فهرست مطالب

روانشناسی و روانپزشکی شناخت - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، مهر و آبان 1400)

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم قربان زاده، فاطمه نسیمی*، محمد نوروزی تبار، رها حبیب آگهی، زینب زارعی، زهرا کلکته صفحات 1-10
    مقدمه

    کودکان با شکاف کام و لب از بدو تولد طیف وسیعی از مشکلات عاطفی، اجتماعی و کاهش اعتماد به نفس دارند که این مشکلات بر عملکرد روانی کودک تاثیر می گذارد.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی وضعیت روانی و اجتماعی کودکان مبتلا به شکاف کام و لب مراجعه کننده به مرکز تحقیقات ارتودنسی شیراز بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 60 کودک مبتلا به شکاف کام و لب مراجعه کننده به مرکز تحقیقات ارتودنسی شیراز در سال 1397 انجام شد. نمونه ها به روش آسان و غیر تصادفی از بین مراجعه کنندگان به مرکز تحقیقات ارتودنسی انتخاب شدند. پرسشنامه توانایی ها و مشکلات که توانایی های کودکان را مورد ارزیابی قرار می دهد؛ توسط والدین تکمیل شد. در پایان تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد. از شاخص های توصیفی (مرکزی و پراکندگی) و آنالیز واریانس یک طرفه جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره کل مشکلات (بیش فعالی و مشکلات سلوکی، نشانه های عاطفی، رفتار نوع دوستی) کودکان مبتلا به شکاف کام و لب 1/50±7/61 بود؛ که از نظر سلامت روانی در حد متوسط بود. تمام شاخص های توانایی و مشکلات در بین گروه های شکاف کام، شکاف لب و شکاف کام و لب تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001<P).

    نتیجه گیری:

     ارزیابی های زود هنگام و مداخله به موقع در کودکان شکاف کام و لب موجب افزایش آگاهی خانواده ها از روند توانبخشی می شود.

    کلیدواژگان: شکاف کام، شکاف لب، سلامت روانی
  • علی کرمانی، سجاد بشرپور*، محمد نریمانی صفحات 11-23
    مقدمه

    یکی از اختلال های شایع در دوران کودکی اختلال نقص توجه/ بیش فعالی است. یک زیر مجموعه مهم از این کودکان با مشکلات حرکتی از جمله مهارت های حرکتی و هماهنگی های حرکتی روبه رو می شوند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی بر مهارت های دید اری- حرکتی کودکان با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی انجام شد.

    روش :

     پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بود که در سال تحصیلی 99-1398 در مقطع ابتدایی شهر مشهد مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از مقیاس درجه بندی کانرز فرم معلم 30 نفر به صورت تصادفی (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزارها شامل بازی رایانه ای پژوهشگر ساخته رایا پویا با الگوبرداری از نرم افزار بسته آموزشی شناختی (Cog Pack)، مقیاس درجه بندی کانرز فرم معلم (1969) و آزمون مهارت های دیداری- حرکتی، ویراست سوم (TVMS-3) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس تک متغیره و در محیط نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش بیانگر آن بود که آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی در بهبود مهارت های دیداری- حرکتی (0/01>P) کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی موثر بوده و 35/4 درصد تفاوت ها در نمرات پس آزمون مهارت های دیداری- حرکتی مربوط به آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی است (0/01>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد آموزش رایانه ای مهارت های دیداری- حرکتی یک روش درمانی کارآمد است که باعث بهبود عملکرد مهارت های دیداری- حرکتی می شود.

    کلیدواژگان: آموزش به کمک رایانه، هماهنگی دیداری- حرکتی، مهارت های حرکتی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • پدرام علی نیای اصلی، زهرا سادات قریشی*، سامان معروفی زاده صفحات 24-37
    مقدمه

    برای سنجش مهارت درک شنیداری ابزارهای مختلفی وجود دارد که یکی از این ابزارها آزمون درک شنیداری ژتونی است. ازآنجایی که نسخه فارسی این آزمون غربالگری پرکاربرد برای سنجش اختلالات گفتار و زبان وجود ندارد، در این تحقیق بر آن شدیم تا آزمون درک شنیداری فارسی را با انطباق از آن تهیه نماییم.

    هدف

    هدف از این پژوهش تهیه آزمون درک شنیداری فارسی منطبق و تعیین مختصات روانسنجی آن بود.

    روش

    در این مطالعه ابزارسازی، ابتدا نسخه فارسی آزمون تهیه و روایی محتوایی تعیین شد. جهت بررسی ثبات درونی 188 فرد بزرگسال سالم (59 مرد و 129 زن) در بازه ی سنی 18-80 سال در شهر تهران در سال 1396 انتخاب شدند. نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای بود و افراد توسط آزمون های درک شنیداری فارسی، بررسی مختصر وضعیت شناختی و زیرآزمون حافظه عددی وکسلر مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت بررسی پایایی آزمون 10 نفر با فاصله ی یک هفته مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند. جهت بررسی تاثیرات سن و تحصیلات بر عملکرد افراد در آزمون درک شنیداری فارسی از روش رگرسیونی پواسن با انباشتگی در صفر استفاده گردید.

    یافته ها: 

    آزمون درک شنیداری فارسی با 36 سوال و نمره کل 36 تهیه شد. روایی محتوایی براساس لاواشه و پایایی آزمون-بازآزمون، این آزمون به ترتیب 1 و 0/96 محاسبه شد (0/05<p). میانگین نمره‎ی کلی آزمون 34/8 با انحراف معیار 1/52 محاسبه شد. میانگین سن و تحصیلات و نمره آزمون وضعیت شناختی شرکت کنندگان به ترتیب اعداد 32/97، 13/95 و 29/22 بودند. درنهایت توزیع نمره کل آزمون دارای چولگی چپ و انباشتگی در نمره 36 بود.

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته ها، آزمون درک شنیداری فارسی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و ابزاری دقیق و مناسب برای ارزیابی درک شنیداری افراد بزرگسال و عملکرد افراد دارای آسیب های سیستم عصبی مرکزی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: درک شنیداری، آزمون زبانی، روانسنجی، فارسی
  • سجاد پناهی فر*، آریا مومنی صفحات 38-50
    مقدمه

    طلاق به عنوان پدیده ایی که انسجام خانواده را نشانه می رود از مهمترین عوامل ایجاد تنش و فشار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مولفه های هوش هیجانی بر کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سازگاری زوجین متقاضی طلاق شهرستان خرم آباد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود که از بین زوجین متقاضی طلاق شهرستان خرم آباد در سال 1397 تعداد 18 زوج (36 نفر) به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش گردیدند. سپس زوج درمانی مبتنی بر مولفه های هوش هیجانی برای گروه آزمایش به مدت 10 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه درمانی برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسشنامه های هوش هیجانی بار-آن (EQ-I)، پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی و مقیاس سازگاری زوجی باسبی و همکاران (RDAS) استفاده گردید و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج حاکی از اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر مولفه های هوش هیجانی بر کاهش تعارضات زناشویی (72/124=f، 0/001=P، 0/976=Eta)، افزایش سازگاری (35/741=f، 0/001=P، 0/816=Eta) زوجین متقاضی طلاق بود. به عبارت دیگر سازگاری زناشویی زوجینی که زوج درمانی مبتنی بر مولفه های هوش هیجانی را دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل که هیچ گونه درمانی را دریافت نکرده بودند به طور معنی داری افزایش یافته و تعارضات زناشویی آنان نیز کاهش معنی داری پیدا کرده بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که کاربرد زوج درمانی مبتنی بر مولفه های هوش هیجانی در فضای کار با مراجعین طلاق می تواند در ارتقای مولفه های هوش هیجانی و همچنین افزایش آگاهی و درک متقابل مفید و در نهایت در کاهش آسیب طلاق و تعارضات زوجین اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، سازگاری زوج درمانی، هوش هیجانی، طلاق
  • کامیار منصوری، احمد عاشوری*، بنفشه غرایی، حجت الله فراهانی صفحات 51-62
    مقدمه

    اهمال کاری تصمیم گیری الگویی ناسازگارانه برای به تعویق انداختن، هنگام روبه رو شدن با تعارضات و انتخاب هاست.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلاتکلیفی در پیش بینی اهمال کاری تصمیم گیری دانشجویان بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در شهر تهران در سال 1399-1398 بودند. شرکت کنندگان 440 نفر از دانشجویان بودند که با رضایت آگاهانه و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های اهمال کاری تصمیم گیری، ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلاتکلیفی را تکمیل نمودند. مراحل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد و داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی متعارف و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل همبستگی متعارف نشان داد که بین متغیرهای اهمال کاری تصمیم گیری با ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلاتکلیفی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد (0/001>P). همچنین، براساس نتایج تحلیل رگرسیون، 32 درصد از واریانس متغیر اهمال کاری تصمیم گیری به کمک متغیرهای پیش بین (ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلاتکلیفی) قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نقش اهمال کاری در تصمیم گیری در اتلاف وقت، عملکرد ضعیف و افزایش استرس و تاثیر ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلاتکلیفی بر اهمال کاری تصمیم گیری لازم است توجه بیشتری به این موضوع گردد.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی، اهمال کاری، عدم قطعیت
  • خاطره حشمتی، سجاد رئیسی، امیرعباس طاهری*، محسن لطفی، زهره خیرآبادی صفحات 63-74
    مقدمه

    امروزه اینترنت و فضای مجازی نقش مهمی در کسب اطلاعات پزشکی دارند. افراد زیادی در اینترنت به دنبال جستجوی اطلاعات مختلف در خصوص بیماری ها و عوارض جانبی آن هستند.

    هدف

    هدف مطالعه ی حاضر تعیین شیوع سایبرکوندریا در بین دانشجویان علوم پزشکی کرمانشاه بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه در پژوهش حاضر کلیه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1399 بودند. نمونه ی پژوهش حاضر شامل 372 نفر (206 مرد و 166 زن) از این دانشجویان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده فرم کوتاه شدت سایبرکوندریا بود. در پژوهش حاضر به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 25 استفاده گردید. از شاخص های توصیفی فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، آزمون دقیق فیشر و کای اسکویر و شاخص های استنباطی آزمون تی مستقل، آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون شفه استفاده گردید.

    یافته ها:

     نتایج آزمون تی مستقل نشان داد در نمره ی کل سایبرکوندریا (0/019=P) بین مردان و زنان تفاوت معناداری وجود دارد و زنان میزان بالاتری از سایبرکوندریا را گزارش کردند. از نظر شیوع، بیشتر دانشجویان در دامنه ی متوسط سایبرکوندریا قرار داشتند (74/46 درصد) و شیوع وضعیت شدید سایبرکوندریا شرکت کنندگان در پژوهش حاضر 13/97% برآورد شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه دانشجویان علوم پزشکی در بیمارستان ها با مراجعین مختلف و نشانگان متفاوت روبرو هستند، برای کسب اطلاعات در حوزه پزشکی از اینترنت استفاده فراوانی دارند. براساس نتایج حاصل از پژوهش می توان نتیجه گرفت سایبرکوندریا در بین دانشجویان علوم پزشکی دارای شیوع نسبتا بالایی است.

    کلیدواژگان: سیستم های آنلاین، شیوع شناسی، اضطراب، اطلاعات سلامتی
  • سید عزیز چابکی، محمدرضا بلیاد، علیرضا کاکاوند*، بیوک تاجری، فاطمه زم صفحات 75-84
    مقدمه

    تقاضای فزاینده به فناوری رایانه و نفوذ گستره اینترنت، بسیاری از افراد خصوصا دانش آموزان را با اختلال روانی و ارتباطات اجتماعی ناشی از ابتلا به اعتیاد رایانه مواجه ساخته است.

    هدف

    هدف پژوهش بررسی نقش میانجی توانمندی خود در رابطه با هیجان خواهی با اعتیاد به اینترنت در نوجوانان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر کرج در سال 1398-1397 بودند که از میان آن ها 310 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و پرسشنامه های هیجان خواهی آرنت، اعتیاد به اینترنت یانگ و سیاهه روانشناختی قدرت من (PIES) را تکمیل نمودند. داده های گردآوری شده از طریق همبستگی پیرسون و آزمون سوبل و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و AMOS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد، اثر مستقیم هیجان خواهی و توانمندی خود بر اعتیاد اینترنتی دانش آموزان در سطح 95 درصد اطمینان معنی دار بوده است (0/05>p). همچنین نتایج بیانگر، رابطه غیرمستقیم بین هیجان خواهی و اعتیاد اینترنتی دانش آموزان با میانجیگری توانمندی خود با 95 درصد اطمینان است (0/05>p). به طور کلی نتایج الگوها نشان داد که تمام مقیاس های پژوهش از برازش مناسب برخوردارند.

    نتیجه گیری: 

    درمجموع می توان نتیجه گرفت که توجه به افزایش باور افراد در ارتباط با توانمندی من، احتمال انجام رفتارهای پرخطر را کاهش می دهد و به تبع آن با ایجاد بهزیستی روانشناختی از آسیب اعتیاد به اینترنت در دوران نوجوانی پیشگیری به عمل آید. بنابراین ضروری است، در فرآیند پیشگیری از اعتیاد به اینترنت به نقش هیجان خواهی و توانمندی خود توجه نمود.

    کلیدواژگان: روانپزشکی اعتیاد، هیجان خواهی، توانمندی خود
  • بتول السادات دهقانی فیروزآبادی*، محمدحسین دهقانی فیروزآبادی، حمید میرحسینی، زهره صادق پور مرادی صفحات 85-94
    مقدمه

    اختلال یادگیری از جمله مشکلات شایع در بین کودکان است که عدم تشخیص و درمان به موقع آن آسیب جدی به زندگی حال و آینده کودک وارد می کند.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر نوروتراپی بر میزان مشکلات یادگیری در دانش آموزان مبتلا به این اختلال بود.

    روش

    روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی کودکان مراجعه کننده اختلال یادگیری در سال 1396 که به کلینیک امام حسین (ع) وابسته به آموزش و پرورش استان یزد بودند، که از بین آن ها 23 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بیماران طی 10 جلسه تحت درمان نوروتراپی قرار گرفتند. ابزارهای به کار رفته در تحقیق شامل پرسشنامه ی اختلال یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (2011) و همچنین الکتروآنسفالوگرافی کمی بود. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تی زوجی) و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 انجام شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که نوروتراپی بر کاهش میانگین نمره کل اختلالات یادگیری با توجه به سطح معنی داری آزمون t زوجی (0/05≤p) از 0/05 کمتر است از این رو می توان گفت بعد از اجرای نوروتراپی میزان تفاوت بین متغیر اختلالات خواندن، شناخت اجتماعی، اضطراب اجتماعی، مشکلات فضایی و ریاضی دانش آموزان در پیش آزمون- پس آزمون دارای تفاوت معنادار است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش، نوروتراپی می تواند به عنوان یک روش درمانی در اختلال خواندن، مشکلات مربوط به شناخت اجتماعی، اضطراب اجتماعی، مشکلات فضایی و مشکل ریاضی و در نهایت باعث بهبود اختلالات یادگیری شود.

    کلیدواژگان: کودکان، اختلالات یادگیری، نوروتراپی
  • ایوب سقزی، محسن گل محمدیان*، سید محسن حجت خواه صفحات 95-109
    مقدمه

    توجه به عوامل موثر بر ازدواج به عنوان مهم ترین انتخاب زندگی فرد، همواره مورد توجه متخصصان حوزه خانواده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش پیش بینی رغبت به ازدواج براساس مشکلات بین فردی با میانجیگری نگرش به عشق در دانشجویان بود.

    روش

    پژوهش از لحاظ هدف بنیادی و از نظر روش مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه ی دانشجویان دختر دانشگاه های شهر سنندج در سال تحصیلی 98-1397 بود. تعداد 360 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی سهمیه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه رغبت به ازدواج (MDQ)، پرسشنامه مشکلات بین فردی (IIP-32) و مقیاس نگرش به عشق (LAS) بود. داده ها با شاخص های میانگین، انحراف معیار، آزمون همبستگی پیرسون و روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم مشکلات بین فردی (0/16-)، عشق رمانتیک (0/30) و فداکارانه (0/19) به رغبت نسبت به ازدواج معنی دار بود. همچنین مسیرهای مستقیم مشکلات بین فردی (0/40 و 0/30) به عشق رمانتیک و دوستانه و مسیرهای غیرمستقیم مشکلات بین فردی به رغبت به ازدواج با میانجیگری عشق رمانتیک (0/10-) و دوستانه (0/02-) معنی دار بودند (0/05>p). دیگر یافته ها نشان داد مسیر مستقیم عشق دوستانه (0/01) به رغبت به ازدواج و مسیر مستقیم مشکلات بین فردی (0/04-) به عشق فداکارانه و همچنین مسیر غیرمستقیم مشکلات بین فردی به رغبت به ازدواج با میانجیگری عشق فداکارانه (0/002-) معنی دار نبودند (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    در کل با توجه به نتایج چنین استنتاج می شود که عشق رمانتیک و دوستانه قادر به تعدیل آسیب های ناشی از مشکلات بین فردی و ترغیب کننده فرد به ازدواج است.

    کلیدواژگان: رغبت، ازدواج، مشکلات بین فردی، نگرش به عشق
  • نظیر مظفری، فاطمه باقریان*، علی زاده محمدی، محمود حیدری صفحات 110-123
    مقدمه

    ارزیابی و واکاوی مشکلات دوره نوجوانی دارای اهمیت بسیار است. یکی از رفتارهایی که سبب نگرانی های عمومی درباره سلامت نوجوان شده است، رفتارهای خودآسیب رسان است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان همه گیری رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان دختر و پسر و کارکردهای این نوع رفتارها انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود. جامعه ی پژوهشی شامل کلیه ی نوجوانان 15 تا 18 ساله ی شهر سنندج در سال 99-1398 بود که از این میان نمونه ای با حجم 1334 نفر (686 دختر و 648 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس رفتارها و کارکردهای خودجرحی کلونسکی و گلن بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی، مجذور خی و آزمون تی مستقل و نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نرخ همه گیری رفتارهای خودآسیب رسان در میان دختران و پسران به ترتیب 9/6 و 7/1 درصد بود. الگوی رفتارهای خودآسیب رسان دختران نسبت به پسران غیرقابل مشاهده تر (0/009<P، 6/37=Χ2) و نامنظم تر (0/001<P، 14/36=Χ2) بود. از میان رفتارهای خودآسیب رسان، به ترتیب، زخمی کردن عمدی خود، بریدن عمدی قسمت هایی از بدن خود، انجام رفتارهای خودشکست دهنده و خودگویی های آزاردهنده دارای بیشترین فراوانی بود. همچنین رفتارهای خودآسیب رسان دختران در مقایسه با پسران بیشتر دارای کارکرد درون فردی بود (0/05<P، 2/18=T).

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دختران نوجوان در مقایسه با پسران رفتارهای خودآسیب رسان بیشتری را تجربه کردند و نرخ همه گیری رفتارهای خودآسیب رسان در نوجوانان رو به افزایش است که باید به آن توجه جدی نمود.

    کلیدواژگان: شیوع شناسی، خودجرحی، نوجوانی
  • پیمان حاتمیان*، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، احمد سوری صفحات 124-134
    مقدمه

    پرخوری عصبی نوعی اختلال در خوردن است و به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات خوردن شناخته شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر واقعیت درمانی بر تنظیم هیجان و شادکامی دختران مبتلا به پرخوری عصبی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل دختران 14 تا 16 ساله مبتلا به پرخوری عصبی در سال 1398 شهر تهران بود که تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 12 نفره گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم هیجان و مقیاس شادکامی استنفورد استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون بر روی گروه آزمایش یک دوره آموزش 8 جلسه ای مبتنی بر واقعیت درمانی ارایه شد؛ ولی گروه دوم چنین آموزشی دریافت نکردند. نهایتا جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چند متغیره و تحلیل کواریانس تک متغیری استفاده و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج یافته های پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی بر افزایش تنظیم هیجان و شادکامی تاثیر معناداری دارد (0/001<P). همچنین تفاوت معناداری بین گروه ها (آزمایش و کنترل) وجود داشت و مقدار آماره آزمون F برابر 23/08 که در سطح (0/001<P) معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که با بهره گیری از آموزش های مبتنی بر واقعیت درمانی می توان گام محکمی در جهت افزایش تنظیم هیجان و شادکامی در دختران مبتلا به پرخوری عصبی برداشت. از این رو پیشنهاد می شود درمانگران به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تنظیم هیجان، شادکامی، پرخوری عصبی
  • فاطمه علی محمدی*، احمد آقاجانی صفحات 135-145
    مقدمه

    کیفیت زندگی در برگیرنده ی شاخصه های مهمی است که یکی از آن ها کیفیت زندگی زناشویی است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی زناشویی براساس تعهد و همدلی زوجین بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که در قالب طرح پژوهش همبستگی، تعداد 160 نفر به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از بین آنان انتخاب شدند و مقیاس کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (1995)، مقیاس تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997)، و مقیاس همدلی قربانی و همکاران (1389) را تکمیل نمودند. داده های بدست آمده براساس تحلیل رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ‎ها:

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که، کیفیت زندگی زناشویی براساس تعهد زوجین قابل پیش بینی است (2/870=t و 0/005<P و 0/218=β) و همبستگی مثبت و معناداری بین این دو متغیر وجود دارد. همچنین می توان گفت که کیفیت زندگی زناشویی براساس همدلی زوجین قابل پیش بینی است (3/849=t و 0/001>P و 0/292=β) و  همبستگی مثبت و معناداری بین این دو متغیر وجود دارد.

    نتیجه‎ گیری: 

    نتیجه گیری کلی حاکی از آن بود که کیفیت زندگی زناشویی براساس تعهد و همدلی زوجین قابل پیش بینی است. بنابراین توصیه می شود که زوج درمانگران به متغیرهای مذکور توجه کرده و براساس آن ها برنامه هایی برای بهبود کیفیت زندگی زوجین طراحی کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، تعهد، همدلی، زوجین متاهل
|
  • Maryam Ghorbanzadeh, Fatemeh Nasimi*, Mohammad Norouzitabar, Raha Habib Agahi, Zeynab Zarei, Zahra Kalkate Pages 1-10
    Introduction

    Children with cleft lip and palate have a wide range of emotional and social problems and low self-esteem from birth these problems affect the childchr('39')s mental function.

    Aim

    The aim of this study was to assessment the psychological and social status of children with cleft lip and palate referred to orthodontic research center in Shiraz.

    Method

    This descriptive-analytical study was performed on 60 children with cleft lip and palate referred to Shiraz Orthodontic Research Center in 2018. Samples were selected easily and non-randomly from those referred to the Orthodontic Research Center. Strengths and Difficulties Questionnaire Which evaluates childrenchr('39')s problems and abilities; Completed by parents. Finally, data analysis was performed with SPSS software version 21. Descriptive indices (central and dispersion) and one-way analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The mean total score of problems (Hyperactivity and behavioral problems, emotional symptoms, altruistic behavior) of children with cleft lip and palate was 7.61± 1.50; Which was average in mental health. All indicators of ability and problems are significant difference between the groups of cleft palate, cleft lip and cleft palate (P<0.001).

    Conclusion

    Early evaluations and timely intervention in cleft lip and palate children increase families awareness of the rehabilitation process.

    Keywords: Cleft palate, Cleft lip, Mental health
  • Ali Kermani, Sajjad Basharpoor*, Mohammad Narimani Pages 11-23
    Introduction

    Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common childhood disorders. An important subset of these children faces motor problems, including motor skills and motor coordination.

    Aim

    The present study was performed in order to investigate the effectiveness of computerized training of visual- motor skills on visual- motor skills of children with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder.

    Method

    The present study was experimental research with a pretest- posttest design and with a control group. The statistical population of the study included all male students with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder who were studying in the elementary school of Mashhad during the academic year 2019-2020. 30 students were randomly replaced (15 students in experimental group and 15 students in control group) by Connorchr('39')s Teacher Rating Scales (CTRS). Instruments included a researcher computer game made by Rayapouya based on Cog Pack software, Connerchr('39')s Teacher Rating Scale (1969), and Test of Visual-Motor Skills - third edition (TVMS-3). Data were analyzed by univariate analysis of covariance in the SPSS-23 software environment.

    Results

    The research findings indicated that computerized training of visual- motor skills has been effective in improving visual-motor skills (P<0.01) of children with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder and 35.4% of the differences in post-test scores of visual- motor skills are related to computerized training of visual- motor skills (P<0.01).

    Conclusion

    According to the research findings, it seems that computerized training of visual-motor skills is an effective treatment that improves the performance of visual- motor skills.

    Keywords: Computer- assisted instruction, Visual motor coordination, Motor skills, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder
  • Pedram Aliniaye Asli, Zahrasadat Ghoreishi*, Saman Maroufizadeh Pages 24-37
    Introduction

    Various tools are utilized for determining auditory comprehension levels, one of which is the auditory comprehension token test. Since there’s no Persian equivalent for this widely used screening test, in this paper we have adapted it to create a Persian auditory comprehension test.

    Aim

    The purpose of this research was creating an adapted Persian auditory comprehension test and determining its psychometric properties.

    Method

    In the initial phase which was conducted in 2017, a preliminary Persian test was created and its content validity evaluated. To determine the internal stability of results; 188 adults (59 males and 129 females) from Tehran, aged 18-80 were selected. This sampling was conducted using cluster based random selection and each individual was assessed with Persian auditory comprehension tests, mini mental state examination and Wechsler numerical memory subtest. In order to determine the test’s stability, 10 people were reevaluated after a one-week interval. A poisson regression with 0 accumulation was used to investigate the effects of age and education on an individualchr('39')s performance in the Persian auditory comprehension test.

    Results

    The Persian auditory comprehension test was created with 36 questions and a total score of 36. Content validity based on Lawshe and test-retest reliability of the test were respectively calculated as 1 and 0.96 (with P<0.05). The tests grades have 34.8 mean and 1.52 variance. The mean of age, education and mini-mental status tests score of participants were respectively 32.97, 13.95 and 29.22. At last, the distribution of the tests total score had left skewness and accumulation in the score of 36.

    Conclusion

    Based on the results, the Persian auditory comprehension test’s validity and stability are reasonable and it can be considered an accurate and appropriate tool for evaluating auditory comprehension in adults and performance of people with central nervous system disabilities.

    Keywords: Language test, Comprehension, Psychometric, Persian
  • Sajjad Panahifar*, Aria Momeni Pages 38-50
    Introduction

    Divorce, as a phenomenon that challenges the cohesion of the family, is one of the most important causes of tension and pressure.

    Aim

    The current study aimed at investigating the effectiveness of couple therapy based on emotional intelligence components on reducing marital conflict and increasing adjustment of divorce applicant couples in Khorramabad.

    Method

    The current study was a quasi-experimental study with a control group among the divorce applicant couples in Khorramabad in 2018. 18 couples (36 people) were voluntarily selected and randomly assigned to the control and experimental groups. The experimental group underwent ten sessions of couple therapy based on emotional intelligence components; nonetheless, the control group did not receive any interventions. Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i), Baratti and Sanai Marital conflict inventory, and Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS) were used in this study. The data analysis was conducted via covariance analysis method through SPSS software.

    Results

    The results showed the effectiveness of couple therapy based on emotional intelligence components on reducing marital conflicts (f=72.124, Eta=0.976, P=0.0001), increasing adjustment (f=35.741, P=0.001, Eta=0.816) of divorce applicant couples. In other words, the marital compatibility of couples who received couple therapy based on emotional intelligence components to the control group who did not receive any treatment and their marital conflicts also decreased significantly.

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that couple therapy based on emotional intelligence components in the workplace with divorce applicants can be effective in promoting emotional intelligence components as well as increasing awareness and mutual understanding and ultimately lower risk of divorce And marital conflicts.

    Keywords: Family conflicts, Marital adjustment, Couples therapy, Emotional intelligence, Divorce
  • Kamyar Mansouri, Ahmad Ashouri*, Banafsheh Gharraee, Hojjatollah Farahani Pages 51-62
    Introduction

    Decisional procrastination refers to a maladaptive pattern of postponing a decision when faced with conflicts and choices.

    Aim

    This study aims to investigate the role of fear of failure, self-compassion and intolerance of uncertainty in predicting decisional procrastination among the students.

    Method

    This is a descriptive and correlational study. The statistical population included the students educating at the Master’s level in Tehran, in 2019-2020. In total, 440 students were selected using convenience sampling method and the informed consent form was obtained from them. The participants completed the questionnaire of Decisional Procrastination, Fear of Failure, Self-compassion and Intolerance of Uncertainty. The statistical data were analyzed by SPSS software (version 24.0) as well as the canonical correlation analysis (CCA) and multiple regression methods.

    Results

    CCA results indicated there was a significant correlation between the decisional procrastination and variables of fear of failure, self-compassion and intolerance of uncertainty among the students (P<0.001). Also, results of regression analysis revealed that 32% of the variance of the decisional procrastination variable could be predicted by predictor variables of fear of failure, self-compassion and intolerance of uncertainty.

    Conclusion

    Considering the role of decisional procrastination in wasting time, poor performance and increased stress and the impact of fear of failure, self-compassion and intolerance of uncertainty on decisional procrastination, it is necessary to pay more attention to this issue.

    Keywords: Compassion, Procrastination, Uncertainty
  • Khatereh Heshmati, Sajjad Reisi, AmirAbbas Taheri*, Mohsen Lotfi, Zohreh Kheirabadi Pages 63-74
    Introduction

    Nowadays, the Internet and cyberspace play an important role in obtaining medical information. Many people on the Internet are looking for various information about diseases and their side effects.

    Aim

    This study aims to investigate the prevalence of Cyberchondria among medical students in Kermanshah.

    Method

    The present study was conducted using the descriptive-cross-sectional method. The population was all students of the University of Medical Sciences in Kermanshah in 2020. The sample of the current study included 372 students (206 males and 166 females) who were selected by convenience sampling method. The instrument used was a short form of Cyberchondria severity. Furthermore, SPSS statistical software version 25 was used to analyze the data. Descriptive indices of frequency, percentage, mean, standard deviation, Fisherchr('39')s exact test, Chi-square, inferential indices of independent t-test, one-way analysis of variance test, and Scheffe test were utilized in this research.

    Results

    The results of independent t-test showed that there is a significant difference in the total score of Cyberchondria (P=0.019) between men and women and, women reported higher rates of Cyberchondria. In terms of prevalence, most students were in the moderate range of Cyberchondria (74.46%), and the prevalence of severe Cyberchondria status of the participants was estimated at 13.97%.

    Conclusion

    Since medical students in hospitals face various clients and different symptoms, they use the Internet a lot to obtain information in the field of medicine. Based on the results of the research, it can be concluded that Cyberchondria has a relatively high prevalence among medical students.

    Keywords: Online systems, Epidemiology, Anxiety, Health information
  • Seyed Aziz Chaboki, MohammadReza Belyad, Alireza Kakavand*, Biuok Tajeri, Fatemeh Zam Pages 75-84
    Introduction

    The increasing demand for computer technology and the widespread influence of the internet has left many people, particularly students, with mental disorders and problems in social connections caused by computer addition.

    Aim

    The present study aimed to investigate the mediating role of self-empowerment in the relationship between sensation seeking and adolescent internet addiction.

    Method

    This descriptive study has used structural modeling. The studychr('39')s statistical population included all high school students in Karaj in 2018-2019, from whom 310 students were selected by purposive sampling and completed the Arndt Inventory of Sensation Seeking (AISS), Young Internet Addiction Test, and Psychosocial Inventory of Ego Strength (PIES). The collected data were analyzed by Pearson correlation and Sobel test using SPSS23 and AMOS23.

    Results

    According to the results, the direct effect of sensation seeking and self-empowerment on the students internet addiction was significant at a 95% confidence level (p<0.05). The results also indicated an indirect relationship between sensation seeking and the students internet addiction mediated by their self-empowerment at a 95% confidence level (p<0.05). In general, the results of the models showed a good fit for all research scales.

    Conclusion

    In conclusion, paying attention to the enhancement of individuals belief in their ego strength can reduce the likelihood of high-risk behaviors and consequently prevent the adverse effects of adolescent internet addiction through psychological well-being. Therefore, it is necessary to consider the role of sensation seeking and self-empowerment to prevent internet addiction.

    Keywords: Addiction psychiatry, Excitement, Self-empowerment
  • Batoul Sadat Dehghani Firouzabadi*, MohammadHossein Dehghani Firouzabadi, Hamid Mirhosseini, Zohreh Sadeghpoor Moradi Pages 85-94
    Introduction

    Learning disabilities are among the most common problems of children that can seriously damage the present and future life of a child if they are not diagnosed and treated timely.

    Aim

    This study aimed to investigate the effect of neurotherapy on the rate of learning disabilities in students who suffer from this disorder.

    Method

    A quasi-experimental research method with a one-group pretest-posttest design was used. The statistical population of the study consisted of all children with learning disabilities who referred to Imam Hossein (AS) clinic of Yazd (as a clinic affiliated to the Education Organization) in 2017, out of which 23 students were selected using a convenience sampling method. Patients underwent neurotherapy for ten sessions. The tools used in the study included the Colorado Learning Disability Questionnaire (Wilcott et al., 2011) and Quantitative Electroencephalography. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (paired t-test) by SPSS Version 20.

    Results

    The results showed that neurotherapy led to a decrease in the mean total score of learning disorders. As the significance level of paired t-test (p≤0.05) was less than 0.05, it could be said that reading disorders, social cognition problems, social anxiety, spatial and mathematical difficulties in students have significant differences in the pre-test and post-test.

    Conclusion

    According to the results, neurotherapy can be used as a method for the treatment of reading disorders, social cognition problems, social anxiety, and spatial and mathematical difficulties, and it can improve learning disabilities.

    Keywords: Children, Learning disabilities, Neurotherapy
  • Ayyob Saqqezi, Mohsen Gol Mohammadian*, Seyed Mohsen Hojjatkhah Pages 95-109
    Introduction

    Family experts always consider paying attention to the factors that affecting marriage as the most important choice in onechr('39')s life.

    Aim

    The aim of present study was to predict marriage tendency based on interpersonal problems mediated by love attitude in students.

    Method

    The research was fundamental in terms of purpose and in terms of methods was a structural equation modeling. Population included all female students of Sanandaj Universities in the academic year of 2018-2019. 360 female students chosen by quota non-random sampling method. Instruments were Marriage Desire Questionnaire (MDQ), Interpersonal Problems Questionnaire (IIP-32) and Love Attitude Scale (LAS). Data analyzed by mean, standard deviation, Pearson correlation test and structural equation modeling using SPSS-25 and AMOS-24 software.

    Results

    Result showed that The direct path of interpersonal problems (-0.16), romantic love (0.30) and selfless love (0.19) to marriage tendency were significant. Also direct path of interpersonal problems (0.40 and 0.30) to romantic and friendly love, Indirect paths of interpersonal problems were significant (p<0.05). Marriage tendency mediating of romantic (-0.10) and friendly love (-0.02). The path of friendly love to marriage tendency (0.01) and the direct path of interpersonal problems (-0.04) to sacrificial love and indirect path of interpersonal problems to marriage tendency with mediating sacrificial love (-0.002) were not significant (p>0.05).

    Conclusion

    In whole according to finding Romantic and friendly love able to moderate the damage caused by interpersonal problems and motivates the person to marriage.

    Keywords: Desire, Marriage, Interpersonal problems, Love attitudes
  • Nazir Mozafari, Fatemeh Bagherian*, Ali Zadeh Mohammadi, Mahmood Heidari Pages 110-123
    Introduction

    The epidemiology of adolescent self-harming behaviors is important. One of the common concerns today is the prevalence and persistence of self-injurious behaviors among adolescents.

    Aim

    The aim of this study was to determine the prevalence and functions of self-harming behaviors in adolescents.

    Method

    The present study was a descriptive study. The statistical population of the study was all adolescents aged 15-18 in Sanandaj in the years 2018-2019. Sampling method was Cluster. Using the Klonsky and Glenn Self-Injurious Behaviors and Functions Scale, 1334 subjects (686 girls and 648 boys) were selected. Using Chi-square and Independent T-test statistical method, using SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that the prevalence rate of self-injurious behaviors among girls and boys was 9.6% and 7.1%. Girls self-injurious behaviors were more invisible (Χ2=6.37, P<0.009) and irregular (Χ2=14.36, P<0.001) than boys. The highest frequency of self-injurious behaviors included: self-inflicted cutting, hitting and annoying self-talk. Also, the function of girls and boys self-injurious behaviors was intrapersonal and interpersonal (T=2.18, P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the adolescent girls had more self-injurious behaviors than boys. And the prevalence of self-injurious behaviors in adolescents is increasing, which should be taken into account.

    Keywords: Epidemiology, Self-injury, Adolescence
  • Peyman Hatamian*, Seeyd Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei, Ahmad Souri Pages 124-134
    Introduction

    Bulimia nervosa is an eating disorder and is known as one of the most common eating disorders.

    Aim

    The present study was with the aims to effect of reality therapy on emotion regulation and happiness in girls with bulimia nervosa.

    Method

    The present study was a quasi experimental with pre-test and post-test and control groups. The statistical population of the study included all 14 to 16 year old girls with bulimia nervosa in the year 2019 in Tehran city that 24 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two groups of 12 people. To collect the information Emotion regulation questionnaire (ERQ-10) and Stanford Happiness Scale were administered. After performing the pre-test, the experimental group was offered an 8 sessions training course based on reality therapy, but the second group did not receive such training. Finally were used for data analysis the multivariate analysis of Covariance and univar ate analysis to analyze the data by software SPSS-23.

    Results

    The results showed that reality therapy has a significant effect on increasing emotion regulation and happiness (P<0.001). There was also a significant difference between the groups (experimental and control) and the value of F=23.08 (P<0.001).

    Conclusion

    It seems that by using training based reality therapy can be strong step to increase emotion regulation and happiness in girls with bulimia nervosa. So, it is recommended that therapists pay special attention to this important issue.

    Keywords: Reality therapy, Emotion regulation, Happiness, Bulimia nervosa
  • Fatemeh Alimohammadi*, Ahmad Aghajani Pages 135-145
    Introduction

     Quality of life includes important characteristics, one of which is the quality of marital life.

    Aim

    The present research aimed to predict quality of marital life based on couples commitment, and empathy.

    Method

     This is a descriptive- correlation study. The statistical population consisted of all married students of Islamic Azad University of Qom Branch in the academic year 2019-2020. In the form of a correlation research project, 160 students were selected as the research sample using multistage cluster sampling method. They completed Marital Quality Scale of Basbi et al (1995), Adams & Jones Marital Commitment Scale (1997) and Empathy Scale of Ghorbani et al (2010). Obtained data were analyzed using multiple regression analysis in SPSS-23 software.

    Results

     The results demonstrated that the quality of marital life is predictable based on the commitment of the couple (t=2.870, B=0.218, P<0.005) and there is a positive and significant correlation between these two variables. The quality of marital life is predictable based on the empathy of couples (t=3.849, B=0.292, P<0.001) and there is a positive and significant correlation between these two variables

    Conclusion

    The general conclusion was that the quality of marital life can be predicted based on the commitment and empathy of them. Therefore it is suggested that Couple- therapists should consider these variables and design appropriate programs, based on them, to improve the quality of life of couples.

    Keywords: Quality of marital life, Commitment, Empathy, Married couples