فهرست مطالب

تربیت پاسدار انقلاب اسلامی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1399)

نشریه تربیت پاسدار انقلاب اسلامی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی جان مرادی جو*، صادق خزایی صفحات 1-31

    ماموریت اصلی نظام اسلامی، تربیت انسان های صالح است. انسان هایی که در زمان صلح، با بهره گیری از عقل و حکمت و با الهام از آموزه های وحیانی، به امور فردی و اجتماعی سامان می بخشند و در زمان جهاد و جنگ نیز با روح حماسی از حریم اسلام دفاع می نمایند. دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) که به گفته مقام معظم رهبری محل تولد یک سپاهی است، هدفش تربیت افسران متعهد و متخصصی است که بتوانند با بهره گیری از دانش و توان علمی خود از دستاوردهای انقلاب اسلامی حراست و نگهبانی نمایند. بر این اساس مسئله پژوهش کنونی این است که اندیشه های تربیت علمی مقام معظم رهبری برای دانشجویان بدو ورود به دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) چیست؟ پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با شیوه پیمایش مبتنی بر پرسش نامه انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از میان شاخص های پنج گانه مولفه تربیت علمی پاسدار بدو ورود موردبررسی، گویه شناخت روش ها، ابزار و راه های مقابله با جنگ نرم در حد بسیار زیادی در راستای اندیشه های تربیت علمی مقام معظم رهبری قرار دارد.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت علمی، پاسدار بدو ورود، جنگ نرم، مقام معظم رهبری، دانشگاه افسری امام حسین(ع)
  • محمد قاسمی شوب* صفحات 33-53

    دین مبین اسلام نسبت به رعایت اخلاق، در تمامی ابعاد زندگی انسان، تاکید بسیاری دارد؛ یکی از ابعاد مهم زندگی بشر بحث جنگ و قتال است که جنبه خشونت آن کاملا واضح و آشکار است؛ لذا با توجه با تاکیدات دین مبین اسلام در موضوع رعایت همه جانبه اخلاق، این پژوهش درصدد است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی آیات شریفه قرآن و سنت معصومان(ع)، مبانی و اصول اخلاقی سپاهیان اسلام در عرصه جهاد را مورد تبیین و تحلیل قرار دهد. در این راستا ضمن تبیین مهم ترین پیش انگاره های رعایت اخلاق در جهاد، در قالب مبانی «انسان شناسانه»، «اخلاق مدارانه» و «رفتار مدارانه»، مهم ترین دستورالعمل های اخلاقی مجاهدان، در عرصه جهاد در چارچوب «اصول اخلاقی فرماندهان»، «اصول اخلاق فردی و جمعی رزمندگان» و «اصول اخلاقی در مواجهه با دشمن»، موردبررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که دین اسلام در عرصه جهاد بر رعایت کامل اصول اخلاقی تاکید فراوان دارد و با لحاظ کردن قواعد اخلاقی علاوه بر کاستن از جنبه خشونت جنگ، آن را به امری مقدس تبدیل کرده است.

    کلیدواژگان: سپاهیان اسلام، اصول اخلاقی، تربیت، جهاد، آموزه های قرآن، سنت
  • آسیب شناسی روش های تدریس دروس تخصصی در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) (مطالعه موردی: دانشکده فرهنگی و تربیتی رسالت)
    علیرضا پور الشریعه، محمدرضا نوری، سعید فیروزی* صفحات 55-87

    هدف از پژوهش حاضر، آسیب شناسی روش های تدریس دروس تخصصی در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)، با مطالعه موردی دانشکده فرهنگی و تربیتی رسالت در بعدهای دانشی(شناختی)، انگیزشی(عاطفی) و مهارتی (روانی- حرکتی) و ارایه راهکارهای مناسب است. جامعه آماری این تحقیق به صورت تمام شمار و از فراگیران یکی از دوره های کارشناسی ناپیوسته در دانشکده رسالت می باشند که از سال 1396 تا 1398 مشغول گذراندن دوره خود بوده اند. روش انجام تحقیق در این پژوهش، کاربردی- توسعه ای و پیمایشی(توصیفی) می باشد. برای دستیابی به اهداف تحقیق از پرسشنامه ای محقق ساخته در مورد آسیب شناسی روش های تدریس استفاده گردید که روایی آن توسط 20 تن از اساتید دانشگاه افسری امام حسین(ع) تایید و پایایی آن نیز در یک مطالعه مقدماتی، به تعداد 75 نفر از دانشجویان این دانشگاه داده شد که جمعا 63 مورد از این پرسشنامه ها برگشت که آلفای کرونباخ آن 0/951 محاسبه گردید. همچنین به منظور تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی- استنباطی استفاده گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که 19 عامل به عنوان عوامل موثر بر آسیب شناسی روش های تدریس دروس تخصصی وجود دارد که ارتباط معناداری با مولفه های تحقیق داشتند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اهداف آموزشی، روش های تدریس، تربیت، دانشگاه افسری امام حسین(ع)
  • سید محمدهادی موسوی* صفحات 89-116
    سبک رهبری به معنای شیوه ای است که رهبران با جهان اطراف خود ارتباط برقرار می کنند. سبک رهبری چگونگی تعاملات، رفتارها، ارزش ها و قواعد خودساخته رهبران را برای هدایت واکنش های فرد توضیح می دهد. کشف سبک رهبری امام خمینی(ره) در طول سال های وقوع انقلاب اسلامی می تواند تفسیر و درک بهتری از وقایع انقلاب اسلامی ارایه دهد. این مقاله با هدف کشف سبک رهبری امام خمینی(ره) به دنبال پاسخ به این سوال است که در طول سال های وقوع انقلاب اسلامی در چارچوب تحلیل صفات هرمان، سبک رهبری امام(ره) چگونه بوده است؟ نوشتار حاضر از طریق روش تحلیل محتوا به واکاوی سخنرانی ها و مصاحبه های ارتجالی امام خمینی(ره) در جریان وقوع انقلاب اسلامی پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نگاه اومانیستی به انسان ظرفیت تبیین برخی صفات امام خمینی(ره) را نداشته است. در نتیجه با توجه به شخصیت حضرت امام خمینی(ره) که صبغه و نگرش الهی و اسلامی ایشان غالب است، به جای صفت «اعتمادبه نفس»، «اتکال به خداوند»؛ به جای صفت «نیاز به قدرت»، «انجام تکلیف الهی» و به جای صفت «باور به توانایی کنترل رویدادها»، تبیین باور امام در خصوص «اراده الهی» است که می تواند سبک رهبری امام را به درستی تبیین نماید.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی، تحلیل صفات
  • شناسایی روش های مناسب ارزشیابی عملکرد و ترتیب آن در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)
    سید محمدرضا رشیدی آل هاشم، فیض الله جلالی، حسین کاتبی فر* صفحات 117-144

    این پژوهش با هدف شناسایی روش مناسب ارزشیابی عملکرد اساتید دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) انجام پذیرفته است. روش تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن اساتید دانشگاه به شمار 270 نفر در سال 1399 می باشد که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 155 نفر به دست آمد. برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده و برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته است که شامل ابعاد و مولفه های ارزشیابی عملکرد اساتید دانشگاه می باشد. پایایی و قابلیت اعتماد پرسش نامه با استفاده از شیوه آلفای کرونباخ 0/955 به دست آمد که بیانگر ثبات و قابلیت اعتماد بالای پرسشنامه است. بر اساس نتایج این تحقیق، کامل ترین روش ارزشیابی عملکرد اساتید ترکیبی از روش های متداول علمی با لحاظ نمودن عوامل سازمانی و شاخص های شایستگی پاسداری و مشتمل بر پنج بعد علمی- آموزشی، پژوهشی، خدمات علمی اجرایی، فرهنگی، تربیتی و اجتماعی و سازمانی طراحی شد. در بین ابعاد ارزشیابی عملکرد، بعد علمی- آموزشی بیشترین سهم و بعد خدمات علمی- اجرایی کمترین سهم را در ارزشیابی عملکرد اساتید ایفا می کند.

    کلیدواژگان: روش ارزیابی، ارزشیابی عملکرد، مربی، استاد، دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)
  • اسماعیل اقبال* صفحات 145-172

    این مقاله به دنبال آن است تا در یک بررسی تحلیلی، نقش هریک از گفتمان های مطرح در روند شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی از جمله اسلام فقاهتی، مارکسیستی و لیبرالیستی را با توجه به عنصر معنویت در آثار شهید مطهری موردبررسی و تحلیل قرار دهد. نویسنده در این مقاله درصدد است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که با توجه با گفتمان‎های لیبرالیستی، مارکسیستی و اسلام فقاهتی در ماه‎های قبل و بعد از انقلاب اسلامی، چرا این گفتمان اسلام فقاهتی بود که نقش اصلی را در چگونگی وقوع انقلاب اسلامی و تحولات پس ازآن ایفاء نمود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که به رغم وجود گفتمان‎های لیبرالیستی و مارکسیستی موجود در جامعه قبل و پس از انقلاب اسلامی، گفتمان اسلام فقاهتی با توجه به مفاهیم آن و به دلیل انطباق این مفاهیم با خواسته‎ها و آرزوهای دیرینه مردم مسلمان ایران نقش اصلی و موثری را در شکل‎گیری، پیروزی و تحولات پس از آن تا به امروز ایفاء کرده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، معنویت، انقلاب اسلامی، اسلام فقاهتی، مارکسیسم، لیبرالیسم
|
  • Alijan Moradijoo *, Sadegh Khazaei Pages 1-31

    The main mission of the Islamic system is to train righteous people. Human beings who, in times of peace, use reason and wisdom and are inspired by revelatory teachings, organize individual and social affairs, and in times of jihad and war, defend the sanctity of Islam with an epic spirit. Imam Hussein (AS) University of Officers and Guards Training, which according to the Supreme Leader is the birthplace of a guard, aims to train committed and expert officers who can use their scientific knowledge and ability to protect and guard the achievements of the Islamic Revolution. Accordingly, the issue of the current research is what are the ideas of the Supreme Leader's scientific training for students upon entering the Imam Hussein University of Officers and Guards Training? The research was conducted in a descriptive-analytical method and with a survey method based on a questionnaire. The results of this study show that among the five indicators of the scientific training component of the Revolutionary Guards upon arrival who were studied, knowing the methods, tools and ways to deal with soft war is very much in line with the ideas of scientific training of the Supreme Leader.

    Keywords: Training, Scientific training, guard upon arrival, Soft War, Supreme Leader, Imam Hussein (AS) Officer University
  • Mohammad Ghasemishob * Pages 33-53

    The religion of Islam places great emphasis on the observance of morality in all aspects of human life; One of the most important aspects of human life is the issue of war and fighting, the violent aspect of which is quite clear; Therefore, considering the emphasis of the religion of Islam on the subject of comprehensive observance of ethics, this study seeks to explain the moral basics and principles of Islamic armies in the field of jihad by using a descriptive-analytical method and by examining the verses of the Qur'an and the tradition of the Infallibles. In this regard, while explaining the most important preconceptions of observing ethics in jihad, in the form of "anthropological", "ethical" and "behavioral" principles, the most important moral instructions of the Mujahideen in the field of jihad within the framework of "commanders' ethics", "ethics principles" "Individual and collective fighters" and "Ethical principles in the face of the enemy" are examined. The results of the research show that the religion of Islam in the field of jihad places great emphasis on the full observance of moral principles and by considering the moral rules in addition to reducing the violence of war, has made it a sacred thing.

    Keywords: Islamic armies, moral principles, Training, Jihad, Quranic teachings, tradition
  • Pathology of teaching methods of specialized courses in Imam Hossein University of Officers and Guards Training (Case study: Resalat Cultural and Educational Faculty)
    Alireza Poursharia, Mohammadreza Nouri, Saeed Firoozi * Pages 55-87

    The aim of the present study was to diagnose the pathology of teaching methods in specialized courses in Imam Hossein (AS) University of Officers and Guards Training, with a case study of Resalat Cultural and Educational Faculty in the dimensions of knowledge (cognitive), motivational (emotional) and skill (psycho-motor) along with providing appropriate solutions. The statistical population of this research is the whole of students of one of the discontinuous undergraduate courses in Resalat Faculty who have been conducting their course from 1396 to 1398. The research method in this research is applied-developmental and survey (descriptive). To achieve the objectives of the research, a researcher-made questionnaire on the pathology of teaching methods was used, the validity of which was confirmed by 20 professors of Imam Hussein (AS) Military University and its reliability was given to 75 students of this university in a preliminary study. in total, 63 of these questionnaires were returned and Cronbach's alpha was calculated to be 0.951. Descriptive-inferential statistics were also used to analyze the data. Findings of the study indicated that there are 19 factors as effective factors on the pathology of teaching methods of specialized courses that were significantly related to the components of the research.

    Keywords: pathology, Educational Objectives, teaching methods, Imam Hussein (AS) Military University
  • Seyed Mohammadhadi Mousavi * Pages 89-116
    Leadership style means the way leaders communicate with the world around them. Leadership style describes how leaders' interactions, behaviors, values, and self-made rules guide their individual reactions. Discovering Imam Khomeini's leadership style during the years of the Islamic Revolution can provide a better interpretation and understanding of the events of the Islamic Revolution. This article aims to discover the leadership style of Imam Khomeini (ra) in order to answer the question of what has been the leadership style of Imam Khomeini (ra) during the years of the Islamic Revolution in the framework of Trait analysis by Herman method? The present article uses the method of content analysis to analyze the lectures and interviews of Imam Khomeini (ra) during the Islamic Revolution. The results of the research show that the humanist view of man has not had the capacity to explain some of the attributes of Imam Khomeini. As a result, according to the personality of Imam Khomeini (ra) whose divine and Islamic character and attitude are dominant, instead of the adjective "self-confidence", "reliance on God"; Instead of the adjective "need for power", "doing divine duty" and instead of the adjective "belief in the ability to control events", it is the explanation of the Imam's belief in "divine will" that can correctly explain the Imam's leadership style.
    Keywords: Leadership style, Imam Khomeini, Islamic Revolution, Attribute analysis
  • Identify appropriate methods for evaluating performance and its order inImam Hussein University of Officers and Guards Training
    Seyed Mohammad Reza Rashidi Al Hashem, Faizullah Jalali, Hossein Katibifar * Pages 117-144

    This study was conducted with the aim of identifying the appropriate method for evaluating the performance of professors of Imam Hussein University of Officers and Guards Training. The research method is applied research in terms of purpose and descriptive and survey in terms of nature and method. The statistical population is 270 university professors in 1399. The sample size was 155 using Morgan table. Simple random sampling method was used and for data collection two library and field methods were used. The data collection tool is a researcher-made questionnaire that includes the dimensions and components of evaluating the performance of university professors. Reliability and Validity of the questionnaire was 0.955 using Cronbach's alpha method, which indicates the high stability and reliability of the questionnaire. Based on the results of this study, the most complete method of evaluating the performance of professors was designed by combining conventional scientific methods with organizational factors and indicators of competency and including five dimensions of scientific-educational, research, scientific, executive, cultural, training and social and organizational services. Among the dimensions of performance evaluation, the scientific-educational dimension plays the most role and the scientific-executive services dimension plays the least role in the evaluation of teachers' performance.

    Keywords: Evaluation Method, Performance Evaluation, Instructor, Professor, Imam Hussein (AS) Military University, Guard Training
  • Ismail Iqbal * Pages 145-172

    This article seeks to examine and analyze the role of each of the discourses (jurisprudential Islam, Marxism and liberalism) in the process of formation and victory of the Islamic Revolution according to the element of spirituality, emphasizing the guidelines and positions of Imam Khomeini, the Supreme Leader and especially the works of Martyr Motahari, In this article, the author tries to answer the question using descriptive-analytical method that considering the existence of liberalism, Marxism and jurisprudential Islam discourses in the months before and after the Islamic Revolution, why only the discourse of jurisprudential Islam plays a role in how the Islamic Revolution took place and the developments that followed? Findings show that despite the existence of liberal and Marxist discourses in society before and after the Islamic Revolution, the discourse of Islamic jurisprudence according to its concepts and due to the adaptation of these concepts to the long-standing requests and aspirations of the Muslim people of Iran played an important role in its formation, victory and subsequent developments Until today.

    Keywords: Discourse, Spirituality, Islamic Revolution, Jurisprudential Islam, Marxism, Liberalism