فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 91 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن شفیعی سیف آبادی*، محمد عابدی اردکانی صفحات 5-40

    هدف اصلی مقاله حاضر ارزیابی عوامل نفوذ الگوی رفتاری و مدیریت جهادی سردار سلیمانی در رابطه با «نیروی های مقاومت» در منطقه خاورمیانه، بر مبنای نظریه اورت راجرز است. در همین راستا، سوالی که مطرح می شود عبارت است از اینکه «با در نظر گرفتن نظریه راجرز، عوامل اصلی نفوذ الگوی رفتاری و مدیریت جهادی سردار قاسم سلیمانی در سوریه، عراق و لبنان چیست؟» به لحاظ روشی نیز تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی با رویکرد «انطباق و آزمون نظریه با مورد» است. نتایج حاصل شده نشان می دهد که بر مبنای عوامل پنج گانه و مورد تاکید اورت راجرز یعنی «مزیت نسبی»، «سازگاری»، «مشاهده پذیری»، «پیچیدگی» و «آزمون پذیری»، به ترتیب 5 عامل، نفوذ و پذیرش الگوی رفتاری و مدیرت جهادی سردار سلیمانی را افزایش می داد که عبارتند از: 1-چند وجهی و فراملی بودن شخصیت سردار به همراه رویکرد وحدت بخش، که مزیت پذیرش الگوی رفتاری و مدیریتی او را بالا برده بود؛ 2-هوش بالا و سخت کوشی، همراهی با محور مقاومت و اشراف اطلاعاتی که سازگاری و هم نوایی او با تحولات خاورمیانه و در نهایت انتقال الگوی مدیریتی را آسان می نمود؛ 3- دستاوردها و برنامه ریزی های منتهی به نتایج سردار سلیمانی که برای نیروهای محور مقاومت به خوبی قابل مشاهده، رهایی بخش و راهگشا بود؛ 4-رفتارهای فردی و روحیات بی آلایش سردار سلیمانی که موانع پذیرش الگوی مدیرتی او را کاهش می داد و 5-راهبردهای رزمی، خلاقیت در تشکیل نیروهای مردمی و در نهایت موفقیت های سردار سلیمانی که در شرایط بحرانی آزمون خود را به خوبی پاسخ دادند.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، سردار سلیمانی، محورهای مقاومت، خاورمیانه، اورت راجرز
  • عبدالمجید راه پیما، حمید پیشگاه هادیان*، محمدعلی خسروی، حسین تفضلی صفحات 43-63

    پژوهش حاضر درصدد طراحی و اعتبار سنجی مدل آسیب های فرآیند سیاست گداری فرهنگی مبارزه با فساد در سیستم اداری و مدیریت سیاسی کشور بوده است. از این منظر از راهبرد پژوهش کیفی و از تحلیل مضمون بهره گرفته است. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه استاندارد با 17 نفر از خبرگان حوزه سیاست گذاری عمومی و فرهنگی که با استفاده از روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند؛ گردآوری گردید و با استفاده از روش تحلیل مضمون و از نوع شبکه مضامین مورد تحلیل و مدل مفهومی اندازه گیری شبکه ای برساخته شده است. یافته های پژوهش کیفی نشان داد که مدل آسیب های فرآیند سیاست گذاری فرهنگی مبارزه با فساد در سیستم اداری و مدیریت سیاسی کشور از3 مضمون فراگیر: آسیب های سازمانی، کنشی و ساختاری ، 8 مضمون سازمان یافته اصلی، 6 مضوم سازمان یافته فرعی و در نهایت با 112 مضمون پایه ای به اشباع نظری رسیده است. علاوه بر آن، جهت اعتبارسنجی مضامین و مدل برساخته شده، از دو روش ارزیابی اعتبار به شیوه ارتباطی و نیز روش ممیزی و به منظور پایایی سنجی از دو روش قابلیت تکرارپذیری و نیز قابلیت انتقال یا تعمیم پذیری استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری فرهنگی، آسیب، آسیب سازمانی، آسیب کنشی، آسیب ساختاری
  • فاطمه آقاجانی گلسفید، ابراهیم چیرانی*، نرگس دل افروز، محمدرضا آزاده دل صفحات 65-114

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی و تبیین متغیرهای موثر بر نگرش و قصد خرید مصرف کنندگان محصولات داخلی و نیات رفتاری آن ها با استفاده از روش تحقیق کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد بوده که از مصاحبه و نمونه گیری هدفمند برای جمع آوری داده ها و اطلاعات استفاده شده است. نتایج تحقیق بیان کننده آن است که شرایط علی مانند: سطح کیفی کالا، تجربه خریدار، قیمت-گذاری مناسب ،کانال های ارتباطی معتبر و میزان تکنولوژی به کار گرفته شده در تولید کالا در شکل گیری نگرش و قصد خرید مصرف کنندگان تاثیرگذار بوده است. همچنین راهبردهای مناسب برای ترغیب مشتریان در جهت استفاده از محصولات داخلی شامل: فرهنگ سازی، جلب اعتماد مشتری، برند سازی محصولات داخلی، نظارت مستمربر تولید و استاندارد سازی می باشد. عوامل زمینه ای مانند تبلیغات گسترده محیطی و معرفی برندهای داخلی، قوانین و مقررات اقتصادی ، تبلیغات شفاهی و استفاده از تکنیک های کارآمد بازاریابی همچنین شرایط مداخله گر نظیر فساد مالی، فضای کسب و کار ، واردات اقلام مشابه و تحریم های بین-المللی بر اجرای این راهبردها اثرگذار هستند. اجرای این راهبردها پیامدهایی چون تقویت عزت ملی و رشد اقتصادی را در کشور به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: نگرش، قصد خرید، محصولات ایرانی، ملی گرایی مصرفی، نظریه داده بنیاد
  • میثم قراباغی*، علیرضا چیت سازیان، وحید یاوری صفحات 115-138

    سازمان های داوطلبانه فرهنگی، نقش مهمی در مدیریت فرهنگی اجتماع دارند و به علت ماهیت منحصر به فرد خود، در برخی امور که بخش دولتی و بخش خصوصی امکان توفیق چندانی ندارند، با ورودی تاثیرگذار، نقش خاص خود را ایفا می کنند؛ از سوی دیگر اداره اینگونه سازمان ها، تفاوت های چشم گیری با مدیریت سازمان های انتفاعی دارد و نمی توان برای موفقیت آنها، الگوهای بخش انتفاعی را تجویز کرد. یکی از بهترین راه های فهم شاخص ها در خط مشی گذاری فرهنگی، مطالعه سازمان های موفق و مطلوب در زمینه فرهنگی است تا خط مشی گذاران بتوانند با استفاده از مدل سازی صورت گرفته از سازمان های مطلوب فرهنگی، به گستره جدیدتر و دقیق تر از شاخص های بهبودیافته فرهنگی دست یابند. پژوهش حاضر در تکمیل حلقه شناسایی الگوهای موفق سازمان های فرهنگی در ایران و با استفاده از استراتژی تیوری پردازی داده بنیاد، با مصاحبه با 8 نفر از اعضای «موسسه فرهنگی انوارالزهراسلام الله علیها همدان» که سابقه حضور مستمر در این موسسه داشته اند، انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که «جهان بینی حرکت آفرین» به عنوان مقوله علی؛ در کنار «جدیت انگیزه بالا و تعهدکاری» به عنوان مقوله محوری؛ در کنار «صمیمیت، همدلی و فرهنگ مولد سازمانی» به عنوان بستر حاکم؛ در کنار «ظرفیت های بالقوه مادی و معنوی کم هزینه» به عنوان شرایط مداخله گر؛ در کنار «اهتمام به برنامه ریزی و کیفیت محوری» به عنوان کنش ها و تعاملات؛ منتج به «موفقیت سازمان داوطلبانه فرهنگی» به عنوان پیامد شد.

    کلیدواژگان: سازمان داوطلبانه، سازمان فرهنگی، الگوی موفقیت سازمانی، مدیریت فرهنگی، مدیریت اسلامی، موسسه فرهنگی انوارالزهراسلام الله علیها
  • سید محمد مقیمی، علی اصغر پورعزت، حسین خنیفر، امیرحسین عبدالله زاده* صفحات 139-173

    ایثار یکی از انواع رفتارهای فرااجتماعی است که در محیط های کاری مشاهده می شود و از نظر مفهومی با سایر مفاهیم مشابه نظیر رفتارهای شهروندی سازمانی و رفتارهای یاری دهنده متفاوت است اما می توان گفت در ادبیات پژوهشی رفتار سازمانی کمتر مورد توجه قرار گرفته است و شناخت چندانی از این پدیده در سازمان ها وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف درک تجربه زیسته ایثار مدیران جهادی در سازمان ها انجام گرفته است. روش شناسی مورد استفاده در این پژوهش پدیدارشناسی است و به منظور گردآوری داده های لازم در این پژوهش با 12 نفر از مدیران جهادی که تجربه حضور در دفاع مقدس و تجربه مدیریت در سطوح گوناگون پس از دوران دفاع مقدس را داشته اند مصاحبه صورت گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهند مشارکت کنندگان ابرازگری اجتماعی، لذت و رضایت درونی و شکل گیری خودپنداره مثبت، تحمل شختی ها و مشکلات، وظیفه مداری و احساس تکلیف و انجام وظیفه، آگاهی و شناخت، هدفمندی و آرمان گرایی، وحدت اجتماعی و هویت جمعی و همچنین تاب آوری و توان تحمل سختی ها و مشکلات را به عنوان مهم ترین تجارب خود از ایثار در محیط های کاری تجربه کرده اند. آن ها همچنین بحران و تهدید، جو احساسی و عاطفی، کم کاری سایر افراد نظام اجتماعی، و نوع وظیفه و سازمان را به عنوان عوامل زمینه موثر بر ظهور رفتارهای ایثارگرانه در سازمان ها در تجارب خود عنوان کرده اند.

    کلیدواژگان: ایثار، پدیدارشناسی، مدیریت جهادی، منفعت طلبی، رفتارهای فرا اجتماعی، تجربه زیسته
  • مصطفی بهادران شیروان *، جهانیار بامداد صوفی صفحات 175-204
    سوال اصلی(یا هدف اصلی)

    با توجه به وابستگی قسمت عمده درآمدهای کشور به صادرات نفتی و غیر نفتی اعم از فروش نفت خام، فرآورده های نفتی، محصولات پتروشیمی، معادن و فلزات و در مقابل حجم واردات کشور اعم از مواد اولیه، کالای سرمایه ای، کالای واسطه ای و همچنین  محصول نهایی ارز از اهمیت ویژه ای در اقتصاد ملی و تولید کالا و خدمات در کشور برخوردار است. اما نوسانات سالیان اخیر تولید در کشور را با ریسک‌های فراوانی رو به رو کرده است.
    هدف از انجام این پژوهش آن است که عوامل موثر بر بازار ارز و نوسانات آن شناسایی شده و با دسته‌بندی آن‌ها معلوم شود برای کاهش نوسانات بازار ارز چه عواملی باید مورد توجه سیاست‌گذاران قرار گیرند.

    روش پژوهش

    بدین منظور با انجام مطالعات کتابخانه‌ای و مصاحبه با متخصصان عرصه تولید و اقتصاد ارزی داده‌های لازم گردآوری شده و با کمک تحلیل مضمونی مهم‌ترین عناصر موثر در بازار ارز شناسایی گردیدند. سپس با کمک تحلیل MICMAC عوامل شناسایی شده حسب اثرگذاری و اثرپذیری دسته‌بندی شدند.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان می‌دهند که به غیر از عامل تحریم که بر روی دیگر عوامل بسیار اثرگذار است اما از دیگران اثری نمی‌پذیرد، «منابع ارزی»، «فضای روانی حاکم بر بازار ارز» و «کفایت مدیریتی بانک مرکزی» بیشترین اثرگذاری و اثرپذیری را از عوامل ده‌گانه دارند. در نهایت نقشه اثرپذیری مستقیم و غیرمستقیم و گراف روابط میان عوامل شناسایی شده ارایه شده است

    کلیدواژگان: بازار ارز، تحلیل مضمونی، MICMAC، بانک مرکزی، سیاست گذاری ارزی
  • الهام یعقوبی، حسین اصلی پور*، سید سعید میرواحدی صفحات 205-239

    پیاده روی اربعین یکی از جلوه های ارایه خدمات عمومی توسط مردم و گروه های مردمی است. این در حالی است که در ادبیات خدمات عمومی در جهان مسئله ی مشارکت مردم در امر ارایه خدمات عمومی، با تردیدهایی همراه است. از سوی دیگر افزایش جمعیت، بالا رفتن انتظارات شهروندان و تنوع بالای خدمات مدنظر، طی دهه های گذشته چالش های زیادی را برای دولت ها به عنوان مسیول اصلی این حوزه، در پی داشته است. هدف از این تحقیق بررسی جوانب فرآیند ارایه خدمات عمومی در پیاده روی اربعین بوده و تلاش دارد مولفه ها و روابط موجود میان آن ها را معرفی نماید.روش تحقیق کیفی بوده و از روش نگاشت علی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. به این منظور پس از مطالعه کتابخانه ای، با 18 خبره مصاحبه گشت. مطابق نتایج تحقیق 82 مولفه بدست آمد. پس از دسته بندی مولفه ها، نمودار فرآیند ارایه خدمات ترسیم گردید. مطابق یافته های تحقیق، انگیزه درونی افراد و اعتقاد ایشان به اهل بیت (علیهم السلام) که سبب باور به ارزشمندی خدمت گردیده، منجر به ارایه خدمات کم نظیر در پیاده روی اربعین شده است. برخی ویژگی های خدمات ارایه شده عبارتند از: داوطلبانه، پیوسته و منظم، با حداکثر توان و متناسب با نیاز. در ادامه اما ارایه خدمات با موانع و چالش هایی مانند مشکلات زیرساختی مواجه است. آثار و پیامدهای مثبتی همچون تحکیم وحدت و انسجام میان مسلمانان و پیامدهای منفی همچون مسایل زیست محیطی از جمله پیامدهای فرآیند ارایه خدمات در پیاده روی اربعین است.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، خدمات عمومی، خدمات عمومی مردم نهاد، سازمان مردم نهاد، سمن، پیاده روی اربعین، نگاشت علی
|
  • Mohsen Shafiee Seifabadi *, Mohammad Abedi Ardakani Pages 5-40

    The main purpose of this article is to evaluate the factors influencing the behavioral pattern and jihadi management of Sardar Soleimani in relation to the "resistance forces" in the Middle East, based on the theory of Everett Rogers. In this regard, the question that arises is "According to Rogers theory, what are the main factors influencing the behavior and jihadi management of General Qassem Soleimani in Syria, Iraq and Lebanon?" Methodologically, the present research is descriptive-analytical with the approach of "adaptation and testing of theory with the case". The results show that based on the five factors emphasized by Everett Rogers, namely "comparative advantage", "compatibility", "observability", "complexity" and "testability", respectively, 5 factors, influence and acceptance of behavior pattern and Increased the jihadist management of Sardar Soleimani, which includes:1-The multifaceted and transnational nature of Sardar's personality along with the unifying approach, which had increased the advantage of accepting his behavioral and managerial model;2-High intelligence and hard work, along with the axis of resistance and information aristocracy that his adaptation and compliance with the developments in the Middle East and ultimately the transfer of the management model facilitated;3-Achievements and plans leading to the results of Sardar Soleimani, which were well visible, liberating and path-breaking for the forces of the resistance;4-Individual behaviors and pure spirits of Sardar Soleimani that reduced the obstacles to accepting his managerial model And 5.Combat strategies, creativity in the formation of popular forces, and finally the success of Sardar Soleimani, who responded well to his test in critical situations.

    Keywords: Jihadi Management, Sardar Soleimani, Axis of Resistance, Middle East, Everett Rogers
  • ABDOLMAJID RAHPEIMA, Hamid Hadian *, Mohammad Ali Khosravi, Hosein Tafazoli Pages 43-63

    The present study seeks to design and validate the social harm model of the cultural policy making process in fighting against corruption in the administrative system and political management of the country. From this perspective, this study is prepared using the strategy of qualitative research and content analysis. Research data were collected using semi-standard interviews with 17 experts in the field of public and cultural policy making who were selected using theoretical sampling method. The date were collected using the content analysis method and thematic network, the analyzed themes and the conceptual model of network measurement. The findings of the qualitative research showed that the social harm model of the cultural policymaking process in fighting against corruption in the administrative system and political management of the country has 3 comprehensive themes: organizational, action and structural damage, 8 main organized themes, 6 sub-organized themes and at last , it has reached theoretical saturation with 112 basic themes. In addition, in order to validate the themes and the model, two methods of validity evaluation have been used in the communication method and also in the audit method, and in order to test the reliability two methods of reproducibility and transferability or generalizability have been used.

    Keywords: Cultural Policy, harm, organizational harm, action harm, structural harm
  • Fatemeh Aghajani Golsefid, Ebrahim Chirani *, Narges Delafrooz, Mohammad Reza Azadehdel Pages 65-114

    The main purpose of this study was to investigate and explain the variables affecting the attitude and intention of consumers to buy domestic products and their behavioral intentions. To achieve this goal, qualitative research method based on grounded theory, interview and Purposive sampling method have been used to collect data and information. The results of the research indicate that causal conditions such as: quality level of the product, buyer experience, appropriate pricing , Communication channels and the amount of technology used in the product are effective in shaping the attitude and intention of consumers to buy. Also suitable strategies for persuading customers to use domestic products include: culturalize, branding of domestic products, gaining customer trust and Continuous monitoring of production and standardization. contextual factors such as advertising and promotion of domestic brands, use of effective marketing techniques, Word of mouth and economic rules and regulations and intervening conditions such as: financial corruption, business environment, import of similar items and international sanctions affect on strategies . Implementation of these strategies will have consequences such as strengthening national dignity and economic growth in the country.

    Keywords: Attitude, Purchase intention, Iranian products, Consumer Nationalism, GroundedTheory
  • Meysam Gharabaghi *, Alireza Chitsazian, Vahid Yavari Pages 115-138

    Voluntary cultural organizations play an important role in the cultural management of the community and, due to their unique nature, play a special role in some matters in which the public and private sectors are not very successful, with effective input; On the other hand, the management of such organizations has significant differences with the management of for-profit organizations, and it is not possible to prescribe for-profit models. One of the best ways to understand indicators in cultural policy-making is to study successful and desirable organizations in the cultural field so that policy makers can use modeling from desirable cultural organizations to a newer and more accurate range of indicators. Achieve cultural improvements. The present study was conducted to complete the circle of identifying successful models of cultural organizations in Iran and using the data theorizing strategy of the Foundation, by interviewing 8 members of "Anwar-e-Zahra-e-Islam Cultural Institute of Hamadan" who have a continuous presence in this institute. Is. Findings show that "motivational worldview" as a causal category; Along with "seriousness of high motivation and commitment" as a central category; Along with "intimacy, empathy and productive organizational culture" as the governing context; In addition to "low-cost material and spiritual potential" as intervening conditions; In addition to "diligence in planning and central quality" as actions and interactions; It resulted in the "success of the Voluntary Cultural Organization" as a consequence.

    Keywords: Voluntary organization, Cultural Organization, organizational success model, cultural management, Islamic management, Anwar al-Zahra Cultural Institute
  • Seyed Mohammad Moghimi, Ali Asghar Pourezzat, Hossein خنیفر, Amirhossein Abdollahzadeh * Pages 139-173

    Self sacrifice is one of workplace’s prosocial behaviors. This phenomenon is conceptually distinct from other similar constructs like organizational citizenship behaviors or helping behaviors and is an under examined phenomenon in organizations and more research is needed to shed light on different aspects of this phenomenon in organizations. We used phenomenology as the research method and in order to gather the needed data we conducted interviews with 12 Jihadi managers who had experienced the war as voluntary forces. The results show that social expression of the self, intrinsic happiness and satisfaction and developing individual’s positive self concept, feelings of conscientiousness, awareness, being purposeful and following an ideal, and resilient are the most important experiences asserted by participants. The data also reveals emotional climate, slacker colleagues, organizational mission and job philosophy are the most important are amongst the most important contextual and situational factors impacting self-sacrifice in organizations.

    Keywords: self sacrifice, Phenomenology, Jihadi Management, self interest, prosocial behaviors, lived experience
  • Mostafa Bahadoran *, jahanyar bamdad soufi Pages 175-204

    Main question: taking into account the dependency of I.R.Iran to export of crowd oil and other petrochemical products, Iranian economics is highly sensitive toward foreign exchange market and it's turbulances.
    The aim of this research is to identify elements that affect foreign exchange market and it's turbulence, and so, helps the policymakers in their decision making at national level.
    Research

    method

    after a thorough literature review and conducting interviews with experts, we used thematic analysis to identify main effective elements in turbulence of foreign exchange market. Then we proceeded to use cross impacts between identified elements, by help of MICMAC software solution.

    Keywords: foreign exchange market, thematic analysis, micmac, central bank, foreign exchange policy
  • Elham Yaghoobi, Hossein Aslipour *, Saeed Mirvahedi Pages 205-239

    The Arbaeen Walk is one of the manifestations of the provision of public services by people and popular groups. However, in the public service literature in the world, the issue of public participation in public service delivery is questionable. On the other hand, population growth, rising citizen expectations, and the high diversity of services in question have posed many challenges for governments as a major responsibility in this area over the past decades. The purpose of this study is to examine aspects of the process of providing public services in the Arbaeen Walk and to try to introduce the components and the relationships between them.The research method is qualitative and causal mapping method has been used to analyze the data. After studying the library, 18 experts were interviewed. According to the research results, 82 components were obtained. After categorizing the components, a diagram of the service delivery process was drawn. The inner motivation of individuals and their belief in the Ahl al-Bayt (PBUH),which has led to the belief in the value of service, has led to the provision of unique services in the Arbaeen walk. Some of the features of the services provided are: voluntary, continuous and regular, with maximum power and tailored to the needs. However, service delivery faces obstacles, such as infrastructure problems. Positive effects and consequences such as strengthening unity and cohesion among Muslims and negative consequences such as environmental issues are among the consequences of the process of providing services on the Arbaeen Walk.

    Keywords: Public Administration, Public Services, Non governmental public service, Non governmental organization, NGO, Arbaeen walk, Causal mapping