فهرست مطالب

نشریه آموزش پزشکی
سال نهم شماره 2 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزان خیرخواه، سوسن موعودی، آنژلا حمیدیا، رومینا حمزه پور*، سکینه جوادیان، محبوبه خوزان، عاطفه موسوی، سودابه علیدادی صفحات 7-19
    سابقه و هدف

    یاددهی و یادگیری و ارزشیابی در رشته روان پزشکی همواره مورد توجه بوده است. در طول دوره دستیاری روان پزشکی یادگیری مهارت مصاحبه با بیمار و تجویز درمان های مناسب از بالاترین اولویت های آموزشی به حساب می آید. در این بررسی سعی شده است تا با استفاده از نتایج حاصل از آزمون بالینی ساختاریافته عینی (OSCE) به بررسی تاثیر این آزمون ها در ارتقای مهارت دستیاران پرداخته شود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی از سال تحصیلی 95-1394 تا 99-1398 تمامی دستیاران رشته روان پزشکی به صورت هفتگی و طبق سرفصل های کوریکولوم آموزشی تحت آزمون به روش OSCE قرار گرفتند. پس از آزمون رضایت اساتید و دستیاران با استفاده از پرسشنامه موردبررسی قرار گرفت. همچنین نتایج نمرات این آزمون ها با نمرات پایان سال مقایسه شد.

    یافته ها:

     میانگین نمرات دستیاران برای آزمون های OSCE و پایان هرسال به ترتیب 04/3 ± 21 و 48/18 ± 54/125 بود. ضریب همبستگی پیرسون برای ارتباط بین نمره OSCE و نمره پایان سال در طول این 4 سال تحصیلی متوالی برابر با 830/0 = r و P<001/0 بود. نتایج نظرسنجی اساتید و دستیاران بیانگر سطح رضایت بالا از برگزاری آزمون ها بود.

    نتیجه گیری:

     ارتباط نمرات پایان سال با نمرات آزمون OSCE و نتایج نشان داده شده در موفقیت دستیاران در آزمون بورد تخصصی گواهی بر موفق بودن طراحی و اجرای این آزمون جهت ارتقای مهارت دستیاران در ارزشیابی به روش OSCE می باشد.

    کلیدواژگان: آزمون بالینی ساختاریافته عینی، یاددهی، یادگیری، روان پزشکی، ارزشیابی
  • شیوا جگرگوشه، فریده مصطفی زاده*، ژینوس قمیصی، فیروزه اسدزاده منیر، معصومه رستم نژاد صفحات 20-27
    سابقه و هدف

    برگزاری امتحان جامع مامایی یکی از دغدغه های عمده دانشجویان مامایی به شمار می رود و در صورت عدم کسب نمره کافی صلاحیت مامایی آن ها مورد تایید قرار نمی گیرد، پژوهش حاضر باهدف بررسی نظرات دانشجویان مامایی در خصوص امتحان جامع دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش توصیفی-مقطعی 58 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی مامایی در شهریور ماه 1397 وارد مطالعه شدند. نظرات دانشجویان در5 حیطه بالینی لیبر، زایمان، بعد از زایمان، درمانگاه زنان و درمانگاه مادروکودک در فاصله زمانی یک روز بعد از ارزشیابی از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج داده ها با استفاده از آمار توصیفی(فراوانی- درصد و میانگین± انحراف معیار)  مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نظرات دانشجویان در مورد نحوه ارزشیابی با میانگین و انحراف معیار 81/13± 91/78 در سطح مطلوب بود. میانگین و انحراف معیار نظرات درمانگاه زنان 37/12 ±51/82، درمانگاه مادروکودک 62/12 ±46/80  ، لیبر 12/13 ±48/79، بعد از زایمان 23/15 ±12/77 و اتاق زایمان73/15 ±02/75 از کل نمره 100 بود.

    نتیجه گیری:

     نظرات دانشجویان مامایی در خصوص امتحان جامع دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل در سطح مطلوب است. لازم است علاوه بر ادامه و تداوم برنامه های موجود در جهت بهبود شرایط امتحان و نحوه انجام امتحان به روش های ارزشیابی دیگر نیز اندیشید.

    کلیدواژگان: ارزشیابی نهایی، نظرات دانشجویان مامایی، کارشناسی پیوسته
  • مهناز امامی میبدی، خدیجه نصیریانی*، بی بی نجمه عبادی صفحات 28-39
    سابقه و هدف

    آموزش بالینی حدود نیمی از زمان دوران تحصیلی دانشجویان پرستاری را تشکیل می دهد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین و مقایسه دیدگاه های دانشجویان پرستاری دانشگاه های سراسری و آزاد استان یزد در مورد عوامل مرتبط با یادگیری بالینی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی، 200 نفر از دانشجویان سال سه و چهار پرستاری دانشگاه های سراسری و آزاد اسلامی استان یزد به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه "عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری" جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار  SPSS 16، آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نمره کلی از دیدگاه دانشجویان پرستاری سراسری و آزاد از 100 به ترتیب 02/58 و 53/61 بود . نتایج آزمون تی مستقل نشانگر تفاوت معنادار آماری بین دیدگاه دانشجویان سراسری و آزاد در حیطه های ارزشیابی (01/0=P)، ارتباطات حرفه ای (001/0=P) و دانشجو (005/0=P) بود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس دیدگاه دانشجویان کلیه حیطه ها در سطح متوسط قرار دارد، بنابراین لازم است برنامه ریزان و متصدیان آموزش پرستاری جهت شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف و ارتقای کیفیت آموزش بالینی به طور مستمر به بررسی وضعیت موجود پرداخته و از طرفی دانشگاه های سراسری و آزاد از تجربیات مثبت یکدیگر جهت بهبود آموزش بالینی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: پرستاری، آموزش بالینی، ارزشیابی
  • فاطمه عروجعلیان، ساسان رجب لو، مهدی حارث آبادی، حسین قنبری، شرمین خرازی، سید نصرالله طباطبایی، امیر امانی* صفحات 40-51
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین دغدغه های اقتصادی جوامع، بحث اشتغال است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموختگان رشته نانو فناوری پزشکی نسبت به مبانی فناوری و هم چنین میزان اشتغال ایشان بود.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی و با شرکت دانش آموختگان رشته نانو فناوری پزشکی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق  پرسشنامه چندگزینه ای بود.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد که بین دانشگاه های موردمطالعه، تفاوت چشمگیری از بابت شاخص های موردبررسی مشاهده نمی شد. در جمع نتایج به دست آمده، میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مثبت دانش آموختگان به ترتیب 4/61، 5/74 و 6/32 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 6/45، 7/52 و 9/34 درصد در مقطع دکترای تخصصی بود. همچنین از مجموع دانش آموختگان، 6/19 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 25 درصد در مقطع دکترا بیکار بودند. در مقطع کارشناسی ارشد هیچ یک از شرکت کنندگان در مطالعه در بخش خصوصی یا دولتی مرتبط با نانو مشغول به کار نبودند. در مقطع دکترا نیز هیچ یک از شرکت کنندگان در بخش خصوصی شاغل نبودند. به علاوه این مطالعه نشان داد که واحد درسی آشنایی با مبانی کسب وکار در نانو فناوری در بهبود آگاهی و نگرش دانش آموختگان به ترتیب 1/40 و 25 درصد موثر بوده است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد اگرچه آگاهی و نگرش دانش آموختگان از مسایل مربوط به کسب وکار درزمینه تخصصی نانو پزشکی قابل قبول بوده ولی عملکرد دانش آموختگان از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: نانو فناوری پزشکی، اشتغال، آگاهی، نگرش، دانش آموختگان
  • نسرین نوابی*، فاطمه غفاری، عباس شمسعلی نیا صفحات 52-61
    سابقه و هدف

    با شیوع بیماری کرونا و الزام به اجرای تدریس درسامانه نوید دانشگاه علوم پزشکی بابل، پژوهشی با هدف تعیین استراتژی اثربخش در تدریس واحد مراقبت های جامع در پرستاری در بخش های ویژه اجرا گردید.   

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر نیمه تجربی با مداخله یک گروه و در جامعه پژوهشی دانشجویان ترم شش پرستاری دانشکده پرستاری رامسر با تعداد31 نمونه، اجرا گردید. سه نرم خواندن نوار قلب، دیالیز و مولتی مدیا پیس میکر، به علاوه فیلم های مولتی مدیا که مدرس از پاور پوینت تهیه نمود و هم چنین فیلم های دانلود شده که به زبان فارسی برگردانده شده بود، به عنوان مطالب درسی در سامانه نوید بارگذاری گردید. درحین تدریس از برنامه واتس آپ نیز استفاده شد. در نهایت تاثیر کاربرد برنامه آموزشی براساس آزمون و رضایت مندی دانشجویان با فرم نظر سنجی لیکرت بررسی گردید.

    یافته ها:

     در این بررسی31 نمونه شرکت داشتند. کاربرد استراتژی مولتی مدیا با میزان یادگیری نمونه ها رابطه معنادار مستقیم با ضریب همبستگی پیرسون معادل 78/0 = P نشان داد. رضایت از کاربرد این استراتژی در آموزش 81 درصد بوده است. 8/82 درصد دانشجویان از ضعف اینترنت منازل خود در دریافت پیام و مطالب بارگذاری ناراضی بودند. بالغ بر 90 درصد شرکت کنندگان، ازکیفیت صدا و طراحی محیط مطالب بارگذاری شده، راضی بودند.  

    نتیجه گیری:

     یادگیری الکترونیکی یک شیوه انعطاف پذیراست که امکان دسترسی به محتوای آموزشی چند رسانه ای و جذاب را در هر زمان و مکان برای دانشجویان پرستاری و پرستاران فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: مولتی مدیا، تدریس، پرستاری، مراقبت های پرستاری ویژه
  • نغمه ضیایی، رومینا حمزه پور، مهران باقرتبار، سودابه علیدادی*، مریم قائمی امیری صفحات 62-72
    سابقه و هدف

    با توجه به تغییر شیوه های آموزشی و مجازی شدن کلاس های دانشگاهی در پی همه گیری COVID-19، پس از اقدامات لازم در این خصوص، جهت بررسی بازخورد دانشجویان نسبت به آنچه در طول سال تحصیلی 1400-1399 تجربه نمودند، در این مطالعه اقدام به سنجش میزان رضایت دانشجویان پردیس خودگردان دانشگاه علوم پزشکی بابل از شیوه آموزش و ارزشیابی مجازی نمودیم.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سطح رضایت دانشجویان از آموزش مجازی و آزمون های پایان ترم مورد ارزیابی قرار گرفت. نظرسنجی از طریق سامانه فرادید برگزار گردید. نتایج به صورت فراوانی و درصد فراوانی گزارش گردید.

    یافته ها:

     مجموعا 250 دانشجو با میزان مشارکت 85/66 درصد از 4 رشته پزشکی عمومی، دندانپزشکی عمومی، کارشناسی فیزیوتراپی و کارشناسی پرستاری در مطالعه شرکت کردند. میزان رضایت کلی دانشجویان نسبت به آموزش مجازی و امکان ایجاد رابطه دوطرفه میان اساتید و دانشجویان و ارایه بازخورد مناسب، در هر 4 رشته متوسط بود. در رابطه با نحوه ارزشیابی پایان ترم، 5/ 84درصد از دانشجویان سطح رضایت متوسط و کمتر داشتند. در رابطه با روش تدریس ترجیحی، گزینه انتخابی دانشجویان در تمامی رشته ها، روش تدریس حضوری بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به شرایط کنونی و قبول این واقعیت که آموزش ها باید به سمت مجازی شدن برود، به نظر می رسد باید اقدامات بیشتری در خصوص بالا بردن سطح کیفی آموزش مجازی صورت بگیرد تا شیوه های تعاملی بتوانند جایگاه خود را در شیوه آموزش مجازی پیدا کنند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، کلاس های آنلاین، رضایت مندی، دانشجویان
|
  • Farzan Kheyrkhah, Susan Moudi, Angela Hamidia, Romina Hamzehpour*, Sekineh Javadian, Mahbobeh Khozan, Atefeh Mosavi, Sodabeh Alidadi Pages 7-19
    Background and Objective

    Teaching, learning and evaluation in the field of psychiatry has always been considered. During the psychiatric assistantship course, learning the skill of interviewing the patient and prescribing appropriate therapies is one of the highest educational priorities. In this study, an attempt has been made to investigate the effect of the Objective Structured Clinical Exam (OSCE) on improving the skills of residents.

    Methods

    In this cross-sectional study from the academic year 2015-2016 to 2009-2010, all psychiatry residents were tested weekly by the OSCE method according to the curriculum topics. After the test, the satisfaction of professors and residents was assessed using a questionnaire. Also, the scores of these tests were compared with the scores at the end of the year.

    Findings

    The mean scores of residents for OSCE and end-of-year exams were 21 ± 3.04 and 125.54 ± 18.48, respectively. Pearson correlation coefficient for the relationship between OSCE score and end-of-year score during these 4 consecutive academic years was r = 0.830 and P <0.001. The results of the survey of professors and assistants showed a high level of satisfaction with the tests.

    Conclusion

    The relationship between end-of-year scores and OSCE test scores and the results shown in the success of residents in the specialized board exam is evidence of the success of the design and implementation of the OSCE method to improve the skills of residents in OSCE evaluation.

    Keywords: Objectively Structured Clinical Exam, Teaching, Learning, Psychiatry, Evaluation
  • Shiva Jegargoosheh, Farideh Mostafazadeh*, Zhinoos Ghamisi, Firazeh Asadzadeh, Masomeh Rostamneghad Pages 20-27
    Background and Objective

    Holding a comprehensive midwifery exam is one of the main concerns of midwifery students and if they do not get a sufficient score, their midwifery qualification will not be approved. The aim of this study was to investigate the opinions of midwifery students about the comprehensive exam of Ardabil School of Nursing and Midwifery.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 58 undergraduate midwifery students were enrolled in the study in September 2018. Studentschr('39') opinions in 5 clinical areas of labor, delivery, postpartum, gynecological clinic and pediatric clinic were collected through a questionnaire one day after evaluation. The results of the data were analyzed using descriptive statistics (frequency-percentage and mean standard deviation).

    Findings

    Studentschr('39') opinions on how to evaluate with mean and standard deviation of 78.91 ± 13/81were at the desired level. Mean and standard deviation of gynecological clinic opinions 82.51 ± 12.37, Mother-Child Clinic 80/46 ± 12/62, Liber 79/48 ± 13/12, After delivery 77/12 ± 15/23 And delivery room was 75.02 ± 15.73 out of a total score of 100.

    Conclusion

    The opinions of midwifery students about the comprehensive exam of Ardabil School of Nursing and Midwifery are at the desired level. In addition to continuing the existing programs to improve the exam conditions and how to take the exam, other evaluation methods should be considered.

    Keywords: Final Evaluation, Midwifery Students' Opinions, Bachelor’s Degree
  • Mahnaz Emami, Khadijeh Nasiriani*, Bi Bi Najmeh Ebadi Pages 28-39
    Background and Objective

    Clinical education accounts for about half of the study time of nursing students. Therefore, a recent study was conducted to determine and compare the view of nursing students of national and free universities of Yazd province on factors related to clinical learning.

    Methods

    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, 200 nursing students of three and four years of Islamic Azad and National Universities of Yazd province were selected by stratified random sampling method. Data were collected using a questionnaire "Factors related to clinical learning of nursing students". Data were analyzed by SPSS16 software, descriptive statistics and independent t-test and analysis of variance.

    Findings

    The overall score from the perspective of general and free nursing students out of 100 was 58.02 and 61.53, respectively. The results of independent t-test showed a statistically significant difference between the view of national and free students in the areas of evaluation (P = 0.01), professional communication (P = 0.001) and student (P = 0.005).

    Conclusion

    According to the students, all areas are at a moderate level. Therefore, it is necessary for nursing education planners and administrators to continuously review the current situation in order to identify strengths and correct weaknesses and improve the quality of clinical education, and on the other hand, national and free universities should use each otherchr('39')s positive experiences to improve clinical education.

    Keywords: Nursing, Clinical Education, Evaluation
  • Fatemeh Oroojalian, Sasan Rajablo, Mehdi Haresababadi, Hossein Ghanbari, Sharmin Kharrazi, Nasrollah Tabatabie, AMIR Amani* Pages 40-51
    Background and Objective

    Employment rate is an important economic concern in societies. This study aimed to investigate knowledge, attitude and performance of Nano medicine graduates towards business principles.

    Methods

    In the present descriptive cross-sectional study, Nano medicine graduates (MSc and PhD), and their knowledge, attitude and performance towards the basics of technological business, as well as their employment status were examined using a multi-choice questionnaire.

    Findings

    The results showed that there was no significant difference between the studied universities in terms of the studied parameters. Overall, the frequencies of good knowledge, favorable attitude, and positive performance were 61.4%, 74.5%, and 32.6% among the master’s graduates and 45.6%, 52.7%, and 34.9% among doctoral graduates, respectively. The unemployment rate was 19.6% among the MSc graduates and 25% among PhD graduates. None of the MSc graduates were employees of private or public governmental sectors related to nanotechnology, and none of PhD graduates were employed in the private sector. In addition, this study showed that including a course of basics of business in nanotechnology was effective in improving the knowledge and attitude of the graduates by 40.1% and 25%, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that although the knowledge and attitudes of graduates about the basics of business in the field of Nano medicine were acceptable, their performance was not in a satisfactory level.

    Keywords: Medical Nano Technology, Employment, Knowledge, Attitude, Graduates
  • Nasrin Navabi*, Fatemeh Ghafari, Abbas Shamsalinia Pages 52-61
    Background and Objective

    With the outbreak of COVID-19 and  teaching a comprehensive nursing care in Navid system of Babol Medical Science University. A survey was conducted to determine the effective strategy in teaching the comprehensive care in intensive care units as an effective solution.

    Methods

    The present study was descriptive and was conducted in the research community of sixth semester nursing students of Ramsar College. samples were 31 student. Three software ( reading ECG, dialysis and multimedia pacemaker), the multimedia films that the teacher produced from his PowerPoint and Also downloaded videos that have been translated into Persian, All were uploaded to the system. WhatsApp program was also used during teaching. Finally, studentschr('39') satisfaction was assessed with a Likert form.

    Findings

    31 students participated in this study. Application of multimedia strategy with the learning rate of the samples showed a significant direct relationship( P = 0.78). Satisfaction with the application of this strategy in education was 81%. 82.8% of students were dissatisfied with the weakness of the Internet in their homes in receiving messages and content. Sound quality and design of the loading content of over 90 percent were satisfied.

    Conclusion

    E-learning as a flexible method, which provides access to multimedia and attractive educational content for nursing students and nurses at any time and place, is also one of the most effective educational methods in the era of coronavirus.

    Keywords: Multi Media, Comprehensive Nursing Care, Effective Strategy
  • Naghmeh Ziaie, Romina Hamzehpour, Mehran Baghertabar, Sodabeh Alidadi*, Maryam Ghaemi Amiri Pages 62-72
    Background and Objective

    Due to the change in educational methods and virtualization of university classrooms following the COVID-19 epidemic, after the necessary activities in this regard, in order to examine studentschr('39') feedback on what they experienced during the academic year 1399-1400, in this Study we measured the satisfaction of students of Self-Governing Campus of Babol University of Medical Sciences about virtual education.

    Methods

    In this cross-sectional study, the level of studentschr('39') satisfaction with virtual education and end-of-semester tests was assessed using a researcher-made questionnaire. The poll was conducted through the Faradid system. Results were reported in frequency and frequency percentage.

    Findings

    A total of 250 students with 66.85% participation in 4 fields of general medicine, general dentistry, bachelor of physiotherapy and bachelor of nursingparticipated in the study. The general satisfaction of students with virtual education, and the possibility of establishing a two-way relationship between professors and students and providing appropriate feedback, all 4 disciplines were moderate satisfaction. Regarding the evaluation method at the end of the semester, 84.5% of students had average and lower level of satisfaction. Regarding the preferred teaching method, the choice of students in all fields was face-to-face teaching method.

    Conclusion

    Given the current situation and accepting the fact that education should move towards virtualization, it seems that more decision should be taken to raise the quality of e-learning so that interactive methods can take their place in the method of education.

    Keywords: Virtual Education, Online Classes, Satisfaction, Students