فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 45 (تابستان 1400)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 45 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدامین جمشیدیان، ناصر میرسپاسی*، کرم الله دانشفرد صفحات 1-12

    دنیای متغیر امروز ایجاب می کند که سازمان ها برای بقا به دنبال ابزار های نوین باشند. یکی از ابزار هایی که سازمان ها را در تامین اهداف یاری می کند شفافیت سازمانی است. شفافیت سازمانی نفش موثری در بهبود و توسعه امور سازمان ها در دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و پیش نیاز عملکرد موثر سازمان دارد.  این پژوهش به دنبال ارایه الگوی شفافیت سازمانی در سازمان های دولتی بود. پژوهش حاضر ابتدا در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون و شبکه مضامین آتراید و استرلینگ (2001)  صورت گرفته است. مشارکت کنندگان بالقوه اعضای هییت علمی دانشگاه و کارشناسان می باشند. در این پژوهش با 8 نفر از متخصصان اداری و دانشگاهی با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بر مبنای اشباع نظر، مصاحبه هایی صورت پذیرفت. در بخش کمی تحقیق نیز برای ارزیابی مدل استخراج شده از بخش کیفی با استفاده از روش پیمایشی توصیفی، مدل با استفاده از ابزار پرسشنامهمبتنی بر طیف لیکرت مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری مدیران سازمان های دولتی در شهر اراک می باشند. در این بخش، به دلیل محدود بودن جامعه و عدم نیاز به نمونه گیری، کل جامعه مورد سرشماری قرار گرفت. الگوی شفافیت سازمانی در قالب 2 مضمون فراگیر، 11 مضمون سازمان دهنده و 52 مضمون پایه ارایه گردید. مضامین فراگیر شفافیت سازمانی شامل دو مضمون سازمانی و محیطی است. در مرحله ارزیابی مدل، نتایج به دست آمده از آزمون t تک نمونه ای نشان داد که میانگین شاخص های پنج گانه از حد وسط میانگین جامعه (3) بالاتر است و آزمون t با سطح معنی دار پایین تر از 05/0 معنادار است (0001/0 = p.value). بنابراین یافته ها نشان داد که الگوی شفافیت سازمانی از جامعیت، سادگی و سهولت، صحت، قابلیت کاربردی بودن و از نوآوری لازم برخوردار است. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت شفافیت سازمانی از طریق عوامل ساختاری، فرهنگی، رفتاری، اهداف سازمانی و راهبردهای سازمان در بعد سازمانی و عوامل قانونی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و تکنولوزیکی در بعد محیطی برقرار و تحقق خواهد یافت.

    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، فساد اداری، تحلیل مضمون
  • مسعود حقیقت شهرستانی، علی اصغر پورعزت*، غلامرضا معمارزاده طهران، ناصر حمیدی صفحات 13-25

    امر اخلاقی، از جمله پدیده هایی است که از آغاز شکل گیری تمدن های رسمی در تاریخ، پدیدار گشته و گذشته ای بس طولانی دارد. دین اسلام، زندگی سالم را در گرو تعالی اخلاق می داند. در همین امتداد، بسیاری از سازمانها نیز، نیکی و نیکوکاری را نردبان توسعه خود می یابند. وجود انواع نارسایی ها و شکافها و نیز اقبال به جهت گیری اخلاقی در سازمانها، فرصتی برای تولید و توسعه مدلهای تعالی اخلاق در سازمانها فراهم آورده است. طراحی مدل تعالی اخلاق سازمانی، درپرتو نهج البلاغه، کمک خواهدکرد تا نیاز سازمانهای ایرانی، در جهت تعالی اخلاق سازمانی، برآورده شود. پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی است که در آن برای تحلیل داده ها، از تحلیل مضمون، استفاده شد. برای دسته بندی ساختارمند مضامین از نرم افزار MAXQDA استفاده گردید. از جهت پایایی و نسبت و شاخص روایی محتوا، مورد تایید خبرگان قرار گرفت. ویژگی مشخص مدل طراحی شده، تاکید بر معنویت و مدیریت صحیح تعالی اخلاق سازمانی است. با این نگاه، در درون خود سازمان دولتی، تعالی اخلاق به یک تکلیف تبدیل شده، به شایستگی و مسئولیت پذیری، بهینه سازی فرایندها، ممیزی اخلاقی، الگوهای اخلاقی، حل حرفه ای مسایل سازمان و ایجاد منافع اخلاقی مشترک با عناصر فراسازمانی توجه می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تعالی، اخلاق سازمانی
  • عبدالله حسین زاده، محمود موسوی شیری*، زهره حاجیها، هاشم نیکومرام صفحات 27-37
    مطالعات گذشته از معیارهای مختلفی جهت اندازه گیری کیفیت اطلاعات حسابداری استفاده کرده است که هریک بیانگر بعد خاصی از کیفیت می باشد. هدف این پژوهش ارایه چارچوبی جهت ارزیابی و مقایسه معیارهای کیفیت اطلاعات حسابداری شامل پایداری ، قابلیت پیش بینی و اقلام تعهدی در واکنش به مولفه های انگیزشی پاداش، بدهی، سیاسی و مالیاتی می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد همبستگی انجام شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 163 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1396 می باشد. داده های جمع آوری شده به روش داده های ترکیبی و رگرسیون حداقل مربعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .یافته های پژوهش نشان می دهد که انگیزه پاداش با کلیه معیارهای کیفیت اطلاغات حسابداری رابطه معنی داری دارد. به نحوی که با افزایش انگیزه پاداش، پایداری و اقلام تعهدی افزایش و قابلیت پیش بینی کاهش می یابد. هم چنین معیارهای کیفیت اطلاعات حسابداری در واکنش به انگیزه های مدیریت دارای روابط همگرایی، واگرایی و عدم ارتباط معنی دار می باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، مولفه های انگیزشی مدیران، پایداری، قابلیت پیش بینی، اقلام تعهدی
  • فاطمه کفشدوز محمدی، غلامحسین حسینی نیا*، محمدرضا میگون پوری، حسین وظیفه دوست صفحات 39-52

    کسب و کارهای استارت آپی در رویکرد جدید اقتصاد نوین مورد توجه قرار گرفته اند. اکوسیستم مناسب برای شکل گیری و بالندگی کسب و کارهای استارت آپی متشکل از مجموعه ای از عناصر و اضلاع است که رشد و ارتقای وضعیت کسب و کارهای نوپا به آن بستگی دارد. هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل مفهومی اکوسیستم کسب وکارهای استارت آپی حمل ونقل هوشمند است. بر این اساس روش تحقیق این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد کیفی و با استفاده از تحلیل محتوی صورت می گیرد.روش گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته است. برای استخراج، تحلیل و ترکیب مفاهیم از روش کدگذاری استفاده شد. در نهایت یافته ها در سه بعد گزینشی ،محوری و کدباز دسته بندی، تحلیل و مقایسه شدند. جامعه آماری این تحقیق خبرگان و متخصصان و سیاستگذاران حوزه حمل و نقل هوشمند و اساتید دانشگاهی و پژوهشگران می باشند. براساس نتایج حاصل از مصاحبه ها هفت کد گزینشی و 52 کدمحوری شناسایی گردید که کدهای گزینشی عبارتند از: قوانین و سیاست های حاکمیتی و رهبری، ایجاد بسترهای حمایتی و نهادی، توسعه سرمایه انسانی، راهبردهای مالی و تامین سرمایه، بازار، راهبردهای فرهنگی و توسعه فناوری های هوشمند است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم استارت آپی، اکوسیستم کسب و کار، اکوسیستم کارآفرینی، اکوسیستم کارآفرینی فناورانه، سیستم حمل ونقل هوشمند
  • وحید جعفری، عسگر پاک مرام*، حیدر محمدزاده سالطه صفحات 53-59
    تاب آوری، ظرفیت سیستم برای جذب آشفتگی ها همراه با حفظ ساختار و عملکرد تعریف می شود. ریشه تاب آوری از علم فیزیک گرفته و به معنی جهیدن به عقب است. به همین خاطر بیان شده است که تاب آوری عبارت است از سرعت بازگشت سیستم به حالت تعادل، توان مقاومت کردن در برابر مخاطره ها و خلاصی یافتن از پیامدها یاد می کنند پژوهش حاضر به ارایه الگویی برای تاب آوری شرکت ها از طریق پیش بینی روابط علی میان سازه های چشم انداز مدیریت اجرایی، تجربه حسابداری، فرهنگ اداری و امور شرکت، عملکرد عموم شهروندان و تاب آوری شرکت ها پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران و کارشناسان مالی شرکت های مورد بررسی بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدل یابی ساختاری (Lineal Structural Relations) صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که تجربه حسابداری، فرهنگ اداری و امور شرکت و چشم انداز بلند مدت اجرایی اثر معنی داری بر پیش بینی تاب آوری مالی دارد. اما عملکرد عموم شهروندان تاثیر معنی داری بر پیش بینی تاب آوری مالی ندارد.اما عملکرد عموم شهروندان تاثیر معنی داری بر پیش بینی تاب آوری مالی ندارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، تجربه حسابداری، فرهنگ اداری و امور شرکت، چشم انداز بلند مدت اجرایی، بازار سرمایه
  • مجتبی مطلبیان، مهدی عربصالحی*، هادی امیری صفحات 61-71
    پژوهش های قبلی در خصوص نوع اثر گذاری دوره تصدی حسابرس بر کیفیت سود نتایج ضد و نقیضی به همراه داشته اند. بر اساس فرضیه استقلال، برخی محققان معتقد هستند افزایش تصدی حسابرس، کیفیت سود را کاهش می دهد. بر اساس فرضیه تخصص برخی دیگر از محققان افزایش دوره تصدی حسابرس را منجر به افزایش کیفیت سود می دانند. در این پژوهش برای بررسی این دو دیدگاه رقیب، از معیار عدم تقارن اطلاعاتی حسابرس و مدیر به عنوان یک متغیر تعدیل گر استفاده شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تصدی حسابرس بر کیفیت سود در شرایط عدم تقاران اطلاعاتی بین حسابرس و مدیر است. در این راستا از اطلاعات مالی 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1388 تا 1397 استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی رگرسیون به روش داده های پانل استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر این است که تصدی حسابرس بر کیفیت سود تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تصدی حسابرس در واحدهای تجاری که سطح بالاتری از عدم تقارن اطلاعاتی حسابرس- مدیر دارند منجر به افزایش بیشتر کیفیت سود می-شود.
    کلیدواژگان: تصدی حسابرس، عدم تقارن اطلاعاتی حسابرس -مدیر، کیفیت سود، کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت حسابرسی
  • مینو تشکری، محمد دادگران*، اکبر نصرالهی صفحات 73-85
    در دنیای متغیر و پررقابت کنونی، یکی از عوامل مهم برای بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان های رسانه ای چابکی آنهاست، تا توانایی خود را در پاسخگویی، درک و مدیریت تغییرات و استفاده از آنها بعنوان فرصت افزایش دهند. فناوریهای نوین، بعنوان یک اهرم مهم، نقش اساسی در توسعه چابکی بازی‏ ‏می‏کند که بدون آن دست یابی به سرعت و انعطاف‏پذیری که از مفاهیم چابکی می‏باشد غیر ممکن خواهد بود. تحقیق حاضر برآنست تا با استفاده از روش آمیخته (تحلیل محتوای کمی + پیمایشی) به تبیین نقش و جایگاه اتوماسیون، یکی از فناوریهای نوین ارتباطی، در چابک سازی سازمان های رسانه ای و ارایه الگویی برای تاثیر اتوماسیون بر چابک سازی پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق اساتید دانشگاه در رشته مدیریت رسانه و ارتباطات، کارکنان و مدیران فعال و بازنشسته سازمان صدا و سیما هستند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه می باشد. به منظور بررسی و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کمی و آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد: اتوماسیون، ابزاری کارآمد برای "افزایش سرعت انجام کار"، "بهبود انعطاف پذیری"، "ارتقای شایستگی سازمانی" و "بهبود پاسخگویی" است. این چهار مولفه از الزامات تعالی سازمانی نیز هست که بطور مستقیم بر چابک سازی سازمان موثرند. و در نهایت فرضیه اصلی تحقیق که وجود ارتباط میان اجرای سامانه اتوماسیون و چابک سازی سازمان های رسانه ای، ثابت و شکل عینی آن در الگوی جدید طراحی و ارایه گردید.
    کلیدواژگان: سازمانهای رسانه، فناوریهای نوین ارتباطی، چابک سازی، تعالی سازمان
  • علی عالی، محمد ضیاالدینی*، مصطفی هادوی نژاد صفحات 87-101

    هدف این پژوهش، توسعه و تحول مدل چابکی نیروی انسانی با کمک روش ترکیبی فراتحلیل و دیمتل فازی است . در ابتدا با استفاده از روش فراتحلیل، مطالعات کمی ناظر به پیشایندهای چابکی منابع انسانی استخراج و 35 مدل چابکی منابع انسانی شناسایی شد. سپس این پیشایندها در 4 طبقه پیشایندهای کلان ، 19 طبقه پیشایندهای خرد و 50 مولفه تدوین شدند . پیشایندهای منابع انسانی 23 مولفه ، پیشایندهای شغلی 4 مولفه ، پیشایندهای سازمانی 11 مولفه و پیشایندهای مدیریتی 12 مولفه را شامل می شوند . پیشایندهای مدیریتی ناظر بر توسعه زیرساخت انسانی ، توسعه زیرساخت غیرانسانی و رهبری چابکی است . جامعیت مولفه ها به گونه ای که تمامی تحقیقات پیشین را شامل می شود و همچنین استفاده از روش تحقیق ترکیبی فراتحلیل و دیمتل فازی ، از جنبه های نوآوری آن است.در نهایت با استفاده از فن دیمتل فازی مشخص شد که مولفه سازگاری، با اهمیت ترین و مولفه پیش فعالی کم اهمیت ترین مولفه های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: پیشایند، پیشایندهای کلان، پیشایندهای خرد، چابکی منابع انسانی
  • نگار پیلوار، علی بدیع زاده*، رسول حسینی، روح الله زابلی صفحات 103-110
    با توجه به اهمیت نقش مدیریت دانش در سازمان های امروزی در بروز رفتار کارآفرینی سازمانی و ایجاد سازمان های کارآفرین و تاثیر بسزای آن در سلامت جامعه این سوال مطرح میشود که چگونه میتوان میزان کارافرینی سازمانی را بر مبنای مدیریت دانش را مورد ارزیابی قرار داد؟ پژوهش حاضر در پی ارایه مدل کارافرینی سازمانی مبتنی بر مدیریت دانش در دانشگاه علوم پزشکی قزوین است که با روش ترکیبی (کیفی - کمی) مورد بررسی قرار گرفته است.در بخش کیفی مصاحبه عمیق با خبرگان و در بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به تایید مدل پرداخته شده است. مصاحبه ها از طریق کدگذاری باز و محوری و انتخابی با نرم افزار MAXQDA 10 و جهت تایید ابزار به دست آمده از نرم افزار SMART PLS3 استفاده شده است.یافته ها نشان داد میتوان با شناسایی عوامل مدیریت دانش و استفاده درست از آن موجب بهبود عملکرد سازمان و در نتیجه اجرا و توسعه ی کارافرینی سازمانی شده و از این طریق موجب تامین موفقیت و بقای سازمان شد.
    کلیدواژگان: کارافرینی سازمانی، مدیریت دانش، دانشگاه علوم پزشکی
  • رضا زرگر، مسعود پورکیانی*، مژگان درخشان، ایوب شیخی صفحات 111-126

     هدف این پژوهش ارایه الگوی مهار فساد اداری مبتنی بر اهداف، وظایف و اختیارات دیوان محاسبات ایران می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و توسعه ای و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان حوزه های حسابرسی (فنی- تخصصی) و اداری دیوان محاسبات شامل ستاد مرکزی و 31 استان سطح کشور می باشد. تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد (340) نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، استفاده شده و به منظور مرور ادبیات موضوع مورد مطالعه از روش کتابخانه ای و به منظور جمع آوری داده های میدانی، از پرسشنامه استفاده شده است. اعتبار و پایایی ابزار پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرونباخ ارزیابی و از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) جهت آزمون مدل و آزمون سوالات و فرضیه ها استفاده شده است. بر اساس شاخص های برازش شده می توان نتیجه گرفت که ابعاد متغیر اهداف، وظایف و اختیارات در دیوان محاسبات ایران، در سطح خوب و ابعاد متغیر مهار فساد اداری در سطح قوی قرار گرفته اند. لذا می توان نتیجه گرفت الگوی مهار فساد اداری مبتنی بر اهداف، وظایف و اختیارات دیوان محاسبات از اعتبار لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: مهارفساد اداری، اهداف، وظایف، اختیارات، دیوان محاسبات ایران
  • سید هادی اشرف طالش، غلامرضا فرساد امان الهی*، امیررضا کیقبادی صفحات 127-146

    این پژوهش به دنبال تبیین مدلی برای رتبه بندی شرکت ها از لحاظ گزارشگری زیست محیطی و مسئولیت اجتماعی بر ارزش بازار شرکت ها به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در ایران می باشد . در این خصوص با دریافت نظرات خبرگان مدل مفهومی پژوهش تدوین گردید . دو معیار و هر کدام با 5 زیرمعیار با 3 گزینه تدوین گردید . نتایج پژوهش نشان می دهد که معیار تعهد به کارکنان و تعهد به برنامه های اجتماعی از متغیر مسئولیت اجتماعی در رتبه های 1 و 3 قرار دارند و این موضوع بیانگر این است که ذی نفعان در تحلیل های خود به این دو معیار توجه ویژه می نمایند و موضوع سرمایه های انسانی و برنامه های ارتقاء آنها در نتایج مقاله نقش برجسته دارد . معیار قوانین و مقررات زیست محیطی از متغیرهای زیست محیطی در رتبه 2 قرار دارد و مابقی معیارهای زیست محیطی در سطوح پایین رتبه بندی قرار می گیرند . نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که در صورت الزام دولت به اجرای قوانین و مقررات سختگیرانه ، شرکت ها موظف به اجرای تعهدات زیست محیطی خود بوده و در راستای تولید محصولات سازگار با محیط زیست و توسعه پایدار قدم برخواهند داشت . قرار گرفتن آلایندگی تجهیزات در رتبه 5 نیز ، کالیبره نمودن و بهسازی ماشین آلات و تجهیزات در راستای آلایندگی حداقلی را تبیین می سازد . رتبه های پایین متغیرهای زیست محیطی ، نشان دهنده شکاف بالای وضعیت انتظارات جامعه با وضعیت موجود است .

    کلیدواژگان: متغیر زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی، ارزش بازار شرکت ها، تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)
  • عبدالعلی عامری، عبدالله نعامی*، بیتا تبریزیان صفحات 147-165

    همواره تحولات جهانی و منطقه ای، ضرورت دسترسی به صادرات موفق با محوریت کاهش هزینه ها و افزایش میزان پذیرش محصولات را به امری حیاتی برای اقتصاد هر کشور تبدیل کرده است. از جمله فاکتورهای موثر در موفقیت صادرات، نشان (برند) ملی قابل قبول کشور مبداء نزد مشتریان کشور مقصد می باشد. یکی از صنایع دارای توانمندی بومی و زیرساخت قوی در کشور ایران صنعت برق می باشد. با وجود کیفیت و خودکفایی در محصولات این صنعت، شاید فقدان الگویی برند ملی در این حوزه، مانعی در دستیابی به بازارهای منطقه ای آن شده است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش «ارایه مدل موثر بر ارتقاء تصویر برند ملی کشور ایران می باشد. در این پژوهش آمیخته ترتیبی - متوالی، سعی شده به شیوه اکتشافی عوامل موثر بر ارتقاء تصویر برند ملی (نشان ساخت ایران) و ابعاد آن به استفاده از نظرات خبرگان شناسایی شود. پس از آن به کمک نرم-افزار مکس کیودا متغیرها و الگوی مفهومی روابط بین آنها استخراج شد. در این بخش متغیرهای تاثیرگذار بر برند ملی، به عنوان ابعاد مدل «ارتقاء برند ملی» شناخته شدند. در بخش کمی نیز با استفاده از نظرات مدیران اجرایی و صادرکنندگان محصولات برق فشار قوی، وضعیت بومی مدل تحقیق بررسی شود. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار PLS نشان داد که در بین روابط تعریف شده «بهره-گیری از ظرفیت های نیروی انسانی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی» بیشترین و «سیاستگذاری کلان ملی»، کمترین تاثیر را بر «ارتقاء برند ملی» دارد. در بخش پایانی بر مبنای این تحلیل ها، استراتژی ها و راهکارهای لازم جهت ارتقاء برند ملی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: برند ملی، برندسازی ملی، نشان ساخت ایران، صادرات تجهیزات برق فشار قوی، صنعت برق
|
  • MohammadAmin Jamshidian, Nasser Mirsepassi *, Karamolah Daneshfard Pages 1-12

    In this study seeks to provide the model of organizational transparency in government organizations. The present study is conducted within the framework of a qualitative approach and using the method of thematic analysis and thematic network. Potential participants were university faculty members and experts. In this study, interviews were conducted with 8 administrative and academic specialists using targeted sampling method and snowball based on saturation of opinion. In the quantitative part of the research, to evaluate the model extracted from the qualitative part using a descriptive survey method, the model was evaluated using a questionnaire based on the Likert scale. The statistical population is the managers of government organizations in Arak. The model of organizational transparency was presented in the form of 2 comprehensive themes, 11 organizing themes and 52 basic themes. In the model evaluation stage, the results obtained from one-sample t-test showed that the mean of the five indices is higher than the average of the population (3) and the t-test with a significant level lower than 0.05 is significant (p.value = 0.0001). Therefore, the findings showed that the organizational transparency model has comprehensiveness, simplicity and ease, accuracy, applicability and the necessary innovation. According to the research findings, it can be concluded that these findings can be used as a model of organizational transparency in the direction administrative system integrity.

    Keywords: Organizational Transparency, Corruption, Thematic analysis
  • Masoud Haghighat Shahrestani, AliAsghar Pourezzat *, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Naser Hamidi Pages 13-25

    Ethics is one of the phenomena that has emerged from the beginning of the formation of official civilizations in history and has a very long history. The religion of Islam considers a healthy life to depend on the excellence of morality. Along the way, many organizations also find goodness and charity as their ladder of development. The existence of all kinds of shortcomings and gaps, as well as the tendency for ethical orientation in organizations, has provided an opportunity to produce and develop models of ethical excellence in organizations. Designing a model of organizational ethics excellence in the light of Nahj al-Balagheh will help meet the needs of Iranian organizations for organizational excellence excellence. The present study is a qualitative research in which content analysis was used to analyze the data. MAXQDA software was used for structured classification of topics. In terms of reliability, ratio and content validity index, it was approved by experts. A distinctive feature of the designed model is the emphasis on spirituality and proper management of organizational ethics excellence. With this view, within the government organization itself, moral excellence has become a task, attention to competence and responsibility, process optimization, ethical auditing, ethical models, professional solution of organizational problems and creating common moral interests with extra-organizational elements.

    Keywords: ethics, excellence, organizational ethics
  • Abdullah Hosseinzade, Mahmoud Mousavi Shiri *, Zohreh Hajiha, Hashem Nikoomaram Pages 27-37
    Past studies have used various criteria to measure the quality of accounting information, each of which indicates a specific dimension of quality. The purpose of this study is to provide a framework for evaluating and comparing the criteria of accounting information quality including persistence, predictability and accrual quality in response to the motivational components of rewards, debt, policy and tax. This research is of applied type and has been done with correlation approach. The statistical sample of the research includes 163 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2009 to 2017. The collected data were analyzed by combined data and least squares regression. The research findings show that reward motivation has a significant relationship with all quality criteria of accounting information. In a way that with increasing motivation, rewards, persistence and accrual quality increase and predictability decreases. Also, the criteria of accounting information quality in response to management motivations have significant convergence, divergence and lack of relationship.
    Keywords: Quality of accounting information, motivational components of managers, Persistence, Predictability, Accrual Quality
  • Fateme Kafshdoz Mohammadi, GholamHossein Hosseininia *, MohammadReza Meiguonpoory, Hossein Vazifehdust Pages 39-52

    Startup businesses are being considered in a new approach to the new economy. The proper ecosystem for the formation and development of start-up work consists of a set of edges and edges that depend on the growth and improvement of the nascent business conditions. the main purpose of this research is the design of the conceptual model of smart transportation businesses. accordingly, the methodology of this research is applicable in terms of purpose, practical, and in terms of a qualitative approach using content analysis. the method of data collection has been semi-structured.for extracting, analysis, and incorporation of concepts from the coding method. finally, the findings were analyzed and compared in three alternative dimensions, axial and Open source classification. the statistical population of this research is experts and specialists and policymakers of smart transportation and university professors and researchers. according to the results of interviews, seven alternatives and 52 pivotal were identified that alternative codes are: rules and policies of governance and leadership, creation of support and institutional platforms, development of human capital, financial strategies, and financing, market, cultural strategies, and developing smart technologies.

    Keywords: 'Startup ecosystem, Business ecosystem, Entrepreneurship ecosystem, Technological entrepreneurial ecosystem, Intelligent transportation system
  • Vahid Jafari, Asgar Pakmaram *, Heydar Mohammadzadeh Salteh Pages 53-59
    Resilience is defined as the system's capacity to absorb disturbances while maintaining structure and performance. The present study provides a model for corporate resilience by predicting causal relationships between executive management vision structures, accounting experience, administrative culture and corporate affairs, public performance, and corporate resilience. The statistical population of this study was managers and financial experts of the surveyed companies and the standard questionnaire was used to collect data. After performing the reliability and validity tests of the sample data, the relevant analyzes were performed based on the structural modeling approach. The results show that accounting experience, administrative culture and corporate affairs, and long-term executive vision have a significant effect on forecasting financial resilience. But the performance of the general public does not have a significant effect on the forecast of financial resilience. In general, these structures can be considered as a growing factor in the resilience of companies. Therefore, managers, actual, potential investors, and other stakeholders are advised to pay more attention to the discussion of environmental structures and to include them in their decision-making models. Because environmental structures can be the basis for their investment decisions.
    Keywords: Organizational Resilience, accounting experience, administrative culture, corporate affairs, executive vision, Capital Market
  • Mojtaba Motalebian, Mehdi Arabsalehi *, Hadi Amiri Pages 61-71
    Previous research on the impact of the auditor's tenure on earnings quality has had conflicting results. Based on the independence hypothesis, some researchers believe that increasing auditor tenure reduces the earnings quality. According to the specialty hypothesis, some researchers believe that increasing the tenure of an auditor leads to an increase in the earnings quality. In this study, to evaluate these two competing perspectives, the information asymmetry Between auditor and manager was used as a moderating variable. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the impact of auditor's tenure on earnings quality under of information asymmetry between auditor and manager. For this purpose, the financial information of 103 companies listed in Tehran Stock Exchange between 2009 and 2018 was used. Data analysis was done by panel regression model. The results indicate that the auditor's tenure has a positive effect on earnings quality. The results also showed that the auditor tenure in firms with a higher level of information asymmetry between auditor and manager results in greater earnings quality.
    Keywords: Auditor Tenure, Auditor-Manager Information Asymmetry, earnings quality, Accruals Quality, Audit Quality
  • Minoo Tashakori, Mohammad Dadgran *, Akbar Nasrollahi Pages 73-85
    Nowaday, in changing and competitive world, one of the essential factors for survival and competitive advantage for agile media organizations is to increase their ability to respond, understand and manage change and use it as an opportunity. New technologies, as an important lever, play a key role in developing agility without which it would be impossible to achieve the speed and flexibility that are the concepts of agility. The present study aims at explaining the influence of automation, one of the new technologies, in the agility of media organizations and providing a model for the impact of automation on agility through the use of mixed method (quantitative content + survey analysis). The statistical population of this research is university professors in media and communications management, active and retired staff and managers of IRIB. Data gathering tools are interviews and questionnaires. Quantitative content analysis and descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The research findings indicate: New technologies are an effective tool for “speed”, “flexibility”, “Responsiveness” and “competency”. These four components are the necessities to an organization excellence which have direct effect on agility. Finally, it is hypothesized that the relationship between the use of new technologies and the agility of media organizations has been designed and presented in a new paradigm.
    Keywords: Media organization, New Communication Technologies, agility, organization excellence
  • Ali Aali, Mohammad Ziaaddini *, Mostafa Hadavinejad Pages 87-101

    The purpose of this study is to develop and transform the manpower agility model with the help of fuzzy meta-analysis and fuzzy dimethyl method. Initially, using meta-analysis method, quantitative studies on human resource agility precedents were extracted and 35 models of human resource agility were identified. Then, these antecedents were compiled into 4 categories of macro antecedents, 19 categories of micro-antecedents and 50 components. Human resource antecedents include 23 components, job antecedents 4 components, organizational antecedents 11 components and managerial prerequisites 12 components. Managerial backgrounds oversee human infrastructure development, inhumane infrastructure development, and agility leadership. The comprehensiveness of the components in such a way that it includes all previous researches as well as the use of fuzzy meta-analysis and fuzzy dimtel research method are aspects of its innovation.Finally, using fuzzy dimethyl technique, it was found that the compatibility component is the most important and the passive component is the least important component of this study.

    Keywords: antecedent, macro antecedents, microeconomic antecedents, human resource agility
  • Negar Pilvar, ALI Badizadeh *, S.Rasul Hosseini, Rouhollah Zaboli Pages 103-110
    Given the importance of the role of knowledge management in organizational entrepreneurship and creating entrepreneurial organizations and its important role in the health of the society , the question arises : how can the level of organizational entrepreneurship be evaluated based on knowledge management ? The present study seeks to present an organizational entrepreneurial model based on knowledge management in GHazvin university of medical sciences , which is studied by mixed method ( qualitative - quantitative ) . in the qualitative section , deep interviews with experts and in the quantitative part using structural equation modeling are discussed . Interviews have been used by open and axial coding and selection with MAXQDA 10 and to confirm the tools obtained from SMART PLS3 software .Findings show that by identifying the factors of knowledge management and the correct use of it , it can improve the performance of the organization and consequently the implementation and development of the organization .
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Knowledge management, University of Medical Sciences
  • Reza Zargar, Masuod Porkiani *, Moggan Derakhshan, Ayob Sheyki Pages 111-126

    The purpose of this study is to present a model of corruption prevention based on the goals, duties and powers of the Iranian Accounting Court. This is an applied and developmental research and a descriptive-correlational method. The statistical population of this study consists of all staff of audit (technical-specialized) and administrative departments of accounting department including headquarters and 31 provinces. Sample size was determined using Krejcie and Morgan table (340). In this study, a stratified random sampling method was used and a library method was used to review the literature of the subject under study and a questionnaire was used to collect field data. The validity and reliability of the research instruments were assessed by confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha and SEM was used to test the model and test the questions and hypotheses. Based on the fit indices, it can be concluded that the variable dimensions of goals, tasks and authorities in Iran's accounting court are in good level and the variable dimensions of corruption control are in strong level. Therefore, it can be concluded that the model of corruption prevention based on the goals, duties and powers of the Court of Accounts is valid.

    Keywords: Administrative Corruption, Targets, Duties, Authority, Court Audit of Iran
  • Hadi Ashraf Talesh, GholamReza Farsad Amanollahi *, AmirReza Keyghobadi Pages 127-146

    This study follows to explain a model for ranking companies in terms of environmental reporting and social responsibility on the market value of companies by fuzzy hierarchical analysis in Iran. In this regard, after receiving the opinions of experts, a conceptual model of research was developed. two criteria and each with 5 sub-criteria with 3 options were developed. The results show that the criteria of commitment to employees and commitment to social programs of the social responsibility variable are ranked 1 and 3, and this indicates that stakeholders in their analysis pay special attention to these two criteria and The issue of human resources and their promotion programs plays a prominent role in the results of the article.The criterion of environmental rules and regulations is ranked 2nd among environmental variables and the rest of the environmental criteria are ranked at low levels. The results of the study indicate that if the government is required to implement strict laws and regulations, companies are obliged to fulfill their environmental obligations and will take steps to produce environmentally friendly products and sustainable development. The placement of equipment pollution in the 5th rank also explains the calibration and improvement of machinery and equipment in the direction of minimum pollution. The low rankings of environmental variables indicate the high gap between the expectations of society and the current situation,

    Keywords: Environmental Variable, Social Responsibility, Corporate Market Value, Fuzzy Hierarchical Analysis (FAHP)
  • AbdulAli Ameri, AbdolAllah Naami *, Bita Tabrizian Pages 147-165

    Global and regional developments have always made the need for successful exports with a focus on reducing costs and increasing product acceptance vital for any country's economy. One of the effective factors in export success is the valid national brand of the country of origin with the customers of the destination country. One of the industries with local capabilities and strong infrastructure in Iran is the electricity industry. Despite the quality and self-sufficiency in the products of this industry, the lack of a pattern in using the national brand in this industry has become an obstacle to reach regional markets. Accordingly, the main purpose of this study is to "present an effective model on promoting the image of the national brand of Iran."In this mixed research, which has been done sequentially. Researchers tried to identify the factors affecting the promotion of the national brand image (made in Iran) and its dimensions using the opinions of experts. Then, with the help of Maxqda software, the variables and the conceptual pattern of the relationships between them were extracted. In a small part, using the opinions of executives and exporters of high voltage power products, the local status of the research model was examined. The results of PLS software analysis in the structural equation model section showed that among these relationships, the variable "utilization of human, cultural, social and historical manpower capacities" has the greatest impact on strengthening the national brand and the variable "national macro policy" has the least impact.

    Keywords: National Brand, national branding, Iranian brand, export of high pressure electrical equipment, Electricity industry