پیاده محوری را به عنوان روندی مداخله‏ای در شهرها در راستای ارتقاء هویت مکان در نظر گرفت. لذا این تحقیق با مطالعات میدانی و با استفاده از روش توصیفی با استناد به متون و مصادیق موجود، تاثیر هویت شهری در گذرهای تاریخی با رویکرد پیاده محوری را در محدوده گذر کوچه اتابکان شیراز را به عنوان هدف خود قرار داده است و پرسشنامه‏ای تهیه گردید که توسط 148 نفر از شهروندان پاسخ داده شد. عدد آلفای کرونباخ آزمون پایایی برابر 9/92% به دست آمد و جهت تحلیل اطلاعات آماری از نرم‏افزار SPSS استفاده شد که در بخش تحلیلی از آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی ساده، تحلیل واریانس و تحلیل عاملی استفاده شده است. با توجه به داده‏های به دست آمده، ضریب همبستگی پیرسون 776/0 و سطح معناداری کوچک تر از 05/0، می‎توان گفت که بین معیارهای هویت شهری و گسترش پیاده محوری رابطه معنی‎دار وجود دارد و بر اساس تحلیل واریانس با سطح معنی‏داری 000/0 بین سه متغیر پیاده محوری، هویت شهری و بافت‎های‏تاریخی رابطه معنادار وجود دارد و درنتیجه با آزمون رگرسیون خطی ساده از بین معیارهای پیاده محوری، معیار شادی‏بخش بودن با 7/38 درصد بیشترین تاثیر، معیار راحتی با 2/8، معیار انعطاف‏پذیری با 1/3، معیار ارتباط با 6/2 درصد به ترتیب اهمیت تاثیرگذاری بر متغیر هویت شهری در بافت تاریخی می‎باشند و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی با سطح معنی‏داری 000/0، بین سه متغیر هویت شهری، پیاده محوری و تمایل عابران اثر متقابل معنی‎دار وجود دارد و بر اساس تحلیل واریانس تمایل عابران تاثیر بیشتری نسبت به پیاده محوری بر روی گسترش پیاده محوری دارد.

    کلیدواژگان: هویت شهری، گذرهای تاریخی، پیاده محوری، گذر کوچه اتابکان، شیراز
  • بابک اجتماعی*، زهرا پربار صفحات 177-194

    ساخت و سازهای غیراصولی و بی رویه در مناطق شهری و پیرامون آن ها بدون در نظر گرفتن شرایط محیطی از قبیل شیب، نوع خاک و ضخامت آن، سطح ایستابی آب های زیرزمینی، فاصله ی مناسب از کانون زلزله های احتمالی و...، منجر به پدیده ی مکان یابی و مکان گزینی غیراصولی شهرها می گردد. این پژوهش با ارایه ی الگویی مناسب به دنبال مکان یابی فضای بهینه در شرایط وقوع زلزله در شهرستان سپیدان می باشد. در مرحله ی اول به شناسایی عوامل موثر بر مکان گزینی پرداخته شده، سپس لایه های اطلاعاتی عوامل تاثیر گذار در مکان یابی، با استفاده از منطق فازی در سامانه های اطلاعات جغرافیایی تهیه و نقشه ی نهایی از روی هم گذاری لایه های اطلاعاتی، به دست آمده است. نتایج حاکی از آن است که با توجه به امکانات شهر سپیدان، برای ایجاد فضای بهینه در شهرستان، مناسب تر است که سه سطح مدیریتی و شش پایگاه مختلف در نظر گرفته شود تا در مواقع بروز حادثه ی زلزله، امدادرسانی به موقع و مناسب تر در تمام نقاط صورت گیرد. این سه سطح عبارت اند از: اولویت اول روستای خانی وزک، اولویت دوم اطراف ده لاله و اولویت سوم روستای خفری که دو سطح در غرب شهر و یک سطح در جنوب قرار دارد و نقاط روستایی اطراف خود را پوشش می دهند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، فضای بهینه، فازی، شهرستان سپیدان، فضای شهری
  • سمانه غفاری ساروی، مجید شمس*، اسدالله دیوسالار صفحات 195-222

    در دهه های اخیر با بروز مشکلاتی ناشی از رشد کالبدی فضایی وسیع شهرها مانند کاهش کیفیت زندگی و شاخص های توسعه انسانی، عدم برخورداری کامل شهروندان از خدمات و مسکن، وجود فضاهای رها شده شهری و متروکه و بافت های فرسوده در نواحی شهر سبب شده به رویکرد توسعه میان افزا با احیای ظرفیت های موجود درون شهرها در جهت جلوگیری از تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، ساماندهی فضایی و کالبدی شهر و استفاده بهینه از اراضی شهری توجه شود. هدف اصلی این پژوهش نقش رویکرد توسعه میان افزا در ساماندهی شهر جلگه ای بهشهر می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی -تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارشناسان دستگاه های اجرایی و شهروندان می باشند. با توجه به معیارهای توسعه میان افزای، اثرگذاری این رویکرد در ساماندهی و هدایت اصولی برنامه های توسعه شهری و عملکرد نهادهای مدیریت شهری در بهبود فضایی - عملکردی و ساماندهی شهری 29 شاخص به عنوان چارچوب تحلیلی پژوهش در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل نشان می دهد در بهره برداری از ظرفیت ها و عرصه های توسعه درونی شهر بهشهر، تنها به معیارهای زیست محیطی (با میانگین2.91 و آماره تی 1.21-) در برنامه های توسعه شهری توجه شده و نهادهای مدیریت شهری بادید تک بعدی به بهبود شاخص های زیرساختی (با میانگین 3.09 و آماره تی 2.54) از میان ابعاد پنج گانه توجه نموده اند. همچنین در حوزه  بهبود فضایی - عملکردی و ساماندهی شهری بهشهر، نهادهای مدیریت شهری تنها در توسعه تراکم خالص شهری، استفاده بهینه از زیرساخت ها و تسهیلات موجود، توسعه شبکه معابر و شناسایی و بهره گیری از ظرفیت های موجود جهت توسعه درونی دارای عملکرد نسبتا مطلوب بوده و به وضعیت سرانه ها در نواحی شهری و  کاهش فشار توسعه در پهنه های فضای سبز توجه چندانی نداشته اند. در نهایت بر اساس نظرات متخصصان شهری، توجه به پهنه بندی عملکردی، هزینه ها و نیازهای مالی، تراکم در نواحی شهری، مشکلات از نگاه ساکنین و شهروندان و بهبود زیرساخت ها به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر توسعه میان افزای شهر بهشهر تعیین شده است.

    کلیدواژگان: توسعه درون افزا، ساماندهی، شهر جلگه ای، شهر بهشهر
|
  • Saeed Maleki, Azim Ali Shaei, Ghasem Farahmand * Pages 1-24

    One of the most controversial issues, especially in developing societies, is culture and its development. Development as a multidimensional process, is an effort to improve the material and spiritual life of human beings, and culture, is considered as the foundation of the intellectual and epistemological life of the society. The interrelationships of the two enable the growth of human abilities. Cultural development is considered as the foundation of sustainable development. Therefore, urban development will be dynamic when it is closely related to cultural development and in fact an integral part of it. The purpose of this article is to investigate how the four regions of Urmia enjoy cultural terms in order to achieve regional inequalities. According to the studied components, the approach of this research is "descriptive-quantitative and analytical". The statistical population of the study includes the four regions of Urmia, which were used to analyze the research data using ANOVA, Independent- samples T test, Tukey HSD and Gama fuzzy operator in the ArcGIS software. The results show that the districts 3 and 4 in Urmia with means of 38/24 and 8.24 as well as options are better developed than other districts. Also zone 1 and 2 are known as backward regions in terms of cultural development with means of 21/46 and 22/47. Of course, this applies to the operator for more details on Gama 0/7, which all indicate the existence of regional inequalities in Urmia.

    Keywords: Cultural Factors, cultural development, T test, analysis of variance, Urmia
  • Shirko Pasandi, Bijan Rahmani * Pages 25-42

    Cosmopolis as political-spatial phenomena affects the relations and political power of each other within the geopolitical framework of globalization at national, regional and international levels. This competitive environment is realized through the creation of a free market economy, the flow of capital and commodities, urban diplomacy, international relations, the sphere of influence of cosmopolis in the context of globalization, and thus creates a network of hierarchies of cosmopolis. In the course of these developments, two opposing poles with a different geopolitical atmosphere from the superior cities such as London, New York and Tokyo, and the black hole cosmopolis, i.e., Tehran, remain in isolation, despite its prevailing geopolitical position, and a major contributor to geopolitical processes which are not globalized. The purpose of this research is to investigate the relationship and the extent of Tehran's influence on globalization and its economic developments (eliminating deprivation and increasing social welfare) in the course of competitiveness, political and diplomatic relations with other cosmopolises. Theoretically the methodology of the research is historical and has a descriptive-analytical nature which is based on the analytical model of SWOT (three major geopolitical criteria of globalization, economic competitiveness and urban diplomacy factors), which after impact scoring as a positive factor for the development of more strengths of the weaknesses is its negative factor. The results show that globalization of the Middle East of some countries such as Istanbul, Abu Dhabi, Cairo, Dubai, and Riyadh, with the understanding of the geopolitical situation of globalization with other powerful cosmopolises (alpha, beta and gamma), are somehow better positioned in the hierarchy of cosmopolis than Tehran itself. In the end, proposals some suggestions have been stated to foster the political-economic relations of Tehran with the countries of the Middle East and Western countries thereby taking advantage of the geopolitics of globalization.

    Keywords: Geopolitics, Globalization, economics, Tehran cosmopolis
  • Chonour Mohammadi *, Saadi Mohammadi, Elham Davari Pages 43-66

    The city's spatial justice is mainly based on the distributive aspect of justice due to regional disparities, maintaining the balance of human relations and the environment, equal access of citizens to opportunities and reduction of harmful effects due to unfair distribution and opportunities. It emphasizes the possibilities in the national territory with the focus on the category of spatial diversity. The main objective of this research is to evaluate the utilities of urban services in district two of Ardebil. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of its method. The necessary data were collected through documentary information and library in which ten urban service indicators were used to achieve the goal. In this research, Shannon's Entropy Model was used for weighing and determining the importance of the indicators. Also the models of the Vikor and Topsis were used for ranking and the leveling the utilization of neighborhoods. The results of these two models, i.e., VIKOR and TOPSIS, differed in some cases, therefore in order to achieve a unified result concerning ranking and the degree of possession of neighborhoods, the combined technique was used the results of which indicate the distribution of unbalanced urban services in the eleven districts so that the neighborhoods of eight, four and nine are in first, second and third rank respectively, neighborhoods of one and eleven in fourth and fifth rankings with a relatively high level, neighborhoods of five and three are ranked sixth in semi-possessed areas, and neighborhoods seven and two in the seventh and eighths of the semi-possessed, and finally, the neighborhoods of six and ten in the last resort are at the disadvantage level. Also, the obtained results based on the rank-size model showed that there are no space balances in terms of population and services between urban neighborhoods of the region. Accordingly, neighborhoods one and three are in good condition and districts four and ten are in poor condition.

    Keywords: Uses, Urban services, Ardabil, Spatial justice
  • Hosein Vazifehdoost *, Alireza Pirhayati, Pezhman Jafari, Asqar Seif Pages 67-84
    Many environmental damages results from undesirable behaviors and attitudes. Social marketing is a process that exploits the principles of commercial marketing in order to influence the beliefs and behaviors of target audience. Many of the problems of urban management, especially in the field of the environment have their roots in citizens’ misconceptions. Therefore, it is expected that the organizations related to urban management to eradicate undesirable beliefs and behaviors by implementing mixed social marketing and thereby to prevent the occurrence of many environmental problems. This research, by presenting a conceptual model explains the effect of the implementation of mixed marketing on environmental beliefs from the viewpoint of Hamadan municipality. The results showed that by implementing a mixed social marketing by influencing the emotional and operational values people's environmental beliefs can be affected. In fact, the implementation of the mixed social marketing can lead to preventive measures. With the introduction of emotional and operational value as an effective consequence of the integrated implementation of the mixed social marketing, these factors have been shown to affect the prediction of individuals’ environmental beliefs.
    Keywords: Social Marketing, value, urban management, Hamadan
  • Jamile Tavakolinia *, Hossein Imani Jajarmi, Hossein Yadollahnia Pages 85-108

    Governance as an approach which has been formed conflicting with the concept of government in which it is tried to prepare principles like corporation, transparency, justice, responsibility, responsiveness, laws, consensus, and efficiency in order to develop the urban management performance. The purpose of the present study was to analyze the status of good governance approach in urban management of Babol. The descriptive-analytical method was used in which the necessary data were gathered using the questionnaire designed for the citizens and civil experts to benefit from their views. The analysis was done using descriptive tests like the mean, variance, and standard deviation, as well as inferential statistics including one-sample T-test and Friedman. The obtained results showed the governance indicators in urban management of Babol are not satisfactory and there is no good urban management performance in the city. Based on the obtained results from the SWOT model to improve the urban management performance based on a good governance approach in Babol, a competitive strategy should be prioritized in order to develop the local institutions and to boost the performance of urban management.

    Keywords: ggovernance, performance, urban management, Babol
  • Jafar Jafarifard, Hamid Saberi *, Mehri Azani, Ahmad Khademolhoseiny Pages 109-132

    A good urban governance theory is a new theory that can realize the desirable governance of the community by improving the quality of the eight indicators of the United Nations Development Program (UNDP). The purpose of this research is to investigate the effect of good urban governance on the stability of Kahnouj neighborhoods. The research method is descriptive-analytic in terms of collecting data. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire based on governance indicators and sustainable development of Kohnoj. The validity of the questions was evaluated based on Cranach’s alpha coefficient which was 0.931 indicating its high coefficient. The statistical population includes 42400 citizens over 20 years old in the neighborhoods of Kahnouj, with 380 samples who were selected as the participants of the study. The survey of five good urban governance indicators reflects the average of this indicator in Kahnouj. The study of the effect of good urban governance on the stability of neighborhoods indicates that among the seven variables in the regression equation, the law variable covariates best with the changes of dependent variable i.e., sustainable urban development. The second-order consensus has a standard impact coefficient of 0.18%. The participation variable with a standard impact factor of 0.16% in the third place has an impact on the sustainable urban development. Also, the variables of effectiveness, responsibility and accountability with the coefficients of 0.13% and 12.2% are in the fourth and fifth places of impact on the sustainable urban development. Finally, some suggestions regarding stabilizing sustainable neighborhoods are presented in line with the governance indicators and the good urban governance indicators, including participation, effectiveness and effectiveness, transparency, legality, accountability, consensus, and vision have been presented.

    Keywords: Good Urban Governance, Citizens, Sustainable Development, Kahnouj
  • Reza Kheyroddin, Mohammad Ghaderi * Pages 133-154

    Urban spatial inequality in informal settlements is more apparent especially in the developing countries, with various roots and reasons and its modification is arduous. Since last decades Rio de Janeiro has been exposed to informal settlements. Almost these settlements have dispersed all over the city leading to the formation of spatial inequality. Therefore many plans with financial support have developed to remove the existing spatial inequality in last three decades. This research tried to analyze the variation of urban inequality gap between 1985 and 2015 and to answer this question that whether extensive plans can reduce urban spatial inequality or whether spatial gap among other regions have raised due to services costs. First, we revised plans of financial supports and then analyzed urban condition from several aspects. The research method is analytical – descriptive since Rio experience can be a model for urban planning in Iran as this type of research is an applied one. In this study, analysis of different aspects is based on numerical methods as the correlation coefficient, variation coefficient, Gini coefficient, and for showing the spatial inequality, GIS was used. It was concluded that financial supports have good influence on Favela’s infrastructure and may improve their levels. Favela’s population have increased but the variation of house price Gini coefficient reveal raise of inequality gap among Rio regions. As a result, not only financial support plans could modify urban inequality but it may have the reverse outcome and the inequality gap would be intensified.

    Keywords: financial support plans, spatial inequality, Informal settlements, Favelas, Rio de Janeiro
  • Alireza Abdolahzade *, ALI Shakoor, Zahra Mohammadi Pages 155-176

    Understanding the identity, the quality of urban areas and sense of belonging to an environment, are all achieved through walking in the environment. Therefore, identity admission creates the urban identity and improves the identity of inhabitants through making a common point among different groups and generations. Historical context in cities is one of the elements related to identity which requires intervention and adjustment based on the environmental and human conditions. As a result, pedestrian orientation can be considered as an intervention procedure in citied to improve place identity. Therefore, the present study includes field studies and descriptive method based on the existing patterns and evidences and investigates the effect of urban identity on historical pathways, with a pedestrian-oriented approach in Atabakan alley, Shiraz, Iran. A questionnaire was prepared and then was completed by 147 citizens. Cronbach’s alpha for the reliability test was estimated to be 92.9% and the SPSS software was used to statistically analyze the data. In the analytical part, Pearson correlation coefficient test, simple linear regression, Variance analysis and factor analysis were used. According to the obtained data, Pearson correlation coefficient was 0.776 and the P-value was below 0.05, i.e. there was a significant relationship between the criteria of urban identity and pedestrian orientation expansion. Based on the analysis of variance, with P-value of 0.000, it was found that three variables of pedestrian orientation, urban identity and historical context have significant relationship with each other and according to simple linear regression test, the pedestrian orientation criteria, has the largest effect (38.7%), and then comes the other criteria of convenience, flexibility, and relation, respectively having 8.2%, 3.1%, and 2.6% influence on urban identity variable in historical context. It can be inferred that in the factor analysis test with a P-value of 0.000 there was a significant mutual effect between the three variables of urban identity, pedestrian orientation and the passengers’ willingness. According to variance analysis, the passengers’ willingness was more effective than pedestrian orientation.

    Keywords: urban identity, historical pathways, pedestrian orientation, Atabakan alley, Shiraz
  • Babak Ejtemaie *, Zahra Porbar Pages 177-194

    Unstructured and uncontrolled constructions in urban areas and around them, regardless of environmental conditions such as slope, type of soil and its thickness, groundwater level, the appropriate distance from the center of probable earthquakes, etc., leads to unsustainable location of cities. This research presents an appropriate model for finding optimum space in earthquake situations in Sepidan. In the first step, the influential factors were identified and discussed. Then, the information layers of the influencing factors in the GIS environment were provided using fuzzy logic and the final map was obtained from the collation of the information layers. The obtained results indicated that with regard to the facilities Sepidan is best suited to create optimal space in the city having three levels of management and six different bases to be considered in order to provide timely and appropriate help to all parts during the earthquake. These three levels are the "first priority of Khani Vazek, the second priority Deh Laleh suburbs, the third priority Khferi, two levels of which are located in the west of the city and one level in the south covering the surrounding rural areas.

    Keywords: Location, optimal space, Fuzzy, Sepidan, Urban Space
  • Samaneh Ghaffari Saravi, Majid Shams *, Asadollah Divsalar Pages 195-222

    In recent decades, the emergence of various problems due to the vast  Physical-Spatial growth of cities such as reduced quality of life and indicators of human development, lack of citizens' full access to services and housing, existence of abandoned urban spaces and worn-out textures in urban areas have all led to the approach of infill  development which should be considered by reviving the existing capacities within cities in order to prevent the destruction of the environment and natural resources, spatial and physical organization of the city and the optimal use of urban lands. The main purpose of this study is to investigate the role of the infill development approach in organizing the plain city of Behshahr. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the research included managers and experts of executive bodies and citizens. Based on the criteria of infill development, the effectiveness of this approach in organizing and guiding the principles of urban development programs and the performance of urban management institutions in spatial-functional improvement and urban planning, 29 indicators have been considered as an analytical framework for the research. The results showed that in exploiting the capacities and areas of internal development of Behshahr, only environmental criteria with an average of 2.91 and a T-score of -1.21 have been considered in urban development programs. The urban management institutions with one-dimensional view have paid attention to improving infrastructure indicators with an average of 3.09 and a T-score of 2.54 among the five dimensions.Also in the field of spatial-functional improvement and urban organization of Behshahr, urban management institutions have a relatively good performance only in the development of net urban density, optimal use of existing infrastructure and facilities, development of road network and identification and utilization of existing capacities for internal development. The situation of per capita in urban areas and the reduction of development pressure in green spaces have not received much attention.Finally, based on the opinions of urban experts, attention to functional zoning, costs and financial needs, congestion in urban areas, problems from the perspective of residents and citizens and improving infrastructure have been identified as the most important factors affecting the infill development of Behshahr.

    Keywords: infill development, Organization, plain city, Behshahr