فهرست مطالب

صفه - پیاپی 94 (پاییز 1400)

مجله صفه
پیاپی 94 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام بختیاری منش صفحات 5-20
    در پژوهش حاضر کاربرد روش های مطرح در یکی از انواع راهبردهای پژوهش، یعنی نظریه زمینه ای، در شناخت موضوع، در حیطه آموزش معماری بررسی می شود. سوال این است که «آیا کاربرد روش های نظریه زمینه ای می تواند در جهت ارتقای فهم دانشجویان از موضوع طراحی در کارگاه های آموزش معماری کارآمد باشد؟». هدف آن است که با استفاده از این روش ها، توانایی دانشجویان در عبور از ذهنیت های قبلی شان از یک موضوع افزایش یابد و بتوانند به شناخت جامع تری از موضوع برسند. این بررسی در قالب تحلیل یک تمرین بر مبنای استفاده از روش های مذکور و بر محور فهم مصداقی فضای ایوان طراحی و پیگیری خواهد شد. روش، از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ محتوا، توصیفی  تحلیلی و بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی استوار است. در بخش اول با تحلیل محتوای منابع مکتوب سعی می گردد راهکارهای فهم وجوه موضوعات در نظریه زمینه ای استخراج شود. در بخش دوم یک تمرین عرضه و بررسی می گردد که مراحل آن به منظور به کارگیری روش های مذکور طراحی شده است. از خلال مقایسه تصور اولیه دانشجویان از ایوان با تصور ثانویه ای که بعد از انجام تمرین از این فضا برای آن ها شکل می گیرد، کاربرد روش های نظریه زمینه ای در آموزش معماری امکان سنجی می شود. نتایج نشان می دهد تصور دانشجویان از موضوع، بعد از کاربرد روش های مذکور، بسط یافته و تصحیح و تدقیق شده است. به طوری که توانسته اند به وجوه اصلی تر موضوع دست یابند.
    کلیدواژگان: وجوه، موضوع طراحی، نظریه زمینه ای، آموزش معماری، ایوان
  • آرزو فیض الله بیگی*، محمود گلابچی، مجتبی رضازاده اردبیلی صفحات 21-42

    بناهای دارای پوشش گنبدی دوره صفوی علاوه بر آنکه خود نشانگر اهمیت این بناها در این دوره هستند، به دلیل کیفیت بالا، هم در طرح و هم در روش ساخت گونه های ارزشمند به یادگارمانده ای از گذشته به شمار می آیند. این بناها متاثر از معماری دوره پیش از خود یعنی دوره تیموری هستند و در سیر تحول طراحی آن ها یک روند تکاملی وجود دارد، این تحول در برخی مناطق موجب پایه گذاری شیوه های معماری منطقه ای نیز شده اند. شناخت بیشتر این بناها مطالعه جامعی را می طلبد. در پژوهش پیمایشی پیش رو که مبتنی بر مطالعه موردی است، طرح هندسی، تناسبات، و ارتباط آن ها با نظام سازه ای شماری از آرامگاه های تفرش با اتکا بر داده های کتابخانه ای و میدانی و با استفاده از تحلیل های منطقی، هندسی، و نرم افزاری بررسی شده است. هدف کلی در این پژوهش مطالعه ساختار گنبدهای دوپوسته گسسته است که از طریق بررسی ارتباط آ ن ها با نظام هندسی حاکم بر کل بنا به پیش رفته و پرسش های پژوهش بر این اساس تعیین شده است. بنابر نتایج پژوهش، اساس طرح ها را شکل های پایه ای تشکیل می دهند که تناسبات طلایی را در بخش های مختلف بناها جاری می کنند. همچنین هندسه کلی بنا در پلان و هندسه پنهان بنا، به ویژه در مقطع و نما، از طریق ابعاد و تناسبات بر نظام سازه ای پوشش های گنبدی تاثیر می گذارد و موجب پیوند میان هندسه نظری و عملی می شود؛ به گونه ای که ابعاد پلان در تعیین دهانه، ضخامت گریو، و ضخامت پای گنبد تاثیرگذار است. ارتفاع گنبد در تناسب با ارتفاع سقف و ارتفاع خشخاشی ها در تناسب طلایی با ارتفاع گنبد است.

    کلیدواژگان: گنبد دوپوسته گسسته، هندسه پنهان، نظام سازهای، تناسبات، بناهای آرامگاهی، تفرش
  • غزاله چهرازی، نرگس دهقان*، هانیه صنایعیان، امیر گندمکار صفحات 43-58
    فضای باز مدارس ازجمله فضاهای مهم آن ها و محل فعالیت هایی چون بازی و آموزش است و دانش آموزان مهارت های مهم تحصیلی، محیطی، و اجتماعی را در آن می آموزند، بنابراین باید تابع مشخصاتی خاص و پاسخ گوی همه نیازهای دانش آموزان باشد. اینکه آسایش حرارتی از اساسی ترین نیاز دانش آموزان برای حضور در حیاط مدارس است، تامین آن را و ضروری می نمایاند. تعیین محدوده آسایش حرارتی امری پیچیده و در فضاهای مشابه، بسته به تنوع افراد، تجربیات، انتظارات، فرهنگ، سن، و جنسیت آن ها، متفاوت است. در پژوهش حاضر سعی گردیده تا محدوده آسایش حرارتی و دمای خنثی در فضای باز مدارس پایه ابتدایی دخترانه شهر اصفهان ارزیابی گردد. به این منظور، ابتدا با توجه به پهنه بندی اقلیمی شهر اصفهان که شامل سه منطقه گرم و خشک نایین، منطقه معتدل و خشک میمه، و نیمه سرد سمت شهرضا می شود، سه دبستان دخترانه، هریک در یکی از این مناطق، برای مطالعات میدانی انتخاب گردیدند و سپس متغیرهای اقلیمی دما، رطوبت، سرعت باد با دستگاه دیتالاگر دما و رطوبت و بادسنج جمع آوری شدند و به طور هم زمان 500 دانش آموز در حیاط این مدارس پرسش نامه ای را در این خصوص تکمیل کردند. در مرحله دوم، به کمک نرم افزار ریمن شاخص حرارتی دمای معادل فیزیولوژیک تعیین و با استفاده از نرم افزار آماری و نمودار رگرسیون خطی، محدوده آسایش حرارتی و دمای خنثی برای فضای باز مورد استفاده دختران 7 تا 13ساله شهر اصفهان تعیین گشت. بر اساس نتایج دمای خنثی °C17٫4 و محدوده آسایش حرارتی بر مبنای دمای معادل فیزیولوژیک °C13٫6-32 تعیین شد که با استانداردهای اشری و ایزو 7730 و حتی مطالعات پیشین آسایش حرارتی در شهر اصفهان تفاوت دارد و این اهمیت مطالعه بیشتر در مورد آسایش حرارتی گروه های سنی و جنسیتی متفاوت در شهرهای مختلف ایران را می رساند. دمای خنثی حاکی از سازگاری بیشتر جمعیت مورد مطالعه با شرایط سرد است.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، شاخص دمای معادل فیزیولوژیک، حیاط مدرسه، شهر اصفهان، دمای خنثی
  • پوریا عامری*، شهرام پوردیهیمی، سعید مشایخ فریدنی صفحات 59-78
    در دهه های اخیر چیدمان هندسی و عناصر ریخت شناسی شهرها به مثابه عوامل موثر بر شکل گیری و شدت بخشیدن به پدیده جزیره حرارتی بیش ازپیش شناخته و پژوهش هایی در خصوص یافتن تاثیرات شاخص های معرف این موضوعات در مقیاس های فضایی مختلف بر این پدیده انجام شده است، هرچند تاثیر مکانی  زمانی این شاخص ها و نیز مدلی برای تفسیر و طبقه بندی آن ها تنها در سالیان اخیر موضوع برخی از مطالعات بوده است. متاسفانه مطالعات در زمینه شاخص های طرح شده در شهرهای بزرگ و مهم کشور کماکان مغفول مانده و پژوهش هایی با این زمینه کمتر صورت گرفته است. در این مقاله نحوه ارتباط میان دمای سطح زمین با طبقات ریخت شناسانه محیط انسان ساخت مطابق با الگوی عرصه های اقلیم محلی، که یک چارچوب استاندارد برای توصیف شکل و عملکرد شهرها در مطالعات اقلیم شهری است، مطالعه و ارزیابی شده است. عرصه های اقلیم محلی برای مناطق شهری کلان شهر تهران بر اساس روش پیشنهادی پورتال پایگاه اطلاعات شهری جهان مطالعه و ارزیابی شده و مناطق شهری تهران درمجموع به هفده طبقه مربوط به هندسه احجام ساختمانی و پوشش اراضی، با وضوح (رزولوشن) 100 متر و توسط ابزارهای پایش شهری و سامانه های اطلاعات جغرافیایی نظیر Google Earth، ArcGIS، و SAGA GIS و با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای لندست 8 در طول یک سال طبقه بندی گردیده است. نتایج تحلیل های فضایی و آماری نشان داد که در طول سال بیشترین شدت جزایر حرارتی مربوط به عرصه های فاقد ساختار ساختمانی و همچنین ساختارهای درشت دانه و صنعتی بوده و کمترین تفاوت با میانگین دمای کلیه سطوح شهری تهران مربوط به طبقات با ساختارهای بلندمرتبه فشرده و کوتاه مرتبه پراکنده است. همچنین ساختارهای کوتاه مرتبه و میان مرتبه فشرده کمترین میانگین دمایی را در طول سال در کل شهر داشته اند.
    کلیدواژگان: پدیده جزیره حرارتی، دمای سطح زمین، ریخت شناسی شهری، هندسه محیط ساخته شده، عرصه اقلیم محلی
  • رضا رضایی خبوشان، مرجان نعمتی مهر* صفحات 79-96
    به منظور ارتقای سطح کیفی فضاهای مسکونی، در این پژوهش هدف کشف عوامل موثر بر کیفیت محیط مسکونی، ارتباط بین آن ها و بیان راهبردهایی به همین منظور است. کیفیت محیط مسکونی مفهومی پویا، پیچیده، و چندبعدی است که از ابعاد مختلف کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، و زیست محیطی شکل گرفته و از معیارهای مناسب ارزیابی کیفیت محیط مسکونی سنجش رضایتمندی ساکنان از آن محیط است. ماهیت این پژوهش کیفی است اما به دلیل استخراج معیارهای قابل اندازه گیری و تلفیقی از روش های سنجش کمی در قالب شیوه همبستگی استفاده شده است. با تبیین الگوی معادله های ساختاری، عوامل سازنده کیفیت محیط مسکونی با عنوان متغیرهای مستقل و حس رضایت با عنوان متغیر وابسته ارزیابی شده و سپس، بر اساس نتایج حاصل از سنجش رضایت محیط مسکونی، با استفاده از فن AIDA، راهبردهایی برای ارتقای کیفیت محیط تدوین گردیده است. نتایج پژوهش از سنجش رضایت از کیفیت محیط مسکونی مسکن مهر شهر جدید پردیس، هسا حاکی از نارضایتی از امنیت و محیط زیست محله مسکونی و از تسهیلات و ویژگی های کالبدی واحدمسکونی است؛ همچنین نتایج بر اهمیت مسایل زیست محیطی و اجتماعی محله مسکونی و مقوله کالبدی واحد مسکونی دلالت می کند. با استفاده از فن تحلیل عرصه های تصمیم گیری، سناریوهای مختلف ارتقای کیفیت محیط مسکونی عرضه شد و سپس با ارزیابی آن ها، سناریویی که راهبرد آن توسعه متمرکز خدمات رفاهی عمومی و گذاران اوقات فراغت و همچنین توسعه شبکه معابر و زیرساخت هایی (سیستم فاضلاب و...) و بهبود وضعیت کیفی واحد مسکونی و امنیت محیط بود، با مزیت سناریوی برتر، برگزیده شد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط مسکونی، رضایتمندی از محیط مسکونی، فن تحلیل عرصه های تصمیم گیری، مسکن مهر پردیس، هسا
  • رضا خانبابائی ساعتلو، رسول درسخوان*، قادر احمدی، میر سعید موسوی صفحات 97-112
    تحلیل میزان و چگونگی آسیب پذیری بافت های شهری به برنامه ریزان و مدیران شهری در تصمیم گیری های مناسب و انتخاب راه حل های کنترل و مقابل با مخاطرات احتمالی کمک موثری می کند. بنابراین در تحقیق حاضر میزان آسیب پذیری در بافت جدید (منطقه یک) و قدیمی (منطقه چهار) شهر ارومیه بر اساس شاخص های پدافند غیرعامل در حملات هوایی ارزیابی تطبیقی می شود. برای رسیدن به هدف، پس از مطالعه منابع مرتبط، تعداد 10 شاخص از بین عوامل مختلف تاثیرگذار برای رسیدن به خروجی تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های مکانی، ابتدا لایه های اطلاعاتی شاخص ها در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی رقومی سازی و آماده گردیده و درنهایت ضریب اهمیت محاسبه شده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی در هریک از شاخص ها ضرب و هم پوشانی شده است. در بافت جدید 23٪ از محدوده در پهنه آسیب پذیری خیلی کم، 29٪ در پهنه آسیب پذیری کم، 39٪ در پهنه آسیب پذیری متوسط، 8٪ در پهنه آسیب پذیری زیاد، و 1٪ در پهنه آسیب پذیری خیلی زیاد واقع شده و در بافت قدیم 11٪ در پهنه آسیب پذیری خیلی کم، 39٪ در پهنه آسیب پذیری کم، 43٪ در پهنه آسیب پذیری متوسط، 6٪ در پهنه آسیب پذیری زیاد، و 1٪ در پهنه آسیب پذیری خیلی زیاد واقع شده است. نتایج به دست آمده از سنجش آسیب پذیری بافت جدید و قدیمی شهر ارومیه، که به ترتیب شامل مناطق یک و چهار است، نشان می دهد که میزان آسیب پذیری در بافت قدیم نسبت به بافت جدید بیشتر است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت، پدافند غیرعامل، حمله هوایی، AHP
  • ساناز رهروی پوده*، کیانوش صفاری پور اصفهانی صفحات 113-128
    در شهرهایی همچون اصفهان مناره نقش تاثیرگذاری در حیطه فضای شهری در بافت های تاریخی دارند؛ این بناها عملکردهای متفاوتی را پوشش می داده اند و دارای ویژگی های معماری، سازه ای، و تزیینات گوناگون در اجزای تشکیل دهنده خود بودند و هستند. باور بنیادین محققان در پژوهش حاضر آن است که فرم نهایی اجزای تشکیل دهنده مناره های شهر اصفهان به شکل مستقیم از نوع چینش آجرها، توانمندی استادکاران سنتی، شکل پلان، و شکل تزیینات تاثیر می پذیرد. در این پژوهش با معرفی اجزای مناره و بررسی نمونه هایی از مناره های موجود در شهر اصفهان، ویژگی های هندسی در تحلیل فرم نهایی و چگونگی جزییات اجرایی و ساخت آن ها بررسی می شود. در مطالعاتی پس از معرفی، مناره ها به صورت توصیفی از نظر عملکردی، سازه ای، و شکلی بررسی شده اند. در پژوهش پیش رو علاوه بر گونه شناسی و دسته بندی مناره ها، به تحلیل چگونگی ساخت آن ها نیز پرداخته خواهد شد؛ از مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و برداشت میدانی، و مصاحبه با استادکاران معماری سنتی بهره برداری می شود و سپس نظام هندسی، گونه شناسی، و ساختار سازه ای نمونه ها از طریق مدل سازی با نرم افزارهای سه بعدی پیاده می گردد. در ابتدا مناره ها معرفی و بعد به اجزای تشکیل دهنده آن ها اشاره خواهد شد، سپس به گونه شناسی آن ها بر مبنای موقعیت قرارگیری، تعداد طبقات، شکل پلان، فرم نهایی، پلکان، و پایه پرداخته و در انتها روش ساخت مناره ها بررسی خواهد شد. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که به لحاظ پلان مناره های شهر اصفهان، دایره ای و چپ گرد هستند و هرقدر ارتفاع مناره بیشتر بوده، قطر دیوار خارجی آن را بیشتر می گرفته اند، از نظر حجم مناره های منفرد اصفهان به اشکال استوانه و مخروط ناقص هستند که به صورت با پایه و بدون پایه ساخته شده اند، دو نوع کلاف چوبی در ساخت این مناره ها استفاده شده است و همه مراحل ساخت دیوار خارجی همراه با ساخت پله ها انجام می شده است تا به صورت هشت و گیر ساخته شوند.
    کلیدواژگان: گونه شناسی مناره های منفرد، فناوری ساخت مناره ها، ویژگی های هندسی، توانمندی استادکاران معماری سنتی اصفهان
|
  • Elham Bakhtiari Manesh Pages 5-20
    The present research studies the use of Grounded Theory methods in architectural education. The question here is whether the application of these methods can improve students’ comprehension of the design subject. The study is based on analysing an exercise based on these methods and focused on the ‘eivan’. It pursues an applied objective using a descriptive analytical method. It starts with analysing contents of the literature extracting their relevant aspects, and then moves on to present and analyse an exercise designed to use Grounded Theories methods. A comparison is then made between students’ initial perceptions about the eivan with their post-exercise perceptions to measure potentials of the application of Grounded Theories in architectural education. The results show that this method help students expand, correct and make accurate their perceptions, thereby approaching more key aspects of the subjects.
    Keywords: Design aspects, design subject, Grounded Theories, Architectural Education, Eivan
  • Arezu Feizollahbeigi *, Mahmoud Golabchi, Mojtaba Reza-Zadeh Pages 21-42

    On top of indicating their significance, Safavid domed structures are valuable examples of design and construction techniques. Evolved from their Timurid precedents, they have initiated established regional styles which demand more research. Based on case studies, the present survey studies geometries, proportions and their relationship with structural systems in a number of Tafresh tombs based on library and on-site collected data using logical, geometric and software-based analyses, in order to eventually study the structure of the double-shell domes. This is done through examining the relationship between geometric and structural order of the whole building. Thus, the research questions are ‘what is the relationship between the structural order of the discontinuous double-shell domes and the overall geometry and proportions of the building’, and ‘what are the principles used in the design and construction of these domes’. The results show that their designs are based on those basic forms that implement golden proportions in different parts of the building. Also, the overall geometry of plans and the building’s hidden geometries, especially in their sections and façades, affect the structural order of their domes and create a connection between theoretical and practical geometry in such a way that the dimensions of the plan are effective in determining the span, the thickness of the drum and the thickness of the dome's base. The dome’s height is commensurate with the ceiling height of the building, with the dome height and stiffeners; height having a golden proportion.

    Keywords: Discontinuous double shell dome, Latent geometry, Structural order, Proportions, Tombs, Tafresh
  • Ghazaaleh Chehrazi, Narges Dehghan *, Haniyeh Sanaieian, Amir Gandomkar Pages 43-58
    Students learn important educational, environmental, and social skills in schools' open space, which serves as a place for both playing and studying, and hence among important spaces in schools. The open space, therefore, demand special specifications to meet all needs of students, including thermal comfort in schoolyards. Determining thermal comfort range is complicated, and varies for people with different backgrounds, expectations, cultures, ages, and genders. The present study aims to determine thermal comfort range and neutral temperature in Isfahan girls' elementary schools' open spaces. Three schools were chosen to represent the three climatic zones in the province, in Naeen, Meymeh, and Shahreza; which have hot and dry, moderate and dry, and semi cold zones respectively. Then climatic variables such as temperature, humidity, and wind speed were obtained in their schoolyards, using a temperature and humidity data logger and anemometer, with 500 students having completed a questionnaire. In the second stage, the thermal index of physiological equivalent temperature was calculated using Rayman software, and the range of thermal comfort and neutral temperature of girls aged 7 to 13 in Isfahan was calculated using statistical software and a linear regression diagram. According to the findings, the neutral temperature was 17.4°C, and the thermal comfort range was 13.6°C to 32°C, which is inconsistent with Ashrae and Iso 7730 standards, and even previous Isfahan thermal comfort studies. This highlights the importance of working out thermal comfort for various ages and genders in Iranian cities. The 17.4°C percent neutral temperature suggests that the sample population is to relatively colder conditions.
    Keywords: Thermal comfort, Physiological equivalent temperature index, Schoolyard, Isfahan, Neutral temperature
  • Pouria Ameri *, Shahram Pourdeihimi, Saeed Mashayekh Faridani Pages 59-78
    In the recent decades, the geometric layouts and morphological elements of cities have increasingly been recognised as influencing the formation and intensification of the urban heat island phenomenon, with many researches conducted on finding the indicators representing these issues in various scales. Although the spatio-temporal effects of these indicators, as well as models for their interpretation and classification has been the subject of some recent studies worldwide, these studies are almost entirely missing for Iranian cases. The present paper studies and assesses the relationship between the land surface temperature and the morphological parameters of the built environment according to the concept of local climate zones, which is a standard framework for describing the form and function of cities in urban climate studies. The local microclimate zones of the Tehran metropolitan area have been studied and assessed based on the method proposed by the World Urban Database and Access Portal Tools. They are classified under seventeen groups in terms of their building geometries and land cover, with a resolution of 100 meters, using Landsat 8 satellite imagery data over the course of a year, integrated by geographic information systems and earth monitoring tools such as Google Earth, ArcGIS and SAGA GIS. The results of spatial and statistical analyses showed that over a year, the highest intensity of surface urban heat islands was related to areas without structures, as well as large-scale, low-rise industrial zones, with high-density, high-rise, and low-density low-rise classes having the least differences with the average land surface temperature. Also, the high-density, low-rise and mid-rise structures have had the lowest average temperature in the whole city during the year.
    Keywords: Heat Island phenomenon, Land Surface Temperature, Urban morphologies, Built environment geometries, Local microclimate
  • Reza Rezaei Khaboushan, Marjan A. Nemati Mehr * Pages 79-96
    The present study seeks to discover the factors influencing the quality of the housing environment and propose strategies to improve quality in the case study, Mehr housing named Hesa in Pardis New Town. Housing environment quality is dynamic, complex, and multidimensional, comprised of various physical, social, economic, and environmental aspects, which can affect resident satisfaction. The nature of the research is qualitative but due to the extraction of measurable criteria and a combination of methods quantitative measurements are used in the form of correlation methods. Employing structural equations, the formative factors of housing environment quality were measured as independent variables, and satisfaction was measured as a dependent variable. The results indicate a dissatisfaction with the safety and environmental aspects of the residential environment, and with the facilities and physical characteristics of the residential unit in Hesa project. They also indicate the importance of social and environmental issues at neighbourhood scale and the physical quality of residential unit at architecture scale. Based on results, strategies for improving the quality of the environment were developed using the AIDA technique. Using the analysis technique of decision-making areas, AIDA, different scenarios of improving the quality of the residential environment are presented, followed by an evaluation of them, resulting in the selection of the scenario which strategy is the centralised development of public welfare services and leisure providers as well as the development of roads and infrastructure (sewerage system, etc.), improving the quality of the residential unit and environmental safety.
    Keywords: Quality of residential environment, Residents’ satisfaction, AIDA, Hesa Mehr Housing, Pardis new town, Iran
  • Reza Khanbabaee Saatloo, Rasoul Darskhan *, Ghader Ahmadi, Mir Saeed Moosavi Pages 97-112
    The analysis of the extent and severity of urban fabric vulnerabilities helps urban planners and managers to make appropriate decisions and select solutions, controls, and countermeasures against potential risks. So, this study aims to evaluate the vulnerability of new (Zone 1) and old (Zone 4) fabrics in Urmia against air raids, based on passive defence indicators. In order to do so, 10 indicators were selected through a literature study. At first, the information layers of the indicators are digitised and prepared in GIS, and then the significance coefficient calculated by AHP method was factored in. It showed that in the new fabric 23% of areas have very low vulnerability, with 29% in low, 39% moderate, 8% high, and 1% very highly vulnerable zones. In the old fabric, 11% were in very low, 39% in low, 43% moderate, 6% high vulnerability, and 1% very high vulnerability zone. In general, it can be said that the vulnerability in zone 4 is greater than zone 1. The results show that the amount of vulnerability in the old fabric is higher than the new fabric.
    Keywords: AHP, Passive defence, Urban fabric, Air raid, vulnerability
  • Sanaz Rahravi Poodeh *, Kiyanoosh Safari Poor Isfahani Pages 113-128
    Minarets play influential roles in historical cities like Isfahan. They have had a range of functions, and have their distinct architectural, structural and ornamental characteristics. The underlying belief in this research is that the formation of Isfahan’s minarets’ components is directly influenced by brick-laying models, master masons’ skills, plan forms and ornaments. The present research aims at introducing components of the minaret and studying examples of it in Isfahan, and thereby analysing their form and execution. Descriptions are given from functional, structural and formal points of view. Typological studies and classifications are complemented by construction analyses. Data is collected through library studies, on-site observations and surveys and interviews with master builders. These are followed by extracting geometric, typological and structural orders through 3D modelling. Minarets and their components are initially introduced, in order to then focus on their typologies based on their location, number of floors, plan form, overall form, stairway and base, and eventually construction methods. The findings show that plan-wise Isfahan minarets are clockwise, circular, with their external wall thickness increasing with their overall height. Volume-wise the city’s freestanding minarets are cylindrical or part-conical both with and without a base. There are two types of timber restraints used in these minarets with external walls constructed vis-à-vis stairways to provide structural integrity ('Hasht and Gir').
    Keywords: Typology of Minaret, Minaret construction methods, Geometrical features, Capabilities of Isfahan master builders