فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 66 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محدثه نیکوکار، رکسانا فکری، مرضیه باباییان پور، پیمان اخوان صفحات 3-18

    رویکرد ناب به دنبال حذف فعالیت‌های بدون ارزش افزوده و مدیریت دانش به دنبال ایجاد و به‌کارگیری دانش قابل استفاده و قابل دسترس برای ایجاد ارزش می‌باشد. لذا پیش‌بینی می‌شود که مدیریت دانش در ناب سازی یک سازمان تاثیر بسزایی را داشته باشد. از سوی دیگر علی‌رغم اینکه بخش خدمات به یک منبع اصلی در اقتصاد کشورها تبدیل شده است لکن تحقیقات در زمینه پیاده‌سازی رویکرد ناب در این بخش اندک است. لذا هدف این پژوهش بررسی اثر مدیریت دانش بر ناب سازی خدمات می‌باشد. برای این منظور، ابتدا با استفاده از نظریه داده بنیاد ابعاد خدمت ناب استخراج گردید. در ادامه پرسشنامه‌ای برای سنجش سطح بلوغ مدیریت دانش سازمان‌ها طراحی گردید. سپس، مدلسازی معادلات ساختاری برای نشان دادن تاثیر مدیریت دانش بر ناب‌ سازی خدمات در دانشگاه‌های پیام نور با استفاده از نرم افزار Smart PLS 2 اجرا شد. جامعه آماری در این مطالعه تمامی کارمندان، اساتید، مدیران و معاونین دانشگاه‌های پیام نور می‌باشد. با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 200 عدد پرسشنامه در جامعه آماری توزیع شد که 157 تای آنها تکمیل شده، تجزیه و تحلیل شد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه‌گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاکی از آن است که مدیریت دانش، در بهبود ناب سازی خدمات در دانشگاه‌ پیام نور، نقش مهمی را ایفا می‌کند. در زمینه مدیریت دانش عواملی چون رهبری مدیریت دانش، فرآیندهای سازمان، افراد و نتایج مدیریت دانش بیشترین تاثیر گذاری را بر روی ناب سازی خدمات در دانشگاه پیام نور دارند. لذا مدیران دانشگاه‌ پیام نور می‌توانند با تمرکز بر روی عوامل مذکور منجر به بهبود سطح بلوغ مدیریت دانش سازمان و به دنبال آن منجر به بهبود وضعیت ناب در سازمانشان شوند. با به کارگیری این الگو، مدیران سازمان‌های خدماتی علی الخصوص مدیران دانشگاه‌ها می‌توانند از طریق پیوند مدیریت دانش و ناب بستر مناسبی را جهت کاربرد آنها در مدیریت این سازمان‌ها فراهم سازند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش خدمت ناب سطح بلوغ مدیریت دانش سازمان خدماتی دانشگاه
  • عماد نوبهار، محمود دهقان نیری، عادل آذر صفحات 19-40

    امروزه بانک ها از سوی ذینفعان متنوع برای در نظر گرفتن مسایل پایداری در فعالیت های خود تحت‌فشار قرارگرفته‌اند. از همین رو توجه به پایداری و مسئولیت های اجتماعی در بانکداری روزبه‌روز رو به افزایش است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش ارایه چارچوبی به‌منظور پایدارسازی بانک های ایران می باشد. بدین منظور ابتدا با استفاده از رویکرد کیفی فراترکیب کدهای باز مربوط به پایداری در صنعت بانکداری به تعداد 268 کد از مقالات و پژوهش های مرتبط استخراج شدند و کدهای باز به دست آمده، 59 کد بسته را تشکیل دادند سپس این کدهای بسته بر اساس شباهت در مفاهیم در 10 تم مشارکت اقتصادی، عوامل مالی، مصرف انرژی،اقدامات محیط‌زیستی، مشارکت در جامعه، توسعه منابع انسانی، ارتباط با مشتری، محصولات و خدمات، مسایل حقوق بشری و حکمرانی قرارگرفته و نهایتا در چهار مقوله پایداری اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و حکمرانی دسته‌بندی شدند. برای سطح‌بندی و تعیین رابطه بین تم ها از روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. بر اساس نتایج، تم مسایل حقوق بشر در پایین ترین سطح قرار گرفت و به‌عنوان پایه و اساس پایداری بانک اولویت بندی شد. همچنین تم های مسایل حقوق بشر، توسعه منابع انسانی، محصولات و خدمات و ارتباط با مشتریان در ناحیه مستقل نمودار میک مک قرار گرفتند که نشان‌دهنده نقش کلیدی و نفوذ این عوامل بر سایر عوامل در پایدارسازی بانک ها می باشد

    کلیدواژگان: بانکداری پایدار، فرا ترکیب، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سید حمید قریشی، سید علیرضا ابراهیمی صفحات 41-60
    زمینه و هدف

    هر سازمانی به منظور آگاهی از میزان مطلوبیت و مرغوبیت فعالیت های خود به ویژه در محیط های پیچیده و پویا نیاز مبرم به ارزیابی دارد. از سوی دیگر فقدان نظام ارزیابی و کنترل کارایی و موفقیت در عملکرد یک سیستم و بخصوص در شهرهای پرجمعیت ، به معنای عدم برقراری ارتباط با محیط درون و برون سازمان تلقی می شود، که پیامدهای آن کهولت و در نهایت مرگ سازمان است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موفقیت و کارایی در عملکرد کارگزاری های تامین اجتماعی در شهرهای پرجمعیت –مطالعه موردی استان اصفهان- انجام شد. هدف این پژوهش،کاربردی و از نوع توسعه ای و قابل تعمیم به شهر های پرجمعیت میباشد.

    روش‌شناسی:

    جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه خبرگان و متخصصان حوزه ی تامین اجتماعی، مدیران ستادی، کارکنان و مشتریان کارگزاری های تامین اجتماعی استان اصفهان که در سال1398 حدود 10300 نفر گزارش گردیدند. نمونه پژوهش با استفاده از جدول مورگان373نفرتعیین گردید. گردآوری اطلاعات به روش میدانی صورت پذیرفت و ابزارگردآوری، پرسشنامه محقق ساخته شده بود.درتجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SmartPLS استفاده گردید. از مدل سازی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیه ها و مدل مفهومی پژوهش استفاده گردید.

    یافته‌ها:

    یافته ها نشان داد که دیدگاه مشتریان بر ارزیابی موفقیت و کارایی عملکرد کلی در کارگزاریها، (291/2 t=، p<0.01) تاثیر معنی داری دارد. همچنین تاثیر دیدگاه مدیران ستاد بر ارزیابی موفقیت وکارایی عملکرد کلی درکارگزاریها، (988/1 t=، p<0.05)معنی دار می باشد. در حالی که تاثیر دیدگاه کارکنان بر ارزیابی موفقیت و کارایی عملکرد (242/0 t=) معنی دار نبود.سپس نتایج به دست آمده با رعایت ملاحظات جمعیتی و جغرافیایی به سایر استانهای پرجمعیت قابل تعمیم شد.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت در بررسی عوامل موفقیت و کارایی در عملکرد کارگزاریهای سازمان تامین اجتماعی، علاوه بر کارکنان و مدیریت، مشتریان هم نقش به سزایی دارند در نتیجه می توان گفت در پیشبرد اهداف سازمان نظرات مشتریان نباید نادیده گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مشتریان، مدیران ستاد، کارکنان، تامین اجتماعی، عوامل کارایی، عوامل موفقیت، شهر های پرجمعیت، اصفهان، کارگزاری
  • علی اکبر مظلومی ابوخیلی، علیرضا علی احمدی، غلامرضا اسماعیلیان صفحات 61-78

    دراین تحقیق سعی گردید تا ضمن آشنایی مختصر با صنعت خودرو و مبانی و شاخص های نوآوری بخشی در یکی شرکت خودرو سازی شکاف توانمندی نوآوری بین سطح مطلوب و وضع موجود تعیین گردد. تا با این آگاهی فرصت هایی برای رشد و توسعه صنعت خودرو فراهم شده و بتوان برای برون رفت از بحرا ن و رکود در این صنعت پیشنهاداتی ارایه داد . باید توجه داشت که بخش های مختلف صنعتی در عین حالی که شباهت هایی با هم دارند، دارای ویژگیها و مختصات متفاوتی هستند و مطالعات نوآوری در بخش های صنعتی باید با لحاظ کردن این تفاوت ها انجام شود. این پژوهش از جنبه اهداف ، کاربردی بوده و با توجه به حضور محقق در این صنعت و استفاده از پرسشنامه در داخل سازمان از حیث روش پیمایشی و از نوع میدانی و مطالعه موردی می باشد.محقق در پی مفهوم سازی و پاسخ به این سیوال است که «وضعیت شاخص های ایجاد توانمندی نوآوری بخشی در صنعت خودرو چه هستند و فاصله این شاخص ها از سطح مطلوب به چه میزان میباشد؟.نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان میدهدکه در چند سال اخیر روند بکار گیری نوآوری در این صنعت خودرو ایران رو به کاهش نهاده است و سطح نوآوری سازمانی در حد موثری نمی باشد. لذا تغییر سیاست گذاری و ساختار سازمانی موجود شرکت های خودرو سازی بویژه در سیستم نوآوری وتحقیق و توسعه و تغییرات در فرهنگ و نگرش های مدیران ،برای حرکت به سمت بکار گیری شاخص های موثر نوآوری و فناوری ضروری است.

    کلیدواژگان: نظام نظام نوآوری بخشی، صنعت خودرو، ارزیابی شاخص های نوآوری، مطالعه موردی
  • داریوش فرید، ابوالفضل دهقانی فیروزآبادی، داود عندلیب اردکانی، حمیدرضا میرزایی صفحات 79-90

    بازار سهام به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری در دستر س هم برای سرمایه گذار و هم برای پذیرنده سرمایه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این ویژگی بازار سهام، یعنی دسترسی آسان، باعث شده است تا عموم مردم نیز علاوه بر سرمایه گذاری کلان به آن متمایل شده و سرمایه گذاری در اوراق بهادار به یک شیوه همگانی و رایج سرمایه گذاری تبدیل شود. بازارهای بورس نه تنها از پارامترهای کلان بلکه از هزاران عامل دیگر نیز متاثر می شوند. تعداد زیاد و ناشناخته بودن عوامل موثر بر قیمت سهام و همچنین پیچیده بودن رابطه بین این عوامل و قیمت سهام، موجب عدم اطمینان در زمینه سرمایه گذاری شده است. یکی ابزارهای کاهش عدم اطمینان و از بحث های بسیار مهم سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار، انتخاب سبد بهینه سهام می باشد. در این پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان و نیز بررسی مدارک و اسناد موجود، 6 معیار اصلی انتخاب سبد بهینه سهام را شناسایی نموده و با استفاده از رویکرد برنامه ریزی ترجیحات فازی لگاریتمی، وزن این معیارها و در نهایت وزن شاخص های مربوط به هر معیار را مشخص نمودیم. نتایج نشان می دهد معیارهای سودآوری، کارایی و ریسک به ترتیب مهم ترین معیارها در انتخاب سبد سهام هستند.

    کلیدواژگان: بازار سهام، سبد سهام، برنامه ریزی، ترجیحات فازی لگاریتمی
  • سیده وفا موسوی، محمد حسن کامفیروزی صفحات 91-104

    ارزیابی عملکرد، ضرورتی بنیادین در رویارویی و سازگاری با تحولات و بهبود مستمر فعالیت‌هاست. شرکت‌های بیمه برای تعیین موقعیت فعلی خود و بقا و پیشرفت در دنیای رقابتی امروز باید به طور مستمر از روش‌ها و الگوهایی در جهت ارزیابی و بهبود عملکرد خود و فعالیت‌های جاری در سازمان بهره گیرند. در این مقاله قصد داریم به ارزیابی عملکرد شرکت‌های بیمه با روش وزن‌دهی آنتروپی شانون و رتبه‌بندی با روش ویکورخاکستری بپردازیم. ارزیابی عملکرد را براساس روش کارت امتیازی متوازن پیاده کرده‌ایم. افزون بر این به‌جای استفاده از متغیرهای زبانی و اعداد قطعی از اعداد خاکستری سه پارامتره استفاده می‌کنیم. روش ویکور‌خاکستری یکی از رویکردهای جدید توسعه‌یافته تصمیم‌گیری چندمعیاره در شرایط عدم قطعیت، می‌باشد. در این مقاله مطالعه موردی بر روی پنج شرکت‌ بیمه صورت گرفته است. بعد از توزیع پرسشنامه و نظرخواهی از خبرگان و انجام محاسبات با استفاده از وزن‌‌های نهایی حاصل از روش آنتروپی شانون، مقدار ویکور خاکستری هر شرکت مشخص شد. این مقدار برای شرکت بیمه ملت (0.9334) بیش‌ترین میزان و برای شرکت بیمه دانا (0) کم‌ترین میزان را بدست آورده است. بر همین اساس بیمه دانا رتبه اول، بیمه ایران رتبه دوم، بیمه البرز رتبه سوم، بیمه آسیا رتبه چهارم و بیمه ملت رتبه پنجم را بدست آورده‌اند.

    کلیدواژگان: اعداد خاکستری سه پارامترهویکورخاکستری تصمیم گیری چندمعیاره کارت امتیازی متوازن (BSC) آنتروپی شانون
  • میرزاحسن حسینی، محمدجواد آذرشاهی صفحات 159-178

    مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی نقش یکپارچگی زنجیره‌ی تامین در اجرای استراتژی تولید به‌هنگام و عملکرد شرکت اجرا شده است. این تحقیق از نوع کاربردی، توصیفی پیمایشی و مقطعی است که با رویکر کمی اجرا شده است. جامعه‌ی آماری آن شرکت‌های فرآوری کننده‌ی کشمش شهرستان ملایر به تعداد 60 واحد فعال بوده‌اند که از میان آنها 57 شرکت به صورت تصادفی ساده براساس فرمول کوکران برای جوامع محدودانتخاب شده‌اند. روش گردآوری داده‌ها میدانی و ابزار مورد استفاده پرسشنامه بوده است. برای تحلیل داده‌ها از مدلسازی مسیری ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی و نرم‌افزار اسمارت پی‌ال‌اس استفاده شد. یافته‌های این تحقیق موید تاثیر معنادار یکپارچگی درونی بر یکپارچگی با مشتری، یکپارچگی با عرضه‌کنندگان و تولید به هنگام می‌باشد. همچنین شواهد به دست آمده نشان داد که یکپارچگی با مشتریان و یکپارچگی با عرضه‌کنندگان بر تولید به هنگام و عملکرد شرکت و تولید به هنگام بر عملکرد شرکت تاثیر معناداری دارند. شواهدی از تاثیر معنادار یکپارچگی درونی بر عملکرد شرکت مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: یکپارچگی زنجیره ی تامین تولید به هنگام عملکرد شرکت
  • عیسی جبارزاده، ابراهیم تیموری، سعید شوال پور صفحات 193-212

    در سال‌‌های اخیر، "شرکت‌‌های تازه تاسیس فناور محور"، به عنوان موتور رشد سریع اقتصادی، مورد توجه بسیاری از محققان و سیاست گذاران در کشور‌های مختلف بوده اند. میزان بسیار بالای رشد اشتغال زایی، فروش، صادرات و سرمایه این شرکت‌ها، و به ویژه نقش آنها در ایجاد فرصت‌‌های شغلی با کیفیت بالا، این شرکت ها را در کانون توجه سیاست گذاران در بسیاری از کشور‌های دنیا قرار داده است. بانک ها به عنوان یک نهاد مهم در تامین اعتبار شناخته می شوند که از طریق ارایه تسهیلات بانکی به بهبود روند تامین مالی و اعتباری شرکت‌های فناور محور کمک نموده و به نوعی باعث بقای آنها خواهد شد. ولی در سال های اخیر با وجود مشکلات اقتصادی بانک ها نیز تامین اعتبار شرکت ها با چالش های عدیده ای مواجه شده است از این رو با توجه به اهمیت موضوع تامین اعتبار شرکت های فناور در کشور و همچنین تنوع و گستره کارشناسان درگیر، در این مقاله برای مواجهه با دیدگاه های متضاد و رسیدن به بصیرتی مشترک به منظور ساماندهی و مدیریت اثربخش و کاراتر، ازمتامتدولوژی ترکیبی سیستم های نرم (SSM) و رویکرد سیستم های ابتکاری انتقادی (CSH) استفاده شده است. که پس از تبیین نقاط مشترک دو رویکرد اشاره شده به یک تعریف مشترک و ریشه ای از مسایل و مشکلات حوزه شبکه تامین اعتبار در نظام بانکی کشور از طریق انجام مصاحبه های عمیق با کارشناسان و خبرگان این حوزه خواهیم رسید. تا پس از بررسی و کنکاش فرایند های حاکم بر نظام تامین اعتبار شرکت‌های فناور در صنعت بانکداری با استفاده از رویکرد سیستم های ابتکاری انتقادی پس از نقد وضعیت و حالت " است" و " باید " و نیازمندهای جدید جهت بهبود وضعیت فعلی، معیارهای بهبود فرایند مذکور استخراج گردد.

    کلیدواژگان: شرکت های فناورزنجیره تامین اعتبارسیستم های نرم سیستم ابتکاری انتقادی عارضه یابی
  • عبدالله آراسته، ابوالفضل خطی دیزآبادی، محمد مهدی پایدار صفحات 213-228

    هدف از این مطالعه ارایه مدلی برای شناسایی و تحلیل انعطاف‌پذیری موجود بین اجزای مختلف زنجیره تامین است. انعطاف‌پذیری زنجیره تامین معرفی شده و اهمیت آن مورد بررسی قرار می‌گیرد. این با بررسی ادبیات انعطاف‌پذیری دنبال می‌شود. در مرحله بعد ، روش‌هایی برای ارزیابی انعطاف‌پذیری مورد بررسی قرار می‌گیرند: تجزیه‌وتحلیل تصمیم، درخت تصمیم و اختیارات طبیعی. در این مقاله ، چگونگی تنظیم بنگاه‌ها در برابر تاثیر عدم‌قطعیت در زنجیره تامین و مراکز مورد بررسی قرار گرفته است که چگونه آن‌ها می‌توانند از اختیارات طبیعی برای مواجهه با آن و اتخاذ رویه‌های منابع دوگانه استفاده کنند. به‌عنوان یک ارایه، یک ساختار مشترک را برای کمک به مدیران در مورد وقفه‌های پیش‌آمده پیرامون نظم بنگاه و انتخاب سیستم‌های تنظیم‌شده مشخص می‌کند. در وهله اول، این یک بررسی کلی از پاسخ‌های قابل تصور برای نظارت بر وقفه‌های احتمالی را ترتیب می‌دهد. این مقاله رویکرد ویژه منابع دوگانه را تاکید می‌کند و بیان می‌کند که اختیارات طبیعی رویکردی برای مرور کلی چنین تکنیکی بوده و رویه مناسبی را در مورد رویکرد وابسته به منبع دوگانه ایجاد می‌نماید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین انعطاف پذیری منبع دوگانه تحلیل تصمیم اختیارات طبیعی
  • زهرا صادقی آرانی، محمود پوربافرانی، زهرا حسین پور صفحات 229-244

    بهبود و تحول در سازمان‌ها مستلزم توانمندسازی و استفاده‌ی بهینه از دانش، مهارت، ایده‌ها و نظرات منابع انسانی سازمان است. متغیرهای سازمانی متعددی می‌تواند موجب عدم شنود (سکوت) و یا شنود (آوا) نظرات و آراء کارکنان سازمان باشد. یکی از کلیدی‌ترین عوامل اثرگذار بر سکوت یا آوای سازمانی، سبک رهبری است. تحقیقات انجام شده به منظور پایش تاثیر سبک رهبری بر این پدیده در سازمان پراکنده بوده، نتیجه‌ی جامعی ارایه نمی‌دهند. بر این اساس، این پژوهش، با هدف فراتحلیل پژوهش‌های صورت گرفته پیرامون تاثیر سبک رهبری تحول‌آفرین-تبادلی بر سکوت یا آوای سازمانی انجام گرفته است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 درصد اندازه‌ی اثر رابطه‌ی سبک‌رهبری تحول‌آفرین با آوای‌ سازمانی 442 هزارم و اندازه‌ی اثر رابطه‌ی سبک‌رهبری تحول‌آفرین و سبک رهبری تبادلی با سکوت سازمانی به ترتیب 430 هزارم (معکوس) و 460 هزارم (مستقیم) است. به عبارت دیگر، سبک رهبری تحول‌آفرین در سازمان محرک آوای سازمانی و بازدارنده‌ی سکوت سازمانی است و سازمان‌ها با تغییر سبک رهبری خود از رهبری تبادلی به سمت رهبری تحول‌آفرین می‌توانند شاهد مشارکت فعال کارکنان و بهره‌مندی از نظرات و ایده‌های آن‌ها باشند.

    کلیدواژگان: سبک رهبری تحول آفرین-تبادلی سکوت سازمانی- آوای سازمانی -فراتحلیل
  • محمد کاشی، محسن رسولیان صفحات 245-262

    یکی از دغدغه های اصلی و تهدید های آینده اقتصاد کشورهای در حال توسعه، عملکرد صندوق های بازنشستگی است. امروزه صندوق های بازنشستگی از سوی سیاست‌گذاران بخش دولت به عنوان یک انتخاب مناسب برای اجرای برنامه‌های اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. لذا این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر موفقیت صندوق های بازنشستگی انجام شده است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی است که به جهت پیچیدگی در شناسایی و استخراج مولفه های مورد نظر، از روش کیفی- تحلیل محتوا، استفاده شده است. جامعه مورد نظر این پژوهش شامل اساتید دانشگاهی، خبرگان و مدیران صندوق بازنشستگی می باشد که برای جمع آوری اطلاعات،از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، که از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است. تحلیل داده ها نشان داد که پس از ده مصاحبه، مقولات شکل گرفته و به اشباع نظری رسیده اند. دستاورد اصلی این پژوهش، شناسایی 19 عوامل موثر در 4 گروه اصلی مدیریتی؛ فنی و تخصصی؛ بیرونی و اقتصادی می باشد. که چنانچه این عوامل در تدوین خط مشی و سیاست گذاری های کشور بگونه ای مورد توجه قرار گرفته شود می تواند با یرنامه ریزی های صورت گرفته اختلال در اقتصاد ملی و وابستگی به آن کم و تحت کنترل باشد.

    کلیدواژگان: صندوق های بازنشستگی عوامل موثر بر موفقیت تحلیل تم پژوهش کیفی
  • مریم فهیما، داریوش غلام زاده، احمد ودادی صفحات 263-276

    این مقاله با هدف طراحی و تبیین الگوی مدیریت عملکرد کارکنان بصورت یکپارچه در نظام بانکی کشور(بانک سپه) انجام گرفته است. در راستای نیل به این هدف ابتدا مقوله‌های زیربنایی مدیریت یکپارچه عملکرد شناسایی و اعتبارسنجی شده اند و در نهایت با تعیین الگوی روابط علی این عناصر، مدل نهایی بدست آمده است. این پژوهش مبتنی بر فلسفه تجربه‌گرایانه و به روش قیاسی-استقرایی انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، یک پژوهش بنیادی است و از منظر روش گردآوری داده‌ها، یک پژوهش‌های پیمایشی-مقطعی قرار می‌گیرد. در این تحقیق از روش‌ آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است. جامعه آماری این مقاله شامل اساتید و خبرگان با تجربه مدیریتی در بانک سپه می باشند و برای نمونه‌گیری از روش گلوله ‌برفی استفاده شده است. فرایند نمونه‌گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت 11 نفر از مدیران ادارات مرکزی بانک سپه کشور در این مطالعه شرکت نمودند. برای شناسایی مقوله‌های زیربنایی مدیریت عملکرد کارکنان از روش فراترکیب استفاده گردیده و با استفاده از مدلسازی تفسیری-ساختاری به ارایه مدل مدیریت یکپارچه عملکرد کارکنان پرداخته شده است. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزارهای MaxQda و MicMac انجام شده است. نتایج نشان می دهد در میان سازه‌های مدیریت یکپارچه عملکرد، برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری و فرهنگ سازمانی قدرت نفوذ بالایی دارند و از تاثیرپذیری پایینی برخوردار هستند. بنابراین متغیرهای مستقل هستند. دو متغیر مدیریت دانش و مربیگری قدرت نفوذ و میزان وابستگی بالایی دارند، بنابراین متغیرهای پیوندی هستند. متغیرهای مدیریت عملکرد کارکنان و تحلیل و بازنگری عملکرد نیز از وابستگی بالا اما نفوذ اندکی برخوردار هستند بنابراین متغیرهای وابسته محسوب می‌شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد کارکنان بانکهای دولتی فراترکیب روش آمیخته
  • فرهاد کیانفر صفحات 277-294

    هدف اصلی از این پژوهش بررسی رابطه بین مدیریت دانش و فرهنگ‌سازمانی با نقش میانجی توانمندسازی کارکنان آموزش‌وپرورش شهرستان اندیمشک می‌باشد. این پژوهش ازنظر هدف از زمره تحقیقات کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی- همبستگی و ازنظر جمع‌آوری اطلاعات، پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و معاونان مدارس دخترانه و پسرانه در مقاطع ابتدایی، دوره متوسط اول، دوره متوسطه دوم در شهرستان اندیمشک در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل می‌دهند که تعداد آن‌ها 196 نفر می‌باشد. از این تعداد130 نفر از مدیران و معاونین مدرسه از طریق روش نمونه‌گیری طبقه‌ای متناسب با استفاده از جدول مرگان –گرجسی انتخاب شد که از این تعداد درنهایت 110 پرسشنامه جمع‌آوری و قابلیت تحلیل نهایی داشت. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها سه پرسشنامه استانداردشده تهیه شد. روایی پرسشنامه‌ها به دلیل استاندارد بودن آن‌ها مورد تایید نهایی قرار گرفت. همچنین در مورد پایایی پرسشنامه با استفاده از روش اندازه گیری آلفای کرون باخ محاسبه شد که پرسشنامه مدیریت دانش با ضریب آلفای کرون باخ 74/0، پرسشنامه فرهنگ‌سازمانی رابینز با ضریب 88/0 و پرسشنامه توانمندسازی اسپریتزر با ضریب 78/0 مشخص گردید. یافته‌های حاصل از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف تک نمونه‌ای جهت بررسی نرمال بودن نمرات مقیاس‌های متغیرهای اصلی پژوهش و (تحلیل مسیر) جهت تعیین رابطه علی مستقیم بین متغیرها و همچنین ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره که با کمک نرم‌افزارهای AMOS18و SPSS23 مورد تحلیل قرار گرفت و درنهایت نتایج نشان داد که بین مولفه‌های مدیریت دانش و فرهنگ‌سازمانی و مدیریت دانش با توانمندسازی و فرهنگ‌سازمانی با مدیریت دانش رابطه مستقیم و معنی‌داری وجود دارد و بین مدیریت دانش و فرهنگ‌سازمانی با نقش میانجیگری توانمندسازی رابطه غیرمستقیم و معنی‌داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش فرهنگ سازمانی توانمندسازی کارکنان آموزش وپرورش
  • امیراحسان اسحاقیه فیروزآبادی، حسین اسلامی، هادی همتیان صفحات 295-312
    زمینه

    صنعت کاشی و سرامیک مانند سایر صنایع و شرکت ها به منظور افزایش رقابت در بازار نیازمند نیروی توانمند انسانی است. لذا، هدف این پژوهش طراحی مدل ارزیابی عوامل موثر در تعالی منابع انسانی با رویکرد پویایی شناسی های سیستم در صنعت کاشی و سرامیک استان یزد می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع تحلیلی-توصیفی از شاخه پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان و پرسنل صنعت کاشی و سرامیک استان یزد می باشند که در ابتدا پنل خبرگان (20-15) نفر انتخاب و با روش مصاحبه نیمه ساختارمند متغیرهای دینامیکی و کلیدی موثر بر مدل شناسایی و ضمن جمع آوری داده های آماری و اطلاعات مالی با استفاده از نظر خبرگان پرسشنامه ای تهیه و با استفاده از تحلیل عاملی مورد سنجش قرار گرفت. سپس با توجه جمعیت پرسنل صنایع کاشی و سرامیک استان یزد (حدود 22000 نفر) و با استفاده از جدول مورگان، پرسشنامه ها میان 373 نفر توزیع شد. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار ونسیم در سه مرحله شبیه سازی و اعتبارسنجی مدل انجام گردید.

    یافته ها

    عوامل موثر در تعالی منابع انسانی که از نتایج مدل پیشنهادی از طریق نرم افزار ونسیم بدست آمد شامل عوامل داخل و خارج از سازمانی بود که بر این اساس به تشریح سناریوهایی در راستای ارتقای متغیرهای موثر بر تعالی منابع انسانی پرداخته شد.

    نتیجه گیری

    تعالی منابع انسانی با این روند برای چند سال آینده نیز به جایگاه واقعی خود نمی رسد مدیران می توانند با افزایش توانایی کارکنان، آینده پژوهی، توجه به صادرات و کاهش نفوذ سرپرست با ارایه ی سیاست هایی مانند کنترل استخدامی ها، بازاریابی قوی و مدرن و سیاست رفع الگوی محدودیت رشد به این مهم دست یابند. همچنین جذب مدیرانی با سبک های رهبری اخلاقی و دارای تجربه‌های اجرایی و آموزشی و پژوهشی مناسب و افزایش تعالی منابع انسانی در صنعت مذکور منجر به افزایش تعهد و وفاداری به سیستم، انگیزش خدمت و در نهایت بهبود عملکرد پرسنل صنایع کاشی و سرامیک می گردد.

    کلیدواژگان: تعالی منابع انسانی، صنایع کاشی و سرامیک، پویاشناسی های سیستم، شبیه سازی، اخلاق حرفه ای
  • حسین صاحبی، حمیده رشادت جو، محمد ابویی اردکان صفحات 313-328

    توجه به مقوله ی کارآفرینی سازمانی در سالهای اخیر با رشد چشمگیری همراه بوده و به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر در موفقیت سازمانها شناخته شده است.علیرغم اهمیت موضوع، تحقیقات در این زمینه بالاخص در تحقیقات داخلی ضعیف بوده و شکاف نظری قابل توجهی در این حوزه وجود دارد. این تحقیق که با روش علم سنجی ، و با استفاده از روش تحلیل استنادی ، تکنیک ارزیابانه و تحلیل محتوایی مستندات انجام شده است؛ برآن است تا مطالعات در زمینه ی کارآفرینی سازمانی را مورد بررسی قرار داده و با نظام دهی به تحقیقات گذشته به ارایه مدل مفهومی با استفاده از تحلیل محتوایی مستندات بپردازد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی مستندات ارایه شده در پایگاه داده ای اسکوپوس به تعداد 1325 مدرک شامل مقاله، کتاب و... تا سال 2019 میلادی می باشد. که با استفاده از نرم افزار Bibexcle و VOSviewer ارزیابی و مصور سازی انجام شده است. بر اساس تحلیل محتوایی مستندات؛ تحقیقات در زمینه ی «کارآفرینی سازمانی از منظر کارآفرینی فردی و گروهی در سازمان »به چهار بخش کلی تقسیم بندی شده است. بخش اول تحقیقات مرتبط با ارکان کارآفرینی سازمانی مشتمل بر نوآوری،نوسازی استراتژیک،و کسب و کار درون سازمانی می باشد.بخش دوم مربوط به کارآفرینی فردی در سازمان است که عواملی مانند گرایش کارآفرینانه،انگیزه،ایده پردازی و خلاقیت،تجربه کاری،کسب دانش و مهارت افزایی مشخص شدند.بخش سوم مربوط به کارآفرینی گروهی در سازمان است ،عواملی مانند ظرفیت جذب سازمانی،استقلال،سیستم پاداش و رفتار اثر ساز در این فرایند موثر شناسایی شدند.و نهایتا در بخش چهارم به پیشران های موثر درکارآفرینی سازمانی پرداخته شده است که مشتمل بر عوامل نهادی،عوامل ساختاری،عوامل مدیریتی و عوامل محیطی می باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی کارآفرینی فردی کارآفرینی گروهی علم سنجی تحلیل استنادی شبکه هم واژگانی
  • نادر گودینی، مهرداد متانی، علی فلاح، اسدالله مهرآرا صفحات 329-344

    فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان و ضرورت توسعه آنان برای رشد اقتصادی کشور، امری غیرقابل‌انکار است. اما متاسفانه کمبودهای نظری زیادی در حوزه‌ی توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان به‌ویژه درزمینه مدل‌های مفهومی وجود دارد. مقاله پیش رو باهدف اصلاح این نارسایی و غنی‌تر نمودن مدل‌های مفهومی در مسیر توسعه‌ی این شرکت‌ها تهیه‌شده است. هدف مقاله، ارایه مدلی نظام‌مند و مفهومی در مورد توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان با در نظر گرفتن نقش استراتژیک رسانه‌ها است. در ابتدا به تعاریف، مفاهیم، شاخص‌ها، ابعاد شرکت‌های دانش‌بنیان و پیشینه تحقیق مربوط به آن‌ها پرداخته‌شده است. نوع پژوهش، کیفی است و بر اساس روش نظریه داده مبنا (GT) تحلیل‌شده است. مدل مفهومی برگرفته از مشاهدات میدانی و مصاحبه‌های نظام‌مند با 21 نفر از مدیران کشوری مرتبط با توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و مسیولان پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد می باشد. مدل حاصل نشان می‌دهد مقوله اصلی توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان با توجه به نقش استراتژیک رسانه منبعث از شرایط علی شامل آموزش، فرهنگ‌سازی، اطلاع‌رسانی، تبلیغات و بازاریابی، هدایت و راهنمایی است و بر اساس راهبرد توسعه شرکت از طریق رسانه تلویزیون و اینترنت به‌عنوان پیامد فرآیند حاصل می‌شود. از سوی دیگر، شرایط زمینه‌ای همچون فرهنگ، نظارت، اقتصاد، فعالیت‌های رسانه‌ای و همچنین شرایط محیطی ازجمله ظرفیت دانشگاهی کشور، ظرفیت‌های بین‌المللی، سایت‌ها و وب‌سایت‌ها، دارایی‌های معنوی، قوانین، اسپانسرینگ، اینترنت، صنعت سیاست در این فرآیند موثراند. فراملی شدن محصولات، کاهش وابستگی، ارتقای سطح کیفی محصولات، سیاست‌گذاری و خط‌مشی، تصمیم سازی، تدوین استراتژی، ترویج فعالیت‌ها، مشارکت در تولید ناخالص ملی، اشتغال‌زایی‌ها، افزایش فروش محصولات به‌عنوان پیامدهای نقش رسانه‌ها در توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان به شمار می‌آیند.

    کلیدواژگان: توسعه، شرکت های دانش بنیان، رسانه، نظریه داده بنیاد، مدل
|
  • Mohadeseh Nikookar, Mohadeseh Nikookar, Marzieh Babaeianpoor, Peyman Akhavan Pages 3-18

    The lean approach seeks to eliminate non-value-added activities and knowledge management to create and apply useable and accessible knowledge for value creation. Therefore, knowledge management is predicted to have a significant impact on the leanness of an organization. On the other hand, despite the fact that the service sector has become a major resource in the economies of the countries, there is little research on how to implement a lean approach in this sector. The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge management on lean service. For this purpose, the dimensions of lean service were first extracted using the grounded theory. In the following, a questionnaire was designed to measure the maturity level of organizations’ knowledge management. Then, structural equation modeling was performed to illustrate the impact of knowledge management on lean service of Payam Noor Universities by using Smart PLS 2 software. The statistical population of this study is all employees, professors, managers and assistants of Payam Noor Universities. Using sample random sampling, 200 questionnaires were distributed to the statistical population, 157 of which were completed and analyzed. After making sure that the measurement and structural models of the research are acceptable, the results suggest that KM plays an important role in improving the lean of Payam Noor Universities. In the field of knowledge management, factors such as knowledge management leadership, organization’s processes, people and knowledge managements’ outcomes have greatest impact on lean service at Payam Noor University. Therefore, managers of Payam Noor University can improve the maturity level of the knowledge management of the organization and then improve the lean status of their organization by focusing on these factors. By applying this model, service managers, especially university managers, can provide an appropriate platform for their use in managing these organizations through the link between knowledge management and lean.

    Keywords: Knowledge management Lean service Knowledge management maturity level Service organization, University
  • Emad Nobahar, Mahmoud Dehghan Nayeri, Adel Azar, Ali RajabZadeh ghatari Pages 19-40

    Today, bank Businesses are pressured by their stakeholders to address sustainability issues in their activities. Consequently, attention to sustainability and social responsibility in the banking business is increasing day by day. Accordingly, the main purpose of this study is to provide a framework for sustainability in bank Business. To this end, by using the Meta-synthesis approach, the 268 open codes related to sustainability in the banking industry were extracted from related articles and related studies and these open codes formed 59 axial codes. Then, these axial codes were categorized based on similarities in concepts to 10 themes of economic partnership, financial factors, energy use, environmental action, community participation, development of human resources, customer relationship, products and services, human rights issue , and governance. In the following, they were categorized into four including economic, social, and environmental and governance sustainability. Moreover, ISM structured the relationships between the themes while leveling them in a structural model based on the experts’ interprets. According to the results, the theme of human rights is at the lowest level and considered as the basis for bank sustainability. In addition, human rights, human resources, products and services, and customer relationship themes were placed in the independent area of the MICMAC chart that shows the key role and influence of these factors on other factors in the sustainability of bank business.

    Keywords: Sustainable banking, Meta Synthesis Interpretative, Structural Modeling
  • seyedhamid Ghoreishi, seyedalireza ebrahimi Pages 41-60
    Background

    Any organization needs to be evaluated for awareness of the desirability and quality of its activities, especially in complex and dynamic environments. On the other hand, the lack of a system of evaluation and control in a system means that it isn't communicating with the inner and outer environment, which implies that is aged and ultimately the death of the organization. In this regard, the present study was conducted with the aim of designing a performance evaluation model for social security agencies in Isfahan province. The purpose of this research is application and developmental type.

    Methodology

    The population of the present study consisted of all experts and experts in the field of social security, managers, staff and clients of social security agencies of Isfahan province, which reported about 10,300 people in 1398. The research sample was determined using the Morgan table of 373 individuals. Data were gathered by field method and a researcher-made questionnaire was used for data collection. SmartPLS software was used for data analysis and analysis.

    Results

    The findings showed that customers'viewpoint had a significant effect on the evaluation of the overall performance of the brokerage (t=2.291,p<0.01). Also, the effect of headline managers'view on evaluating the overall performance of the brokerage firm (t=1.988,p<0.05) is significant. However, the effect of employee's view on performance evaluation (t=0.242) wasn't significant.

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be said that in evaluating the performance of the organization, in addition to employees and management, customers have a significant role.

    Keywords: Performance Evaluation, Customers, Chief Executive Officers, Employees, Social Security
  • AliAkbar Mazgoomi, Alireaza Aliahmadi, gholamrea esmaeilian Pages 61-78

    In this research, while briefly getting acquainted with the automotive industry and the principles and indicators of innovation in a car manufacturing company, it was tried to determine the innovation capability gap between the desired level and the current situation. With this awareness, opportunities are provided for the growth and development of the automotive industry and suggestions can be made to get out of the crisis and recession in this industry. It should be noted that different industrial sectors, while having similarities, have different characteristics and coordinates, and innovation studies in industrial sectors should be done taking into account these differences. This research is applied in terms of objectives and according to the presence of the researcher in this industry and the use of questionnaires within the organization in terms of survey method and field type and case study. The researcher seeks to conceptualize and answer this question that "What are the indicators of innovation capability in the automotive industry and what is the distance between these indicators and the desired level?" The results of this study show that in recent years, the trend of applying innovation in this automotive industry in Iran is Has decreased and the level of organizational innovation is not effective. Therefore, changing the existing policy and organizational structure of car companies, especially in the system of innovation and research and development and changes in the culture and attitudes of managers, is necessary to move towards the use of effective indicators of innovation and technology.

    Keywords: Sectoral innovation system, automotive industry, evaluation of innovation indicators, case study
  • Daryush Farid, Abolfazl Dehghani firoozabadi, Davood Andalib Ardakani, hamidreza mirzaei Pages 79-90

    The stock market is especially important as a capital investment instrument both for the investor and for the investor. Stock markets are affected not only by large parameters but also by thousands of other factors. The high number and unknown factors affecting stock prices, as well as the complexity of the relationship between these factors and the stock price, have caused uncertainty in the field of investment. One of the tools to reduce uncertainty and the most important discussion of investing in the stock exchange is the selection of the stock portfolio optimally. In this study, through interviewing experts and reviewing existing documents, 6 main criteria for identifying the optimal stock portfolio selection were identified. Using logistic fuzzy preferential programming, weighing these criteria and, finally, weighting the indexes related to We defined each criterion. The results show that the criteria for profitability, efficiency and risk are the most important criteria in choosing stock portfolios

    Keywords: stock marketstock portfoliologarithmic fuzzy preferences programming
  • vafa mousavi, mohammad hasan kamfiroozi Pages 91-104

    Performance evaluation is a fundamental necessity in facing and coping with changes and continuous improvement activities. Insurance companies to determine your current position and survive and thrive in today's competitive world must continually methods and models to assess and improve their performance and activities of the organization are ongoing. The aim of this study is to evaluate the performance of insurance companies based on Shannon's weighting entropy and the ranking method is done according to grey VIKOR technique address. The performance evaluation is conducted based on the Balanced Score card method. Moreover, instead of using the linguistic variables and absolute numbers we will use grey numbers Tuesday parameterization. Grey VIKOR is a one of the most developed approaches of multi-criteria decision making under uncertainty conditions. Furthermore, the actual weights based on the concept of objective to regulate the mental weights of Shannon entropy can be used by the decision-makers. The current study has been worked on five insurance companies. According to the data gathered from the questioners the quantity value of the insurance companies has been calculated based on the final weights resulted from Shannon's weighting entropy and the grey VIKOR method. The results revealed that MELLAT insurance company obtained the highest value of (0.9334) and the lowest value (0) belongs to Dana insurance company. Accordingly, Dana Insurance is ranked in the first position, Iran Insurance the second, Alborz Insurance the third, Asia Insurance the fourth and MELLAT insurance the fifth

    Keywords: Three Parameter Interval Grey Numbers Grey VIKORMulti, Criteria Decision Balanced Score Card (BSC) Shannon Entropy
  • mirza hasan hosseini, Mohammad Javad Azarshahi Pages 159-178

    The purpose of this study was to investigate the role of supply chain integration in just in time production strategy and firm performance. This is an applied, descriptive, Survey and cross-sectional study. The population of the study was 60 Malayer raisin processing companies, out of which 57 were randomly selected based on Cochran formula for limited communities. The method of data collection was field survey and the instrument used was questionnaire. Structural path modeling based on partial least squares and PLS software was used to analyze the data. The findings of this study confirm the significant impact of internal integration on customer integration, supplier integration and just in time production. Evidence also showed that integration with customers and integration with suppliers had a significant impact on the firm's just in time production and performance and just in time production on firm performance. There was no evidence of a significant effect of internal integration on firm performance.

    Keywords: Supply Chain IntegrationJust in Time ProductionFirm Performance
  • Eissa Jabbarzadeh, Ebrahim Teimoury, Saeed Shavalpour Pages 193-212

    In recent years, "technology-based start-ups" have attracted the attention of many researchers and policymakers in various countries as the engine of rapid economic growth. The high growth rate of job creation, sales, exports and capital of these companies, and especially their role in creating high-quality job opportunities, has put these companies in the spotlight of policymakers in many countries around the world. Banks are recognized as an important institution in financing, which will help improve the financing and credit process of technology-based companies by providing banking facilities and will somehow survive them. However, in recent years, despite the economic problems of banks, financing companies has faced many challenges, so considering the importance of financing technology companies in the country, as well as the diversity and range of experts involved, in this article in order to deal with conflicting perspectives and achieve common vision to organize and manage more effectively and efficiently, a combination of soft systems (SSM) methodology and a critical innovation systems (CSH) approach has been used. After explaining the common points of the two approaches, we will reach a common and radical definition of the problems of the credit network in the country's banking system by conducting in-depth interviews with specialists and experts in this field. After reviewing the processes governing the credit system of technology companies in the banking industry using the approach of critical innovative systems and after criticizing the situation and the state of "is" and "should" and new requirements to improve the current situation, the criteria for improving the process should be extracted.

    Keywords: Technology CompaniesCredit Supply ChainSoft SystemsCritical Innovation SystemComplications
  • Abdolah Araste, Mohammad Mahdi Paydar Pages 213-228

    The purpose of this study is to provide a model for evaluating the flexibility between different components of the supply chain. Supply chain flexibility is presented and its significance is examined. This is trailed by a survey of the flexibility literature. Next, devices for assessing flexibility are talking about: Decision analysis, decision trees, and real options. This paper analyzes how firms got to be get arranged against unsettling impact in their supply chain and centers on how they can utilize real options to respect twofold sourcing procedures. As a presentation, it characterizes a common structure to assist chiefs with considering around store orchestrate interruptions and select adjusted systems. In the first place it sets up a general survey of the conceivable answers for overseeing chance interruptions. It centers on the specific approach of twofold sourcing and outlines that the real options thought may be a adjusted contraption to overview such a technique and builds up an instructive appear to look at and respect the focuses of intrigued of depending on twofold sourcing.

    Keywords: supply chainflexibility dual sourcingdecision analysisreal options
  • zahra SadeqiArani, mahmoud pourbaferani, zahra hoseinpour Pages 229-244

    Improvement in today's organizations requires the empowerment and optimal use of the organization's human resources knowledge, skills opinions and ideas. Various organizational factors can cause non-hearing (silence) or hearing (voice) opinions of employees. One of the key factors affecting organizational silence or voice is leadership style. The Researches that to survey the impact of organization's leadership style on organizational silence or voice was scattered and do not offer comprehensive result. Accordingly, the present study aimed at meta-analysis of research on the impact of transformational- transactional leadership style on organizational silence or organizational voice. The results of this study indicate that at 95% confidence level, the effect size of transformational leadership style with organizational voice is 0.442 and the effect size of transformational leadership style and transactional leadership style with organizational silence are 0.440 (reversed) and 0.460 (direct), respectively. In other words, Transformational leadership style is driving organizational voice and organizations can have active employees and benefit from their ideas by shift their leadership style from transactional leadership to transformational leadership.

    Keywords: Transformational-transactional Leadership Style Organizational Silence Organizational VoiceMeta-Analysis
  • mohammad kashi, mohsen rasoulian Pages 245-262

    One of the main concerns and future threats to the economies of developing countries is the performance of pension funds. Today, pension funds are considered by policymakers in the public sector as a good choice for implementing economic programs. Therefore, this study was conducted to identify the factors affecting the success of pension funds. The research method is applied in terms of purpose, which due to the complexity in identifying and extracting the desired components, the qualitative-content analysis method has been used. The study population includes university professors, experts and pension fund managers who were selected to collect information through a semi-structured interview method, which was selected through the available sampling method. Data analysis showed that after ten interviews, categories were formed and reached theoretical saturation. The main achievement of this research is identifying 19 effective factors in 4 main management groups; Technical and specialized; It is external and economic. If these factors are taken into consideration in the formulation of policies and policies of the country, the disruption in the national economy and its dependence can be reduced and controlled by the planned programs.

    Keywords: Pension Funds, Key Success Factors Theme Analysis Qualitative Research
  • Maryam Fahima, daruosh Gholamzadeh, ahmad vedadi Pages 263-276

    This article is aimed at designing and explaining the integrated pattern of employee performance management in the country's state-owned banks. In order to achieve this goal, first the integrated categories of integrated performance management have been identified and validated, and finally, by determining the model of causal relationships of these elements, the final model has been obtained. This research is based on empiricist philosophy and deductive-inductive method. The present study is a fundamental research in terms of purpose, and in terms of data collection method, it’s a cross-sectional research. In this research, mixed method (qualitative & quantitative) has been used. The statistical population of this article includes professors and experts with management experience in SepahBank and has been used to sample the method of bullet and snow. The sampling process continued until theoretical saturation was achieved, and finally 11 managers of the central offices of SepahBank participated in this study. To identify the infrastructural categories of employee performance management, a metasynthesis method has been used and by using interpretive-structural modeling, an integrated staff performance management model has been presented. Data analysis was performed with MaxQda and MicMac software. The results show that among integrated management structures, performance, planning and targeting and organizational culture have high penetration power and have low effectiveness. So the variables are independent. The two variables of knowledge management and coaching have high penetration power and dependency, so they are transferable variables. Employee performance management variables and performance analysis and revision are also highly dependent but have little influence, so they are dependent variables.

    Keywords: Employee Performance Management Govermental Banking Metasynthesis approach Mixed Method
  • Farhad Kianfar Pages 277-294

    The main objective of this research is to investigate the relationship between knowledge management and organizational culture with the mediating role of empowerment staff in Andimeshk city. This research is a descriptive-correlational one in terms of the purpose of applied research and in terms of information gathering, field survey. The statistical population of this study is all managers and deputies of girls and boys in elementary, first, middle and upper secondary schools The second is in Andimeshk city in the academic year 1398-1399, whose number is 196 people. Accordingly, from among the statistical community, 130 school administrators and assistants were selected through stratified sampling method, using a logarithmic chart. Of these, 110 completed questionnaires were completed and finally analyzed. Three standardized questionnaires were prepared to collect data. Validity of the questionnaires was verified as a standard according to the supervisor's opinion. Also, the reliability of the questionnaire was calculated using the Kronbach's alpha method. Knowledge management questionnaire was used with Kronbach's alpha coefficient of 0.74, standardized Robbins organizational culture questionnaire with coefficient of 0.88 and Spreader empowerment questionnaire with a coefficient of 0.78 It turned out. The results of the single-sample Kolmogorov-Smirnov test were used to examine the normality of the scores of the main variables of the research (path analysis) to determine the direct causality of the variables, as well as the Pearson correlation coefficient and multivariate regression that were analyzed using AMOS18 and SPSS23 software. Finally, the results showed that there is a direct and significant relationship between knowledge management components and organizational culture and knowledge management with organizational empowerment and organizational culture. There is a direct and significant relationship between knowledge management and organizational culture with the role of mediation in empowering an indirect and significant relationship

  • amirehsan eshaghiyeh firuzabadi, hossein eslami, hadi hematian Pages 295-312
    Background

    In the ceramic tile industry, like other industries and companies, in order to increase competition in the market, they need capable human resources to comply with the requirements and principles of professional ethics. Based on this, the purpose of this study was to design a model to evaluate the effective factors in the excellence of human resources in order to develop professional ethics in the tile and ceramic industry of Yazd province.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of data collection from the survey branch. First, the initial and proposed model was drawn based on the research background and literature. The statistical population in the present study includes three groups of experts and specialists, information and data and personnel of the ceramic tile industry in Yazd province.At first, a panel of experts (15-20) people were selected and dynamic and key variables affecting the model were identified through semi-structured interviews.While collecting statistical data and financial information, a questionnaire was prepared using the opinion of experts and measured using factor analysis, and then distributed among the personnel of the ceramic tile industry (about 22,000 people).Using Morgan table, 373 people were selected as a sample. Then, according to the data collected using powerful Wesim software, the model was simulated in three stages and then validated.

    Results

    The results of nonlinear mathematical model, which was analyzed by computer simulation using Vensim software, show: Factors affecting the excellence of human resources are factors inside and outside the organization, and accordingly, scenarios were described in order to promote the variables affecting the excellence of human resources and with the aim of developing professional ethics.

    Conclusion

    The simulation results show that managers can increase the ability of employees, futures research, attention to exports and reduce the influence of the supervisor by presenting policies such as Employment control, strong and modern marketing, and the policy of eliminating growth patterns and the perspective of developing professional ethics achieve this important goal. Also, attracting managers with ethical leadership styles and having appropriate educational and research experiences and increasing the excellence of human resources based on the development of principles of professional ethics in the industry leads to Increase commitment and loyalty to the system, service motivation and ultimately improve the performance of ceramic tile personnel.

    Keywords: Human Resources Excellence, Tile, Ceramic Industries, System Dynamics, Simulation, Professional Ethics
  • Hossain Sahebi, Hamideh Reshadatjoo, Mohamad Aboie Ardakan Pages 313-328

    Addressing corporate entrepreneurship has grown significantly in recent years and is known to be an important factor affecting success of an organisation. Nevertheless, the importance of the subject and research in this field, especially in domestic research, is neglected and there is a wide disagreement in this field. This research has been done by scientometric method, and by using the method of citation analysis, evaluation technique and content analysis of documents; It intends to review studies in the field of corporate entrepreneurship and systematize past research to provide a conceptual model using content analysis of documents. The statistical cumulation of this research includes all the documents presented in the Scopus database with 1325 documents, including articles, books, etc. until 2019. Which is done using Bibexcle and VOSviewer software evaluation and illustration. Based on the content analysis of the documents; Research in the field of "corporate entrepreneurship from the perspective of individual and team entrepreneurship in the organization" is divided into four general sections. The first part of the research related to the pillars of corporate entrepreneurship includes innovation, strategic renewing, and business within the organization. The second part is related to individual entrepreneurship in the organization that concerns entrepreneurial orientation, motivation, ideation and creativity, work experience, acquisition Knowledge and skills development are highlited. The third part is related to team entrepreneurship in the organization, topics such as organizational recruiting capacity, independence, awarding system and effective behavior were identified in the process. The fourth and final part deals with motivating corporate entrepreneurship. It includes factors such as institutional, structural, managerial and environmental.

    Keywords: Corporate Entrepreneurship, Individual Entrepreneurship Team Entrepreneurship Scientometric Citation analysis
  • Nader Godini, Mehrdad Matani, Ali Falah, Assadollah Mehrara Pages 329-344

    The development of knowledge-based companies are necessary for the economic growth of the country. But there are many theoretical weaknesses in the development of these companies, especially in their conceptual models. The purpose of this study is the modification of the conceptual model to improve the development path of these companies. A systematic conceptual model for the development of companies, with considering the strategic role of the media, is the purpose of this paper. Firstly, the definitions, indicators, dimensions of knowledge-based companies, and the previous efforts related to them are discussed. The type of research is qualitative and is analyzed based on Grounded Theory methodology. The conceptual model is based on field observation and systematic interviews with 21 managers related to the development of knowledge-based companies, science and technology parks, and growth centers in Iran. The results show that the development of knowledge-based companies is due to the strategic role of media, which is included education, culture, information, and guidance. According to the development strategy of a knowledge-based company, the consequence of the process is enhanced by television and internet. On the other hand, the process is affected by base conditions such as culture, supervision, economics, media activities, as well as environmental conditions such as the academic capacity, websites, intellectual property, laws, sponsorship, Internet, industry, and politics. Trans nationalization of products, reduction of dependence, improvement of product quality, policy, decision making, strategy development, promotion of activities, employment growth, are the consequences of media's role in the development of knowledge-based companies.

    Keywords: Development, Knowledge-Based Companies, Media, Grounded Theory, Model