فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید امین، خسرو فغانی ماکرانی*، علی ذبیحی زرین کلایی صفحات 1-26

    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر برخی مکانیزم های حاکمیت شرکتی (ساختار هییت مدیره) بر عملکرد پایندگی شرکتی، تاثیر عملکرد پایندگی شرکتی بر عملکرد مالی شرکت و همچنین تاثیر تعدیل کنندگی حاکمیت شرکتی بر رابطه میان عملکرد پایندگی شرکتی و عملکرد مالی شرکت می باشد. تعداد 93 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 الی 1396 مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری عملکرد پایندگی از شاخص کی ال دی در پنج بعد اقتصادی، اجتماعی، حاکمیتی، زیست محیطی و اخلاقی استفاده شده است. در این پژوهش از رگرسیون حداقل مربعات معمولی و حداقل مربعات مقاوم برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که سطح حاکمیت شرکتی رابطه مثبت و معناداری با پایندگی شرکتی دارد. همچنین نتایج نشان داد که سطح حاکمیت شرکتی بالاتر می تواند تاثیر عملکرد پایندگی شرکتی را بر بازده دارایی ها و نسبت کیو-توبین شرکت افزایش دهد. به طور کلی سطح حاکمیت شرکتی بالاتر موجب افزایش عملکرد پایندگی شرکتی می گردد، که این امر موجب تشدید اثر مثبت عملکرد پایندگی شرکت بر عملکرد مالی و ارزش شرکت می شود. زیرا شرکتی که به طور موثر رهبری می شود، پایبند به اصول اخلاقی و مسئولیت اجتماعی است و به الزامات زیست محیطی متعهد است و می تواند در ایجاد عملکرد مالی بلندمدت، پایدار باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد پایندگی شرکت، حاکمیت شرکتی، ساختار هیئت مدیره، عملکرد مالی شرکت
  • عباس قدرتی زوارم، کاوه آذین فر*، سید علی نبوی چاشمی، ایمان داداشی صفحات 27-46
    میزان تستوسترون و ویژگی های رفتاری مدیران نظیر عدم صداقت مدیر، علاقه به فریب و سوءاستفاده از دیگران و عدم ارایه واقعیت ها در گزارشگری مالی یکی از مسایل مهم در ادبیات مالی است؛ این رفتارها می تواند منجر به افزایش تفاوت بین تابع مطلوبیت مدیر و تابع مطلوبیت سایر گروه های ذینفع در شرکت گردد. بنابراین برپایه این استدلال، هدف از پژوهش حاضر تاثیر نسبت پهنا به بلندای چهره مدیرعامل، به عنوان یکی از معیارهای سنجش سطح هورمون تستوسترون مدیرعامل بر گزارشگری مالی متقلبانه شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1396 انتخاب گردیده است و با بهره گیری از الگوی رگرسیون لجستیک مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که میزان بالای هورمون تستوسترون مدیرعامل، باعث افزایش گزارشگری مالی متقلبانه در شرکت می شود.
    کلیدواژگان: تستوسترون مدیرعامل، گزارشگری مالی متقلبانه، ویژگی های زیستی
  • حسین جنت مکان، محسن حمیدیان*، زهره حاجیها صفحات 47-78

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ارتباط سیاسی شرکت ها بر شاخص های عملکرد مدیریت مبتنی بر ارزش و کارایی عملیاتی است. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی ده ساله بین سال های 1387 الی 1396 برای 113 شرکت استخراج و از الگوی رگرسیونی داده های ترکیبی به روش حداقل مربعات معمولی و داده های ترکیبی پویا به روش گشتاورهای تعمیم یافته با استفاده از نرم افزار آماری ایویوز 5/9 استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که شرکت های دولتی ارتباط مثبت و معناداری با رتبه بندی مدیریت مبتنی بر ارزش دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که شرکت های با مالکیت نهادی وابسته به دولت ارتباط منفی و معناداری با رتبه بندی مدیریت مبتنی بر ارزش دارد. همچنین رابطه بین شرکت های دولتی و کارایی عملیاتی در شاخص بهره وری نیروی انسانی مثبت و معنادار و برخلاف آن، بر شاخص کارایی سرمایه گذاری منفی و معنادار می باشد. علاوه بر این نتایج فرضیه دوم در خصوص ارتباط بین شرکت های شبه دولتی و کارایی عملیاتی نشان از وجود رابطه منفی و معنادار بین شرکت های شبه دولتی و هر دو شاخص کارایی عملیاتی دارد. به طورکلی، در خصوص ارتباط بین شرکت های شبه دولتی و ارزش آفرینی و کارایی عملیاتی می توان ادعا کرد که وجود ارتباط سیاسی نه تنها رفتار مدیران را در ارتباط با انجام وظیفه مباشرتی آن ها را اصلاح نمی کند، بلکه موجب افزایش هزینه نمایندگی نیز می شود؛ بنابراین، به نظر می رسد یکی از سازوکارهایی که می تواند در کاهش تاثیر نهادهای شبه دولتی در محیط اقتصادی و ایجاد فضای رقابتی نقش داشته باشد، اجرای درست اصل 44 قانون اساسی  و حمایت و ترغیب بخش خصوصی واقعی جهت سرمایه گذاری در این حوزه ها می باشد.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، کارایی عملیاتی، ارزش آفرینی
  • پرستو مصطفایی، سید علی حسینی* صفحات 79-112
    داشتن روابط متقابل و توجه به خواست و منافع کلیه ذینفعان، نیازمندگزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت است. شرکت های فعال در بازار سرمایه کشور نیز اهمیت این نوع گزارشگری را در دهه اخیر درک کرده و به صورتی پراکنده، ناهمگون و فاقد چارچوب که مبتنی بر نیازهای اطلاعاتی ذینفعان پیرامون عملکرد مسئولیت اجتماعی باشد، در گزارش های خود موضوعاتی را گزارش می کنند. در پژوهش حاضر، با تحلیل محتوای کیفی بخش گزارش مسئولیت اجتماعی مندرج در گزارش فعالیت هییت مدیره شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس و فرابورس اوراق بهادار، مهم ترین مقوله های گزارشگری اجتماعی ناظر بر ذینفعان اجتماعی، استخراج گردیده است. 1490 صفحه گزارش، مرتبط با اسناد 58 شرکت نمونه در بازه زمانی 1393 تا 1397 پس از حذف افشاهای تکراری و نامرتبط برای هر شرکت، با استفاده از نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت. در مجموع 1967 کد در قالب 18 مقوله و 62 خرده مقوله به ترتیب بیشترین کد در رابطه با ذینفعانی چون کارکنان، جامعه، مشتریان و محصول استخراج شد. آزمون تفاوت کدهای استخراج شده در سطح شرکت های بزرگ و کوچک که با استفاده از سه شاخص گروه بندی شدند، نشان داد که نوع افشاء در میان این دو گروه به صورت معناداری، متفاوت است. همچنین این تفاوت در سطح صنایع انتخابی نیز معنادار بود. تحلیل مشابهت میان اسناد دو گروه از شرکت ها نشان داد که ساختار گزارشگری شرکت های بزرگ با تاکید بر مقوله های مرتبط با ذینفعان اجتماعی، بسیار به یکدیگر شباهت دارد. همچنین تحلیل مشابهت در صنایع نمونه بیانگر آن است که دو صنعت سیمان و خودرو در مقایسه با صنایع دیگر، بیشترین شباهت را با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: ذینفعان اجتماعی، تحلیل محتوای کیفی، مسئولیت اجتماعی شرکت، مقوله های گزارشگری اجتماعی
  • محمد کاشانی پور*، محمدرضا مهربان پور، نرگس سرلک، علی اکبر پورموسی صفحات 113-138

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ضرورت پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برای شرکت های کوچک و متوسط جهت دستیابی به تصویری مطلوب از وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد های تجاری کوچک و متوسط در ایران می باشد. این پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان، تهیه صورت های مالی فرضی و انجام نظرسنجی با استفاده از پرسشنامه، به دنبال بررسی این موضوع است که آیا شرکت های کوچک و متوسط در ایران به استانداردهای خاص نیاز دارند یا خیر؟ در این پژوهش با برازش مدل مفهومی، پارامترهای موثر و ضرایب تاثیر آنها، برآورد و هر عامل شناسایی شده نیز به چند شاخص کلی تقسیم بندی گردیده است. پس از تایید مدل نهایی و تعیین عوامل موثر، آزمون به منظور بررسی  هدف اصلی پژوهش که ضرورت پذیرش می باشد، انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که واحدهای تجاری کوچک و متوسط برای حسابداری و گزارشگری مالی به استانداردهای خاص نیاز دارند. همچنین نتایج نشان دهنده ارتباط معنادار و مثبت بین پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برای واحدهای کوچک و متوسط در ایران و بهبود ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری (ارایه و افشاء، قابلیت اتکا، شناخت و اندازه گیری و قابلیت مقایسه پذیری) می باشد که نشان دهنده ضرورت پذیرش استانداردهای بین المللی برای واحدهای کوچک و متوسط است.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برای واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط، ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری، وضعیت مالی، عملکرد مالی، انعطاف پذیری مالی
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی، بهرام برزگر*، اسماعیل کمالی راد صفحات 139-166
    یکی از مهم ترین دغدغه های دانشگاه ها، تربیت حسابداران لایق است که نیازهای سازمان ها را برطرف سازند. در سال های اخیر مسئله کیفیت آموزش و تدریس از مباحث مهم در نظام های آموزشی دیده شده است که یکی از مهمترین مولفه هایی که در بحث کیفیت دانشگاه ها مدنظر قرار گرفته است، روش های تدریس است. بنابراین بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به بررسی روابط بین عوامل موثر بر روش های تدریس در جهت بهبود کیفیت آموزش حسابداری می پردازد. بدین منظور، پس از انجام مطالعات اکتشافی، مدل نظری بهبود کیفیت آموزش حسابداری از طریق بررسی عوامل موثر بر روش های تدریس تدوین و فرضیه های پژوهش حاضر مبتنی بر این مدل طراحی شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با 86 گویه استفاده گردید. پرسشنامه مذکور برای اساتید و دانشجویان حسابداری در مقاطع مختلف و افراد خبره در حرفه حسابداری ارسال گردید که در نهایت با توجه به نامشخص بودن جامعه آماری، تعداد 384 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند و در تحلیل های آماری لحاظ شدند. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول مدل های اندازه گیری و ساختاری پژوهش، یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین عوامل موثر بر روش های تدریس در جهت بهبود کیفیت آموزش حسابداری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و بیشترین رابطه، به ترتیب مربوط به اثر راهبردها بر پیامدها (98/0)، اثر شرایط علی بر پدیده محوری (63/0)، اثر پدیده محوری بر راهبردها (40/0)، اثر شرایط زمینه ای بر راهبردها (36/0) و شرایط مداخله گر بر راهبردها (25/0) می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزش حسابداری، روش های تدریس، معادلات ساختاری
  • صدریه کوکبی، یحیی کامیابی*، جواد رمضانی صفحات 167-190
    حسابرسی داخلی به عنوان سازوکاری با اهمیت به دنبال اطمینان بخشی نسبت به اثربخش بودن کنترل های داخلی می تواند نقش با اهمیتی در ایجاد بستری مناسب برای پیشگیری از تقلب و سوء استفاده های مالی ایفا کند. برای اثربخشی چنین سازوکاری، شناخت علل زمینه ای ارتقای کارکردهای کیفی می تواند بر مبنای استانداردهای حسابرسی، به توسعه سطح شفافیت های مالی کمک نماید. بنابراین هدف این پژوهش واکاویی محتوایی در علل زمینه ای ارتقای کارکردی کیفی حسابرسی داخلی براساس تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه می باشد. روش شناسی این پژوهش از نظر نوع داده، ترکیبی مبتنی بر رویکرد استقرایی-قیاسی می باشد. به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی پژوهش به منظور انجام تحلیل های فراترکیب و دلفی جهت تدوین چک لیست های امتیازی، از 16 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی که بر مبنای نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، استفاده گردید. سپس در بخش کمی پژوهش به منظور انجام تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه از 20 نفر از حسابرسان داخلی شرکت های بازار سرمایه که دارای تجربه لازم بودند، استفاده شد. در گام اول، براساس تحلیل فراترکیب اقدام به غربالگری پژوهش های مشابه گردید و بر مبنای تحلیل ارزیابی انتقادی، از بین پژوهش های انتخاب شده، مولفه های اصلی و گزاره های پژوهش در قالب چک لیست های امتیازی 7 گزینه ای انتخاب شدند. سپس به منظور رسیدن به حدکفایت نظری از تحلیل دلفی استفاده شد و 17 گزاره برای علل زمینه ای ارتقای کارکردهای کیفی حسابرسی داخلی وارد فاز تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه گردید. نتایج در این بخش نشان داد، گزاره تصویب برنامه، بودجه و پاداش حسابرسی داخلی (E4) موثرترین عامل ارتقای کارکردهای کیفیت حسابرسی داخلی و گزاره تقویت سطح یادگیری در کارکردهای حسابرسی داخلی از طریق گردش آزاد اطلاعات (E17) کم اثرترین گزاره ارتقای کارکردهای کیفیت حسابرسی داخلی در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: کارکردی کیفی حسابرسی داخلی، واکاوی محتوایی، تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه
  • هادی شایسته*، الله کرم صالحی، سعید نصیری، محمد خدامرادی صفحات 191-214

    مالیات یکی از مهمترین و عمده ترین هزینه های قانونی می باشند که افراد و بنگاه ها به موجب فعالیت های درآمدزای خود، متحمل می شوند و براساس تیوری نمایندگی، یکی از انگیزه های مدیریت سود، کاهش تعهدات و پرداخت های مالیاتی از طریق کمینه سازی نرخ موثر مالیات است.هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش های گریز از مالیات بر کیفیت سود در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 لغایت 1397 با نمونه ای شامل 190 شرکت می باشد. روش های گریز از مالیات در این پژوهش شامل اجتناب مالیاتی، فرارمالیاتی و پایداری سود مالیاتی می باشد. همچنین برای اندازه گیری کیفیت سود، از معیار هموارازی سود استفاده شده است. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش آماری داده های ترکیبی و اثرات ثابت از طریق رگرسیون خطی حداقل مربعات عادی توسط نرم افزاز ایویوز10 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که فرار مالیاتی، اجتناب مالیاتی و پایداری سود مالیاتی برکیفیت سود تاثیر منفی و معناداری دارد و متغیر تعدیل گر مالکیت دولتی، این رابطه منفی را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت سود، فرار مالیاتی، اجتناب مالیاتی، پایداری سود مالیاتی، نوع مالکیت
  • نسرین یوسف زاده*، امید پورحیدری، احمد خدامی پور صفحات 215-226
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ماهیت و نوع سوال پرس و جو، و رابطه بین حسابرس و صاحبکار بر گزارش موارد تقلب به حسابرس می باشد. برای این منظور، از طرح تجربی بین گروهی 2×2×2 استفاده گردید. نمونه آماری پژوهش شامل 235 نفر از مدیران وکارکنان حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 است که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد اجتناب از به کارگیری واژه تقلب در پرس وجو، احتمال گزارشگری تقلب را افزایش می دهد. همچنین، هنگامی که حسابرس از به کارگیری واژه تقلب در پرس و جو خودداری می کند، مشارکت کنندگان جزییات کلیدی بیشتری در مورد تقلب گزارش می نمایند. نتایج نشان می دهد برقراری تعامل و رابطه مناسب بین حسابرس و صاحبکار، احتمال گزارشگری تقلب را افزایش می دهد و منجر به گزارش جزییات کلیدی بیشتر در مورد تقلب می گردد. علاوه بر این، نتایج بیانگر آن است که استفاده از سوالات باز در پرس و جو، منجر به ارایه جزییات کلیدی بیشتر در مورد تقلب می گردد.
    کلیدواژگان: پرس و جو، گزارشگری تقلب، ماهیت سوالات پرس وجو، نوع سوالات، رابطه و تعامل مناسب
  • علیرضا محمدنظامی، زهرا لشگری*، حسین ایزدی صفحات 227-256
    هدف از این مقاله ارایه مدلی برای شناسایی عوامل موثر بر ورشکستگی شرکت ها در ایران بوده است. جامعه آماری در مرحله کیفی 15 نفر از خبرگان در سه گروه 5نفره و برای نهایی نمودن سوالات پرسشنامه و در مرحله کمی 191 نفر از اساتید دانشگاه و کارشناسان دادگستری بصورت تصادفی انتخاب و نظراتشان تحلیل شد. از 39 سوال پرسشنامه استفاده شده در این پژوهش با استفاده از روش دلفی 37 سمارکووال نهایی شده است . سپس از روش معادلات ساختاری و تایید عاملی استفاده شد تا تحلیل جامعی از تاثیر متغیرهای مکنون واجزای سازنده آنها بر ورشکستگی شرکتها در ایران صورت گیرد . یافته های پژوهش نشان می دهند، پنچ عامل خطاهای مدیریتی، اعمال مجرمانه، بحران های محیطی، خطاهای حسابداری و عامل حوادث (طبیعی وغیر طبیعی) ابعاد اصلی مدل را تشکیل داده و بر وقوع ورشکستگی شرکتها موثر هستند. بنابراین بهره گیری از روش های نوین مدیریت در سطوح مختلف شرکت ها ابتدا در جهت جلوگیری از بروز عوامل ورشکستگی و در درجه دوم در جهت مهار و برون رفت از ورشکستگی شرکت ها سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: خطاهای مدیریتی، خطاهای حسابداری، عوامل ورشکستگی
|
  • Vahid Amin, Khosro Faghani Makrani *, Ali Zabihi Zarrinkolaei Pages 1-26

    This study’s aim is to study the effect of some corporate governance mechanisms (board structure) on corporate sustainability performance (CSP), and also impact of CSP on Corporate Financial Performance (CFP) and moderation effect of corporate governance on the relationship between CSP and CFP. In this study, 93 companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) is investigated during 2008-2018. Five dimensions of economic, social, governance, environmental and ethics of KLD Index has been used to measure the sustainability performance. Testing the research hypotheses is done by ordinary least squares regression (OLS) and robust OLS regression. The results of the hypothesis test showed that the level of corporate governance calculated with the above indicators has a significant positive relationship with CSP. Results also showed that a higher corporate governance level could increase the impact of CSP on ROA and the Tobin’s Q ratio. Generally, higher corporate governance levels increase CSP, which exacerbates the positive effect of CSP on CFP. This causes a firm lead effectively to ethics and social responsibility and environmental requirements and it can be sustainable in creating long-term financial performance.

    Keywords: Corporate Sustainability Performance, Corporate Governance, board structure, Corporate Financial Performance
  • Abbas Ghodrati Zoeram, Kaveh Azinfar *, Seyyed Ali Nabavi Chashmi, Iman Dadashi Pages 27-46
    The level of testosterone and the managers' behavioral characteristics such as the manager's lack of sincerity, the interest in deception and misuse of the others, and the lack of presentation of facts in financial reporting, are some of the major issues in financial studies. As these behaviors can lead to an increase in the difference between the utility function of managers and the other stockholders in a firm. Therefore, based on this argument, the purpose of this study is to examine the effect of a CEO's facial head-to-face ratio as one of the testosterone test criteria on the fraudulent financial reporting of the firm. The sample consists of 86 firms listed in Tehran Stock Exchange over the years 2013-2017. Data are tested using the logistic regression model. The results of this study show that the CEO's high level of testosterone increases the fraudulent financial reporting of the company.
    Keywords: CEO's Testosterone, Fraudulent financial reporting, Biological Attributes
  • HOSSEIN JANNATMAKAN, Mohsen Hamidian *, Zohre Hajiha Pages 47-78

    The present paper is principally dealing with the impacts of political connections on the value-based management and performance efficiency indicators. For this purpose, the indicators of public companies and the percentage of institutional ownership of quasi-public companies were investigated to measure the political connections of companies, while factors “human resource productivity” and “investment” were included to assess operating efficiency.  Data over the companies active in Tehran Stock Exchange were collected for 113 companies for 10 years from 2008 to 2017, and then analyzed adopting regression models “ordinary least squares (OLS)” and “generalized method of moment (GMM)” provided in Eviews 9.5.  As with results, there is a positive relationship between public companies and value-based management (VBM) rating, while a negative significant relationship is observed between VBM rating and public institutional-owned companies. Besides this, there is a positive significant relationship between public companies and operating efficiency in terms of human resource productivity, while such a relationship is negative and significant in terms of investment efficiency. further, there is a negative significant relationship between quasi-public companies and both indicators of operating efficiency. Considering the relationship between quasi-public companies, operating efficiency, and value creation, we can state that the existence of a political relationship does not amend managers' supervisory behavior but yet enhances agency costs. The correct enforcement of Article 44 of the Constitution and supporting and triggering the real private sector to invest in these domains seems, therefore, as a mechanism that is capable of diminishing the impacts of quasi-public companies in the economic settings and creating a competitive environment.

    Keywords: Political Connections, Performance efficiency, Value-creation
  • Parasto Mostafaei, Seyed Ali Hosseini * Pages 79-112
    Having a mutual relationship and considering the stakeholder’s interests, require recognizing, measuring, and reporting of the entity’s social responsibility performance. Companies in the capital market of Iran have understood the importance of this issue in the last decade and they report some topics in their reports in a scattered manner without a structured framework based on the information needs of stakeholders about social responsibility performance. In this paper, the most important themes about different social stakeholders in social responsibility reports of Tehran Stock Exchange using qualitative content analysis were extracted. 1490 pages of reports, related to documents of 58 companies as sample research, in periods between 2013 to 2018 in a single file for per company after removing duplicate and irrelevant disclosures, were analyzed with content analysis method using MAXQDA 2018 software. Finally, 1967 codes included 18 categories and 62 subcategories were extracted about social stakeholders included employees, society, customers, and product/ service based on most codes respectively. Examining the difference between the codes of two groups included big and small companies, which were grouped by three indicators showed that, the type of disclosure differs significantly between the groups. This difference was also significant in the different industries. Furthermore, it was determined between the documents of two groups by similarity analysis that reporting structure of big companies with an emphasis on themes about social stakeholders is very similar. Similarity analysis in sample industries showed that cement and automobile industry are most similar to each other compared to other industries.
    Keywords: Stakeholders, Qualitative Content Analysis, Corporate Social Responsibility, Social Reporting Themes
  • Mohammad Kashanipour *, Mohammadreza Mehrabanpour, Narges Sarlak, ALIAKBAR POURMOUSA Pages 113-138

    The main objective of this study is to investigate the need for the adoption of specific financial reporting standards for small and medium-sized enterprises to achieve a favorable picture of the financial situation, financial performance and financial flexibility of small and medium business units in Iran. This research was conducted through interviewing experts, preparing hypothetical financial statements and conducting surveys using a questionnaire, and compilers of accounting and auditing standards, seeking to examine whether small and medium enterprises in Iran Do you need specific standards? Will adoption of international financial reporting standards for small and medium enterprises in Iran be necessary? This research is applied in terms of purpose and in terms of data gathering method. The results show that small and medium sized business units need financially for accounting and financial reporting, and the adoption of international financial reporting standards for small and medium enterprises in Iran is necessary. The results also indicate a significant and positive relationship between the adoption of International Financial Reporting Standards for small and medium enterprises in Iran and the improvement of the qualitative characteristics of accounting information (presentation and disclosure, reliability, recognition and measurement, comparability), which indicates the necessity of accepting or not accepting international standards for small and medium sized entities.

    Keywords: International Financial Reporting Standards for Small, Medium Size Enterprises, Qualitative Features of Accounting Information, Financial Situation, financial performance, Financial Flexibility
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki, Bahram Barzegar *, Ismaeil Kamalirade Pages 139-166
    One of the most important concerns of universities is the training of qualified accountants to meet the needs of organizations. In recent years, the issue of the quality of education and teaching has been seen as an important topic in educational systems, and one of the most important components of the quality of universities is the teaching methods. Therefore, based on this argument, the present study uses the structural equation modeling approach to examine the relationships between the factors affecting teaching methods to improve the quality of accounting training. For this purpose, after conducting exploratory studies, the theoretical model of improving the quality of accounting education was developed by examining the factors affecting the teaching methods and hypotheses of the present study based on this model. A researcher-made questionnaire with 86 items was used to collect data. The questionnaire was sent to accounting professors and students at different levels and experts in the accounting profession. Finally, due to the uncertainty of the statistical population, 384 people answered the questionnaires and were included in the statistical analysis. After ensuring the acceptable fit of the measurement and structural models of the research, the research findings indicate that There is a positive and significant relationship between the factors affecting teaching methods in order to improve the quality of accounting education, and the most relevant relationship, respectively, is related to the effect of strategies on the consequences (/98), the effect of causal conditions. It focuses on the pivotal phenomenon (/63), the effect of the pivotal phenomenon on strategies (/40), the effect of contextual conditions on strategies (/36) and the intervening conditions on strategies (/25).
    Keywords: The quality of accounting education, Teaching Methods, structural equation
  • Sadriyeh Kokabi, Yahya Kamyabi *, Javad Ramezani Pages 167-190
    Internal audit as an important dimension of these controls, as an important mechanism for ensuring that internal controls are effective, can play an important role in creating the right environment for the prevention of fraud and financial abuse. To make such a mechanism effective, understanding the underlying causes of improving quality functions can help develop the level of financial transparency based on audit standards. The Purpose of this research is Content analysis of the underlying causes of improving the quality of internal audit function Based on the analysis of a total interpretive and structural model. The methodology of this research in terms of data type is a combination based on inductive-deductive approach. In order to collect data in the qualitative part of the research, in order to Meta-synthesis and Delphi analyzes to compile score checklists, 16 accounting and financial management experts at the university level were selected based on targeted sampling. Then, in the quantitative research section, in order to analyze the total interpretive and structural model were use 20 internal auditors of capital market companies with the necessary experience. In this research, in the first step of the analysis, based on transcendental analysis, similar researches were screened so that based on the critical evaluation analysis, among the selected researches, the main components and research propositions were selected in the form of 7-point score checklists. Then, in order to achieve theoretical adequacy, Delphi analysis was used and it was determined that out of 21 selected propositions, 4 propositions should be deleted and a total of 17 propositions of the underlying causes of improving the internal functions of internal audit should enter the analysis phase of the comprehensive interpretive and structural model. The results in this section also showed that the propositions were formulated in 12 levels from the most effective to the least effective reasons for improving the quality of internal audit functions in the form of interpretive / structural model and it was determined that the proposal to approve the program, budget and internal audit reward (E4) Improving Internal Audit Quality Functions and Learning to Strengthen Learning Levels in Internal Audit Functions through Free Information Circulation (E17) The least effective proposal for improving internal audit quality functions in Tehran Stock Exchange companies.
    Keywords: Improving Internal Quality Audit Function, content analysis, Analysis of Total Interpretive Structural Model
  • Hadi Shayesteh *, Alahkaram Salahi, Saeed Nasiri, Mohammad Khodamoradi Pages 191-214

    Tax is one of the main legal costs that individuals and firms incur due to their income-generating activities.  According to agency theory, one of the motivations for profit management is to reduce tax liabilities and payments by minimizing the effective tax rate. The purpose of this study is to investigate the effect of tax evasion methods on the earning quality. The sample consists of 190 firms listed in Tehran Stock Exchange in the period from 2009 to 2018. Tax evasion methods in this study include tax avoidance, tax evasion and tax profit sustainability. To measure the earning quality, the income-smoothing criterion is used. Hypotheses are tested using the panel data and fixed effects statistical methods through linear regression of ordinary least squares and applying Eviews10 software. The results show that tax evasion, tax avoidance and tax profit sustainability have a significant negative effect on earnings quality and the moderating variable of governmental ownership mitigates this effect.

    Keywords: Earning Quality, Tax Evasion, Tax avoidance, tax profit sustainability, Type of ownership
  • Nasrin Yousefzadeh *, Omid Pourheidari, Ahmad Khodami Pour Pages 215-226
    The purpose of the present research is to examine the impact of the nature and type of the inquiry question as well as the rapport between the auditor and client on the reporting of fraud to the auditor. A 2 x 2 x 2 between-subjects experimental design is used in this research. The statistical sample consisted of 235 managers and staff members of accounting of the companies listed in Tehran Stock Exchange in 2019 who are selected by random sampling. To investigate hypotheses, logistic regression and multiple linear regression models are used. Results indicate that avoiding the word fraud during the inquiry would increase the likelihood of fraud reporting. Also, participant reports more key details relating to fraud when the auditor avoids the word fraud during the inquiry. Results indicate that rapport building between the auditor and client leads to increase the likelihood of fraud reporting and leads to report more key details relating to fraud. Furthermore, results indicate that using open-ended inquiry questions lead to report more key details relating to fraud.
    Keywords: Inquiry, Fraud Reporting, Nature of the Inquiry Questions, Type of Questions, rapport
  • Alereza Mohammadnezami, Zahra Lashgari *, Hossein Izadi Pages 227-256
    This paper aimed to examine the role of management errors and accounting errors in the factors causing bankruptcy in Iranian firms. Using random sampling method, fifteen experts were recruited to collect the qualitative data. A questionnaire was prepared and finalized using the Delphi method. As for quantitative data, 191 experts accountants, auditors, judges, and lawyers participated in data collection. Research questions examined the relationships between five confounding variables with each other and the items of measurement of each confounding variable with the related variable by employing structural equation modeling method with partial least squares approach and LISREL software. The sample included 191 experts in bankruptcy. Regression was used to test the research questions, the results showed that five factors of managerial errors, criminal conducts, environmental crises, accounting errors, and unpredicted events were major causes of bankruptcy in Iranian firms, with managerial errors being the most important one. Therefore, using modern management techniques at different levels of firms will be useful in preventing managerial errors in decision making and rescuing firms from bankruptcy
    Keywords: Causes of bankruptcy, managerial errors, accounting errors