فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 36 (پاییز 1398)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 36 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود اسماعیلی*، محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحات 7-35
    روایات اسباب نزول از دیرباز کانون توجه مفسران و اندیشمندان قرآن پژوه و از ابزارهای فهم مراد الهی به شمار آمده است. با این حال آسیب هایی مانند وجود تعارض سندی روایات تفسیری با یکدیگر یا ناسازگاری محتوایی آن ها با سیاق و تاریخ و اندیشه سلیم نیز متوجه این بخش از روایات است که موجب سلب اعتماد از آن ها می‏گردد. در این پژوهش روایات ناظر بر سبب نزول پنج آیه نخست سوره حجرات در بوته نقد قرار گرفته است. این روایات صرف نظر از اختلاف تعابیر و تفاوت راویان بالغ بر چهارده گونه روایت متفاوت است که برخی نزول هر پنج آیه را مسبب از حادثه ای خاص معرفی نموده و برخی دیگر برای دو یا چند آیه، سببی مجزا ارایه داده اند؛ لذا در این پژوهش در کنار بررسی اسناد این روایات با ملاک قراردادن ظاهر و سیاق آیات به ارزیابی محتوایی هرکدام از آن ها نیز پرداخته و به این نکته رهنمون شده است که هیچ یک از این روایات چهارده گانه به طور مشخص ناظر به سبب نزول واقعی این آیات نیست هرچند با توجه به مضمون آیات، بی تردید نزول آن ها در پی وقوع جریانی خاص رخ داده که به درستی در روایات سبب نزول گزارش نشده است. همچنین برخی روایات به گونه ای است که احتمال تصحیف یا تحریف آن ها بر اساس انگیزه های کلامی دور از ذهن نیست.
    کلیدواژگان: روایات سبب نزول، خلیفه اول، خلیفه دوم، حجرات، تفسیر
  • زهره اخوان مقدم، افشان بستاکچی* صفحات 37-70
    از ویژگی های مطالعات دوران معاصر در حوزه علوم اسلامی، تایید ریشه دار بودن هویت فکری و اعتقادی شیعه و بازشناسی خلاها و کاستی ها برای جبران و تدارک آن ها است. از جمله این آثار در گستره علوم قرآنی و حدیثی، تفاسیر متعلق به قرن سوم و سال های آغازین قرن چهارم، با عنوان تفسیر فرات کوفی و تفسیر عیاشی است. این دو تفسیر از جمله تفاسیر روایی است، که از تفاسیر ماثور اولیه شیعه محسوب شده و مشتمل بر روایات مختلف خصوصا روایات منقول از ایمه(ع) هستند. از جمله مسایل موجود در تفاسیر مذکور، موضوع اجتهاد و تاثیر آن در گزینش، چینش و تعداد روایات مربوط به هر سوره است. مذهب فکری، شرایط بومی و عصر زندگی آن دو مفسر مانند: گرایش غالب زیدیه بر کوفه در دوره زیست فرات، دوری وی از مدینه و عدم دسترسی به امام، فشارها و تنگناهای سیاسی، عصرغیبت، اختصاص عصمت به اصحاب کسا و وجود قراین سندی از زیدبن علی در سند روایات تفسیر فرات کوفی از جمله استنادات غالب بودن روش و نگرش زیدیه بر تفسیر فرات کوفی است. از طرفی نزدیکی عیاشی به مرکز نقل حدیث امامیه، انتخاب عناوین روایات در تفسیر عیاشی و... از جمله مسایلی بوده که در انتخاب و نگارش تفسیر عیاشی موثر بوده است. اختلاف فاحش تعداد روایات ذیل هر سوره نوعی دخالت اجتهاد در نگارش تفاسیر نامبرده را بیان می کند.دراین پژوهش با روش تحلیلی- تطبیقی مندرجات این دو اثر مقایسه شده، وجوه مختلف تفاسیر نامبرده مورد واکاوی قرار گرفته و نتایج قابل توجه آن در معرض دید مخاطبان است.
    کلیدواژگان: تفسیر روایی، عیاشی، فرات کوفی، اجتهاد، بوم های تفسیری
  • شهلا رحمانی*، میترا پورسینا صفحات 71-95
    تدبر در شاخص های جنسیتی برگرفته از آیات الاحکام، گویای تشریع حکیمانه احکام بر اساس ویژگی های شخصیتی و فیزیولوژیکی زن و مرد است به گونه ای که این ساختار متفاوت در حقوق ایشان انعکاس می یابد و پیوند نزدیکی بین احکام تشریعی و ساختار روانشناختی دو جنس برقرار می کند. پژوهش حاضر با تلفیق مباحث تفسیری و دستاوردهای روانشناختی، و با توجه به خصیصه «دیگرخواهی»، که در تتبعات روانشناختی منشا اصلی ویژگی های شخصیتی زن شمرده می شود، به تحلیل تفاوت های جنسیتی آیات الاحکام در آیات مربوط به «عده»، «درجه» و «قوامیت» می پردازد. در این بررسی درمی یابیم که تعبدی بودن حکم «عده» با ساختار لطیف زنان در ارتباط است؛ تعبیر «درجه» در لسان قرآن حاکی از قدرت تعقل و دور اندیشی مردان است که انتظار می رود در راستای مدارا با برخی تبعات منفی دیگرخواهی که ممکن است در برخی شرایط بر وجود زن عارض گردد، برای حسن معاشرت با زنان از خود نشان دهند؛ و قوامیت و حمایت مرد به ثبات عاطفی زن کمک می کند.
    کلیدواژگان: آیاتالاحکام، تفاوتهای جنسیتی، زن، دیگرخواهی، روانشناسی
  • زینب روستایی*، زهرا محمدی زاده صفحات 97-124
    واژه «التهلکه» بر وزن «التفعله» از نظر صرفی واژه ای خاص است و هیچ کلمه دیگری در زبان عربی با این وزن وجود ندارد. موضوع آیه 195 سوره بقره که این واژه در آن به کار رفته، انفاق است. آیه ضمن امر به انفاق از گرفتار شدن به تهلکه باز می دارد. تفسیرهایی متفاوت و گاه متناقض ذیل این آیه بیان شده است که از جمله مهم-ترین آن ها امتناع از به هلاکت انداختن خود در اسراف یا امساک انفاق است. با توجه به وابستگی معنای این واژه با انفاق در آیه مذکور، برای شناخت حدود انفاق باید معنای دقیق تهلکه را دریافت، و این که چه ارتباطی میان هلاکت و انفاق وجود دارد؟ همین امر بیانگر اهمیت شناخت معنای تهلکه است. نتایج حاصل از بررسی ریشه واژه در قرآن، به روش تحلیلی- توصیفی و با رویکرد شناختی حاکی از آن است که معنای ریشه «ه ل. ک.» نوع خاصی از نابودی را می رساند به ویژه که کلمه با این ساختار صرفی نادر به کار رفته است. از طرفی با تحلیل شناختی آیه، معنای دوم آیه یعنی خودداری از به هلاکت افکندن خود با امساک در انفاق تایید می شود. با درک این معنا، این حقیقت به دست می آید که انفاق رهایی بخش انسان از هلاکت است؛ خواه انفاق مال و دارایی باشد و یا انفاق عزیزترین ثروت انسان؛ یعنی جان و عمر که با بذل آن در راه خداوند، جاودانگی حاصل می آید.
    کلیدواژگان: التهلکه، انفاق، آیه 195 سوره بقره، معناشناسی، آفرینش زبانی
  • ابراهیم فلاح*، اعظم دهقانی نیسیانی صفحات 125-149
    سبک شناسی گفتمانی متون ادبی را از منظر گفتمانی مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد و با قدم نهادن در عرصه های فراتر از جمله و ورود به عرصه تحلیل گفتمان، موضوعی جدید در مطالعات سبک شناختی، فراهم آورده است. مهم ترین مولفه ها در سبک شناسی گفتمانی عبارتند از: تحلیل گفتمان بر اساس بافت موقعیتی جمله-ها، کنش های گفتاری و سبک های نحوی. از سویی ساختارهای مجهول غالبا با حذف عامل یا کنشگر، تلاش می کنند مفهومی فراتر از مفهوم ظاهری جمله نشان دهند و واکاوی اینگونه ساختارها با روش های تحلیل گفتمانی، اهمیت فراوانی در زبان دارد. این مقاله در پی آن است با کمک روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر نظریه تحلیل گفتمان، ساختارهای مجهول جزء سی ام را از طریق نظریه سبک شناسی گفتمانی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد، نتایج حاصل از تحقیق نشان داده است که کنش گفتاری در ساختارهای مجهول جزء سی ام قرآن بیشتر، از نوع ترغیبی و سبک نحوی جملات همپایه است و قرآن کریم به هنگام سخن گفتن درباره رخدادهایی که وحشت آور است از جملات مجهول بیشتر استفاده می کند. در بسیاری از موارد، هدف تاکید بر رویدادها در جملات مجهول و واداشتن انسان ها به تفکر و تامل در رویداد و گاهی نیز هوشیار ساختن افراد غافل است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ساختار مجهول، سبک شناسی گفتمانی
  • امان الله ناصری کریموند*، قاسم بستانی صفحات 151-176

    یکی از مولفه های مهم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان درنظرگرفتن روابط معنایی موجود در بین آیات می باشد که ایشان این روابط را با عنایت به قراین قرآنی به ویژه قرینه سیاق کشف می نماید. مقاله پیش رو که با ابزار کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی نگارش یافته، به بررسی یکی از مبانی مولف المیزان (ارتباط معنایی آیات) در فهم قرآن پرداخته است. حاصل این مطالعه چنین بیان می شود که از منظر علامه مهم ترین و رایج ترین روابط معنایی آیات در گونه هایی از روابط محکم و معناداری از جمله: رابطه تعلیل موجود در آیات (تعلیل قسمتی از آیه برای قسمت دیگر آن آیه و تعلیل یک آیه توسط آیه ای دیگر)، مقدمه چینی برای بیان مطلبی (یک جمله برای بیان جمله ای دیگر از همان آیه و یک آیه برای بیان آیه دیگر)، جواب به سوال موجود و مقدر (در همان آیه و در آیات دیگر)، در نظر گرفتن رابطه مطلق و مقید و رابطه تخصیص و تعمیم (تعمیم خاص و تخصیص عام) نهفته است که کشف مراد خداوند متعال و ارایه تفسیر صحیح از آیات، مستلزم در نظر گرفتن این روابط می باشد.

    کلیدواژگان: تفسیر المیزان، ارتباط معنایی، قرینه سیاق
|
  • Davoud Esmaily *, Mohammad Reza Hajiesmaily Pages 7-35
    The narrations of the causes of revelation have long been considered the focus of commentators and thinkers of the Qur'an and one of the tools for understanding the divine purpose. However, inflictions such as the conflict between the authenticity of the interpretive narrations and their content incompatibility with the context, history, and common sense are also evident in this part of the narrations, which deprives them of trust. In this paper, the narrations of the observer are due to the revelation of the first five verses of Surah Al-Hujurat. The reasons for the revelation of this surah, regardless of the differences in interpretations and differences between the narrators of the fourteen different types of narrations, are different. However, according to the content of the verses of their revelation, there is no doubt about the occurrence of a specific current that is not properly reported in the narrations. Also, some narrations are such that the possibility of correcting or distorting them based on verbal motives is not far from the mind.
    Keywords: Narrations Cause Descent, First Caliph, Second Caliph, Al-Hujurat, Interpretation
  • Zohreh Akhavan Moghadam, Afshan Bostakchi * Pages 37-70
    One of the characteristics of contemporary studies in the field of Islamic sciences is the confirmation of the root of Shiite intellectual and doctrinal identity and the recognition of gaps and shortcomings to compensate and prepare them. Among these works in the field of Qur'anic and Hadith sciences are the commentaries belonging to the third century and the early years of the fourth century, entitled the commentary of the Furat Kufi and Ayyashi. These two interpretations are among the narrations, which are considered as the first Shiite interpretations and include various narrations, especially narrated from the Imams (AS). Among the issues in the above-mentioned interpretations is the subject of ijtihad and its effect on the selection, arrangement, and the number of narrations related to each surah. Intellectual religion, indigenous conditions, and the era of the two commentators, such as Zaidiyyah's dominant tendency in Kufa during the Furat Kufi, his distance from Medina and lack of access to the Imam, political pressures and hardships, the age of occultation, attribution of infallibility to the companions of Kasa and evidence of Zayd ibn Ali in the document of the narrations of the interpretation of the Furat Kufi, is one of the citations of the predominance of Zaidiyyah method and attitude on the interpretation of the Furat Kufi. On the other hand, the proximity of Ayyashi to the Imamiyya Hadith Narration Center, the selection of the titles of the narrations in the interpretation of Ayyashi, etc., are among the issues that have been effective in selecting and writing the interpretation of Ayyashi. The huge difference in the number of narrations in each surah expresses a kind of involvement of ijtihad in writing their commentaries. In this paper, the contents of these two works are compared with the analytical-comparative method, different aspects of their interpretations are analyzed and its significant results are exposed to the readers.
    Keywords: Narrative Interpretation, Ayyashi, Furat Kufi, Ijtihad, Interpretive areas
  • Shahla Rahmani *, Mitra Poursina Pages 71-95
    Reflection on gender indices derived from Verses of religious laws, represents that religious laws have been wisely legislated based on personal and physiological traits of men and women; such as their different structure reflects in their rights and establishes a close link between the legislative laws and the psychological structure of two sexes. The paper, with integrating issues of interpretation and psychological achievements and relying on the character of "altruism", which is the main source of the woman's personal traits in psychological investigations, analyzes gender differences in the verses of religious laws; the verses which related to "Idda" (three or four monthly periods), "Daraja" (grade) and "Ghavvamiyya" (protection). In this study, we conclude that the law of Idda, having the essence of obedience, have been associated to the gentle nature of women, and the phrase of "daraja" in the language of the Quran is indicative of the relative strength of the emotional aspect of women regarding men. Protecting and supporting of men also helps emotionally stable of women.
    Keywords: Verses of religious laws, Gender Differences, Altruism, psychology
  • Zeinab Roostaei *, Zahra Mohammadizadeh Pages 97-124
    The word "Al-Tahlukah", derived from the verb "Halakah" - rhyming with "Al-Taf'uolah" - is considered as a unique term with no counterparts in Arabic, conjugationally. Charity is the specific subject of verse 195 of the surah Al-Baqarah, in which this term is used. Encouraging individuals to charity, consequently, this verse hinders one from getting caught up in "Tahlukah" i.e., damnation and destruction. In interpreting this verse, various and even contradictory meanings have been provided, the most notable being avoiding excessive charity and complete refusal of charity which will both lead to damnation and destruction. Given the dependent meaning of this term with the charity in the aforementioned verse, to realize the scope of charity the precise meaning of "Tahlukah", besides the relation of these two concepts should be perceived. Hence, the significance of the meaning of "Tahlukah" becomes obvious. Using an analytical-descriptive method and a cognitive approach it is concluded that the meaning of the root "ha-la-ka" conveys a unique kind of destruction, especially because of its rare conjugational usage. On the other hand, the cognitive analysis of this verse confirms the interpretation which implies avoiding damnation and destruction as the result of the complete refusal of charity. Therefore, it is revealed that avoiding the destruction of any kind is gained through charity, be it denoting one's riches or life, the most precious property, which once denoted eternity is achieved.
    Keywords: Al-Tahlukah, Charity, Surah Al-Baqarah Verse 195, Semantics, Linguistic Creation
  • Ebrahim Fallah *, Azam Dehghani Neysiani Pages 125-149
    Discursive stylistics analyzes literary texts from a discursive point of view and provides a new subject in cognitive studies by stepping in beyond the scope and entering into the field of discourse analysis. The most important components of discursive stylistics are discourse analysis based on the positional context of sentences, speech actions, and syntactic styles. On the other hand, irrelevant structures, often by elimination of an agent or actor, attempt to conceive of a concept beyond the apparent meaning of the sentence, and analysis of such structures by discourse analysis methods are of great importance in language. This paper attempts to do so, by using the descriptive-analytical method and relying on Michel Foucault's view Analyzes the non-realized structures of the thirteenth part through the discursive stylistics’ theory and, finally, shows that spoken action in the unknown structures of the juz thirty of Qur'an is more in line with the type of syntax and syntactic style of the sentences. And the Holy Qur'an, when speaking about horrific events, uses irrelevant sentences, falsifies sentences in irrelevant sentences, and emphasizes the event itself. In many cases, the purpose of emphasizing events in falsified sentences is to make people think and reflect on the event, and sometimes to awareness of the unaware people.
    Keywords: Holy Qur'an, Unknown Structures, discourse stylistics
  • Amanullah Naseri Karimvand *, Qasem Bostani Pages 151-176

    One of the important components that Allameh Tabataba'I has considered in Tafsir-Al-Mizan is the semantic relations among the verses, which he has discovered by using Qur'anic evidence specially the context rules. By using library tools and written in a descriptive-analytical way, the current paper has reviewed one of the principles of the author of Al-Mizan in understanding the Qur'an. The result of this study shows that according to Allameh the most important and common semantic relations of verses exist among strong and meaningful relations such as Ta’alil (causality) relation among the verses (causation of a part of a verse for the other part of that verse, and causation of a verse by other verses), preparing to state a subject (a sentence for stating another sentence of the same verse and a verse for stating another verse), answering the existing and predetermined question, considering the absolute and conditional relation, generalization and specification relation (common generalization and specific generalization). For discovering Allah almighty’s purpose and providing the correct interpretation of verses, it is required to consider these relations.

    Keywords: Tafsir-Al-Mizan, Semantic relation, Context Rule