فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال چهاردهم شماره 50 (تابستان 1400)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال چهاردهم شماره 50 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا امیر حسنخانی، عباس طلوعی اشلقی*، علیرضا پورابراهیمی، رضا رادفر صفحات 1-14
    اکتشاف دانش از پایگاه داده و داده کاوی یکی از مهم ترین ابزار های مدیریت ارتباط با مشتری است که می تواند به سازمان با تاکید بر یافتن اطلاعات مفید یا دانش مورد علاقه آن کمک کند. امروزه بانک ها و بیمه ها از پایگاه های اطلاعاتی متعدد و گسترده ای برخوردار هستند که حاوی اطلاعات مربوط به مبادلات و جزییات دیگر مربوط به مشتریانشان هستند. اطلاعات ارزشمند تجاری از درون همین ذخایر داده ای قابل بازیابی است. اما پشتیبانی از این دست تحلیل ها و تصمیم گیری با استفاده از زبان های گزارش گیری سنتی امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین با توجه به اهمیت اطلاعات مشتریان مشترک بانک و بیمه باید آنها را هرچه دقیق تر تحلیل نمود. در این تحقیق با گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مشتریان مشترک بانک و بیمه یک متدولوژی مبتنی بر داده کاوی جهت ارزیابی مشتریان بر اساس شاخص های عملکردی آنها در حوزه بانکی و بیمه ای ارایه می شود. همچنین با تحلیل رفتار مشتریان با استفاده از یه رویکرد دو مرحله ای مبتنی بر یادگیری بدون نظارت و یادگیری با نظارت اقدام به پیش بینی رفتار مشتریان جدیدالورود خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، داده کاوی، بانک، بیمه
  • آرش آذریون، نرگس یزدانیان*، سید علیرضا میرعرب بایگی، هدی همتی صفحات 15-28

    در این تحقیق حافظه بلندمدت شاخص بورس و نرخ ارز (دلار) با استفاده از تحلیل نوسانات روندزدایی شده مورد برآورد قرار گرفت. به منظور روندزدایی داده ها، رویکرد گارچ پیشنهاد شد و الگوی برآورد حافظه بلندمدت برای هر دو روش متداول و گارچ به طور جداگانه اجرا شد. برای این منظور از داده های روزانه شاخص بورس و نرخ دلار در بازار آزاد طی دوره 05/01/1393 تا 19/11/1399 استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که روش متداول در محاسبه نوسانات روندزدایی شده، قابلیت برآورد حافظه بلندمدت نرخ ارز را ندارد، در حالی که نتایج آن برای شاخص بورس نشان از وجود حافظه کوتاه مدت داشت. نتایج نشان می دهد که روش پیشنهادی در روندزدایی داده ها و محاسبه نوسانات روندزدایی شده مبتنی بر مدل گارچ، از توان بالاتری در کنترل تغییرات نوسانات بازار دارد و طبق یافته های این روش، شاخص بورس و نرخ دلار دارای حافظه بلندمدت بوده اند. همچنین نتایج نشان می دهد که این دو روش برآوردهای به طور معنادار متفاوتی از حافظه بلندمدت بازار ارایه می دهند و طبق نتایج آزمون همبستگی بین مقادیر حافظه بلندمدت داده ها و مقدار پارامتر q در تحلیل نوسانات روندزدایی شده، مشاهده شد که شاخص بورس و نرخ ارز در ایران دارای خاصیت چندبخشی هستند.

    کلیدواژگان: حافظه بلندمدت، خاصیت چندبخشی، نرخ ارز، شاخص بورس
  • فاطمه ملکی امیری، سید علی نبوی چاشمی*، عرفان معماریان صفحات 29-44

    هدف پژوهش حاضر بررسی تیوری سلسله مراتبی در تبیین نقش ویژگی های شرکت بر منابع تامین مالی شرکت های تصاحب شده طی سال های 1393 تا 1397می باشد. در این پژوهش ویژگی های شرکت از متغیرهای اندازه شرکت، ساختار دارایی، سودآوری، نسبت پوشش هزینه بهره، نقدینگی و بازده دارایی سنجیده می شود و برای اندازه گیری روش های تامین مالی، با استفاده از مدل سلسله مراتبی از متغیرهای سود انباشته، نسبت بدهی و اهرم مالی استفاده شده است. نتایج این پژوهش با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی نشان می دهد هر چه اندازه شرکت بزرگتر و سودآوری آن بیشتر باشد، شرکت برای تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری خود از سودانباشته به میزان کمتری استفاده نموده و به منابع خارجی روی می آورد. در حالی که با افزایش بازده دارایی ها شرکت به میزان بیشتری از سود انباشته و اهرم مالی نسبت به بدهی استفاده می نماید. به عبارت دیگر، شرکت ها در تامین منابع مالی مورد نیاز خود در همه موارد از تیوری سلسله مراتبی پیروی نمی کنند. همچنین در این پژوهش هیچگونه رابطه معناداری بین ساختار دارایی، نسبت پوشش هزینه بهره و نقدینگی با منابع تامین مالی مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: ویژگی های شرکت، روش های تامین مالی، ادغام و اکتساب، نظریه سلسله مراتبی
  • لیلا شیرنژاد، سینا خردیار*، ابراهیم چیرانی صفحات 45-56
    هدف این پژوهش تحلیل تصمیم گیری سرمایه گذاران بر اساس سطوح مختلف فرصت های سرمایه گذاری مبتنی بر رویکرد ریسکی و غیر ریسکی بر قابلیت پیش بینی بازده سهام است. در این پژوهش، تمرکز بر استفاده از سه مدل رگرسیون با قابلیت جایگزینی در ضریب متغیر سطوح فرصت های سرمایه گذاری می باشد که بتواند قابلیت پیش بینی بازده سهام را از دیدگاه سرمایه گذاران ریسکی و غیر ریسکی تحلیل نماید. نمونه پژوهش شامل 113 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که یک دوره زمانی ده ساله از ابتدای سال 1387 تا انتهای سال 1396 را شامل می شود. نتایج نشان می دهد که قابلیت پیش بینی بازده سهام برای سرمایه گذاران مبتنی بر رویکرد ریسکی، تنها زمانی که سطح فرصت های سرمایه گذاری متوسط است وجود دارد و در مقابل زمانی که سطح فرصت های سرمایه گذاری بالا و پایین است، قابلیت پیش بینی بازده سهام بر اساس رویکرد غیر ریسکی سرمایه گذاران انجام می شود. بنابراین سطوح فرصت های سرمایه گذاری دارای نقش با اهمیتی بر اساس مبانی رویکرد غیر ریسکی در قابلیت پیش بینی بازده سهام است.
    کلیدواژگان: سطوح فرصت سرمایه گذاری، قابلیت پیش بینی بازده سهام، رویکرد ریسکی، رویکرد غیر ریسکی
  • محمدحسین لبیب زاده، رضوان حجازی*، الله کرم صالحی، فرشین هرمزی صفحات 57-76

    با توسعه بازارهای سرمایه، انتشار اطلاعات ریسک شرکت ها به عنوان یک مسئولیت مهم برای شرکت ها در بازار رقابتی در نظر گرفته می شود که به سهامداران و سرمایه گذاران در اتخاذ تصمیم های اثربخش تر در بازار کمک می نماید. اما به دلیل فقدان وجود هنجارها و اقدامات شرکت ها در خصوص افشای ریسک، امروز سرمایه گذاران به بازار سرمایه به دید تردید می نگرند. در این شرایط توسعه نمادهای ادراکی در سرمایه گذاران در قالب نظریه های فرهنگی؛ اقتصادی و اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد تحکیم الگوواره ی حسابداری دادگاهی محسوب می شود که به تقویت اثربخشی جذاب سرمایه گذاری های بیرونی در بازار سرمایه می تواند کمک نماید. هدف این پژوهش بررسی تاثیر الگو واره تحکیم حسابداری دادگاهی در تغییر رویکرد افشای ریسک شرکت های بازار سرمایه باتوجه به بسط نظریه همولوژی جهت نمادگرایی ادراک سرمایه گذاران می باشد. این پژوهش از نظر از نظر هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی-همبستگی می باشد که به دلیل مطالعه داده های مربوط به یک مقطع زمانی خاص، روش تجزیه و تحلیل داده ها به صورت مقطعی و مبتنی بر روش تحلیل مسیر/حداقل مربعات جزیی است. در این پژوهش به منظور سنجش متغیر برونزا یعنی الگوواره حسابداری دادگاهی، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است و برای جمع آوری داده های مربوط به افشای ریسک براساس دو معیار حاضر، از داده های شرکت های بورس اوراق بهادار تهران استفاد گردید. جامعه آماری تعداد 102 نفر از مدیران عامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند که در دوره زمانی یکساله مورد بررسی قرار گرفتند. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول مدل های اندازه گیری و ساختاری پژوهش، مطابق با بسط نظریه همولوژی جهت نمادگرایی ادراک سرمایه گذاران، نتایج نشان داد، الگو واره تحکیم حسابداری دادگاهی بر رویکرد افشای ریسک شرکت های بازار سرمایه تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: بسط نظریه همولوژی جهت نمادگرایی ادراک سرمایه گذاران، الگو واره تحکیم حسابداری دادگاهی، افشای ریسک
  • فاطمه قائمی، محمد حسنی*، محمدحامد خان محمدی صفحات 77-98
    پژوهش حاضر به بررسی ابعاد اقتصادی کیفیت زندگی و اثر آن بر استرس مالی می پردازد. روش پژوهش ترکیبی (کیفی-کمی) است. داده های کیفی با نظریه پردازی زمینه بنیان گردآوری شده اند. مصاحبه های عمیق با صاحب نظران با رویکرد گلوله برفی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد شاخص های فقدان برنامه ریزی و تغییرات سریع اقتصادی از مهمترین شرایط علی، سلامت جسمانی، سبک زندگی و شغل از مهمترین عوامل مداخله گر، مذهب، ثبات در جامعه و عدم تغییر در سیاست های کاری سازمان های فعال به عنوان بستر حاکم، توانایی های فردی و ساختار تقسیم منابع جامعه از مهمترین راهبردها و نبود امنیت و نبود احساس عدالت اجتماعی از مهمترین پیامدهایی هستند که بر بعد اقتصادی کیفیت زندگی اثر دارند. داده های کمی به صورت پیمایشی از فعالان بازار سرمایه جمع آوری گردید. نتایج نشان می دهد با بهبود کیفیت زندگی در زمینه های راهبردها، بستر حاکم، پیامدها و عوامل مداخله گر، میزان استرس مالی در میان فعالان بازار سرمایه کاهش اما در زمینه شرایط علی افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بعد اقتصادی، کیفیت زندگی، نظریه پردازی زمینه بنیان، استرس مالی، بازار سرمایه
  • ابراهیم فدایی، ایمان داداشی*، محمدجواد زارع بهنمیری، کاوه آذین فر صفحات 99-108

    هدف این مطالعه، بررسی پیش‏بینی شوک منفی قیمت سهام مبتنی بر رویکرد فراابتکاری می‏باشد. در این پژوهش براساس داده‏های مرتبط با 96 نسبت مالی 140 شرکت پذیرفته‏شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 9 ساله بین سال های 97-1389 اقدام به پیش‏بینی شوک منفی قیمت سهام مبتنی بر رویکرد فراابتکاری نموده ایم. در این تحقیق به منظور استخراج نسبت‏های مالی بهینه، از الگوریتم های ژنتیک و بهینه سازی ازدحام ذرات استفاده شده که در نهایت  8 نسبت مالی اثرگذار برای پیش‏بینی شوک‏ها (موقت و دایم) و تعداد آنها در طی یک سال انتخاب شدند. در ادامه مدل پیشنهادی با استفاده از این ویژگی های موثر استخراج شده، توسط ماشین بردار پشتیبان با هسته شعاعی و شبکه عصبی مصنوعی آزمون شده است. نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای استخراجی از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات، به همراه الگوریتم یادگیری ماشین بردار پشتیبان، نتیجه بهتری را برای پیش بینی شوک‏ها (موقت و دایم) و تعداد آنها دارا هستند.

    کلیدواژگان: شوک منفی قیمت سهام، رویکرد فراابتکاری، بهینه سازی ازدحام ذرات، الگوریتم ژنتیک
  • آزاده مهرانی، علی نجفی مقدم*، علی باغانی صفحات 109-134
    چالش اساسی در محاسبه ریسک انتخاب روشی است که بتواند دقیق ترین مقدار ریسک را محاسبه کند. هدف این مطالعه مقایسه برآورد ارزش در معرض ریسک (VAR)و ارزش در معرض ریسک شرطی (CoVaR) در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از توزیع فریشه (FD) و توزیع پارتو تعمیم یافته (GPD) هست. در این پژوهش از بازده داده های 21 و 63 روزه سری زمانی شاخص کل، شاخص سهام آزاد شناور و شاخص 50 شرکت فعال بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی 01/01/1391 الی 29/12/1398 استفاده گردید. برای پذیرش مدل ها به لحاظ آماری از آزمون های پس آزمایی کوپیک و آزمون پوشش شرطی کریستوفرسن استفاده شد. مقایسه مدل ها از طریق توابع زیان دوم لوپز و بلانکو -ایهل انجام شد. برای رتبه بندی مدل های CoVaR نیز دو تابع زیان شامل میانگین قدر مطلق خطاها (MAE) و مجذور میانگین مربعات انحراف ها (RMSE) به کار رفت. نتایج نشان داد طبق خروجی آماره تابع زیان دوم لوپز، توزیع پارتو تعمیم یافته در برآورد VaR بازده شاخص کل و بازده شاخص 50 شرکت برتر بهتر از توزیع فریشه عمل نمود، اما برای شاخص آزاد شناور، توزیع فریشه عملکرد بهتری دارد. نتایج طبق مقادیر تابع زیان بلانکو-ایهل مخالف نتایج آماره تابع زیان دوم لوپز بود. نتایج میانگین قدر مطلق خطاها و مجذور میانگین مربعات انحراف ها نشان از برتری توزیع فریشه در برآورد CoVaR نسبت توزیع پارتو تعمیم یافته داشت.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک(VAR)، ارزش در معرض ریسک شرطی(CoVaR)، توزیع مقدار حدی تعمیم یافته(GEV)، توزیع فریشه (FD)، توزیع پارتو تعمیم یافته (GPD)
  • عاطفه یزدانی ورزی، عرفان معماریان*، سید علی نبوی چاشمی صفحات 135-152

    هدف این مقاله تبیین نقش متغیرهای مالی و اقتصادی بر بازده سهام با مدل مارکف سوییچینگ است. بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از سایت کدال و TSE.ir، به بررسی وجود استراتژی مومنتوم و معکوس در این بازار پرداخته شد.  318 شرکت از مجموع شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران که در سال های 1391 تا 1397 با توجه به محدودیت ها، 108 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای پیش بینی استراتژی معامله سهام در 12 ماه آینده از سه مدل آماری سری زمانی اتورگرسیو (بدون استفاده از متغیر کمکی)، مدل رگرسیون خطی و مدل مارکف سوییچینگ به کار گرفته شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که از بین متغیرهای مالی (حجم مبنا، حجم معاملات، سرمایه گذاری نهادی، سهام شناور آزاد) و متغیرهای اقتصادی (نرخ ارز و تورم) تنها سه متغیر از متغیرهای خرد (حجم مبنا، سرمایه گذاری نهادی و شناور آزاد) بر استراتژی معامله سهام تاثیر گذاشته و  می توان از این متغیرها به عنوان متغیرهای کمکی جهت پیش بینی بازده سهام و در نتیجه تعیین استراتژی معامله سهام در آینده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: متغیرهای مالی، متغیرهای اقتصادی، مدل مارکوف سوئیچینگ
  • تاثیر لحن محافظه کارانه مدیریت در افشای ریسک بر ریزش قیمت سهام: رویکرد زبان شناختی مبتنی بر لحن افشای اخبار
    رامین مهرادی، یونس بادآور نهندی*، مهدی زینالی، رسول برادران حسن زاده صفحات 153-168
    در شرکت هایی که لحن زبان مدیریت در افشای ریسک های شرکت، محافظه کارانه است برای افشای اخبار خوب مرتبط با ریسک، تایید پذیری بیشتری لازم بوده و برای افشای اخبار بد ریسک، استاندارد پایین تری از تاییدپذیری لازم است و این می تواند احتمال انباشت اخبار منفی در این شرکت ها را پایین آورده و خطر ریزش قیمت سهام را کاهش دهد. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی تاثیر لحن محافظه کارانه در افشای ریسک بر ریزش قیمت سهام می باشد. دوره زمانی پژوهش از سال 1388 تا سال 1397 و تعداد نمونه مورد بررسی شامل 167 شرکت پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران می باشد. فرضیه های پژوهش با رویکرد داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چندگانه مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که محافظه کاری در افشای ریسک به واسطه الزام به تایید پذیری نامتقارن برای افشای اخبار خوب و بد ریسک، خطر ریزش قیمت سهام را کاهش می دهد. همچنین در شرایطی که عدم تقارن اطلاعاتی بالا باشد نقش محافظه کاری در افشای ریسک در محدود کردن انگیزه های مدیران برای انباشت اخبار منفی و جلوگیری از ریزش قیمت سهام افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: لحن زبان، محافظه کاری در افشای ریسک، ریسک نامطلوب، ریزش قیمت سهام، عدم تقارن اطلاعاتی
  • علیرضا عرفانی، محمد مهدی قلی زاده* صفحات 169-186

    با توجه به نوسانات و آشفتگی های شدید ارزی در اقتصاد ایران که سرمایه گذاری های فعالان بازار سرمایه را تحت شعاع قرار داده مقاله حاضر با هدف ارایه درک صحیح از نحوه جابجایی نوسانات بین بازارها در کشور تهیه شده است. در این مقاله از نرخ ارز در بازار آزاد (برخی دوره ها بازار سیاه) به عنوان یک متغیر و شاخص کل بورس تهران به عنوان متغیر دوم در قالب مدل  واریانس ناهمسانی شرطی چند متغیره (MGarch) استفاده نموده ایم. نتایج بررسی های صورت گرفته، با استفاده از آزمون شکست و ریشه واحد GLS-Based، در دوره آذر 1387 تا پایان دیماه 1398، وجود پنج شکست ساختاری در سری زمانی را نشان می دهد که در سطح بازدهی مانا هستند. همچنین بررسی ها با استفاده از مدل های DCC و FDCC نشان می دهد بین دوبازار در طول دوره سرریز نوسان وجود دارد، و این سرریز در صورت لحاظ کردن شکست های ساختاری عملکرد متفاوتی را از خود نشان می دهد که درک بهتر از آن می تواند مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آشفتگی بازار ارز، سرریز نوسانات، نرخ ارز، عملکرد بورس تهران، شکست های ساختاری
  • امیر یزدی نژاد، عبدالمجید دهقان* صفحات 187-200

    در سال های اخیر شاهد پیشرفت قابل توجه فناوری بلاکچین و فراگیر شدن ارزهای رمزپایه به صورت همزمان بوده ایم. کریپتوکارنسی های غیرمتمرکز مانند بیت کوین و اتر (رمزارز پروژه اتریوم) هرچند نمی توانند جایگزین پول فیات شوند اما قدرت پول فعلی بانک های مرکزی را تهدید می کنند. انتشار ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) می تواند یک پاسخ احتمالی به موج ایجاد شده و در حمایت از پول ملی باشد. در همین راستا این پژوهش به تجزیه و تحلیل ویژگی ها و اندازه گیری پارامترهای مرتبط با یک بلاکچین مبتنی بر نرم افزار منبع باز EOSIO 2.0 با تمرکز بر امکان پیاده سازی آن با هدف ارایه و پشتیبانی از یک CBDC به صورت مقیاس پذیر و تراکنش های بدون کارمزد می پردازد، سپس یک مدل نظری برای اجرای CBDC توسط EOSIO 2.0 با مشخص کردن نقش بانک های تجاری، به طوری که اثرات منفی احتمالی صدور و عرضه CBDC بر آن ها به حداقل برسد، ارایه می کند.

    کلیدواژگان: بیت کوین، بلاکچین، کریپتوکارنسی، EOSIO، CBDC
|
  • Hamidreza Amir Hasankhani, Abbass Toloie *, Alireza Poorebrahimi, Reza Radfar Pages 1-14
    Exploration of knowledge from database and data mining is one of the most important tools for customer relationship management Which can help the organization to find useful information or their interesting knowledge. Today, banks and insurance companies have numerous and extensive databases that contain information about exchanges and other details related to their customers. Valuable business information can be retrieved from these data warehouses. However, support for such analyzes and decision-making will not be possible using traditional reporting languages. Therefore, considering the importance of the common customer’s information of the bank and insurance, they should be analyzed as carefully as possible. In this research, by collecting and analyzing the information of joint customers of the bank and insurance, a methodology based on the data mining is presented to evaluate customers according to their functional indicators in the field of banking and insurance. We will also predict the behavior of new customers by analyzing historical customer behavior using a two-step approach based on unsupervised learning and supervised learning.
    Keywords: Customer Relationship Management, data mining, Bank, insurance
  • Arash Azaryoun, Narges Yazdanian *, Seyed alireza Mirarab Baygi, Hoda Hemmati Pages 15-28

    In this study, the long-term memory of the stock market index and exchange rate (dollar) was estimated using detrended fluctuation analysis. In order to detrend the data, the GARCH approach was proposed and the long-term memory estimation model was implemented separately for both conventional and GARCH methods. For this purpose, daily data of stock market index and dollar exchange rate in the market during the years 2014 to 2020 were used. The results showed that the conventional method in calculating the detrended fluctuations is not able to estimate the long-term memory of the exchange rate, while the results for the stock index showed the existence of short-term memory. The results showed that the proposed method in detrending data and calculating detrended fluctuations based on Garch model has a higher power in controlling changes in market fluctuations and according to the findings of this method, stock index and dollar exchange rate have long-term memory. The results showed that these two methods provide significantly different estimates of long-term memory of the market and according to the results of the correlation test between the values ​​of long-term memory of data and the value of parameter q in detrended fluctuation analysis; it was observed that the stock market index and exchange rate in Iran have multifractal properties.

    Keywords: long-term memory, Multifractal properties, exchange rate, Stock Exchange Index
  • Fatemeh Maleki Amiri, Ali Nabavi Chashmi *, Erfan Memarian Pages 29-44

    The purpose of this study is to explain the role of firm characteristics on corporate merger and acquisition financing based on Pecking Order Theory during the years 2014 to 2018  .In this study, the company's characteristics are measured from the variable company's size, asset structure, profitability, ratio of interest cost cover, liquidity and Return on assets, and to measure the variable financing methods, using a Pecking Order model of accumulated profit, debt ratio And financial leverage has been used.The results of this study, using regression of combined data, show that the larger the company and the more profitable it is, the company uses less profit from financing its investment projects and turns to external resources.While increasing the return on assets, the company uses more accumulated profits and financial leverage than debt.In other words, companies do not follow a Pecking Order Theory in providing all the funding they need.Also, in this study, no significant relationship was observed between asset structure, ratio of interest cost cover and liquidity with financing sources.

    Keywords: Company Characteristics, Financing sources, Merger, Acquisition, Pecking Order Theory
  • Leila Shirnejhad, Sina Kheradyar *, Ebrahim Chirani Pages 45-56
    The goal of this study is analyzing investors’ decision based on different levels of investment opportunities based on risky and no risky approach on share return prediction ability. In this study, concentration is on using three regression models with replacement ability on variable coefficient of investment opportunities levels that can analyze share return prediction ability from viewpoint of risky and no risky investors. Study sample includes 113 firms from accepted companies in Tehran stock exchange that includes a time period of ten years from the beginning of 2008 to the end of 2017. Results show that only when investment opportunities level is average, share return prediction ability based on risky approach exists, and against, when investment opportunities level is high and low, share return prediction ability is performed based on investment no risky return. Thus, investment opportunities level has important roles on basis of no risky approach on share return prediction ability.
    Keywords: Investment opportunity levels, share return prediction ability, risky approach, no risky approach
  • Mohammadhossein Labibzadeh, Rezvan Hejazi *, Allahkaram Salehi, Farshin Hormozi Pages 57-76

    Development of capital markets, the dissemination of corporate risk information is considered as an important responsibility for companies in a competitive market that helps shareholders and investors to make more effective decisions in the market. But due to the lack of norms and companies' actions regarding risk disclosure, investors today are skeptical about the capital market. In this context, the development of perceptual symbols in investors in the form of cultural theories; Economic and social is considered as one of the dimensions of strengthening the court accounting model, which can help strengthen the attractive effectiveness of foreign investments in the capital market. The purpose of this research is Forensic Accounting Paradigm in Changing Approach to Risk Disclosure of Capital Market Firms: Development of Homology Theory to Symbolize Investors Perception. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational research in terms of data collection due to the study of data related to a specific time period, the method of data analysis is cross-sectional and based on the method of path analysis/partial least squares. In this study, in order to measure the external variable, Forensic Accounting model, a standard questionnaire has been used and to collect data related to risk disclosure based on the two present criteria, the data of Tehran Stock Exchange companies have been used. The statistical population is 102 CEOs of companies listed on the Tehran Stock Exchange that were surveyed over a period of one year. After ensuring an acceptable fit of the measurement and structural models of the research, in accordance with the development of homology theory to symbolize the perception of investors, the results showed that the pattern of consolidation of court accounting has a positive and significant effect on the risk disclosure approach of capital market companies.

    Keywords: Homology Theory to Symbolize Investors Perception, Forensic Accounting Paradigm, risk disclosure
  • Fatemeh Ghaemi, Mohammad Hassani *, Mohammadhamed Khanmohammadi Pages 77-98
    The present study examines the economic dimensions of quality of life and its effect on financial stress.  The research method is mixed (qualitative-quantitative). Qualitative data have been collected through Grounded Theory. In-depth interviews with experts have been conducted with a snowball approach. The results show that the indicators of lack of planning and rapid economic change as the most important causal conditions, physical health, lifestyle and occupation as the most important intervening factors, materialism, stability in society and no change in the work policies of active organizations as a prevailing context, abilities and the structure of community resource distribution as the most important action strategies and the lack of security and the lack of a sense of social justice as the most important consequences are affected the economic dimension of quality of life. Quantitative data were collected in a survey of capital market participants. The results show that with the improvement of quality of life in terms of actions and reactions, prevailing context, consequences and intervening factors, the amount of financial stress among capital market participants will decrease but will increase in terms of causal conditions.
    Keywords: capital market, Economic Approach, Financial Stress, Grounded Theory, quality of life
  • Ebrahim Fadaei, Iman Dadashi *, MohammadJavad Zare Bahnamiri, Kaveh Azinfar Pages 99-108

    According to capital market research, the negative shock of stock price in any market is a function of environmental factors and specific characteristics of the company and any insight into how to describe and predict the shock can influence the decisions of investors and stakeholders. In this study, based on the data related to 96 financial ratios of 140 companies listed on the Tehran Stock Exchange during a period of 9 years between 2010 and 3012, we have predicted a negative shock of stock price based on the meta-heuristic approach. In this research, in order to extract the optimal financial ratios, genetic algorithms and particle swarm optimization have been used. The proposed model is then tested using these extracted features by a support vector machine with a radial core and an artificial neural network. The results showed that the variables extracted from the particle swarm optimization algorithm, together with the support vector machine learning algorithm, create better results for predicting shocks (temporary and permanent) and their number.

    Keywords: Stock Price, Negative shock of stock price, Meta-heuristic approach, Particle swarm optimization, Genetic algorithm
  • Azadeh Meharani, Ali Najafi Moghadam *, Ali Baghani Pages 109-134
    Selecting the most accurate method of risk measurement is the main challenge in risk estimation. This study aims to measure value at risk (VaR) and conditional value at risk (CoVar) in Tehran Stock Exchange (TSE) using the Frechet distribution (FD) and the generalized Pareto distribution (GPD). It used the data from 21 and 63-day time series of TEPIX, free-float, and the indices of the top 50 TSE companies between 2012-3-20 and 2020-3-19. It used COPIC post-test and Christoffersen’s conditional coverage test for models statistical confirmation. It applied Lopez and Blanco-Ihle’s second loss functions for model comparison. The CoVaR models were ranked by two loss functions, including Mean Absolute Error (MAE) and Root Mean Square Error (RMSE). Results indicated according to the statistics measured in Lopez’s second loss function, GPD performed better than FD in measuring VaR of TEPIX and the return index of the selected 50 companies, however, FD performed better for the free-float index. Blanco-Ihle’s loss function results contradicted the ones derived from Lopez’s second loss function. MAE and RMSE results indicated FD is better in estimating CoVaR.
    Keywords: Variation at risk, Conditional Value at Risk, generalized extreme value distribution, Frechet distribution, Generalized Pareto Distribution
  • Atefeh Yazdani Varzi, Erfan Memarian *, Ali Nabavi Pages 135-152

    In the research, Explain the role of financial and economic variables on stock returns With Markov-switching Model.  Based on information collected from the two codal.ir and TSE.ir websites, availability and momentum. contrarian strategies have been dealt with in the market. From among 318 companies from those listed in Tehran Stock Exchange for the period of 2011-2017 and based on restrictions, 108 companies have been selected as research samples.Then, using various statistical models, three statistical models of autoregressive time series (with no help from auxiliary variable), linear regression, and Markov-switching have been applied. Using the model’s goodness of fit criterion, these three models have been compared and the best one has been selected. Based on selected model, stock trading strategy for the next 12 months has been predicted. To collect data and perform statistical analyses, Excel spread sheet, as well as SPSS and R software packages have been used.According to the findings, from among minor variables (base volume, institutional investment, and free float) and major variables (currency and inflation rates), only three variables from minor types (base volume, institutional investment, and free float) have been effective on stock trading strategy; and, these variables can be used as auxiliary variables to predict return on stock and to specify stock trading strategy in future, as a result.

    Keywords: financial factors, economic factors, Markov-switching model
  • The Effect of Conservative Management Tone on Risk Disclosure on Stock Price Fall: A Linguistic Approach Based on News Disclosure Tone Community Verified icon
    Ramin Mehradi, Younes Badavar Nahandi *, Mahdi Zeinali, Rasool Baradaran Pages 153-168
    In firms where language tone of management in risk disclosure is conservative, more verification is required to disclose good risk news and a lower standard of verification is required to disclose bad risk news. This type of risk disclosure can reduce the likelihood of negative news accumulating in these firms and decrease the stock price crash risk. Accordingly, the purpose of this research is to investigate the effect of conservative tone in risk disclosure on the stock price crash. The research period is from 2009 to 2018 and the sample number included 167 firms listed in Tehran Stock Exchange. Panel data approach and multiple linear regression were used to test the research hypotheses. The findings show that Conservatism in Risk Disclosure(CRD) reduces the stock price crash risk by requiring asymmetric verification to disclose good and bad risk news. Also, given the high information asymmetry, the role of CRD as a limiter to managers' motivation to accumulate negative news and prevent the stock price crash increases.
    Keywords: Language Tone, Conservatism in Risk Disclosure(CRD), Downside Risk, Stock price crash, information asymmetry
  • Alireza Erfani, Mohammadmehdi Gholizadeh * Pages 169-186

    This article has studied several fluctuations in the Iranian currency market and multiple turmoils in the economy that have not only wiped out Iranians private savings but also affected financial market activists to provide a better understanding of fluctuations' movement between markets. To doing so, we used the exchange rate in the open market (in some periods, the black market) as one variable and the Tehran Stock Exchange Index (TEDPIX) as a second in the form of multivariate conditional heterogeneity variance (MGarch) model.According to the results, the time series suggests multiple structural breaks from Dec. 2018 to Jan. 2020. Using the so-called GLS-Based unit root test, we observed five structural breaks that produced stationary problems at the level and no evidence of stationary problems at the return of the data. Also, by using DCC and FDCC models we confirm that there is a fluctuation between the two markets during the period. This overflow shows a different performance if structural failures are considered.

    Keywords: Market Turbulence, Volatility Spillover, Currency Exchanege Rate, Tehran Stock Exchange Performance, Multiple Structural Breaks
  • Amir Yazdinejad, Abdolmajid Dehghan * Pages 187-200

    This article has studied several fluctuations in the Iranian currency market and multiple turmoils in the economy that have not only wiped out Iranians private savings but also affected financial market activists to provide a better understanding of fluctuations' movement between markets. To doing so, we used the exchange rate in the open market (in some periods, the black market) as one variable and the Tehran Stock Exchange Index (TEDPIX) as a second in the form of multivariate conditional heterogeneity variance (MGarch) model.According to the results, the time series suggests multiple structural breaks from Dec. 2018 to Jan. 2020. Using the so-called GLS-Based unit root test, we observed five structural breaks that produced stationary problems at the level and no evidence of stationary problems at the return of the data. Also, by using DCC and FDCC models we confirm that there is a fluctuation between the two markets during the period. This overflow shows a different performance if structural failures are considered.

    Keywords: Market Turbulence, Volatility Spillover, Currency Exchanege Rate, Tehran Stock Exchange Performance, Multiple Structural Breaks