فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 29 (تابستان 1400)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 29 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عسکری سلیمانی امیری* صفحات 9-27
    دو اصطلاح «الهیات بالمعنی الاعم» و «الهیات بالمعنی الاخص» ناظر به دو بخش از مباحث در فلسفه اولی هستند که در موضوع خدا و صفات او مشترک اند. حال سوال این است که این دو بخش چه نسبتی باهم دارند؟ آیا الهیات بالمعنی الاخص بخشی از مسایل الهیات بالمعنی الاعم است که به دلیل اهمیت و شرافت موضوع آن از الهیات بالمعنی الاعم افراز شده و یا الهیات بالمعنی الاخص مبحثی جداگانه در عرض الهیات بالمعنی الاعم است؟ آیا محتمل است الهیات بالمعنی الاخص علم مستقلی باشد؟فیلسوفان در این خصوص دو دیدگاه را برگزیده اند. دیدگاه اول، الهیات بالمعنی الاخص را بخشی از الهیات بالمعنی الاعم می داند و به دلیل اهمیت و شرافت موضوع آن مستقل تدوین شده است و دیدگاه دیگر، الهیات بالمعنی الاخص را در عرض الهیات بالمعنی الاعم می شمارد که این دو علم دو بخش از فلسفه اولی هستند. موضوعات مسایل الهیات بالمعنی الاخص با برخی موضوعات الهیات بالمعنی الاعم مشترک است، اما روش بحث در الهیات بالمعنی الاعم با روش بحث در الهیات بالمعنی الاخص کاملا متفاوت می باشد. ضمن اینکه از منظر فیلسوفان، براساس ضوابط منطقی در تقسیمات علوم، الهیات بالمعنی الاخص، علم تحت الهیات بالمعنی الاعم نیست. ملاصدرا نشان می دهد که الهیات بالمعنی الاخص باید علم هم عرض با الهیات بالمعنی الاعم باشد که هر یک از دو الهیات با روشی متمایز از دیگری، بخشی از فلسفه اولی را تشکیل می دهند و موضوع هر دو بخش موجود بما هو موجود است.
    کلیدواژگان: الهیات بالمعنی الاعم، الهیات بالمعنی الاخص، ابن سینا، ملاصدرا، حاجی سبزواری، علامه طباطبایی
  • سید محمدهادی مقدسی* صفحات 29-54

    مدینه فاضله به عنوان مدینه مطلوب در فلسفه سیاسی کلاسیک اسلامی، در معرض این انتقاد قرار دارد که مدینه ای اقتدارگراست. هرچند فیلسوفان مسلمان کلاسیک، مدینه تغلب را از گونه های مدن غیرفاضله قرار داده اند و مدینه فاضله را از آن متمایز دانسته اند. اما چون اقتدارگرایی از استبداد کلاسیک تفاوت دارد، بررسی نسبت مدینه فاضله با اقتدارگرایی ضروری به نظر می رسد.برخی سامان مدینه فاضله را اقتدارگرایانه دانسته اند و برخی هم بدون تصریح به اقتدارگرایانه بودن آن، به وجود نشان واره های اقتدارگرایی در مدینه فاضله اذعان کرده اند. این مقاله نشان واره های اقتدارگرایی در مدینه فاضله را از متون نویسندگان بومی و غربی استخراج کرده و سپس با استفاده از روش تفسیری، به ارزیابی آن می پردازد. رییس اول، اشتراک آراء، نوابت، خطابه و جمع گرایی مهم ترین نشان واره های اقتدارگرایی در مدینه فاضله اند که در این مقاله بررسی و ارزیابی می گردند. نتیجه تحقیق اینکه با تکیه بر شواهد ارایه شده معلوم می گردد که هیچ کدام از این نشان واره ها، بر اقتدارگرا بودن مدینه فاضله دلالت ندارند.

    کلیدواژگان: مدینه فاضله، اقتدارگرایی، رئیس اول، اشتراک آرا، نوابت، خطابه، جمع گرایی
  • علی مصباح* صفحات 55-73
    هرچند تبیین علی یکی از مهم ترین اهداف علوم طبیعی به شمار می آید، اما این تبیین در علوم انسانی با تردیدها و ابهام هایی روبه رو است. این ابهام ها علاوه بر آنکه سرآغاز پیدایش مکاتبی متعارض درباره ماهیت پدیده های انسانی گشته و روش های علوم انسانی توصیفی را تحت تاثیر قرار داده است، منجر به اختلاف نظرهایی اساسی درباره اهداف علوم انسانی شده است؛ همان طور که چیستی و چگونگی علوم دستوری را به شدت دست خوش ابهام کرده است. ازاین رو باید بحث از اصل علیت و ارتباط آن با علوم انسانی را یکی از ریشه ای ترین نقاط اختلاف برانگیز در فلسفه علوم انسانی دانست. در این مقاله، ابتدا برخی از تفسیرها از این اصل و نیز جریان آن در پدیده های انسانی با روش انتقادی بررسی شده و به مغالطات و شبهاتی که دامن گیر برخی صاحب نظران شده است پاسخ داده می شود. سپس با روش تحلیل عقلی، جریان اصل علیت در پدیده های انسانی تشریح شده و انواع علت ها و روابط میان آنها تبیین شده است.
    کلیدواژگان: اصل علیت، علوم انسانی توصیفی، علوم انسانی دستوری، تبیین، علوم انسانی اسلامی
  • یاسر حسین پور*، احمد سعیدی صفحات 75-98
    براساس ادله نقلی، همه مخلوقات دارای سطحی از علم و شعور هستند که می توانند تسبیح خداوند کرده و با میل و رغبت از فرامین او اطاعت کنند. آیات و روایات در این زمینه آن چنان زیاد است که می توان گفت یکی از مسلمات دین مبین اسلام، وجود علم و آگاهی برای همه موجودات است. اهل معرفت در تایید این اندیشه دینی، شهودات خود را شاهد آورده اند و فلاسفه، به ویژه صدرالمتالهین برای اثبات عقلی این آموزه نقلی و شهودی، دلایل متنوعی ارایه کرده اند. اما برخی محققان تلاش های عقلی در این زمینه را ناموفق دانسته و اشکالات متعددی به هر یک از براهین فلسفی وارد ساخته اند. در این مقاله، دو برهان از براهین صدرالمتالهین برای اثبات علم و شعور همگانی را به همراه برخی اشکالات وارد شده بر آنها تبیین و ارزیابی نموده ایم. برهان اول از راه تشکیک وجود به اثبات علم عمومی می پردازد و چهار اشکال بر آن وارد شده و برهان دوم از راه شعور فاعل های طبیعی به لوازم و اقتضایات خود، علم همگانی را اثبات می کند و با سه اشکال مواجه شده است. در این نوشتار تلاش کرده ایم نشان دهیم که براهین مزبور تام و تمام بوده و همه اشکالات مزبور قابل دفع و رفع هستند
    کلیدواژگان: وجود، علم عام، تسبیح موجودات، صدرالمتالهین، اصالت وجود، تشکیک
  • فاطمه حاجیلوئی*، حسن عبدی، علیرضا آل بویه صفحات 99-123
    «فلسفه برای کودکان» از برنامه های آموزشی جدید در جهت بهبود روند فلسفه ورزی و تفکر در کودکان است. این برنامه با وجود ظرفیت های خوب برای ایجاد فضای تفکر و خلاقیت ، دارای مبانی ای ناهمخوان با مبانی فلسفی بومی ایران می باشد. به این منظور، ضروری است مبانی فلسفی برنامه مورد بررسی و مداقه قرار گیرد. این مقاله به دلیل اهمیت ویژه اخلاق و تربیت اخلاقی، که یکی از اهداف این برنامه است و با ابزار داستان به کودک منتقل می شود، به بررسی مبنای نسبی گرایی اخلاقی داستان لیزا و راهنمای آن (محتوای تربیت اخلاقی برنامه لیپمن) و مقایسه آن با منظر حکمت متعالیه می پردازد. بررسی محتوا با روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد علی رغم اینکه "لیپمن" نسبی گرایی را رد می کند، نفی خیر مطلق، شخصی و زمینه مند بودن تفکر و ارزش ها شواهدی بر نسبی گرایی اخلاقی این محتواست و این محتوا به علت ماندن در تنگنای نظریه قراردادگرایی و نداشتن ملاک و اصول ثابت دچار نسبی گرایی و توابع آن است.در مقابل، حکمت متعالیه با مطلق دانستن گزاره های اخلاقی، نگاه وجودی و فضیلت مدارانه به اخلاق مصون از گزند نسبی گرایی است. ازاین رو دارای مبانی ارزش شناختی مناسب تری در شکل دهی یک برنامه منسجم تربیت اخلاقی است.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، مبانی ارزش شناختی، نسبی گرایی اخلاقی، حکمت متعالیه
  • سید محمد مهدی نبویان* صفحات 125-144

    حکمای اسلامی هر چند معاد روحانی را پذیرفته اند، اما درباره معاد جسمانی و کیفیت آن اختلاف نظر دارند. یکی از این اندیشمندان، ملا نعیما طالقانی است. وی که یکی از اندیشمندان مشهور قرن دوازدهم هجری است، به معاد جسمانی با جسم عنصری معتقد شده و برای آن پنج استدلال عقلی ترتیب داده است. این ادله عبارتند از: ظلم بودن ثواب و عقاب، تناسخ، دخیل بودن قوای حیوانی و نباتی در هویت انسان، عینیت قوای بدنی جسم اخروی با دنیوی و سببیت بدن در تمایز و تشخص انسان. نوشتار حاضر ابتدا به دیدگاه ملا نعیما درباره معاد جسمانی عنصری و تبیین خاص وی می پردازد و سپس ادله عقلی ارایه شده را مورد بررسی قرار می دهد و پس از بررسی این ادله نیز به این نتیجه می رسد که هیچ یک از آنها توانایی اثبات مدعای ملا نعیما را ندارند. برخی از آن ادله، به دلیل ابتنا بر مبانی نادرست و برخی نیز به دلیل نادرستی تبیین مخدوش می باشند.

    کلیدواژگان: معاد، جسم عنصری، تشخص انسان، ملا نعیما طالقانی
  • رضا آذریان*، محمد مهدی گرجیان صفحات 145-168
    مفهوم حق و قانون از پرکاربردترین اصطلاحاتی است که در دانش های مختلفی چون فقه، حقوق، اخلاق و سیاست از آن استفاده می شود. کانت از فیلسوفان برجسته عصر روشنگری است که مباحث عمیقی را در تبیین مفهوم حق و قانون و نقش تعیین کننده آنها در عرصه علوم مختلف مطرح ساخته است. با توجه به تاثیر جدی اندیشه کانت بر فلاسفه مابعد خود، تبیین جایگاه حق و قانون در اندیشه ناب اسلامی و نقد دیدگاه او، زمینه مناسبی را برای طرح بحث فلسفی پیرامون حق و قانون در بستر اسلامی فراهم می سازد. در این پژوهش تلاش شده است پس از اشاره اجمالی به برخی از مبانی فلسفی کانت، به تشریح مفهوم حق و قانون و تبیین خاستگاه آنها در اندیشه ایشان و نقد آنها بر پایه آراء مطرح شده در اندیشه متعالی اسلامی پرداخته شود. برخلاف نگرش انسان بنیاد کانتی و رویکرد سوبژکتیو و تکیه بر عقل خودبنیاد که شاکله اصلی را در تحلیل مفهوم حق و قانون تشکیل می دهد و منافع و خواست و اراده انسان را محور شکل گیری و سازمان دهی قواعد و ضوابط قانونی قرار می دهد در نگاه اسلامی توجه به جهان بینی توحیدی و نگرش اله محور در تحلیل این دو مفهوم مهم جلوه می کند. ازاین رو با توجه به آموزه های حکمی اسلامی می توان بحث حق و قانون را در دو حوزه توصیفی و هنجاری مطرح نمود و ارتباط میان آن دو را مورد دقت قرار داد.
    کلیدواژگان: حق، قانون طبیعی، قانون قضایی، عقل محض، کانت، حکمت متعالیه
  • سید محمد انتظام* صفحات 169-189

    ابن سینا سه نظریه به ظاهر متفاوت در مورد صفات کمال خداوند دارد؛ گاه از عینیت وجودی و  وحدت مفهومی صفات کمال سخن می گوید، گاه آنها را لازم ذات می داند و گاه آنها را به سلب و اضافه باز می گرداند. در این مقاله، پس از تحلیل و بررسی سخنان او در مورد نظرات سه گانه یاد شده، آشکار می ‍شود که منظور او علی رغم ظهور بعضی از سخنانش از لازم ذات، صادر از ذات نیست تا با نظریه عینیت وجودی صفات با یکدیگر و با ذات ناسازگار  شود. بلکه منظور او لازم تحلیلی است. در نتیجه این نظریه با دو نظریه دیگر او سازگار است. همچنین روشن خواهد شد که نظریه اضافی یا سلبی بودن صفات کمال، هرچند با نظریه لازم ذات بودن آنها قابل جمع است، اما براساس یک تفسیر، با نظریه وحدت مفهومی صفات و براساس تفسیری دیگر با وحدت مفهومی و عینیت خارجی آنها ناسازگار است.

    کلیدواژگان: صفات کمال خداوند، عینیت وجودی صفات کمال، وحدت مفهومی صفات کمال، لوازم ذات خداوند، ابن سینا
  • اعظم سادات پیش بین*، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 191-210

    با توجه به آراء ابتکاری صدرالمتالهین شیرازی در تلقی وجودی از علم و همچنین باور به تکامل ذاتی نفس، هدف اساسی نوشتار حاضر تبیین تاثیرگذاری علم بر تکامل و تعالی وجودی نفس است. از نظر ملاصدرا، علم امری وجودی است و چون وجود مساوق با کمال است، حصول علم برای نفس، کمالی برای آن محسوب می شود. براین اساس صرف نظر از موضوع علم و مرتبه معلوم، هر علمی به جهت حصول وجودش برای نفس، کمالی برای نفس محسوب می شود. ولی باید توجه داشت که نوع علم، نوع تکامل را رقم می زند و از آن جایی که علم مراتب دارد، هرچه درجه وجودی معلوم شدید تر باشد، نفس متعالی تر خواهد شد.
     شایان ذکر است که تفسیر دقیق صدرایی از چگونگی حصول صور علمی برای نفس، به نحو افاضه به اصل هستی نفس و ایجاد تجدد وجودی در آن است نه افزوده شدن و انضمام کمالی بر نفس؛ به طوری که نفس در اثر این افاضه، ترفع وجودی یافته و با سیر در مراتب هستی، به ادراک حقایق آنها نایل می شود.

    کلیدواژگان: علم، وجود، تکامل، نفس، صدرالمتالهین
|
  • Askari Soleimani Amiri * Pages 9-27
    The two terms “ilahiyyat in its broad sense” and “ilahiyyat  in its narrow sense” concerns two sections of first philosophy both dealing with God and His attributes. The question is what relation is there between these two sections. Is the latter a part of the former being separated from it for the precedence of its subject matter? Or, does it constitute a separate discipline in parallel lines with the former? Namely, is it possible to consider the latter as an independent discipline of knowledge, so that both constitute two separate sections of the first philosophy?Some philosophers preferred the former view but others the latter. Those with the latter view hold that the subject matters of the questions of “ilahiyyat  in its narrow sense” are the same as some of those of “ilahiyyat  in its broad sense’. However, their methods are different. Furthermore, according to the logical criteria in the division of different sciences, philosophers hold that “ilahiyyat  in its narrow sense” does not fall under “ilahiyyat  in its broad sense”. Mulla Sadra has demonstrated that the two ilahiyyat  stand in parallel lines and each with different method constitutes a section of the first philosophy but both deal with being qua being.
    Keywords: ilahiyyat in its broad sense, ilahiyyat in its narrow sense, Avicenna, Mulla Sadra, Haji Sabziwari, Allamah Tabatabaii
  • Seyed Mohamad Hadi Moqadasi * Pages 29-54

    As a favorite political unit in the classic Islamic political philosophy, utopia has come under the criticism that it is an authoritarian regime. Classic Muslim philosophers, however, classified the totalitarian city-estate as none-utopian state and distinct from utopia. As authoritarianism is different from the classic despotism, it seems necessary to study the relation of utopia to authoritarianism.Some scholars have regarded the organization of utopia as an authoritarian regime and others have embraced some authoritarian indexes in utopia, they have not explicitly mentioned them, though.In his essay, the author has singled out the indexes of authoritarianism in utopia from the domestic and Western texts and then assessed them according to methods of interpretation. First chief, vote-sharing, nawabit[1] (weeds), guardianship, sermon, collectivism are the most important indexes of authoritarianism in utopia examined in this  paper. The presented documents prove that none of the indexes demonstrate that utopia is authoritarian[1]. In al-Farabi’s theory of utopia, nawabit constitutes groups of people who lack values and are useless or even harmful. They are similar to weeds. Al-Farabi has classified them into 9 groups.

    Keywords: virtuous City, authoritarianism, first chief, vote-sharing, nawabit (weeds), sermon, Collectivism
  • Ali Mesbah * Pages 55-73
    Although the explanation of causality is one of the main aims of natural sciences, it fell under suspicions and ambiguities in humanities. Such ambiguities, not only led to the creation of contradictory schools about the nature of human phenomena, but also influenced the descriptive methods of humanities, and brought about major controversies about the aims of humanities. It seriously made the nature and quality of prescriptive sciences suffer from ambiguity, too. It is, thus, necessary to consider the principle of causality and its tie with humanities as one of the most rooted controversies  in the philosophy of humanities.  In his article, the author has first studied some interpretations of causality in the course of human phenomena critically and then answered fallacies and doubts surrounded some scholars. He then goes to elucidate the principle of causality in the course of human phenomena through rational analysis and explain kinds of causality and their ties.
    Keywords: the principle of causality, descriptive humanities, prescriptive humanities, explanation, Islamic humanities
  • YASER HOSEINPOUR *, AHMAD SAEEDI Pages 75-98
    According to narrated arguments, all beings enjoy some level of consciousness and awareness by which they can glorify Allah and obey His commands willingly. The Qur’anic verses and traditions on this issue are plenty enough to claim that awareness for all beings is taken for granted in Islam. Mystics have suggested their visions in order to  support this religious idea and some philosophers particularly Mulla Sadra have put forward various arguments proving this intuitive and reported doctrine rationally. Nonetheless, some scholars hold that all efforts on this regard are useless trying to raise many objections against those rational arguments.In what presented here, the author has reported Mulla Sadra’s two arguments for the theory and studied those objections. The first argument comes from the graded theory of existence facing four objections and the second comes from the demands of consciousness of natural agents facing three objections. The author has shown that the two arguments are efficacious and all objections can be answered and dropped.
    Keywords: Science, Sadr al-Mutallah, Authenticity, existence
  • Fatemeh Hajilooei *, Hasan Abdi, Alireza Alebouyeh Pages 99-123
    “Philosophy for children” is a new subject in modern syllabus of education in the course of improvement of practicing philosophy and reason for children. Despite its good capacity to make a room for thinking and creativity, this plan has principles irreconcilable with those of Iranian local philosophy. It is thus necessary to scrutinize its philosophical principles. Due to the importance of ethics and moral training as one aim of such a plan learnt by the kids by means of story, this article studies the principles of ethical relativism of Liza’s story and its guide (the content of Lipman’s plan for moral training) and compares it to Transcendent Theosophy. A descriptive-analytic study of the content proves that, despite Lipman’s rejection of relativism, his denial of the absolute good and his voice that values and thinking are personal and prepared by a ground are documents denoting that the content is morally relativistic. Since it fails to free from the strains of conventionalism and its lack of fixed criteria, this content suffers from relativism and its consequences. In contrast, Transcendent Theosophy is safe from the harm of relativism because it considers the ethical propositions absolute and adapts an ontological and virtue-ethic attitude. It has thus more appropriate axiological principles in the creation of a coherent plan for moral training.
    Keywords: philosophy for the children, the principles of axiology, Ethical Relativism, transcendent theosophy
  • Seyed Mohammad Mahdi Nabavian * Pages 125-144

    Although Muslim philosophers have embraced the spiritual-resurrection, they have disagreed on the bodily-resurrection and on how it should be. As one celebrated twelfth century scholar, Mulla Na’ima Taleqani believed in bodily-elemental resurrection and thus suggested five arguments for it: that hereafter reward or punishment might be unjust, metempsychosis, that vegetative and animal faculties are parts of man’s personal identity, the identity of bodily faculties in the hereafter with those of this life, and that body helps distinguish individual man. In what follows, the author has first dealt with Mulla Na’ima Taleqani’s particular account of bodily-elemental resurrection and then examined his five arguments. The result is that those five arguments fail to demonstrate his claim. Some of those arguments rest on ill-founded principles and some suffer from erroneous explanation

  • Reza Azarian *, Mohammad Madi Gorjian Arabi Pages 145-168
    The concepts of right and law are the mostly used terms in different fields such as fiqh, law, ethics, and politics. As one prominent Enlightenment philosopher, Kant proposed many deep discussions as to the explanation of concepts of right and law and their decisive role in different disciplines of knowledge. Viewing Kant’s crucial influence on the subsequent philosophers, the criticism of his ideas and the explanation of right and law in the Islamic school of thought pave the way for philosophical inquiry about the two terms on the Islamic ground.In what follows, the author has tried to brief on some of Kant’s principles explaining his conception of right and law and then to examine them in the light of Islamic lofty thoughts. Contrary to Kant’s humanistic and subjectivistic approach and his reliance on the self-autonomous reason in his study of the concepts of right and law -which constitute his main scheme in this study, i.e. that he regards man’s interests and will as the axis of formulating axioms of ethics-, the Islamic approach does not fail to take into consideration the monotheistic world-view and God-centered attitude in the course of the analysis of the two terms. Thus we may propose the issues of right and law in the two descriptive and normative fields in the light of the Islamic theosophical teachings and to look into their ties closely.
    Keywords: Right, Natural law, Judicial Law, Pure Reason, Transcendent Wisdom
  • Sayyedmohammad Entezam * Pages 169-189

    Avicenna has advanced three apparently different theories about divine attributes of perfection: identity-in-reality and conceptual unity, being implied by the Essence, and reference to relation and negation. The study of his words proves that -despite the apparent meaning of some of his words- what he means by being implied by the Essence is not that those attributes are issued by the Essence so that it contradicts the identity-in-reality theory of attributes one with others or with the Essence; rather, he means that they are implied analytically and by abstraction. Therefore, this theory is reconcilable with other two theories. It will also be clear that although the theory of relation and negation is reconcilable with being implied by the Essence theory, it goes irreconcilable with the conceptual unity theory as per one interpretation or with the theory of identity-in-reality and conceptual unity as per another interpretation.

    Keywords: divine attributes of perfection, the identity-in-reality of attributes of perfection, the conceptual unity of attributes of perfection, the implications of divine Essence, Avicenna
  • Azam Sadat Pishbin *, Abbas Javareshkian, Seid Morteza Hoseini Shahrdi Pages 191-210

    Having considered Mulla Sadra’s innovative opinion about the existential attitude toward knowledge and his belief in the intrinsic perfection of soul, the authors have gone to mainly explain, in their essay, the role of knowledge in the perfection of soul and its existential transcendence. In Mulla Sadra’s point of view, knowledge is an existential matter and because existence is concomitant with perfection, having knowledge is regarded as perfection for the soul. Accordingly, apart from the field of knowledge and the level of what is known, every kind of knowledge is perfection for the soul when acquiring that knowledge. Nonetheless, it is to be noted that any kind of knowledge determines the kind of perfection; and because knowledge is graded, the stronger the grade of existence is, the loftier the soul will be. It is noteworthy that Mulla Sadra’s precise account of how forms of knowledge occurs for the soul is that in its existential recreation the soul develops those forms through the emanation to its very existence, rather than the concrete addition to it. Thus as a result of this emanation, the soul is promoted in its existence and by the traversing over the grades of existence comes to know the realities of those forms.

    Keywords: Knowledge, existence, perfection, soul, Mulla Sadra