فهرست مطالب

نشریه پاسخ
پیاپی 22 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بایسته های مهارت پاسخگویی به شبهات دینی / گفتگو با حجت الاسلام و المسلیمن دکتر محمدحسن زمانی
    صفحات 7-18

    دکتر محمدحسن زمانی (متولد 1337) زاده تربت‌حیدریه خراسان رضوی، از سال 1349 تحصیلات حوزوی را در شهرستان تربت‌حیدریه آغاز کرد. در سال 1353 وارد حوزه علمیه قم شد و در مدرسه مرحوم آیت‌العظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی6 ادامه تحصیل داد. دروس سطح را در خدمت اساتیدی همچون حجج‌اسلام: صلواتی، حسن تهرانی، ستوده، سیدعلی محقق‌داماد، کریمی‌جهرمی، شریعتی‌کاشانی، صانعی و موسوی‌تهرانی فراگرفت. از سال 1361 درس خارج‌ فقه و اصول را نزد حضرات آیات: فاضل‌لنکرانی، مکارم‌شیرازی، وحید‌خراسانی و صافی‌گلپایگانی نزدیک به پانزده سال گذراند. ایشان در کنکور ورودی کارشناسی‌ارشد (مرکز تربیت‌مدرس دانشگاه قم) شرکت کرده و پس از قبولی و گذراندن دوره تحصیلی فارغ‌التحصیل شد و رساله پایان‌نامه وی حایز بالاترین رتبه دانشگاه شد. همچنین وی در سال 1380 موفق به کسب دکترای علوم قرآن و حدیث مرکز تربیت‌مدرس دانشگاه قم با رتبه عالی گردید.
    ایشان کتاب‌های متعددی ازجمله «تلخیص دروس فی الفقه المقارن»، «قرآن و مستشرقان» را نگاشته‌اند و مقالات علمی متعددی را در مجلات گوناگون به چاپ رسانده‌اند. ایشان در حال حاضر به‌عنوان عضو هییت علمی «جامعه المصطفی‌العالمیه» و مدرسه عالی قرآن و حدیث مجتمع آموزشی امام خمینی6 با سمت مدیر گروه تفسیر و علوم قرآن مشغول به فعالیت بوده و نیز رییس دفتر اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه می‌باشند.

  • محمدرضا پیری صفحات 19-40

    چکیده
    گریه، حزن و اندوه ازجمله غرایز ذاتی انسان بوده که خداوند در سرشت او به‌عنوان عواطف انسانی ودیعه گذاشته است؛ با توجه به آیات قرآن و کتاب‌های مقدس سایر ادیان، پیامبران الهی نیز بر پایه این ودیعه فطری، در فراغ عزیزانشان محزون بوده‌اند. براساس گزارش‌های معتبر تاریخی، پیامبر اسلامq به جهت عواطف بالا و کامل در فراغ عزیزان همچون مادرش آمنه، فرزندش ابراهیم، عمویش حمزه و نیز جعفر‌بن‌ابی‌طالب، عثمان‌بن‌مظعون، زید‌بن‌حارثه و سایر شهدا گریه و سوگواری نمودند؛ عزاداری پیامبرq، مختص به نزدیکان و یاران درگذشته آن حضرت نبوده، بلکه پیامبر با شنیدن خبر شهادت امام‌حسین8 در آینده، اندوهناک و گریان شدند. سایر مسلمانان نیز به تبع این سنت، در فراغ عزیزان و صحابه عزاداری نموده و لباس مشکی می‌پوشیدند و به تاسی از سنت آن حضرت، در اعصار مختلف مسلمانان بغداد، مصر و سایر بلاد اسلامی در ایام شهادت امام‌حسین8 عزاداری نموده و شیعه و اهل‌سنت در روز عاشورا، دسته عزاداری برپا می‌کردند.

    کلیدواژگان: سوگواری، سنت پیامبر (ص)، سوگواری امام حسین(ع)، سیره صحابه
  • امیرعلی حسنلو * صفحات 41-61

    اصل ولایت امیرمومنان8 برای مومنین که در قرآن آمده است و توسط پیامبرq بارها ازجمله در غدیرخم ابلاغ گردیده در منابع اصلی اهل‌سنت نیز گزارش شده و مقبول آنها نیز می‌باشد؛ شهادت بر ولایت در اذان در منابع فقهی به شهادت‌ثالثه معروف است. برخی به جهت بررسی ناقص، رسمی‌شدن آن را به دوران آل‌بویه یا بعد از آن مربوط دانسته‌اند؛ در این نوشتار با روش نقلی معلوم گردیده براساس برخی از گزارشها ریشه شهادت سوم در دوران خود پیامبرq و مرتبط با مسئله انتصاب امام‌علی8 به ولایت مسلمانان در روز غدیرخم می‌باشد؛ آشکار نمودن این شعار در ماذنه‌های مساجد برخلاف ادعای برخی که در عصر صفوی آغاز شده است، به دوران قبل از آل‌بویه و قرنها پیش از صفویان مربوط است؛ مهمترین شعار شیعه گاهی علنی در ماذنه‌ها اظهار می‌گردید و گاهی براساس تعصبات فرقه‌ای حاکمان ممنوع شده است؛ اما در جوامع شیعی به‌عنوان ابراز محبت و مودت در اذان و نه به‌عنوان جزیی از آن، اظهار گردیده و یکی از شعارها و نمادهای مهم شیعیان بوده است.

    کلیدواژگان: ولایت علی8، شیعیان، شهادت بر ولایت، اذان، شهادت ثالثه، آل بویه، صفویه، اهل سنت
  • مجید خاموشی * صفحات 63-83

    احکام و قوانین اسلام در ارتباط با یکدیگر پیوستگی و پیوند خاصی دارند. چنین پیوندی در قوانین نشان از شارع عالم و حکیمی دارد که با دید جامع و به روشی حکیمانه قوانین را آن گونه وضع کرده که همه آنها به مثابه قانونی واحد و یکپارچه است که دارای اجزاء مختلف است. همه آنها در یک قاب، نمایانگر یک تصویر شفاف، کامل و زیبا است. اما برخی از این مزیت این‌گونه برداشت کرده‌اند: حال که احاطه علمی کامل به همه قوانین واقعی اسلام (به علت عدم حضور امام معصوم عالم به تمام جوانب اسلام) و همچنین امکان تطبیق همه قوانین را نداریم باید از اجرای احکام دست بکشیم. پاسخ به این برداشت‌ها در قالب جواب‌های نقضی و حلی در این مقاله با روش تحلیلی نقلی آمده است که بارزترین آنها، پذیرش وجود مصلحت در اقامه و انجام تک‌تک قوانین است که چیزی غیر از مصلحت به‌هم پیوستگی قوانین است.

    کلیدواژگان: قوانین اسلام، اقامه جزء و کل اسلام، بازگشت به اسلام، لزوم اقامه کل اسلام، مصالح واقعیه
  • حمیدالله رفیعی زابلی *، محمود امیریان صفحات 85-103

    بهاییان به دلیل اینکه سران بهاییت بدون معجزه ادعای نبوت نموده‌اند، دلالت معجزه را با توجه به شباهت آن به سحر، در اثبات نبوت مورد خدشه قرار داده‌اند. از سوی دیگر با وجود اینکه کتاب‌های حسینعلی نوری را به‌عنوان معجزه او مطرح می‌کنند، اعجاز قرآن را از حیث بلاغی نیز زیر سوال برده تا به این وسیله کتاب‌های سران خویش را که مملو از اشتباهات ادبی و محتواهای غیرمعقول هستند، توجیه نمایند. در این نوشتار با روش عقلی تحلیلی بیان گردیده که اولا معجزه دلیل برهانی بر صداقت پیامبر است. ثانیا اعجاز قرآن از حیث فصاحت و بلاغت با ادله متعدد به اثبات رسیده که هرگونه خدشه‌ای را در این حوزه از قرآن دفع می‌کند. ثالثا بهاییان با هیچ روشی نمی‌توانند کتاب‌های خودشان را با قرآن مقایسه نمایند و شرایط معجزه را ندارند.

    کلیدواژگان: معجزه، بهاییت، باب، بهاء الله، ادعای پیامبری
  • غلامعلی سنجری صفحات 105-127

    عصمت انبیا ازجمله باورهای بنیادین مسلمین است. از نظر شیعه انبیا از هر گناهی کبیره، صغیره، گناه در خلوت و علنی، اشتباه و هر لغزشی که موجب ترک اعتماد انسان به نبی شود، معصوم هستند. عالمان شیعه برای این مهم به دلیل اعتماد تمسک جسته‌اند.ایشان بر این باورند که دلیل اعتماد با تقریرات مختلفش توان اثبات ادعای عصمت به تمام مصادیقش را دارد. اماشیعه برای اثبات عصمت، باید تناقض بین ادله و آیات قرآن که به نوعی دال بر عدم عصمت انبیا می‌باشد را حل کند. این مقاله با روش تحلیلی تفسیری علاوه‌بر ارایه شیوه صحیح پاسخگویی به تناقض مذکور (= استفاده از روایات و تفسیر قرآن به قرآن و عقل) جواب مقاله‌ای که روش ترک‌اولی در جواب‌گویی به این تناقض را کافی ندانسته را نیز بررسی کرده است وبه این نتیجه رسیده است که نویسنده مقاله مذکور برداشت صحیحی از ترک‌اولی نداشته است، چراکه وی ترک‌اولی را ترک فعل خوب می‌داند و ترک فعل خوب از انبیا شایسته نیست؛ درحالی‌که فعل آدم8 را می‌توان به گناه تکوینی تفسیر کرد ونه ترک‌اولی، ازاین‌رو استدلال‌های وی نیز صایب به نظر نمی‌رسد.

    کلیدواژگان: عصمت، ترک اولی، خطاهای انبیا، تناقض
  • محمد طاهری * صفحات 129-143

    یکی از شیوه‌های تربیتی و بازدارنده قرآن‌کریم برای نهی و بازداری از گناهان و اعمال قبیح، بیم‌دادن از کیفرهای دردناک دوزخ است؛ سهمگین بودن این مجازات‌ها مانند خلود در دوزخ باعث شده که برخی کیفیت این کیفرها را با عدالت و رحمت خداوند در تضاد بپندارند؛ ازهمین‌رو تفسیر صحیح چگونگی کیفرهای اخروی با تکیه بر آیات و روایات و تبیین سازگاری و تناسب آنها با عدالت و رحمت خداوند بسیار حایز اهمیت می‌باشد. پژوهش حاضر درصدد بوده تا با بهره‌گیری از روش توصیفی تحلیلی به حل تناسب مجازات‌های اخروی با مسیله‌ عدالت و رحمت خداوند بپردازد و به این نتیجه دست یافته است که با باور و ایمان به آموزه تجسم اعمال، ثواب و عقاب اعمال خوب یا بد انسان‌ها همان حقیقت اعمال آنان است؛ ازاین‌رو میان گناهان دنیوی و کیفرهای اخروی آنها رابطه تکوینی و حقیقی برقرار بوده و درنتیجه با عدالت و رحمت خداوند در تنافی نیست.

    کلیدواژگان: تناسب جرم و مجازات، عدالت خداوند، تجسم اعمال، خلود در آتش
|
  • Muhammad Reza Piry Pages 19-40

    Crying, grief, sorrow and grief are among the innate instincts of man that God has pledged in his nature as human emotions. According to the verses of the Holy Quran and the holy books of other religions, the divine prophets have also been sad and mournful in the absence of their loved ones based on this natural deposit. According to authentic historical and hadith reports, the holy Prophet of Islam (PBUH) due to human emotions in the absence of loved ones such as his mother Amina, his son Ibrahim, his uncle Hamza and also Ja'far ibn Abi Talib, Uthman ibn Mazoon, Zayd ibn Haritha, Sa'd ibn Rabi 'and others The martyrs cried and mourned. The mourning of the Prophet (PBUH) was not limited to the relatives and friends of the deceased, but he was saddened and cried when he heard the news of the martyrdom of Imam Hussein (PBUH) in the future. Other Muslims, following this tradition, mourned in the absence of their loved ones and companions and wore black clothes. Also, based on the tradition of that Imam, in different eras, Muslims in Baghdad, Egypt and other Islamic countries mourned the days of the martyrdom of Imam Hussein (AS) and Shiites and Sunnis held mourning groups on the day of Ashura.

    Keywords: Mourning, Sunnah of the Prophet (PBUH), Mourning of Imam Hussein (PBUH), manner of companions
  • Amir Ali Hassanlou Pages 41-61

    The principle of "superintendency" of Ali (pbuh) on the believers is also mentioned in the Holy Quran and has been announced many times by the holy Prophet (pbuh), including in Ghadir, and has been also reported in the main Sunni sources and is accepted by them. Testimony to the "superintendency" in the call to prayer in jurisprudential sources is known as the third testimony. However, some have attributed its formalization to the Al-Buwayh period or later. In this article, it has been revealed by narration that according to some reports, the root of the third testimony in the call to prayer dates back to the time of the holy Prophet (PBUH) and is related to the issue of appointing Imam Ali to the Muslim superintendency on the day of Ghadir. Contrary to the claims of some who have stated: The revelation of this slogan in the call to prayer and minarets of mosques began in the Safavid era, this tradition is related to the period before the alphabet and the centuries before the Safavids. The most important Shiite slogan was sometimes uttered publicly in the minarets and was sometimes banned based on the sectarian prejudices of the rulers. However, in Shiite communities, as an expression of love in the call to prayer and not as a part of it, it has been always stated as one of the important slogans and symbols of Shiites.

    Keywords: Superintendency of Imam Ali (as), Shiites, testimony to thesuperintendency, call to prayer, the third testimony, Al-Buwayh, Safavid, Sunnis
  • Majid Khamoushi Pages 63-83

    The rules and laws of Islam have a special connection with each other. Such a construction indicates the existence of a wise and prudent legislator who, with a comprehensive and wise view, has enacted the laws in such a way that they are all as one and the same (although they may have different components). All of them in one frame, represent a clear, complete and beautiful image. However, some have interpreted this advantage as follows: Now that a complete scientific coverage of all the true laws of Islam, due to the absence of the Infallible Imam (as) who is knowledgeable in all aspects of Islam and also the impossibility of applying all regulations, the execution of the rulings must be stopped. The answers to these perceptions are conveyed in the form of analyticalsolution answers in this article by analytical-traditionary method. The most obvious of these arguments is the consideration of the principle of "expediency" in the formulation and implementation of singular laws, which focuses on an element separate from the expediency of "integration" of laws.

    Keywords: Islamic laws, partial, general implementation of Islamiclaws, return to Islam, the need to establish all Islamic laws, real interests
  • Hamid Allah Rafiee Mahmoud Amirian Pages 85-103

    Because the Baha'i leaders claimed to be prophets without a miracle, the Baha'is also distorted the meaning of the miracle in proving the prophecy because of its resemblance to magic. On the other hand, despite the fact that Hossein Ali Nouri's books are presented as his miracle. They have also rhetorically misrepresented the miracle of the holy Qur'an in order to justify the books of their leaders (which are full of literary errors and irrational content). In this article, it is stated by analytical rational method that first of all, miracle is the proof of the Prophet's sincerity. Secondly, the miracle of the Qur'an in terms of eloquence and rhetoric has been proven by various evidences that repel any defect in this field from the Qur'an. Thirdly, the Baha'is can in no way compare their books with the Qur'an and do not qualify for miracles.

    Keywords: Miracle, Baha'iism, Bab, Bah ا'u'llah, Prophethood
  • Gholam Ali Sanjari Pages 105-127

    The infallibility of the prophets is one of the fundamental beliefs in Islam and among Muslims. According to Shiite beliefs, the prophets are innocent of any sin (major, minor, in private, public, wrong and in general any slip) that causes a person to lose trust in the Holy Prophet (PBUH (. Shiite scholars have relied on the "trust" concept to explain this important opinion. They believe that the reason for "trust" (with various interpretations) has the proper ability to explain the claim of infallibility in all its instances. But also, in order to elucidate the "infallibility of the Infallibles", the Shiites must also resolve the contradiction between the rational arguments and the appearances of the verses of the Qur'an, which in a way indicate the infallibility of the some prophets. This article examines the issue using the narrations of the Ahl al-Bayt and the analytical method of interpreting the verses of the Holy Quran by other verses, as well as the rational scheme in responding to the mentioned contradiction. This study also analyzes the argument of another article that bases its explanation on the concept of “failure to do the better”. As a result, it seems that the author of the mentioned article did not have a correct understanding of the “failure to do the better”, because he considered the “failure to do the better” to be equivalent to omitting a highly regarded deed, while “failure to do the better” from the prophets is not appropriate. Nevertheless, the action of Prophet Adam (pbuh) can also be interpreted as a formative sin and not the “failure to do the better”.

    Keywords: Infallibility, First Abandonment, Prophets' Errors, Contradiction
  • Mohammad Taheri Pages 129-143

    One of the educational methods and deterrents of the Holy Quran to forbid and prevent sins and ugly deeds is to avoid the painful punishments of Hell. The severity of the punishments, such as drowning in hell, has led some to consider the quality of these punishments to be in conflict with God's justice and mercy. Therefore, the correct interpretation of how the punishments of the Hereafter and their compatibility with God's justice and mercy (relying on verses of the Holy Quran and hadiths) is a crucial issue. The present study seeks to solve the proportionality of the afterlife punishments with the issue of justice and God's mercy by using descriptive-analytical method. The result is that, by believing in the concept of the embodiment of deeds, the reward and punishment of moral and immoral deeds of human beings is in fact the truth of their own deeds. Hence, there is a formative and real relationship between worldly sins and their afterlife punishments, and it is not in conflict with God's justice and mercy.

    Keywords: Proportion of crime, punishment, God's justice, embodiment of deeds, torment