فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1400)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید محمدی، کمیل زاهدی تجریشی، مجتبی تاشکه* صفحات 144-161
    اهداف

     علی رغم وجود مطالعاتی که اثر ورزش و مدیتیشن را بر کاهش افسردگی و اضطراب بررسی کرده اند، نتایج این مطالعات همسان نبوده و متناقض است. همچنین اثر این روش ها به تفکیک ورزش هوازی و جنس مونث انجام نشده است. مطالعه حاضر با هدف پاسخ به این ابهامات انجام شد.

    مواد و روش ها

    پایگاه های اطلاعاتی عمده شامل PubMed ،Web of Knowledge و Embase تا جولای 2019 جست وجو شدند. معیارهای ورود مطالعات، بررسی تاثیر ورزش و مدیتیشن بر کاهش افسردگی و اضطراب بود و سایر مطالعات که این اثر را بررسی نکردند خارج شدند. ناهمگنی بین مطالعات توسط آزمون کای و آماره I2 بررسی شد. احتمال تورش انتشار توسط آزمون بگ و ایگر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج توسط اختلاف میانگین استاندارد در حدود اطمینان 95 درصد و توسط مدل اثر تصادفی بیان شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری stata 11 صورت گرفت.

    یافته ها

    درمجموع 10015 منبع و 51 مطالعه 3594 در فراتحلیل شرکت کردند. اختلاف میانگین استاندارد اضطراب برای مدیتیشن برابر 0/7- (حدود اطمینان 95 درصد: 1/2-، 0/190-)، برای ورزش هوازی برابر 9/0- (حدود اطمینان 95 درصد: 1/24-، 0/57-) و برای سایر ورزش ها برابر 1/07- (حدود اطمینان 95 درصد: 1/67-، 0/46-) به دست آمد. همچنین مقدار اختلاف میانگین استاندارد افسردگی برای مدیتیشن برابر 0/84- (حدود اطمینان 95 درصد: 1/26-، 0/42-)، برای ورزش هوازی برابر 44/0- (حدود اطمینان 95 درصد: 0/72-، 0/17-) و برای سایر ورزش ها برابر 1/10- (حدود اطمینان 95 درصد: 1/55-، 0/65-) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    انجام ورزش و تمرینات مدیتیتشن به طور معنی داری با کاهش اضطراب و افسردگی در ارتباط بود. این ارتباط بر اساس جنس و همچنین نوع ورزش در جنس زن و ورزش هوازی به مراتب قوی تر و موثرتر بود. بنابراین به طور محتملی ورزش و مدیتیشن می توانند به عنوان دو روش موثر در کاهش اضطراب و مدیتیشن مطرح باشند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، فراتحلیل، مدیتیشن، ورزش
  • پریسا قاسمی زاده، لیلا شاملی*، حبیب هادیان فرد صفحات 162-179
    اهداف

     این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی درمان چشم انداز زمان بر ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادران و علایم اضطراب جدایی کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی است که با استفاده از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و یک دوره پیگیری اجرا شد. از میان مادران همه کودکان پیش دبستانی دارای علایم اضطراب جدایی شهرستان کازرون در زمستان 1397، 32 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه 90دقیقه ای (یک بار در هفته) درمان چشم انداز زمان شرکت کردند. داده های پژوهش از طریق پرسش نامه دوجین کثیف، مقیاس کوتاه تکانش دیگرآزاری و پرسش نامه علایم مرضی کودکان جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان چشم انداز زمان مادران باعث کاهش معنی دار نمرات کودکان در علایم اضطراب جدایی (05/P≤0) در مرحله پس آزمون تا پیگیری یک ماهه شد. در مورد ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادران، فقط در بعد خودشیفتگی تفاوت معنی داری میان گروه آزمایش و کنترل مشاهده شد و در سه بعد ماکیاولیسم، جامعه ستیزی و دیگرآزاری کاهش معنی داری دیده نشد (P≥0/05).

    نتیجه گیری

    درمان چشم انداز زمان مادران، منجر به کاهش علایم اضطراب جدایی در کودکان می شود، اما بر همه ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادرها تاثیر معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیت، کودکان پیش دبستانی، اضطراب جدایی، زمان
  • الناز محمدی، محمد شادبافی* صفحات 180-193
    اهداف

     مطالعات اخیر اختلالی به نام کندگامی شناختی را شناسایی کرده اند که در مشکلات توجه با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی شباهت هایی دارد و به همین دلیل افراد مبتلا اغلب به اشتباه برچسب ADHD می خورند. همچنین مشکلات توجه سبب نقص در کارکردهای اجرایی می شود که اغلب مدار اجرایی گرم و مدار اجرایی سرد را درگیر می کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه حساسیت به پاداش و تنبیه، بازداری پاسخ و توجه پایدار در کودکان مبتلا به ADHD و SCT بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای بوده و نمونه مورد نظر 100 نفر (50 نفر مبتلا به ADHD و 50 نفر مبتلا به SCT از کودکان پسر مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بودند که به شیوه غربالگری و با استفاده از مقیاس درجه بندی رفتار کودکان و مقیاس SCT انتخاب شدند. سپس آزمون خطرپذیری بادکنکی و آزمون عملکرد پیوسته روی افراد نمونه اجرا شد. درنهایت داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS 20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد کودکان مبتلا به ADHD در حساسیت به پاداش و کودکان مبتلا به SCT در حساسیت به تنبیه نمره بالاتری دارند. از طرفی کودکان مبتلا به ADHD در بازداری پاسخ و کودکان مبتلا به SCT در توجه پایدار نقص دارند (0001/P<0).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که کودکان مبتلا به اختلال کندگامی شناختی در مدار اجرایی گرم و کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی در مدار اجرایی سرد مشکل دارند.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، بیش فعالی، کندگامی شناختی، حساسیت به پاداش، حساسیت به تنبیه، بازداری پاسخ، توجه پایدار
  • پویا فرخ نژاد افشار*، سید کاظم ملکوتی، وحید راشدی، مهدی اجری خامسلو صفحات 194-203
    اهداف

     جمعیت سالمندان در جهان رو به افزایش است. با توجه به اهمیت سالمندی در مکان و تاثیر آن در شیوه زندگی افراد، این مطالعه به بررسی ارتباط دلبستگی مکان و عملکرد اجتماعی در سالمندان می پردازد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری در این تحقیق 400 سالمند جامعه شهر تهران هستند که از طریق نمونه گیری سهمیه ای وارد تحقیق شدند. داده ها از طریق مقیاس دلبستگی مکانی و مقیاس خود ارزیابی انطباق اجتماعی جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شرکت کنندگان شامل 234 مرد (58/5 درصد) و 166 زن (41/5 درصد) بودند. میانگین سنی آنان 6/78± 66/31 سال بود. ابعاد هویت مکانی (β=0/23 ، P<0/001)، وابستگی مکانی (β=0/17 ، P=0/001) و پیوندهای اجتماعی در همسایگی (β=0/19 ، P=0/001) قادر به تبیین بعد کیفیت فعالیت های عملکرد اجتماعی و ابعاد وابستگی مکانی (β=0/31 ، P<0/001) و پیوندهای اجتماعی در همسایگی (β=0/22، P<0/001) قادر به تبیین بعد کیفیت روابط عملکرد اجتماعی بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، دلبستگی مکانی قادر به تبیین عملکرد اجتماعی است، بنابراین با بهبود دلبستگی مکانی می توان وضعیت عملکرد اجتماعی سالمندان را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: سالمند، محیط اجتماعی، تطابق اجتماعی، رفتار اجتماعی
  • مژگان تابان، احمد حاجبی، مهری غلامی، مرتضی ناصربخت* صفحات 204-215
    اهداف

     هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر ارایه خدمات سلامت روان در مراکز خدمات جامعه نگر (CMHC) با چشم انداز بررسی فرصت ها و چالش های موجود برای استمرار و ارتقای ارایه خدمات سلامت روان بود.

    مواد و روش ها

    این مقاله بخش کیفی پژوهشی بزرگ تر است که با انجام 36 مصاحبه و 13 بحث گروهی متمرکز به اجرا درآمد. متن مصاحبه ها و بحث های گروهی پس از پیاده سازی چندین بار مطالعه شد. تحلیل محتوا به صورت متعارف انجام شد و داده ها طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش در دو بخش شامل نیازها برای اجرای برنامه و دست یابی به اهداف و پیامدهای مورد انتظار طرح و نیز یافته های حاصل از ارزش یابی برنامه ارایه شده است. در بخش اول به نکات مربوط به تامین زیرساخت ها و راه اندازی مراکز اشاره شده و در بخش دوم به ویژگی ها، نقاط قوت و چالش های پیش روی طرح پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان داد در تامین زیرساخت ها و اجرایی کردن طرح، موفقیت های قابل توجهی کسب شده است. از چالش های مطرح شده در اجرای طرح می توان به موانع موجود در جلب مشارکت بیشتر پزشکان عمومی و تاثیر فرهنگ و نگرش موجود در هر شهر برای اثربخشی برنامه اشاره کرد. برای بهبود اثربخشی و کارآمدی طرح ، توجه بیشتر به برنامه های آموزشی روان پزشکی و سلامت روان در کوریکولوم رشته پزشکی عمومی، آموزش های همگانی درباره سلامت روان و ارایه راهکارهایی برای اجرای بهتر برنامه از پیشنهادات حاصل از نتایج ارزش یابی بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، مراکز جامعه نگر، مطالعه کیفی
  • بهزاد دماری، فروزان اکرمی* صفحات 216-233
    اهداف

     اخیرا سلامت جنسی به جای جزیی از سلامت باروری، پایه گذار و شرط لازم برای دست یابی به سلامت باروری در نظر گرفته شده است. مطالعه حاضر با هدف تبیین دیدگاه های سیاست گزاران و صاحب نظران درباره چالش های سلامت جنسی در کشور و فرصت های بهبود آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی، برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های فردی نیمه ساختارمند استفاده شد. انتخاب شرکت کنندگان به صورت هدفمند از بین متخصصین مرتبط صاحب تجربه صورت گرفت. ابتدا فهرست اولیه از متخصصین صاحب نظر تهیه شد و ادامه نمونه گیری به شیوه گلوله برفی صورت پذیرفت. پس از مصاحبه فردی با 16 نفر از صاحب نظران و اشباع نظری داده ها، تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای استقرایی انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه پنج مضمون اصلی تابو بودن مسایل جنسی و کمبود آگاهی عموم؛ رفتارهای جنسی غیرمتعارف و آسیب های اجتماعی نوپدید؛ انگ و تبعیض؛ عدم تعهد سیاسی حاکمیت؛ فقدان شاخص های آماری و عدم بهره برداری از ظرفیت های موجود به عنوان چالش های سلامت جنسی کشور پدیدار شده و فرصت ها و راهکارهای رسیدگی به آن ها شامل جلب حمایت سیاسی حاکمیت؛ اتخاذ سیاست ها و بازنگری قوانین مرتبط متناسب با تغییرات اجتماعی؛ جمع آوری شاخص ها و طراحی مداخلات با بهره برداری از منابع انسانی و ظرفیت های موجود؛ آموزش و توانمندسازی عموم با تمرکز ویژه بر نوجوانان و جوانان؛ ترویج اخلاق حرفه ای و عدالت جنسیتی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    رسیدگی به چالش ها و دست یابی به شاخص های برتر سلامت جنسی کشور، مستلزم تعهد سیاسی حاکمیت، بازنگری قوانین و همکاری بین بخشی برای طراحی و اجرای مداخلات چندسطحی و چندگانه است.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، سلامت باروری، انگ، تبعیض، عدالت جنسیتی، ایران
  • محسن علیزاده، محسن حسنی، گوهر میان بندی، احمد عاشوری* صفحات 234-247
    اهداف

     هدف این پژوهش، رواسازی و اعتباریابی پرسش نامه نوموفوبیا (NMP-Q) جهت استفاده از آن در ایران بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش، مطالعه ای از نوع همبستگی آزمون بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 280 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های شهر مشهد درسال 96-1395 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به ماده های نسخه ترجمه شده پرسش نامه نوموفوبیا (NMP-Q) و مقیاس استفاده آسیب زا از تلفن همراه (COS) پاسخ دادند. جهت بررسی اعتبار بازآزمون، 40 نفر از شرکت کنندگان دو هفته بعد دوباره به سوالات پرسش نامه پاسخ دادند. در این پژوهش از روش همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای تحلیل داده ها، نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و همچنین نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اعتبار بالای پرسش نامه (آلفای کرونباخ برای کل ماده ها برابر 0/921 و برای خرده مقیاس ها بین 0/748 تا 0/885) بود. روایی هم زمان برابر با 0/51 و اعتبار بازآزمون برابر با 0/81 به دست آمد. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد همه چهار عامل پرسش نامه اصلی در نسخه فارسی تایید شدند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، نسخه فارسی پرسش نامه نوموفوبیا برای استفاده در ایران از روایی و اعتبار مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نوموفوبیا، گوشی هوشمند، ترس، اضطراب، هنجاریابی
  • حسن فرهی، بنفشه غرایی، محمدعلی عقابیان، رقیه زارع*، محمدرضا پیرمرادی، سید مرتضی نجیبی، سید امیرحسین بتولی صفحات 248-263

    اهداف:

     پرسش نامه 9 آیتمی سلامت بیمار (PHQ-9) از مقیاس های پرکاربرد در حوزه غربالگری، تشخیص و پایش درمان افسردگی است. تا کنون چهار مطالعه در ایران برخی ویژگی های روان سنجی آن را در جمعیت بیماران جسمی و روان پزشکی مورد بررسی قرار داده اند؛ با این وجود، برخی ابعاد روان سنجی آن هنوز به اندازه کافی ارزیابی نشده و در جمعیت دانشجویی مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی جنبه های بیشتری از ویژگی های روان سنجی PHQ-9 در ایران با تمرکز بر جمعیت دانشجویی بود.

    مواد و روش ها :

    در قالب یک مطالعه توصیفی، 463 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 98-1397 از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های پژوهش را تکمیل کردند. برای بررسی پایایی نسخه فارسی PHQ-9 از دو شیوه همسانی درونی و بازآزمایی با فاصله دو هفته استفاده شد. اعتبار سازه آن در نمونه دانشجویان، با استفاده از تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی اعتبار همگرا از ویراست دوم پرسش نامه افسردگی بک (BDI-II)، خرده مقیاس افسردگی مقیاس 21 آیتمی افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21)، خرده مقیاس روان رنجورخویی پرسش نامه پنج عاملی نیو (NEO-FFI) و خرده مقیاس عاطفه منفی مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفه منفی (PANAS) استفاده شد. همچنین برای بررسی اعتبار افتراقی از خرده مقیاس گشودگی NEO-FFI و خرده مقیاس عاطفه مثبت PANAS استفاده شد.

    یافته ها :

    طبق نتایج، ضریب آلفای کرونباخ 0/856 و ضریب همبستگی درون طبقه ای 0/869 به ترتیب نشان دهنده همسانی درونی و پایایی بازآزمایی بالای PHQ-9 بودند. تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از آن بود که تمام سوالات در یک عامل قرار گرفته و 47/59 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد همه سوالات به یک عامل مربوط می شوند. همبستگی مثبت PHQ-9 با BDI-II (r=0/769)، خرده مقیاس روان رنجورخویی NEO-FFI (r=0/508)، خرده مقیاس افسردگی DASS-21 (r=0/647) و خرده مقیاس عاطفه منفی PANAS (r=0/430) نشان دهنده اعتبار همگرا و همبستگی منفی آن با خرده مقیاس عاطفه مثبت PANAS (r=-0/444) بیانگر اعتبار افتراقی اش بود، در حالی که با خرده مقیاس گشودگی NEO-FFI (r=0/116) رابطه معنی داری را نشان نداد.

    نتیجه گیری :

    درمجموع، از یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که PHQ-9 به عنوان ابزاری کوتاه این قابلیت را دارد که در حوزه های بالینی و پژوهشی به منظور غربالگری، تشخیص و پایش درمان افسردگی بالینی و/یا زیربالینی در جمعیت دانشجویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، پرسشنامه سلامت بیمار-9، اعتبار، پایایی
  • زولکیفلو موسی آرگیونگو*، تاجالدین اولالکان اولادل، مورتالا حسن حسن صفحات 264-275
    اهداف

     رفتارهای خودکشی در انواع اختلالات روانی دیده می شود و اعتقاد بر این است که خودکشی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به یک مسئله جدی تبدیل شده است. این مطالعه به منظور بررسی عوامل مرتبط با افکار و اقدام به خودکشی در بزرگسالان نیجریه انجام شد.

    مواد و روش ها

     داده ها از مرکز پزشکی فدرال بیرنین کبی و وزارت بهداشت و رفاه در ایالت کبی جمع آوری شد. یک نمونه به نمایندگی از کل جمعیت کشور اخذ شد و با استفاده از روش خوشه بندی چند مرحله ای به کار گرفته شد.

    یافته ها

    جنسیت زن، مطلقه بودن/بیوه شدن، تحصیلات و سطح درآمد پایین با افکار و اقدام به خودکشی مرتبط بود. همچین، تاثیر سن بر افکار خودکشی یک الگوی معکوس بر اساس جنسیت ارایه می دهد. رابطه مثبتی در مردان و رابطه منفی در زنان وجود داشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که تحصیلات و سطح درآمد پایین، وضعیت تاهل، و سن با شیوع افکار و اقدام به خودکشی در زنان نسبت به مردان ارتباط بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، اقدام به خودکشی، وضعیت اقتصادی -اجتماعی، سن
|
  • Saeed Mohammadi, Komeil Zahedi Tajrishi, Mojtaba Tashkeh* Pages 144-161
    Objectives

     Despite the studies that examined the effect of exercise and meditation on depression and anxiety, no meta-analysis has proved this effect so far. Also, the effect of these factors is unknown in terms of gender and aerobic exercise. This meta-analysis addressed these gaps.

    Methods

     Major electronic databases, including PubMed, Web of Science, and Embase, were searched until July 2019. Studies addressing the effect of exercise and meditation on depression and anxiety were found. Q-test and I2 statistic investigated the heterogeneity across the studies. The probability of publication bias was explored using Begg's and Egger's tests. The results were expressed as the Standardized Mean Difference (SMD) with a 95% confidence interval using a random-effects model.

    Results

     We identified a total of 10015 references and 51 studies involving 3594 participants. Compared with the control group, the SMD estimate of anxiety was -0.7 (-1.20, -0.19) for meditation, -0.9 (-1.24, -0.57) for aerobic, and -1.07 (-1.67, -0.46) for other exercises. Also, the SMD estimate of depression was-0.84 (-1.26, -0.42) for meditation, -0.44 (-0.72, -0.17) for aerobic, and -1.10 (-1.55, -0.65) for other exercises.

    Conclusion

     Exercise and meditation had a significant effect on depression and anxiety. Furthermore, there was an effect of the exercise and meditation on depression and anxiety regarding the female gender and aerobic exercise.

    Keywords: Anxiety, Depression, Exercise, Meditation, Meta-analysis
  • Parisa Ghasemizadeh, Leila Shameli*, Habib Hadianfard Pages 162-179
    Objectives

     This study aimed to investigate the effect of Time Perspective Therapy (TPT) on dark tetrad personality traits of mothers and Separation Anxiety Disorder (SAD) of their preschool children. 

    Methods

     This is quasi-experimental clinical trial with pre-test, post-test, follow-up design. Participants were the mothers of 32 preschool children with SAD in Kazerun County, Iran in winter 2019 who were selected using a convenience sampling method and randomly assigned into intervention (n=16) and control (n=16) groups. Mothers in the intervention group received TPT at six 90-min sessions, once per week. The data were collected using the Dark Triad Dirty Dozen inventory, Short Sadistic Impulse Scale, and Children Symptom Inventory. The collected data were analyzed using repeated measures ANOVA in SPSS v. 22 software.

    Results

     The TPT led to a significant decrease in SAD symptoms and narcissism (P≤0.05) at the post-test and follow-up phases, but had no any significant effect on other dark tetrad personality traits of mothers (P≥0.05).

    Conclusion

     The TPT of mothers decreases their narcissism and the SAD symptoms of their children.

    Keywords: Dark personality traits, Preschool children, Separation anxiety, Time perspective
  • Elnaz Mohammadi, Mohammad Shadbafi* Pages 180-193
    Objectives

     Recent studies have identified a disorder called Sluggish Cognitive Tempo (SCT) which has similarities with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in attentional problems and often is mistakenly diagnosed as ADHD. Attentional problems cause executive dysfunction and often affect the hot and cold executive functions. This study aims to compare the sensitivity to reward and punishment, response inhibition and sustained attention between school boys with ADHD and SCT.

    Methods

     This is a casual-comparative study. Participants were 100 elementary school male students (50 with ADHD and 50 with SCT) in Tabriz, Iran in the academic year 2019-20, who were selected through a screening method and based on the Swanson, Nolan, and Pelham-IV (SNAP-IV) and the SCT questionnaires. The Balloon analogue risk task was used to measure the sensitivity to reward and punishment, while the continuous performance test was used to measure response inhibition and sustained attention. For data analysis, multivariate analysis of variance was performed in SPSS v.20 software.

    Results

     The boys with ADHD had higher scores in sensitivity to reward, while those with SCT had higher scores in sensitivity to punishment. Moreover, the boys with ADHD had deficits in response inhibition, while those with SCT had deficits in sustained attention (P<0.0001).

    Conclusion

     It seems that school boys with SCT have deficits in hot executive functions, and those with ADHD have problems in cold executive functions.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Sluggish cognitive tempo, Sensitivity to reward, Sensitivity to punishment, Response inhibition, Sustained attention
  • Pouya Farokhnezhad Afsha*, Seyed Kazem Malakouti, Vahid Rashedi, Mehdi Ajri Khameslou Pages 194-203
    Objectives

     The world’s aging population is increasing. Considering the importance of aging in place and its impact on lifestyle, this study aims to evaluate the relationship between place attachment and social functioning in the elderly.

    Methods

     This is a descriptive-analytical study. Participants were 400 older people in Tehran, Iran (234 males and 166 females with a Mean±SD age of 66.31±6 6.78 years) who were selected through quota sampling. The data were collected by the Place Attachment Scale (PAS) and Social Adaptation Self-Evaluation Scale (SASS). Data were analyzed in SPSS v. 22 software.

    Results

     The PAS dimensions of place identity (β = 0.23, P< 0.001), place dependence (β = 0.17, P= 0.001) and social relations in the neighborhood (β = 0.19, P= 0.001) could explain SASS dimension of social activities quality, while place dependence (β = 0.31, P< 0.001) and social relations in the neighborhood (β = 0.22, P< 0.001) could explain the SASS dimension of social relations quality.

    Conclusion

     Place attachment is related to the social functioning of the elderly.

    Keywords: Aged, Social environment, Social adjustment, Social behavior
  • Mozhgan Taban, Ahmad Hajebi, Mehri Gholami, Morteza Naserbakht* Pages 204-215
    Objectives

     This study aims to evaluate the performance of Community-based Mental Health Centers (CMHCs) in Iran and identifying the strengths and challenges in the provision of mental health services.

    Methods

     This is a qualitative study, conducted using 36 individual interviews and 13 focus group discussions. Content analysis was performed and data were categorized.
    The findings were presented in terms of the needs for program implementation, achieving the expected goals and outcomes, and the findings of program evaluation. First, the points related to the provision of infrastructure and setting up the centers were mentioned, and then, the features, strengths and challenges facing the program were discussed. 

    Results

     Significant successes were achieved in providing infrastructure and implementing the community-based mental health program. Challenges in the implementation of this program included the barriers to attracting more general physicians and the impact of culture and attitudes in each city on the effectiveness of the program.

    Conclusion

     To improve the performance of CMHCs, more attention should be paid to psychiatry and mental health educational programs in the general medicine curriculum, public education about the mental health and providing solutions for better implementation of the program.

    Keywords: Program evaluation, Community-mental health centers, Qualitative study
  • Behzad Damari, Forouzan Akrami* Pages 216-233
    Objectives

     Sexual health has been considered as a necessary condition for achieving reproductive health, rather than being a part of it. This study aimed to identify the challenges of sexual health in Iran and the strategies for its improvement.

    Methods

     In this qualitative study using content analysis, a semi-structured interview was used to collect data. The participants were 16 experienced experts who were selected using a purposive sampling method. After individual interviews and theoretical data saturation, data analysis was performed using the deductive content analysis method.

    Results

     Five main themes including the taboo of sexuality and low public awareness, unconventional sexual behaviors and emerging social ills, stigma and discrimination, lack of the political commitment of the government, and lack of statistical indicators and not utilization of existing capacities were identified as the challenges of sexual health in Iran. The strategies to address them included: Public education and empowerment with a special focus on the adolescents and young people, adopting policies and revising the related laws in line with social changes; gaining the political support of the government, promoting the right attitude with a focus on banishing stigma and discrimination against groups with high-risk sexual behaviors, collecting indicators and designing interventions using human resources and existing capacities, and promoting professional ethics and gender equity.

    Conclusion

     For addressing the challenges and achieving the highest levels of sexual health in Iran, it requires the political commitment of the government, revising laws, and inter-sectoral cooperation to design and implement multidisciplinary and multidimensional interventions.

    Keywords: Sexual health, Reproductive health, Stigma, Discrimination, Gender equity, Iran
  • Mohsen Alizadeh, Mohsen Hasani, Gohar Mianbandi, Ahmad Ashouri* Pages 234-247
    Objectives

     This study aims to assess the validity and reliability of the Persian version of Nomophobia Questionnaire (NMP-Q) for use on Iranian population.

    Methods

     This is a correlational study. Participants were 280 undergraduate students in Mashhad, Iran in 2017 who were selected by multistage cluster sampling method. They completed the Persian version of NMP-Q and the Cellphone Overuse Scale (COS). To assess the test-retest reliability, 40 participants completed the questionnaire again two weeks later. Collected data were analyzed in SPSS v. 20 and LISREL v. 8 applications using Cronbach’s alpha, Pearson correlation test, and confirmatory factor analysis.

    Results

     The results showed the high internal consistency of the questionnaire (α= 0.921 for overall scale and 0.748-0.885 for subscales). Correlation coefficients for assessing concurrent validity and test-retest reliability were reported 0.51 and 0.81, respectively. According to the results of confirmatory factor analysis, all four subscales of the main version were confirmed in the Persian version.

    Conclusion

     The Persian version of NMP-Q has good validity and reliability for use in Iran.

    Keywords: Nomophobia questionnaire, Smartphone, Anxiety
  • Hassan Farrahi, Banafsheh Gharraee, MohammadAli Oghabian, Roghaye Zare*, MohammadReza Pirmoradi, Seyed Morteza Najibi, Seyed AmirHossein Batouli Pages 248-263
    Objectives

     The Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) is one of the most commonly used measures for screening, diagnosing and monitoring of depression. So far, four studies have examined some of the psychometric properties of Persian version of PHQ-9 in physical and psychiatric patients; however, some aspects of its psychometrics have not yet been adequately evaluated in the student population. Therefore, this study aims to examine more psychometric properties of the Persian version of PHQ-9 in the student population.

    Methods

     In this descriptive study, 463 students of Guilan University of Medical Sciences in the academic year 2018-19 participated who were selected using a convenience sampling method. The reliability of the Persian PHQ-9 was assessed using internal consistency and test-retest reliability for a 2-week interval. Its construct validity was evaluated by exploratory and confirmatory factor analyses. To evaluate its convergent validity, the second version of the Beck Depression Inventory (BDI-II), the depression subscale of the 21-item Depression Anxiety Depression Inventory (DASS-21), the neuroticism subscale of NEO Five Factor Inventory (NEO-FFI) and the negative affect subscale of the Positive Affect and Negative Affect Scale (PANAS) were used. The openness subscale of NEO-FFI and the positive affect subscale of PANAS were also used to assess its discriminant validity.

    Results

     Cronbach’s alpha coefficient of 0.856 and intraclass correlation coefficient of 0.869 indicated high internal consistency and test-retest reliability of the Persian PHQ-9, respectively. Exploratory factor analysis results showed a one-factor structure, accounting for 47.59% of the total variance. Confirmatory factor analysis results showed that all questions were related to one factor. Positive correlation of the Persian PHQ-9 score with BDI-II (r= 0.769), the neuroticism subscale of NEO-FFI (r= 0.508), the depression subscale of DASS-21 (r= 0.647) and the negative affect subscale of PANAS (r= 0.430) indicated an acceptable convergent validity, while its negative correlation with the positive affect subscale PANAS (r= -0.444) indicated its acceptable discriminant validity; however, its score had no significant relationship with the openness subscale of NEO indicates NEO-FFI (r= 0.116).

    Conclusion

     The Persian PHQ-9 can be used in clinical and research fields to screen, diagnose, and monitor clinical and/or subclinical depression in the Iranian student population.

    Keywords: Depression, Patient Health Questionnaire-9, Validity, Reliability
  • Zulkiflu Musa Argungu*, Tajudeen Olalekan Oladele, Murtala Hassan Hassan Pages 264-275
    Objectives

     Suicidal behavior is seen in the context of a variety of mental disorders and it is believed that suicide has become a serious issue in both developed and developing countries. This study was done to evaluate the associated factors of suicidal ideation and suicide attempt among Nigerian adults.

    Methods

     The data were collected from Federal Medical Center Birnin Kebbi and the Ministry of Health and Welfare in Kebbi State, a nationally representative sample was recruited using a multi-stage clustering method. 

    Results

     Female gender, being divorced/widowed, lower education, and lower-income level were associated with suicidal ideation and suicide attempt (OR=1.56; CI=1.31–1.97, OR=1.91; CI=1.09–3.31). In particular, the effect of age on suicidal ideation presented a reverse pattern based on gender; there was a positive association for men and a negative association for women.

    Conclusion

     This study suggested that low education, low-income level, marital status, and age were predominantly associated with the prevalence of suicidal ideation and suicide attempt in women than men.

    Keywords: Suicidal ideation, Suicide attempt, Socio-economic status, Age