فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 42 (زمستان 1399)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 42 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رضایی*، فضل الله باقرزاده، محمود شیخ، رسول حمایت طلب، داوود حومنیان صفحات 17-36
    توجه به رویکرد آموزش مهارت حرکتی نشان می دهد که نوع و ماهیت نحوه تدریس یکی از مهم ترین متغیرهای موثر در آموزش مهارت های حرکتی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو روش تدریس کودک-محور و معلم-محور بر رشد حرکتی درشت دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بود. 53 نفر از دانش آموزان دختر مبتدی با میانگین سنی 16/0±11/9 برای اجرای پژوهش داوطلب شدند که پس از اجرای پیش آزمون به صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی (تمرین عمدی، بازی عمدی و رقابت سازمان یافته) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه ها به مدت 12 هفته و دو جلسه در هفته مطابق با روش آموزشی تمرین کردند. در پایان هفته ششم، میان آزمون و در پایان هفته 12، پس آزمون انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون تبحر حرکتی برونیکس-اوزرتسکی (1978) و برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری 0.05≥P استفاده شد. نتایج نشان داد که روش تدریس در بهبود مهارت بنیادی درشت دانش آموزان تاثیرگذار و اثربخشی آن در گروه رقابت سازمان یافته بیشتر ازبقیه گروه ها بوده است. همچنین بین خرده مقیاس های دویدن، تعادل، هماهنگی دوسویه و هماهنگی اندام فوقانی درمرحله میان و پس آزمون تفاوت معنی داری وجود نداشته و میزان قدرت در مرحله پس آزمون در گروه رقابت سازمان یافته بالاتر از بقیه گروه ها بوده است.
    کلیدواژگان: روش تدریس، بازی عمدی، تمرین عمدی، رقابت سازمان یافته، مهارت حرکتی درشت
  • ندا مکوندی*، ملیحه نعیمی کیا، عبدالله قاسمی صفحات 37-54

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فعالیت‌های حیاط پویا بر ناسازگاری‌های رفتاری دانش آموزان کم‌توان ذهنی آموزش پذیر بود. جامعه آماری مطالعه حاضر را پسران کم‌توان ذهنی شهر اهواز که در دامنه سن تقویمی 7 تا 11 سال و سن عقلی 5 تا 7 سال بودند، تشکیل دادند. شرکت کنندگان دارای بهره هوشی 50 تا 70 و به عنوان کودکان آموزش پذیر طبقه‌بندی شده بودند. از این جامعه تعداد 30 نفر از دو مرکز آموزشی استثنایی (از هر مرکز 15 نفر) به عنوان شرکت کنندگان در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در پژوهش حاضر مقیاس رفتار سازگارانه لمبرت بود که شرکت کنندگان توسط این ابزار مورد پیش آزمون و پس آزمون قرار گرفتند. دانش آموزان یک مدرسه به عنوان گروه تجربی به مدت 8 هفته از حیاط پویا بهره مند شده و دانش آموزان مدرسه دیگر به عنوان گروه کنترل در حیاط عادی و بدون تجهیزات و وسایل، ساعات تفریح و ورزش خود را سپری کردند. تحلیل داده‌ها بوسیله آزمون کواریانس و در نرم افزار Spss نسخه 22 انجام شد. نتایج نشان داد که فعالیت‌های حیاط پویا بر ناسازگاری‌های رفتاری دانش آموزان کم‌توان ذهنی آموزش پذیر اثر معنی داری داشته است . در نتیجه می توان عنوان کرد که غنی سازی حیاط مدرسه از طریق علامت گذاری و طراحی های هدفمند و سوق دادن دانش آموزان به انجام فعالیتهای بدنی در اوقات فراغت در مدرسه می تواند تاثیر مثبتی بر الگوهای رفتاری کودکان کم توان ذهنی داشته باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت های حیاط پویا، ناسازگاری های رفتاری، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • مهدی رافعی بروجنی*، فهیمه طالب پور، مریم نزاکت الحسینی، شیلا صفوی صفحات 55-80
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر یک دوره تمرین منتخب روی سطح نرم و سخت بر تعادل ایستا در کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد. بیست کودک با اختلال طیف اتیسم (سن 81/2 ±5/7 سال) به صورت دردسترس از میان کودکان با اختلال طیف اتیسم مراجعه کننده به مرکز اتیسم اردیبهشت اصفهان انتخاب شدند. سپس از نظر سن، جنس، قد، وزن و شاخص اتیسم همتا شدند و در دو گروه ده نفری تمرین روی سطح نرم و تمرین روی سطح سخت تقسیم شدند. آن ها به مدت 24 جلسه (سه بار در هفته) در یک دوره تمرینات منتخب تعادلی شرکت کردند. تعادل ایستای این کودکان در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از جابه جایی مرکز فشار در جهت قدامی-خلفی و داخلی-جانبی در هنگام ایستادن روی دستگاه فوت اسکن در مدت زمان 18 ثانیه ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس مختلط 2 × 2 استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو گروه پس از این مداخله بهبود معناداری را در وضعیت تعادل ایستا با چشم باز نشان دادند، اما تعادل ایستا با حالت های چشم باز و چشم بسته در دو گروه تمرین روی سطح نرم و سطح سخت در هر دو مولفه تعادل تفاوت معناداری با یکدیگر نداشت؛ بنابراین باید گفت تمرین در سطوح مختلف از نظر میزان پایداری با تقویت سیستم حس عمقی موجب بهبود تعادل کودکان با اختلال طیف اتیسم می شود.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، سطح تمرینی نرم، سطح تمرینی سخت، حس عمقی
  • حسام رمضان زاده* صفحات 81-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ترکیب برنامه های تمرینی مسدود و تصادفی با مدل یادگیری کم خطا (تمرین کم خطا و پرخطا) بر یادگیری و خودکاری مهارت پرتاب دارت در دو شرایط حافظه کاری بالا و پایین انجام شد. تعداد 100 شرکت کننده (با میانگین سنی 13/20) بدون تجربه پرتاب دارت انتخاب شدند و با استفاده از آزمون حافظه کاری «ان بک» به دو طبقه حافظه کاری بالا و پایین تقسیم شدند. افراد هر طبقه به طور تصادفی در پنج گروه مسدود-کم خطا، مسدود-پرخطا، تصادفی-کم خطا، تصادفی-پرخطا و تصادفی قرار گرفتند. شرکت کنندگان پس از پیش آزمون و مرحله اکتساب (سه جلسه 70 کوششی) در آزمون یادداری (با و بدون تکلیف ثانویه شناختی) شرکت کردند. از ریشه میانگین مجذور خطا برای ارزیابی عملکرد افراد استفاده شد. نتایج نشان داد در هر دو شرایط حافظه کاری بالا و پایین، گروه تصادفی-کم خطا بهترین عملکرد و گروه تصادفی-پرخطا بدترین عملکرد را داشتند؛ اگرچه عملکرد گروه های مسدود در شرایط حافظه کاری پایین بهتر بود. این نتیجه نشان می دهد در شرایط حافظه کاری بالا، پردازش های شناختی گروه مسدود-کم خطا برای ایجاد تلاش شناختی و چالش مناسب تمرین کافی نیست. همچنین نتایج نشان داد سه گروه تصادفی-کم خطا، تصادفی-پرخطا و تصادفی در شرایط حافظه کاری بالا در مقایسه با شرایط حافظه کاری پایین، هم زمان با تکلیف ثانویه شناختی عملکرد بهتری داشتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد حافظه کاری نقش بسیار مهمی در یادگیری مهارت های حرکتی و به ویژه دستیابی به سطوح بالای خودکاری اجرای تکالیف خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تداخل زمینه ای، مدل یادگیری کم خطا، پردازش خطا، پرتاب دارت
  • زهرا پورحسین جعفری، محمدتقی اقدسی*، امیر قیامی راد صفحات 111-130

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش انفرادی و زوجی بر میزان یادگیری مهارت ایروبیک در سالمندان انجام شد. مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی بود که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش سالمندان شهر تبریز بودند که از بین آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس 24 نفر انتخاب شدند. معیارهای ورود شرکت کنندگان به مطالعه، نداشتن سابقه مشارکت در ورزش ایروبیک، آشنایی نداشتن با حرکات ایروبیک، داشتن سلامت عمومی و نداشتن مشکل جسمانی بود. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفری تقسیم بندی شدند و در 12 جلسه آموزش دیدند. در تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مکرر دوطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 0.05 P = به کمک نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخه 18 استفاده شد. نتایج واریانس مکرر دوطرفه نشان داد که اثر مراحل اندازه گیری بر یادگیری معنادار (0.001 =P) و میزان یادگیری در مراحل مختلف، متفاوت است. همچنین اثر گروه بر یادگیری معنادار است (0.002 =P) و میزان یادگیری گروه زوجی از انفرادی بیشتر است. براساس نتایج، روش آموزش زوجی با توجه به یادگیری بیشتر در زنان سالمند از موثرترین و مقرون به صرفه ترین روش ها در کنار سایر روش ها به منظور یادگیری مهارت های حرکتی است؛ زیرا، مشارکت فعال سالمندان را به عنوان قشری سرشار از تجربه، در اجتماع ورزشی بهبود می بخشد

    کلیدواژگان: انفرادی، آموزش، ایروبیک، زوجی، یادگیری
  • ساره غلامی، سیده ناهید شتاب بوشهری، محمدرضا دوستان* صفحات 131-160

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های ردیابی بینایی و میزان خطای فضایی و زمانی در تکلیف هدف گیری دوطرفه با دست برتر و غیربرتر، انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش 17 دانشجوی راست دست در رده سنی 19 تا 22 بودند. آن ها تکلیف ضربه زنی دوطرفه را در هشت شرایط متفاوت یعنی دو دشواری زمانی و دو دشواری فضایی با دست برتر و غیربرتر با استفاده از دستگاه سنجش مبادله سرعت-دقت با ریتم مترونوم شنیداری انجام دادند. پهنای موثر هدف و خطای زمان بندی ضربات ارزیابی و مقایسه شد. رفتار جست وجوی بینایی نیز شامل تعداد، مدت زمان و نرخ تثبیت ها با استفاده از سیستم ردیابی بینایی دوچشمی ارزیابی شد. برای تحلیل آماری داده ها از آزمون تحلیل واریانس درون گروهی و فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد در پهنای موثر هدف (We) بین تکلیف آسان با دشوار و اندام برتر با غیربرتر، تفاوت وجود نداشت، اما بین تکلیف آسان و دشوار از نظر زمانی تفاوت وجود داشت. خطای زمان بندی در دست غیربرتر، حرکت دشوار و سریع خطاها بیشتر بود. همچنین تغییر در دشواری فضایی، دشواری زمانی و اندام بر تعداد و زمان تثبیت های بینایی تاثیر معنادار نداشت، ولی بر نرخ تثبیت های بینایی معنادار بود؛ به طوری که میانگین نرخ تثبیت ها در اجرا با دست غیربرتر از دست برتر بیشتر بود. به طورکلی، در تکالیف مداوم ضربه زنی سریع، خطاهای زمانی بیش از خطاهای فضایی تحت تاثیر دشواری تکلیف و برتری دستی قرار می گیرند و هنگام اجرای تکلیف با دست برتر مدت زمان کمتری صرف خیره شدن بر هدف می شود.

    کلیدواژگان: تثبیت های بینایی، مبادله سرعت-دقت، پهنای موثر هدف، دست برتری، دشواری فضایی و زمانی
  • محمد ملکی*، آرش زارعی صفحات 161-186

    پروتکل های سنجش شفاهی و غیرشفاهی دانش و رفتار تاکتیکی بازیکنان مدارس فوتبال و کارآمدی آن ها یکی از چالش هایی است که پژوهشگران به تازگی به آن توجه کرده اند. به منظور بررسی این چالش مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه دانش تاکتیکی شفاهی با رفتار تاکتیکی و مهارت های تکنیکی بازیکنان مدارس فوتبال انجام شد. سی وشش بازیکن فوتبال (18 بازیکن باتجربه 48/0±3/15 ساله و 18 بازیکن کم تجربه 51/0±5/15 ساله) آزمون مهارت های فوتبال را اجرا کردند. دانش تاکتیکی شفاهی آن ها با پرسشنامه مهارت های تاکتیکی برای ورزش ها (الفرینک-گمسر و همکاران، 2004) ارزیابی شد. رفتار تاکتیکی آن ها نیز طی فیلم برداری از مسابقه 3 × 3 با یک دروازه بان در زمینی به ابعاد 30 × 40 متر ثبت شد و تحلیل توسط ابزار ارزیابی عملکرد بازی انجام شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه باتجربه و کم تجربه در مهارت های حرکتی پاس و دریبل، در شاخص های رفتار تاکتیکی اجرای مهارت، حمایت و عملکرد بازی تفاوت معنادار مشاهده شد (0.000 =P)، اما تفاوت معناداری در دانش های تاکتیکی حمله ای و دفاعی آن ها به دست نیامد (به ترتیب 0.23 =P  و 0.56 = P). در بررسی همه بازیکنان با هم، بین دانش تاکتیکی حمله ای و دفاعی با رفتار تاکتیکی و مهارت های تکنیکی همبستگی معناداری مشاهده نشد (0.05>P)، اما هنگام بررسی جداگانه گروه ها، در بازیکنان باتجربه رابطه دانش تاکتیکی حمله ای با رفتار تاکتیکی حمایت از هم تیمی معنادار بود (0.01 =P). این نتایج ناکارآمدی ابزارهای گزارش شفاهی را در ارزیابی دانش تاکتیکی بازیکنان مدارس فوتبال تایید می کند و سطح تجربه را به عنوان یکی از عوامل مرتبط کننده دانش و رفتار تاکتیکی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: دانش تاکتیکی، رفتار تاکتیکی، تجربه، مدارس فوتبال
|
  • Fatemeh Rezaee *, Fazlollah Bagherzadeh, Mahmoud Sheikh, Rasoul Hemayattalab, Davoud Hominian Pages 17-36
    Attention to motor skill training approach shows that the type and nature of teaching is one of the most important effective variables in motor skills training. The purpose of this study was the effect of two methods of child-centered and teacher-centered on the development of gross motor skill of third grade elementary students. 53 students of beginner girls volunteered to conduct research with an average age 11.9±.16 that after peforming pre-test, were randomly divided into three experimental groups (deliberate play, deliberate practice, organized competition) and one control group. The groups practiced in accordance with the educational method for 12 weeks and two sessions per week. Was performed mid test at the end of the sixth week and post test at the end of the twelfth week. To collect information, the Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency (1978) and to analyse the data, at the significant level of P≤0.05, analysis of variance with repeated measures were employed. The results showed that the teaching method has been effective in improving the gross motor skill of the students and its effectiveness in the organized competition group more than the rest of the groups. There was also no significant difference between subscales of the running, balance, bilateral coordination and upper limb coordination in mid and post test and was higher level of strength in the organized competition group from the rest of the groups in post test.
    Keywords: Teaching Method, Deliberate Play, Deliberate Practice, Organized Competition, Gross Motor Skill
  • Neda Makvandi *, malihe naimikia, abdollah ghasemi Pages 37-54

    The purpose of this study was to investigate the effect of playground activities on behavioral incompatibilities of male students with intellectual disability in Ahvaz, Iran. 30 students 7 to 11 years old and rational ages 5 to 7 years old participated in the study. The Participants IQ scores were 50-70 that classified as educable children. Participants were accessibility selected from two exceptional schools with or without playground. Lambert's Adaptive Behavior Scale was used for data collection in pre and post-tests. Experimental group, received playground activities for 8 weeks in one school and control group spent their leisure time in the normal yard without any playground activities in another school. Data were analyzed by covariance test and SPSS software version 22 .The results showed that playground activities have a significant effect on behavioral incompatibilities of the students with intellectual disability.As a result, enriching the school's courtyard through targeted marking and designing and engaging students in physical activities in their leisure time at school can have a significant impact on the behavioral patterns of intellectual disability childern.

    Keywords: playground activity, behavioral incompatibilities, intellectual disability students
  • Mehdi Rafei Borujeni *, Fahimeh Talebpoor, Maryam Nezakatalhosseini, Shila Safavi Pages 55-80
    The purpose of this study was to determine the effect of a selected exercise period on soft and hard surfaces on the static balance of children with autism spectrum disorder. Twenty children with autism spectrum disorder (age 7.8±2.81 years) were selected by use of convenience sampling from Ordibehesht Autism Center of Isfahan. Then, they were matched for age, sex, height, weight and autism index and assigned into two groups of 10 persons whom exercised on a soft surface and hard surface. They participated in a period of selected balance exercises for 24 sessions (three times a week). Static balance of these children was evaluated in the pretest and post-test by assessing the amount of displacement of the center of pressure in the anteroposterior and mediolateral directions while standing on the Foot Scan for 18 seconds. To analyze the data, the mixed (2 × 2) variance analysis was used (p <0.05).  The results showed that static balance with open eyes of both groups improved significantly after the intervention. However, there was not significant difference between the two groups of exercise on the soft and hard surfaces. Exercise on surfaces with different stiffness improves the balance of children with autism spectrum disorder by reinforcement of the proprioceptors.
    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Soft surfaces, Hard surfaces, Proprioceptors
  • Hesam Ramezanzade * Pages 81-110
    The purpose of this study was to investigate the effect of combining random or block schedules with a errorless learning model (errorless or errorfull practice) on learning and automaticity of dart throwing skill in both high and low working memory conditions. One hundred participants with no experience in dart throwing were selected and divided into two classes of high and low working memory using the N back working memory test. Subjects of each class were randomly divided into five groups: block-errorless, block-errorfull, random-errorless, random-errorfull and random. After the pre-test and the acquisition phase (three sessions of 70 trials), experimental groups participated in the retention test (with and without cognitive secondary task). The results showed that in both high and low working memory conditions, the random-errorless group performed the best performance and the random-errorfull group performed the worst, although the performance of the block groups were better in the low working memory condition. This result indicates that in high working memory conditions, cognitive processing in block-errorless in not sufficient to generate cognitive effort and therefore is not sufficient to make appropriate challenge to practice. The results also showed that the three groups including random-errorless, random-errorfull and random, performed better in high working memory condition than low working memory condition at the same time with secondary cognitive task. The results of this study show that working memory will play a very important role in learning motor skills and especially in achieving high levels of task automation.
    Keywords: contextual interference, errorless learning model, error processing, Dart Throwing
  • Zahra Pour Hosein Jafari, MohammadTaghi Aghdasi *, Amir Ghiami Rad Pages 111-130

    This study aimed to investigate the effect of Individual and dyad training on aerobic skill learning in elderly. The study of the semi empirical type with pre - test and posttest design is with two experimental groups that have been done in the field. The statistical population of the research is the elderly of the city of Tabriz, which among them were selected 24 people with accessible sampling. In the midst of a lack of involvement in aerobic exercise, lack of familiarity with aerobics, public health and lack of physical problems was the criteria for inclusion in the study. Then research participants were randomly grouped into two groups of 12 and were trained during twelve sessions. In data analysis used mix ANOVA and bonferroni post hoc test at the significance level of (P=0.05) by SPSS 18. The results of repeated variance showed that the effect of the measurement stages on learning is meaningful (P=0.001) and the rate of learning varies in different stages; Also, Group's impact on learning is meaningful (P=0.002) and the rate of learning in dyad group is more than individual group. Based on the results dyad training method with care to more learning in elderly women is one of the most effective and effective methods along with other methods in order to learn motor skills. Because active participation of elderly as a reality full of experience improves in sport community.

    Keywords: individual mode, training, Aerobics, couple mode, Learning
  • Sareh Gholami, Seyedeh Nahid Shetab Boushehri, MohammadReza Doustan * Pages 131-160

    The purpose of this study was to investigate the components of visual tracking and spatial and temporal error in the bilateral targeting task in the dominant and non-dominant hand. The participants in the study were 17 right-handed students in the age range of 19-22. They performed the bilateral targeting taskin eight different situations, two temporal difficulties and two spatial difficulties with dominant and non-dominant hands, using a speed-accuracy trade off apparatus with auditory metronome rhythm. The effective target width and timing error were evaluated and compared. Visual searching behavior including number, duration and rate of fixations was also assessed using Binocular Vision Tracking system. The results showed that the effective width of the target, there was no difference between easy task and difficult as well as dominant and non-dominant task, but there was a difference between easy and difficult task in terms of time. There were more errors in the non-dominant hand, the difficult and fast movement. Also, the change in spatial difficulty, temporal and limb difficulty did not have a significant effect on the number and time of visual fixations, but was significant on the rate of visual fixations, so that the average rate of fixations was higher in the non-dominant hand than in the dominant hand. In general, in fast continuous aiming task, timing errors are more affected by the difficulty of the task and hand-dominancy than spatial errors, and less time is spent staring at the target when performing the task with the dominant hand.

    Keywords: Visual fixation, speed-accuracy trade off, effective target width, Handedness, spatial, temporal difficulty
  • Mohammad Maleki *, Arash Zarei Pages 161-186

    Recently, considerable attention has been paid to evaluate the tactical knowledge and behavior in soccer schools. But, efficiency or inefficiency of the verbal/nonverbal protocols remain to be addressed. To address this question, current study aimed to evaluate the relationship of verbal tactical knowledge with tactical behavior and technical skills with taking level of experience into account. 36 soccer players (18 experienced with Mage=15.33±0.48; 18 unexperienced with Mage=15.5±0.51) performed the battery of soccer skills. First, they completed tactical skills inventory for sport, then tactical behaviors during 3×3 with a goalkeeper small sided games in a 30×40 meters’ pitch were videotaped, and finally, evaluated through game performance assessment by two expert raters. Results showed significant differences in pass, dribble as well as decision making, skill execution and support indices of tactical behavior (p=0.00), but, no significant difference were observed in offensive and defensive tactical knowledge (p=0.23,0.56, respectively) between two groups. For all players, tactical knowledge with tactical behavior and technical skills had no significant relationship (p>0.05), but, for the experienced players attacking tactical knowledge and support index significantly were related (p=0.01). These findings confirm inefficiency of verbal methods to evaluate the tactical knowledge in soccer schools and introduce the level of experience as an important factor to make relationship between tactical knowledge and behavior.

    Keywords: tactical knowledge, Tactical Behavior, Experience, Soccer Schools