فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 57 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نصرت الله آیتی * صفحات 7-33

    تعداد قابل توجهی از عالمان شیعه، دین را به سه بخش اعتقادات، اخلاق و احکام تقسیم کرده اند و این خود به نوعی طرح کلی دین است. مستند این طرح روایت معروفی از پیامبر اکرم؟ص؟ است که علم را منحصر در آیه محکمه، فریضه عادله و سنه قایمه کرده است. حال پرسش اساسی این است که آیا سه گانه اعتقاد اخلاق و احکام می تواند طرح کلی دین باشد و آیا روایت یاد شده در مقام بیان طرح کلی دین بوده است در نوشتار پیش رو که با روش توصیفی و تحلیلی سامان یافته است در بخش نخست پس از اثبات اعتبار سندی حدیث و انعکاس دیدگاه عالمان شیعه در این باره اثبات شده است که حدیث یاد شده نمی تواند ناظر به طرح کلی دین باشد و در گام بعد به تبیین و تحلیل مفاد روایت از منظر اندیشمندان شیعه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: طرح کلی دین، آیه محکمه، فریضه عادله، سنه قائمه
  • سید مهدی موسوی * صفحات 35-58

    طرح کلی دین اسلام یکی از دغدغه های آیت الله خامنه ای است و در آثار مختلف به تبیین این مهم پرداخته اند. ایشان بر پایه کتاب و سنت، سعی کرده است تا مهم ترین معارف اسلام را در ساختاری هندسی و هماهنگ طبقه بندی کند تا از این طریق بتواند اسلام را به عنوان طرح و مسلکی اجتماعی دارای اصولی منسجم و یک آهنگ و ناظر به زندگی جمعی انسان ها تبیین کند و از این طریق زمینه برای کشف نظریه اسلام برای جامعه و حکومت اسلامی و هویت بخشی به مسلمین فراهم شود. ایشان با استناد به قرآن کریم و سیره معصومین؟عهم؟، توحید را محور طرح کلی دین می داند که در اطراف آن شبکه ای از مفاهیم و معارف زندگی ساز در سه عرصه جهان بینی، انسان شناسی و خط مشی اجتماعی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: امام خامنه ای، توحید، طرح کلی اسلام
  • محمدتقی هادی زاده، حبیب توحید* صفحات 61-75

    در این نوشته درصدد تحقیق این مسئله هستیم که آیا در آثار آیت الله محمدتقی مصباح از طرح کلی دین بحث شده است یا خیر؟ و این که در آثارشان به این عنوان تصریح کردند یا از کنار هم قرار دادن جملات شان چنین استفاده ای می شود؟ و آیا بیان شان در این موضوع یکی است و یا متعدد می باشد؟ و در فرض اختلاف هر کدام از آنها چه تفاوت و اشتراکی با بقیه موارد دارند؟ شاید بتوان گفت که اگرچه ایشان به عنوان «طرح کلی دین» در آثارشان تصریح نکردند، اما از مجموع عبارات شان استفاده می شود که درصدد بحث از طرح کلی دین بوده اند و آن را عبارت از نظامی هماهنگ و به هم پیوسته و براساس محور واحد می دانند. ایشان در چهار اثر از آثار خود با رویکردهای متفاوت به این مسئله پرداخته اند، بنابراین از مجموع مباحث ایشان می توان این گونه نتیجه گرفت که: بین اجزاء این طرح کلی باید هماهنگی و ارتباط و به هم پیوستگی بوده و محور در میان همه اجزاء باید امر واحدی باشد و رابطه اجزاء هم باید طولی بوده و ارتباط منطقی و ترتبی بین آنها وجود داشته باشد. طرح باید الله محور باشد نه انسان محور که بوی اومانیستی دارد. محتوای قرآن از نظر ایشان همان محتوای دین بوده و فرقی ندارند. محور دعوت انبیاء(ع) به عنوان یک طرح کلی ایمان است و لذا لازم است کشف این محور مستند به دین باشد. در نوشته حاضر جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای بوده و تحقیق به گونه توصیفی تحلیلی انجام شده است، بنابراین در مواردی صرفا آراء ایشان نقل و تبیین شده و در پاره ای موارد نقد و بررسی مطالب هم انجام شده است.

    کلیدواژگان: طرح، کلی، دین، آیت الله محمدتقی مصباح، ایمان، توحید، پیوستگی اجزاء، ترتیب، ترتب
  • رضا خانجانی * صفحات 77-92

    ارایه طرح کلی دین از ضروریات فهم نسبتا جامع از مبانی و اصول و امتداد های دین در عرصه حیات فردی و اجتماعی انسان محسوب می شود. از منظر آیت الله جوادی آملی، دین مجموعه عقاید و باورها، اخلاق و نظام ارزشی، و احکام و نظام رفتاری می باشد. بر این اساس الهیات توحیدی ایشان در قالب شناخت مبدا و توحید در عرصه نظر و عمل و نیز تربیت موحد، دسته بندی می شود و در مسئله قلمرو دین نیز ایشان قایل به بسط قلمرو دین در عرصه های اجتماعی و سیاسی و تشکیل حکومت با همه ابعاد و حیثیات آن می باشند. نقش مردم در این نظام سیاسی بسیار تعیین کننده و قوام بخش حرکت توحیدی اسلام به سمت اهداف عالیه آن می باشد.

    کلیدواژگان: دین، عقاید، اخلاق، فقه، توحید، اجتماع، سیاست و حکومت
  • میثم قاسمی * صفحات 95-127

    نظام فکری به منزله زیرساخت منظومه فکری و حلقه اتصال میان مبانی کلان و خرده مبانی و قواعد و نیز نظریات تخصصی و اختصاصی است، آثار و مکتوبات مرحوم علامه طباطبایی به عنوان اندیشمندی که برخوردار از دستگاه فکری است و با بهره گیری از عناصر معقول و منقول در اندیشه به بلوغی وصف ناشدنی در اندیشه ورزی دینی رسیده است، منبعی ارزشمند از رویکردها و دیدگاه های دینی است که می تواند تا اعصار متمادی سرچشمه الهام و اثربخشی در باب پاسخگویی به نیازهای بشر در عصر مدرن و پس از آن باشد. یکی از موضعات قابل پژوهش در منظومه فکری علامه طباطبایی ترسیم جغرافیای مفهومی از طرح کلی دین در اندیشه ایشان است، برای استحصال این طرح از منظومه فکری ایشان لازم است که پس از تعریف دین و صورت ابتدایی از طرح کلی دین، عناصر دخیل در نظام اندیشه ایشان تبیین گردد و طرح تفصیلی و کلی از دین با توجه به ترابط زنجیره عناصر منظومه فکری ایشان تحلیل شود. در این مقاله با نگاهی کل نگر به مهم ترین عناصر اندیشه وی که می توان آن را نماینده نظام فکری ایشان دانست به تبیین تصویر کلی ایشان از دین خواهیم پرداخت و برای این هدف از تفسیرهای جزیره ای و تک بعدی و یا دیدگاه های خرد ایشان در موضوعات مختلف صرف نظر خواهیم کرد. گرچه علامه طباطبایی مانند بسیارز از اندیشمندان اسلامی، به سه گانه اعتقادات و اخلاق و احکام برای طرح کلی دین تصریح نموده است اما نقطه امتیاز او در تشریح و تفصیل مبانی و اعتقادات و هم چنین اخلاق و نظامات اجتماعی، تاکید بر عنصر واقع بینی انسان فطری و اهتمامی است که ایشان برای سریان عقلانیت دینی در عرصه های مختلف دین انجام داده اند، گرچه محتمل است که رویکرد ایشان به تحلیل عناصر دین، به پیشنهاد طرح نوینی برای کلیت دین نیز بیانجامد.

    کلیدواژگان: طرح کلی دین، علامه طباطبایی، طبیعت، عقلانیت دینی
  • سید جواد زهراپور * صفحات 129-157

    ابوالاعلی مودودی و سیدقطب با توجه به روند مبارزه با طاغوت ها و تغییر حاکمیت جاهلی به این نتیجه رسیده بودند که بدون حکومت اصیل اسلامی نمی توان در برابر فساد ایستاد؛خصوصا این که در ممالک اسلامی زمام حکومت ها به دست کسانی است که از حقایق اسلام بی خبرند؛ لذا عالمان باید به این مهم اقدام کنند به همین دلیل خود این دو هم به سیاست و الهیات روی آوردند؛ مودودی و سیدقطب جامعه را به دو دسته تقسیم می کردند: جامعه اسلامی و جامعه جاهلی. ایشان برای رسیدن به جامعه اصیل اسلامی نیاز اساسی را این می دانستند که اسلام حقیقی شناخته شود زیرا مشکل اصلی جوامع اسلامی و عدم قیام در برابر طاغوت ها فاصله گرفتن از اسلام حقیقی است، لذا شروع کردند اصطلاحات کلیدی قرآنی (الله، رب، عبادت، دین) را که به نظر آنها دستخوش تحریف شده بود در کتب خود تبیین و در ادامه مودودی در کتاب مبادی الاسلام و نظام الحیاه الاسلامی و سیدقطب در کتب معالم فی الطریق و المستقبل لهذاالدین طرحی را از اسلام حقیقی با عنوان النظام الشامل الکامل تبیین که نگاهی جامع و شامل به اسلام شود تا تصویری از آن نگاه کامل به اسلام صورت گیرد و مقدمه ای شود تا به آن هدف (مجتمع اسلامی) برسند. به علت این که سیدقطب افکارش متاثر از مودودی می باشد طرح هر دو را در یک مقاله بررسی می کنیم طرحی که از توحید و ایمان به لا اله الا الله شروع می شود به نبوت می رسد به عنوان کسانی که علم به قوانین عالم را می رسانند و عبادات مهم ترین آورده پیامبران که باعث عبودیت انسان ها می شود و همه این ها در شریعت الهی محقق می شود شریعتی که فقه و احکام و حقوق واخلاق و نظامات دینی را در جامعه برقرار می کند و مجتمع اسلامی را می سازد. این طرح در یک جمله توحید نبوت عبادات و شریعت می باشد که ذیل شریعت هم احکام حقوق و نظامات دینی است.

    کلیدواژگان: طرح کلی دین، ابوالاعلی مودودی، سیدقطب، جامعه اسلامی، جامعه جاهلی، توحید، نبوت
  • علی سرلک*، سید مهدی موسوی صفحات 159-176

    حرکت انبیاء یک حرکت تکاملی است و در صدد رشد و ترقی انسان به شکوفایی استعدادها و ظرفیت های وجودی انسان است. حرکت تکاملی انبیای الهی بر پایه مفهوم مرکزی و بنیادین «توحید» است. توحید و معرفت خدا همه مایه تکامل و تعالی روح انسان و رشد و تعالی وجودی اوست که هدف عالی و نهایی انبیاء است و هم طرح توحید به معنای ایجاد یک محیط الهی و سالم و پیشنهاد ساختار جامعه و نظم الهی، عادلانه، بدون ظلم، بدون استثمار اجتماع است. با استفاده از قرآن کریم و اطلاعات تاریخی و تحلیل عقلی، این حرکت در سه مرحله مهم طی شده است: مرحله اول: تحول و رستاخیز درونی؛ مرحله دوم: رستاخیز وانقلاب اجتماعی؛ مرحله سوم: ساختن و بنیانگذاری یک اجتماع نو. هر کدام از این مراحل از گام های مختلفی تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: حرکت تکاملی، انبیاء، آیت الله خامنه ای، توحید
  • محمدتقی هادی زاده، سعید بخشی* صفحات 179-207

    حرکت هر موجود ذی شعوری براساس نوعی محاسبه و برنامه ریزی قبلی است، حرکت انبیاء و ایمه؟عهم؟ از این قاعده مستثنا نبوده ما در این تحقیق به دنبال به دست آوردن طرح کلی حرکت آنها هستیم بدون آن که آن را منحصر به شخص یا زمان خاصی نماییم تا در سایه آن ربط حرکات پراکنده یا متفاوت آنان را بفهمیم و نقشه کلی آن را در راستای الگوگیری به دست آوریم. مسئله قدرت و دولت زمینه ای است که حرکت انبیاء و اولیا در این زمینه مطرح می گردد و خود به خود مسایلی را هم چون منشا، حفظ، توسعه و کیفیت تعامل با سایر قدرت ها را به همراه دارد ما در این تحقیق به روش تحلیلی، مسایل قدرت را از نگاه اسلام مطرح و به طرح کلی حرکت انبیاء و ایمه؟عهم؟ که عبارت از: انتظار، تقیه و قیام باشد رسیده ایم.

    کلیدواژگان: طرح کلی دین، حرکت انبیاء و ائمه؟عهم؟، قدرت، حاکمیت، تقیه، انتظار، قیام
  • محمد مهدی حائری پور * صفحات 209-221

    از سوالات مهم در حوزه مهدویت تحلیل چرایی و فلسفه غیبت امام دوازدهم است که البته در این موضوع بحث های زیادی شده و هم از منظر روایات و هم با تحلیل عقلی و نگاه تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است ولی یکی از راه های تحلیل غیبت، نگاه به این پدیده در چارچوب طرح کلی حرکت انبیاء و ایمه: است که کمتر از این زاویه به آن پرداخته شده است. در این مقاله سعی شده است ضمن تبیین طرح کلی حرکت رهبران دینی، جایگاه غیبت و چرایی آن با توجه به این طرح، بررسی گردد.

    کلیدواژگان: طرح کلی، حرکت ائمه، غیبت، منتظران، انتظار
  • مصطفی ورمزیار * صفحات 223-245

    رهبران الهی برای اجرای ماموریت خود دارای طرح و برنامه بوده اند و کار خود را با تبیین هدایت و دعوت افراد آغاز کرده و پس از نیرو سازی و تشکیل هسته اولیه (انتظار)، و نفوذ در جبهه باطل (تقیه)، حرکت خود را علنی می کردند و در صورت موفقیت، تشکل دینی خود را علنی کرده و با موانع راه رستگاری مبارزه می کردند و گستره این اجتماع دینی را تا آن جا که توفیق می یافتند بسط می دادند، (قیام) آرزوی تمامی رهبران الهی، نابودی کامل باطل و هدایت تمامی انسان ها بود، و رهبران الهی؟عهم؟ این حرکت را با سه گام انتظار، تقیه و قیام، پی می گرفتند، این طرح به صورت مشترک در زندگی تمامی انبیاء؟عهم؟ مشاهده می شود، البته برخی از ایشان موفق به پیمودن تمام راه نشده و بر اثر همراهی نکردن مومنان و توسط اهل باطل در میانه راه به شهادت می رسیدند. این تحقیق، با شیوه توصیفی _ تحلیلی و روش کتابخانه ای، سعی در استخراج طرح کلی رهبران الهی با تمرکز بر روایات دولت حق و باطل دارد، و به این نتیجه رسیده که تمامی مراحل طرح از قبیل دعوت، هدایت و نیروسازی (انتظار)، حفظ رهبر و نیروها و نفوذ پنهان در جبهه باطل (تقیه) و نبرد علنی با باطل (قیام)، از این روایات قابل برداشت است، به عنوان نمونه: روایت «علماوهم و اتباعهم خرس، صمت‏ فی دوله الباطل، منتظرون‏ لدوله الحق‏، و سیحق‏ الله الحق‏ بکلماته، و یمحق‏ الباطل» در بردارنده سه گام انتظار (منتظرون)، تقیه (خرس، صمت) و قیام (سیحق‏ الله الحق‏ بکلماته، و یمحق‏ الباطل) است، و روایت «و المومن مجاهد لانه یجاهد اعداء الله تعالی فی دوله الباطل‏ بالتقیه و فی دوله الحق بالسیف» ارتباط دو گام انتظار و تقیه را در بر دارد.

    کلیدواژگان: دولت حق و باطل، طرح کلی حرکت انبیاء؟عهم؟، طرح کلی حرکت ائمه؟عهم؟، انتظار، تقیه، قیام
|
  • Nusratullah Ayati* Pages 7-33

    A significant number of Shiite scholars have divided religion into three sections: beliefs, ethics, and rulings and this is, in turn, an outline of religion. The reason for this claim is a famous narration of the Holy Prophet (SA) which has limited knowledge to beliefs, ethics and rules. Now the main problem is whether the trinity of beliefs, ethics and rules can be the outline of religion and whether the above narration has been in the position of expressing the outline of religion? In this article, which has been compiled by descriptive and analytical method, in the first part, after proving the documentary authenticity of the hadith and reflecting the views of Shiite scholars in this regard, it has been proved that the mentioned hadith cannot refer to the outline of religion and in the next step it has been explained and analyzed the contents of the narration from the perspective of Shiite thinkers

    Keywords: beliefs, ethics, rules, Outline of Religion
  • Seyed Mahdi Musavi * Pages 35-58

    The outline of the religion of Islam is one of Imam Khamenei Concerns and he has explained this important issue in his various works. Based on holy Quran and Tradition, he has tried to classify the most important teachings of Islam in a geometric and harmonious structure in order to be able to explain Islam as a social design and religion with coherent principles and overseeing the collective life of human beings and in this way, to prepare the background for discovering the theory of Islam for management of Islamic society and giving  identification to Muslims. Referring to the Holy Quran and Infallible Imams Lifestyle, he considers monotheism to be the axis of religion outline, around which a network of life-giving concepts and teachings is formed in three areas: worldview, anthropology and social policy.

    Keywords: Imam Khamenei, Monotheism, the Outline of Islam
  • Muhammad Taqi Hadizadeh, Habib Tohid * Pages 61-75

    In this article, we are trying to investigate whether the outline of religion has been discussed in the works of Mohammadtaghi Mesbah or not and that he specified this title in his works, or can this title be inferred only by putting his sentences together? And are his statements on this subject the same or multiple? And assuming the differences in the statements, what are the differences and commonalities with the others? It may be said that although he did not specify it as a "outline of religion" in his works, it is inferred from all his expressions that he has discussed the outline of religion and considered it as a coherent , interconnected system   based on a principal  axis. He has dealt with this issue in 4 of his works with different approaches; Therefore, from all his discussions, it can be concluded that there should be coordination, connection and interconnection between the components of this outline, and the axis among all the components should be one thing, and the relationship between the components should be longitudinal and relationship between them should be  logical and hierarchical.  This plan should be God-centered, not human-centered, which has a humanistic smell. This plan should be God-centered, not human-centered, which has a humanistic smell. According to him, the content of religion is the same as the text of the Qur'an and the axis of the invitation of the prophets (peace be upon them) or the outline of religion is faith, and therefore its discovery must be documented in religion. In the present article, data collection has been done in a library method and the research has been done in a descriptive-analytical one, so in some cases only his opinions have been quoted and explained, and in some cases the content has been reviewed and criticized.

    Keywords: Outline of Religion, Mohammad Taghi Mesbah, faith, Monotheism, cohesion of components, longitudinal order
  • Reza Khanjani * Pages 77-92

    Presenting an outline  for a  religion is a necessity for a relatively comprehensive understanding of  its bases,  principles and scope  in the field of individual and social life .In Ayatollah Javadi Amoli viewpoint, a religion like Islam is a set of beliefs, ethics and value system, and rules and behavioral systems. Accordingly,  his monotheistic theology is categorized in the framework of knowing the origin of existence  and monotheism in both fields of thought and action, as well as educating monotheists. And in the issue of the realm of religion, he believes in its expansion to  the social and political arenas and the formation of a government with all its dimensions.The role of the people in this political system is very decisive ; so that they strengthen the monotheistic movement of Islam towards its lofty goals.

    Keywords: Outline of Religion, beliefs, ethics, Jurisprudence, Monotheism, Society, Politics, Government
  • Miesam Qasemi * Pages 95-127

    system of thought  means the foundation of  an intellectual system and the link between the macro and micro principles and special rules and theories. Allameh Tabatabais’ works as a thinker who has an intellectual system and has reached an indescribable maturity in religious thought by using rational and narrative elements, are  valuable sources of religious approaches and views that can be a factor  of inspiration and  effectiveness in responding to human needs in the present century and beyond  for many centuries.   One of the topics that can be researched in Allameh Tabatabai's  system of thought is to draw a conceptual geography of the outline of religion. In order to obtain  this plan of his system of thought , it is necessary, after definition of religion and presenting  preliminary form for the outline of religion  to specify  elements of his system of thought, and to  Explain and analyze the detailed and general plan of religion with regard to the interrelationship of the chain of elements of his  system of thought. In this article, with a macro-view  on  the most important elements of Allameh Tabatabai's thought, which can be considered as representative of his intellectual system, we will explain outline of religion in his viewpoint, and, will ignore  one-dimensional island interpretations of his thought or  his particular views in different issues. Although Allameh Tabatabai, like many Islamic thinkers, has specified the trinity of beliefs,  ethics and Sharia for the outline of religion, but his privilege over others  is in explaining the principles and beliefs as well as ethics and social systems, with the help of human nature and the presence of religious rationality in different realms of religion, although it is possible that his approach to analyzing the elements of religion will lead to the proposal of a new plan of the outline of religion

    Keywords: Outline of Religion, Allameh Tabatabai, nature, religious rationality
  • Seyyed Javad Zahrapoor * Pages 129-157

    Abul-'Ala Mawdudi and Sayyed Qutb, in view of the process of struggling against arrogant regimes and changing ignorant rule, had come to the conclusion that corruption could not be stopped without a genuine Islamic government, especially since in Islamic states, governments are administrated by those who know nothing about rights of Islam. Therefore, in their opinion, religious scholars should constitute a government. For this reason, both turned to theology at the same time as politics. Mawdudi and Seyyed Qutb divided society into two groups: the Islamic society, and the ignorant one According to them, the requisite for reaching the original Islamic society is to know the true Islam: because the main problem of Islamic societies and not revolting against the tyrants is to distance oneself from the true Islam. Therefore, they began to explain the key Qur'anic terms such as God, Lord, Worship and Religion which, in their opinion, had been distorted: Mawdudi in his books "Principles of Islam" and "Islamic System of Life" and Seyyed Qutb in the books "signs in the Way" and "The Future of this Religion" explained a plan of true Islam entitled "The perfect system" which, in their view, is a prelude to reaching an Islamic society. Due to influence Mawdudi’s on Seyyed Qutb's thoughts, we examine both views in one article: Their plan starts from monotheism and belief in "لااله الا الله" and reaches prophecy. Prophets are those who make human beings aware of the laws of the world, and worship is their most important output, which leads to appearing servents of God and has been realized in a collection called Divine sharia, which includes jurisprudence, rules, rights and ethics, and religious systems in society and establishes and builds an Islamic society. In a word, this plan has four sides of monotheism, prophecy, worship and of Sharia, which Sharia itself includes the rules of law and religious systems.

    Keywords: Outline of Religion, Abul-ala Maududi, seyyed Qutb, Islamic society, Ignorant society, Monotheism, prophecy
  • Ali Sarlak *, Seyyed Mahdi Musavi Pages 159-176

    The movement of the prophets is an evolutionary one and  they seek the growth and development of man by the flourishing of his talents and existential capacities. The evolutionary movement of the divine prophets is based on the central and fundamental concept of "monotheism.  The monotheism and knowledge of God is the source of the evolution and transcendence of the human soul and the growth and transcendence of its existence, which is the supreme and ultimate goal of the prophets. The plan of monotheism means creating a divine and healthy environment and proposing a divine structure and order, just, without oppression, without exploitation for society. Using the Holy Quran and historical information and rational analysis, this movement has been organized in three important stages: the first stage: inner transformation and resurrection; Second stage: social resurrection and revolution; third stage: Build and establish a new community. Each of these stages consists of several steps .

    Keywords: evolutionary movement, prophets, Ayatollah Khamenei, Monotheism
  • Mohammad Taqi Hadizadeh, Saeid Bakhshi * Pages 179-207

    The movement of every rational being is based on some kind of calculation and prior planning, the movement of the prophets and imams is no exception to this rule. In this study, in order to understand the relationship between the scattered or different movements of the prophets and imams and to achieve their general program for modeling, we seek to discover the outline of their movement without limiting it to a specific person or time. Government and political power is a tool that directs the general movement of prophets and imams in this field and brings issues such as the source of preservation and development and the quality of interaction with other governments. In this research, we explored the issues of political power from the perspective of Islam in an analytical way and achieved the general plan  in the movement of the prophets and imams, which has three elements: waiting, Taqiyyah(to hide opinion to keep it) and uprising.

    Keywords: Outline of Religion, the movement of prophets, imams, Power, Governance, taqiyyah, Waiting, uprising
  • Mohammad Mahdi Hayeripoor * Pages 209-221

    One of the important issues in the field of Mahdaviat is the analysis of  philosophy of  the twelfth Imam absence. Of course, a lot of research has been done on this subject, both from the perspective of narrations and with rational analysis and historical perspective, but  a method  for analyzing the Absence is from the perspective of the outline of  Prophets and Imams movement which is less discussed. In this article,  author tried  to  elaborate  the outline of religious leaders movement,  and according to this plan, to review  the position  and philosophy of absence.

    Keywords: Outline of Religion, movement of prophets, imams, Absence, Waiting, Philosophy of waiting
  • Mustafa Varmzyar * Pages 223-245

    The divine leaders have always had a plan and program to carry out their mission, and they started their work by explaining the guidance and invitation of the people, and after cadre formation and building the primary core (waiting), and penetrating the false front (taqiyyah), They revealed their movement and, if successful, made their religious organization public and struggled the obstacles to salvation, and expanded the territory of this religious community as far as possible (uprising). The wish of all divine leaders has been definitive annihilation of falsehood and the guidance of all people; Divine leaders followed this movement with three steps of waiting, Taqiyyah(penetrating the false front) and uprising; This plan has been in common in the lives of all prophets, although some of them failed to walk all the way and were martyred in the middle of the way by the false front, due to unaccompanying of people. In this research, after collecting information by library method, by descriptive-analytical method, he has tried to extract the outline of divine leaders by focusing on the narrations related to the struggle between the right government and the false one, and has concluded that all trinal stages of the plan, namely waiting, taqiyyah and uprising, can be deduced from these narrations. For example, hadith (علماوهم و اتباعهم خرس، صمت‏ فی دوله الباطل، منتظرون‏ لدوله الحق‏، و سیحق‏ الله الحق‏ بکلماته، و یمحق‏ الباطل) involves three steps of waiting (منتظرون) , taqiyyah (خرس،صمت) and uprising (سیحق‏ الله الحق‏ بکلماته، و یمحق‏ الباطل) . and The narration (و المومن مجاهد لانه یجاهد اعداء الله تعالی فی دوله الباطل‏ بالتقیه و فی دوله الحق بالسیف) involves the connection between two steps of waiting and taqiyyah.

    Keywords: The government of truth, the government of falsehood, the outline of prophets movement, the outline of imams movement, Waiting, Taqiyyeh, uprising