فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 74 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی کرمپور، الهام یاراحمدی*، حسینعلی روحبخش سیگارودی صفحات 1-14

    تغییر در دما، بارش و نوع آن ممکن است حیات جانداران را تهدید کند، به همین منظور باید ابعاد مختلف آن مطالعه شود. هدف این پژوهش بررسی تغییرات با استفاده از مولد داده های تصادفی LARS-WG5 در بازه 2008-1981 از یک طرف و نیز پیش بینی و آشکار سازی تغییرات آتی این متغیرها در بازه 2011 تا 2030 است. با بهره گیری از نتایج این پژوهش می توان از اثرات منفی تغییر اقلیم در منطقه را کاهش و سازگاری بیشتری را با شرایط جدید بویژه از نظر تاریخ کشت، نوع کشت و سایر اقدامات مدیریتی محصول و محیط زیست بعمل آورد. داده های مورد نیاز از اداره کل هواشناسی گیلان تهیه و به فرمت مدل تبدیل شدند. پس از کالیبره کردن، تولید داده گذشته و ارزیابی داده ها و توان سنجی مدل در تولید داده های گذشته، برای تولید داده های آینده، مدل اجرا گردید. بررسی نشان داد که میانگین حداقل و حداکثر دمای پیش بینی شده توسط مدل MPEH5 با در نظر گرفتن سه سناریو، در کلیه ماه ها روند صعودی داشته که نتایج هر سه سناریو آن را تایید می کند. در مورد میانگین بارش سالانه، نتایج مدل با سناریو A1B از عملکرد بهتری برخودار است که 3.2mm افزایش را نشان می دهد. همچنین توزیع بارش نسبت به دوره پایه تغییر کرده است. بیشترین بارش مربوط به پاییز و زمستان است و میانگین بارش تابستان با کاهشی برابر 43.51mm مواجه است. نتایج این پژوهش بر این نکته تاکید دارند که با افزایش میانگین دمای حداقل و حداکثر پیش بینی شده در کلیه فصول و تغییر در رژیم بارندگی و کاهش 43.51mm آن در تابستان منابع آب این منطقه در مخاطره قرار می گیرد. این تغییرات ضمن کاهش میزان بارش منجمد و افزایش ارتفاع برفمرز، سبب کاهش ذخیره آب این منطقه که یکی از قطب های کشاورزی است می گردد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سناریوهای تغییراقلیم، مولد داده های تصادفی، مدل MPEH
  • علیرضا نوین*، کریم حسین زاده دلیر، محمدرضا پورمحمدی صفحات 15-32

    بافت های تاریخی و فرهنگی شهرها آثار گران بهایی از فرهنگ، دانش معماری و شهرسازی بومی اند و به عنوان جزیی از هویت اجتماعی هر قوم و کشوری تلقی می شوند. این بافت ها دارای جاذبه های گردشگری متنوعی اند که با توجه به پیشینه ی خود نیازمند احیا و بازآفرینی می باشند. از اینرو هدف این تحقیق شناسایی مولفه های تاثیرگذار باززنده سازی بافت های تاریخی - فرهنگی تبریز بر توسعه ی توریسم شهری بوده است. روش تحقیق کاربردی با ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد که برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی - میدانی و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق نیز مسیولان، مدیران و کارشناسان مسایل شهری منطقه 8 شهرداری تبریز بوده که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 220 نفر بدست آمده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است مهم ترین شاخص های باززنده سازی بافت تاریخی - فرهنگی تبریز بر توسعه ی گردشگری شاخص های فضایی - عملکردی، اقتصادی و تاریخی - فرهنگی می باشد که ضریب تاثیر هرکدام به ترتیب 0.720، 0.617 و 0.507 است. همچنین نتایج نشان می دهد ارتقاء کیفی سازمان فضایی و ساختار کالبدی محدوده ی بافت، ارتقای موقعیت فرا منطقه ای و بین المللی بازار، احیای هویت فرهنگی و تاریخی بافت، تقویت و پویایی حیات مدنی و ایجاد یک مدیریت واحد در بین ارگان ها و تقسیم وظایف بصورت افقی بین آن ها به منظور جلوگیری از تفرق ها از مهم ترین تاثیرات باززنده سازی بافت تاریخی - فرهنگی تبریز و در راستای دستیابی به توسعه ی توریسم می باشد.

    کلیدواژگان: باززنده سازی، بافت تاریخی - فرهنگی، توریسم شهری، تبریز
  • فریدون آزاد غلامی خسمخی، پرویز رضایی*، امیر گندمکار صفحات 33-49

    بارش های شدید از جمله رفتارهای مخاطره آمیز اقلیمی هستند که با ناهنجاری ها و پیامدهای محیطی- انسانی همراه است. در این تحقیق بارش روزانه  میلی متر20 ایستگاه باران سنجی و سینوپتیک در یک دوره 30 ساله (2016-1987) در غرب استان گیلان جهت تعیین روند تغییرات بارش های شدید مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا برای تعیین وجود روند از آزمون غیرپارامتریک من - کندال، و معنی داری آن از روش سن و همچنین از توزیع پواسون برای تعیین احتمال رخداد بارش  و روش میانیابی IDW جهت شناسایی الگوهای مکانی رخداد بارش با احتمالات مختلف استفاده شده است. نتایج نشان داد که ایستگاه های آستانه، انزلی، ماسوله و آستارا دارای روند افزایشی و باش محله دارای روند کاهشی شدید با روش من - کندال هستند. بررسی معنی داری یا عدم معنی داری روند تغییرات به روش سن نشان داد، روند درسه ایستگاه ماشین خانه، باش محله و پونل معنی دار بوده و فرض صفر مبنی بر عدم معنی داری تغییر رد گردید. با استفاده از روش سن معلوم شد در سایر ایستگاه ها تغییرات معنی دار وجود نداشته و تصادفی بودن آنها تایید می گردد. درهمین راستا توزیع فضایی احتمال  تا  نشان از جابجایی هسته احتمال برای  های مختلف است. بیشینه احتمال برای رخدادهای مختلف در ایستگاه ماسوله اتفاق افتاده است و توزیع پواسون ارزیابی مناسبی از رخدادهای بارش این ناحیه دارد.

    کلیدواژگان: بارش شدید، من - کندال، پواسون، حوضه تالش - تالاب انزلی، استان گیلان
  • ربابه فرزین کیا*، ابوالقاسم امیراحمدی، محمدعلی زنگنه اسدی، رحمان زندی صفحات 51-71

    فرونشست پدیده ای مورفولوژیکی است که تحت تاثیر حرکت فرورو زمین پدید می آید. علت رخداد این پدیده ممکن است متاثر از عوامل طبیعی و انسانی باشد. برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی و وجود نشانه های فرونشست زمین در دشت جوین، ضرورت نیاز به پهنه بندی فرونشست در این دشت را نشان می دهد. هدف تحقیق حاضر بررسی مناطق مستعد پدیده فرونشست بوده که برای این منظور از مدل تحلیل شبکه ای- فازی استفاده شده است. لایه های اطلاعاتی شامل لیتولوژی، خاک، بارش، سطح پیزومتری، ارتفاع، تکتونیک، تراکم چاه ها، کاربری اراضی، شیب، ژیومورفولوژی، آبراهه، پوشش گیاهی به عنوان معیارهای موثر مورد استفاده قرار گرفتند. سپس مقایسات زوجی معیارها انجام و وزن اختصاص یافته در نرم افزار super decesion به شکل معیارهای اصلی و زیرمعیارها وزن دهی شدند. لایه های مربوط به هر کدام از عوامل با استفاده از نرم افزار GIS در محیط Arc map آماده سازی گردید. سپس تلفیق وزنی در محیط GIS انجام گرفت و در انتها لایه نهایی به صورت تابع خطی طیف بندی گردید. در این مرحله نقشه  FUZZY & ANP فرونشست به صورت کلاس بندی برای نشان دادن ویژگی های مناطق بحرانی فرونشست  استخراج شد و اولویت بندی مناطق مختلف از نظر استعداد برای وقوع پدیده فرونشست بدست آمد. از این مقدار در نقشه ANP حدود 56 درصد و در نقشه فازی به صورت فرض صفر و یک، قسمت مرکزی دشت جوین با خطر زیاد تا خیلی زیاد به حساب می آید. بر این اساس با توجه شرایط منطقه هر دو نقشه به واقعیت نزدیک است. تراکم بالای چاه های عمیق و نیمه عمیق و افت بالای آب های زیرزمینی به دلیل برداشت بی رویه  این محدوده (خطر زیاد تا خیلی زیاد) جزو مناطق با استعداد بالای فرونشست مشخص شد، همچنین وجود شکاف های بوجود آمده و نشست چاه ها در همین محدوده ها تا حدودی صحت سنجی مدل را با داده های زمینی نشان می دهد. از نتایج حاصل از محاسبات انجام شده توسط روش های مذکور، می توان به عنوان تخمین اولیه مقدار فرونشست در محل مورد مطالعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرونشست زمین، دشت جوین، فرایند تحلیل شبکه ای(ANP)، فازی(fuzzy)، محیط GIS
  • رضا افروشه، علی اکبر رسولی*، داود مختاری، طاهره جلالی صفحات 73-88

    فعالیت های انسان جو زمین را در طی صدسال گذشته به طور قابل توجهی تغییر داده است. افزایش غلظت گازهای گلخانه ای منجر به گرمایش جهانی شده و درنتیجه سبب تغییر در نمایه های حدی اقلیمی می شود. بنابراین مطالعه مقادیر حدی در برنامه ریزی و سیاست گذاری های بخش کشاورزی و مدیریت منابع آب اهمیت بسیار دارد. در این تحقیق از مشاهدات روزانه بارش، دمای حداقل و حداکثر 4 ایستگاه سینوپتیک واقع در غرب ایران طی دوره آماری 2016-1960 استفاده شد و مدل سازی توزیع دما و بارش های فرین در منطقه، با استفاده از توزیع فرین تعمیم یافته (GEV) در دوره پایه (1990-1961) انجام گرفت. در مرحله بعد، تغییرات فراوانی و مقدار فرین ها در دوره مشاهداتی اخیر (2016-1991) نسبت به دوره پایه مورد مقایسه قرار گرفت. در انتها مقادیر چندک متغیرها به ازای دوره های بازگشت مختلف تخمین زده شد. نتایج نشان داد که در دوره پایه توزیع سری زمانی بارش، همچنین فرین های سرد و گرم (به جز ایستگاه همدان) از نوع گامبل می باشد. در دوره اخیر توزیع دماهای فرین سرد به غیراز ایستگاه کرمانشاه همانند دوره پایه از نوع گامبل، اما توزیع دماهای حدی گرم در دوره اخیر نسبت به دوره پایه از نوع گامبل به ویبول تبدیل شده است. در ارتباط با بارش های فرین در دوره 2016-1991، پارامتر شکل در همه ایستگاه ها به سمت مثبت متمایل شده است، اما فواصل اطمینان 95% آن همانند دوره پایه همچنان صفر را در برمی گیرد لذا، توزیع آن همانند دوره پایه از نوع گامبل تبعیت می کند. مقدار بارش های فرین در دوره اخیر نسبت به دوره پایه به استثنای ایستگاه خرم آباد در دوره بازگشت های 5 و 10 سال در بقیه ایستگاه ها افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: فرین های اقلیمی، توزیع مقادیر حدی تعمیم یافته، دوره بازگشت، غرب ایران
  • مهران مقصودی*، یاسر حسن زاده، ابراهیم مقیمی، مجتبی یمانی صفحات 89-107

    صنعت گردشگری به عنوان یک عامل تغییر در چشم انداز اقتصادی می تواند به یک ابزار توسعه برای مناطق محروم تبدیل شود. توسعه گردشگری در مناطق روستایی عنصری اساسی است و یکی از راه های نجات روستاها از فقر، مهاجرت و مشکلات اجتماعی و اقتصادی به شمار می رود. در پژوهش حاضر روستاهای ساحلی شهرستان سیریک واقع در استان هرمزگان در نوار ساحلی شرق تنگه هرمز به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی متنوع و بکر از نظر توسعه گردشگری ارزیابی شده است. موقعیت سایت های مستعد برای گردشگری در روستاهای مورد مطالعه و موقعیت و پراکندگی مکانی آن ها از طریق پیمایش میدانی و با استفاده از GPS به روی نقشه های پایه انتقال داده شده اند. بدین ترتیب یک شناسنامه کامل و نقشه پراکندگی عوارض ژیومورفولوژیکی روستاهای محدوده تهیه شد و در مرحله بعد هر روستای محدوده مورد مطالعه به دلیل وجود لندفرم های متنوع به عنوان یک ژیوسایت یا ژیومورفوسایت در نظر گرفته شد و با استفاده از دو مدل کوبالیکوا و بریل ها اقدام به ارزیابی قابلیت توسعه گردشگری روستاها شد. هر کدام از ژیوسایتها ارزش گذاری شده و سپس مجموع ارزشها با هم ترکیب شد و ارزش نهایی هر ژیوسایت بدست آمده است. نتایج مدل کوبالیکوا نیز نشان داد که روستا گناری با 12 امتیاز بیشترین امتیاز و کوهستک  با 75/11، گهردو و  پالور با 25/8 رتبه های بعدی را کسب نمودند. نتایج نشان داد که در روش بریل ها روستای گناری با کسب 870 امتیاز از کل امتیاز ارزش ها در رتبه اول وروستاهای پالور با 810 وکوهستک با امتیاز 775، در رده های بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: طبیعت گردی، شرق تنگه هرمز، لندفرم، شهرستان سیریک
  • محمد نوری ده بزرگ، محمدتقی رضویان*، مرتضی قورچی صفحات 109-130

    یکی از رویکردهای نوین در مطالعات مسکن، سنجش ابعاد مختلف مسکن در قالب شاخص های پایداری است. بنابراین هدف اصلی پژوهش، تبیین اثرات مولفه های پایداری بر کارآیی مسکن اجتماعی است که برای دست یابی به اهداف، ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی و علی مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش مسکن مهر شهر پرند است که 382 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است. با پردازش اولیه محتوای پرسشنامه و دسته بندی موضوعی آن، متغیرهای مشاهده شده برای پنج مولفه سازنده پایداری بدست آمد. توصیف اولیه متغیرها بیانگر پایین تر بودن میانگین تمامی آن ها از حد متوسط پایداری و ضعف کارآیی از نظر مولفه های پایداری بود. پنج مدل تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول برای اندازه گیری پنج زیرمقیاس سنجش میزان کارآیی مسکن تدوین واعتبار سنجی شد. نهایتا چگونگی نقش و تاثیر متغیرهای مشاهده شده و مولفه های پنج گانه حاصل از آن ها بر سنجش کارآیی مسکن اجتماعی، به عنوان متغیر وابسته پنهان اصلی، و روابط بین آن ها به کمک یک مدل ساختاری تحلیل عاملی تاییدی پنج عاملی مرتبه دوم تحلیل شد. با توجه به اثرهای کلی و ضرایب مسیر نهایی، نتایج حاکی از آن است که با حذف اثرهای خطاهای اندازه گیری در رویکرد معادلات ساختاری، ارزیابی میزان کارآیی مسکن اجتماعی به ترتیب متاثر از مولفه های زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی - فیزیکی است که تا اندازه ای با نتایج حاصل از توصیف متغیرهای مشاهده شده خام متفاوت است. اعتبار سنجی درونی زیر مقیاس های پنج گانه و مقایسه آن ها با نتایج نهایی بیانگر آن است که تاثیرات غیر مستقیم و نهایی متغیرهای مشاهده شده بر سنجش میزان کارآیی مسکن اجتماعی بیش از میزان اعتبار مدل های اندازه گیری ناشی از ماهیت آن ها و نقشی است که در کارآیی مسکن اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن گروه های کم درآمد، سیاست اجتماعی، پایداری مسکن، شهر پرند، تهران
  • سعید صادقیان، احمد رجبی*، سید محمدرضا شادمانفر صفحات 131-154

    بررسی الگوی مکانی جزایر حرارتی با تصاویر ماهواره ایی ،یکی از چالش های اساسی در فرآیند توسعه شهری کشورهای در حال توسعه  میباشد که اگر این رشد حالت پراکنده و بدون برنامه ریزی به خود بگیرد مشکلات و مسایل متعددی را گریبانگیر فرایند مدیریتی و برنامه ریزی شهری خواهد نمود. هدف پژوهش شناسایی نحوه توزیع و اختلاف دمایی مناطق مختلف شهر قم نسبت به حومه آن به منظور  کشف جزایر  حرارتی و تهیه نقشه دمایی آن می باشد. در این تحقیق با بهره گیری از سنجش از دور و تصاویر ماهواره لندست و سنجنده OLI و TIRS در طول شش ماه متوالی از ماه دی 1397 تا خرداد 1398 ماه های سرد تا ماه های گرم، به بررسی وضعیت توزیع حرارت سطح زمین LST در شهر قم و اراضی حاشیه آن در ارتباط با کاربری و فاکتور شاخص پوشش گیاهی NDVI، پراخته شد. در طی تحقیقات به عمل آمده پیشنهاد می گردد با جلوگیری ار تخریب مزارع کشاورزی و احداث پارک های شهری در مناطق بایر و باز شهری از تشدید جزایر حرارتی در شهر قم جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، جزیره حرارتی، شهرقم، شاخص پوشش گیاهی، سنجندهOLI، TRIS، دما
  • امید مبارکی*، مرضیه اسمعیل پور، مریم محمدی صفحات 155-178

    یکی از مهم ترین کاربری های شهری کاربری های آموزشی است که توزیع فضایی مناسب آن ها با مقیاس های عملکردی، رعایت اصول همجواری با سایر کاربری های شهری و قرارگیری در پهنه ی فضایی مطلوب از جمله مواردی است که در ایجاد و احداث آن ها باید موردتوجه برنامه ریزان شهری قرار گیرد. در همین راستا، تحقیق حاضر باهدف تحلیل الگوی پراکنش فضایی مراکز آموزشی (مقطع دبیرستان) و ساماندهی آن در شهر سنندج انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی - تحلیل و به لحاظ هدف جزو تحقیقات کاربردی محسوب می شود. روش گردآوری داده ها اسنادی - کتابخانه ای و میدانی (مشاهده) بوده است. برای شناخت الگوی توزیع فضایی مراکز آموزشی دبیرستان از روش های موران جهانی، بیضی انحراف استاندارد، میانگین مرکزی و تابع تراکم کرنل و برای سنجش میزان سازگاری و پهنه بندی فضایی از روش های AHP-Fuzzy در قالب 19 شاخص بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از ضریب خودهمبستگی موران جهانی با عدد 232/0 مثبت نشان داد که توزیع فضایی دبیرستان های سطح شهر سنندج از الگوی متمرکز نسبی پیروی می کند و بیضی انحراف استاندارد دارای جهت شمالی - جنوبی متمایل به غرب شهر بوده که نشان از تجمع و تمرکز بالاتر واحدهای آموزشی در مناطق مرکزی و شمالی- غربی شهر مانند منطقه سه و یک شهر بوده است. نتایج به دست آمده از نقشه ی سازگاری نشان داد که حدود 48 درصد از دبیرستان های سطح شهر سنندج (معادل 16 مورد) در طیف سازگار و وضعیت بهینه و 6 دبیرستان معادل 18 درصد از دبیرستان های سطح شهر در شرایط ناسازگار و نامطلوب نسبت به همجواری با سایر کاربری های شهری قرار دارند. همچنین نقشه ی پهنه بندی فضایی شهر نشان داد که حدود 33 درصد از مراکز آموزشی موردمطالعه در پهنه ی فضایی مطلوب و  12 مرکز از دبیرستان های موردمطالعه تحقیق (معادل 36 درصد از کل) در پهنه ی فضایی نامطلوب و نسبتا نامطلوب مکان گزینی شده اند.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، پراکنش فضایی، مراکز آموزشی دبیرستان، شهر سنندج
|
  • Mostafa Karampoor, Hosseinali Roohbakhsh Sigaroodi*, Elham Yarahmadi Pages 1-14

    Changes in temperature, rainfall and precipitation type organisms may be life threatening, therefore it must be studied from different aspects. The purpose of this study was to investigate changes, using random data generator LARS-WG5 in the period 2008-1981 on the one hand and to detect and predict future changes in these variables between 2011 and 2030. Using the results of this research can be reduced negative impacts of climate change in the region. And more compatible with the new conditions, particularly in terms of culture, cultures and other measures and environmental management products provided. The required data from the General Directorate of Meteorology Gilan produced and became a model format. After calibration, and evaluation of past data, survey data and the data of the previous model in the future to produce the data, the model was implemented. Study showed that average minimum and maximum temperatures predicted by the model MPEH5 by considering three scenarios, the trend is all months that It confirms the results of the three scenarios. About the average annual rainfall, the results of the model with the A1B scenario shows better serve the increasing 3.2mm. The distribution of rainfall has changed compared to the baseline. The highest rainfall in autumn and winter and summer, with average rainfall of 43.51mm faces fall. The study emphasizes that the minimum and maximum average temperature is projected to increase in all seasons and Changes in precipitation and reduced summer precipitation 43.51mm, the water resources of the region at stake. These changes reduce the amount of freezing rain and snow line altitude increases, reduced water supply in the area of agriculture is one of the poles.

    Keywords: climate change, climate change scenarios, generating random data, model MPEH5
  • Alireza Novin* Pages 15-32

    Cites historical and cultural context is valuable tissues of culture, architectural knowledge and indigenous urbanism and as part of social identity any country are considered. This context has variety of tourist attractions that with regard to its record requires the rehabilitation and renewal. Hence, the purpose of this study is to identify influential component of historical - cultural context revitalization on urban tourism development. Since a project Resuscitation, have different dimensions such as economic, social, environmental, cultural, physical-spatial, and functional and management. Tourism is also one of the most important industries of sustainable development, a great opportunity for cultural, social and economic world cities, including metropolitan areas of the metropolis and mother created.

    Keywords: revitalization, cultural - historical context, urban tourism, Tabriz
  • Fereydoun Azad Gholami Khasmakhi, Parviz Rezaei*, Amir Gandomkar Pages 33-49

    Extreme precipitation is one of the climatic risky behaviors that are associated with abnormalities and environmental-human consequences. This study has investigated daily rainfall  of 20 rain gauge and synoptic stations over 30 years (1987-2016) in the West of Gilan province, to determine the trend of extreme precipitation changes. In this regard, non-parametric Mann-Kendall test, Senchr('39')s Estimator slope, Poisson distribution, and IDW interpolation have been applied, respectively, to determine the existence of trend, significance, to determine the probability of rainfall occurrence   and to identify spatial patterns of precipitation occurrence with different probabilities. The results suggested an increasing trend in Astaneh-ye Ashrafiyeh, Bandar-e Anzali, Masuleh, and Astara and an extreme decreasing trend in Bash Mahalleh due to the Mann-Kendall test. Studying the significance or insignificance of changes trend by Sen indicated that this trend has been significant in Mashin khaneh, Bash Mahalleh, and Punel Stations; and the null hypothesis, that is, the insignificance of change, was rejected. Senchr('39')s Method revealed that there were no significant changes in other stations, and their randomization will be confirmed. To this end, the spatial probability distribution of  to  indicate kernel probability displacement for different x.  The maximum probability to various occurrences has been at Masuleh station and Poisson distribution is a proper assessment of precipitation in this region.

    Keywords: Extreme precipitation, Mann-Kendall, Poisson, Talesh Basin, Anzali Lagoon, Gilan province
  • Robabe Farzinkia*, Abolghasem Amirahmdi, Mohammadali Zanganeasadi, Rahman Zandi Pages 51-71
    Introduction

    Today, the phenomenon of land subsidence is one of the most important geomorphologic hazards on a global scale, causing a great deal of damage to urban and rural construction, construction and civil engineering. Give Par (2012) explores the use of neuro-fuzzy inference system to map the risk of land subsidence in South Koreachr('39')s South Korean region. For this, the combination of geographic information systems and fuzzy inference system has been used. Five main factors affecting subsidence including depth, distance from fault, gradient, geology, land use, were used to prepare the map. The results indicate the correctness of the method used to compile the suppression risk map. In this study, the causes of subsidence in the Joveyn Plain were investigated using the network-fuzzy analysis model. Field studies and the observation of cracks and cracks created in rural buildings and agricultural land in the plain made it possible to study the possibility of land subsidence in the Joveyn Plain in the present study.

    Matherials & Methods

    The sources used in this research were based on studies and statistical surveys, geological maps and field operations. In order to study the causes of land subsidence in Joveyn plain, information layers including lithology, soil, precipitation, piezometric surface, altitude,tectonics, wells density,land use,slope, geomorphology, waterway, vegetation were used as effective criteria. Arc GIS software was used to create these basic maps in the GIS.In this research, network analysis and fuzzy modeling models have been used to study the status of factors affecting subsidence. The fuzzy network analysis process is derived from the integration of the fuzzy hierarchy process analysis process and the matrix of interactions between criteria.

    Discussion of Results

    In Joveyn Plain, 1957 wells allowed to operate with a mean discharge of 17 liters per second are pumping water. The faults in the catchment area are diverse in importance and role in the areachr('39')s morphology. It is also possible to see the main faults (Miami, with the East-West trend) to the possible underlying faults. The main drainage of Joveyn Plain is the calshoor Joveyn River, which runs from west to east. Quaternary alluvium has the largest share in the Joveyn basin. As far as the northern and southern parts of the plain are concerned, the diameter of the alluvial particles is reduced and the sediments form in fine form. So, in the central part and within the main drainage of the basin, sediments are reduced to size of silt and clay. In the context of vegetation cover, the study area covers the cover of arable land, pastures, gardens and Bayer. The elevation survey shows that there is the lowest elevation in the central plain area of ​​the aquifer area. Evidence of subsidence is also found on this altitude. In the case of the slope of the tilt range, the tilt range is 5-0 the lowest tilt in the region. This slope provides an important role in collecting groundwater resources and forms an aquifer. In the area of ​​ Joveyn plain, in terms of land use, the central part of the plain has been allocated to agricultural use, which has caused the deep and semi-deep wells to be excavated in this area. According to the last 10 years (2007-2013), the meteorological stations of the region, the average rainfall of the last 10 years in the study area is 180 mm, which leads to a decrease in the trend and its effects on underground aquifers are evident. Final weight and prioritization of each of the following criteria were extracted and based on the weight of each of them, the final weight of the main index indicators is obtained (Table 1).In the ANPchr('39')s map it is critical that 1046 square kilometers of the studied basin area, located in the central aquifer area, is shown in red. Since the study area of ​​the basins is considered, the high risk area shows a small percentage of the extent of the basin, but a significant percentage of the plains and aquifers is considered as a high-risk area . According to the Fuzzy map, the subsidence range is located in the central part of the plain with bright color. As you can see, the middle part of the Joveyn Plain is among the high-talent areas of the subsidence, largely adapted to the drainage map of the groundwater and the field observations of the region and signs of subsidence, such as Turks, and the proposed model verifies maps to a large extent The reality of the region is showing. The high density of deep and semi-deep wells and the high drop in groundwater due to over-harvesting as well as other factors have led to subsidence in these ranges.

    Conclusions

    In Joveyn Plain, 1957 deep and semi-deep wells were drilled, which was drilled at an average of 0.96 sq. Km from Joveyn Plain. Based on field surveys and the observation of the cracks created and consistent with the maps drawn in this area, ANP-Fuzzy is a model with high abilities in the area of ​​subsidence zoning. The density of wells throughout the center of the plain, especially around the railway, is based on the danger zone of this area. Medium and low subsidence classes, including the southern mountain range, around calshoor and the end of the plain in the west. Because of the low water level in the southern margin, the well is less drilled, resulting in subsidence with lower risk. At the end of the plain (west), we see the level of the ballast water level as a result of low risk submergence.

    Keywords: Land subsidence, Joveyn Plain, Analytic Network Process (ANP), fuzzy, GIS environment
  • Reza Afrousheh, AliAkbar Rasouli*, Davood Mokhtari, Tahereh Jalali Pages 73-88

    Human’s activities on the Earthchr('39')s atmosphere have changed significantly during the past century. Increasing the concentration of greenhouse gases leads to global warming and climate extremes which accordingly resulted the changes of the profiles. Therefore, studying the limit values in planning and policies in the agricultural sector and managing the water resources is very considered to be very critical.  Within this research, daily observations of precipitation, maximum and minimum temperature of 4 synoptic stations (located in West of Iran) were analyzed statistically during 2016-1960. For this goal,, modeling the distribution of temperature and precipitation in the region extreme was carried by extreme Generalized Extreme Value Distribution (GEV) in the base period  offrom1990 to1961. In the next step, frequency changes and extreme amounts from each station were compared in the recent observation period 2016-1991. Finally, the values of variables for different return periods were estimated. The results indicated that in the base period, the rainfall season series distribution, the hot and cold furnaces (except the Hamadan Station) are of the Gombel Type.  According to results, in the recent period, the distribution of cold temperatures except Kermanshah Station seems the base period as Gombel Type. however, the distribution of extreme temperatures in the recent period has changed from Gombel toWeibull type.. In relation to the extreme precipitation in the period of 2016-1991, the shape parameter has tended to be positive in all stations. While, its 95% confidence intervals include zero like the base period. Thus, its distribution follows the Gumbel Type like the base course. In the recent period, except Khorramabad Station, Ferrin precipitation amounts increased in the period of 5 and 10 years returns at the rest of the stations compared to the base period

    Keywords: Climate Extremes, Globalized Extreme Values Distribution, Return Period, West of Iran
  • Mehran Maghsoudi*, Ebrahim Moghimi, Mojtaba Yamani, Yaser Hassanzadeh Pages 89-107

    The tourism industry can become a development tool for deprived areas as a factor of change in the economic outlook. Development of tourism in rural areas is an essential element and one of the ways to save villages from poverty, migration and social and economic problems. In the present study, coastal villages of Sirik city in Hormozgan province in the east coast of the Strait of Hormoz have been evaluated for the development of tourism due to the diversity of natural attractions. Situation and conditions of sites susceptible to tourism in studied villages and their location and location distribution through field surveys and using GPS have been transmitted to base maps. Thus, a full identity card and map of distribution of geomorphologic complications in the villages of the area were prepared In the next step, each village in the study area was considered as a geosite or geomorphosites due to the presence of various landforms Using two models of Kobalikova and Braille, they assessed the rural tourism development capability. Each geosite was valued and then the sum of values was combined and the final value of each geosite was obtained. The results of Kubalikovchr('39')s model also showed that Ghanari village with 12 points scored the highest points and kuhestak 11.75, Gheordo and Palur 8.25, respectively. The results showed that in the Braille method, the Ghanari village was scored 870 points from the total score of the points and ranked the first and Palur estates with 810 and kuhestak 775 points

    Keywords: nature tourism, east of the Strait of Hormuz, Landform, sirik city
  • Mohammad Nouri Dehbozorg, MohammadTaghi Razavian*, Morteza Ghourchi Pages 109-130

    One of the new approaches in housing studies is measuring the various dimensions of housing in the form of sustainability indicators. Therefore, the main aim of the research is to explain the effects of sustainability components on the efficiency of social housing, which has been used to achieve goals, a combination of descriptive-analytical and causal methods. The statistical population of the study was social housing of Parand, which 382 were selected as the statistical sample. The main instrument of the research is a researcher-made questionnaire. With the initial processing of the content of the questionnaire and its thematic categorization, the observed variables were obtained for the five components of the sustainability constructor. The initial description of the variables indicated that they were lower than the average of sustainability and the efficiency weakness in terms of sustainability components. Five first-order confirmatory factor analysis models were developed and validated for measuring five subsamples of housing efficiency measurements. Finally, the role and effect of the observed variables and their five components on the measurement of social housing efficiency, as the main hidden dependent variable, and their relationships, were analyzed by means of a structural model of the fifth-factor confirmatory factor analysis. Regarding the general effects and final path coefficients, the results indicate that by eliminating the effects of measurement errors in the structural equation approach, the assessment of the social housing efficiency is influenced by the environmental, social, economic, cultural, physical and physical components, respectively Which is somewhat different from the results of describing the observed raw variables. In the efficiency of social housing.

    Keywords: Housing, Livelihood, Social Policy, Housing Sustainability, Parand City, Tehran
  • S.M.R Shadmanfar, Saeed Sadeghian*, Ahmad Rajabi Pages 131-154

    Studying the spatial pattern of thermal islands with satellite imagery is one of the major challenges in the urban development process of developing countries. If this growth is dispersed and unplanned, many problems and problems will arise in the management and urban planning process.  The purpose of this study is to identify the distribution and temperature difference of different regions of Qom city with respect to its suburbs in order to discover thermal islands and to map its temperature. In this study, using remote sensing and Landslide and OLI and TIRS satellite imagery during six consecutive months from January 1979 to June 1398 cold months to hot months, we investigate the LST surface heat distribution in Qom and its lands. Its margin was scattered in relation to the use and NDVI vegetation index factor. During the research, it is suggested that the thermal islands in Qom be prevented by preventing the destruction of agricultural fields and the construction of urban parks in the desert and open urban areas.

    Keywords: Remote Sensing, Thermal Island, Shahram, Vegetation Index, TRIS, OLI Sensor, Temperature
  • Omid Mobaraki*, Marzieh Esmaeipoor, MARYAM MOHAMADI Pages 155-178

    One of the most important urban uses of educational centers is that the proper planning and spatial distribution of them with functional scales, principles of proximity to other urban uses and location in the desired spatial area are among the issues that should be considered by urban planners. In this regard, this study aimed to analyze the pattern of spatial distribution of educational centers (high schools) and its organization in Sanandaj. Descriptive Research Method - Analyzed and purposefully considered as applied research. The data collection method was documentary - library and field (observation). Quantitative methods including spatial analysis, spatial statistics and spatial zoning using Arc GIS 10.3 software were used to analyze the collected data. To identify the spatial distribution pattern of high school education centers, we used Moorechr('39')s methods, standard deviation ellipse, central mean and kernel density function, and AHP-Fuzzy methods in the form of 19 indices to measure spatial adaptation and spatial zoning. The results of the global Moran autocorrelation coefficient of 0.223 showed that the spatial distribution of high schools in the city of Sanandaj follows a relatively centralized pattern and the standard deviation ellipsoid has a north-south orientation that is westward. The higher concentration of training units has been in the central and north-western areas of the city such as District Three and One. The results of the adaptation map showed that about 48% of Sanandaj high schools (equivalent to 16 cases) are in optimum range and 6 high schools equivalent to 18% of high schools in poor and inappropriate conditions. Also, the spatial map of the city showed that about 33% of the educational centers studied in the desirable and relatively desirable spatial areas and 10 cases (equivalent to about 30%) of the educational centers in the spatial medium and 12 secondary schools. The case study (36% of the total) was located in an undesirable and relatively undesirable spatial area. The results show that more favorable conditions for distribution of high school educational centers can be considered in planning and more suitable zones for their location and redistribution.

    Keywords: Land Use, Spatial Distribution, High School Training Centers, Sanandaj City