فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال نهم شماره 22 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی، مهسا کاوئی* صفحات 9-36

    مطالعات بسیاری در جهان برای کمک به زنان جهت برقراری تعادل کار و خانواده صورت گرفته که روش پژوهش کیفی در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای پژوهش های کیفی در موضوع تعادل کار و خانواده زنان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پژوهش های انجام شده با این موضوع براساس سال انتشار، کشور، روش انجام پژوهش، ویژگی های جمعیت شناختی مشارکت کنندگان و یافته ها بود. در نتیجه تحلیل محتوای 49 پژوهش کیفی انتخاب شده، 7 مقوله اصلی در ارتباط با تعادل کار و خانواده زنان شناسایی شد که عبارتند از: مفهوم تعادل کار و خانواده، تفاوت های جنسیتی، چالش های کار زنان، چالش های تعادل کار و خانواده زنان، عوامل موثر بر تعادل کار و خانواده، استراتژی های تعادل کار و خانواده و پیامدهای تعادل کار و خانواده. نتایج نشان داد که هیچ یک از پژوهش های کیفی با موضوع تعادل کار و خانواده زنان، چه در داخل و چه خارج از ایران، با رویکرد اسلامی صورت نگرفته است و از توجه به مضامینی مانند مذهب، فرهنگ اسلامی، اخلاق اسلامی، آموزه های اسلامی، پایداری خانواده و حفظ ارزش زن در ارایه الگو برای تعادل کار و خانواده زنان غفلت شده است.

    کلیدواژگان: تعادل کار و خانواده، اشتغال زنان، کارخانگی، نقش های جنسیتی، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • علی خادمی* صفحات 37-57

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس ویژگی های اخلاقی در زنان به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه مورد مطالعه کلیه دانشجویان زن شهر ارومیه بود که تعداد 724 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به مقیاس ویژگی های اخلاقی پاسخ دادند. داده های پژوهش به روش تحلیل عامل اکتشافی تجزیه و تحلیل شد. بر اساس تحلیل عامل اکتشافی، دوازده عامل استخراج شد که عبارتند از: اخلاق بر پایه تنبیه، پاداش، تایید اجتماعی، قانون، قراردادهای اجتماعی، اخلاق درونی شده، فرامن، استنباط شناختی، آداب دینی، یادگیری مشاهده، حساسیت اخلاقی و مهارت های اجرایی. این عامل ها توانست 74/62% از واریانس کل آزمون را تبیین نماید. برای بررسی روایی پرسش نامه از روایی محتوایی، روایی سازه و تحلیل عاملی استفاده شد که شاخص های به دست آمده روایی قابل قبولی را نشان داد. پایایی این مقیاس با روش آلفای کرونباخ به دست آمد که برابر 88/0 بود. نتایج این پژوهش نشان داد که مشخصات روان سنجی ابزار ساخته شده از قابلیت لازم برخوردار است و در سنجش ویژگی های اخلاقی زنان می توان از این ابزار استفاده کرد. از این ابزار می توان در انجام پژوهش هایی در حوزه روان شناسی اخلاق استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مقیاس ویژگی های اخلاقی، روایی مقیاس، پایایی مقیاس، سنجش ویژگی های اخلاقی زنان
  • رضا آقاپور*، علی اکبر ربیع نتاج، محسن موسوی صفحات 59-76

    سبک زندگی اسلامی در قرآن و حدیث دارای متغیر هایی است که امروزه آشنایی با آنها در جامعه اسلامی جهت استحکام خانواده ضرورت دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل متغیرهای اثرگذار  سبک زندگی در ارتباط با حجاب و پوشش اسلامی زنان انجام شد. داده های کیفی پژوهش با استفاده از پرسش نامه و براساس متغیرها و مولفه های (پیشران های) تاثیرگذار جمع آوری شد. پس از جمع آوری داده های کیفی و شناسایی متغیرها در چارچوب مدل دلفی، تعداد 10 پرسش نامه بین خبرگان علوم قرآنی توزیع گردید. تحلیل ساختاری  داده ها با استفاده از نرم افزار میک مک انجام گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای ازدواج ساده و پایدار، پذیرش عرف مطابق با شرع، اعتقاد به اصل تسکین، اعتقاد به اصل مودت، الگوسازی از شخصیت های نمونه اسلام، امنیت و مصونیت، خانواده مستحکم و سالم، توحیدمحوری و اعتقادات دینی از مهمترین متغیرهای سبک زندگی اسلامی موثر بر حجاب زنان است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، زنان، حجاب، پوشش زنان، قرآن و حدیث
  • علی محمدی آشنانی*، قدسیه علی اوسط، مریم شاکری صفحات 77-100

    برابر دیدگاه اغلب مفسران فریقین، در آیه هیجدهم سوره زخرف که آیه حلیه نامیده می شود به دو ویژگی زنان یعنی؛ پرورش در زینت و ناروشنگری در نزاع و خصومت ها تصریح شده است. بسیاری از مفسران اهل سنت و برخی مفسران شیعی، این دو خصوصیت را نشانه نقص عقل زنان دانسته اند! ولی بسیاری از مفسران شیعی، با توجه به سایر آیات، آن را توصیفی واقعی از زنان شناسانده اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی و نقد آرای مفسران، دیدگاه های ایشان را با یافته های جدید روان شناسی مورد بررسی قرار داد. بدین منظور منابع مکتوب در این حوزه مورد مطالعه و به شیوه تحلیلی- توضیفی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که آیه حلیه به دلالت مطابقی، در مقام اخبار از واقعیت روانی زنان و توصیف طبیعت زنانه است که بر اساس حکمت الهی، برای بهروری زندگی خانوادگی طراحی شده است؛ ولی می توان به دلالت التزامی، لازمه آن را ارایه این رهنمون به زنان دانست که به دو امر مهم در زندگی اشاره دارد که عبارتند از: اهمیت آراسته سازی درون خانوادگی خود در رشد و پرورش شخصیت زنانه خویش و اهتمام ورزیدن به آن، و اجتناب و دوری گزینی از موقعیت های خصومت آمیز در زندگی خانوادگی و اجتماعی که راهکاری برای استحکام نظام خانواده و کاستن از جدل های کلامی زن و مرد.

    کلیدواژگان: آیه حلیه، زنان، زینت زن، نزاع خانوادگی، خصومت زن، خرد زن
  • ناصر بهمنی*، ابوالحسن شاکری صفحات 101-120

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ترک نفقه در حقوق جمهوری تاجیکستان از منظر رویه قضایی و پاسخ به این سوال که در حقوق تاجیکستان بر چه مبنایی زوج هم می تواند مستحق گرفتن نفقه باشد؟  به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد. با بررسی های به عمل آمده در منابع مربوطه اعم از قوانین و اسناد قضایی و داده های مکتوب، مشخص شد که در کشور تاجیکستان نفقه در مفهوم مایحتاج ضروری علی الاطلاق است و از آثار و حقوق مالی ناشی از عقد ازدواج و نیز روابط خویشاوندان اعضای خانواده محسوب می شود که مبنای حمایتی و توانبخشی دارد. در مورد روابط زوجین، مقدار و چگونگی پرداخت نفقه طبق قرارداد یا حکم دادگاه برعهده همسر است که اعم از زوج یا زوجه است، هرچند  زوجه در مقابل زوج بدون عذر موجه تمکین نداشته باشد. در صورت ورشکستگی، قانون تاجیکستان پرداخت نفقه را مقدم بر سایر مطالبات دانسته است. ضمانت اجرای ترک نفقه، الزام مدنی به پرداخت نفقه و تاخیر آن موجب خسارت تاخیر است، ولی فریب در پرداخت نفقه جرم و موجب مجازات حبس می شود. بااین حال در مواردی که رفتار دریافت کننده نفقه به روابط خانوادگی لطمه بزند، مثل رفتار ناشایست یا استفاده دریافت کننده نفقه از مواد مخدر یا الکل، برخلاف تمکن طرف مقابل، وی مستحق نفقه نیست.

    کلیدواژگان: نفقه، نفقه در جمهوری تاجیکستان، قرارداد، اقربا، همسر
  • زهرا سادات میرهاشمی*، زهرا ال اسحق خوئینی صفحات 121-141

    حج با حصول شرایطی خاص، فقط یک بار بر هر فرد مکلف واجب می شود که وجوب آن نیز فوری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وجوب و فوریت حج برای بانوان باردار و شیردهی که انجام اعمال حج به دلیل شرایط خاص خود یا شرایط طفل و جنین مشقت آور است یا ضرر دارد، به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. بدین ترتیب کلیه منابع مکتوب فقهی برای پاسخ به این سوال آیا بانوان باردار و شیرده در صورت حصول سایر شرایط استطاعت، مستطیع می شوند و یا در صورت وجوب حج، انجام آن فوریت دارد یا خیر، بررسی و تحلیل شد. در مورد استطاعت به صورت عام، در کتب اصول فقه و در مورد استطاعت در حج،  در کتب فقهی بحث های مفصلی موجود است، اما در مورد حکم وجوب و فوریت حج زن باردار و شیرده و انجام آن در سال استطاعت، در کتب فقهی فقهای متقدم و کتب تفصیلی و استدلالی فقها اشاره ای یافت نشد؛ البته حکم  مسئله در برخی رساله های عملیه و استفتایات مراجع عظام معاصر دیده می شود، اما در این موضوع خاص پژوهش استدلالی مستقلی یافت نشد. نتایج بررسی ها نشان داد ادله ای که مستند حکم شرعی در مسئله وجوب و فوریت حج زن باردار و شیرده قرار می گیرند عبارتند از: قاعده لاضرر، قاعده وجوب دفع ضرر محتمل، قاعده لاحرج و قاعده تزاحم میان اهم و مهم و عدم وجود برخی شرایط استطاعت در زن باردار و شیرده که از میان شرایط استطاعت، مسئله توانایی و استطاعت جسمی و بدنی در مورد حج زن باردار و شیرده اهمیت بیشتری دارد و موثر در حکم است.

    کلیدواژگان: حج بانوان باردار و شیرده، شرایط استطاعت حج، قواعد فقهی، فوریت حج
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، عبدالرضا شریفی صفحات 143-162

    عقد نکاح به دو شکل عقد نکاح مباشرتی و عقد نکاح وکالتی انجام می شود که در بیشتر مواقع عقد نکاح بین زوجین وکالتی است. عده، مدت زمان معینی است که زن انتظار می کشد و تا انقضای آن، عقد نکاح زن ممنوع است. ازدواج در ایام عده گاهی باعث جدایی زوجین و حرمت ابدی زن بر مرد می شود که می تواند ضربه های عاطفی جبران ناپذیری در زوجین ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی حرمت ابدی ازدواج در ایام عده و ارایه راه کاری برای رفع این حرمت انجام شد. ازاین رو، ضمن پایبندی به موازین فقهی، رفع حرمت تکلیفی و وضعی ازدواج در ایام عده با مطالعه مستندات روایی بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که چون بیشتر عقود نکاح صورت گرفته در این گونه ازدواج ها وکالتی است و بر طبق قاعده فقهی «العقود تابعه للقصود» در عقدهای وکالتی، نکاح فاسد مورد نظر زوجین نیست، بلکه نکاح صحیح مورد نظر می باشد که واقع نشده است، این افراد می توانند با اتمام عده، دوباره با یکدیگر ازدواج نمایند.

    کلیدواژگان: ازدواج در ایام عده، عقد نکاح، طلاق، حرمت ابدی عقد نکاح، مجازات
  • علی محمدیان*، سیف الله احدی، حسین حقیقت پور صفحات 163-184

    پژوهش حاضر با هدف نقد و تحلیل تفاوت زوجین در حق استمتاع و بازخوانی مستندات فقهی آن به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد. ازاین رو، کلیه منابع مکتوب مربوطه در حوزه فقه امامیه مورد بررسی قرار گرفت. نظریه غالب در فقه امامیه درباره حقوق جنسی زوجین بیان می کند که به محض مطالبه زوج، زوجه مکلف به تمکین است، اما از سوی زوجه امکان مطالبه حق مزبور جز در فواصل طولانی (هر چهارماه یک بار) وجود ندارد و تکلیفی بیش ازاین متوجه زوج نیست. نتایج پژوهش نشان داد که مختار مشهور فقیهان خالی از مناقشه نیست و مستندات ذکر شده ایشان یارای اثبات چنان دیدگاهی را ندارد. آنچه از بررسی ادله، باب استظهار می شود این است که همان گونه که پاسخگویی به مطالبات جنسی شوهر از وظایف زوجه است؛ چنین حقی در جانب زن نیز ثابت بوده و قول به تبعیض در حقوق جنسی فاقد وجاهت شرعی است.

    کلیدواژگان: زن، شوهر، حقوق جنسی، حق استمتاع، فقه امامیه
  • زهرا روح الهی امیری*، حکیمه احسانی صفحات 185-203

    ویژگی های جنسیتی یکی از مولفه های مهم در تقسیم وظایف اجتماعی زن و مرد است. ازاین رو، نقش مردان در  فتوحات و امور نظامی که در تقسیم بندی جنسیتی با جنس آنها منطبق می بود بر عهده آنان بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی این پرسش که آیا واگذاری  نقش ها به زنان در برهه های مختلف تاریخی بر مبنای جنسیتی بوده است به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. براین اساس، کلیه منابع مکتوب مربوطه با تمرکز بر دوره تاریخی عصر خلفا  در موضوع خاص فتوحات در این دوره، برای شناسایی و شناخت نقش های جنسیتی و فرا جنسیتی زنان مورد بررسی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که میزان مشارکت زنان در نقش های فراجنسیتی، در فتوحات توسعه یافته است و چنانچه تعدد نقش های زنان در عناوینی چون رزمندگی، اطلاعات چی، سیاهی لشکر و غیره دیده می شود. این تعدد نقش ها نشان از پویایی و فعالیت های اجتماعی ایشان دراین دوره بوده است.

    کلیدواژگان: زنان، فتوحات، عصر خلفا، نقش جنسیتی، نقش فراجنسیتی
|
  • Akbar Hassanpour, Saeid Jafarinia, Yousef Vakili, Mahsa Kavei * Pages 9-36

    The present research was conducted with the aim of analyzing the content of qualitative studies on work-family balance of women, and investigating its challenges with an Islamic approach. The population included all the studies with the same subject on the basis of the year of publication, country, methodology, the demographic characteristics of participants, and findings; thus, 49 studies were selected as the sample for analyzing their content. After analyzing the data, 7 main categories related to work-family balance of women were identified as follows: the concept of work-family balance, gender differences, the challenges of women's work, the challenges of work-family balance of women, the effective factors of work-family balance, the strategies of work-family balance, and the consequences of work-family balance. The results showed that none of the qualitative studies entitled work-family balance of women, both national and international studies, was not conducted with an Islamic approach, and they ignored some themes such as religion, Islamic culture, Islamic ethic, Islamic teachings, family stability, and the maintenance of the value of women in providing a model for work-life balance of women.

    Keywords: work-family balance, women's employment, family work, gender roles, qualitative study, content analysis
  • Ali Khademi * Pages 37-57

    This descriptive-correlational study aimed to construct and analyze the psychometric characteristics of a scale of moral attributes among women. The population was all girl students living in the city of Urmia. 724 girls selected by the cluster sampling responded to a scale of moral attributes. The data were analyzed by the exploratory factor analysis. Based on it, 12 following factors were extracted: punishment-based ethics, reward, social proof, law, social contracts, internalized ethics, super-ego, cognitive inference, religious rites, observational learning, moral sensitivity, and executive skills. These factors could explain 62.74% of total variance of the test. To evaluate the validity of the questionnaire, content validity, construct validity, and factor analysis were applied that the obtained indicators showed an acceptable validity. Cronbach's alpha used for calculating the reliability was 0.88. According to the results, the psychometric characteristics of the scale has a favorable capability, and it can be used to measure women's moral attributes and other researches in the field of the psychology of ethics.

    Keywords: scale of moral attributes, scale validity, scale reliability, measuring women's moral attributes
  • Reza Aghapour *, Ali Akbar Rabi Nataj, Seyed Mohsen Mousavi Pages 59-76

    In Quran and Hadiths, Islamic lifestyle has variables that being familiar with them is essential for family stability. The present study was conducted with the purpose of identifying and analyzing the effective variables of lifestyle in women's Islamic Hijab and cover using the mixed (quantitative and qualitative) methodology. The qualitative data were collected on the basis of effective variables and drivers by open-ended questionnaires and interviews. The quantitative data were obtained in the form of numbers using weighing the Delphi questionnaires. After collecting the qualitative data and identifying the variables according to the Delphi Model, 10 questionnaires were provided and distributed among the experts of Quranic sciences. Then the quantitative data were gathered and structurally analyzed by the MICMAC software. The results demonstrated that the most effective variables of Islamic lifestyle in women's Hijab are as follows: simple and stable marriage, the acceptance of custom in accordance with Sharia, the belief in the principle of relief, the belief in the principle of friendship, the modeling of exemplary personalities of Islam, security and immunity, stable and healthy family, monotheism, and religious beliefs.

    Keywords: lifestyle, women, Hijab, women's cover, Quran, Hadiths
  • Ali Mohammadi Ashnani *, Ghodsieh Ali Ousa, Maryam Shakeri Pages 77-100

    According to the views of most interpreters of Fariqin, Helia verse emphasizes the development of beauty and the lack of enlightenment as the two characteristics of women. Most Sunni and some Shiite interpreters consider these two characteristics as a sign of the defect of women's intellect, but most Shiite interpreters, in regard to other Quranic verses, consider it as a real description of women. This descriptive-analytical research first analyzed interpreters' views and then compared their views with new psychological findings in written sources. The results showed that, for a comparative implication, Helia verse in the position of giving information is a fact of women's psychological reality and their natural description designed for the productivity of family life based on divine wisdom; but for an obligatory implication, it can be a necessity for giving women an advice that points out these two important issues in life: first, the role of beauty within family in the growth and development of women's personality and taking care of it, and second, the avoidance of hostile situations in family and social life that is a solution to strengthen family and reduce the verbal arguments between men and women.

    Keywords: Helia verse, women, female beauty, family conflict, female hostility, female intellect
  • Naser Bahmani *, Abolhassan Shaker Pages 101-120

    This descriptive-analytical study was conducted with the aim of investigating the abandon of the alimony in the law of the Republic of Tajikistan with an approach of judicial procedure, and responding to the question of on what basis the spouse can have the right to get the alimony. Reviewing the related sources including judicial rules and documents, and written data indicated that the alimony in Tajikistan means the general necessary supplies. It is the financial rights resulted from the marriage and the relations of relatives, and it has a support and rehabilitation basis. In the case of couples, the spouse, husband or wife, is responsible to pay the alimony which the agreement or the court judgment determines its quantity and quality; however, the wife disobey the husband without a valid excuse. In bankruptcy, Tajik law prioritizes the payment of the alimony over other claims, and the guarantee of the abandon of the alimony is a civil obligation to pay the alimony that the delay in its payment results in damages of delay and the deception in its payment is a crime and leads to imprisonment. However, in cases where the behavior of the recipient of the alimony harms family relations, he/she is not allowed to get the alimony, contrary to the ability of the other party.

    Keywords: alimony, alimony in the Republic of Tajikistan, agreement, relatives, spouse
  • Zahra Sadat Mir Hashemi *, Zahra Aleshagh Khoueini Pages 121-141

    Haj becomes obligatory only once for each obliged person under certain conditions that its obligation is also urgent. This descriptive-analytical research was conducted with the purpose of investigating the obligation and urgency of Haj for pregnant and lactating women for whom the performance of Haj is troublesome or harmful, due to their special conditions or the certain conditions of their child. Therefore, all the juridical written sources were examined to respond to this question: do pregnant and lactating women become able under other conditions of ability and/or does Haj become urgent if it is obligatory? There are detailed discussions about ability, in general, in the books of principles of jurisprudence and about the ability to perform Haj in juridical books, but there is not anything about the verdict of obligation and urgency of Haj for pregnant and lactating women under the conditions of ability in early jurists' juridical books and jurists' detailed and reasoning books. The results showed that the reasons documented in the issue of the obligation and urgency of Haj for pregnant and lactating women are as follows: the rule of no harm, the rule of obligation of avoiding probable harm, the rule of no hardness, the rule of conflict between more important and important verdict (the rule of importance), and the absence of some conditions in pregnant and lactating women. Among the conditions of ability, the issue of capability and physical ability is more important in the case of Haj for pregnant and lactating women and is effective in ruling.

    Keywords: Haj for pregnant, lactating women, Haj under the conditions of ability, juridical rules, urgency of Haj
  • Abolfazl Alishahi Ghaleh Joughi *, Abdoreza Sharifi Pages 143-162

    Marriages are in the two forms of stewardship and advocacy, which in most cases marriages are advocacy marriages. Viduity is a certain period that the woman wait and is not allowed to get married until the period pass. Sometimes, getting married in the viduity period causes the couples to separate and immortally forbid the woman to marry the man that it can create irrecoverable emotional damages among the couples. The present research aimed to investigate the immortal prohibition of marriage in the viduity period and propose a solution to remove this prohibition; thus, while adhering to the jurisprudential standards, the removal of the obligatory and status prohibition of marriage in the viduity period was reviewed with studying narrative documents. According to the results, because most of the marriages are advocacy marriages and on the basis of juridical rule named "Aloghoud tabea lelghosoud", in advocacy marriages, where the couples want to get married in a right manner not in a corrupt manner but such marriages do not happen, the couples can get married to each other again after the viduity period.

    Keywords: marriage in viduity period, marriage, divorce, immortal prohibition of marriage, punishment
  • Ali Mohammadian *, Seifollah Ahadi, Hussein Haghighatpour Pages 163-184

    This descriptive-analytical study was conducted with the aim of criticizing and analyzing the differences between couples in the right to enjoyment and rereading its jurisprudential documents; thus, all the related written sources in the field of Imamieh jurisprudence were reviewed. Regarding couples' sexual rights, based on the famous idea of Imamieh jurisprudence, as soon as the husband demands, the wife is obliged to obey, but for the wife it is impossible to demand this right except at long intervals (once every four months) and the husband has no more obligation. The results demonstrated that this idea is not without controversy and their documents cannot confirm such an idea. What is obvious from analyzing the reasons is that just as it is the wife's duty to obey her husband's sexual demands, this right is also considered for the wife, and any discrimination in sexual rights has no legal basis.

    Keywords: wife, husband, couples' sexual rights, right to enjoyment, Imamieh jurisprudence
  • Zahra Rouhollahi Amir *, Hakimeh Ehsani Pages 185-203

    Gender characteristics are one of the most important aspects in the division of social tasks among women and men. Therefore, the men have had a role in the victories and have been responsible for the military affairs, because their gender have been consistent with the gender division. This descriptive-analytical research aimed to answer the question of whether assigning the roles to women in different historical periods has been on gender basis or not; thus, all the relevant written sources, focusing on the historical period of the era of caliphates in the specific subject of victories in this period, were examined to identify the gender and non-stereotypical gender roles of women. Based on the results, in this era, the level of women's participation in victories, as the non-stereotypical gender roles, has been developing, in which the frequency of women's roles have been seen in titles such as: soldier, informant, supernumerary, and so on. These different roles show women's dynamics and social activities in this era.

    Keywords: women, victories, era of caliphates, gender role, non-stereotypical gender role