فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال یازدهم شماره 41 (تابستان 1400)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال یازدهم شماره 41 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • انسیه ابراهیم، علی اکبر ارجمندنیا*، مسعود غلامعلی لواسانی، غلامعلی افروز صفحات 1-22
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش «بررسی نیمرخ هوشی، شخصیتی و خلاقیت دانش آموزان تیزهوش تحصیلی»  بود .    

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی است. از تمامی دانش آموزان مدارس سمپاد شهر تهران که حدود 5000 نفر بودند؛ با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای تعداد 120 نفر (60 نفر پسر و 60 نفر دختر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. از نسخه نوین هوش آزمای تهران- استانفورد - بینه، فرم بازسازی شده، پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا-نوجوان و آزمون خلاقیت عابدی برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که این گروه از دانش آموزان از لحاظ هوش متبلور، حافظه فعال و پردازش دیداری -فضایی در سطح تیزهوش قرار داشته و آسیب های روانی بیشتری را تجربه می کنند. به علاوه، از میزان خلاقیت بالاتری برخوردارند.

    نتیجه گیری

    احتمالا اضطراب دانش آموزان تیزهوش به دلیل انتظاراتی که از آنها می رود، بالا است. همچنین، با توجه به یافته ها، خلاقیت دانش آموزان تیزهوش نسبت به دیگر دانش آموزان بالا بوده و توانایی شناختی فزاینده ای را در بسط و پس از آن، ابتکار و سپس سیالی دارند و می‎توان با افزایش ابتکار، انعطاف پذیری و تدوین برنامه های آموزشی مناسب، خلاقیت و نوآوری این گروه از دانش آموزان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: نیمرخ هوشی، نیمرخ شخصیتی، خلاقیت، دانش آموزان تیزهوش تحصیلی
  • حامد فاضلی کبریا، میثم چکین*، محمدرضا بابایی سمیرمی، پوریا عزیز آبادی فراهانی صفحات 23-44
    هدف

    با توجه به وجود فضای رقابتی بین بنگاه های اقتصادی و لزوم توجه به اقتصادهای دانش بنیان، در این پژوهش، به بررسی تاثیر سرمایه فکری و خلاقیت و نوآوری بر عملکرد مالی شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا پرداخته شده است. این بررسی به کمک ایجاد و آزمون دو فرضیه صورت گرفته است.    

    روش

    طرح پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری پژوهش ، شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا است که بر اساس آمار جمع آوری شده تعداد 47 شرکت مهندسی برق فعالیت دارند و نمونه گیری در بین تمام سرپرستی های شرکت های مهندسی برق  انجام شد. گردآوری اطلاعات با بهره گیری از پرسشنامه استاندارد و به شکل میدانی انجام شد. 

    یافته ها

    با افزایش یک واحدی شاخص سرمایه فکری، شاهد افزایش0/07 واحدی شاخص عملکرد مالی بنگاه و با افزایش یک واحدی شاخص های خلاقیت و نوآوری، عملکرد مالی شرکت0/48 واحد افزایش خواهد یافت که نشانگر اهمیت قابل توجه خلاقیت و نوآوری در بهبود شاخص های عملکردی بنگاه مورد مطالعه است.

    نتیجه گیری

    متغیر سرمایه فکری و همچنین متغیر خلاقیت و نوآوری تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد مالی بنگاه مورد مطالعه داشتند.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، خلاقیت و نوآوری، شرکت مپنا، عملکرد مالی
  • لیلا قبادی، رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، جواد مصرآبادی صفحات 45-66
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر آموزش مولفه های هوش موفق بر خلاقیت و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دوره ابتدایی بود.     

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود. با روش نمونه گیری در دسترس دو کلاس پایه پنجم ابتدایی شهر تهران انتخاب شد. تعداد 60 دانش آموز دختر به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو کلاس 30 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. در این پژوهش از آزمون تفکر خلاق تورنس (1974)، فرم B تصویری تورنس برای ارزیابی خلاقیت دانش آموزان استفاده شد. دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 22 جلسه 45 دقیقه ای برنامه آموزش مولفه های هوش موفق استر نبرگ را دریافت نمودند و دانش آموزان گروه گواه تحت این آموزش قرار نگرفتند.     

    یافته ها

    تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که پس از مداخله، تفاوت معناداری بین دو گروه در خلاقیت و عملکرد تحصیلی وجود دارد (0/05≥p). اثر مداخله در طول زمان پایدار است و تفاوت میانگین دو متغیر خلاقیت و عملکرد تحصیلی در زمان های مختلف معنادار است.    

    نتیجه گیری

    از آنجایی که هوش موفق به عنوان یک هوش چند بعدی تفکر تحلیلی، خلاقانه و عملی را تقویت می کند، می توان از آموزش هوش موفق برای افزایش خلاقیت و عملکرد تحصیلی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هوش موفق، خلاقیت، عملکرد تحصیلی
  • علی اصغر سعدآبادی* صفحات 67-104
    زمینه

    علیرغم اهمیت روزافزون نوآوری اجتماعی، تعریفی مورد توافق و درکی منسجم که انجام پژوهش تجربی بر روی این مفهوم را تسهیل کند، وجود ندارد.    

    هدف

    پژوهش حاضر در پی ارایه تعریفی یکپارچه و جامع از نوآوری اجتماعی است که بتواند به برداشت و درک مشترک و منطقی از آن کمک نماید.    

    روش

    در فرآیند پژوهش، تحت تاثیر معرفت شناسی تعقلی و به منظور پیوند میان گزاره های انتزاع شده از روش تحلیلی- منطقی استفاده شده است.در این راستا، به منظور دستیابی به غنای نظری برای تدوین مدل نهایی، حداقل 116 متن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. از بین این متون 15 کتاب، 3 سند و 32 سایت مورد تایید نخبگان حوزه، 6 پایان نامه و 60 مقاله مورد تحلیل قرار گرفت. در ادامه گزاره های استخراج شده به وسیله روش دلفی فازی مورد خبره سنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    علاوه بر ارایه مفهوم نوآوری اجتماعی، تمایز نوآوری اجتماعی از دیگر مفاهیم نوآوری و پخش و گسترش نوآوری اجتماعی، مدل نه مرحله ای شامل: 1. شناسایی نیاز اجتماعی 2. ایده پردازی و توسعه راه حل، 3. ارزیابی ایده های منتخب و انتخاب، 4. استقرار و آماده سازی زیرساخت ها، 5. پیاده سازی راه حل، 6. ایجاد حلقه بازخور و ارزیابی تاثیر، 7. اجرا در مقیاس وسیع، 8. نهادینه سازی، 9. یادگیری و تکامل مورد اجماع خبرگان قرار گرفت.    

    نتیجه‎ گیری

    پژوهش نشان داد که اگرچه پژوهشگرانی در دهه های اخیر بر روی نوآوری اجتماعی تاکید فراوانی داشته اند، اما این مفهوم هنوز هم در مقایسه با نوآوری فنی، مورد غفلت زیادی قرار گرفته است. بنابراین برای کشف مختصات نوآوری اجتماعی، این مفهوم در مجموعه ای جامع و مانع از گزاره های قطعی و مشخص خلاصه سازی کرد.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، تبیین تحلیلی منطقی، دلفی فازی
  • شیما مسائلی، یونس وکیل الرعایا* صفحات 105-134
    هدف

    در حالیکه نوآوری باز در برخی شرایط برای تعدادی از کسب و کارهای کوچک و متوسط زیان آور بوده، تعداد زیادی از آنها در سراسر جهان از به‎کارگیری آن منتفع شده اند. این موضوع نشان دهنده وجود عوامل تعدیل گر بر میزان و اثربخشی مشارکت کسب و کارهای کوچک و متوسط در فعالیت های نوآوری باز است. اما در ادبیات موضوع در میان پژوهش های ایران، کمتر نقش عوامل تکنولوژیکی سنجیده شده است. لذا هدف اصلی از انجام این پژوهش تعیین ارجحیت عوامل موثر بر میزان مشارکت کسب و کارهای کوچک و متوسط در فعالیت های نوآوری باز (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بروجرد) است.
        

    روش

    در این مطالعه، ابتدا با استخراج مدل های سایر پژوهش ها در زمینه عوامل موثر بر میزان مشارکت کسب و کارهای کوچک و متوسط در فعالیت های نوآوری باز، مدل مناسب تبیین شد. سپس از دیدگاه 60 نفر از کارشناسان و مدیران کسب و کارهای کوچک شهرک صنعتی بروجرد (استان لرستان) و به روش در دسترس، داده ها به کمک پرسشنامه گردآوری و از طریق نرم افزار PLS Smart به صورت کمی ارزیابی و رواسازی شد. بعد اهمیت نسبی شاخص ‎های مدل از دیدگاه 10 مدیر خبره، به روش در دسترس،  و به کمک نرم افزارهای ANP و PROMETHEE سنجیده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که این عوامل شامل پارامترهای مشخصات محصول، عوامل درون سازمانی و عوامل محیطی است. به علاوه، مهمترین عامل مشخصات محصول تعیین شد.

     نتیجه گیری

    لذا می توان نتیجه گرفت که مشخصات محصول می تواند احتمال بهره مندی شرکت های کوچک و متوسط از فعالیت های نوآوری باز را افزایش یا کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کسب و کارهای کوچک و متوسط (SMEs)، نوآوری باز، مشخصات محصول، عوامل درون سازمانی، عوامل محیطی
  • مرضیه بختیاری، مرتضی موسی خانی*، سید مهدی الوانی، سید رسول حسینی صفحات 135-160
    زمینه

    اهمیت روز افزون کارآفرینی دانشگاهی به عنوان راهبردی کلیدی جهت نوآوری و خلاقیت همسو با قابلیت ها و مزیت های منطقه ای مورد توجه است.
        

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی توسعه کارآفرینی دانشگاهی نوآور محور با تاکید بر مزیت های منطقه ای مبتنی بر روش فراترکیب انجام شده است.
        

    روش

    این پژوهش با روش کیفی و رویکرد فراترکیب و با استفاده از تحلیل محتوایی مستندات انجام شده است. بدین منظور مستندات داخلی و خارجی مرتبط مشتمل بر118 سند شناسایی شدند و در نهایت 55 سند نهایی و مورد تحلیل قرار گرفته است. بر اساس تحلیل محتوایی مستندات (مقوله،مفاهیم و کدها) شناسایی شد.

     یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، الگوی توسعه کارآفرینی دانشگاهی مبتنی بر مزیت های منطقه ای مشتمل بر(فرهنگ،جغرافیا و نیروی انسانی) بر اساس ارکان کلیدی (مزیت جویی، نوجویی و فرصت جویی) بوده است که در این فرآیند ارتباط و تعامل دانشگاه، صنعت، جامعه و دولت موجب توسعه کارآفرینی دانشگاهی می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داده است عوامل حاکمیتی مشتمل بر(عوامل راهبردی، نظارتی و اسناد بالادستی)، عوامل نهادی مشتمل بر(نهادهای رسمی و نهادهای غیر رسمی)، مکانیزم های تطابق پویا مشتمل بر (شناسایی فرصت ها و قابلیت های منطقه ای، راهبردهای پاسخگویی و متناسب سازی با نیازهای منطقه ای) و شاخص های ارزیابی مشتمل بر(شاخص های ارزیابی کلان و شاخص های ارزیابی خرد) بوده اند که در فرآیند توسعه کارآفرینی دانشگاهی مبتنی بر مزیت های منطقه ای نقش کلیدی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه ی کارآفرینی دانشگاهی، مزیت های منطقه ای، فرا ترکیب
  • نرگس بهرامی، سید علی حسینی المدنی*، سعید متولی، فاطمه خویینی صفحات 161-188
    زمینه

    حل مسئله مهارتی ارزشمند است که ارتقای آن با استفاده از برنامه آموزش خلاقانه حل مسئله (تریز) می تواند پیامدهای مثبت تحصیلی و غیر تحصیلی برای دانش آموزان به همراه داشته باشد و آنها را برای رویارویی با چالش ها و مسئله های مختلف آماده سازد. 

    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خلاقانه حل مسئله به روش تریز در ارتقای مهارت های حل مسئله با تاکید بر نقش واسطه ای تفکر انتقادی و احساس تعلق به مدرسه بود.   

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه به همراه دوره پیگیری بود که در آن30  دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در گروه گواه و آزمایشی گماشته شدند. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش‏آموزان دختر پایه ششم ابتدایی منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 است. گروه ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسش نامه های مهارت های حل مسئله کسیدی و لانگ (2006)، تفکر انتقادی ریتکس (2003) و احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (2004) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از الگوی چند نشانگر چند پاسخ در قالب حداقل مربعات جزیی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تریز می تواند به شکل مستقیم تفکر انتقادی و احساس تعلق به مدرسه را و به شکل غیرمستقیم مهارت های حل مسئله را ارتقاء دهد. در مجموع در مدل آزمایشی و مدل پیگیری کلیه ضرایب مسیر معنادار تشخیص داده شدند و مدل مفهومی پژوهش در مرحله پس آزمون توانست 51 درصد از واریانس احساس تعلق به مدرسه، 41 درصد از واریانس تفکر انتقادی و 56 درصد از وایانس مهارت های حل مسئله را تبیین کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر اهمیت و تاثیر آموزش تریز در یک محیط تحصیلی بوده که به آموزگاران کمک می کند با استفاده از روش های آن زمینه را برای ارتقای مهارت های حل مسئله،  تفکر انتقادی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان فراهم سازند.

    کلیدواژگان: حل مسئله، تفکر انتقادی، تعلق به مدرسه، تریز
  • مرضیه دهقانپور فراشاه، مهرداد ثابت*، بهشته نیوشا صفحات 189-212
    زمینه

    تغییراتی که در جهان کنونی روی داده است، آن را به سویی برده است که خلاقیت و نوآوری بخش جدا نشدنی از آموزش است. اما جهت افزایش خلاقیت داشتن ویژگی های شخصیتی خاص و دانش و هوش ضروری است. 

    هدف

    هدف از انجام پژوهش تبیین رابطه ساختاری بین صفات شخصیت و خلاقیت براساس نقش میانجی گر هوش و دانش است.      

    روش

    پژوهش حاضر یک طرح توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه شامل 300 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان کرج است که به روش تصادفی - طبقه ای انتخاب شدند. چگونگی برازش مدل با داده های گردآوری شده، به کمک روش تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS 24.0 و برآورد بیشینه احتمال (ML) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که ضریب مسیر بین عامل گشودگی شخصیت و خلاقیت با میانجی گری هوش مثبت و در سطح0/01 معنادار است. اگرچه ضریب مسیر بین عامل وظیفه شناسی شخصیت و خلاقیت با میانجی گری هوش در سطح 0/05 معنادار نبود . با وجود این ضریب مسیر غیر مستقیم مزبور در سطح 07/0 معنادار است. بر این اساس مشخص شد که هوش به صورت مثبت و معنادار رابطه بین صفات شخصیت گشودگی و با کمی اغماض، وظیفه شناسی با خلاقیت را میانجی گری می کند. که ضریب مسیر غیر مستقیم بین عامل گشودگی شخصیت و خلاقیت از یک سو و ضریب مسیر غیرمستقیم بین عامل وظیفه شناسی شخصیت و خلاقیت از سوی دیگر مثبت و در سطح0/01 معنادار است. این موضوع بیانگر آن است که دو متغیر هوش و دانش رابطه بین دو عامل گشودگی و وظیفه شناسی با خلاقیت را میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که صفات شخصیت هم به صورت مستقیم و هم با میانجی گری متغیرهای دانش و هوش، خلاقیت را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، صفات شخصیت، هوش، دانش
  • حمیدرضا عظمتی*، هادی کشمیری، بهرام صالح صدق پور، مسلم ایراندوست صفحات 213-230
    زمینه

    پرورش، ارتقاء و جهت دهی به خلاقیت کودکان به دلیل قرارگیری در سن رشد دارای اهمیت است. فضاهای باز مسکونی، در برآورده ساختن نیازهای اجتماعی و فردی کودکان، نقش منحصربه فردی دارند. به نظر می رسد که این گونه فضاها بخش عمده ای از زمان و محیط زندگی روزمره ساکنان ازجمله کودکان و نوجوانان را به خود اختصاص می دهند و ارتقاء کیفیت آن می تواند در سلامت و رشد قوای جسمی، تقویت تعاملات اجتماعی و همبستگی گروهی و حتی آموزش و رشد خلاقیت کودکان و نوجوانان موثر باشد. 

    هدف

    لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فضاهای سکونتی ویلایی و آپارتمانی در رشد خلاقیت کودکان است.  

    روش

    جامعه آماری پژوهش 140 کودک دختر بین 7-9 سال در سه دبستان، در سه موقعیت اجتماعی متفاوت در شهر شیراز است که بر اساس موقعیت قرارگیری محل سکونت دانش آموزآدانش آموزآآن در خانه های ویلایی و آپارتمانی و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از آزمون تفکر خلاق (فرم ب تورنس)، جمع آوری و با روش تحلیل واریانس و مقایسه های زوجی میانگین ها تحلیل شده است.

     یافته ها

    طبق یافته های پژوهش حاضر نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تفاوت معناداری بین خلاقیت دانش آموزان دبستانی در دو گروه سکونت گاه ویلایی و آپارتمانی در دو فرضیه پیشنهادی وجود ندارد.

     نتیجه گیری

    لذا کودکان ساکن در خانه های ویلایی و آپارتمانی از لحاظ چهار مولفه ابتکار، بسط، سیالی و انعطاف پذیری تقریبا در یک سطح از خلاقیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های ویلایی و آپارتمانی، طراحی کالبدی، رشد خلاقیت، کودک
|
  • Ensye Ebrahim, Aliakbar Arjmandnia *, Masoud Lavasani, Gholamali Afrooz Pages 1-22
    Aim

    The main purpose of this study was to study of the intelligence profile, personality and creativity of Gifted students.

    Method

    The Method of this research is descriptive. The statistical population of the study consists of all the students who are studying in gifted schools in the 9th to 12th grade in Tehran and Karaj. Among the students of these schools,120 students were selected randomly which were about 5,000; Using stratified cluster sampling method, 120 people (60 boys and 60 girls) were selected as the sample. A new version of the Tehran-Stanford-Binet intelligence test, a reconstructed form, a Minnesota multiple personality Inventory,-adolescent(MMPI-ARF), and the Abedi Creativity Test were used..

    Results

    The results showed that this group of students are at the high level of intelligence in crystallized intelligence, working memory and visual-spatial processing and they experience more psychopathology. In addition, they have a higher level of creativity.

    Conclusion

    The anxiety of gifted students is probably high due to the expectations that are expected of them. Also, according to the findings, the creativity of gifted students is higher than other students and they have an increasing cognitive ability to develop and then, initiative and then fluidity, and can be increased by increasing initiative, flexibility and developing appropriate curricula.

    Keywords: IQ profile, personality profile, Creativity, gifted students
  • Hamed Fazeli Kebria, Maysam Chekin *, Mohammadreza Babaei Samirmi, Pouria Aziz Abadi Farahani Pages 23-44

    Innovation not only makes it possible to adapt to rapid changes in the company's technological, economic and social environments, rather, it provides a tool for actively achieving such changes. In this study, the effect of intellectual capital and creativity and innovation on the financial performance of the MAPNA company is examined. The research project is descriptive-correlational and the statistical population of the research is MAPNA Electrical Engineering and Construction and Control Company, according to the collected statistics, there are 47 electrical engineering companies and Sampling was performed among all supervisors of electrical engineering companies. Data collection was performed using a standard and field questionnaire. An examination of research hypotheses shows that the variable of human capital has the greatest impact on intellectual capital also, the impact of intellectual capital management and its dimensions on the financial performance of electrical engineering companies is positive and significant.

    Keywords: Intellectual Capital, Creativity, Innovation, MAPNA Company, Financial Performance
  • Laila Ghobadi, Ramin Habibikaleybar *, Abolfazle Farid, Javad Mesrabadi Pages 45-66
    Background and Purpose

    The aim of the study was to determine the effect of successful intelligence component training on creativity and academic performance in elementary school students.

    Method

    The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group.. The research population included all female students of the fifth grade in elementary school in the City of Tehran in the academic year of 1397-98, who were selected using available sampling method and were randomly placed in experimental and control groups. Sixty female students were selected as samples and randomly divided into two experimental(N=30) and control (N=30) classes. Torrance's creative thinking test (1974), Form B image was used to assessment student's creativity. Students in the experimental group received the Stenberg Successful Intelligence components Training Program for 22 sessions in 45-minute, and the control group continued their regular classroom programs.

    Findings

    Analysis of multivariate covariance showed that there was a significant difference between the two groups in creativity and academic performance (p 05/0≥) after intervention. The effect of the intervention is stable over time and the difference between the mean of the two variables of creativity and academic performance at different times is significant.

    Conclusion

    Because successful intelligence, as a multidimensional intelligence, enhances analytical, creative, and practical thinking, successful intelligence training can be used to increase student's creativity and academic performance.

    Keywords: successful intelligence, Creativity, Academic Performance
  • Ali Asghar Sadabadi * Pages 67-104
    Background

    Despite the growing importance of social innovation, there is no agreed definition and coherent understanding that facilitates empirical research on this concept.

    Objective

    The present study seeks to provide an integrated and comprehensive definition of social innovation that can help a common and logical understanding of it.Research

    method

    In the research process, under the influence of rational epistemology and in order to link between abstract propositions, analytical-logical method has been used. In this regard, in order to achieve theoretical richness for the final model, at least 116 texts were reviewed and analyzed. Among these texts, 15 books, 3 documents and 32 sites approved by the elites of the seminary, 6 dissertations and 60 articles were analyzed. The extracted propositions were then expertized by fuzzy Delphi method.

    Findings

    In addition to presenting the concept of social innovation, distinguishing social innovation from other concepts of innovation and dissemination and expansion of social innovation, a nine-stage model including: Identifying social needs 2. Ideation and solution development, 3. Evaluation of selected ideas and selection, 4. Establishment and preparation of infrastructure, 5. Implementation of the solution, 6. Creating a feedback loop and impact assessment, 7. Large-scale performance, 8. Institutionalization, 9. Learning and evolution were agreed upon by experts.

    Conclusion

    The study showed that although researchers in recent decades have placed great emphasis on social innovation, but this concept is still much neglected compared to technical innovation. Therefore, in order to discover the coordinates of social innovation, he summarized this concept in a comprehensive set and prevented definite and definite propositions.

    Keywords: Social innovation, Social Entrepreneurship, sustainable innovation, Value Creation, Delphi fuzzy
  • Shima Mesaeli, Younos Vakil Alroaia * Pages 105-134
    Objective

    While open innovation in some circumstances is detrimental to a number of SMEs, many have benefited from the use of open innovation strategies around the world. Therefore, the main purpose of this research is providing a developed model of moderating factors affecting SMEs' degree of participation in open innovation activities.

    Method

    In this regard, an appropriate model was defined by studying the literature about effective factors on the degree of SMEs' participation in open innovation activities according to Iran’s situation. In the second stage, after selecting a sample of 60 SMEs in Iran, in order to quantitatively testing the model, the data were collected by a questionnaire and were analyzed with the help of Smart PLS software. In the third stage, the relative importance of factors was tested from the perspective of 10 experts in the field of open innovation along with experienced managers of the SMEs with more than 15 years of work experience with the help of ANP and PROMETHEE methods.

    Results

    The results showed that these factors include the parameters: Product Characteristics, Inter-organizational Factors, and Environmental Factors.

    Conclusion

    The most important factors include Product Characteristics. Finally, several implications were made according to Iran’s conditions.

    Keywords: Small, Medium Enterprises (SMEs), Open Innovation, Product Characteristics, Inter-Organizational Factors, Environmental Factors
  • Marziyeh Bakhtiyari, Morteza Moosakhani *, Seyed Mehdi Alvani, Seyed Rasoool Hosseini Pages 135-160

    The growing importance of academic entrepreneurship as a key strategy for innovation and creativity is in line with regional capabilities and advantages. The present study was conducted with a qualitative method and a more complex approach. For this purpose, internal and external documents related to 118 documents were identified and finally 55 final documents were analyzed. Based on the content analysis of the documents (category, concepts and codes) were identified and the pattern of entrepreneurial development based on regional advantages ( Culture, geography, and manpower) were formed on the basis of key elements (advantage, innovation, and opportunity). In this process, the communication and interaction of university, industry, society, and government leads to the development of academic entrepreneurship. Governance (strategic, regulatory and upstream factors), institutional factors (formal and informal institutions), dynamic adaptation mechanisms (identification of regional opportunities and capabilities, responsive strategies and adaptation to regional needs) and evaluation indicators (Macro-assessment indicators and micro-assessment indicators) play a key role in the process of developing academic entrepreneurship based on regional advantages.

    Keywords: Development of Academic Entrepreneurship, Regional Advantages, Super combination
  • Narges Bahrami, Seyed Ali Hosseini Almadani *, Saeed Motovali, Fateme Khoieini Pages 161-188
    Background

    Problem-solving is a valuable skill that can be improved by using a creative problem-solving training program(TRIZ). This concept can have positive academic and non-academic consequences for students and prepare them to face various challenges and problems.

    Objective

    The main aim of this study was to investigate the effectiveness of the TRIZ program on problem-solving skills with an emphasis on the mediating roles of critical thinking and school belonging.

    Method

    The research design was quasi-experimental with a pre-test-post-test and control group with a follow-up period in which 30 students were selected by the convenience sampling method and were randomly assigned to control and experimental groups. The statistical population of the study included all sixth-grade elementary school girls in District 5 of Tehran in the academic year of 2019-2020. In three phases of pre-test, posttest, and follow-up, the groups answered Ricketts' critical thinking questionnaire, Cassidy-Long Problem-Solving Questionnaire, and students' sense of connectedness with school of Brew, Beatty, and Watt (2004). To analyze the data, the Multiple Indicators Multiple Causes Model was used in the form of partial least squares.

    Results

    The results showed that the TRIZ program could promote critical thinking and school belonging directly as well as problem-solving skills indirectly. In sum, in the experimental model and follow-up model, path coefficients were identified as significant. The conceptual model of post-test research could explain 51% of the variance of school belonging, 41% of critical thinking variance as well as 56% of problem-solving skills.

    Conclusion

    These results indicate the importance and the impact of the TRIZ program in an educational environment that helps teachers for using it in an effective way in order to promote problem-solving skills, critical thinking and school Belonging

    Keywords: problem solving, critical thinking, school belonging, TRIZ
  • Marziyeh Dehghanpoor Farashah, Mehrdad Sabet *, Beheshteh Niusha Pages 189-212
    Findings

    The data show that in the general research model, it is assumed that personality traits predict creativity both directly and through the mediation of knowledge and intelligence variables. The way of collecting data and model processing was investigated by using structural equation modeling analysis method and AMOS 24.0 software and Maximum Likliehood Estimation (M).

    Conclusion

    The result shows that the path coefficient between personality openness and creativity mediated by intelligence is positive (β=0.124 , p<0.01) and it is significant at the level of 0.01. Although the path coefficient between personality conscientiousness and creativity mediated by intelligence was not significant at the level of 0.05 (β=0.042, P=0.070)Despite this, aforementioned inderect path coefficient was significant at the level of 0.07, which is a valuable finding. Accordingly, it was concluded in the forth test that intelligence mediates positively and significantly the relationship, between personality traits openness and [with a little negligence] conscientiousness with creativity, which the indirect path coefficient between personality openness and creativity (β=0.154, P<0.01) in one hand, and the indirect path coefficient between personally conscientiousness, on the other hand, is positive and significant at the level of 0.01. This suggests that the two variables of intelligence and knowledge mediate the relationship between the two factors of openness and conscientiousness with creativity.

    Keywords: Creativity, Personality traits, Intelligence, knowledge
  • Hamidreza Azemati *, Hadi Keshmiri, Bahramsaleh Sedghpor, Moslem Irandost Pages 213-230

    Due to their growing age, growing, enhancing and directing children's creativity is very important.The development of creativity must be done from childhood; therefore, it is necessary to examine the factors which contribute to increasing the power of creativity. Residential open spaces contribute a unique role in meeting the social and individual needs of children. These spaces seem to take a major part of the time and environment of the day-to-day life of residents – including children and adolescents – and improving its quality can be effective in health and development of physical forces, strengthening social interaction and teamwork, and even the education and development of children and adolescents. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of rural housing spaces and rooms in the development of children’s creativity. he study population includes 140 girls aged 7 to 9 years old from three primary schools in three different social areas in shiraz, selected based on whether the students lived in houses or apartments. In order to conduct this research, the selected schools were picked up in their selected areas using cluster sampling. The data were collected using the Creative Thinking Test (Torrance B forms) and analyzed through Variance and paired comparisons of averages. The results of the present study indicated that there is no significant difference between the creativity of primary school students in two groups of houses and apartment habitats in both proposed hypotheses. Thus the children living in houses and apartments were almost at the same level of creativity based on the four examined components: initiative, expansion, fluid and flexibility

    Keywords: Villa, apartment residences, Physical Design, creative growth, child